Братоубийства по “сестрински”

Ако някой не е разбрал, припомням: Станишев посегна на ДС, светинята на неговата партия, с хитрата презумпция, че ще хвърли на кучетата кокал за глозгане за отклоняване на вниманието от доста по-големи проблеми. Главната идея на операцията по отваряне на досиетата беше да се види, че всички са маскари.

Омаскарените от режима ( някои доброволно, други не съвсем, трети направо насилствено), за чийто горд наследник се смята БСП, в огромната си част всъщност не се смятат за такива. Гордеят се. Срамно е да си бил съпричастен за единици и те не са в лагера на червените. Е, как да не ги отвориш досиетата и да удариш с тях врага?

Сега Бойко Борисов, амбициран да докаже своята правота като автентичен и вече единствен представител на дясното, изведнъж превръща пълното разсекретяване на досиетата в приоритет. За да удари от земята …отново дясното. Или остатъците от него Но вече не като компромат срещу някакви личности, а като принципен жест на лидера, който показва как се прави това, което не свършиха десните.

Във всички случаи, каквито и да са мотивите, демонтирането на тоталитарната машинария с нейните гаднички тайни е добро дело за модернизираща се България. Каквито и да са съпътстващите негативи, позитивите са повече за повечето български граждани, които имат право да живеят в една по-прозрачна и разбираема за самите българи – да не говорим пък за света- България.

Правя тази принципна уговорка, за да имам правото да добавя, че поредният опит отварянето на досиетата да послужи за унищожаване на дясното не вещае нищо добро. Позицията, че ГЕРБ и само ГЕРБ е истинската десница, защото в момента притежава юмручната сила на победителя, не е нищо друго, освен пореден опит да бъде мачкано малцинството – този път „сестринското” ( по линия на Европейската народна партия).

А който постъпва брутално с малцинството много скоро ще загуби подкрепата на мнозинството демокрации, които със сигурност следят как се развива прилагането на юмручното право в „сестринска” България.

Хубаво е с досиетата да се борави от принципни позиции, а не за разчистване на сметки и натриване на насинени носове. И понеже все по-често чувам аргумента, че който не е съгласен с победителите, автоматично подкрепя БСП и ДПС, предлагам отново малък тест: запитайте се кой ядоса Борисов да се заеме с досиетата и дали силният човек не се кани да ги използва именно срещу своя дразнител Синята коалиция, като атакува със задна дата нейната легитимност заради несвършената работа с отварянето на досиетата? И не прилича ли този подход поразително на ставащото в близкото минало, когато властта се подиграваше на слабостта на сините, но беше впрегнала целия си ресурс да ги унищожи, сякаш тези слаби опозиционери бяха основния й проблем?

Какво излиза в това уравнение: и новата власт води война на унищожение срещу основния враг на старата. Най – жалкото е ,че едно демократично изискване, като основателното настояване за разконспириране на тайната власт на ДС, може да бъде употребено за не съвсем демократични цели, но срещу него е неудобно да се възрази от също такива демократични позиции.

Хитро е да накараш демократите да мълчат по принципни причини, когато някой се кани да бие демократи. Но хитруването е тактика без сериозни шансове за постигане на стратегическите цели, когато е продиктувано от конюнктурни мотиви.

38 мнения за “Братоубийства по “сестрински””

 1. .
  Ако ГЕРБ разкрият напълно досиетата на ДС и другите тайни служби и на БКП, ще заслужат уважението ми, и ще си оттегля част от отрицателните коментари за тях.
  .

 2. За мен това поведение на ГЕРБ е очаквано и не е изненада и смятам, че това е само началото. И съвсем скоро ще си говорим за ГЕРБ не толкова приятни неща, нито с толкова възторжен тон. Положението ще бъде подобно като с НДСВ – но по-силово и по-дясно. Но СК трябва да прави така, както прави в момента – Бойко Борисов ще трупа грешки )защото такова държане трупа винаги грешки (тук мога да се хвана на бас, че съм прав и до една година ще си проличи)! Аз не желая да се трупат на мен, избирателят на СК грешките на Бойко и затова всяка глупост трябва да бъде отхвърлена (като Божидар). А ГЕРБ се държи в момента все едно е шофьор на чисто нов Мерцедес (мерцедесът на отрицанието на тройната коалиция) и се държат като шофьор любител на високи скорости, който мрази пътните знаци на магистралата – защото магистралата му се струва на самолетна писта. Лошото е, че колата определно ще се забие в мантинелата много скоро (ако не при първото шофиране, то при първото, което стане с една идея поради илюзорната сигурност по-безразсъдно). СК от тук нататък при принципно поведение само ще трупа дивиденти – все по-малко истински десни избиратели ще са толкова екзалтирани, че да залагат на безразсъдна и объркано дясна политика , когато на фона си имат държането на СК. Ако Бойко я кара така – след 3 години сините ще имат 12-15 % гласоподаватели – а Бойко – това зависи само от него…

 3. Здравейте г-н Инджев,

  Иначе ясният Ви стил на писане този път ме обърка. Първо, каква е в крайна сметка Вашат позиция – не генерално, а конкретно за този момент – трябва ли сега да се отворят досиетата от това прабителство или не? В началото казвате:
  “Във всички случаи, каквито и да са мотивите, демонтирането на тоталитарната машинария с нейните гаднички тайни е добро дело за модернизираща се България.”

