Още не се е започнало и се започна…

Още не се е започнало и се започна…Новото правителство тепърва ще бъде гласувано, но от „негово име” вече получавам предупреждения да не го критикувам ( засега – само анонимни).

Направо е забележително колко е устойчива тази традиция. По живково време лекичко ме отстраниха от национален ефир за волнодумство. За доносите, изписани тогава срещу мен, ще стане дума друг път…

След „промяната” неофициалният министър на пропагандата на всесилната БСП Стефан Продев ме клеймеше ( всъщност- незаслужено ме величаеше като „идеолог на синята идея”) и призоваваше да бъда забравен навеки като „случайно лице” в българската журналистика, след като бях прогонен от поста директор на БТА през 1993 г.

Още на първия ми работен ден като главен редактор на националния всекидневник „Експрес”, няколко месеца след скандала в БТА, бях посрещнат със заплахи и натиск с откровеното обяснение, че ще навредя заради лошите си отношения с правителството на Беров. Рекламодатели ми звъннаха директно да предупредят, че заради мен ще си оттеглят рекламите. Както и стана. След което се наложи и аз да се оттегля.

В радио „Свободна Европа” ми крещяха по тлефона анонимни. Вбесени от мои коментари ми съобщаваха да очаквам изпълнението на смъртната ми присъда.

И дори като главен редактор на в. „Демокрация”, сред съмишленици, си създадох врагове сред онези, които смятаха, че на правата на партийността могат да пробутат във вестника каквото си пожелаят, но удариха на камък. Най-много ги ядоса фактът, че за 11 месеца на поста нито веднъж не посетих партиен форум, партийната парламентарна група или дори офисите на партията, с които редакцията делеше една сграда- идиотският извод беше ( от това нежелание да се явявам на инструктаж и да се бутам в политическите котерии ?!), е че съм внедрен враг. Макар един такъв да би направил точно обратното, обаче къде ти логика в тези размисли?

В Би Ти Ви трябваше да преодолявам негативизма, стигаш до бойкот на предаването, което водех, от страна на еуфоричните победители на изборите през 2001 г. Видният по онова време царски депутат Кошлуков дори се обади със заплахи по телефона. Сигурно е бил много учуден, когато имах дързостта да преразкажа в ефир неговите закани.

За периода на тройната коалиция, доминирана от червено управление, дори няма нужда да припомням в какво менгеме попаднах.

Може моят опит да не е повод за обобщение, нито дори да не е кой знае колко представителен, но все пак е симптоматичен. Първите познати симптоми вече се появяват. Мога да отговоря на стандартната ситуация, в която толкова пъти съм попадал, единствено със стандартите, заради които напоследък ми се наложи три години да остана на свободна практика.

32 мнения за “Още не се е започнало и се започна…”

 1. Иво, или казваш конкретни неща подкрепени с факти и имена или – както в публикацията си по-горе, само занимаваш публиката със себе си. Последното не ти е за 1-ви път, не ти прави чест и е също толкова симптоматично!
  Колкото до Кошлуков … нео избирателите го наказаха така, че недей размахва нож над мъртвото псе!

 2. Към Иво:

  Първо, не те занимавам с нищо . Ти сам си дошъл тук да се занимаваш.
  Второ, щом казвам факти и имена, ставало дума за “умряло куче”( въпросният случай с Кошлуков, който беше крещял по телефона на един продуцент с колективна заплаха срещу журналиститеот редакцията , е известен на доста хора, но аз го разгласих в ефира- не е като да вдигам ножа сега), а ако не казвам имена “не ми прави чест”??
  Трето, самият ти си анонимен и ако приложа собствените ти критерии за значимост, си една нула, на която не би трябвало да обръщам внимание, за да не “занимавам публиката”.
  Четвърто: също не ти е за първи път, но вероятно ще ти е за последен, поне доколкото зависи от мен.

 3. Г-н Инджев.
  Моля поствайте в сайта заплахите който получавате.
  Ако можете дори записваите и телефонните разговори.
  Тези неща трябва да се знаят.

 4. Към Lordcris:

  От една страна сте прав. Същевременно тези хора това и чакат- на един му публикувах наскоро как отправя проклятие към мен и семейството ми, а той го схвана като покана да ме залива с тъпизмите си и продължи да се натрапва и да ме изпитва дали все пак не бих пуснал нещичко от тях ( бил радостен, че поне аз съм ги четял – след което спрях дори и да ги поглеждам)…Това си е вид лудост и не смятам да я подклаждам.
  Колкото до това, че с случва да давам примери от собствения си опит, твърдя, че те като правило са свързани с доказуеми, публично случили се неща ( ако изключим анонимните заплахи).

