Енергичната реторика на “енергетика” Първанов

Какво може да изкара от политическата дупка и от нерви президента Г.Първанов? Нищо друго толкова бързо и автоматично, както появилият се дим около руските проекти и интереси. Които са и негови лични.

Тепърва ще научим, дали около огромния залог има дим без огън. Но бързината, с която реагира главният „специалист” на републиката по енергетиката, партийният историк Г.Първанов, показва, че под краката му е припарило. И едва ли само една статия в руски вестник, която го направи смешен като защитник на нещо, което дори руските експерти смятат за незащитимо, е единственият въглен в жаравата.

Без да споменава Бойко Борисов като опонент, дори с интригантски акцент срещу сините като „подстрекатели” срещу съдбата на руските проекти в България, Г.Първанов се обяви против евентуално прекратяване на сключените с Путин договори за „Южен поток”, АЕЦ „Белене” и „Бургас-Александруполис”.

За да се изправи срещу политическия исполин Борисов само два дни, след като едноличният победител в българската политика триумфира на премиерския пост, трябва да има много сериозни причини. Г.Първанов може да е на върха на държавата, но Борисов е на върха на славата и реалната власт е в неговите ръце. От сблъсъка между двамата държавният глава може да получи само рейтингово главоболие. Той със сигурност го знае, но се реши на него? Защо ли?

Защото се бори за оцеляване. Остават му две години президентстване след 8 годишно лавиране между политическите капки в твърде гостоприемна за него среда, от която той се надяваше на финала да излезе сух. Но сега от Русия долитат сигнали, че са готови да маневрират около енергийните си проекти в България с най-вероятната цел чрез тази тактика да спасят част от стратегическото си влияние в страната, върху която приложиха прекалено голям натиск поради услужливостта на политици като Г.Първанов.

Поставете се на мястото на свикналия на ласкателства и управленски комфорт главнокомандващ. В БСП вече открито му се зъбят като на предател на техните интереси, а той се дистанцира от наследника си в партията Станишев с обвинението, че не бил достатъчно твърд премиер ( тази слабост на Станишев посочва със задна дата днес и Весела Лечева, която беше част от кабинета „Станишев”, но е от лобито на Първанов).

ДПС, с чиято помощ някогашният червен ръководител на два пъти спечели мажоритарните избори, неочаквано за самия него изпадна в глуха опозиция. Само ден преди изборите „анализаторът” Г.Първанов отново се опита да прогнозира, че ДПС щяло да си остане незаобиколим фактор ( както обича да се самоопределя Доган) и в новата власт. Но жестоко се излъга ( може и да са го излъгали, но това е още по-лошо, защото става ясно що за съветници има).

Ако сега и Москва оттегли своето покровителство от него, за да играе по-гъвкаво с новия властелин на България, Г.Първанов направо остава сираче. Защото Западът отдавна го зачеркна като наказание заради флирта му с Путин.

И какво му остава като трамплин за светло бъдеще след предизвестената политическа „смърт”? С реакцията си той подсказва отговора: вкопчил се е в енергийната сламка. Вероятно се надява да го огрее щастието на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, когато си напазаруваха от руския монополист „Газпром” за благодарност за услугите, които им оказа.

Само че Г.Първанов не е канцлер, а обикновен канцеларски продукт – партиен деец, който едва ли различава прав от крив ток. А и Г. Шрьодер уцели друга конюнктура – към днешна дата „Газпром” регистрира 40 процента спад в доходите си.

За „енергетик” като Г.Първанов едва ли ще се намери експертно място при руските му началници. Особено ако не успее да „устиска” на натиска и изпусне безславно кабелите на енергийните проекти, които до един водят към путинова Русия. Сега той се е оплел в тях като Лаокоон от древногръцкия епос, който заедно със синовете си се бори със змиите ( ако не знае, да пита Вежди Рашидов за скулптурата  и за запленения от нея Микеланджело) .

И накрая, промъкналата се днес в изявата на Г.Първанов позната реторика за „класова борба” ( по повод досиетата) и неприемливостта ( според него) големите руски проекти ( като централата в Белене) да се дават на „частник” ( при това чужденец, т.е. някой друг, не руската държава) показва, че му избива червенината по уж надпартийните бузи. Дали пък не е от изчервяване пред червените му избиратели, мнозина от които вече го смятат за предател?

35 мнения за “Енергичната реторика на “енергетика” Първанов”

 1. Радвам се, че открих блога 🙂 Хубаво е прочетеш нещо наистина независимо 🙂

 2. “Само че Г.Първанов не е канцлер, а обикновен канцеларски продукт – партиен деец, който едва ли различава прав от крив ток.”
  Това си е направо удар в десятката.Поздравления за перфектната статия.

