Ще се отскубне ли троянският кон от руската мечка

Можем за пореден път да се уверим, че грешим с нашето самоизвинително (за собствените безобразия) самоокайване като малка, незначителна и зависима от великите сили страна. Световните информационни средства отделиха подобаващо място за смяната на властта в България.

Но заслугата за това не е на Бойко Борисов, нито на провала на предишната власт. Тя е във факта, че България е част от координационната система на световните приоритети като участник в такива системи за сигурност, икономическо сътрудничество и геополитическо взаимодействие, като НАТО и ЕС. Като елемент от тези скачени съдове нашата страна все пак е важна съставна част от международната общност. И слава Богу!

Ако отсеем дребнотемието, свързано с местните ни страсти и постъпим, както някои от най-влиятелните световни агенции, можем да забележим кой е приоритетът, който ни посочват. Агенция Ройтерс го прави с едно изречение, което формулира най-важната задача пред новия външен министър на България Румяна Желева така:

НАЙ ВАЖНАТА Й ЗАДАЧА ЩЕ БЪДЕ ДА ПОСТИГНЕ БАЛАНС В ОТНОШЕНИЯТА СЪС ЗАПАДА И С РУСИЯ.

Не се иска кой знае каква дълбочина на мисълта, за да прозре човек, че посланието на Запада към България е да се пребори със зависимостта си от Русия. Няма как от Запад да намекват, че София трябва да постигне споменатия баланс и да има пред вид себе си – в смисъл, че българската политика е прекалено прозападна и едва ли не трябва да се уравновеси с повечко проруска такава.

Още в първите часове на формирането на новия кабинет по достатъчно ясен начин ни казват да се върнем там, накъдето се бяхме насочили преди кормилото на държавата да бъде овладяно от хора, за които сега в Москва шумно съжаляват като преминаващи в опозиция.

На ход е Бойко.

Алтернативата е бойко(т) от рода на този, на който се нагледахме и напатихме със замразените фондове и охладнелите отношения със Запада. Повече от година (в периода след „тройния шлем” на Путин в София през януари 2008 г.) държавният глава на натовска и европейска България Г.Първанов не стъпи в нито една западна столица, преди италианският премиер Берлускони да го покани на своя глава тази пролет в Рим.

Руският премиер Путин отбелязва 10 години във властта и критиците в самата Русия отбелязват корупцията в страната, като основен белег на неговото управление. Колко любопитно „съвпадение” с една позната мила родна картинка!

А посоченият от Путин за президент Медведев пък направи интересно изявление по същото време, че няма нищо против да се говори за Русия като за мечка, но би искал тя да е модерна такава.

Ето в такава ситуация, която позволява да уважим желанието на Москва за модернизация, можем да доловим модните тенденции в Кремъл и да направим своя избор с кои от тях да се съобразяваме и с кои- не.

Модерни, но не леви лица идват на власт в София. Ако не разбират от намеци, скоро ще им кажат в прав текст: България трябва да се еманципира от руското колониално влияние, ако наистина новите управляващи са решени да работят за европейското развитие на страната.

България, наричана досега в Русия руски троянски кон в Европа, трябва да се отксубне от руската мечка.

22 мнения за “Ще се отскубне ли троянският кон от руската мечка”

 1. Г-н Инджев, кои според Вас са факторите,довели до “смяна на властта”в България. Смениха се само упражняващите властта-имената,партията, НИЩО ДРУГО!!! Смяна на власт не се смята ,спечелване на избори.( Навремето нали поните каква психоза ни охвана,когато спечелихме изборите през 1997г,нали помните какво пишехте,ние Ви приветствахме,бяхме убедени,че сме приключили с комунизма,но Вие,повече от нас,Вашите читатели знаете,че не стана това,сам споделяте за неудобствата,които комунистите Ви създадоха,меко казано. Подозирам,че сте се подал ,както и много от нас ,на комунистическите подлоги в СДС.)Политологията е също сериозно нещо,както и журналистиката(публицистиката), но двете имат съществени разлики. Показателен е анализа на Г-н Грънчаров,трябва да влезем в режим на наблюдение и ако властта се насочи към кардинални промени в държавната структура и държавната политика,да,тогава веднага ще имаме основание да твърдим,че има тенденции за промени(смяна) във властта.Засега,нещата са си по места,т.е.,няма смяна на власт.