 5. Аз също поддържам убеждението, че публичността е мощно оръжие, т.е. че ако разни анонимни провокатори си позволят да сипят заплахи и пр., то ако се даде гласност на изреченото или написаното от тях, ефектът ще е бумерангов, т.е. ще ми се стовари на главата. А това, впрочем, е заслужено. По тази причина в блога си почти не модерирам коментарите, с изключение на цинизмите. Добре е читателите практически да се “насладят” и отвратят от душевната низост на мерзавците; ако не се даде гласност на заплахите и изнудванията им, те тогава са постигнали целта си, иначе, както казах, нещата се връщат към тях. То е като плюенето срещу силния вятър: плюнката се връща пак в устата на оплювача 🙂 А гласността, публичноста е един прекалено силен вятър, ох, колко силен вятър е тя… те затуй анонимните наглеци гледат тайно и скришом да вършат мръсното си дело…

 6. Здравейте приятели на този блог и на Иво. Ще си позволя да пусна един линк към песничка за Путин. Колкото и да ограничават свободата на словото в Русия, все пак има хора които не се страхуват да кажат истината в очите. Помислете дали е възможно в България да излезе подобна песен за Бойко Борисов.
  http://www.kp.ru/daily/24331/523972/

 7. Орининала е на една Чешка група от 1978. Смели руснаци са се изгъбаркали и са съчинили нов текст с актуално съдържание.

 8. Съвсем скоро ще паднат тежките заблуди за новото управление. Нека малко да попремине облекчението от махането на триглавата безочливост и да затегне още кризата и ще се види истинското лице на бойковците.

 9. Ама за каква публичност говорите бе,драги колеги-пишещи,публичност в България,коя е публиката. Аз пък смятам,че написаното от Г-н Инджев е реално,единствено не приемам ,че е имало “живково време” и несъществува “национален ефир”. Такива фрази просто няма,те снижават стойността на текста.

 10. Иво(не Инджев),не е трудно човек да е възпитан,повярвайте ми, опитвайте се да изразите несъгласие с тезите на Г-н Инджев,а да го заклеймявате,иронизирате,без мотиви е примитивно.

 11. За незнаещите ,понятието “ефир”(етер) е условно прието,техническо понятие,това е среда,в която е възможно разпростаранение на радиовълни(радио и тв,елейни,свързочни,мобилни телефони,радари,сателити и пр.). Естествените електромагнитни вълни,като тези от Слънцето не се разпространяват в ефир. Научните и техническите понятия,термини и пр. ,нямат и не могат да имат нито държавна,ноит национална,нито етническа оцветка.В нито една Европейска страна ,както и по Света,никой не използва тази фраза “национален ефир”. Дори руснаците. Радиовълните се разпростарняват чрез ефира далеч от граници,нации,обшества,територии и пр. Със сериозните неша ,само по сериозен начин. Нито един период от времето на човешкия живот не може да се персонализира,нито времето е Живково,нито Червенково,нито Югово,нито Коларово,нито Димитрово,нито Желево,Стояново,Първаново…

 12. Г-н Инджев,

  Знам, че на хора като мен (емигранти от много години) им е лесно да го кажат, но – продължавайте в същия дух, въпреки заплахите! Именно журналисти като Вас са живата съвест на България и морален ориентир за всички нас, включително и тези зад граница, в трудните времена. Без Вас и неколцина доблестни Ваши колеги властта в България, каквато и да е тя – червена, жълта, депесарска, синя, гербаджийска – би останала без коректив. А това е страшно, особено когато населението е апатично и примиренчески настроено. Така че, дерзайте!

 13. mislia che samo pravitelstvoto na Filip Dimitrov beshe naistina demokratichno… ima kakvo da se jelaie ot Boiko, no neochakvah da systavi tolkova dobro pravitelstvo, glasuvah za nego s golemi rezervi, no ako se naloji bih povtoril izbora si.

