Двойното дъно на двойния стандрат

Темата за ченгетата и досиетата, както и за двойните стандарти, има двойно дъно. Както и да бъде изтълкувано, колкото и бумерангово да се окаже разсъждението ми в очите на желаещите да го видят по този начин, ще се опитам да го покажа.

Гледам снимка в интернет на усмихнатия и уважаван от мен бивш председател на комисията по разкриване на досиетата Методи Андреев. Ако има някой, който да е представителен за последователните, макар и не дотам успешни усилия за разконспириране на конспиративното в нашата държава, това е той. Методи Андреев и днес не отстъпва от принципното си становище и приветства намерението на Бойко Борисов да бъде отворен остатъкът от досиетата.

И с кого се е „обградил” той, най-представителният и най-последователният в тази борба? Ами „обградил” се е със Серафим Стойков. Вижда се на същата снимка до него на пресконференция. Седи със сведена глава в явен дискомфорт и в дисонанс с широката усмивка на г-н Андреев. Може би защото там се говорят едни обобщения за ДС, а самият той е дългогодишен щатен служител на ДС.

На Серафим Стойков дължим разкритията от първата вълна по отношение на ДС. Не го познавам, освен като интервюиращ, нито пък мога да знам точно какъв дял има в демонтажа на машинарията на бившите служби. Но мога да си представя какво му е струвало да застане публично срещу бившите си колеги и да оглави службата, която по време на правителството на ОДС започна да подава на публиката информация за точно това минало.

А какво да кажем за Радослав Райков? Той пък е почти неизвестен на публиката. Направи го известен с едно единствено интервю Констанца Анчева в „Отечествен вестник” веднага след падането на кабинета на Филип Димитров през 1992 г. Райков, вторият човек в йерархията на разузнаването, току-що изгонен от току- що назначения от президента Желев нов шеф Бриго Аспарухов, не просто проговори, но назова точните агентурни имена на Доган и обкръжението му, барабар с легендите им и някакви там автентични кодови номера.

Информацията му, като на ченге, оглавявало години наред турското направление в разузнаването, беше убийствено точна. Нито една българска медия обаче не я разпространи. Моя скромна милост направи това в първото си предаване „Още” по телевизията ( в което по-късно също така беше показано и разказано, как Бриго Аспарухов и компания инструктират български журналисти по вътрешно политически теми в тайни квартири на разузнаването на българска територия – с това се занимаваха тези другари!).

Получих заплахи за живота си, но това е нищо. Защото Констанца се спомина от скоротечна болест в разцвета на силите си и остави 4 сирачета. Радослав Райков, също след заплаха за живота му, избяга от България и вероятно и до днес се крие някъде в чужбина ( обади се в „Свободна Европа” няколко пъти).

Мога да продължа с много драстични примери от бърлогата на злото, заради което изобщо я имаше ДС. Родени, расли и възпитавани като еничари ( за което, с извинение, нямат никаква вина) срещу собствения си народ хора, като Литвиненко дръзнаха да се надигнат срещу главорезите в Русия и в собствените им редици. И платиха с живота си по особено мъчителен начин.

Уважаеми смелчаци, тук и в уютната чужбина, които обичате да обобщавате по адрес на подлежащите на заклеймяване, лустриране, а защо не и кастриране на всички гадове, докоснали се или „докоснати” от ДС , дали вашият позволен днес безкомпромисен гняв е чак пък толкова справедлив и обоснован от собствената ви смелост да се опълчите срещу същата тази смъртоносна система?

Ясно е, че този въпрос ще предизвика нови оплювки и най-малкото подозрения, че се опитвам да прилагам двойни стандарти. Нищо подобно. Двойните стандарти ги има ( снимката на Серафим Стойков от ДС до най-представителния в борбата с ДС Методи Андреев). Упоритото нежелание да бъдат признати обаче няма да помогне на никого и на нищо. Двойни стандарти няма само във фабриката за бройлери, в която са излюпени , живуркали страхливо и пременени днес като ястреби „преследвачи” на ченгета.

Двойните стандарти са неизбежни , защото хората, ако някой не знае, се различават, колкото и да се опитват да ги унифицират. Важното е да не бъде допускано да има двойно дъно – а точно то е навсякъде, където и да задълбаете. Ако имате малко смелост да вдигнете кирката и да копнете около себе си, поне толкова енергично, колкото хвърляте камъни по другите, може и да го забележите.

Само че от такова копане човек може и да пропадне. На два метра под земята. Малцина го правят

А на онези, които ще подвикнат по този повод „ кво сега, да ги наградим ли осъзналите се ченгета”, няма да влизам в тона. Само ще им припомня, че и за тях важи призивът на президента Кенеди към неговите сънародници първо да се запитат какво са направили за страната си, преди да искат нещо от нея.

Впрочем Кенеди говори пред берлинчани в разгара на най-яростната конфронтация със СССР. Сърцата на тези берлинчани, на два пъти на поредни избори, печели с пламенни речи срещу бруталната съветска политика бившият комунист Ройтер. „Двоен стандарт”, нали?

На желаещите да повтарят расистката мантра, че нямало бивш негър, бивш комунист и бивше ченге, пожелавам да си отговорят какво са направили за своята страна, преди да се въоръжат с тази удобна за избиване на собствени комплекси примитивна философия. А и да се запитат: те самите позволяват ли си да имат правото да се променят, или смятат, че това е „двоен стандарт”?

Защото без развитие, без промяна, човек си остава на дъното, колкото и високо да му се струва то. И много често дъното е двойно – много по-често, отколкото мнозина „праведни съдници” на грешниците са склонни да си го признаят.