  После пък обвинявате Бойко Борисов, че удрял сините по този начин. Моля конкретизирайте какъв е точно механизмът на атаката, защото поне на базата на това, което прочетох от новинарските агенции, единственото, което той казва е, че това не било свършено от СДС на времето. Имате ли може би предвид, че ги удря, разсекретявайки досиетата на конкретни личности? Моля за уточнение.

 4. Почитания, г-н Инджев! Отново, за жалост, сте прав! Това е вече четвърти саблен удар срещу СК – отказът да имат общи мажоритарни кандадати, меморандумът, издигането на БоДо, сега – досиетата. Юруков и другите клакьори, воглаве с Яне, пасти да ядат покрай този!!! Явно партийните стратези от Позитано/ или президенството си намериха най-после кой наистина да унищожи автентичното дясно.
  Като казах преди около месец, че няма надежда, мнозина ме наскачаха (били сме едно, хайде де!). Като обясних за мемото, че ще управлява на принципа на силовака-мутра “тука има-тука нема”, с т.нар. “плаващо мнозинство” (леле-мале – принос в политическата практика!!!), а като не му минат мурафетите, ще реве като заклана кокошка:”извиват ми ръцетее”, пак ме наскачаха бойковците. Този си е червен партиен диктатор и нищо друго. Просто се готви реставрация, но в путинов президентски вариант. А най-страшното е, че десните нямат полезен ход. Този е толкоз десен, колкото Доган има летяща чиния (въпреки мечтите, де!!!) Ей, бунаци сме си (не всички, с изключение на 285 хил. в Бг и поне 2 мил. – емигрирали или имигрирали)и явно от тия полицейско-партийни тъпанарски гьосурати отърване нЕма. Щото вЕрват, а не работят, нито мислят (дали и могат????. Да живей Гьобелс и добрите му ученици, а ние да му мислим!

 5. Ми да ги бяха отворили тия досиета сините божества – имаха 100% цялата власт…ама нещо не им се искаше – сега си ядат боя..

 6. Мисля, че не трябва да има ПОРЕДЕН ОПИТ за отваряне на досиетата, а трябва просто най-после да има ПЪЛНО ОТВАРЯНЕ на досиетата и да престанем да мислим кой щял да пострада, защото народът всички ние ще спечелим от това. А пък най-малка опасност има да пострада дясното в България. Такова просто няма! Няма такова животно! Между другото няма и ляво такова. Така че Г-н Инджев все ми е едно кой щял да пострада. Който и дае ще е заслужено!

 7. Това е кoментара,koйто исках да прочета!

 8. Към Николай Терзийски:

  Е, ще повторя, кавото съм написал: поривът за ново отваряне на досиетата идва като отмъщение за позицията на СК по казуса Божидар Димитров. Но не като лично разсекретяване на нечие досие, а като демонстрация кой е истинският десен. Ходът, ако бъде изигран, ще бъде употребяван като доказателство, че сините няма какво да лаят, защото автентичното дясно е онова, което отваря досиетата ( нищо , че има министър с досие в своето правителство).

 9. По опасно е да не се отварят.Но всички знаят и кой притежава преписи от тези досиета,как може да се шантажира с тях.А колкото до Вашата теза,че ще бъде ликвидирана десницата,не съм много съгласна.Няма ли достатъчно доносници при тях ? Зашо Костов не ги отвори ? Или скелетите в гардероба на десните са много ?

 10. Г-н Инджев,
  Аз винаги с удоволствие чета Вашите коментари – защото изразявате това, което мисля по по-добър начин.
  Но сега не Ви разбирам.
  Нали всички поддръжници на демокрацията и “синята идея” искахме да се отворят досиетата?
  Не само, че го искахме – това беше едно от най-важните условия за промяната?
  Сега, според Вас излиза, че било лошо….
  Защото щяла да пострада Синята коалиция…
  Ами какво да направим – факт е, че от 1997г. до 2001г., СДС не намери време и сили да ги отвори тези досиета…
  Това никой не може да го отрече.
  А това дали ни харесва Бойко Борисов, Божидар Димитров и други – то е друг въпрос…

 11. Към Енчо:

  Прав сте. Правилно е да се отворят досиетата. Както беше правилно да се “върнат имената на турците” под указанията на Луканов и за целите на лукановщината.
  Но има двойно дъно – мотивацията за тази демократична мярка е отмъщението за настояването на СК срещу същия този принцип ( да няма ДС във властта). Излиза, че новата власт иска да има ДС във властта( чрез Божидар Димитров), но вижда възможност да натрие носа на десните, които не са отворили досиетата в нужната степен ( понеже не слушкат при новата ситуация).
  И с каква цел? Принципна? Не, за да се докаже, че тези нещастници не ги отвориха, но ние сме по-десни от тях. Този порив не ми се вижда много възвишен. Целта, която оправдава средствата, не е моето вдъхновение.