 14. za g-n Indjev moga da kaja che e nai dobria BG jurnalist, podkrepiam go izcialo i iskam da mu blagodaria za tova koeto e i tova koeto pravi

 15. Г-н Инджев, извинявам се, че поставям само инициали, но преди време съм си писал цялото име, така че може да го видите, ако Ви е интересно.
  Не съм абсолютно сигурен, но смятам, че тия заплахи, които сте получил, са фалшиви, тоест не са от адресата, който се е представил за такъв, има доста хора, за които е хоби да заплашват от чуждо име (вероятно го знаете).
  Иначе, последните избори са най-пресния пример какво става при ползване на заплахи и “черен ПР”.
  П.П. До “петкан” – в българския правопис след знака за пунктоация се поставя интервал.

 16. Пичове, вие на собствените си коментари ли се кефите или коментирате материала на г-н Инджев? Прочетете отново статията и открийте основния въпрос, и ако може, не се отклонявайте след първия самовлюбен тип, който държи да привлече вниманието на читателите върху себе си и да ги отклони от темата (къде нарочно, къде поради лични комплекси). Изключително важен е въпросът дали новата власт не е пременена стара. Основното е дали зад “бат`Бойко” не са се наредили същите, които последните месеци са слезли от влака “3 К” (тройна коалиция – :-))
  Погледнете колко много са фигурите, преминали през 2-3 партии – всъщност каква политическа идея ги ръководи…. и как те ще ръководят нас??? В кого и в какво да има човек доверие! И дали новите лидери са коректни към населението на тази държава?
  Иначе е добре да се пускат всички коментари, но как ще намерим стойностните??? Хубавото на електронните системи е това, че ненужните и особено глупавите неща се трият лесно. А и защо да си разваля настроението човек след като прочете нещо хубаво от автора. Тук съм съгласен с идеята, че ако на някого не се харесват материалите – да не влиза в блога. И в живота не допускаме хора, чието присъствие не ни създава положителни емоции. Обикновено дружим с хора, приятни на нас.
  Така че, моля ви, по същество! На когото не му харесва – да се изнася! Освен ако възраженията не са принципни! Но по това се познава нивото на блога!
  🙂

 17. Стискам Ви ръката,искрено и с уважение за последното уточнение!

 18. Една заплаха като е направена анонимно,то подателя си остава анонимен и неможе да се каже дали е от БСП,ДПС,ГЕРБ или който и да е друг.А иначе е хубаво да се знае като има такива неща.

 19. Материалът е ясен.
  Всеки подтик към конкретизиране на данни до аутопсионна педантичност говори за нездрав интерес.

  Аз нямам изрична нужда от доказателства. И имена да чакам да ме лъжат в очите или че нямат нищо общо с това или че не са казали това и аз съм разбрал грешно и съм луд.

  Г-н Иджев, смятам казаното от Вас за напълно ясно.

 20. Не се съмнявам, че някой от подтикващите за даване на имена е тъкмо този, който отправя заплахи. това е толкова стар прийом, че е нямало писменост, когато вече е бил описван като епос.

 21. Резултатите от поредната българско-комунистическа кампания са налице- НИЩО НОВО……. Никаква смяна на власт няма,това не е възможно да стане,нито някой е ималк такава доктрина,нито сега пропагандира за такова нещо. Смяна на власт има,когато се променят основни положения в държавната структура,законодателство и др. Комунистите загубили изборите,победили ги техни хора,под друго име. И…..властта се смени,ами няма такъв филм.

 22. Драги КК,благодаря Ви за корекцията,но бъдете по-конкретен,иначе правилото е такова,както го дефинирате,спор няма. Но аз съм допуснл и много други грешки,както и всеки допуска,бързаме и пр. По-важното е дали сте съгласен с тезите,които всеки излага,или не сте съгласен,а правописа е много важна част от писането, но на неофициална трибуна,каквато е блогът на Г-н Инджев,това отива на по-заден план,но аз приемам всякакъв вид корекции,така че,коато забележите подобни,не губете време,коригирайте ме. Лошото е,че малко хора у нас приемат забележки.

 23. Статията на г-н Инджев е вярна – не са необходими допълнителни уточнения, защото всички сме свидетели на дейността му, както и на свалянето му от “ефир” и т.н. А и трябва много да са станали обажданията, за да се “осмели” да го напише…
  Към petkan – Извинете ме, но спазването на българския правопис е част от културното поведение – едва ли ще се появите на обществено място със скъсани панталони или недостатъчно измит…
  ВЕКО

 24. Уважаеми господин Инджев, Вас поне не би трябвало да ви изненадват нещата, които сте описал. Вие би трябвало да знаете, че никое правителство няма да промени нищо, както и че политиката в България не се определя от българи.
  Бог да Ви пази и бъдете здрав.