 2. Не мога да не си дам сметка колко ерудиран и аналитичен човек е г-н Грънчаров, когато се опитвам да опонирам тезата му за скорошното узнаване на истината за Бойко Борисов, и колко имам шанс да я оборя. Но все пак бих искал да кажа, че истината няма да научим скоро, защото, както е казано “… с очи ще гледате и няма да виждате, и с уши ще слушате и няма да чувате…”. Струва ми се, че прекалено много се затваряме в една тясна област от понятия и обекти и търсим възможното решение именно там, а наоколо е безкрайността.
  Нека да погледнем на ситуацията с едни предубедени очи от Европейския съюз (ЕС). Какво става в България – процедура за членство в ЕС, идват на власт бившите комунисти, известни с “небалансираното” си отношение към Русия, обединяват се с една дясна и една неидентифицирана партия, която се доминира от бивши сътрудници на ДС. ОК, в името на членството в ЕС, просто чудесно, надпартиен патриотизъм и т.н. Но ето че БГ стана член на ЕС, въпросната коалиция изпълни мисията си и поради странното си съчленение беше редно да преустанови функцията си и да дойде нормално, конкретно контролируемо от избирателите си правителство. Но какво стана – Тройната си продължи. Е, колко му е да си помисли човек, при огромната корупционна структурираност на страната, че тройната просто иска да олапа Евро-фондовете и след това да стане причина (както се и очертаваше) да ни освободят като непригодни за ЕС, да замете по такъв начин следите и да ни “пришие” завинаги към известния брат.
  Е, добре, ако на хората в ЕС им е минавала подобна възможност през главата, коя е сигурната алтернатива, която би върнала нормалния ход на вписването ни в ЕС? СК? От толкова много пречиствания, безспорно необходими, заприличала на Майкъл Джексън в последните му дни? За мое, а вероятно и за тяхно съжаление, още дълго без ресурси за алтернативната функция. Да оставят България на съдбата и? Какво става тогава с авторитета и принципите на ЕС? Тогава къде е решението? Единственото силно и надеждно в разбитото проевропейско у нас бе голямата популярност на Бойко Борисов. И те, според мен, са заложили на нея. А ако не стане, да се сърдят българите на себе си. Това, според мен, е жестоката логика на нещата, и прави чест на сините достойното им поведение в новия парламент, подкрепяйки без уговорки младото и обещаващо правителство на ГЕРБ. Дори и спорният Божидар Димитров, при тази претъпкана с родни ченгета чужбина, не изглежда съвсем случаен.
  Но социализмът унищожи иерархията на ценностите и професионализма в Бг и ефектът Бойко, а заедно с това и истината за него, не вярвам да се разберат скоро.

 3. Това изречение от коментар в http://kafene.info/analysis/10253-2009-07-27-10-00-10 изключително много ми хареса:
  “…От тази гледна точка българите могат да се похвалят с нещо като ноу-хау за вечен двигател на прехода, т.е. как да правим така, че преходът никога да не свършва…”
  Все пак има и ние с какво да се похвалим!
  Ползваме троянския кон 4000 години след създаването му! До кога ли ще ползваме “Москвич”-ите???
  Ха наздраве, хъшове!!

 4. Г-н Георгиев,не разбрахте ли,че в България не е имало никакъв социализъм,такова нещо не е имало в нито една страна по Света,поради простата причина,че не може да има…Както хората не могат да летят,по простата причина,че нямат крила. Вашия коментар е определено точен,но изобщо не противоречи на този, на Г-н Грънчаров. Това са хипотези,може да се разбере в началото каква ще бъде дейността на ГЕРБ, а може и по-късно,това са дребни подробности. Анализа Ви е дълбок,но в Европа знаят много добре,че България е слаба и несериозна страна. Ако новите управляващи действително започнат да правят сериозни неща,това ще е сиптом на надежда,засега, почти нищо няма…….. У нас,надеждите са на по-високо ниво от действията.

