Чорапите на Живков,терлиците на Станишев, опинците на Първанов

„Свободата на вашата страна зависи преди всичко от нейната независимост от руските енергийни източници”.

Страната е Украйна, към която с такива думи се обърна американския вицепрезидент Джо Байдън. Казаното от него важи обаче още повече за България..

Дисбалансът в стокообмена на България с Русия е в съотношение около 1 към 10 и е такъв именно заради заробващата българската икономика едностранна зависимост от руските суровини. Прочитът на казаното от Байдън, познавач на международните отношения с десетилетия висш пилотаж в нея зад гърба си, е еднозначен. Макар да не е адресиран към България, той е повече от валиден за нашата страна.

Избирам този акцент от „голямата политика” в деня на смяната на изпълнителната власт в България, когато кабинетът на тройната коалиция подаде оставка. Основна характеристика на отиващата си власт, която никога под никаква форма не беше декларирана открито, беше особената й благосклонност към чужда държава, с която България няма договорни отношения.

За това , че Станишев слиза от върха, скърбят обаче открито в Москва. Тамошните медии, за разлика от българските ( на които е забранено да се разпростират по широко застъпената и в западния печат тема) жалят искрено за тройната коалиция в София. Московският „Ведомости” направо възкликва като на погребение, че след падането от власт на досегашното управление в София тяхната страна била осиротяла откъм симпатизиращи управници в Европа.

Пита се защо този очевиден факт е до такава степен табу за българските медии и никога, ама абсолютно никога не беше признат от тройната коалиция и нейния акушер Първанов? Срамно ли е да си признаеш тази истина, щом като самите руснаци така настойчиво я припомнят? А и не е ли чудна картинката на солидарното мълчание на власт и медии по въпроса – какво по ярко доказателство, че между тях имаше „един ясен симбиоз”( както каза веднъж Станишев по друг повод)?

Явно е срамно. Няма друго обяснение за това лицемерие. А щом е срамно, новите управници трябва да зададат въпроса кой, защо,как и срещу колко посрами европейска България.

Страницата вече е обърната. Но не е прочетена. Чухме много закани за разкриване на безобразията на предишното управление.

Остава да видим, дали пак ще броят дупките по чорапите на досегашния властник, както стана със сваления Тодор Живков. Той беше на път да ликвидира България като държава, като я поднесе на тепсия на СССР, но беше осъден със смехотворни обвинения и превърнат в страдалец.

Ще бъдат ли отново оставени да се измъкнат по шити с бели конци терлици виновниците за компрометирането на България и за истински големите престъпления от стратегически характер? Няма ли поне да бъдат попитани да отговарят публично защо толкова съжаляват за тях в Москва, че поне веднъж да бъдат провокирани да проговорят по най-цензурираната тема от периода на тяхното управление?

До момента големите победители на изборите, ако изключим заявката на Бойко Борисов да разсъждава наново за проектите в Белене и „Южен поток”, с нищо не дават да се разбере как ще постъпят спрямо колониалната зависимост на България и какви мерки ще предприемат за нейното преодоляване. Дано да са гледали новините от Киев, за да се подсетят.

14 мнения за “Чорапите на Живков,терлиците на Станишев, опинците на Първанов”

 1. От годините,когато можеше да с купиш за 18 лв.спомени от Константин Муравиев с предговор от проф.Илчо Димитров,съм преглеждал записките му, по ден и час,до момента,когато регентите го поставят от 2 до 9 септември 1944г.,да замести Иван Багрянов…
  В кабинета на Бекерле,го приема вече познатия му от съветските военни комюникета Желтов с точния
  въпрос,как България е съумяла да забие три пъти ножа на своята Освободителка?
  Заедно с Княз Кирил, ген. Михов (вероятно роднина на един ..?) и др…в СССР са преживявали дилемата,за която генерал от наше време и броени часове преди да поеме поста на своя далечен пред щестевник…е предпочел,
  според статията Ви,да разсъждава н а н о в о….
  Но с умения за висш пилотаж вече е отбелязал невероятен гол и без травми за крака!!!
  Тъй като от м.април 2008 г.,когато сенаторът Барак Обама,все още не беше обиколи света в новото си качество,дори и като любител на кънтри музиката,
  му е било обръщано внимание, относно невероятната р у с к а дипломация от Екатерина Велика насам,и сега,може само да каже,че на бъдещия премиер,няма да му е лесно,стига да спази исторически
  оправданото правило за експертното
  обкръжение от хора свободни от
  тщеславието!! и дали сигнали за Украйна и Грузия,където допада вино харесвано от Джо Байдън…

 2. Господин Стоичков,текстовете които публикувате се нуждаят от преводач.

