Добре дошли в Блогаристан!

Имаме новина! От същия източник, който е основен генератор на високо, дори най-високо поставена информация в държавата ни, колегата блогър Бареков. От неговия блог, чрез който дори и главната редакторка на в.”Стандарт” Бозукова смирено си задава въпросите към премиера, научихме, че шефът на БНБ Иван Искров остава на поста си по волята ( променена вече по този толкова шумен преди изборите казус) на министър-председателя.

Сега пак по същият начин получаваме уверението, че друг важен шеф в републиката, този на ДАНС Петко Сертов,  наистина няма да остане на поста си. И не Зоя Димитрова, официалният говорител на ДАНС, съобщава това. Не е и депутатът Иван Костов, шеф на комисията за контрол върху ДАНС, който разкри публично информацията за отказана виза на Сертов от американските власти.  Блогърът е цитираният от официоза „Труд” достоверен източник, според който американците не искали Сертов.

Сертов, пазителят на най-големите тайни в държавата, се изповядал на блогъра по телефона и му споделил, че се оттегля заради държавническото си отношение към службата си и заради правото на новата власт да си подбере екип.

Пак личният блог на личния ни колега е цитиран от официоза да определя действията на ГЕРБ като продиктувани от оплаквания на американските спецслужби от липса на нужната комуникация с това ръководство на ДАНС. И забележете: блогърът научил това от високопоставени анонимни източници от парламента.

Блогърът вече говори и от името на американските тайни служби ( знаейки, вероятно, че те едва ли биха му влезли в тона и не биха паднали на равнището да му отговарят- но „Труд” няма нищо против да го цитира).

Ако бях важна клечка, щях да звънна на блогъра да ми каже какво ми предстои в живота и в професията. Но съм само клечка – от онези обикновените, които е имал предвид Джугашвили, когато произнасял любимото си обяснение за масовите репресии: „ когато секат гората, хвърчат трески”.

Като обикновена треска си мислех, че блогът е нещо друго, а не трибуна за разгласяване на водещите новини в държавата ни чрез доверено лице, което става монополист за достъпа на медиите до премиера.

Уникално е да се види, как главни редактори, репортери от вестници ( като „24 часа”) молят блогъра да попита нещо от тяхно име силния човек, а след това най-гледаната телевизия ( която рекламира месеци наред пред стотици хиляди зрители новосъздадения с тази цел уж личен блог) цитира собственото си блогърско творение като източник на високо поставена информация.

Новия почин на важна клечка в журналистиката да бъде поверена задачата да информира чрез интернет страната и света какво мисли най-важната клечка в държавата наистина е революционен – по стандартите на Джугашвили.

Впрочем в Русия този метод е изпробван. Путин си има любимец, който в най-гледаното време по най-гледаната телевизия „свежда до знанието” на населението как трябва да се схваща актуалната политика. Всички знаят, че чрез неговата ( често нецензурна) уста говори самият Путин.

Същият премиерски любимец придружаваше Путин в София миналата година и нарече България на пресконференция в София „ невярна съпруга на Русия”. Никой присъстващ български журналист не се възмути- да не говорим за вечно отсъстващите политици, щом стане дума да се защити честта на България от подобни посегателства.

Както се вижда, „невярната съпруга” е готова да изтърпи всичко в нашата Република Блогария.

16 мнения за “Добре дошли в Блогаристан!”

 1. Г-н Инджев, Много е жалко но България изобилства с “политически неверни съпруги”!

 2. E нали преди изборите самият Бареков твърдеше от първа страница на”уикенд”-“Бойко Борисов ми се изсра на главата”.Главните редактори да вземат пример.