 5. Извинявайте,ама от човек който се прекланя пред Тодор Живков и който е участвал в криминални структури,какво може да се очаква ? Посочете ми и един министър от това правителство с изявено демократично мислене-невзрачни експерти,милиционер,кадесар и един приятел на Гоце и Илия Павлов дето ядеше печени прасенца в разгара на кризата от 1996.

 6. Така е, важно е България да ограничи силно наложената от предишното управление зависимост от Русия. Това обаче не трябваше да става по бойковски – с категорично изказване и заплахи за пълно прекратяване на икономическите ни отношения.

  Много е опасно да говориш така със страна, от която все още зависиш и няма как да се откъснеш. Едно е да кажеш “не одобряваме проектите с Русия” и друго “не искаме общо с Русия”.

  Беше си изцепка едно от изказванията му в тази област и се надявам главата му да не увира на наш гръб.

 7. Aми няма други бе Албано,всичко е предварително планирано,на обикновените хора в България ,изобщо не се позволява нищо,само къртовската работа. Може ли едни бандити да държат в подчинение цяла страна и народа й,близо половин век и един ден да кажат:” Стоп,това можахме,това направихме,комунизъм няма да има, връщаме страната обратно по пътя на капитализма,ние се оттеглямае от властта,който иска,да заповяда, вземаме пенсиите си и се преселваме във вилите си.” Такъв филм няма….Комунистическата сган е навсякъде…..,и ще бъде навсякъде,поне засега.

 8. Г-н Инджев,
  токъ що установих, че част от коментара ми по “Двойното дъно на двойните стандарти” е публикуван в блога на Ангел Грънчаров. Първо, ако исках този текст да бъде там, щях да пиша в неговия блог, а не във блога на Иво Инджев. И второ, публикуваната част е извадена от контекста на това, което исках да кажа. Зная, че веднъж като пуснеш нещо в интернет нямаш контрол шърху написаното, но ако поясните все пак как точно стоят нещата с тези връзки между блоговете ще Ви бъда много благодарна. Аз си позволих да изразя лично мнение във Вашия блог, първо защото харесвам анализите Ви и второ, което всъщност може би е първо, коментарите тук с много малки изключения са интелегентни и от всяка публикация с коментарите има какво да се научи. Сякаш се оформи малко общество, с което винаги е интересно да обменя мисли.
  Не знам точно какво очаквам от Вас по икуването на част от моя коментар в блога на Ангел Грънчаров, но не ми се струва съвсем редно. Ще ви бъда много благодарна ако вземете отношение. Ще бъда много благодарна и на форумците ако също вземат отношение. Предполагам, че няма да бъде кой знае каква загуба, ако престана да пиша тук.
  Няма да сляза до нивото на Ангел Грънчаров и да публикувам в неговия блог липсващата част от коментара ми.
  Още веднъж благодаря за удоволстсието да чета вашите публикации. Здраве за всички.

 9. “Ха, наздраве, хъшове!” е добро. Дори много добро. Описва по най-непринуден начин за какво става дума всъщност.

  Непрекъснато четем коментари, коментари, коментари… Има ли полза? Поза – да, има, но полза някаква?
  Средният българин – “г-н Грънчаров” се гласи “да наблюдава”.

  А кога ще участва, контролира, коригира, подкрепя или отхвърля, но активно, неотстъпно и неуморно?

  Бойко е “наш човек”. Българин. Малко повече, дори, от “средния българин”, който си позволява с лека ръка да го съди.

  Дайте му щанс на този Бойко! Помогнете му! Не всичко зависи от него…

  Или по-добре “да наблюдаваме” как ще се изложи поредният Крали Марко?