И още едно интересно наблюдение: истински пострадалите от комунизма, пред които само мога да сведа глава мълчаливо, далеч не са сред най-шумните участници в обобщенията за това как “бившите” трябва да бъдат поставени под общ знаменател и да минат “под ножа” на моралното заклеймяване. Те просто са били “шумни”, когато това е било опасно.

Твърдя, че не си противореча, когато казвам, че ДС задължително трябва да бъде разконпирирана до последното досие, но в същото време пледирам за разбиране към правото на хората да бъдат различни, когато ги съдят индивудуално за колективна вина без да са причинители на нечия лична трагедия.

А и съставът на съдийското жури не е без значение – желателно е да се състои, ако не от светци, то поне от хора, които с ръка на сърцето си могат се похвалят, че са изпълзели напълно чисти от кочината на комунизма – не са грухтели ” другарю началник”, не са се докоснали до масовите идиотизми на комсомола и ОФ, не са се домогвали до по-добрия животец със средства, за които днес е срамно да си припомнят.

А от друга страна – защо пък онези, огромното мнозинство българи, които не са репресирани, да нямат право да се възмущават искрено от репресиите срещу другите, колкото и късно да са прозрели или научили за тях?

Смея да твърдя, че антикомунизмът няма да постигне нищо друго, освен мутации на комунистическото мислене, ако не си отговори на горните въпроси и не преодолее примитивните обобщения.

35 мнения за “Двойното дъно на двойния стандрат”

 1. Господин Инджев, статията Ви предизвиква доста размисли, а именно как да се постъпи с бившите ченгета, като държавна политика и като лично отношение на всеки българин който не е работил за ДС. Последните дни сме свидетели на разнопосочни сигнали по дискутираната тема. Вероятно поради натиск от ЕНП (все пак Борисов се представя като десен) , се приеха някакви лустрационни текстове в правилника на НС, нещо което беше направено и то като законова база във всички останали източно европейски страни преди доста години, но дори и това е пробив във българската действителност. Всички управляващи до сега са се обявявали срещу корупцията, но никой от тях не посмя да удари основната корупционна схема в България. Схемата е съвършено проста и ефективна. Ченгето Х влиза във изпълнителната власт и частните фирми на ченгетата Y и Z, започват да печелят тлъсти държавни поръчки, печалбата естествено се дели между X,Y и Z. Ако ГЕРБ наистина искат да се преборят с корупцията, непременно трябва да елиминират ченгето X от държавната власт, в противен случай всичко ще си продължава както досега. Съвсем логично възниква въпроса. Защо Борисов назначава Божидар Димитров за министър? И все по ясно се очертава и отговора на този въпрос. С назначаването на Б. Димитров, отново се легитимира армията на ДС във властта, а също и една по далечна цел, легитимира се и присъствието на агент Гоце начело на държавата. В противен случай присъствието на Първанов на кормилото на държавната власт би станало крайно неудобно.

 2. Според мен без ДС, няма държава. Не вярвам някой американец да се срамува че работи в ФБР или ЦРУ…и за това да не може да стане политик или министър…точно обратното. В България обаче въпросът с Досиетата и агентите на ДС се върти вече 20 години безпирно, българските медий (или поне тези коити им плащат) като не могат да намерят логично обосновка на критиката си се захващат с ДС и досиетата…Господа журналисти, публицисти и дребни драскачи не рабирате ли че тази тема е вече достатъчно далеч от сърцата на народа. Никой не го интересуват проблемите с ДС и агентите му…..такива както казах е имало има и ще ги има, докато България като суверенна Държава съществува. Малко или много всеки Българин , всеки Родолюбец , всеки съвестен гражданин на България е потенциален агент на ДС. Та анли това е идеята зад тази организация да защитава държавата ни. И аз бих станал ако знам че е в името на България.

 3. Статията е чудесна и много поучителна, предразполагаща към размисъл! Присъединявам се към тезите й изцяло, а също подкрепям и нейния патос! Темата за ДС има много измерения; според мен човешкото й измерение е най-важното…

 4. според мен е много просто: разкриват се досиетата и от там се гледа ако си навредил на някой човек с това, че си бил агент и си разбил нечия съдба този човек се изолира от политическия и обществен живот ако не си навредил на никого – нямаш проблеми, не виждам какво толкова сложно има!?

 5. Аз мисля,че във всяка организация или фирма в България имаше хора и има и днес, които достойно си вършеха работата и такива, които “снасяха” и сплетничеха от злоба ли от завист ли не знам без да са сътрудници. ДС не беше различна в това отношение от другите и е отражение на нациоанлната ни черта да си пречим един друг и да си завиждаме и да си правим мръсно. Докато работех в една опера в България, всяка седмица имаше анонимни писма до директора, до съпругата ми за това ,че някоя си ми била любовница и куп други лъжи. Това беше нещо като хоби за застаряващи артисти, които вече не пееха и идваха в операта само за да пият кафе в барчето и да си вземат заплатата. И за да се върна на темата ще кажа, че досиетата трябва да се отворят и да се види кой какво е правил. Няма държава без служби за сигурност в света.
  Наскоро гледах отново гениалната комедия “Двойника” с Тодор Колев. Гледайте пак този филм и там ще намерите отговор защо България е най-бедната и корумпирана страна в Европа. “По делата им ще ги познаете…” Поздрави и адмирации на Иво за това което е и което прави.

 6. Не съм съгласен с Вас, Г-н Инджев.
  Лустрация трябва да има, дори и за жертвите които са били част от ДС.
  Лустрациата не означава затвор или публично порицание, а е просто единствения начин да се прекъсне пъпната връв на предишния режим със сегашния. Който е бил част от ДС не бива да УПРАВЛЯВА, не трябва да е на държавна работа, не трябва да се разпорежда с живота на другите.
  Иначе е свободен живее живота си както пожелае.
  Компромиси не бива да се правят.