 3. Г-н Инджев, не споделям тревогите Ви за бъдещето на президента! Един от предшествениците му, след безплодни мъки да направи България президентска република, чак след като изчезна от политическия хоризонт го слетя ореола на славата – стана най-добрия риболовец с ръце (в правовата ни страна) поне в Европа. Така че сигурно и Първанов ще срещне някъде славата.
  Но, ако си спомняте, подпалихте въображението ни с думите на бившия министър Димитров за Сталинградската битка за газа. Тогава аз си представях яка защита в центъра и обходни действия по фланга, подобно на Ханибал срещу римляните, при което руснаците не само че са били принудени да ни подаряват газа, а и да ни плащат “тръбен данък”. А то се оказва, че сега били (руснаците) стигнали до извода, че можело и някои отстъпки за представителя на троянската фауна да се направят. Къде е истината между позицията на Симеон I (не втори) срещу Роман и на радостните граждани на Троя при очевидното отплуване на гърците в открито море?

 4. г-н Инджев

  Някой от вашите читатели(що се отнася до изкуството)сме дребнави люде. Лаокоон не е на Буонароти. Скулптурата е била открита при разкопаване на града през XV век. Микеланджело просто е бил удивен от нея.

  Искрени поздрави за писанието Ви.

 5. Добро утро г-н Инджев и на вас, драги форумци!
  Е обичам да го чета този блог, и това е, по всяко време на деня! Освен че получавам актуална информация, мисълта ми лети в най-различни посоки и прави невероятни връзки. Та на въпроса къде да ro сложим Първанов, ми дойде бърз отговор: при бедните министри, в Карлуково – виж
  http://frognews.bg/news_13920/Jega_tsitsi_mastika_i_bedni_ministri/ – мове вече и да сте го видяли.
  Каквото човек сам си направи, никой не може да му го направи. Хора, докопали се до много по-малко власт се самозабравят, а какво остава за Първанов. Някои петли си мислят, че ако не кукуригат сутрин, слънцето няма да изгрее.
  Каламбуръат Министерство на Всичките Работи го чувам за пръв път и страшно ми хареса.
  Здраве за всички.

 6. Г-н Инджев,
  Крив ток няма. Има променлив, какъвто е Първанов. А че ни е крив е друг въпрос.
  поздрави,

 7. “Големите енергийни проекти са инвестиция в енергийната сигурност на страната, в стратегически план oт порядъка на 2015 – 2020 г. Ако искаме да бъдем енергиен център на Балканите, както сме и заявили своето намерение за това, трябва много внимателно да преценим какво правим”
  Кои сте вие дето сте го заявили това намерение бе Гоце нещастен? Тресе те страх неистов нали? Да не би случайно да си взел “едни пари за една работа” и сега работата да се разваля?

 8. Как е възможно да не мръдне напред поне терминологически – този човечец Първанов употребява понятия като “класова борба”, “частник”, “рапорт даден – рапорт приет”,ползува примери като този на някогашния митологизиран “Александър Матросов” и дори си служи с едновремешни живковски провиквания от типа “България – енергиен център на Балканите”! Дайте идея какво да го правим този оцелял агит-проп-помполит-кадровик-масовик-партиен работник!Ами той е вече восъчна фигура от музея на мадам Тисо. Още две години – много бе г-н Инджев!

 9. Смъртта на Лаокоон е увековечена в монументалната статуя Лаокоон и синовете му, изработена от най-великите скулптори на Родос — Агесандър, Полидор и Атенодор. Тя е направена от един единствен камък. Описана е от Плиний Стари в „Естествена история“. Намирала се е в двореца на император Тит. Статуята е намерена от италиански селянин през XV в. Изработена е около 175-150 г. пр.н.е. от мрамор, висока е 242 см. и сега се намира в Музея “Пио Клементино” във Ватикана.

 10. Масси, в множествено число,някой се пише “някои”. Не е кой знае какво.Президентът е Главнокомандващ,когато армията е в състояние на война,сега,тази длъжност не е активна,армията се управлява от ГЩаб и Министреството на отбраната. Както всеки комунист,Президента е нещастен,полуграмотен,объркан човечец,не бива да му се обръща толкова голямо внимание,той е просто увяхнал…

 11. spored men pyrvanov e vzel pari za golemia shlem i sega go e strah da ne posledva lukanov, stori mi se dosta uplashen na interviuto, ne mu go pojelavam, no e za urok za vsichki che igrata s mafiata e opasna

 12. Посветено на Сия:
  Г-н Инджев!Въпрос на словосъчетание!
  Georgi G e o g i e v г о е
  к а з а л най-точно: онзи – между жабите стана
  б е л е ж и т риболовец,а този между козлите ….по вица за бясната крава Клара и бика Кочо Ташаклийски…ще го наричат просто
  б е л е ж и т ловец !!!