 12. Наистина много точен коментар. Страхът ми е, че ГЕРБ е поредното парче от фасадата, която някой ни пробутва за демокрация.
  И нещо положително – самият факт, че всички участници в политическия ни живот прикрито се страхуват (както предизборно така и след) от СК е доказателство за тяхното опозиционерство.

 13. Добре де, какъвто и да е мотива на ББ да се отворят досиетата – ако се отворят не избирателно – всички печелим. Казват, че всеки трети бил агент/доносник. Докога като се съберем трима ще се питаме на ум “Аз не съм, кой от тия двамата е”. Гадно е да живееш в такъв свят .

 14. Чест и почитания, г-н Инджев,
  точно същото си мислех и аз днес като прочетох в нета новината. Абсолютно същото, едно към едно, даже не е за вярване! Така че се подписвам под всяка дума в поредната Ви статия “точно в десетката”.

  Според мен това с БоДи е един хитър “многовекторен” (както би се изразил агент Сава) ход. Първо – бие по СК (така както сте го описал), второ – казва “ето аз съм радетел на българщината” и пленява наци-сърцата, трето – легитимира ДС на най-високо възможно ниво, четвърто – дава тон “каквото съм решил, това ще става, никой няма да ми извива ръцете”, което импонира твърде много на твърде широки кръгове от населението в БГ, пето – макар и без министерство, вкарва един министър, който ще му е лоялен докрая и във всичко, шесто – този глас при гласуванията в МС всъщност е глас на ДС, което явно не е проблем за ББ, а в определени случаи това може да се окаже много важно за бъдещето на страната, седмо – именно през него (БоДи) ще бъдат казвани на висок и безкомпромисен глас (защото това си му и отива) неща, които ББ няма как да си позволи да каже, макар да ги мисли и желае (свързани основно с преориентиране от Запад на Изток: например при енергийните проекти; например лоши думи за лошите европейци, дето пак ще започнат да ни бавят средства от еврофондовете; или за други лоши европейци, дето ще започнат все по-често да критикуват онова, което ще се прави в БГ от новото правителство; или за това как и сами сме си добре (извън ЕС), защото сме най-готините на света, първите европейци сме, даже първите хора, и от нас е тръгнала цивилизацията, и да не ни се месят много-много онези от Брюксел и т.н.)

  Явно делата на новия премиер започнаха да стават мръснички още преди официално да се е заклел като такъв. А какво ли ни чака като стане от понеделник насетне…

  Ето, пробвам да прогнозирам, като предстои да видим, скоро, дали ще започнем да получаваме едно по едно доказателства за тези неща (макар много да ми се иска това да не става):

  Към СК това поведение ще продължи, като все повече СК ще бъдат дамгосвани като некоректни, рекетьори, безпринципни… и т.н. от самия ББ и от все по-широко негово обкръжение, както и от винаги верните на всяка власт медии. Целта е същата – да се навлиза дълбоко в електоралното пространство на СК, като се разколебават все повече нейни привърженици в основанията и смисъла на подкрепа за нея. Като в същото време от СК нямат полезен ход и ще бъдат поставени “в глуха защита”.

  Атака ще продължи да бъде легитимирана бавно и полека като нормална партия, а все повече от тезите й ще бъдат заимствани и лансирани от самия ББ. И понеже Сидеров и ББ ще стават все повече “един ясен симбиоз”, първият няма да има нищо против копирането на “негови” идеи, защото така се утвърждава и разширява общото русло, в което текат “неговите” електорални води. От друга страна ББ ще се опитва да ухажва все повече от верните на Сидеров и да опипва почвата за завладяване на нови електорални територии в патриотарския спектър, запазен досега основно за Атака. И това всъщност е още един вектор от хода с БоДи.

  РЗС “изненадващо” ще започне да замита под килима песента за корумпираните, при които ще играят “резачката” и “камионетките”, и все повече основна тема на медийните им кряскания ще бъде въпросът за Велико НС. Което всъщност ще налива вода в мелницата на ББ, защото според мен това, което се цели сега, не са реформи или поне стабилизиране в кризисната ситуация. По-скоро ще станем свидетели на дълги многомесечни политико-медийни игри за приписване на вина за “тежкото положение” на Сергея, Доган и Симо (което е легитимно и затова може да продължи доста време), за отслабване на противници (най-вече СК), за събиране на повече икономическа, политическа и манипулативна мощ, за узурпиране на нови електорални пространства (от Атака и патриотарския спектър; и от РЗС и протестния вот, който на 5 юли не отиде при ББ). И всичко това с едничка цел – скорошни (не веднага, разбира се) нови избори, които обаче да бъдат за … Велико НС (но няма да го е казал и поискал ББ, нали:))), където той вече ще има 2 неща, които няма сега:
  1. Пълно мнозинство, а с неизвестна до този момент избирателна система това може да е и още по-сериозен резултат (самият ББ е заявявал привързаност към гръцкия вариант, където системата благоприятства спечелилата партия и повишава значително депутатските й места), което може да му даде и шанс за доминиране при написването на нова конституция; 2. Картбланш за нова конституция по негов тертип. А защо ли?

