медийните шутове срещу падналата власт вече са позволени

Един от официозите на падналата власт я ритна. Тя е най-сетне на колене и нейният довчерашен крепител „24 час” изведнъж откри като собствена констатация „ ширещата се корупция” на предишното управление.

В битието си на възторжен медиен ортак на тройната коалиция този вестник никога не се ангажира с потвърждение за „ширещата се корупция” на властта. Терминът се появяваше в докладите на ЕК за България, в репортажите и коментарите на западните, маргинализираните опозиционни български медии и най-вече в интернет. На много места! Но не й в официозите като „Труд”, „Стандарт” и „ 24 часа”.

Официозите не просто действаха поръчково в полза на силните на деня. Те провеждаха цели кампании за избелване на образа им, от който на България й причерня. Станишев беше показван като добродушен симпатяга на разходки с куче, приятелка ( представяна като съпруга, защото именуваха съвместната им поява пред камерите на като „семеен излет”).

За Първанов да не говорим – той ще продължава да се радва на тези ласки. На власт е още две години ( а и личната му дружба с шефката на „24 часа” и съпруга й, част от ловната му дружинка, досущ като при бай Тошо), е крепка.

Официозите измисляха всякакви угоднически формулировки в полза на най-ценните тези на държавните началници. Скъпата на сърцето им изключителна финансова стабилност на България в разгара на световната криза беше представяна ( от „Труд”, например) като нещо, за което японците ни завиждали.

Пишеха откровени лъжи на едро. Цяла седмица калесваха американския държавен секретар Хилари Клинтън за гост на първановия енергиен форум в Пловдив. После се оказа, че форумът няма да е в Пловдив ( за което те, послушните, са били подведени), а че Хилари Клинтън не е била канена дори- за което пък официозите подведоха читателите, но и след гафа нито се извиниха, нито посочиха виновния. С това само потвърдиха, че той е във властта, която не искат, или не могат да винят за нищо.

Официозите солидарно изпълниха негласното указания на властта да не коментират кризата в Грузия, за да не ядосват Москва. Премълчаха я властите, „пропуснаха” я и медиите. Месеци наред следях всекидневно – не се появи нито една статия, която да обвързва редакциите на вестниците със собствена позиция. Публикуваха само преразкази на чужди мнения под формата на интервюта и преводни материали. Щом началниците не дават, слугите нямат мнение!

И ето, както слугите у нас обикновено постъпват, същата тази унизяваща ги власт, но вече бивша, получи най-после международно известния си етикет за „ширещата се корупция”. В минало свършено.

Започнаха и хвалбите към новата власт и подвацването на „генерала”, от страна на изданията на ВАЦ ( „Стандарт” смени курса още по-рано). За официозите техният герой сега е БОЙКО- така си изписват вече, с особена топлота и фамилиарност.

Честито на победителите. Ще имат пълната подкрепа на банановите кори, върху които вече стъпват в банановата ни медийна република.

12 мнения за “медийните шутове срещу падналата власт вече са позволени”

 1. Иво велик си.

  Жалко, че аудиторията тук е ограничено количество.

 2. Г-н Инджев, интересно ми е да коментирате и един друг медиен казус, който до голяма степен засяга и вас. Говоря за думите на Стефан Гамизов относно “слуховете”, че Иво Прокопиев е “дълбоко задлъжнял”. Както знаете, Вашият колега Николай Бреков нито реагира на тази реплика, дори не подчерта, че това е непроверена информация. Дебело подчертавам, че позицията ми на страната на г-н Прокопиев не е “корпоративна”, вярвам в свободата на словото и че подобни неща могат да се споменават, но трябва ясно да се заяви, че е непроверена информация или слух. Намирам за доста лицемерно последвалата позиция на г-н Бареков на писмото на Прокопиев, където нарича реакцията му “истерична” (справка – личния блог на Николай Бареков), с което според мен подкрепя “слуховете” на Гамизов. Какво означава това? Защо btv не заемат официална позиция по този въпрос? Не трябва ли при положение, че се следва един и същ стандарт, Бареков на секундата да бъде уволнен за липсата му на реакция и разпространение на “непроверени информации” без да го е съобразил с Етичния кодекс? Съвсем правилно е, че става въпрос за интервю, където водещият не може, а и не бива да забранява на госта да говори, каквото пожелае, но от друга страна, щом става въпрос за слух, това трябва да се подчертае дебело. Отделно, че ние сме свикнали да четем през редовете и вече доста хора са убедени, че Прокопиев наистина е в тежка задлъжнялост, без да е доказано. Отделно кой има интерес от разпространяването на подобни слухове? Каква е целта на подобна дестабилизация? Много въпроси се появиха покрай този случай, интересна ми е Вашата позиция като на човек, лично пострадал от подобна ситуация.

