Между частушката и чалгата

По едно и също време в интернет се въртят частушка и чалгаджийска песничка, свързани съответно с политиката в Русия и в България. На пръв поглед между тях има прилика като политическа сатира. Но само толкова, колкото е „приликата” между руснаците и българите – почти никаква.

С риск да прозвучи непатриотично и русофилско, руското клипче, в което се пее за Путин, има всички основания да бъде поздравено като достойна изява на руското интелектуално малцинство. То , уви , винаги е било мачкано от разни болшинства през вековете и за голямо съжаление не е представително за преобладаващия национален манталитет. Но го има.

Върху мелодия от чешка песничка ( самият избор на „чешкото” е вече предизвикателство към др. съветски полковник Путин), аранжирана като типична руска частушка, комедийно дегизирани музиканти се подиграват на претенцията на техния премиер да решава силово всякакви проблеми – от принуждаването на бизнесмени да отварят фалирали фабрики, до „борбата” с високите цени по магазините.

Чалгаджийското парче, което по някакво съвпадение във времето дублира в мрежата руската частушка, е точно обратното: възхвала на големия победител на изборите в България. Смесица от македонски многогласия, напомнящи характерните за този край кръчмарски песнопения, кларинетни сола , подвиквания като за кючек и др. подобни артистични елементи на чалгата ваят образа на Бойко, който щял да спука „шушончетата” на Позитано като им разкрие милиончетата.

Не става дума за естетиката, а за етиката. Проблемът не е в това, че с обичайните си средства една прослойка от „населението” изразява по своя си начин онова, което избирателите направиха пред урните.

За друго иде реч: творците на възхвалата трябваше да имат този прилив на музикално-стихоплетски възторг малко по-рано. Дори и в предизборно време щеше да е по-адекватна тяхната подкрепа. Днес вече творбата им си е чисто подмазвачество – лигаво и жалко. Каквото целенасочено се възпитаваше в „творците” по „татово” време чрез система от стимули и забрани.

Какво да се прави – народопсихология. Виждам я вече и в журналистически писания. В рамките на един единствен текст прочетох захласнати оценки за успехите на Бойко, който станал царски депутат, но жертвоготовно се отказал от това удобство, за да се посвети ( успешно) на борбата с престъпността, а вече и се проявил като един благороден човек ( само един голям, като него, го можел) към победените ( благородството му щяло да се прояви и спрямо ДПС тепърва).

Не може да се обобщава, че частушките са по-симпатични от чалгата. Смесицата от тях е някаква нашенска Ча-Ча, танц на безвкусицата с феодалната изисканост. Но в случая частушката определено е за предпочитане.

14 мнения за “Между частушката и чалгата”

 1. Чух въпросното чалга-произведение. Какво да кажа?… Трагикомично… “Бат Бойко, дай газ…”, “… бой до дупка…”, “… а ся де…”, многократно повтаряне на възгласа “Въх!”.

  Не желая да правя “литературен анализ” на текста, но основната идея изглежда е злорадството по повод загубата на БСП (“леле, как трепкат на Позитано”). Просто безсмислено злобеене достойно само за декор на шопска салата и троянска сливова. Единственото, което съветва Биляна е “глей сеир само”. Така де, затова са избрали ГЕРБ и бат’ Бойко, не да свършат някоя полезна работа, ами да им свият перките на тези от Позитано, а и от слушателите на чалгата не се изисква кой знае какво, просто да отпиват бавно ракийца, да боцват салатка и да гледат сеир. Горко му на бат’ Бойко, ако им намекне, че трябва и те да се напнат малко повече от това да изиграят един кючек на масата. Веднага ще го разлюбят, хващам бас.

  В най-скоро време очаквам “Биляна и Готин Бенд” да гостуват в шоуто на слави.

  В този смисъл господа, хай наздраве, са-са-са, ехаааа, оп-оп-оп… и т.н.

 2. Добър ден г-н Инджев,
  негативната кампания продължава. Изборите минаха, но започна кампанията за очерняне.

