Новата антикоалиционна тройна коалиция

Спомняте ли си ироничният въпрос на репортера Найо Тицин: „Ваше величество, колко е часът”? С него той успя да ядоса невъзмутимия разбивач на политическото статукво от Мадрид, който в редките случаи, когато изобщо обръщаше внимание на журналистическите въпроси, се измъкваше с фрази от рода на „ не му е дошло времето”.

Дошло му е времето да попитам друго превъзходителство, оказало се превъзходно окопано на върха на държавата. „Колко е часът, ваше превъзходителство Първанов”? Защото превъзходителството много обича да говори за „12 без 5”.

Сега е „12 без 5”. Текат последните часове, преди обявяването на следващия кабинет. Ако превъзходителството беше последователен в своите уж страшно принципни виждания, трябваше да има коалиция. Проглуши ни ушите с призивите за коалиция като по-добрия, цивилизования, европейския модел на управление. И като на малоумни ни повтори всичко това в „12 без 5” преди самите избори. Ама наистина беше в „12 без 5”, когато посъветва бъдещите победители да се обединят и формират коалиция с втория и с още един парламентарен субект.

Времето за правенето на коалиция дойде и вече отминава, а превъзходителството мълчи. Няма го никакъв да ни развие теорията си за коалициите като най-висша изява на демокрацията ( ако не броим вероятно демократическия социализъм от по ранния етап на същата по нашите земи, където оксимороните виреят особено добре).

Работата е там, че превъзходителството е зает. В момента е на лов. Не, не е край Симитли, докато се пече на бавен огън без негово участие бъдещото некоалиционно правителство. Нито е на отстрел на забранен за отстрел козел в Узбекистан. Той дебне от засада как върви евентуалното поглъщане на някои от дългогодишните му врагове. Преди ловуваше със Сокол, сега се наслаждава на големия мускулест хищник в българската политика и мълчаливо го насъсква да излапа без остатък онези синковци, които му пречат на пълното щастие от години.

Ако беше наистина принципен, за какъвто се представя, превъзходителството щеше отново да демонстрира публично високата си политическа култура, мерило за която е коалиционната ( така ни е казвал нееднократно). Обаче къде ти – нека се изпотрепят, пък тогава може и да благоволи да си предложи услугите на арбитър ( миналият път беше акушер на правата на политически родител на своя наследник в партията Сергей).

Докато гледа с бащинско задоволство как коалиционно некултурните си ръмжат, сигурно си мисли, че ако някой репортер пробие антимедийния кордон около него и успее да го попита дали е в час, си има готов отговор: „ сега ситуацията е различна, има ясен победител и не се налага да се меся”. И щеше да бъде прав, ако само допреди две седмици не прокламираше, че коалицията е най-висшата изява на модерния управленски разум.

За да го каже отново не се нуждае от покана от страна на Бойко Борсов. Да, големият победител на изборите, който вече се ангажира с каузата на „ сам юнак на коня”, едва ли би си променил мнението. Но заради принципите си, ако са автентични, превъзходителството би трябвало да защити раждането на коалиционен кабинет – нямаше да е първото му лицемерно изявление за това колко е важно да има силно дясно пространство.

Вместо това превъзходителството звучно мълчи. С което на практика казва : „ давай, Бойко, смачкай ги”!

В крайна сметка, може и да стане. Съзнателно, или не, но с тази цел се оформя нова тройна коалиция в състав: мълчаливият Първанов, шумният Сидеров и силовият Борисов.

А може и да се провалят, както се провалиха всички брътвежи от рода на „гласуваш за Бойко, получаваш Костов”, или за „коалиция на първия, плюс втория и още един” ( нещо като изисканата фукня на Стоичков „айн цу цвай, цу драй дрън!” по адрес на германските футболисти през 1994 г).  Да не говорим за претенцията на Доган, че без него „малко трудно ще се състави ново мнозинство”, а се оказа, че вече и за съюзник в опозиция не го искат.

Ще бъде важно да се види, дали ще зяпаме застиналия на „12 без 5” местен часовник, или все пак ще се намери изход с приравняване към европейското време.
Би трябвало, нали на управленския старт са Граждани за европейско развитие на България!

21 мнения за “Новата антикоалиционна тройна коалиция”

 1. Наистина “неговото превъзходителство” от Сирищник мълчи упорито, докато след предишните избори най-активно работеше за създаване именно на тройна оалиция. Но тогава беше спазарил правителствения мандат за Доган срещу подкрепа на Сокола за втори президентски мандат – мандат срещу мандат! – и явно този е бил мощният стимул на Гоце Първанов да работи така усърдно за тържеството на коалиционната култура.