 10. Албано,нещо много ти е къса паметта,бързо,бързо те е обхванала амнезията.Кой си пък ти да даваш подобни квалификации:”невзрачни експерти”,”демократично мислене” и пр.Ами я да видим кои бяха демократично мислещите и големите експерти в предишното правителство-Р.Овч.ли,другият Румен ли,Миков ли,другарката Масларова ли,другаря Димитров ли,другаря Станишев ли-хайде да не ги изброявам,че почва да ми се гади.И какво предлагаш-пак старите комунистически муцуни,до един агенти на ДС,да се набутат в управлението-айде благодарим-това хоро го играем вече 20 години.

 11. През 1976 г.по различни поводи – във време и пространство – покойната дъщеря на български президент се зае с непосилна историческа задача район в район с половин милиард католическо
  население,и с папска благословия
  за делото на Солунските братя, като покровители на Европа,когато
  имаше вече разменена кореспондениця и относно секретния архив н Ватикана….
  Но при случайно съвпадение в музей не й стигна кураж,да поговори с вече дискретно дадено съгласие на г-жа Картър,за разговор НА МЯСТО!!!
  На американската дипломация,вероятно й е дшло нагоре,но американският й съпруг все пак “преглъща” вече във Вашингтон…когато витае телешки възторг на нашата соц. журналистика,като измислен “прием”…/когато момента е пропуснат!!/
  И така “ранговата” несъразмерност,
  бдителността,а и по късната “забележка на Брежнев”,няма как,да не са си “с в ъ р ш и л и” работата,до под крушата,но на сенатор Барак Обама,още през април 2008 г. не бе “спестено” подранилото – тогава – и забелязано сега “вехнене” на руската икономика от Джо Байдйн след Тбилиси и Киев,или след речта на американския президент в Кайро 2009 г….
  Не е тайна,че американците,които са изптвали неудобство в миналото,
  да признаят собствените си егоистични интереси,известни като “изявена съдба” от периода на експанзията към Тихоокеанското крайбрежие,ще се окажат по -ПОДГОТВЕНИ от нас за нови съперничества,що се отнася до преразпределенито на богатства и технологиите за тяхното натрупване!!!
  Но още през 2003 г. в МВнР на “титан на мисълта” бе депозирана паметна записка,че сме длъжни, да прогнозираме в обозримо бъдеще – което – се усеща – че ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТА в международните отношения,не е вечна собственост,или отлагано прехвърляне от 1815 г. – ДО ДНЕС – с умело вплитане на
  ценностната система на Уилсън, съчетаваща легитимност и равновесие.
  Ако г-жа Желева,или колегите и титуляри за културата и БЪЛГАРЩИНАТА в чужбина,счетат за необходимо,да се справят с архива,
  няма да закъснеят,да стигнат и до извода,за дългосрочен “морганистичен” брак между дипломация и култура в т.ч. и с
  в и ж д а н е д о 2030 г.
  Последното е,споделено и с американсиката администация и ще трасира допълнително освежаване на 31 точни на премиера пред България и света,особено ако момчилградските ни предци,
  наистина се окажат с френска археологическа експертиза,поне съседни “акрани” с тези от насрещния бряг, Троя…