  С опита, натрупан при очернянето на НДСВ. Може би затова населението не спира да пише.
  Аз поне затова не спирам.
  Не слушам нито частушки, нито балатнье песни, нито чалга.

  Днес по Нова ТВ, една девица ни “подгря” с “премерени” глупости.
  Колко печен е Станишев. Колко неПеен е Борисов.
  Поне да беше изпяла ” Радка пиратка “.

  След нея дойде Р.Овч. и говори едни неща…
  Само червените могат да говорят така. Тези хора биха били страхотни продавачи на коли на старо. Казват, че там се лъже най-много.

  Правителството още не погледнало от прозореца, а ония свалят звезди на електората.

  Дано населението не спира да пише. Защото иначе ще го накарат пак да “си спомни” : ” че, Черния Костов е създал банковата криза и хората са си загубили парите”.

  Лично съм чувал тези лъжи от активисти на Партията.

 3. Vie kakvo mislite za sveta.Ima li nova studena voina,otnovo US li e sreshtu Russia and China.

 4. на бойко отива чалга!затова е и възхвалата.спомням си,че се прегръщаше с някаква сръбска чалга певица/вдовица на някякъв сръбски мафиот/е,може ли например и.костов да бъде възпят в чалга?не върви някакси!

 5. .
  Маргарита
  .
  не знам за нова студена война, но докато подполковниците от КГБ управляват Русия, нещо по-добро от студен мир не може да се очаква.
  .
  Русия днес няма ресурси за нова студена война. Навремето държаха хората си буквално в робство и мизерия и така плащаха за студената война. Военните и подобни разходи стигаха 40-70% от БВП.
  .
  Впрочем и противопоставянето на запада, включително и военно, особено след като умря Сталин, си беше по-скоро резултат от вътрешните борби за власт на военни и политически клики в Кремъл.
  .
  През уикенда Джо Байдън даде нелошо интервю за WSJ. http://online.wsj.com/article/SB124848246032580581.html
  Общо взето казва каквото в Русия не се говори публично, но сигурно в Кремъл са доста притеснени. Русия е поставена пред значителни предизвикателства в следващите десетилетия:
  .
  Чудовищна демографска ситуация, продължителност на живота съизмерима със страните от третия свят (56г за мъжете), обезлюдяване на Сибир, липсата на демократични институти и независим съд, икономика зависеща напълно от износа на суровини. Прогнозата на Байдън е, че Русия ще трябва да се сближи със САЩ за да посрещне стратегическите предизвикателства на XXI век.
  .
  През студената война впрочем, Китай беше стратегически противник на Русия. Китай е силно зависим от САЩ (както и обратното) и вероятно това взаимодействие ще продължи. Но пренаселен Китай ($1,300млн жители) граничи с несметно богатия на ресурси, но безлюден Сибир (20млн жители, от които 8млн в територия колкото България около Новосибирск). Можем само да предполагаме какво ще стане.
  .
  С моите приятели отдавна обсъждаме това; общо взето мисля, че пак Америка ще трябва да изкарва Русия от батака. Но това не ме прави втори Байдън, нали…
  .

 6. .
  Три чаши калифорнийско шардоне явно ме правят графоман.
  .
  Относно чалгата, моята теория е, че тя е измерител на мизерията в (да кажа ли упадъка на) България. Емпирично наблюдение:
  .
  В средата на 1990те до нас имаше един магазин, там винаги слушаха чалга. Говорим за даунтаун София, нали. През 1997г. минаха на ФМ плюс или нещо такова. През 2001-2 пак превключиха на чалга. Предполагам до ден днешен.
  .
  Туй е сигурно защото зависи кои са силните на деня. Ако са мутри, то слуша се естествено чалга (“поп-фолк” за претенциозните мутри, мутреси, депесари и социалисти).
  .
  Ето тва е мойта теория. Поогледайте се и споделете наблюдения.
  .