  Ала сега няма перспектива за трети президентски мандат и по тази причина Първанов пасува. Това, което прави Бойко с десните (СК), води дотам, че мед капе на сърцето първаново, щото това е сбъдване на мечтите му: да бъдат насъсквани, да се ядат десни срещу десни (доколко ББ е десен е хубав повод да се правят залози в тоя момент) внася дългожданна топлина в сърцето първаново…

 2. Тази статия е сравнително слабичка. Добре е да се критикуват всички,които сътрудничат на комунистите,вкл. и Н.В. Цар Симеон,но да се заиграва,с насилствения му имигрантски живот,това не е добро нещо. Думата ” воин” не се пише с “и-кратко”…

 3. Към Петкан:

  След като веднъж ме обсипахте с хули заради нежеланието ми да си общувам с вас, обещах да съм последователен в това отношение. Правя изключение не защото статията ми е “слабичка” за вас – това, повярвайте, изобщо не ме тревожи. Никога не се опитвам да бъда “силничък” като за всеки вкус.
  Правите обаче нещото, което е толкова типично за хора с вашето самочувствие на универсален критик на всичко и всички ( като вероятно най-активния и многословен коментатор в блога), че си заслужава обобщението (колкото и да съм противник на “общите знаменатели”).
  Вменявате ми нещо , което не съм написал – че съм се заигравал с насилственото емигрантско минало на когото и да било. Ако човек не е чел статията и няма собствено мнение, а се позове на вашето, просто ще бъде излъган.
  Не лъжете от мое име!

 4. Петкане, Петкане – лесно се пускат критики от две изречения, пък много трудничко се аргументират.

 5. Петкане,а какво ще кажеш за насилниците на насиления емигрант?Не е ли липса на принципи оргията на последния с децата и внуците на неговите насилници?Коалирането му с наследниците на хората,които го емигрираха от България.

 6. Интересна гледна точка.Поздравления ,г-н Инджев!Нищо чудне и да се изпълнят прогнозите Ви на 100%.Като гледам състава на най-голямата парламентарна група и на утвърждаваната 8 години администрация.Търпимостта към служителите на 6-е отдела на ДС, комбинирани със Симеоновския произход( и като образование и като старт в политиката ) на Лидера и на немалка част от НОВИТЕ ИДОЛИ не предвещават нищо добро. Съжалявам за песимизма,но не съм видял нищо добро досега – вече повече от 40 години.Дано да не съм прав!

 7. Право в десетката, както винаги. Може да имаме правителство една две години….

 8. Петкане,по-добре да те бях натоварил на канутата на канибалите….

 9. Не съм съгласен с изразеното от Вас мнение относно преговорите между Герб и СК.
  Иван Костов има прекалено много грехове, надявам се не сте ги забравили, и няма как да бъде допуснат във властта.
  С няколкото вота народа си показа отношението към СДС и ДСБ.
  Мисля, че трябва, крайно време е, да се спазва политическа хигиена.
  Най-важното СДС, когато спечели изборите не подведе под отговорност правителството на Жан Виденов, а се плъзна да използва политическата система в своя угода. Ни най-малко я промени.
  Един път каца птичето на рамото.

 10. na men statiata mnogo mi hareswa kakto i 99% ot statiite na g-n Indjev poradi edna prosta prichina – izrazenite mnenia w tezi statii sywpadat s moeto mnenie i moiata gledna tochka za neshtata, koito sa diskutirani, zatowa imenno cheta tezi statii. Na kogoto ne my hareswat prosto da ne gi chete, az naprimer ne cheta bloga na Sergei Stanishev…

 11. нищо добро с мутренско управление. Б.Борисов дори и не може да говори с езика на лидер на партия,камо ли министър председател.Той има селски манталитет,а това никъде на запад не е предимство. Как ще разговаря на вън с този каруцарски език.Нужно е да се учи и то ммного. Но за неговата възраст това е вече химера.Така че тежко ни 1-2 години,толкова ще изкара

 12. http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2311331
  Мислете, каквото искате, но ГЕРБ реди кабинет от млади и модерни хора, и колкото и да е рисковано да го казвам, все повече печели симпатиите ми. Разбира се, ако приложим, по навик, генния или метафизическия критерий за надеждност, все ще им открием кусури… В България, освен традиционното русофили и русофоби, има и противопоставяне “стари – млади”, което ме кара да очаквам невероятни “съчленявания” на старите муцуни в Парламента.
  На този фон ми изглеждат много забавни акробатиките на Президента преди изборите с мъдрите му прозрения. Отиде му ореолът на мъдрец, клетия, пред бабките с правилен цвят.