 13. Скулптурата на Лаокоон е наистина невероятна. Статията също ми хареса.

 14. Към Мунчо:

  Аз пък смятам, че Първанов смята, че има “крив” ток… Не твърдя че съм прав, но и нямам вина, че съм криворзабран. И не очаквам всички да споделят чувството ми за хумор…

 15. Интелигентната Ви жлъч към селтака капе по моята душа като мехлем.

 16. Истински се забавлявах с тази статия – шайка “отговорни другари” разхождащи се с ръце скрастени зад (ние за съжаление знаем колко големите им) задници, изживяващи се като римски сенатори продължават да си мислят и чертаят “това, което е най-добре за нас”. Говорителят историк, попрочел и подочул, че енергетиката е важна тръгна и той да вдига крак да го подковават, вместо да си стои и президентства кротко и послушно, както негов изтъкнат приятел, който за послушание чак президент на балканския бизнес го провъзгласиха. Всъщност, каквото и да ни говорят при тях все става дума за пари. Тънките им сметки да измародерстват от разходите, а след това да намерят някой корумпиран балкански лидер и да се облажат и от раздути приходи нещо може и да излязат накриво. То май при тях все така става, а лошото е, че все ние трябва да им плащаме за глупостта. Може те да са социалисти(криворазбрано по техен си начин и това), но пък ние вече сме членове на ЕС. А пък в Русия …само за тях мислят :)))

 17. Курво-към теб друго обръщение няма,май те стяга чепика.Плюеш по Първанов-е,добре,той е вагина,също като теб.Но друго е твойто дередже и друга е твоята болка,курво.Тя е ,че твоите нови работодатели от ЦРУ и родният ти МОСАД губПолучиха го от Русия,Иран си прави бомбата,губят играта.Получиха си го от Русия,Иран си прави бомбите,Северна Корея вече я взриви-не,че Ким Чен Ир е много стока,но пък вие,евреите и американците хич не сте.Точно когато най се разпищолихте и си показахте вълчите империалистически зъби,точно тогава отнесохте тези шамари и се наложи много горчиви залци да преглътнете.И те не са последните.То и затова е този бяс у теб.Но пък смятам да се включа в борбата и след 10-15 години да те победя.Тогава ще се реши всичко.А дотогава те оставям.Няма да хвърлям повече камъни в рядко лайно като теб.

 18. Изглежда ми невероятно, големите, руски енергийни проекти у нас, да не са двойно и тройно политически защитени.
  Провалилият се тандем, БСП/ДПС, беше първия защитен вал.
  Втори гарант трябваше да бъдат политическите клонинги с по-семпла история – те, обаче, излъгаха очакванията: засега Сините неутрализират РЗС, царистите са аут, а Лидер не уцели боса си, а може би – и времето.
  Употребата на Атака в парламента е нерентабилна; иначе, в предизборна ситуация, ролята й на “електорален компресор” е незаменима.
  Истинската самоличност на третия осигуряващ скоро ще се изясни.
  Предстои ни да видим, дали президенсткият норд-ост, не вее, със същата “енергия”, и под генералската фуражка.

 19. Към ( мазохистите, които пожелаха да четат в оригинал такива като) Атанас Байчев:

  Публикувам горното, за да откликна на онези, които ме съветват да публикувам всичко, защото така щяла да стане ясно за какви идиоти става дума. Приятно четене!

 20. Възможно ли е Москва да се договори с Борисов :
  Информация за руските агенти в София – срещу добри отношения ?
  Още докато експертите са в гората на Бузлуджа.

  Не става въпрос за проектите , а за отношения.
  Москва – член на Евросъюза.

  Москва, эесть дела экспертов в области энергетики ?
  Банковского счета и фотографии !
  “Предварительная” Спасибо!

 21. Благодаря на г-н Инджев за предоставеното удоволствие да се срещнем с един истински болшевик-революционер, Атанас Байчев, непримирим към империализма и виждащ борбата в дълбочина от 10 – 15 години. Беше ми доскучало без един истински революционер, със съответната бойка риторика, това си е направо среща с екземпляр от “Червената книга” на изчезващите видове, как да не се вълнува човек, от убития от президента козел такава тръпка не съм усещал.
  Оказа се, че нашият голям фейлетонист Чудомир има разработка по случая:
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=6&WorkID=11377&Level=1

 22. Лутам се без фенер и не ми излизат от ума прорческите думи за “..същата енергия на президентския норд-ост и под генералска фуражка!”
  Да не е малко поопушена от неизгасени пожари?Хай Лао Цъ!