 7. И защо е това разсъждение господине? Тя, простотията на изток и запад все е простотия. Помисли, защо се стигна дотам – това ли бе целта на реставрацията в извратен вид – масово опростачаване. Както казваше Бай Ганьо – и магаре мога да избера за депутат. Бих сложил в кабинетите на представляващите властта в България и портрета на Алеко – той, благородния мечтател и пророк в нещастното ми отечество. Бедни ми Македонски, защо не умря при Гредетин?

 8. Не,няма никакъв риск да прозвучите Г-н Инджев “русофилско”. Защото няма такова нещо в сегашния живот. Това е остарял термин от нашия обществено-политически живот, когато някои наши политици са изразявали безкритична подкрепа и привързаност към Руската ПОЛИТИКА,повтарям, ПОЛИТИКА, а не към други руски страни от живота-история,култура,език,етническа прилика и др. А при сегашните реалности, да се делим на русофоби и русофили е повече от наивно. Който се обявява за такъв,определено се връща много-много години назад. Въпреки поставянето в кавички на фразата “татово време”,такова нещо също не съществува. Няма никъде по Света ,нито татово,нито мамино,нито бабино,нито дедино,нито стринкино време. Не може да се персонализира нито един период от живота на народа ,с името на която и да е личност,ако ще да е най-големия диктатор ,или демократ. Не бива да се използват тези обидни за народа фрази.Може би сте искал да кажете за периода на свирепата ,комунистическа власт-диктатура….Иначе смисъла на статията Ви,е определно адекватен,тя потвърждава поне частично тезата ми,че България е несериозна и цинична страна.Такива песнички са непознати в културните страни.Сбъркан народ,сбъркана държава,не става нищо от нас. И в бъдеще ще откривате подобни безвкусици и блатни изпълнения, смрадта не може да се издуха от нашите простори,който може,нека опита.

 9. Ne si prav, g-n Indzhev!
  I podvezhdash auditoriyata!
  Vlez v YOU TUB: “Vuh, Ramo” zvuchi ot 2 yuli; BeSePe otnese perdaha na 5 yuli.
  Stradash za drugarchetata?
  Straday, no stradai korektno.
  Vuh, Ramo, Ramo – ne e Beethoven; vsichki znaem tova; no ne e i izmisleno-izmuchena “euforia” v stila na doskoro poznatite ni ploshtadni fashkii kato naprimer “Komunisti, komsomoltsi, pioneri”! Pomnish li tazi pesen? Otide v kanala na istoriyata.”Vuh, Ramo” e brilyantna pesen – do tolkova, dokolkoto pozvoliyava zhanra!
  Chalgata ne e sramno yavlenie. “Chalgiya” – oznachava “svirnya”. Improvizatsiya, razkrepostenost, svezh vuzdoh! Tova nosi tazi pesen! Az sum profesionalen muzikant, s 30 godishna praktika. Blagorodno im zavizkdam na suzdatelite na “Vuh, Ramo” i ot
  vse surtse gi pozdravyavam!

 10. Г-н Инджев отново манипулира масите!
  Хубаво си се пее в песента: “Бат Бойко, дай газ!”
  Ма, това, явно не е достатъчно!
  Метла трябва! Яка метла! Що боклук има за помитане, що гнилоч и мръсотия!
  А най-добре – БеСеПе да яха метлата и да отлита!

 11. А стига с тази чалгия и поп-фолк.
  Че коментирайте нещо хубаво. Оперната музика, народната песен. Какви изпълнители имаме, а не само – Преслава-Мреслава! Я, една Димитринка Карпузова, например – за чудо и приказ!…

 12. Ще ме прощаваш Минке, ама твоята Димитринка Карпузова дето е за чудо и приказ пее фалшиво та се не трае – почва в До и свършва в Долна Баня, а пък некои казват и че и миришела устата. Не сме се целували. Не знам дали й мирише устата на Димитринка Карпузова ама пеенето й мерише. Това е.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.