 12. Не съм съгласен с мнението на Г-н Petkan, че България е “слаба” и “несериозна” страна! Прочетете първите две изречения от статията на Г-н Иво Инджев:
  “Можем за пореден път да се уверим, че грешим с нашето самоизвинително (за собствените безобразия) самоокайване като малка, незначителна и зависима от великите сили страна. Световните информационни средства отделиха подобаващо място за смяната на властта в България.”
  И това не е никак случайно! Защото хубави или лоши сме разположени на такова стратегоическо за Европа (а и за света) място, че това за за добро или лошо винаги е привличало и въвличало в конфликти световните политически и икономически интереси! Друг е въпросът, че никога не сме имали (след освобождението) сериозни политици, които да осъзнаят това и го оплзотворят в интересите на страната! Това е жалкото, основният ни дефект. Страхотни егоисти сме и винаги, с редки, за съжаление единични изключения, до властта са се домогвали само себични, алчни и плиткомислещи (първосигнални) гьотферени, които заради лични, дребни от гледана точка на държавната политика облаги облаги са ни завличали насм-натам. Така , че докато в личен план всеки се ръководи от максимата “най-милият ми човек съм си самият аз!”. то в политиката на държавата се е получавало точно обратнато! Нищо сложно няма пред едно ново правителство, просто трябва да си каже ; Най-милата ни държава си е нащата!” и всеки член на това правителство, поне докато е на власт, да позабрави за личните си интереси! Нали затова са компенсирани със съответните заплати и привилегии!
  А по отнощение на нащата сериозност и важност, само да напомня, че в глобален план например Турция не би посмяла дори и да помирише документите за предприсъединително преговаряне с ЕС, ако България не е член и то стабилен и утвърден. Така, че и те се усетиха с “подпомагането” на ДПС! Защото се сетиха, че като волът рие с копитата пръстта на главата му пада! И друго искам да споделя, когато световните политици се договорят за нещо, дори и написано на салфетка, те го спазват. Това трябва да разберат всички нагли червендалести “русофили”, преди за да задоволят себичните си властолюбчести страсти, се опитват отново да насочват на север задника на България!

 13. Към Сия:

  Съжалявам, но нямам отношение към случилото се. Знам, че има блогъри, които изрично изискват да бъдат питани за разрешение, когато ги “препечатват”. Аз не съм поставил такава бариера и не мога да контролирам никого в това отношение. Спирам само коментари, за които преценявам, че нямат никакъв принос към каквато и да било дискусия, а съдържат единствено лични нападки ( с явната надежда да натрапят разговор, какъвто имам право да не желая).
  Опитвам се също да не се намесвам в спорове между други хора – не че нямам позиция по тях, но не се изживявам като съдник от “по-висша” инстанция.

 14. Към GB
  В коментара към бележитата статия на г-н Иво Инджев в един от коментарите, се добавя виждане проверено в практиката,за едната дума и дори без салфатни договорки.
  Дано и г-н Б.Борисов,се усети,когато нагласу окуляра на бинокъла 20-30 години напред,за да сме “сигурни” в кого се е възродил държавническия дух на един хъш!

 15. Въпреки че е рано да се говори вече има много признаци за украинизацията на България.
  Това момче Симеон Дянков е крайно неподходящо за министър. Човек свързан със Световната банка е по-зле от човек свързан със ЦРУ. Световната банка и МВФ са разсипниците на света. Където са пипнали все криза и бедност са докарали и ако някой се е справил то се е справил въпреки тях, а не благодарение на тях. Така че ще затягаме коланите. За какво ще се захване човек от организация разрушител на икономики?
  С неговите успехи в ненауката икономика е напълно противопоказно Дянков да се допуска до реална финансова или икономическа власт тъй като с особено висока самоувереност ще изпитва върху нас погрешните си теории, а когато всичко рухне, ще каже “Я? Не работи?!” и ще си иде при жената в САЩ. А ние тука ще го …
  Жената на Юшченко също е раждана в САЩ и има американско гражданство, макар и да е дете на украински емигранти. Работила е на държавна служба в САЩ. Украинските емигранти играят съществена роля в организирането на цветните революции, в антируските кампании в Украйна и в частност в кампанията за представяне на голодомора като геноцид. Бат Бойко ако си спомняте ходи до Чикаго за да се среща с български емигранти и няма да се учудя, ако са му кихнали пари за кампанията. То и самия Дянков не е ясно на коя страна служи. Да ме прощават емигрантите, ама да си стоят там “на топло” и да опитват да прокарват експерименти на наш гръб не ми се струва приемливо. Ама нали са “добрия матрял” … могат ли да се въздържат?
  Другата неприемлива фигура е Николай Младенов. Той е директно свързан с организации на ЦРУ и много вероятно да е минавал обучение и да е изпълнявал мисия на ЦРУ в Ирак. Каква мисия ще изпълнява тук и в чия полза е абсолютно неясно. Ясно е само, че няма да е за Русия.
  Какъв троянски кон е България не знам, ама на бат Бойко са му шитнали два троянски коня. Това е латиноамериканска схема. Качи на власт силовак (от военните хунти) дето нищо не разбира от икономика и му бутни едно две (или колкото поеме) (заблудени) момчета от “Чикагската школа” да му въртят финансите. “Чикагската школа”, МВФ и Световната банка могат да се считат за едно и също. Резултата от тази схема е много печеливш, за ония които я прилагат и разорителен за тия върху които се прилага. При осъществяване на най-тежкия сценарий Европата ще я гледате през крив макарон, а украинците ще ги плашат с българизация. А съвсем отделно може да се наложи да разменяме Белене за “премахване” на корупцията.
  Към лошо вървят нещата.
  http://antipropaganda.comxa.com/