 13. забавна и хубава статия, на някои места се посмях – относно лова и прочие, но не разбирам кого има предвид г-н Инджев за мускулест хищник – Б.Б. или Татяна Д.? :)))

 14. Към G e o r g i G e o r g i e v
  1.Ако говорим за в и з и я по държавността-световни шуткински!! примери бол!!- но на народа му писна,столетие и кусур,тъкмо от кухите партийни фрази на “фили” и “фоби”,а няма да закъснее,да тегли и една “росна кутка майна” /в стил И.И.от друга статия/*/…в т.ч. и срещу “предизборни мъдри прозрения”,
  но вече с повече от 150 депутати при нови следизборни напъни за клета България….

 15. По-важното е,че Б.Б. повече или по-малко мукулест от ТД,правино е разчел грузински и украински сигнали при посещението на Джо Байдън..
  На свой ред и британките анализи,сочат,докъде води нашата енергийна зависимост от мъдри прозрения на “титани на мисълта” на върха….
  Само това да изпълни,ще му отреди място и до др.колоси на България!!!

 16. Скъпи приятели ние сме демократи. Нека да почакаме да започне да действа новото правителство и когато минат 100 дни да правим оценки. Все пак нали сме в Европата.

 17. Г-н Инджев,аз не Ви предизвиквам с провокации и лъжи да ми отговаряте,аз се придържам към фактологията. Според мен,Вашите думи са(четох ги няколко пъти,второто изречение в статията):”…невъзмутимия разбивач на политическото статукво от Мадрид”. Аз предположих,че намеквате за Н. В.цар Симеон. Изписвам официалното,Конституционното име на Българския монарх,когото ненавиждам повече от най-отвратителния комунист,защото се подигра с цялата Българска държава,история и паметта на своите родители,баби ,дядовци и пр. Ако предположението ми е погрешно,т.е.,нямате предвид посочената личност от мен,разбира се,дължа Ви искрено извинение,грешката в само моя. Но ако имате предвид, точно Цар Симеон-Втори,дори и най-безпощадната критика към неговото поведение,не бива да се свързва с мястото на емигрантския му живот,за който той не е виновен,а комунистическата сган. Нали можете да допуснете,че насилствения емигрантски живот не е много привлекателен за едно дете,юноша,Цар. И не може да сте забелязал,че нито веднъж не съм оспорвал Вашите критики към него,НИТО ВЕДНЪЖ,от което можете да направите извод,че ако не напълно,то до голяма степен нямаме разногласие към действията му.И думата,която употребявате към мен,т.е.вменявате ми лъжа,смятам,че е под Вашето ниво. За трети,последен път Ви казвам,имам определено положително отношение към Вашите материали,Вашата личност и Вашата дейност,това,че изразявам несъгласие ,или корекция към някои неща,съвсем не означава,че не Ви уважавам . Ние сме едно камерно общество тук,на Вашия блог и много по-добре ще да е ,ползваки Вашето гостоприемство,да се коригираме взаимно. Не може да не сте забелязал,катогоричната ми подръжка на всяка Ваша статия,която съвпада с моите разбирания.Не добавам и дума,защото повечето са много силни и много точни,абе с една дума, изискани.Друго,посочете ако обичате хулите,които съм отправял към Вас,говорите за хули…,аз не съм такъв човек и едва ли проявявам такъв манталитет,единствените ми хули са отправени към комунистическата ,бандитска сган и докато дишам, няма сила ,която би променила моето отношение към тези диваци(това вече е хулене,признавам,но съвсем не към хора,а към комунистите). Не е трудно да се забележи строгата дисекция, към която се придържам и демонстрирам винаги,тази между хората и комунистите. Аз ,последните не ги считам,въобще за хора и нямам никакви мотиви за това.Да, за “универасален критик ” сте прав,такъв съм,но с едно-единствено уточнение,критикувам тотално всичко,което произлиза от комуноидиотите и техните подлоги,независимо от коя партия и организация са. Всичко,което се прави от нормални,честни,достойни хора,аз подкрепям.Лошото е ,че няма много такива факти в нашата прекрасна комунистическа кочина.Перифразирама малко Дж. Оруел. Но въпреки всичко,ако желаете,мога вече да не пиша,Вие сте домакина,Вие каните,Вие изпращате, поне в този протокол съм убеден,че е правилен. Но ще продължавам да Ви чета,това го правя близо 20 години.