 7. Г-н Инджев, дълбока, въздействаща, искрена статия, изпитвам удовлетворение, че вътрешното ми чувство на доверие към Вас не ме е излъгало.
  Г-н Павел представя, обаче, един софизъм, и се чувствам провокиран като химик, създаден от вълната на “Голямата химия” в България, да му предложа една друга гледна точка. В Щатите ФБР и ЦРУ имат по щат и дейност размери, отговарящи на съответните проблеми за решаване – за тях се отделят пари на данъкоплатеца, а там той знае как да поиска сметка. Въпросът е защо в България през онова време им бяха нужни толкова много сътрудници, какво толкова беше направила България на света, та толкова внимаваше да не и “посегнат”? Ако внимателно анализирате (ама обективно) социалистическата икономика, лесно ще видите, че голяма част от “развитата Българска индустрия” беше много повече декор за прикриване на истинската, криминална по същността си в много сериозна част, висока доходност на страната, отколкото съвкупност от ефективни производствени единици. Повярвайте ми, станах химик, воден наистина от амбицията да постигна нещо голямо за страната си като такъв. Благодарение на криминализираната ни икономика, обаче, имаща нужда от това мощно “обгрижване” от ДС, днес, в условията на пазарна икономика, каквато и да е тя у нас, бездомните кучета се радват на по-голямо внимание от химиците, а това, което минава за икономика днес в страната, е доминирано от същите онези, които бдяха да не пострада бисерната ни соц. доходност. И сега, уважаеми Павел, съм принуден да работя в чужбина, където наистина зачитат качествата ми на химик, иначе в Родината със заплатата си не мога да платя дори само месечните си такси.
  Целият свят е наясно, че не сме стреляли срещу Папата. Но защо не си зададем простичкия въпрос: какви, по дяволите, са им били мотивите да ни скроят този номер, само омраза ли към горда и независима тогава България? Или, защищавайки се, да покажем някоя „непозната” за света част от фисиономията си?
  Та, г-н Павел, от името на дребните драскачи Ви поздравявам за патриотизма, но бих добавил един цитат от Илф и Петров: “Да се обича Съветската власт е похвално, но това не е професия, трябва и да се поработи”. И бих добавил, без да е за сметка на други.

 8. От криенето на досиетата имат полза само манипулаторите. Нека се отворят най-сетне, да се прочете кой какво е правил и всичко да си излезе наяве. Да се видят подбудите на хората, участвали в тази зла организация. Защото много хора с удоволствие са творили злини и са се възползвали от неограничени привилегии, но и не малко системата е отнесла поради наивност, незнание и/или житейска принуда.

 9. Г-н Инджев,
  хубаво пишете, вярно пишете и много мисли му идват на човек от прочетенето. Темата за двойното дъно не е нова и двойни стандарти е имало и ще има докато свят светува. Няма как да се спасим от това, във всякакъв план, обществен и личен. Че досиетата трябва да се отворят, трябва, и напълно съм съгласна с вас, че трябва това да се направи умно и от честни позиции. Ей за това второто ама никак не съм сигурна, че ще се случи. Просто защото едва ли има хора изпълзяли чисти от кочината на комунизма. От кочина никой не мове да излезе чист, а и системата добре се грижеше да няма чисти хора. Както и друг път съм споменавала в този форум, България не е нормална държава, обществото няма вече вътрешни защитни ресурси и решенията и мерките сигурно трябва да бъдат не от рода на “ама така се прави в нормалните държави”. За да ме рзберете, нека ви разкажа една лична история. През юлските жеги на 2001 един петък късен следобед вдигнах температура; приличаше на т.н. летен грип и както се казва, ще ме помъчи ден-два и ще мине. Да, ама не. Нямаше как, обадих се на личната си лекарка (тогава ако си спомняте се бихме записали всеки при личен лекар); тя дойде жената , констатира някаква по особена форма на летен грип и каза, че ще мине с повече течности и витамини. Това продължи около седмица, температура около 41 градуса. Това, което близките ми можеха да помогнат беше да ме увиват в мокри чаршафи и га слагат лед на главата и сърцето ми. Личната ми докторка пак идва няколко пъти и все същото. Тогава дъщеря ми се обади на една своя приятелка, млада лекарка, която специализираше гастроентерология с надеждата, че тя може да познава правилния човек. Дойде момичето, преди да каже добър ден, ме накара да си покажа дланите и отсече “марсилска треска”(изследванията го потвърдиха). Обясни ми какво е положението и защо в този етап на заболяването вече е опасно да се приложи стандартното лечение, което ако болестта се хване отначалото, е почти 100 % ефективно. Но за мен, стандартното лечение щеше да е по скоро фатално. И сега обърнете внимание, тук е същността на това което искам да кажа. Личната ми лекарка, толкова може жената, не разпозна болестта (няма диагноза). Организмът ми мобилизира естествените си ресурси, бори се като прави висока температура, изгражда интерферон, в резултат на което се отделят огромно количество токсини, които вече са заплахата за живота ми, а не вирусът или там каквото е на марсилката треска. И започна борбата за извеждане токсинитите от моя изстрадал организъм -възстановяване на водния баланс и помощ за черния ми дроб. За това дори не трябваха специални и скъпи лекарства. Тази млада лекарка имаше куража да осъзнае необходимостта от помощ и се свърза по интернет с колеги – отзоваха се други две докторки, една от Италия, и една от Унгария. Ето ме жива и здрава, преборила марсилската треска. Тази история не я разказвам, защото докато случката беше още прясна, обобщената реакцията на околните може да се опише думите ” то значи не е било марсилска треска”
  Каква е връзката на моята “марсилска треска” с досиетата. Ами голяма, спорд мен. Обществото е болно, отровено от комунизъм, демократичен преход, корупция, престъпност, лъжи и лицемерие.
  Мисълта и усилията трябва да са насочени към извеждане на “токсините” от “болното тяло” на българското общество и трябват нестандартни решения. И честният начин, ако въобще има честен начин да се приключи с досиетата, не е грижата как този процес ще се отрази на СК, на дясното и политиците, а как хората, народа на България ще преживее този процес. Колкото и шаблонно да звучи, така е, защтото хората, призвеждащи благата са “кокошката, която снася златните яйца” И май ножът е опря до кокола; някой или някои най после разбират, че трябва да се спасява “кокошката, която снася златните яйца” иначе България я няма. Знам, че няма да бъде лесно, но кое беше лесно – комунизма, прехода, демокрацията, корупцията, престъпността, икономическата криза? Кое беше и кое е лесно. И преди да отворят досиетата, първо трябва да приберат оръжието, с което въоръжиха организираната и неорганизираната престъпност. И според мен това е тест за новата власт дали наистина ще отвори досиетата “честно” или ще е само димка в очите на хората и Европа. И ДС, колкото и зло да са вършили, могат да свършат поне това за доброто на народа; да приберат оръжието, те го раздадоха, те знаят колко и на кого е дадено и могат под строй да го приберат. Включително и ловното. Да ме прощава президента Първанов, но скъпоценните му карабини ще трябва да бъдат прибрани, в НИМ, на сигурно, при БоДи. Ей тази работа да свърши БоДи, народът ще му прости харченето на народни пари в библиотеката на Ватикана и други лудории.
  За това трябва да се пише и да се говори според мене. Иначе ще има много пропаднали, не много дълбоко, два метра под земята. Ще има много млади хора, дето ще се споминат скоропостижно и много деца ще останат сираци. Пак. И дано не се изпълни “тази власт с кръв сме я вземали, с кръв ще я дадем”.
  Въпрос към всички: трябва ли да се прибере първо оръжието и след това да се отварят досиетата.
  Вашата позиция, г-н Инджев, за пушката дето виси на стената? Мисля, че е важно Вие да заемете позиция по този въпрос. Вас ви четат, и политическите централи и дригите медии. Не го признават, правят се че не съществувате, но ви четат.
  Здраве за всички.

