Затишие пред Бойко

Гласуването на новото правителство беше толкова лесно за предсказване, че този път дори и Сергей Станишев направи вярна прогноза. В изявлението си , минути преди кабинетът да стане факт, той предсказа очевидното, че фактът си е факт.

В дебненето кой кого ще засича по реда на изказванията твърде предсказуемото като краен резултат от него заседание на НС беше на около две секунди от сензационния срив в дебатирането. Неловко мълчание, като затишие пред Бойко, се възцари, когато председателстващата процедурата вече почти беше обявила, че по липса на желаещи да дебатират депутатите направо пристъпват към гласуване.

Пръв мигна премиерът в оставка. Явно се е надявал да коментира другите оратори, а не те него. Но при заплахата да си остане без лебедовата песен на отиващ си управник не се стърпя и си изчете обичайния скучен текст.

Това ли беше „събитието” в рамките на безпроблемното утвърждаването на кабинета „Борисов”? Можеше да се окаже така. Но всъщност покрай изговарянето на очакваните тези и фрази истинското събитие по-скоро беше в това, кой НЕ говори.

По волята на избирателите за първи път от 8 години в такъв важен и тържествен момент нямаше царско говорене. А какъв патос имаше някога в него! То не бяха 800 дни, за които България трябваше вече да е „оправена”, то не бяха припомняния на приказката ( по-скоро притчата) на Смирненски за стълбата…

Това „знаково” отсъствие не случайно се припомня от западните медии, които споменават за феномена „Борисов”, но не пропускат да го свържат с подобния еуфоричен бум от времето на царския възход. Един вид, помнете…

Помним. Включително помним и самодоволните речи на друг днешен мълчаливец – на големия победител в надпреварата със себе си Ахмед Доган. Уж беше много радостен, че победите му в количествено отношение стават все по-големи и в това отношение е достигнал нови рекорди, но не изглеждаше много щастлив. Дори не ни удостои с реч. Защо ли загуби дотолкова дар слово, че да стане единственият лидер на парламентарно представена формация, който не пожела думата?

Липсата на единия, мълчанието на втория и празните приказки на третия от т.н тристранен съвет, който решаваше в триумвират съдбата на държавата,бележи на този етап повече от всяко говорене края на една епоха на самодоволство. „Чудото” се случи – без някой да им запушва устата, млъкнаха.

България получава шанс. И своя Бойко.

16 мнения за “Затишие пред Бойко”

 1. “България получава шанс. И своя Бойко.”

  Точно. И от България зависи дали Бойко ще оползотвори шанса или ще го (се) превърне в поредния малшанс.

 2. Независимо от “историчността на момента” и надхитрянето в реда на говорене, при което се приказваше без да се каже нещо по-ново от многократно повтаряното, всичко мина по познатия от векове английски сценарий : ” Краля умря -да живее Краля”. Дали обаче може да се надяваме , че за разлика от Англия, наследяваните през последните 20 години традиции у нас ще се променят ?

 3. Какъвто и да го мислим, народецът ни много точно реагира с вота си на посланията на ЕС със спирането на фондовете – нови лица и без много шикалкавене, че иначе лошо!
  Това, което г-н Инджев е описал с типичното си острумие като поведение на вчерашните герои на надеждите за лапане, го потвърждава. Искрено ми е жал, че моите хора от СК не са напълно на довереното място, но те заприличаха на обект, взет от масовата приватизация, с това нескончаемо прочистване. То че е нужно, нужно е, но кой ти го дава това време…

 4. Е,няма такова нещо,като “царско говорене” и “царски възход”,това са непреводими фрази ,на други езици. Нека някой се опита да преведе тези изрази на английски,желая му успех. Думата “Цар” има сериозна стойност и от нея не може да произлизат всевъзможни производни. Но у нас,явно може… Нищо няма да се случи в България,просто не може да се случи,както не може небето да падне на земята,не ставаме за нищо.

 5. По-скоро Бойко получи България – неизвестно за какво. Ама ще видим де. Най-хубавото на цялата история, която се разгръща тия дни пред очите ни, е че съвсем скоро ще разберем точния смисъл на това, което става. Ще разбере самата истина. Ще отрезвеят мнозина. Ще се разделят с илюзиите си. Независимо какви са били тия илюзии.

  Аз разглеждам това правителство оттук-нататък като един голям, огромен даже, с национална представителност, експеримент с основна цел: да се разбере що за образование и творение е туй чудо ГЕРБ, да се разбере със сигурност що иска и какъв е всъщност Бойко Борисов (не по-малко чудо на политическия ни хоризонт!), да се разберат действителните ценности на тая съмнителна формация, и най-вече да се разбулят действителните, истинските фактори, които й дадоха не просто живот, но и доминиращо значение за този период от развитието на страната ни.

  Тоест, оттук-нататък лично аз ще следя с най-голям интерес всяка стъпка на правителството на Бойко Борисов и лично на самия премиер, като съм убеден, че лека-полека няма как да не лъсне истинския им лик и същност. Щото до този момент ние можехме само да предполагаме, сега оттук-нататък имаме шанса съвсем точно да узнаем и да разберем. Самата истина ще постигнем. Или съмненията ни ще се оправдаят, или ще се окаже, че не сме били прави; имам предвид хората, които и този път не се поддадохме на поредния народно-психологически и политически тайфун, и отново заложихме на проверени играчи: Синята коалиция. ПРОДЪЛЖАВА: >>>>

 6. Много добър анализ на Г-н Грънчаров,изключително реален,така трябва,без отнесени фрази,без абстакции ,поздравления!!!