 3. Поради типичността на случая, описан от г-н Инджев, бързам да си дам мнението, да не би случайно някой да ме изпревари!
  Имаше едно произведение (най-много приличаше на роман) от Орлин Василев за деца – “Дивата гора”. В едно изречение в това призведение основната идея на комунизма беше изразена образно чрез победата на обединените тревопасни животни над хищниците в една дива гора, на фона на една уникална колективна интелигентност на тревопасните и удивителното самодоволство и егоистичност на хищниците. По-късно, когато другарите понапреднаха, първо в граматиката, а после и в биологията, разбраха, че “Дивата гора” на Орлин Василев всъщност звучи като една сатира за комунизма, изразявайки онова, което всеки български селянин отпреди колективизацията го твърдеше – че комунистите искат да ни направят стадо овце. Което всъщност и стана по примера на един велик северен брат.
  Та да тръгнем по овчата (тревопасната) логика – отделно, че веднаж превърнати в стадо овце, е много лесно да се промъкнат “вълци в овчи кожи”, а ти чакай една овца да ги припознае по делата… Но овчето стадо има нужда от овца – водач (справка – известната песен на знаменития Борис Машалов). Ако си спомняте, при пълната непрозрачност при “онази” диктатура сред народа се вихреха невероятни предположения и догадки, както каза домакинът в една от предните си информации, до пълно объркване поради претовареност от “информация”. И тук идваше кандидатът за “овца – водач”, който го припознавахме по категорично поднесената порцийка информация, като че ли взета от последна инстанция. После ние, овцете, като спорехме по въпросните тенденции, се разделяхме спонтанно на информирани и неинформирани от “овцата – водач”, спорехме масово и така популярността на “овцата – водач” растеше бързо.
  Та като чета това за Бареков, си мисля, че тази технология си съществува. Особено силен катализатор в нея е малко популярно, придобито роднинство с “вълк в овча кожа”.

 4. Господин Инджев, Вие сте на път за породите още една мръсна дума – “блогър”. Или не, най-добре е да попрочетем материалите в повечко блогове. Вашият го следя инцидентно, може би не е достатъчно за вярната преценка, но тенденцията е видима (май).

 5. Оставам с впечатлението, че не достатъчно дълбоко сте вникнали в професионалното и социално “израстване” на г-н Бареков в последно време. Би трябвало да ви е направило впечатление, че от задаващ /къде скопосани, къде нескопосани/ въпроси, много напомнящо на някогашното предаване на Кеворкян /наречено от медийните му събратя неворкиране/, та освен питанията си отправя и доста тежки оценки и препоръки към събеседниците си. Едно време за такива фигури се ползваше една руска дума /поне това ми идва на ум и е без аналог на български/ която е ДУШЕПРИКАЗЧИК. Ще помоля някой от по оправните с руския да помогнат при превода на думата ако нещо греша. Та смисъла се изразява в един вид духовен настойник на изповядващият се. Интересно е дали точно като на изповед пред него ли се е чуствал новия премиер или г-н Сертов? Ако това е така ,значи насруща си имаме един духавен патриарх за обслужване на висшите етажи на властта. Та малко “по-умната” г-н Инджев, за да не бъдете превикан на височайша изповед! Ха, ха… Май се поувлякох.

 6. Ще се изразя просташки, ама това е простено, когато се коментира Бареков.Той е ниско интелигентен негражданин и не бива да му се обръща чак такова внимание.Иначе се получава “новина”……….

 7. От статията може да се направи скормният извод,че България не е сериозна държава, държавните процеси и политическите явления са обхванати от някаква детинщина,фамилиарност и пр. Няма официалност,няма представителност,езикът на “политиците” е примитивен и конюнктурен.Самото название ДАНС-държавна агенция за национална сигурност. Гарантирам,че това е най-дългото и най-сбърканото название за такава служба. Държавна,пък и национална,ами достатъчное само старото ДС или АС-агенция за сигурност. От самосебе си се знае,че след като структурата е под юрисдикцията на държавата,тя е държавна. От което пък следва извода,че след като един орган е държавевн, неговата дейност е ангажирана за народа(нацията).Ами не може да се върви напред с простотия. Ето и двяете НСС ,ами може да я няма първата дума,а една от вторите “с” да бъде вместио служба,агенция комитет,или нещо друго. Сбъркаността на страната ни е основа на слабостта й.

 8. Do petkan – съвсем правилно си е дефинирано ДАНС за да не се объркват хората – държавна агенция за национална сигурност за да е ясно, че не става въпрос за частната; национална, а не оная персоналната(дето работят само втора смяна); и ако погледнете речника – агенция, щото вътре е бъкано с представители, пълномощници, посредници, комисионери и някой и друг служител, чиновник, агент 🙂

 9. Това показва, че медиите в България се развиват. Това най-вероятно изненадва самите тях. Нали обаче е трудно да се очаква, че едно ново управление може да се сдобие лесно с някоя от съществуващите вече медии. По-лесно изглежда да се създаде нова, а освен това е и доста по-евтино.

