Да им пожелаем “неприятна работа”!

Инцидент с невероятно щастлив край, вместо с взрив на цистерна с гориво в близост до жилищни сгради, е поредното напомняне за …миналото. Миналото?

Точно така. Корупцията е история с богато минало.

Късметът запалилата се на бензиностанция във Велико Търново цистерна да не се превърне в нещо като еквивалент на въздушна бомбардировка върху квартала, е свързан и с личната доблест на служител. С риск на живота си, имайки случайно маркуч в ръката, той успял да потуши пожара в зародиш. А можеше и да няма храбър мъж наблизо…

Самото съществуване на такива рискови фактори за живота и имуществото на хората, като бензиностанции насред жилищни зони, е сред крещящите доказателства за онова, за което всички говорят тук и в чужбина: КОРУПЦИЯ!

Доказателствата за нея са навсякъде и казусът с бензиностанциите е сред най- взривоопасните. Какво обаче трябва да се случи, за да се сепнат държавните органи, призвани да се борят с нея? Да стане земетресение ( да не дава Господ) и като в турския град Измит да осъзнаем, че калпавото отношение към законите, толерирано от подкупни чиновници, струва най-скъпото, човешки живот?!

Темата е безкрайна, но обикновено е смятана за преливане от пусто в празно. В момента отново има логика въпросът с масовото прегазване на правилата и законите да бъде повдигнат. Защото новата власт беше повикана в управлението от хората именно заради надеждата, че най-после нещо ще се случи в това отношение.

Предстоят да се изпълняват обещания. Това е свързано с мерки, засягащи интереси. Групи хора, понякога големи и шумни, ще се съпротивяват. Но управляващите винаги трябва да помнят, че служат на единствено важното мнозинство: на гражданите.

Спомнете си например какъв страшен вой се надигна срещу въвеждането на касовите апарати – хиляди таксиметрови шофьори и продавачи заплашваха с бунтове. Те са голяма и организирана сила. Но в край сметка милиони граждани имаха интерес мярката да бъде въведена и днес вече никой не оспорва нейната легитимност и обоснованост.

Законодателната и изпълнителната власт, с голям потенциал за взимане на решения на този етап, са функция на тези граждани. Може да е много храбро да се поеме едноличната отговорност за оправдаване на техните надежди, но ще е още по-тежко ( от обикновено), ако едноличните отговорници за личните ни съдби се провалят в начинанието. Защото няма да има кого да обвиняват.

Такъв е залогът в навечерието на първия работен ден на новото правителство. Стандартното и обикновено нищо незначещо пожелание за „приятна работа” не върши работа като за тях. Да им пожелаем неприятна работа – приятната, в дадения случай, щеше да означава , да не си цапат ръцете с трудни решения и да ги протягат за лесно спечелени пари.

9 мнения за “Да им пожелаем “неприятна работа”!”

 1. Дано този работник бъде възнаграден “за страха”.
  Дано кметът и собствениците на бензиностанция “Олимпик” нагарадат този Човек.

  Г-н Инджев, в Париж има бензиностанции пред блокове в добри райони.
  В Москва има и амтомивки в жилищни блокове за богати хора.
  Не е въпрос на корупция, а на идиотщина.
  Ние, българите сме по природа нехайни.

  Отново БРАВО на г-н Адриан Ангелов !

 2. Г-н Инджев,хубаво е да слагате и връзка към новината,защото от Вас разбирам за този случай.Днес повечето сайтове например не бяха споменали и дума за тази бензиностанция.

 3. Г-н Инджев, в едно малко френско градче, в центъра и около болницата, насред къщи и градини, има цели три бензиностанции, един автосервиз и една автомивка! Мога да Ви пратя снимки, ако не вярвате.
  Въпросът не е до корупция (само), а и до правила. И до тяхното стриктно спазване.
  В България за сега няма правила!
  В този смисъл и аз Ви пожелавам неприятна работа. Не можете да се оплачете от липсата ѝ!

 4. Тази статия трябва да се закачи на централния вход на Министерски съвет!

  Това ще бъде лакмусът по който ‘ще ги познаем’. Ако си изкарат поредните безоблачни 4 годинки, значи аналогиите с царя ще са удачни. Но ако почнат да ги атакуват, значи вършат някаква работа. Толкова е просто…

 5. На много размисли навежда това неприятно пожелание, но съвсем реално и истинско.Новото правителство го очаква много и съвсем не-приятна работа.Дано само имат хъса да свършат нещо както трябва.Относно конкретният случай в Търново на себеотрицателния служител трябва да се отдаде заслуженото от общинските власти и да се напомни на медиите, че не само спъртните статистики вълнуват хората, а и такива които показват колко човешки живота са спасени.
  По въпроса за к о р у п ц и я т а има толкова много работа да се върши, че едва ли още 20 години ще ни стигнат да оправиме само надробеното до тук и да излеземе на чисто. Хубавото на новото правителство е, че посочва принципно верният път за решаването на проблемите – отгоре надолу.Дано не се разколебаят само след време. То има да се оглеждат сумата дивотии натворени в архитектурно-градоустройствените планове на всички градове в страната. Към тях трябва да се включат бреговата ивица на Черно море, планинските курорти в зони определени за резервати, изсечените по най-безумен и безотговорен начин хиляди декари пълвокласни гори и още, и още …докато стигнем до дребните чиновници по различните нива на общински и други власти – лишени от всякаква доблест и чест. Много и наистина не-приятна работа
  За да не се чустваме само наблюдатели и пасивни коментатори ще задам следния въпрос на г-н Инджев: – “Има ли според вас и то реална възможнаст да се инициира обсъждане в медийното пространство на проект или проекти за национална доктрина на страната”.Ако това се случи, надявам се голяма част от коментиращите участници в нета да се включат активно.

