Министерството на Всичките Работи (МВР) да поеме и медиите

Когато бившият вътрешен министър от тройната коалиция Михайл Миков повтори иронично в публичното пространството един каламбур, който бях употребявал за МВР като Министерство на Всичките Работи ( отричайки това да е вярно за МВР), се почувствах почти поласкан. Днес обаче съм на път да се окажа леко объркан пред възможността каламбурът да се окаже актуален.

Ясно е, че Цветан Цветанов е в изключително силна позиция да направи в МВР всичко, което сметне за необходимо. Дано да е за добро. Необходимо ли е обаче премиерът Борисов да продължава да поставя акцент върху дейността на МВР като личен приоритет и то при положение, че най-близкият му съратник е натоварен да върши точно тази работа?

Това, че МВР е слабост на Борисов, не го прави по-силен като персонално наблюдаващ дейността на силовото ведомство, който иска да му докладват за престъпленията както едно време, когато е бил главен секретар на министерството. Защото силата на добрия ръководител е в разпределянето на задачите по подходящ начин на подходящите хора, а не в нагърбването с тях.

Но, както и при решението за съставяне на правителство на малцинството, правото на силния е да решава. Особено в този момент, когато няма сила, която да го оспори ( дочуха се някои критики в този смисъл откъм европейското дясно пространство чрез изявление на Вилфрид Мартенс, но понеже този път не бяха похвали, бяха подминати с мълчание).

И ето че първото важно като обществен отзвук управленско решение на Цветан Цветанов е факт. Той обяви, че при успешен резултат от дейността на подчинените му, ще има награда за тях от 50 000 лева. Звучи добре. Всички искаме престъпниците да бъдат залавяни и наказвани. В този момент обществото изглежда готово да даде и такъв кредит – включително в буквалния смисъл.

Но си мисля: дали пък и журналистиката да не мине към МВР. Ще има демократично избран от народния вот „главен редактор”, а не обичайния по(д)ставен корумпиран шеф.

Ще бъде ясно на кого служат журналистите и на кого се подчиняват – конкретно Цветанов е цвете пред закоравелите от дългогодишни пируети медийни босове, чиято демократичност, ако изобщо е имало такава, отдавна е изфирясала през медийните свирки на дрейфуващите „флагмани” на българския печат, от които на мнозинството „пътници” ( включително на журналистите в трюмовете) им се драйфа. Само че как да вдигнеш „бунт на кораба”, когато капитаните са несменяеми и държат здраво юздите ( заплатите)?

Шефът на МВР поне е сменяем, зависим е от промяната в обществените настроения. Към тях се нагажда и линията на медията, но очевидният виновник за това, че тя е била противоположна само да преди броени дни, прави пореден поклон на поредния силен човек във властта и толкоз.

Примери, колкото щете. В днешния в „24 часа” , който повече от всички останали „флагмани” обгрижва президента Г.Първанов, е препечатана убийствената за българското досегашно слагачество пред Путин статия от руския „Независимая газета”.

В нея авторът Сергей Куликов разбива на пух и прах фундамента на натрапените на България големи руски енергийни проекти като ненужни, арогантни и дори удивителни по своята несъстоятелност. И кое е тяхното лице тук? Лицето Г.Първанов, същият, който пърхаше около Путин. И за да няма съмнение, за какво и за кого става дума, „24 часа” придружават превода на руската статия с факсимилие, от което се вижда снимка на Г.Първанов в нахилена дружеска беседа с монтирания от Путин в Кремъл руски президент Медведев.

Дали това „кощунство” срещу патрона на вестника Г.Първанов щеше да се случи, ако не се „обръщаше палачинката” и ако от руска страна не даваха сигнали, че са готови да дадат някои жертви, но да спасят за стратегическите си цели каквото могат в търбуха на троянския си кон в ЕС ( и НАТО)?

Така че, да обсъдим преминаването на българката журналистика на пряко подчинение на министъра на вътрешните работи. Той не е като недосегаемите и готови да се извъртят веднага в новата „правилна” посока медийни началници- той е „простосмъртен” в политическия смисъл на думата, а не „богоизбран”, неизвестно от кого. И още нещо: министърът обещава истински пари за истински свършена работа.

Някой някога у нас да се отплатил на журналист, който си е сложил главата в торбата, освен с торба върху главата му ( каквато слагат на ешафода)?

12 мнения за “Министерството на Всичките Работи (МВР) да поеме и медиите”

 1. През 1944 г. отначало министър на всичките работи е бил Д.Божилов,и преди да “избуят” др. “несравними таланти” като предшественици в земеделието/И.Бягранов/и премиери,
  като /К.Муравиев/!!!
  Последният,по пладне,на 7 септември ,обявява война на съюзническа Германия…но както се казва….късно е чадо…!!!
  Особено когато,нищо ..”не си се научил от поуки като “вуйчово”
  около Ал.Стамболийски и особено около А.Буров ,с опит в живота
  и знания “де зимуват раците”.
  Членът на ПБ на ЦК на БКП Вл.Попотомов още в онези неясни дни се опитва да остави за поколенията стенаграфски записки
  от липсваща -поне устна-приемственост,когато
  на ешафода горят архивите и на двореца,за да не остане и пепел от тайните пружини на злочестата българска история….
  От тогава горят и съдби без отплата!!!
  Ж.Желев,който още през 1989 г. пръв заяви,че преди да се затвори една страница от историята,трябва да бъде прочетена!!!
  И във Вашия блог за всеки поотделно,Грижата свише,ще бъде,да си довършите задачата по събуждането на истинското консервативно общество,като крайъгълен камък на правилната България!!!