 10. Може би има модел на лустрацуонен закон, който действа успешно някъде в Европа.

  Нашият проблем обаче е, че пропуснахме разумния срок за въвеждането на такива ограничения.

  Сега справедливите мерки изглеждат съмнителни, а призивите за покаяние – безполезни, защото парите, биографиите и дори съвестите са прочистени, “препрани”.

  За мен разпореждането с чужди съдби е нездравословно занимание; раздаването на морални присъди е вид садизъм, съчетан с воайорсво; а различните “защитници” на уличените са в някаква степен продавачи на индулгенции.

  Нека оставим агентите на тяхната съвест.

  На съвестта на управляващите лежи и подбора на личности, с които да свършат онова, за което сме ги избрали. Достатъчно е данните за агентурна принадлежност да са оповестени, както го изисква законът.

  Някой беше казал, че Господ разговаря с нас чрез съвестта. Нека не Му пречим да ни говори.
  За мен, опитът, да разширим прекомерно областта на прилижение на човешките закони, опасно се доближава до богохулството…

 11. Г-н Инджев,изпитвам вече неудобство,но все пак, не би било трудно,да разберете,че няма такава категория на служители от специалните и разузнавателните органи,като “ченге”. Нито по времето на комунистическата диктатура,нито в посткомунистическия батак. Няколко пишещи Ви определят като човек,който е имал връзки с подобни служби,няма нищо учудващо ,това може да е верно,може и да не е вярно, но и да сте имал,определно не сте бил “ченге”,бъдете сигурен. Ако са Ви вербували,или опитвали да Ви вербуват,оперативния работник не Ви е казвал,че изпълнавате ролята на “ченге”,дори и агент.Това не се казва. Но това е мносго сериозна и отговорна материя и е редно да се изплзват точни и отговорни термини и фрази. Не бива да се подавате на примитивната пропаганда за “ченгета”,”ченгесари”,”ченгеджийница” и пр. Неточните и жаргонните думи водят до задънена улица,обикновените хора не могат да схванат за какво става въпрос…Но не бива да се влияете и от такива като мен,следвайтте Вашия си стил,аз само се опитах да препоръчам да се ползват точни понятия и критерии.А статията Ви е неподражаващ пример на професионализъм(обективен,при това),отново Ви поздравям,така трябва да се пише,заставам зад всяка една Ваша дума !!!

 12. Г-н георгиев,какво искате да кажете с фразата ,че цял Свят знае,че не сме стрелялки по Папата. Кои сте вие,ние,и говорите от името на целия народ,така ли. Стрелялия е само един,а Вие априори вменявате стрелбата на цял народ-8милиона,браво! То,и убиецът на Георги Марков е само един,Вие какво мислите,че са се наредили редица от убийци на моста Уотерло в Лондон и кой го уцели. Комунистическите злодеи са организаторите и изпълнителите на тези покушения,а не България и народа й.Я не се занасяйте и не унижавайте целия народ. Вие знаете ли ,че в х-л “Ню Отани” имаше 24-часово присъствие на служител на ДС,как Ви се струва,никой от служителите на рецепцията не е забелязал,че се регистрира “индиец”,който не говори нито английски,нито хинди-официалните езици в Индия. А част от хората,работещи там, хем говореха по няколко езика,хем накои бяха сътрудници на ДС. За какво говорите,химията и шпионажа нямат много общи неща. Химията само помага в разследването и отравянето,както това стана с Г.Марков.