 18. Ей,къде сте , Р.Крузо,нали не сте забравил,кой в България половин век призоваваше към смърт и насилие,да, сетихте се веднага,това са диваците,ама комунистическите,ако можете, с тях се справете по някакъв начин,а такива като мен са последна грижа,жалко че не ме познавате лично,за да си върнете думите обратно…

 19. А сега ,една градивна критика към статията. Г-н Инджев,Вие сте останал с впечатление,че Цар Симеон е разбил политическот статукво у нас,от което се подразбира,че то е било “добро”,поне според вашите думи. Иначе нямаше да сте недоволен от това разбиване. не,никакво стаукво не е разбивано в България,както и тогава,така и сега. Просто,комунистите вкарват в играта еднодневки за своя защита от евентуални по-сериозни действия срещу тях. Използваха ДПС,после СДС,после НДСВ,сега са ГЕРБ. И никакво политическо статукво в България не може да се промени,просто няма КОЙ да свърши тази работа,НЯМА КОЙ !!! Ние си милсехме,през 1997г.,ето,дойде края на комунизма в България,победихме здраво,никой не може да ни попречи за никакво решение и изобличение на комунизма. И какво излезе,нищо,СДС не пипна тези гадове,остави ги свободно да си строят капитализма.Може би няма време,но Вие,като журналист,можете ли,да посочите в-к Демокрация,антимкомунистически л ибеше. По радито и телевизията кои предавания бяха целенасочени срещу комунистическата сган,аз непомня. И после,Царя разби статуквото …. Прилича като съветските комунисти,добре че Хитлер ни нападна,за да освободим Европа от германския фашизъм,а горките нито са освобождавали Европа от фашизъм,а напротив,заробвали са я с комунизъм. А за това,че фашизмът и Третия райх,нямата нищо общо,да не говорим. И затова,пред паметниците на окупаторите на мирна и независима България,винаги има свежи цветя,пример за свежата и неугастваща, българска олигофрения. Колко са наивни поляците,не са построили паметници,нито на нацистките,нито на болшевишките окупатори,да,ама ние сме !!! И така,до края на Света,нали така пееха гадовете и продължават да пеят,впрочем ,Вие потвърждавате това и съвсем правилно.

 20. Към p e t k a n
  В човешката еволюция за победа на универсални демократични ценности,
  има приоритети според ъзможности,
  които на Негово Величество,са били вековно предадени като присъщо “наследство” и преди и след пра-пра-пра-пра баба му дъщеря на френския крал – след поредния якобински гнет и нейното изгнание с баща й в Лондон….
  В тази наследствена верига,
  генното инженерство не е ляв партиен въпрос на поредната “септемврийска победа на….” скота,като скот !! т.е. …хиляди маса народ…а перфидност на охранена класа от комунистическа върхушка,недосегаема
  от преебаното право на “чужди”,но и на свои уж идейни съмищленици,
  които стават ту за една ту за друго “текезесарско звено в съвременен вариант”, да речем….на пролетарии,например на “Лидер”!!!
  Казано по друг начин това са изкусни фехтовчици с много народни пари…и така да следващия бунт и Бастилята….
  Затова и аз казвам,че поне за едни 9-10% с луви убеждения у нас по примера на Европа,винаги трябва да има място…
  Но те са забравили невероятните несгодите на свои предшедственици
  и затова,Румен Петков,признава
  гениално,че са загубили на терена н а м о р а л ….
  и още дълго ще се съскат…
  Но дано не направят и пакост,
  защото, оцеляването на Иво Инджев,а ако щеш и моето като защитник на държавноста и при Тодор Живков и при премиера … Негово Величество Симеон II,точно поради тези съображения,не е резултат от площадна агитация….
  Като се по-подредят знания и приоритети според възможностите,
  ще се стигне и до извода,кой е бил наппимер Трайчо Костов,кой Г.Марков,кой СДС,кой ДСБ,кой Генерала,кой някой смел водещ на СИЛЕН БЛОК и т.н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.