 2. Добър ден г-н Инджев, когато сте казали “Министерството на Всичките Работи” имали ли сте предвид, че ако МВР не работи както трябва – никое министерство не работи ?

  Днес Ж.Ж,
  цитирам го с от..вра…та,
  каза по една телевизия, че МВР е най-важното за една Президентска власт.

  Дано г-н Цветанов оправи “Министерството на Всичките Работи” за да не виждаме отново хора като предниО президент.

  Оти он орати като в крАчма на селОто. На мегданО. Малей какОв позор е билО с ньега на чело.

  Господ здраве да дава на сегашния президент на родината / с “р” / !

 3. Г-н Инджев, пожелавам на участниците ни в европейските клубни турнири поне 50% от формата, в която сте с остроумието в тази статия, и то солидно спрегнато с актуалността.
  Иначе агенция ЕЖК (една жена ми каза) отдавна твърди, че 75% от българските “джурналисти” са ченгета, да ме извинява г-н Петкан, ако терминът е неточен. Така че едно преминаване към МВР си е направо…
  Но пак питам, Вие, с това остроумие, освен торба върху главата…?

 4. А ако трябва и благословията на полковника от НС “Да върви по вода!”за п р е м и е р а /генерал и шериф на Европа!!!/,тутакси да се разпространи и за блога на първия демократичен български журналист-стожер на правилната България!

 5. ПП. Голяма част от предаванията на ББС днес са посветени на Боби Робсън, големия треньор, който беше наистина много остроумен и не обичаше да си държи устата затвотена заради случайни конюнктури. Така че торбата на главата не винаги е единствена награда за остроумието “в ползу роду”, ако бих използвал любимия израз на един неуспял кандидат – президент.

 6. Между другото,Първанов вече никога ли няма да го поканят в някоя западна държава?Че ми се струва като отритнат.А и днес пак се е изказал по неговия си начин относно президентската република.

 7. Извинявам се за двойния коментар,но не е лошо г-н Инджев да сложи една добавка за корекция на коментарите.Ето вижте какво още е сътворил нашия президент.
  http://www.dnes.bg/politika/2009/07/31/pyrvanov-si-iska-aec-belene-pyk.75315

  Цитирам:”Ако искаме да имаме енергийна сигурност, държавата трябва да се ангажира, а не да я остави на частници, особено частници “от вън”, които ще преследват своите интереси.”

  О,не.Мислех,че Доган заема трайно първото място за наглост,но съм се объркал.Е-он,ЧЕЗ и EВН отвътре ли са?Или този пак се прави на утрепан?

 8. Много добро предложение – журналистите и останалите медии в МВР. Най-после ще се приключи един отколешен проблем – кой е ченге, кой не е.Трудно си представям само мястото на СЕМ, но и те ще си намерят майстора. Въпроса за заплащането обаче немога никак да си го представя. Ако ще се дават възнаграждения само за свършена или добре свършена работа, изглежда ще се заформи стабилна безработица и ще настане здрав глад в гилдията на перодръжките.Като цяло предложението отговаря и на правилото “за хората,хляба и зрелищата”. За да не усещат хората често недостига на хляб, да бъдат засищани поне със зрелища. Да има повече показни разследвания, показни дела и присъди, показни арести /може и на семкаджии/. Само с показните убийства въпроса ще остане висящ, но нейсе неможе всичко на еднъж.

 9. Херцог,искате да кажете нещо,вкарвате неоспорими факти а изводите не са ясни.Подигравате ли се с Българските министър-председатели по време на войната,какво ли,само не ги сравнявайте с комунистическата сган,защото май натам отивате,а за Поптомов,какво искате да кажете,-мръсник,пар екселанс. И не е редно да се приписва на Желев ,че е бил първият демократически президент,у нас демокрация няма и скоро не може да има,има само подобие на демократични структури и стереиотипи.

 10. Е,богатия комшия винаги ще трябва да се уважава.Може и да не го любим,но ще трябва да го уважаваме.
  А иначе да се награждава с пари ,добре.За изобличени крадци,за заловени крадци и убийци-хубаво.Но това е само една клетка от общия организъм,наречен народ.Трябва да оздравим целия организъм-законодателство,съдилища,прокуратура,липса на корупция,всички крадци и убийци в затвора или направо Крумовите закони!!!
  Но тъй като ясно знам,че това последното няма да стане поне другите да станат.

 11. Ника,нали се досещате,че футурологията не е много сигурно нещо,,на нас не ни се разрешава да оздравяваме, нищо не може да се направи в България,защото не се тръгва от началото,а от някакви фикции.

 12. Не разбирам от енергетика може би и колкото президента на републиката.Обаче напоследък не ми излиза от главата една идея.След като в Козлодуй проблема са реакторите,защо не бъдат подменени с нови,а се говори за изграждане на изцяло нова АЕЦ?Струва ми се много по-удачно.Гоце,така и така четеш този блог,помогни ми да се ориентирам в енергетиката.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.