  “Вся власт президентом!” – струва ми се, че това най-накрая е заветната цел. А кой (ще) да е президентът ли?
  ББ, познахте, а и той си го е възжелал отдавна – президент, но с истинска (а в случая май ще е огромна) власт, която например да е разположена и в два мандата по 6 или 7 години.

  А ББ ли е задвижил всико това? Ако погледнем последните 20 години, ще видим доста повтарящи се имена, когато стане дума за “конспиративни теории за БГ прехода”, на които хич не съм привърженик. Но пак в тези 20 години се повтаря едно друго събирателно име: бившата ДС. Тя отдавна не е монолитна, еднолика, ясна и дисциплинирана, а се е разклонила, мутирала, автономизирала, клонирала, икономизирала и разтворила в порите на това, което е останало от БГ общество, но през по-голяма част от този период е властвала скрито или явно.
  Според мен, чрез едни или други лица, с инструмента на конкретни ядра от елита на бившата ДС, се цели (и в настоящата ситуация има голям шанс да се постигне) мащабно прекрояване на политическата, а оттам и на икономическата и социалната система в БГ. Защо сега и защо по този начин ли?
  Спомнете си как БКП/БСП написа сегашната ни конституция, при която парламентарни мнозинства определят правителството и цялата власт е в него. Това към онзи момент беше твърде удобно за БКП, защото масата от гласоподавателите, да не си кривим душите, бяха “потенциален ляв избирател” (спомнете си победата на БКП на първите “демократични” избори през 1990 г.). Та затова е конституцията стана такава, каквато е сега.
  Обаче сега нещата са други – първо БСП вече не е това което беше (слава Богу!) – таванът й на избори е ясен – 700 хил. гласа. И ще падат. Второ, БСП вече не е добър инструмент за мутиралата Хидра, поради твърде сериозните вътрешни борби и разделения (идеологически и икономически).
  На останалите партии, плод на социалното инженерство на БСП (по-скоро на кръгове от бившите и настоящи служби) – Атака, Расате, РЗС, Лидер и т.н. – не може много са се разчита, защото вече се оказа, че те могат и да не влязат в НС. Защото политическото пространство вече (и за доста дълъг период) е твърде фрагментаризирано. Тогава как се постигат “подходящи” мнозинства? Предишните 4 години го показаха – ТРУДНО! А и сега – въпреки небивалия (чак да се усъмни човек) процент на отишлите да гласуват – пак мнозинството е проблемно. И трудно се контролира. А колко по-лесно е с президентска република – контролираш само един (или най-много двама, ако е с вице)!!! А и моментът е много подходящ, защото имаме “подходящ” кандидат, и тенденция за доверяване на личните съдбини в ръцете на Един, с висок личен рейтинг. Рейтинг, който е с висок таван (и няма много повече да пада, поне “в средносрочен план”). А и рейтингът на Един, който и да е той, може много лесно да се поддържа висок, пък и да се манипулира – я колко агенции и медии си спретна БКП в началото на прехода. Че те за какво са, нали точно такава работа да вършат, я.

  Тоест, свидетели сме на началото на един твърде странен и небивал досега период на съществуването ни като общество. Но хубавото е в това, че който и да е този, който крои планове с подобен дизайн, каквито и задгранични централи да бабуват за раждането им, колкото и слаби да се съпротивителните сили на т.нар. гражданско общество в БГ, колкото и на ЕС да не му е до нас, нещата ще се се развият по различен начин.

  И точно това е, което “кукловодите” и “куклите” (макар и в батмански одежди) не са схванали и досега – че светът и в частност БГ не е билярдна маса, а човешките съдби не са билярдни топки, насочвани от нечий стик. И винаги играта става по-различна от първоначалната програма, защото траекториите се променят изведъж и неочаквано, а топките започват да се движат по различен начин и техните конфигурации по зеленото поле стават други, а даже понякога и чупят стика.

  А много или малко ще се различава играта от сценария за нея си зависи от нас.

 15. Досиетата бяха за пръв път отворени през 1997 с ЗАКОН ЗА ДОСТЪП ДО ДОКУМЕНТИТЕ НА БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ (Обн., ДВ, бр. 63 от 06.08.1997
  Законът беше обжалван от комунистите – 52 народни представители от 38-о Народно събрание пред КС, с РЕШЕНИЕ № 10 от 22 септември 1997 г.по конституционно дело № 14 от 1997 г., съдът отмени някои текстове между които и този за проверка на президента и вицепрезидента и членовете на КС . и отмени да се обявяват тези само с картончетата – “Картотекирани сътрудници” са българските граждани, чиито имена и псевдоними фигурират в справочната картотека и в регистрационния дневник на бившата Държавна сигурност.