 13. Проблема с ДС и неговите сътрудници и слухтящи слуги трябва да се реши по принцип. Орварят се всички досиетата без ограничения заради интереса и в интерес на обществото.
  Моето разбиране е, че до никаде не се стига в мисленето и анализа по проблема на базата на частична и преднамерено селектирана информация за този или онзи агент, разузнавач или обикновен слагач. Тази информация поне до сега ни се предлага обикновенно от някой бивш другар, с единствената цел да забърка и направи бозата по-гъста и по-кисела.
  Отговор на всевъзможните въпроси които могат да се повдигнат по темата ДС, биха могли да се търсят, само ако имаме истината пред себе си. Цялата истина, за всички!
  Българското общество трябва да получи възможността да се прочисти, виждайки скритата мръсна и срамна част на своето минали, а и настояще.
  Бившите и понастоящем действащи служители и сътрудници на ДС са част от това общество и е време да обяснят своят морал и ценностите които са ги и сега ги мотивират и ръководят. Бидейки базата и силата на старата система, вече двадесет години техните невидими ръце направляват нашият живот и всеки вижда къде сме. Грешката да оставим ДС да ръководи и маниполира животът ни е очевадна, което налага макар и касно да се приеме лустрационен закон отнасящ се за служителите и агентите на ДС, както и партийното ръководство на БКП от най-горе до ниво районна организация. Приемането на такав закон е наложително и задължително, ако искаме да скъсаме със манипулирането, лумпенизирането и българо-съветската дружба и оттървем нашите деца от съзнателно налаганата чалга-култура в корупционна среда, формираща манталитет с нисък праг на моралани критерии.
  Уважавам и мисля, че разбирам Иво. Въпросите които повдига и мислите на които иска да ни наведе, изискват не само до десет да се преброи, преди да се даде отговор. Точно затова трябва да се приеме лустрационен закон в които пълното и безусловно отваряне на досиетата на ДС е член номер едно, за да може нашето общество в процеса на самопрочистване да приложи еднакви критерии към всички, когато всеки един от нас, преди да съди другите, се опита да отговори сам на себе си, какво е направил за страната си.

 14. Една малка поправка, без грам заяждане, ако може: Кенеди казва “не питайте какво страната може да направи за вас, запитайте се какво можете на направите за страната си” по време на речта си по стъпване в длъжност. Странното е, че продължението на цитата му никога не се цитира, а то е не по-малко стойностно “my fellow citizens of the world, ask not what America will do for you but what together we can do for the freedom of man”.

  Това с което е известен, поне на мене, от реч в Берлин е “Ich bin ein Berliner”.

 15. Разбирам човешките измерения на проблема, но в края на краишата има принципи, които трябва да се спазват и общи глобални интереси на обществото и неговата сигурност. Истината е, че не може, не е справедливо да се разкриват само част от досиетата на ДС. Както се казва, като си изрекъл “А”, трябва да кажеш и “Б” и т. н. Иначе никога няма да има истинска справедливост и винаги ще оставят съмнения за нечистоплътност в действията, дотри и дефакто да я няма. Вярно е , че когато няма закон за лустрацията оттеглянето на всеки един с досие е въпрос на личен морал и чест, личен избор. Това, както всички виждаме за България е слабо приложимо, за да не кажа пълна утопия по две причини: Първо доблестен човек дори и принуден да стане сътрудник на ДС, не би извършил подли деяния и не би имал никакъв личен интерес от скриване на факта, че има досие. Сигурно е имало и такива случаи, не съм запознат. второ от печален опит знаем, че у нас процентът на такива хора е нищожен, а и това качество е сериозен негатив за придобиване на “високопоставения” стстут и ПРИВИЛЕГИЯ!!! на ДС ченге.
  Все пак законите трябва да се уважават и спазват. Чест прави на Народното съъбрание за приемането в правилника за забрана заемането на високи постове в системата му от бивши ДС сътрудници. Докато обаче това не се случи като закон в изпълнителната и съдебната власт (т.е. птромяна на Конституцията) не можем да критикуваме случаи, като Гоце или БоДи. Това би останало на личната им съвест, ат са си част от големия процент на обществото.
  Във всички случаи досиетата трябва да се разсекретят изцяло, най-малкото за да нчма повече зависимости и спекулации и за да има справедливост към всички еднакво. И към вече разсекретените ченгета! Иначе пак ще бъдем равни, но някои ще са по-равни!

 16. Към Zo:

  Благодаря за поправката – никак не е малка, а паметта, която в случая е разместила двата случая, ме е подвела.