 16. Драга Сия,не би могло да се допусне,че не сте чела книгата на Джоузеф Хелър-Catch 22.Сиреч, Параграф 22. Ако се адаптира някаква аналогия с българската действителност,когато се получат подобни неща,влизате в “нашия” параграф и всичко е ясно. Затова твърдя,че обществото у нас е несериозно и арогантно.Писането ни е отнесено , много пъти абстрактно, ние сме gone with the wind.

 17. Г-н GB,Вашата теза изобщо не се потвърждава от думите на Г-н Инджев,плюс това,той упорито продължава да твърди,че в България има смяна на властта. Няма такова нещо,има само смяна на упражняващите властта. Механизмите на властта,държавната структура,законодателството са си същите,основните лостове-икономика,търговия,политика,информация и пр. ,също са непроменени. Те не могат да се променят за няколко дена,или няколко седмици. В голямото си удоволствие ,да видим,че комунистическата партия губи избори,много хора си внушават,че властта се е сменила. Така си мислехме през есента на 1991г.-победихме с малко,но завинаги!!!. Е,това “ЗАВИНАГИ” имаше продължителност само…8 месеца. През 1997 г. победихме с пълно,или почти пълно мнозинство,олекна ни,отдъхнахме си, “бихме” комунистическата сган отново ЗАВИНАГИ. Но и това ЗАВИНАГИ се оказа временно,само 4 години. А сега,антикомунистите изобщо нямат думата. Някои си внушават,че “полукомунистите” ще декомунизират страната. Преход,ама никой не дефинира какво представлява този преход,синя идея ?,пак същото,никой не я разсяснява..и т.н. Конпри??? Плюс това,Вашите думи ,по-долу са на моя страна…

 18. Г-н Стичков,през 1976г. НРБ,не е имала президент, а Генерален секретар на БКП(фюрер)и Председател на Държавния съвет(кървав диктатор). Плюс това,през тази година,Л.Живкова(ако говорите за нея) съвсем не е била починала,тя почина през юли 1981г. Имате странен стил понякога,действително някои неща не се разбират лесно в текстовете Ви.

 19. Уважаеми Тартюф, колкото и да са лоши Световната банка и МВФ, все пак ЦРУ е най-страшен и доказателството е, че безспорният гад Николай Младенов ни го монтира за ВОЕНЕН министър. Истински ужас, просто се чувства как ще намалеят доставките в БГ на знаменитото оръжие, покрито с неувяхваща слава в Чечня и Грузия.
  Вие, господине, сигурно сте виждали в какъв вид влиза човек в реанимацията и в какъв вид излиза оттам. Но никой не си е и помислял да вини за това реаниматора. Всяка прилика на това със Световната банка и МВФ да се счита за случайна! Долу ЦРУ!
  Поздрави на татко Молиер!

 20. Г-н Тартюф, от това, което сте написали за МВФ следва, че по-лоша от ЦРУ е само бившата ни комунистическа партия. След нейно управление, България се оказва така разорена и ограбена, че само фондът е съгласен да ни заеме пари.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.