Сила(ж) за промяна

Не бих искал да правя паралел между СДС и БСП. С това се занимават от години други. А и семантичните поводи не са основание за това. И все пак: в момент на тежка политическа криза червените посегнаха към думата „сила” за да си вдъхнат кураж, издигайки лозунга : „Сила за промяна”. Да ви напомня на „Демократи за силна България” в момент на криза?

Силата на една партия, разбира се, е в подкрепата за нея, измервана на избори. Години наред червените се подиграваха на сините за тяхната слабост, доказана именно чрез отслабващите им резултати от избори на избори. Ето че дойде време БСП да свири сбор след поражението и покаже нещо, което в зората на демокрацията в началото на 90 –те години звучеше директно чрез скандиранията : „много сме, силни сме”.

Завръща ли се БСП отново към безсилието си от близкото минало или се е запътила към някакво безсилие от нов, още по-прогресивен тип? И какви изводи си е направила?

Ако се съди по акцента в словото на партийния лидер Станишев на връх Бузлуджа- никакви. Въображението му не е отишло по-далеч от това, да повтори девиза от предизборната кампания за необходимостта от „презареждане”. Фактът, че той не го схваща като изискване към себе си и няма намерение да се оттегля от поста си в партията, показва колко е задръстена ситуацията в червените редици. Лидерът и неговото обкръжение пледират за промяна, но сами те не отстъпват на други местата си.

Пояснявам за всички, които вече се ядосват, че изобщо трябва се занимаваме с проблемите на БСП: въпросът е принципен и се свежда до това как изобщо у нас се схваща силата в политиката. Ако я има в реално време и в реалното пространство, то тя сега се олицетворява от една единствена партия, която управлява сама.

Силата не е политически фетиш в една демокрация, която почива на плурализма и на механизмите за контрол върху прекалената употреба на сила от силните на деня. Но в определени моменти силните центростремителни тенденции дават шанс за решаване на задачи, за които се иска решителност. Такъв е сегашният случай с ГЕРБ.

Както знаем, властта изсмуква силите на управляващите. Мерките, които могат да си позволят днес, след години ще изискват друго усилие и компромиси. Дребен пример: в залисията по предаването на властта и в замайването от голямата победа никой не придиря за някакъв си правителствен самолет и разходите, свързани с неговото изпращане за транспортирането на болен сънародник от далечния Иран. Благородно е, но в друга ситуация щеше да има доста въпроси дали е оправдано и дали ще бъде възможно да се постъпи така при всеки подобен случай. Но колко ли ще продължи „гратисният период” за такива ходове и дали точно в тях трябва да се влагат силите на еднопартийното управление, което и без това западни медии не рядко да наричат „популистко”?

Силата трябва да бъда употребена по предназначение за разсичане на завещаните Гордиеви възли . „ Горда Стара планина” изисква дела. Защото нямаме много поводи за гордост, ако се сравняваме с народите и държавите, с които сме в съюзни отношения.

Може някому да изглежда не много патриотично, но след доверието на българския избирател ГЕРБ трябва да извоюва подкрепата на съюзниците и конкретно ( да ме прощава евроскептичният господ за кощунството) на европейските чиновници. А това може да се окаже доста по-трудно. Споменавам това изискване, защото успехът в тази област изисква комплексни постижения. Изисква сила, употребена навреме и по предназначение.