 3. Драги Иво!
  Новите управници винаги отправят САМО заплахи към старите такива!
  После постепенно и полека замлъкват…
  Защото ги е страх от СЛЕДВАЩИТЕ управници!
  И така – вече 20 години.
  Няма пречистване от ДС и лустрация за “другарите”…
  Евреите са скитали в пустинята 40 години.
  Още поне 20 ни остават значи!
  ДАНО са само 20…

 4. На 22 юли се навършва годишнината от осъждането на атентатора Али Агджа,получил доживотна присъда(или 20г.затвор,не съм сигурен,но от 2000г.е тусрки затвор.Бил влязъл в България с фалшив индийски паспорт и никой на ГКПП не е забелязал това,а за консулството в Индия,издало визата му,да не говорим. Идва човек,който не говори нито хинди,нито английски и нашите хора му поставят визата,а е трудно да се предположи,че никой не е говорил с него в консулата ,поне охраната… ха,ха,ха. И “народеца” си вярва ли вярва.

 5. walker:
  Като оставите чорапите,терлиците и опинците и се концентрирате избирателно само върху думата
  р а з с ъ ж д а в а н е
  на ИИ от статията касаеща
  сферата на енергийната зависимост с препратка към миналото на България от 1877-1945 г.
  най-пресният курс на САЩ към Украйна и Грузия, няма как
  да не стигнете до извода,че бъдещия премиер,”дишал” въздух на базата на опита си недалеч от “проз???!!!”български държавник се измъкнал точно по терлици от неудобен въпрос,с най-точното му препращане в сферата на: щъ.. убмислим,шъ видиме другаре….
  До дешифриране от отделни думи в коментара ми по статията,да не говорим за превод,няма да се стигне,тъй като най-меко казано става безмислен всеки опит за диалог с нюанси,ако липсват исторически познания и следене на новините…
  Трябва ли да превеждам думите:
  ” … и др. преживели дилемата!!! за която-говори- ГЕНЕРАЛ ОТ НАШЕ ВРЕМЕ/ББ/…БРОЕНИ ЧАСОВЕ ПРЕДИ ДА ПОЕМЕ ПОСТА НА СВОЯ далечен ПРЕДШЕСТВЕНИК….КОНСТАНТИН МУРАВИЕВ И/ИЛИ ГРУЗИНСКО
  ВИНО И БЪЛГАРСКИ НЕВОЛИ С РУСИЯ И УКРАЙНА!!!при точно сега случваща се обиколка на Джо Байдън…

 6. ТОВА Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ! ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ!
  България има нужда от чисти медии, те са най-силната и ефикасна ваксина с/у всякакви обществени болести!

  А за да се отървем окончателно от наследството на ДС (и произтичащото нечистоплътно обвързване с нечистоплътния руски интерес) няма да е необходимо да чакаме 20 или 100 години! Една-единствена осъдителна присъда ще е достатъчна за да завърти колелото… И тя идва! Защото ние така поискахме… ВЕЧЕ!