 3. Всъщност и по този признак–медийното внимание — наш Бойко е приет и гушкан досущ като неговото величество… Ако го сравним с НДСВ1 /начин на вземане на решения, “банка кадри” / май единствената разлика е, че не смее открито да се прегърне с естествените му съюзници–роякът на ДС–или поне го прави предпазливо до този момент 🙂 Прекалено пресен и очевиден е провалът им, а и явно инструкциите са такива.

 4. г-н Инджев, кабинета е вече факт, моля дайте Вашия коментар относно новите министри

 5. Разкошно!Благодаря Ви,г-н Инджев за удоволствието,което изпитах,прочитайки горното!И не само днес!

 6. Ха честито на всички!
  Вече си имаме ченге в правителството…
  На хаир да е!

 7. Според една мъдрост бивша проститутка и бившо ченге – няма. Хората, които гласуваха за Борисов са наясно с това. И въпреки това дадоха доверието си на ченгетата. Ако се замислим, тяхната роля в прехода бе доста незавидна – официално се искаше да бдят за законността, но чрез политически натиск ги принуждаваха да си затварят очите. До сега – когато им дадоха властта.

  Има много прост начин да се провери един човек. Има конкретна работа за вършене – реформи, справяне с кризата, търсене на отговорност, магистрали, доходи и т.н. Ако се справят, какво значение има дали човекът е бивш комунист, ДС, комсомолец, репресиран, дисидент или прочие!?

  Има работа за вършене и все някой ще я подхване както трябва. Остава да видим, дали народа е познал в тотото на изборите този път.

 8. Лицемерието е най характерната черта на българската официозна журналистика.Но всеки народ както си заслужава правителството, по същия начин си заслужава и журналистиката.Именно на журналистиката и липсва професионализъм и морал.Но добре, че ги има хора като Иво Инджев да умият малко очите на гилдията.

 9. Към Морето:
  Точно така е,макар че мнозина не го заслужават,но в името на другото голямо,което сте схванал отлично
  ….така трябва!
  Иначе не забравяте призива ми в духа на кой /според Нкиолай Василев Николов/измива очите на гилдията….когато дойде септември,за да не се мръкне отново над Дунав!!!!

 10. Още една силна статия в стил “портретизъм”. Много правдива картина,Разходка в “политическата-медийна” галерия,да перифразирам Модест Мусоргски. Поздравления!

 11. До Морето,средния род на ника Ви ,не допуска да се определи пола Ви,но това е подробност. За сериозни неща в живота и по-специално в политиката, би трябвало да се говори със сериозни понятия. Използвате думата “ченге”.Тази дума е жаргонното обозначаване на полицай-милиционер. Или таен полицай… В никакъв случай,ченге не може да се прилага към служители на ДС-офицери,агенти,доверени лица и пр. Използването на тази дума не е приложимо и за други разузнавателни и специализирани служби от която и да е държавна структура,орган,агенция и пр. Тоталната несериозност на страната-държавата България, предопределя замазването,замъгляването,замаскирането и обезпечаването на недостъпността до комунистическата мафия през времето на техния режим.Те са неуловими,недостижими,неосъждаеми, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ. Няма кой и как да свърши това. Наивно е да се очаква ,че ББ ще направи това. Но ако приемем за основателна, Вашата надежда за някакво начало на действие,кое е това начало и от кой период ще се започне,не може да се говори за търсене на някаква неопределена отговорност,за неуточнен период от време. Не е съвсем лесно да се бори човек срещу комунист.И съвсем не е важно дали е бил генерал ,или офицер от ДС ,или партиен скретар. Това са пионки,големите ,от ЦК и Политбюро са важните, какво ще се занимава някой с обикновен оперативен работник(офицер),или служител от негласния апарат за проследяване на лица. Нищо няма да стане,поне няма изгледи за декомунизация. Моето скроно мнение е,че начало за борба срещу лъжата е датата 5-ти септември,когато Съветския Съюз обявява без никакъв повод на нашата страна,с която е в дипломатически отношения на ниво посланици-Стаменов и Лавришчев. Всяка друга дата,като начало за избистряне на нашата история е булшийт,съжелявам за цинизма,но към гнусотиите на болшевизма не мога да съм толерантен.Засега,ББ и ГЕРБ нямат намерение да се занимават с историята и трагедията на народа,последвана от съветската окупация и комунистическия преврат…

 12. И моето мнение за Борисов съвпада с това на Морето – има работа за вършене и не е толкова странно, че хората я възложиха на единствения (за жалост) който признава, че я има (т.е не нарича евродокладите ‘успехи’).

  В този смисъл подвацването май няма да проработи този път, защото ако се открехне капака на тоалетната чиния, отдолу ще избуят миризмите на всички, вкл. и на участниците в различни дружинки – ‘ловни’ или ‘приятелски’

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.