 17. Към г-н Петкан, с уважение: Формалната ми аргументация е, че ако българин беше стрелял срещу Негово светейшество, тогава нe би било правилно да се каже, че 8 милиона българи… и т.н. Но когато се доказа, ЧЕ НИКОЙ СЪНАРОДНИК НЕ Е СТРЕЛЯЛ срещу Папата, “не сме стреляли…” би могло да се използва, според мен, в множествено число – косвено значещо, че не ни е национална черта да посягаме на свети хора.
  А иначе има огромна връзка между развитието на един технически специалист и характера на икономиката, в която се развива. А нашата тогава беше поддържана от криминални дейности и това поставяше развитието и утвърждаването на специалистите, чисто практически, на много заден план. И те, след като бяха създавани с хиляди, за да попълват щатовете на производствените единици, при липсата на резонното поставяне на ударението върху тях, което е характерно за всяка индустриална държава, за да не изпаднат в ролята на аутсайдери на обществото, започнаха да се занимават с какво ли не друго. Още ли не виждате връзката на това с огромния щат на ДС, с действията си по криминалната доходност компенсиращ огромните технически и технологични дупки в нашата индустрия и, волно или неволно, допринасящ сивата и немотивирана маса да изхвърля на периферията амбициозните и можещите технически специалисти.
  Впрочем нямах намерение да вземам отношение по въпроса, но ме провокира един от постингите. Но, опитайте се да си обясните защо много българи в чужбина работят добре, а в България не могат. Не бих казал, че ДС сама по себе си е причина, но при социализма една такава държавна организация беше използвана за такива дейности и последствията се виждат много ясно сега.

 18. G-n Георгиев,аз пък твърдя,че български служители на ДС и РУМНО са имали отношение към атентата срещу Папата. Толкова ли е трудно да разберете,че по време на тотална диктатура и следене на всеки всичко в страната,не може да остане незабелязан един турчин,с фалшив индийски пасорт,не говорещ нито английски,нито хинди,при това регистриарщщ се в най-реномиарания хотел в България. Имаше дежурна на ОР,в която имаше монитори от всички стаи,короидори и пр.,нямаше само тоалетните и асансьорите,искате ли още информация? И не Ви ли е направило впечателние,какво правят едновремено тримата представители на тайните служби на площада Св. Петър,където Папата се среща с неговите почитатали. При това,нито ези офицери са вярващи,нито католици,просто,ей така дошли да видят папското светейшество.А за такова нещо се иска разрешение от посланика и от резидента в Рим.

 19. Г-н Узунов,няма никакъв проблем с ДС и сътрудниците й,ама абсолютно никакъв. Проблем те не са имали и няма да имат,има евентуален проблкем,че всички архиви са секретни. И не е нужно да серазкриват досиетата само на агентит6е,а на целите мрежи от различните ДС-мрежи,вътре в старната и извън нея. Крият,всичко крият тези мерзавци и никой не иска да разкрива нищо.

 20. Драга Сия, показателния случай с Вашата болест е неприложим в България и обществото,там няма “обществени лекари” като приятелката на Вашата дъщеря,всичко е толкова утихнало,толкова изтъркано,че не е възможно да има никакъв смисъл дори ако се отворят вс. архиви на ДС,ЦК и Политбюро. В България,просто нищо нормално не може да стане,не се разтрешава,няма сили,няма хора,няма организации. Не става и не става,то, ако можеше да стане,щеше да стане. Или още 20г ни трябват за някакъв преход…

 21. Г-н Petkan, благодаря за уточнението. Да Ви призная, не съм готов да дискутирам в детайли темата за онзи атентат. Предполагам, че визирате Бекир Челенк, за който агенция ЕЖК (една жена ми каза) навремето твърдеше, че продавал наши пушчици тук-там, един як турчин, чиито основни аргументи бяха печатите в многобройните му международни паспорти, и чието несъмнено добро здраве се оказа измамно – получи традиционния за случаи като неговия сърдечен удар веднага след влизането си в затвора в Турция.
  Това, което искам да изразя (може би не мога да се изразя добре), е, че определени привилигировани среди в България използваха затворената система на руския тип социализъм за колективно първоначално натрупване на капитала (извинявайте за марксисткия термин) с помощта на голям брой сътрудници на ДС, нямащи нищо общо с какъвто и да е аспект на националната сигурност и на основата на криминални подходи, с което лепнаха трудно заличимо петно върху всеки отделно взет българин и опропастиха живота на хиляди специалисти, заложили живота и кариерата си в интерес на професионализма.
  А иначе за първоначалното натрупване (със собствени сили) е актуално мнението на Армънд Хамър, че първият милион е най – труден. Другарите бяха решили този въпрос творчески в колектива…

 22. Не,самия Агджа влиза и отсяда в х-л Ню-Отани. А Бекир Челенк беше женен за българка и беше служител на ДС,живееше на пълна държавна издръжка и действително търгуваше с оръжие. Имаше 24-часов охрана,живееше във вила на ДС,после го отровиха,получи инфаркт,веднга,след като ДС-гадовете го изпратиха в Турция,сещаш се кой му помогна да умре. И друго,в България никога не е имало социализъм,а само свирепа,комунистическа диктатура,нищо повече.

 23. Наистина написаното от г-н Инджев е много добро и също наистина доста късничко /след дъжд качулка/.Много от констатациите са верни и не са патент само на нашата страна /конкретно нашето ДС/. Сега обаче си отговорете на въпроса за моралното право на един вече 20 годишен българин да търси “сметка” на майка си или баща си, а даже и на дядо си и баба си – защо аджиба тогава са се слагали на властта и са доносничили и още ред гнусотии, както казвате. Колкото до световната практика след 20-годишна давност в много страни значителна степен секретни документи и материали стават общодостъпни. Какво пречи и у нас това да се регламентира със закон?
  Но идиотщини каквито тук някои “безумни” борци или радетели за справедливост искат да се обявят всички агентурни мрежи в страната или чужбина, освен у нас никъде другаде неможе да се случи.Колкото до фарса с атентата срещу папата в цифрово изражение то коства на България и народът й един цял милиард долара за онези времена.Никой не пожела да сметне колко коства на страната ни и публикуваният в началото на промените списък на хората от агентурите извън страната. За това предлагам на мераклиите да изръсят “нова справедлива” кауза да помислят преди да се разкрещят /защото у нас това става предимно така/, колко са готови да се изръсят и да изръсят заобикалящите ги. Иначе на попрището ДС ще се вихрят какви ли не фантазии. За това предлагам да се публикуват структурата на звената от тази система, както целите и задачите й. Историята трябва да се знае такава каквато е, а не каквато ни се иска много често.

