Медиите у нас хапят ръката, която (не) ги храни

Понеже премиерът ни Станишев не толкова отдава нарече „ненормални” всички, които се интересуват от досиета, призовавам ненормалните ( по Станишевите критерии) да не четат следващите разсъждения, за да се почувстват нормални.

С най- голямо удоволствие бих се направил, че няма такъв проблем. Но животът не е низ от удоволствия. Хедонизмът е лукс за богатите и разглезените, които могат да си го позволят.

Хвърлям по един поглед върху това какви рани нанася на конкретни медии конкретната информация за конкретните разкрития около техни конкретни колеги и началници, свързани с бившата ДС.

Държавната телевизия разказва в новините си за греховете на един хвърлен на вълците грешник на преклонна възраст, пионка на ДС от много десетилетия. Телевизията громи с извадки от разсекретените документи всеки друг, само не и истинските големи виновници за превръщането на българите в прекалено „нормални” граждани ( по критериите на Станишев) . Не и едрокалибрените виновници, които продължават да се радват на разни прикрития със задна дата зад кулисите на БНТ.

В най – голямата частна телевизия Би Ти Ви също се леят правдиви заклеймявания. Но само за врагове на телевизията: от бивш водещ в същата медия и настоящ новинар в друга частна медия, който беше натирен от Би Ти Ви, до бившата звезда Кеворкян ( трайно скаран с тази телевизия). Споменават дори и оръжеен търговец, собственик на конкурентен канал, който поради близостта си с президента Г.Първанов доскоро беше имунизиран за неприятни приказки по негов адрес. За тази телевизия е важно да ни осведоми за гадостите на всеки друг, само не и за уличения от документите техен началник, за когото така и не се намират документи като истински собственик на медията. .

Същото се случва в най-голямото частно радио „Дарик”. И в най-голямата частна информационна агенция „Фокус”.

Особено мълчаливи са смълчаните печатни медии. Те просто регистрират. Нямат мнение. Чакат с подвита опашка. Защото знаят какво предстои за собствените им собственици и началници, когато и те бъдат посочени с пръст.

Излиза, че за средствата за масово ( но избирателно) осведомяване, е валидно само разсекретяването, което работи срещу за конкуренцията и срещу всички, на които медията има зъб.

Ето най-после ситуацията, която ми дава основание да възкликна: нашите медии не са беззъби! Щом им позволят, ръмжат и ръфат ръката, която не ги храни.

5 мнения за “Медиите у нас хапят ръката, която (не) ги храни”

 1. И.Инджев е написал тази заран коментар, наречен Медиите у нас хапят ръката, която (не) ги храни, а пък справедливата му констатация ме вдъхнови дотам, че и аз да написах в блога му нижеследующите думи:

  Много уместна и вярна констатация: медиите като общо взето все верни и послушни песове на властта (и най-вече пък на тия, които управляват самата власт у нас!) ръфат само ръката, която не ги храни. За медиите не важи поговорката: “Храни куче – да те лае”. Медиите у нас са песове с избирателно поведение: мило лижат ръката, която ги храни, и ръфат оная, дето не им дава нищо.

  На мен тия дни ми се върти в главата нещо твърде обезспокоително, което ще го напиша, пък каквото ще да става. Случайно попаднах на предпоследния брой на в-к “Уикенд”. Там има интервю с една от основните фигури на кръга “Монтерей”, именно с г-н Виктор Вълков. Смятам, всички знаят що представлява кръга “Монтерей”, та не е нужно точно аз да казвам що представлява той; пък и, признавам си, страх ме е да казвам каквото и било срещу този кръг “Монтерей”, щото някои други в предишни години казаха и написаха, и бяха застреляни като кучета след това. Но както и да е де, сега сме в друго време, дано тия нрави да са отишли в миналото.

  ПРОДЪЛЖАВА ТУК: Два факта около правителството на Б.Борисов, които са непресъхващ извор на национална гордост!

 2. По темата мога да кажа само, че съм пристрастна към случая с Иво Инджев, без да го познавам лично. Той беше разкъсан от същите, на които по принуда беше служил. Затова, смятам, че вероятно истинските двигатели ще си останат в тайна и незасегнати.