 6. Много сте прав д-р Лефтеров за правилата.Имаме си много добри закони,но за много от нас те са врата в полето-а защо е така-защото има корупция.С нищо друго не могат да се оприличат освен с думата КОРУПЦИЯ безкрайните дивотии по Черноморието,планинските курорти и къде ли не още.Скоро имах аналогичен случай в Пловдив и аз-влизам в бензиностанцията,а от една от колонките направо като фонтан шурти бензин.Служителката се паникьосала,върти някакви телефони без никакъв ефект-лудница някаква.Добре че беше зимно време.Е,убеден съм че има маса разпоредби и отлични закони по охрана на труда-кой да ги спазва и по-точно-кой да следи за тяхното спазване.Какво е това-мързел,нехайство,престъпление,корупция?

 7. Нямам информация за конкретния случай с бензиностанцията във В. Търново. Колкото и да дават примери уважаемите господа с близост на бензиностанции и газ станции с жилищни сгради в чужбина, това е недопустимо. Съвременният човек е склонен да забравя, че прогресът в техниката във висока степен се дължи на нарастващото умение на хората да ползват концентрирана енергия, а това са огромно количество киловати и те носят съответната опасност. Има земетресения, пожари, а си спомняте и дивашки случаи като взривовете в Челопечене, 3 бензиностанции имаше в близост. Човекът се простира в интервала гений – идиот и който го пренебрегва, жестоко пати. Абсолютно прав е г-н Инджев, твърдейки, че в основата е корупцията, защото има категорични правила и закони. И нали все сме бедни, да не платим разхода до една по-далечна бензиностанция, обикновено си мълчим. Героят, спасил положението, си е герой, на фона на идиотизма добре, че все още има такива хора, но самият факт, че му се възхищаваме, показва изключителността на случая и че не може да се разчита на него, каквато сметка вероятно си е направил кандидат-капиталистът, цопнал по, вероятно, корупционна схема, бензиностанцията дето не и е мястото.
  Но това, което ми се изка да добавя към пожеланията за работа на правителството, е никога да не се успокоява от парламентарна поддръжка, тя е като женската любов, няма какво да добавя към великия Шекспир, дал точната формула в “Хамлет”. Най – важна е широката обществена поддръжка, депутатите вървят след нея, особено някои… А за да я има сегашното правителство, покрай огромната работа в макросферата никога да не забравя, че трябва да преследват ясен, прогресивен ефект в индивидуалния статус на изстрадалите граждани на тази страна. Колкото и да е приоритетна кризата, ако хукнат сега само да и ликвидират последствията, както ги съветва “препатилия” ни в кризи президент, неусетно пак ще се окажат в лапите на една “модерна” северна мечка. Хората разбират и са готови да понесат всичко, но искат да виждат, че са във фокуса на нещата, защото все пак държавата е тяхна, а не, да речем, на Луи 14.

 8. Борбата срещу корупцията ми прилича понякога като борба на свиня с тиква – мъчи се да я захапе , търкаля я иде и да си разчекне устата от мерак, ама не се получава и накрая я оставя.
  То корупции всякакви. Понякога корупцията е най-доброто оръжие срещу бюрокрацията. Не можеш да се пънеш срещу оръжието. По-добре махни или намали бюрокрацията и няма да има нужда да буташ пари за да ти се придвижи по-бързо молбата или лиценза или каквото и да е необходима бумажка.
  Корупцията се плаши най-много когато е на светло. А при възлагането на държавни поръчки търговете с потенциален купувач са твърде тъмни.
  Иначе да се надяваш някой от участниците в корупционна сделка да си издаде партньора е умряла работа – може да се получи или когато са искали твърде много пари или когато са давали обидно малко.
  Не ми се ще да им пожелавам неприятна работа на новите управляващи , защото могат да се обезсърчат и откажат – искам да им пожелая по-травиалното – спорна работа.

 9. Toчно така,абсолютно сте прав ,Гларус. Навремето ,при комунистическата диктатура имаше нещо подобно “борба с отрицателните явления в живота”. Но не се формулираха,или съвсем едвами то,по критериите на комуноидите. Резултати-никакви. Сеаг също не се посочват кои са корумпиранитеи кои са борците против корупцията. Резултатите-пак същите,нулеви.И борбатапродължава,утре пак да има избори,пак политиците ще обещават борба срещу корупцията. досега никой не се е отказвал от тази борба,която реално не се води. Напред,атака,…..,и нищо!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.