  Това решение оряза закона и затрудни работата по разкриване на досието, като активна роля при вземането му играят съдиите – Георги Евдокиев Марков, Димитър Бонев Гочев и Тодор Енчев Тодоров, агенти на ДС

  По този закон се извърши проверка на лица заемащи държавни длъжност, на всички кандидати за кметове, съветници за местните избори -99г.

 16. През 2001г. вече в синхрон с нормалната централноевропейска практика се прие нов закон и се създаде комисия т.нар. комисия “Андреев”, тя започна да осветлява агентите по същия начин, по който го прави и сегашната комисия. През 2002 г. обаче правителството на Симеон Сакскобургготски спря процеса, за да намърда отново агентите в държавната администрация. През 2006 г. под европейски натиск отварянето на досиетата беше възобновено и продължава и досега.
  Ако има нещо, което не беше направено от парламентарното мнозинство на ОДС, това беше приемането на закон за лустрацията, заради обструкциите на тогавашния президент Стоянов и нарочно решение на Конституционния съд.

 17. и как точно ше отваря досиетата, че не сещам, ще ги изсипе на площада всички да четат или лично ще ни ги чете :)))

  а през това време ще си назначава приятелите ченгета за министри

 18. Не се занимавайте с това – ББ ще забрави много скоро какво е изрекъл.Всичко което казва или прави е безинтересно с изключение на две неща: 1. ще създаде ли ефикасен полицейски апарат и независимо правосъдие. 2. Ще изтегли ли страната от руската сфера, където я набутаха днешния президент и вчерашния министър-председател. Това ако направи – прощавам му цялата простотия и дори ще се радвам на нелепата пура в устата му.

 19. И аз чета статиите Ви с удоволствие и винаги съм споделяла позицията Ви, но този път И АЗ НЕ ВИ РАЗБИРАМ. Това което ме радва обаче е, че всички преди мен изразяват това мнение-т.е. не цвилят с умиление за правоверните сини и не хулят Б.Борисов. И аз ненавиждам комунизма и комунистите, но стига вече с този кьор фишек, че СДС, ОДС и Синята коалиция са антикомунисти. Те са креатура на ДС и нищо не направиха за декомунизацията на страната. Забравихте ли земеделците, Илия Минев и много други истински антикомунисти, които бяха елиминирани от “демократите”, втурнали се да богатеят наравно с червените другари?

 20. Браво, г-н Инджев! И този път сте схванали чудесно смисъла на случващото се, но и чудесно сте го изразили в думи. Добре ви разбрах и аз така го чувствам и ужасно се възмутих от ББ и търсех да го споделя с някой разбиращ! Да, пра ви се нещо добро, като отваряне на досиетата, но с цел да унищожи СК и ГЕРБ да останат единствените десни! Както БСП и ДПС се мъчеха да докажат, че са единствените партии у нас, печелещи достатъчно гласове, за да управляват!
  Прави се, за да наложи Б.Димитров, независимо от неговото минало. Но най ме ужаси това, че “ще управлявам с приятели”…Няма зачитане на принципи, морал, дясно мислене…Само приятели, хора, които са му помагали, дори слугували. Утре това може да са Яне Янев, защо не и Сидеров…

 21. Първо изобщо не е сигурно че ББ ще разкрие досиетата,указанието му звучи много условно. Наслушали сме се на подобни кьорфишеци. Второ-ако пък изобщо бъдат разкрити,каква ще е ползата,когато се представят за приятели на премиера и ги назначават за министри.И след като няма никаква лустрационно законодателство. Трето-за сведение- Синята коалиция е единствената парламентарна група в която не фигурират сътрудници на ДС и където това е правило.
  Колкото до Герб,той бе създаден точно от тези служби за да елиминира демократичното реформаторско дясно и да го изтласка от политическия живот. Досега четири пъти ББ се включи за да пресече пътя на автентичните десни формации към властта-с абсолютно провокаторското си поведение на президентските избори 2006, и два пъти на кметските избори в София ,когато трябваше да осуети победата на Гаврийски и Димитров. Сега бе вкаран в играта и на парламентарните избори за да вкара някаква измислена партия от милиционери и мижави експерти ,с която да баламоса Европа да отпусне субсидиите,които да отидат в ръцете на същите ченгеджийски кръгове и да елиминира всякакви демократични порядки в Б-я по путински модел. Този път обаче моралната отговорност ще носят не само избирателите дали наивно за сетен път гласа си за едно подставено лице на червената мафия,но и неговите покровители от ЕНП и ХДС/ХДС и лично Вилфрид Мартенс, чиято безпрецедентна персонална подкрепа легитимира ББ и неговите милиционери като “европейска дясна партия”. Освен ако навреме не се разграничат от фаворита си.