Иначе лозунгът „сила(ж) за промяна” става само за украшение някое реанимирано ТКЗС, от което всеки влачи и никого не „хващат”, на каквото доста приличаше управлението на тройната коалиция

14 мнения за “Сила(ж) за промяна”

 1. След подробни маркетингови проучвания политическите маркетолози, наети от Партията майка стигнаха до най-подходящия лозунг за “повдигане духа на омърлушените социалисти”, а именно:
  “Социалисти за силна България”.
  И наистина – проучванията показват че този лозунг има най-силно влияние върху електората (дори и в пасивния постизборен период).
  Въпреки добрите прогнози, Партийната цензура се задейства и недопусна да се използва словосъчетанието – Силна България.
  Дали, поради асоциации с конкурентни организации, дали поради притеснения че смисъла на Силна България навява идеята за Действащи и мислещи хора – не знам, но пропагандната машина се задейства и веднага промени звученето и смисъла на новият лозунг – СИЛА ЗА ПРОМЯНА.
  От новия лозунг не е ясно каква ще е промяната, нито в кой е силата, но пък всява респект!!!
  Е, не е пазарно проучена, но звучи добре – както всичко което пропагандираха последните 100 години…

 2. Г-н Инджев,
  Една малка забележка – “евроскептичният господ” (малка буква, за нас, които все още имаме вяра) 🙂
  Относно статия, както повечето читатели се изразавят – точно в десетката. Но уви, мисля си, че този апел към неистинска промяна не е само в БСП и ще продължава в циклични “изнасилвания”, които да поддържат сърцето на вече покосеният от мозъчна смърт труп.

 3. Г-н Инджев,
  последователен сте. Казахте че няма а да изпускате БСП-то от погледа си и го правите. Пак ще спомена баща си; той казваше, че комунистите трябва непрекъснато да се бият, и то много, без да им се обяснява защо-те си знаят. Да не споменавам, че използваше и по образни описания – носът на комунистите трябва да се държи непрекъснато потопен в едно рядко и миризливо нещо. Смятам че е излишно да се уточнява че, а може би трябва, да се разграничат горките хора от масовката от тези, дето въртят обръчите. Всъщност, според мене, електоратът на БСП е в същото окаяно положение, както електоратът на Доган. Защото говоренето против БСП и ДПС по принцип се възприема първосигнално , като заплаха, от “кокошката дето снася златните яйца” и хората се стрхуват. Това много умело се използва от манипулаторите и не се учудвам, че се случват такива сборове на Бузлуджа. БСП и ДПС разполагат с огромен икономически ресурс, а “техните” хора, дето гласуват за тях, са известно на какво положение.
  Не харесвам писане/говорене в стил Атанас Бойчев, но това е широко разпространено, не само в българските форуми. Ваше право е да не допускате в личния си блог такъв тип писане.Бедата е, че тези коментари нямат никакъв принос към дискусията и нямам време да ги чета, още по-малко да им отговарям. Благодаря на Георгиев за препратката към Чудомир; истински се забавлявах да прочета този разказ, прочетох и други и сигурно ще ми се отрази добре да прекарвам повече време с Чудомир и други майстори на словото, вместо да си дигам нервите с форумите.

  Мои близки се връщат от България в понеделник и ми носят Вашата книга “Мълчанието е злото”. Надявам се, че няма да ми откажете автограф и искам да Ви помоля да го направите чрез форума ако е възможно. Аз ще си го разпечатам и ще го имам в книгата. И дано да се случи да се видим.
  Пожелам да не пресъхва перото Ви.

 4. Бягат не бягат да мрат по добре.

 5. Господин Инджев, чета с интерес вашият блог, както и следях вашето предаване, макар и не толкова често, колкото би ми се искало.

  Въпреки личните ми симпатии, не мислите ли, че политическата критика не бива да е пристрастна, а по-скоро конструктивна?

  Надявам се да не бъда разбран погрешно, просто си мисля, че сте достатъчно независим и ерудиран за един по-мащабен политически коментар 🙂

  С пожелания за най-добър ден, Илиян Янков

 6. Станишев е употребил и една дума от компютърната терминология,рестартиране.Аз мисля,че много по добре ще се получи с пълно форматиране.Чисти до блясък.И не оставя никакви следи.

 7. Драга Сия,понеже комуно-идиотите са съвсем различни от хората същества, никакви мерки към тях не могат да се приложат,особено пък,по-радикални,те са недостиожими и неуловими,метаморфозата при тях е основен начин на съществуване. Само по пътя не естествения подбор ще изчезнат,разбирай,естествения мор…

 8. Тази статия е една от най-стегнатите и най-стилните на автора,бези пасивни фрази и алегории,поздрави.