  От друга страна, при наличието на тази нова “медия-официален говорител” поне отпада вероятността за “неточна, непълна или невярна” информация, която за съществуващите вече медии- от вестници до телевизии, е около 95%

  А освен това, с какво може един нов премиер да бъде задължен да предоставя информацията си на вестници или телевизии, които следва да усетят също “промяната”.

 10. За съжаление “Барековщината” и “СлавиТрифоновщината” са достойни наследници на “Гареловщината” и “Кеворкянщината” в родната медийна фауна.Може би сега ченгеджийщината е по-малко, но ибрикчийската сервилност е на ниво.Чалгаджиите на ефира плуват в свои води! Оп,са,оп,са…….

 11. Хм,те БиТиВито си страдат от грандоманщина и много ме дразнят.
  Спомням си ,как след 11 септември,оная голямата клечка-Люба Ризова май беше, примлясквайки самодоволно се изрази,че тя на 11-ти била в Ню Йорк и нямало нищо случайно на тоя свят.
  Хората гинат ,а тая фукла ги плещи налудничави приказки.
  И какво с тоя блог на бареков-той е отец Ралф де Брикасар и всички влюбени женички(политици)ще припкат да му мъркат на уше?
  😀 😀 😀

 12. Колеги,
  не виждам абсолютно нищо лошо, че Бареков има по-голям достъп до информация от едни или други журналисти. Щом я обявава публично и тя става достъпна за нас- отлично. А и информациите му до сега за доста точни и верни и абсолютно нямам нищо против това, че е станал любимец на някого. Мен ме интересува вярната информация, а кой му я е дал-здраве да е.

 13. Уважаеми Радослав, навирам се между шамарите без да съм журналист. Общото ми с журналистиката е, че обичам да се надлайвам с колегите Ви спортни журналисти, пишещи за футбола… Но бидейки химик, и на мен често ми се налага да ползвам информация. При нас грешната информация може да доведе до много сериозни разрушения, и то не само на мисленето на обслужваните. Затова ние предпочитаме източници, които носят съответната юридическа отговорност за достоверността на информацията. Блоговете, при цялото ми уважение към този вид обмен на информация, няма как да бъдат такива. Вие казвате – “…информациите му до сега за доста точни и верни …”, от което личи, че постфактум сте го разбрали. А ако се наложи в момента да оцените, може ли да разчитате само на индуктивния подход. Предполагам, ще си спомните какво казва Джером Джером за часовниците – че не знае кои да предпочита – тези, дето лъжат непрекъснато по малко, или тези, дето цяла година ще са точни да ти приспят бдителността, и като се уверят в това, ще ти скроят номера с изпускането на важния влак.
  Великият Михаил Тал, в отговор на заядливата бележка на един журналист, че всичките му жертви да дъската са опровергани, отговаря така: Направо е великолепно, какви анализатори имаме вече! Но все пак им трябва доста време за това, а аз за 4 часа на дъската ще измисля нови и те ще ги опровергаят едва след това.
  Мисълта ми е, че и с информацията е така – разбираш, че е лъжлива чак след като си вече излъган. А и информацията, както знаете, е стока, и щом някой Ви я сервира даром, значи си има едно на ум… Всичко това Ви го казвам като Ваш потенциален слушател или читател, който би желал да Ви има доверие.

 14. Струва ми се, че ако се вгледаме и вгледате малко по-внимателно в блога Бареков ще научите доста интересни неща, и то по същество. И това е по-важното. ТОВА е източникът на информация, и я има доста, както на прима виста, така и между редовете. Затова- започвайте да се ограмотявате, за да не бъдете изненадани в близките поне 8 години (а този хоризонт цитиран уверено и с ентусиазъм не е единственото, което може да се научи…).

 15. Г-н Инджев,
  Добре е да Ви има!В противен случай ще трябва да преустановя връзката с всички информационни канали, както направих с телевизията и вестниците. Скоро се завърнах от Швейцария и там един коресповдент за Балканите,/на местен вестник/ ми се изсмя директно в очите за новия ни премиер – какви ги е вършил, къде е учил, какво е завършил – за съжаление нямаше какво да му отговоря.Като знам нивото на което в момента ще се комуникира в публичното пространство, моля продължавайте да поддържате блога си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.