 23. Атанас Байчев не е ли същия другар, който се обади на Милен Цветков в студиото на ЗДРАВЕЙ БЪЛГАРИЯ? 🙂

 24. E,Г-н Инджев,убедихте ли се защо казвам ,че СДС не направи нищо за разобличаване на комунистическата смрад,призовавам всеки да прочете по няколко пъти текста на комуно-идиота,дори ако може ,да открием още повече такива същества,не хора.Ето какво направиха комуноидите с много хора,избърсаха си задниците с тях,захвърлиха ги на бунището на комунизма,а самите те започнаха строителството на поредния “светъл живот”,този, на капитализма. Такива трябва да ги мумуфицират и замразяват и един ден,когато няма да има жив комуноид,да ги съживяват ,за да виждат и новоте хора,какви създания са сътворени от комунистическата природа.Мърша,комунистическо !!! Няма живот от тази сган,не можем да се измъкнем от тяхната смрадлива прегръдка.

 25. След като прочетох статията за трети път,разбрах силата и многопосочността й,поздрави !!!

 26. Към Georgi G e o r g i e v
  Точно тоя шедьовър на Чудомир,ми е убегнал от вниманието,но Ви благославяме с отеческа признатлност и благовение,чадо!Все ще можем да се срещнам,някога,по Божията воля,за да си с т и с н е м ръцете и похортуваме малко!!!

 27. Г-н Инджев, този път малко е да се каже доставихте ми удоволствие! Още повече, че мисля проблемут е изключително злободневен и актуален. Изключително е актуален, затова защото един бивш президент, на България неколкойратно подсказа, че е поведена отново борбата за силна президентска република макар, че на него по би му прилягало да се кандидатира за президент на мрежата на “Frog”, но това е друг въпрос. Истнската опасност струва ми се е друга. Не можете да си представите, това ви го казвам, като дългогодишен електроинженер, колко точен и за съжаление далеч не смешен, е терминът “крив ток”! Променливият ток такъв, какъвто се произвежда от електроцентралите си е много правилен хармоничен електрически процес (това и за сведение на Мунчо). По-нататък има редица причини, които внасят смущения и водят до такива изкривявания от хармониочния процес, че трябва да се представят със сбор на безкрайно много висхи хармонични, повечето от които, особено картните на три са с изключително негативен ефект. Тук просто паралелът с тройната коалиция се налага сам! Та понеже става въпрос за институциите и системата на управление у нас, които не работят, не трябва да се забравя, че те всъщност се изграждат реално от нас хората, като някакви клетки на организма. И когато клеткитките са изкривени – “ракови”, лесно е да се досетим какво се получава с организма. Така, че поне засега най-доброто рещение е организъм, максимално независим от качеството на клетките, какъвто явно президентската република, от какъвто и да е вид явно не е. Това се доказва лесно и от досегашният ни опит с президентите, и като толкова очевиден факт внася големи съмнения в чистоплътността на подобни намерения. Просто такъв ни е материялът, както би се изразил сегащният премиер!
  Та президентът Първанов, не прави изключение, напротив! Ярък пример е за потвърждение на правилото. Той от ток разбира толкова, колкото Правешкият му отец разбираше от полупроводници и (пълни) проводници! Но от добре платено дупедавство разбира, както почти всичките ни досегашни политици! И затова токът към който се стреми е толкова крив, в буквалния смисъл на думата, че просто няма накъде повече! Лошото е, че тези всичките криви токове текат през всички нас в края няа краищата.
  Призовавам най-настоятелно Атанас Байчев да се извини публично за непростимите си груби и осквернителни думи! Те само показват, че несъгласието му се е превърнало в сляпа и безсилна злоба. Злоба, която да му даде сили да чака 15-20 години за да мъсти! Злоба, на която и граф Монте Кристо може да завиди! Ако сте жив след 15-20 години Г-н Байчев само ше се убедите, как всичко се е променило, злобата е забравена и ше установите, че времето е най-добрият лечител.

 28. На GB:
  Уважаеми Господине,малка корек
  ция ако позволите?Става дума НЕ за
  “ПЪЛНИ” проводници все пак,а за “ЦЕЛИ”??? Игра на думи ???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.