Ш(аман)!

Отново имаме христоматиен пример как един партиен говорител е най-добре да стане мълчател. В ролята на поразяващата ( с брътвежите си) уста се е проявил за пореден път Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев.

По информация на Дарик радио Кутев е ощастливил със серия от прогнози за политиката слушатели в Силистра, откъдето е избран за депутат. Вместо да си гледа партията, той начертал какво щели да правят другите партии.

Ден преди гласуването на кабинета „Борисов” в НС Кутев се ангажирал с прогнозата, че сините и РЗС няма да го подкрепят. Часове по-късно СДС го опровергаха с обратното становище.

Пак според Кутев правителството щяло да бъде заложник на „Атака” ( която всъщност се натиска да бъде припозната като легитимна част от властта и има две алтернативи в парламента, поради което много трудно ще може да шантажира Борисов). Както е видно, поне на този етап, подкрепата на сините за кабинета лишава Сидеров от възможности да поставя каквито и да било условия на ГЕРБ.

Кутев, чак сега, признал на практика, че БСП е била зависима и е направил аналогия между тройната коалиция и сегашната ситуация. И предрекъл на ГЕРБ съдбата на БСП ( твърде нелепо предвиждане към днешна дата – т.е. , макар провал да не е изключен, в момента няма никакви симптоми за него и прогнозирането му си е живо „ясновидство” с елементи на червени мечти).

Единственото нещо, което би трябвало да предскаже с нужната доза убедителност, е какво ще се случи с БСП. За запазването на позициите на нейния лидер Станишев обаче Кутев предпочел да изрази „надежда”.

Накратко: за бъдещето на всички други партии червеният функционер е „осведомен” и смело раздава прогнози, но за единствената партия, от чието име е упълномощен да говори, не може да се ангажира с предсказание.

Този маниер можеше да се персонализира и да се нарече кутевщина, ако не беше също станишевщина и първановщина – и Станишев, и Първанов направиха крайно нелепи прогнози кой с кого може и трябва да се коалира след изборите – оказа се, че никой с никого.

Първо, да правиш прогнози часове преди събитието ( че и да бъдеш опроверган още преди то да се е случило) е точно обратното на онази партийна мъдрост, която другарите претендират да притежават със столетен сертификат за правене на политика . Но което е по-същественото, тези хора явно са непоправими. Отказват да се учат от грешките си. Което позволява доста уверено да се прогнозира, че ще останат доста дълго и тъжно ( за тях) в глуха опозиция.

2 мнения за “Ш(аман)!”

  1. Какво му се чудите на Кутев, я вижте тук какво става:
    Фокус нюз.Москва. Руският президент Дмитрий Медведев смята, че референдум в Украйна, може да стане решение на дискутирания въпрос за влизането на страната в НАТО, предаде агенция Интерфакс.
    „Ако народът се обяви за присъствие на страната в един или друг военнополитически съюз, тогава ще има легитимна основа, има и други проблеми, но поне ще има легитимна основа”, заяви Медведев. По неговите думи, що се касае до Грузия, е необходимо да се изясни, доколко влизане на Грузия в алианса е необходимо на самото НАТО.
    „По отношение на Грузия – това вече е въпрос към самия алианс: за какво му е на НАТО да приема държава, която има толкова много проблеми?”, подчерта руският държавен глава. Медведев изказа мнение, че в последно време се е появило осъзнаване на това, че Украйна и Грузия не са готови за членство в алианса.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.