 9. В този блог вече бе казано,че ако българското общество,като френското след Победата на Червената армия през април 1945 г. и испанското,след смъртта на Франко през 1975 г.,
  ————————————
  н е з а к ъ с н е е,
  ————————————
  да зъзприеме,разкапващото и вонящо от старчески разслабителни,ляво ” класово-терористично мислене” на БКП –
  ————————————
  н я м а д а з а к ъ с н е е
  ————————————
  и неговото интегриране в семейството на ЕС….
  Лошото е,че и двамата на върха със Станишев го знаят,а последният – е по-малко уплашен от началника си по държавна линия -но и двамата, освен че пропуснаха по-честити моменти за умиротворяване на България,едва ли не я връщат към познати първосигнални реакции,при което,сами дават път на по-умело обгрижвания електорат на ДПС,а от завист,но не и на по-кадърни
  от тях…въпреки поредния манипулиран патос към пр-пра-пра…”внуци” на Х.Димитър близо до Бузлуджа..
  А хората,както казва Сия,вече се страхуват и за парчето хляб от насъшния…

 10. Когато научих от новините за това че нарочен самолет ще прибре наш сънародник от далечна страна се почувствах като американец.Защото досега само за тях бях чувал че правителството им се грижи за народа си.Похвално е за новото правителство,сигурно ще има много които няма да одобрят това.На тях майната им.
  А за вас господин Инжев,продължавайте все така с подострен молив.

 11. Напълно подкрепям Стоянов. Акцията изглежда като PR, но пострадалия моряк едва ли ще я определи като такава. За него е животоспасяваща. Това има значение.
  В това решение виждаме повече смелост и твърдост, независимо от критиките да се покаже, че властта може много, стига да има воля да го направи. Браво Борисов! Това е пътя. Бог помага на смелите.

 12. Аз виждам грижа за обикновения човечец в Бойковата постъпка.Нищо друго не е от значение,след като отвратителните комуняги биеха и оставих човек да умре в ареста ,това е като глътка свеж въздух.Наистина си позволявам да мечтая ,че за обикновения народец идва по-добро време.
  А комунягите да отиват в Сибир.
  😀 😀 😀

 13. Nika,отново допускате грешка,нали се разбрахме,че комунистите нито Сибир искат,нито Русия,те само я “обичат”,но не я желаят. Като навремето,комунчетата все “мразеха” капитализма, но все ползваха неговата продукция-коли,мода,валута,дрехи,техника. По-хитрите от тях са в Америка и на Запад,за какъв Сибир става въпрос… Ника,няма такъв филм “грижа за обикновения човек”,това е комунистическа фразеология,останала по ионерция и сред хората. И няма никаква грижа,а провеждане на политика,съгласно закона и морала,иначе всеки се грижи за себе си. Изключение има само за болни,инвалиди и пр.Но това е друго.

 14. На Petkan/02.08.2009 18:42 :
  Във връзка с ” ГРИЖА – та за обикновения човек” ;
  Свинята на “беден селянин” вляз
  ла в картофената нива на “КУЛАК” и направила “ПАКОСТ”.
  Отишли на съд и бедния бил ОСЪДЕН да покрие “ЩЕТАТА”.
  Тъй като нямал средства за да я покрие,а му дали възможност на ПОСЛЕДНА дума,същият в безпомощността си пред СИСТЕМАТА/съдебна,а и въобще/ казал:
  “Беден ли си си Гусин судилище,е..л сум си те!”
  Та отново:Никой не го бахари ЧИЧО/в случая преобладаващата част от населението на България/ за НИЩО.
  Очакванията са едно,действителността,нещо по-различно.Но,както казват в Русия: Поживем,увидим!
  Дай боже!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.