 25. Истинската интелигенция, духовната аристокрация винаги е в опозиция,винаги е коректив на властта – която и да е тя. А на властта това никога не й харесва.
  Това, което става с Вас е естествено.И доказва вашата класа 🙂
  Желая Ви сили и вдъхновение да продължавате в същия дух!

 26. Добър ден г-н Инджев, когато написах този пост показах и обратната гледна точка.
  http://vladimiryosifov.blog.bg/politika/2009/01/12/imate-15-sekundi-da-mi-otgovorite.276431

  Посочих блог на защитник на обратното.
  Така всеки четеше каквото му харесва.
  Най-малкото се увеличава тиража / влизанията /.

  Към пишещите коментари :
  Добър ден, моля, обърнете внимание какви момичета и момчета биват изпращани на важни политически събития. Та тези хора ” не могат да си намерят обратния път за редакцията”.
  Докато има такива репортери и “журналисти” – ще има и заплахи.
  Точка

 27. Този път новият избор беше не на най-малкото зло,а на “непознатото” засега / а дали наистина е така ще разберем скоро / зло . Защото всички други политически формации, твърде сполучливо за върхушките им, вече се изредиха върху гърба на българина по един, та дори и по два пъти.
  Демонстрираното явно високомерие на новия Премиер обаче говори за две неща : или е опиянен от /не/очакваната голяма победа и с високото самочувствие, което не му е чуждо, разчита на безпроблемно управление / нещо, в което се съмнявам/, или всичко върви по подготвен вариант на сценарий на управление, за който ще разберем чак “когато му мине времето”. А до тогава “неудобните критици” трябва да мълчат и да не мислят. Живеем в страна, в която новото се случва много рядко, а старото се повтаря много често. Дано истината е някъде по средата.

 28. Веко,не сте ме разбрал,казвам,че допускаме дребни правописни грешки в постингите си,не че не знаем българския правопис,а бързаме,допускат го всички,или почти всички,особено при по-дълги текстове. Изпускат се букви,поставят се излишни и пр. Това искам да кажа,че по-важното е да вървят идеите,защото напишем нещо,прочетем го и не се връщаме назад,а и никой не ни преглежда тестовете за грешки.

 29. “Демонстрираното явно високомерие на новия Премиер обаче говори за две неща : или е опиянен от /не/очакваната голяма победа и с високото самочувствие, което не му е чуждо, разчита на безпроблемно управление / нещо, в което се съмнявам/, или всичко върви по подготвен вариант на сценарий на управление, за който ще разберем чак „когато му мине времето“. А до тогава „неудобните критици“ трябва да мълчат и да не мислят. Живеем в страна, в която новото се случва много рядко, а старото се повтаря много често. Дано истината е някъде по средата.”

  Както е известно на малцина избрани – истина няма! За да не подскочи някой възмутено, нека го кажа по друг начин – има много истини. Толкова истини, колкото и хора. Има и по-общи истини. За съжаление, българинът не може да стигне до Българската истина. Стига до своята. До тази на семейството. Групата. Интереса.
  Когато стигне до българската… Докато стигне… Ако стигне…

  Впрочем, има един коментар, който страхотно ми хареса! Може би, защото на мен ми е липсвала винаги подобна подкрепа…
  Дерзайте!

 30. Г-н Инджев, ако има отново симптоми, анонимни заплахи към Вас, струва ми се, че идват от един и същи непресъхващ извор! Изворът на клакьорите нагаждачи, който е изключително пълноводен у нас! Най-вероятно дори същите хора! Но според мен няма по добра защита от публичното оповестяване на такива случаи. Дори въпросът не е само личен. Напротив, доста глобален е. Засягат се самите устои на демокрацията! Иначе само Станишев и Доган са свободни във словоблудствата си!
  Колкото до явното високомерие на Бойко, както е отбелязал andreshko, мисля, че това е по-скоро характерен стил на поведение, да го наречем на “обикновения българин” формиран от средата му в годините на младостта. И нека не го наричаме непознатото зло най-малкото защото поне за нас българите не е непознато, а беше и единствена възможност. Да не го наричаме предварително зло! Поне за малко да имаме надежда!

 31. Г-н райков,много тънка теза развивате,мисля че сте прав.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.