 3. Г-н По темата е, предствям Ви една публикация на агенция “Фокус”:
  “Варна. Бойко Борисов уважи празненствата по случай 130-та годишнина на Военноморските ни сили във Варна, предаде репортер на радио “Фокус”- Варна. Бойко Борисов пристигна на Морска гара-Варна с кораб „Варна”, собственост на „Гранична полиция” по случай тържествата по повод 130-годишнина от създаването на Военноморските ни сили. Премиерът беше посрещнат от министъра на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов, министъра на отбраната Николай Младенов и началници от Военноморския флот. След това Бойко Борисов заедно с Цветан Цветанов и Николай Младенов направи оглед на двата военни кораба „Смели” и „Цибър”. След огледа министър-председателят поздрави жителите и гостите на Варна, които присъстваха на събитието. Той каза, че до два-три месеца ще бъдат поправени грешките от миналото правителство. Като всички, които са осъществили незаконни заменки на земя, ще бъдат осъдени.
  По-рано през деня на Морска гара във Варна се състоя тържествено вдигане на флаговете за разцветяване на корабите от ВМС . Събитието е по повод честването на 130 години от създаването на Военноморските ни сили. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Николай Младенов, министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, началникът на Щаба по подготовката на Българския военноморски флот контраадмирал Пламен Манушев, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит доктор Кирил, областният управител на Варна Христо Контров, курсанти, матроси, офицери и гости на Варна. След приключването на церемонията Николай Младенов награди 22 младежи и 5 девойки, които са от випуск 2009 на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров” с офицерско звание и дипломи. Младенов награди с хладно оръжие първенеца на випуска Мирослав Георгиев Георгиев.”

  И сега, като махнем повтарящото се и отдадем по-голямо уважение на информацията и на личностите за сметка на административните длъжности, се получава, горе-долу, следното:
  “Варна. Бойко Борисов, министър-председател на България, присъства на тържествата по случай 130 години Български военоморски сили във Варна. Той се присъедини към Цветан Цветанов, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи, и Николай Младенов, министъра на отбраната, вече пристигнали на тържествата. След като направиха оглед на двата военни кораба „Смели” и „Цибър”, министрите поиздравиха присъстващите на тържеството граждани. Бойко Борисов потвърди пред тях декларираната вече решимост да се търси отговорност на нелигитимно действали лица от предходното управление. По-рано през деня министрите присъстваха на церемония по вдигане флаговете за разцветяване корабите на ВМС заедно с генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната, контраадмирал Пламен Манушев – началник на Щаба по подготовка на Българския военноморски флот, Христо Контров – областен управител на Варна, Митрополит Кирил – духовен глава на варненската епархия, курсанти, матроси, офицери и граждани. Николай Младенов, министър на отбраната, след приключване на церемонията, връчи офицерско звание и грамоти на младежи и девойки от випуск 2009 от ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров” и награди с кортик Мирослав Георгиев Георгиев, първенец на випуска.”

  Редакцията е направена от човек с хронически проблеми в писмените работи в училище.

 4. И защо се чудиш на медиите ? А и защо се чу,диш на племето ни “…Щото, знайно е, нашият народ е прочут с късата, с крапата си памет, я помни ден-два, я и толкова даже не помни. А пък с мисленето колко е зле нашият народец да не казвам, щото ще ме обявят справедливо за национален нихилист…” То затова и сме на този хал , я ! Но не искам да го коментирам надълго , а само ще кажа, че от прост народ, не може да се създаде силна държава ! Или казано по друг начин : “От кратуни не се раждат гении – раждат се кратунки ! ”
  Ама , я да взема да ти обясня някои положения за медиите !…
  Нищо че се мислиш, че си от стара коза яре …
  Б.Б е много близък приятел на “Лукойл”-ския Златев ! Че нали затова и последния беше впрегнал цялата си администрация да тича , да агетира , да следи по изборите и да върши още какво ли не , ВСЕ в полза на Б.Б. Че и в Кърджали в деня на изборите си беше командировал една кохорта съгледвачи и една кохорта от гласувачи, все в полза на Веждито , например Вежди Рашидов де, дето никой нищо не пише за него… Ама Вежди-то бил побойник, бил ” мултак ” -бъркаш драги , той си е фурнаджийска лопата , точно като Божидар Димитров се наглася като ветропоказател по посоката на вятъра … Ама нали е мекере на Златев , кой би писал нещо против него ?!… Знаеш какво се случи на твоя ” приятел ” Жоро Коритаров , когато взе да разкрива Златевите ходове ?…
  То добре е , че , “… нашият народ е прочут с късата, с крапата си памет …” добре е , че и “…с мисленето колко е зле нашият народец да не казвам …” , щото , ако не беше така , досега да беше хванал пушките ! Ама хайде да не го задълбавам, че знае ли се който и как слухти !…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.