 24. Оценката и осъждането на делата на (бившите?) сътрудници на ДС е много сложна работа.
  От една страна на всички ни се иска да започнем начисто и викаме “Никаква власт на политическите ченгета!”. От друга … как да сложим знак за равенство между един болшевишки изверг и неговата жертва, подписала, че “ще сътрудничи” под дулото на макаров? Аз не мога да го сложа този знак за равенство. Не мога и това си е, но и не мога (нито имам сили!) да търся маниакално информация, да я анализирам пък и да стигам до “присъди” за едни и “амнистии” за други. Затова си ги спестявам и тези работи и затова казвам “Вън ченгетата от властта!”, а от там нататък – по делата им (днешните!) ще ги познаем.

  Много хубава статия и коментари и при Иво Беров на адрес http://ivoberov.blog.bg/politika/2008/02/11/quot-sluchaiat-koritarov-quot-i-quot-sluchaiat-bylgariia-quo.162334?reply=552351

 25. Никога не съм предполагал, че ще ми се наложи да участвам толкова оживено в дискусия по толкова чужда за мене tema като тaзи за бившата ДС, макар че ефектът от нейното функциониране (тогава) да ни се натрапва навсякъде в ежедневието. Струва ми се, не е голямо прозрение да се твърди, че ДС е държавна организация със своите функции, права, задължения и ценности. Имам добър познат, щатен служител там, приятен, услужлив човек, познаваме се от студентските години още и никога не е и правил намек да ме вербува, например.
  Но бидейки държавна организация, ДС се издържа от парите на данъкоплатеца и не може да се пише на “свещена крава” пред него, мръщейки се на критики от страна на този работодател. Те не винаги са компетентни, сигурно често спъващи работата и, но си има начини да се уреди това. Освен ако на ДС и плащат от някъде другаде…
  През т.н. развит социализъм в голяма част от фактическата си дейност ДС имаше поведение досущ като най-яростната част от нещатните си доносници и хората са в безспорното си право да и поискат сметка, първо, за да не се повтори това, и второ, за да се неутрализират безспорно лошите последствия. Никой не е седнал да отрича, че ДС си има постижения, с които може да се гордее.
  Аз бих се присъединил към казаното от г-н Tres1, ако то не беше поднесено в толкова менторски стил, със съответното пощипване по бузката, плясване по тила и откровено шамаросване. И характерния намек, че се изкривява историята по желание. Уважаеми господине, времето на “свещените крави” отмина и то не заради самите добичета, а заради тъмния начин, по който обикновено злоупотребяват с тях…

 26. Г-н Георгиев,явно изпитвате затруднения да разберете,че не са съществували нито щатни,нито нещатни доносници на ДС. Просто,такава длъжност в тези структури нямаше и не може да има.Просто,нямаше доносници!!!Второ,не е имало нито така наречен ,”развит социализъм”,нито неразвит,нито социализъм,нито комунизъм,имаше една единствена свирепа,комунистическа диктатура, като в ролята на колянов вал беше ДС и нейните копои. Вашият приятел от ДС не се е опитвал да Ви вербува,защото не е получил такава задача от началниците си,или Вие не сте бил интересна особа за ДС. Все пак,не е могло всички да се вербуват,защото не е имало смисъл. Ако сте бил обикновен,прозрачен човек,кой ще се интересува от Вас, а пък ако сте бил честен и непреклоним в поведението си,това са го знаели оперативните работници и до вербовка не се е стигнало.

 27. Г-н Георгиев не откривам менторското или шамарите в коментара си и то вероятно защото съм пристрастен. Интересно ми е дали така ще го разберат онези млади хора, които си нямат абсолютно никаква представа за бившата ДС и ефекта от работата й. Приемам безусловно народната мъдрост за това, че всяко стадо си има мърша, но това което ми се ще да оставим като информация на младите не е само зловоние и леш.Много ми се ще да им оставим повече факти и по-малко интерпретации . В тази светлина ще ви изложа следното : – Както тогава, така и сега най-ревностни привърженици и участници в тази система бяха предимно зажадняли за изява хора от провинцията в голямата си част с не до там чисти намерения. Същото се повтаря и днес, когато новобогаташите поаналогичен начин се ориентираха към центъра, къде за да скрият кирливите си ризи, къде да се изявят пред земляците си като особено велики. Нямам намерение да обиждам хората от провинцията, но онова което ги представлява в момента в голямите градове е предимно мръсната пяна – най-бързо изплуваща и задържаща се на повърхността. Истината не е никак красива, но ако я премълчаваме никак няма да успеем да я направиме по-красива. Колкото до шамаросването искам да посоча само, че в живота правото на шамаросване има само и единствено самият живот. Едва ли съм се напънал с някоя от приказките си та да съм се изхвърлил така. Все си мисля, че не ми е присъщо. Иначе уважавам фактите и реализма, ще ми се да не съм като самотен мохикан!