 22. Разкриването и скриването на досиета си е патент на БКП–ДС.
  Само те знаеха (и знаят), какво и кога да оповестят – в това ни убедиха още в началото на “прехода”. Тогава отварянето на досиета се извършваше неофициално и се наричаше “подхвърляне”.

  После властта се смени и започна взаимното “замерване” с досиета, една игра, която скоро доскуча, поради тромавия регламент и винаги “равния” краен резултат.
  И така, докато “преходът” натрупа свое собствено досие, не по-малко тайно и също толкова скандално.

  Днес повдигането на темата, за нечия принадлежност към бившите тайни служби, се приема като пореден повод за популистко говорене без политически последици.
  Предстоящото “отваряне” доказва само, че този остарял инструмент за задкулисно влияние окончателно се снема от въоръжение, защото вече е изобретен по-ефикасен.

  Разбира се, че Борисов тържествено ще се самовъзвеличии с тази вече безполезна “победа”. Защото замитането на следите приключи, а за “замазване” на очите има и нова “десница” – в един генномодифициран (или наследствено обременен?) политически организим…С две леви ръце.

 23. Енчо,как така СДС не е намерило време да отвори досиетата,нещо не върви,СДС НИКОГА не е исал да отвори досиетата,не му приписвайте нещо,оето не е казано. А фразата на Г-н Инджев,че с досиетата трябва да се постъпва принципно е симптом на…..да не казвам… Единствения принцип според мен е ,да се отворят всички досиета за всички мърсотии на комунистите,няма лични,няма групови,няма партийни интереси,или цялата истина,или нищо.

 24. Освен в блога при коментари по различни,(но смели за трудни времена статии от Иво Инджев!!!),добавям следното:
  1.Още през 2003 г. по цялата верига,започвайки от г-жа Цвета Маркова, няколко бе депозирано
  настойчиво писмено искане за разсекретяване на досието ми,
  за да се “насладя” на изобретателност и на изненади от съпътствуващите ни “приятели” в живота ни..
  2.Относно демонтирането на машината и гадничките номера,сами се убедихте,че на един колега бе припомнено по повод “бомбите” му,че за всичко има съд,а там е казано необходимото от честни съдии и прокурори с решения.
  3.Г-н Инджев,ние с Вас и др.,може и с “тъпа” възвишеност,да си въобразяваме,че целта е оправдана от безогледни средства,и да върв/я/с името/ната/ си напред,но това съвсем не значи,че “гаднички номерца” им в стил Гьбелс са зи подценяване.
  Иначе за сегашния “ОФ порив” :
  кой,по-по-най – сте прав -,но няма как от друга страна,да примирам от щастие,че се “публикуваха” на грозни и зловещи “закани”,с “настървяване на оси” и то точно във време като днешното….
  Така и останаха два висящи въпроса
  – да ми интервюирате по повод на дарение за чуж държавен глава от общо 170 щ.д. на малки вноски и…
  – ролята на Царя в историчесикте процеси…
  По първото – не би следвало да настоявам повече,
  А по второто – вече казах,че не ми е присъщо хвърляне на камъни по “паднали” ,а е въпрос на Историята!!!
  Благодаря Ви сърдечно,за всичко до тук!

 25. Господин Инджев,
  Смятам, че въпроса с досиетата отдавна е приключил!
  Проблемът на държавата е в това, че по-горе вълнуващите се могат примерно да коментират:
  Че магистрала Тракия се строи 40 години,
  Че магистрала Люлин се строи с кражби,
  Че енергетиката е с 30% използваемост на мощностите,
  че селското стопанство е в колапс 20 години,
  Че България на практика няма конкуретно способна икономика и т.н.
  Не може всичко в тая държава да се обяснява с Държавна сигурност и да се оправдава с отварянето на досиетата! Просто вече тази тема е абсурдна! На хората им писна:() И още нещо: аман от съдници в Мрежата:)
  Зад компютрите всички сме голяма работа, а в работата си как сме?! А?!
  На Държавата и трябва ГРАДИВНО НАЧАЛООООО!
  п.с. Никога не съм бил сътрудник на ДС и член на БКП, член съм на ДСБ!!!

 26. Тази история с досиетата отдавна бе обезсмислена.Още 1991 трябваше да се отворят всички.Пропуснахме и шанса 1997.Стигна се до парадокс,агентите да си отварят досиетата и да се гордеят с това,че са служили на соц.безсмислицата ДС.Така за толкова години този проблем остана да човърка обществото ,но някак тихо и отвътре,само когато управляващите пожелаят.
  Впрочем,тази история много ми прилича на “Нашият човек в Хавана” на Г.Грийн.

 27. Според мен е логично: Сините спазват принципна позиция относно Божидар Димитров и нападат ГЕРБ, а в отговор ГЕРБ спазват принципна позиция като нападат Сините с желанието да отворят досиетата.
  Звучи комично, но не може да се определи еднозначно правилно ли е или не.

 28. Синята коалиция от няколко години настоява за пълно отваряне на досиетата.