 7. Струва ми се, че ако дейностите в реалната ни икономика не бяха толкова енергоемки, нямаше да има сериозно значение дали с Русия търгуваме с газ или с който и да е друг, или поне нямаше да е толкова плашещо. Но ние допускаме да преразходваме сериозни количества енергия навсякъде. Само да погледнем Софийската топлофикация: Да събираш огромни количества газ, да ги изгаряш само за една топла вода, която да разнасяш на километри единствено за отопление по схема, която има смисъл само при оползотворяване на отпадна пара на сравнително малки участъци в големи индустриални райони – както се казва: “Где е Киро на кирия?!”
  Енергоемкостта на коя да е икономика е показател не само за нейната ефективност – тя е показател най – вече за техническото и ниво. Ние всички говорим колко сме талантливи като нация, и в това има много истина. Но точно на фона на такава преценка се вижда колко ни е беден технически националния производствен комплекс – там не е достатачно само да натрупаш гении в математиката, физиката или химията. В България повечето ангажирани в този комплекс са на “желязното” мнение, че ефективността в икономиката е ЕДИНСТВЕНО дело на икономистите и финансистите, а това ДАЛЕЧ не е така. В България е налице едно огромно подценяване на ролята и значението на техническите специалисти на всички нива на коя да е дейност в икономиката, вследствие на което, с годините, тяхната подготовка става все по-лоша и се провежда във все по-лоши условия при все по намаляващ интерес към тази дейност. А най-трудното в живота е да се създаде нужната база от способни и умели хора на всички нива на каквато и да е дейност и да се обединят тези хора в добре функциониращи единици.
  Тъпотата на социалистическата ни икономика беше в това, че в неконкурентна среда се разви огромен промишлен комплекс без нужната социална техническа база, неадекватно замествана от политически надеждни недоправени икономисти. Вследствие на това печеливша се оказа, в условията на СИВ, асиметричната, високо енерго и материало- емка индустрия, с висока инициатива и развитие в области, където е най-жестоката конкуренция на световния пазар и тези области на развитие другите соц. страни съобразително не ги желаеха. Да не казвам голяма дума, 90% от индустрията ни беше само за някакво “подпиране” на малкото реално печеливши отрасли. И то кои: Оръжейното производство, крайно несамостоятелно поради зависимост ор руската снарядна стомана; компютърното и микропроцесорното производство (крадени технологии) – само за снабдяване на оръжейните системи на Червената армия в комбинация с реекспорта на нефт (руснаците плащаха с нефт), и пр.
  В резултат на така брилянтно създадения производствен комплекс след 1989 г. можеха да бъдат реално активни само губещите производства, тъй като имат относителна независимост.
  Както и да е, като резултат от руския тип комунизъм сега сме енергийно и материално много слаба точка от икономическия организъм на света. Мажем се и се слагаме на руснаците, защото те са кръчмаря на село, а ние сме онзи одрипан неудачник, дето все опитва да купи нещо по-евтино да се “наручат” децата и е с двата крака в тефтера и лапите на кръчмаря.
  За да сме независими, първото условие е да разберем точно защо сме зависими, как ден след ден, година след година да го преодолеем, с помощтта на кого и как точно, защото междувременно трябва и да се живее, Иване Костов!. Иначе въпросният кръчмар, освен че никога няма да ни уважава в този ни статус, винаги може да се изкуши да ни използва там, където не ни е мястото да се завираме.

 8. Имате печатна грешка, г-н Георгиев:
  “…Както и да е, като резултат от руския тЪп комунизъм сега сме енергийно и материално много слаба точка…”
  Внимавайте като пишете следващия пост!!

 9. Г-н Георгиев,амито няма друг тип комунизъм,освен руския,всичките му разклонения са от болшевишка Русия. А за тъпотията му,това е най-елегнатното му определение. Няма по-голямо достижение на човешката дивотия от комунизма,за съжаление и нашата страна участваше в тази практика.

 10. Че не си Стамен е сигурно( аз Стамен го познавам !), но че нямаш нищо общо с футболната фамилия Стоичков със сигурност е вярно. Отдавна следя вашите постове и се чудя дали съм изкукал толкова много. Приемам, че аз нещо не съм наред и се чудя как да си преведа написаното. Явно съм от глупавите не интелигенти, който четат с чаша с лед и кехлибарена течност и не могат да разберат за какво иде реч и кой точно и защо трябва да бъде впечатлен ? Моля за помощ !

 11. Защо отпадна добрата практика в България всички министър-председатели да са или бивши или бъдещи затворници?

 12. Много сте прав Г-н Инджев! Отговорът по проблема идва със закъснение от два дена! Рапорт даден…Рапорт приет!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.