 28. ТРЕС 1,не сте прав,не е адекватно сравнението Ви с децата и родителите. ДС и комунистическата власт бяха механизъм за убийства,изнудване,затваряне,заглушаване на всяка една човешка дейснот,нищо човешко нямаше при тях и да ги поставяте на едно ниво със семейни о родови образувания е повече от цинизъм.И съвсем не е идиотщина да се знаят престъпленията на комунистическите безбожници,техните служби не служеха на народа и държавата,а на тяхната бандитска организация. И дали архивите на Гестапо са секретни,ами не са,поне тези,които са останали в Германия. Виж,тези дето ги взеха руснаците,те и до днес са секретни,както и Българските държавни архиви,които болшевиките откраднаха след Девети. И не искат да си ни ги върнат. И сигурно Вие и такива като вас,също не искате да се върне окраденото,,след 65 години,готино,нали.

 29. Г-н Пткан деца и семейства имаше и тогава и сега. Моите родители бяха православни, а аз се водя атеист.Нека младите сами определят какво и колко ги интересува и да могат да го намерят без проблеми в съотвентите хранилища и при определен ред /както е по света/. Когато става дума за убийства, изнудвания, засваряне и т.н. нека пак да дадем думата на фактите. Колко и кои са били репресирани преди 9 септември 1944 и след това до 1989. Това според мен е базата за сравнения и фактология /не влагам политически пристрастия/.И пак нека младите хора да се запознаят свободно с онова което и до колкото ги интересува без интерпретации от мен, вас или някой друг. Нека сами си отоворят на въпроса след 1989 има ли и кои са репресирани, къде е мястото и ролята им като реални граждани на България. Онова което ние би могло да им покажем е с личен пример – какво е това трудолюбие, честност, почтеност, спазваме ли етика и каква, в отношението си с другите и т.н.
  Колкото до историческите държавни архиви – съвсем откровено смятам, че българската история и историческа документация винаги са недолюбвани от нашите противници и винаги са били обект на унищожение с цел забвение. Същото се отнася до държавата ни и народа ни. /тази тема обаче ми е много болна и не е сега и тук мястото да я разискваме/.

 30. Да, този постинг Ви е по-приемлив,но не бива да се използва това изкуствено селектиране-няма млади,няма стари,няма пенсионери… всеки има право да иска това,което смята за нужно,което по презумпция му принадлежи-архиви,събития,престъпления и пр. Без истината не може да се върви напред.Преди преврата от Девети,репресии не е имало. Законната власт се е борила само с насилието,което е започнато от комунистите и малка част от дружбашите(земеделците),както и чисто разбойническите банди. Имало е нарушаване на законнността и от страна на властите,да речем,след атентата през 1925г., но какво бихте казал Вие,как бихте реагирал ако видите убити 14 генерала,много офицери,жени,деца,цели семейства,какво ще направите със заловените атентатори и техните помагачи и духовни лидери. Я наредете 160 ковчега на мирни хора,убити по времето на опелото на запасен генерал,предварително убит от комунистите с тази цел,за да се събере на едно място такава част от български официални и авторитетни лица. Дори архивите от съдебните процеси от тази година комунистите още не са разсекретили.Кога ще стане това,като отидем при Св. петър ли?

 31. Можеби не е нужно да се доказваме като средно грамотни и още толкова пристрастни хора, когато четеме историята. Освен изброените от вас случаи има и сруги, които по /за мене понятни/субективни причини отбягвате. То преди това ива нещо като Владайско възстание, има деветоюнски преврат, има нещо като септемврийско възстание. Израстнал съм като атеист, но много уважавам народните мъдрости: “Каквото посееш – това и ще пожънеш”, “каквото повикало – такова се обадило”, за крушката и опашката й и т.н. Реакцията на хората като вас след 1989 г. също е отговор на обективни причини – за което аз лично не ви виня, нито укорявам. Неприемливо ми се струва само желанието ви да вмените това на всички останали. В живота, както и в историята няма само бяло и черно, както няма монета от двете страни с един знак. Казвам това с надеждата да ви помогна да надрастнете тесноегоцентричните амбиции /разбира се не го приемайте лично/.
  Що се касае до това дали предлагам делене на млади и стари, когато става дума за общи ценности – не съм и помислял така по въпроса, просто всеки от своята камбанария да търси и вижда онова, което го касае и то по общодостъпен начин, като се избягва да се посочва на кого и да било, кое е за предпочитане и кое не !

 32. Др. tres 1,историята е точна наука,въпреки,че се смята и за хуманитарна. Вие боравите с комунистическа терминология и затова не се съгласявате с някои мои тези. “Владайското въстание” не е въстание а организиран от комунистите и техните съмишленици войнишки бунт,не народа се бунтува,а малка част от морално капналите войници. Всяка власт би реагирала по подобаващ начин. Няма и “Септемврийсо въстание”,въстание на “пролетариата”,а локален бунт на селяните в Северозападна България,също провокиран от комунистическата сган.Лидерите им обират банката във гр.Фердинанд и през границта бягат в Югославия. Оставят десетки убити войници в болницата,още повече селяни,а после следва разправата с учстниците в този метеж. Нали се сещате коя е първопричината-Военния отдел на комунистическата партия. Да,прав сте,Деветоюнския военен преврат е факт,има убити ,вкл.мин-председателя и брат му,но Стамболийски създаде първата диктатура в България,не такава, като комунистическата,но си беше диктатура. Не бива да свързвате този преврат с 23-ти септември. В България никога не е имало нито фашизъм,нито нацизъм. И не е възможно за един месец и половина, една страна да стане от горе-долу нормална,във “фашистка”, при това без фашистки партии,лидери,доктрина. Оправете се с историята,че личи силно непознаване на Българската история. Само четен му е майката,повярвайте ми.

 33. Абсолютно сте прав за четенето др. Петкан, никак няма да е лошо ако направите същото и да си докажете, че “силно познавате” българската история. Току виж ви направят впечатление някои неща дето явно не ви утърва да са такива каквито са били. Дерзайте!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.