  Бойко Борисов настоява да вкара приятелят си БоДи (агент Телериг) в управлението.

  Синята коалиция е против БоДи-Телериг в управлението.

  Бойко Борисов е за пълното отваряне на досиетата.

  Кой е принципният тук и кой кого удря?

 29. Г-н Чобанов,навремето и СДС беше за пълно отваряне на досиетата,но не ги отвори,СДС беше и за разкриване на кражбата на държаввата и народа през управлението на Виденов,но не я разкри,така и сега,ББ може да иска и космонавт да станем,ама дали ще стане. Всичко у нас е една демагогия. Говори се постояно за “десно”. Никакво дясно пространство няма защото никой не е формулкирал какво е това дясно,както никой не знае какво е това “синя идея”,а са изписани милион пъти тези фрази,синьо,синьо,синьо и накрая аут,няма и 10% на изборите. Е,как хората да гласуват за синя идея,като не знаят каква е синята идея. За комунистите знаем,те също не знаят какво е това “червена идея”,но нали има разлика между хората и комунистите.Последните ще гласуват и за всякакви цветове и идеи,стига да идват от “Центъра”.

 30. Досиетата на ДС са просто една хитра игра на комунистическата сган. Много по-важно е отварянето на партийните и държавните архиви,там е голямата мърсотия,там са зафиксирани големите работи,а ДС са само техен изпълнител,реализатор на предварително набелязаните действия на гадовете.

 31. Др. Атанасов,не се опитвайте да се маскирате,Вие сте комунист,пар екселанс,от досиетата не се интересуват само комунистическите гадове и простите, неграмотните хора. Не Ви е забърсвала комунистическата шайба,не са Ви прибирали посред нощ и да Ви разпитват какво против имате срещу “народната власт” ,или кой е разказал антисоциалистически виц,тогава да Ви пита човек как ще реагирате. Не сте никакъв антикомунист,не ни омагьосвайте ,да, може да сте член на ДБС,но то не е антикомунистическо движение,така че,всичко е наред.Сигурно и не искате руските болшевики да не ни връщат никога и откраднатите държавни архиви на Царство България,или Вие нямате нищо общо с тази страна,сигурно сте комунистически републиканец,сиреч въздух под налягане.

 32. Дано най-после се отворят досиетата и всеки да си застане на мястото – т.н. автентични леви, т.н. автентични десни, т.н. автентични представители на турското малцинсво и т.н. А за Божидар Димитров мисля, че е подписал нещо за да получи достъп до архиви и документи. И да каже какво е прочел там.

 33. Новият министър-председател си е чист популист – какво като продължи, надявам се докрай, започнатото през 1997 г. и за жалост наистина недовършено разсекретяване на досиетата на сътрудниците на ДС? Нали на всички е известно, че министър Б. Димитров е бил сътрудник на ДС. Е, и? Борисов твърди, че Б. Димитров трябвало да бъде в правителството. Т.е. ефектът от разсекретяване на досиетата е никакъв. Просто знаем, че този или онзи е бил сътрудник на ДС. Положителен ефект би имало това действие, ако е свързано със закон за лустрация както в Чехия например. Иначе всичко си е въздух под налягане и в този смисъл смятам, че г-н Инджев е прав в преценката си – Борисов се дуе като петел на бунище и с конкретното си намерение не прави нищо друго освен да кукурига: “Елате ни вижте!”.

 34. До г-н Атанасов: Наскоро пътувах до Израел и посетих мемориалния комплекс Яд Вашем, в който документално е представен геноцида над еврейския народ проведен по време на нацизма от хитлерова Германия. Евреите продължават да напомнят за тези трагични събития, случили се преди вече 70 години. Това не им е попречило да намерят “новото начало”, за което пишете във Вашия коментар. Напротив, може би и заради това, че не забравят, са успели да изградят една прекрасна и уредена държава.

  Така че, г-н Атанасов, да се прочете и постоянно напомня за ролята на ДС в България не е маловажен въпрос. Напротив, аз смятам, че дейността на тази организация трябва да бъде предмет на изучаване в училищата. Би следвало постъпките на хората, действали активно за разрушаването на хиляди човешки живота да бъде осъдена публично и официално на най-високо държавно ниво, така че хората работили за ДС да не смеят да говорят глупости от сорта “горди сме”, а да изпитват срам и неудобство от факта, че са сътрудничили на една престъпна организация. Да не говорим, че е недопустимо такива хора в днешно време да заемат ръководни държавни постове.

  Напълно сериозно смятам, че подобно на мемориала Яд Вашем, в България е необходимо да има място, където документално да се разказва за дейността и престъпленията извършвани от ДС и “братските” ѝ подобни организации. Това никак няма да попречи да се търси и намери ново начало, както предлагате. Напротив.

 35. Мечтател,нищо няма да има сериозно,дори да се разсекретят някои архиви на ДС,никой няма да бъде подведен под никаква отговорност,не е ли крайно време да се освободят хората от тази патологична наивност.