 7. …библейските думи на Моисей са толкова актуални за БЪЛГАРИЯ …/докато не измрат родените в робство../…… !!!!! Ето ,че отново си имаме правителство на Гоце от Сирищник,създадено по брилянтен начин от КГБ и ДС …,като този път успяха да подведат и ЕНП и СК !?! ….. г-н Инджев , харесаха ми думите поставени в кавички : “събитието” “Борисов” “знаково” “чудо “…….. те говорят много

 8. Шансът на ББ е бюджет 2010 преди това ще е минал актуализацията,която ще мине на косъм и ще лъснат “подкрепящите” го.Да заложи в бюджет 2010 крайни непопулярни мерки ,които да му развържат ръцете,ако се приеме добре,вярвам ,че ще успее ,защото има умен финансов министър.Ако не успее още по-добре.Отива на избори ,печели квалифицирано мнозинство ето ти Велико народно събрание /без Янито/Повече от половината народ лелее за твърда ръка.Това е шансът на ББ ,това е и нашият шанс.

 9. [quote]
  Аз разглеждам това правителство оттук-нататък като един голям, огромен даже, с национална представителност, експеримент с основна цел: да се разбере що за образование и творение е туй чудо ГЕРБ, да се разбере със сигурност що иска и какъв е всъщност Бойко Борисов (не по-малко чудо на политическия ни хоризонт!), да се разберат действителните ценности на тая съмнителна формация, и най-вече да се разбулят действителните, истинските фактори, които й дадоха не просто живот, но и доминиращо значение за този период от развитието на страната ни.
  [/quote]
  Чета някои от коментарите и се чудя с каква лекота и безгрижие някои хора генерализират и раздават присъди и оценки , представяйки си , че са говорителите или глашатаите на най-умните и най-проницателните, призовани да “просветят” наивниците, които искат и вярват , че нещо наистина може да се промени в тази територия на безумието , наречена България.
  Е, господа “най-просветени” , моля Ви замълчете за малко и Вие и дайте шанс и време на Бойко да се огледа, провери и започне да действа .
  /Най-малко, че и на Вас са го давали , когато сте започвали някъде работа ./

  До тогава проявете уважение към всички , които наивни или не желаят промяна , но не в начина на крадене , а в начина ни на живот като част от Европа .

  Иво , чудесен коментар ! Благодаря ти !

 10. Вярвам в истината и честноста….. а тя бе потъпквана най бесрамно и нагло от управляващите вече 20години.Някакво чувсво на спокойствиое ме обзема,че най сетне избрахме правилните хора
  Господи закриляй обикновенните хората на България дай им сили.

 11. По-скоро,господи пази,Бълхгария от комунисти. Всичките беди на Българите след Първта световна война,произтичат от комунистическата зараза всички до една. Стефане,ами преди тези 20 години,какво беше,живот под слънцето на мира и милиционерокомунизма,тогава никой не потъпквал честността у нас,така ли?

 12. Този път има още един “играч”.

  Той е !
  Европа.

  Всички мълчат и чакат да видят какво са решили в Европа.
  Защото от тях, а не от нас зависи.
  Ако са решили да цивилизоват, най накрая, тази местност – ще си проличи. Ако са решили пак да ни изтъргуват, за газ или за мир с мюсюлманския свят – ЗАГУБЕНИ СМЕ.
  Ако Европа не гласува ВСЕКИ ден , “ЗА” Борисов, ще повтори грешката си с Царя. Европа гледаше отстрани и се радваше на помията, с която бсп заливаше Симеон ІІ. Не поискаха да го подкрепят. Те си знаят защо. Но получиха Троянски кон. Сега какво са решили колежаните* ?

  Много бързо ще разберем – идва зима. А при нас зимата става все по-тежка.
  Дано поне не Природата не разлюлее народа по-силно.
  Че тогава и вожд – учител ще изберат нашите “умни и отговорни” съграждани.
  ———–
  * колежани – защото само на учащи е позволено да правят толкова елементарни грешки.
  Само ученици може да излъжат толкова лесно андрешковците и да ги ограбват с години.

 13. Г-н Инджев,възможно е увлечен и залисан в работа,да не забелязвате ръста на собственото си творение – блогът на Иво Инджгев -ч р е з прозорливостта на участниците с техните коментари…Радват ме всички и най-много Петкан и Ангел…

 14. stefan пише:

  Вярвам в истината и честноста….. а тя бе потъпквана най бесрамно и нагло от управляващите вече 20години.Някакво чувсво на спокойствиое ме обзема,че най сетне избрахме правилните хора
  Господи закриляй обикновенните хората на България дай им сили.

  Коментар от: stefan | юли 27, 2009, 21:42

  Мен, пък, ме обзема чувство на безпокойство, когато чета словата на хора, които без да са се научили да пишат правилно, не се стесняват да “дават акъл”…
  Те решават какъв ще е Бойко!

 15. Низкий сме ний люде и затова сме обречени със страдание и мъки вечно да плащаме греховете на други!

 16. И Г-дата Попов,Райков и др. са много прави. А според Стефан,индиректно излиза,че преди 20г., комунистическа България е била еталон на истина и честност,Боже мили,докъде може да има заслепени. Колега Крузо,благодаря Ви,така мился и аз,всички заедно да се опитваме да стигнем до истината,поне тук,на трибуната на Г-н Инджев,а който не ни разбира,ще трябва още много да чете,нали така?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.