 36. До Петкан: за жалост сте напълно прав в едно – в момента разсекретяването на архивите на ДС няма да промени нищо. Но за друго не съм съгласен, а именно, че стремежът за публикуване на истината за ролята на ДС в комунистическа България е паталогична наивност. Не ме разбирайте криво, не съм кръвожаден реваншист, който иска да види висящи по площадите обесени бивши сътрудници на тази машинария за потискане на свободния дух. Но съм напълно убеден, че тази част от историята на България трябва да бъде разкрита и изучавана поради няколко причини. Едно, за да се прекрати плещенето на врели-некипели на ниво кръчмарски моабет. Второ, за да е ясно кой кой е бил и какви ги е вършил. Трето, защото е въпрос на елементарен морален принцип да се знае, че всяко житейско действие има съответни последствия, т.е. ако някой е действал нередно от гледна точка на човешката етика или е нарушавал основни човешки норми на поведение или пък е действал в нарушение на закона, то тогава той/тя/те трябва да понесат съответната отговорност. И не на последно място, за да се избегне (не сега, а може би в бъдеще) участието на хора в управлението на държавата, които доказано са действали против обществото според елементари морални норми на поведение. Смятам, че това възпитава нормално човешко отношение към живота (каквото за жалост изглежда не е присъщо на една не малка част от съвременните българи) и не е нищо ново под слънцето. Не е нужно да Ви казвам, Вие вероятно прекрасно знаете, че в комуническа България негласно се възпитаваше чувството, че някои хора са недосегаеми и принципът престъпление-наказание не се прилагаше за тях. Това е крайно порочно и не смятам, че трябва да се съгласяваме, че такива факти могат да бъдат подминати с мълчание.
  Отново Ви моля, не ме разбирайте неправилно. Както пише г-н Инджев в следващата си статия, имало е вероятно и доста достойни хора в структурите на ДС. Но точно заради това е необходимо да се занимаваме с тази яаст от историята. Кой отдел, кои хора са вършили какво. Далеч съм от мисълта, че трябва да се съди общо. Напротив, изясняването на историята ще освободи неоснователно опетняваните с прозвището “ченге” от онези, които действително го заслужават. По този начин, мисля аз, ще се прекрати омаскаряването на всички и достойните хора ще имат шанс да се дистанцират от маскарите.
  Темата е доста обширна и тук едва ли е мястото за дискусии между нас, читателите на блога на г-н Инджев. Затова спирам дотук, въпреки че може още дълго да спорим по този явно доста заплетен казус. Желая Ви всичко добро.

 37. Да,определено сте прав,съгласен със с всичко казано от Вас и това,което правим е полезно,взаимни допълнения,критики,предложения,всичко в рамките на доброто възпиатание и в границите на темите от блога.малко доуточнение- не стремежът за разсекретяването на коунистическите архиви е наивност,а очакванията за реалното рзсекретяване е наивност. Не дават комуноидите да се разсекретяват тези неща. За сетен път казвам,архива по делото на Вапцаров и цялата група са секретни,а какво остава,да Ви даде някой достъп до свръхсекретни решения и планове на Политбюро,ЦК на БКП,ДС и др. В никакъв случай не може да стане това,ако на власт не дойдат истински антикомунисти. Не е ли пълна наивност да се очаква такова действие от хора,които са от котилото на комунистите и все още не са заклеймили комунистическата диктатура и все още не са казали,че тя ще бъде разобличена с разсекретяването на документите. Никой не бива да бъде плашен от преследване,отговорност,съдебни процеси,отмъщение и пр. Само да се помоплят истинските комунисти-големите бандити,да говорят и обясняват. Никакви процес и търсене на отговорност,това е невъзможно и наивно,САМО ПОКАЗВАНЕ НА АРХИВИТЕ И АНАЛИЗ. Знаете ли,защо се съмнявам,че ще стигнем до този момент,защото СДС беше на власт 4 години и не направи нищо. Ама комисии,ама антикомисии. Ако СДС беше антикомунистическа организация,нямаше да пита никого,нямаше да се правят никакви комисии.Взимат архивите и ги публикуват. Навремето,комунистическата сган като ни убиваше,трепеше като плъхове,ограниаваше и пр.да не би копоите от ДС да са прваили комисиии,или пък не-Народното събрание. Така че ,за какви комисии става въпрос. Гадовете,убиват,здраво убиват,изтезават,гонят от странат,крадат жилища и имущество,”национализират”, окрадоха земята на хората,инвентара,животните,минаха се десетки години от тези издевателства и сега,ама хайде на направим комисии,да видим кой е бил агент на ДС,Боже мили,ама това ако не е наивност,кое е?При това,минаха повече от 20г. от падането на диктатурата. Архивите ни се намират в Русия ,да забелязвате някой да проявява тенденция да ги върне на нашите власти. Или да се направят и по този проблем комисии-българо-руски.Всичко е демагогия,драги Мечтател,ще съм доволен,ако бъда опроверган.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.