Залп по миналото и надежда за бъдещето

Настана месец…Точно толкова време изтече от изборите, които породиха надежди за истинска промяна. Ако това, което се случва на този „юбилеен ден” днес се окаже показателно за същинското управление на ГЕРБ, 5 август може да бъде обявен за началото на промяната.

В рамките на няколко часа, като в съгласувана атака на една армия на няколко фронта, четирима министри ( на икономиката, земеделието, строителството и транспорта) дадоха залп срещу наследството на тройната коалиция. Настъплението засегна окопалите се в близкото минало корупционни практики в областта на т.н.. заменки, държавните поръчки и злоупотребите с търговете, като и неизгодните договори, сключвани от администрацията.

И, направо не е за вярване, към съда ( след 2 годишни обструкции) щял да бъде придвижен казусът с върнатите неправомерно гори на Симеон Сакскобургготски!

Острието на атаката изглежда е министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев – същият, който най-ясно от всички от управляващия екип формулира най-трудно осъществимата, но и най – важна задача: България да престане да бъде троянски кон на Русия в Европа. Установявайки серия от безобразия в наследството на своя предшественик Асен Гагаузов, новият министър направи ново запомнящо се изказване за същината на наследството: „планът Станишев е план за харчене”!

Плевнелиев вече е предприел стъпки за предаване на прокуратурата на харчове,от които се носи силна воня на корупция. От онази , узаконената, при която от 5000 строителни фирми в България е възложено на една, Главболгарстрой, да изпълни проект, „спечелвайки” търг в състезание със …себе си. И по цени, които са фантастични за българския пазар.

И така, настана месец…И започна да се изяснява защо беше толкова необуздана истерията на бившите управляващи на всяка цена да не допуснат силна и консолидирана власт да я смени.

„Ако би бегали, по – добре да мрем”, патетично възкликна като опълченец на Бузлуджа на 2 август самият Станишев, защитавайки решението си да не подава оставка като партиен лидер. Пиши го „бегал”, ако управляващите довършат това, което започват.

31 мнения за “Залп по миналото и надежда за бъдещето”

 1. Bylgaria naistina zaslujava edno dobro upravlenie i kraino vreme e horata svyrzani s DS, kato Dogan i Pyrvanov i vsichki svyrzani s Komunisticheskata partia da bydat out ot politikata !

 2. въпреки, че лично много не вярвам искам да споделя едно мнение което чух от едни обикновени селски хора. Те виждат в Бойко нещо като Левски като разликата е , че бойко ще ни освободи освен от “турско” и от “комунистическо”. И следва песента на Богдана ” дано, дано, дано”.

 3. В дилемата “Съглашението” или “Тройният съюз” и сегашната “Набуко” или “Южен поток”, бикновено Турция е била,и е тази тази, /още след похода към Виена и битката при Видин и Варна / срещу християнството,която черпи дивиденти от едно, изначално отровено съперничество ,в
  Югоизточна Европа и Западните Балкани…
  Ако закъснее ,да се преустрой,
  един неуспешен социален експеримент и не заработи тихо и безмълвно,като ФБР и КГБ,
  _________________________________
  само по анализа и прогнозите,
  ———————————
  вместо да пилее време за обслужване на рекет, силово застраховане,и още по-малко,не продължи,да ощетява бюджета със странни икономически структури,
  няма много шанс за който и да е управляващ елит,да защити националните интереси,поне до средата на века…
  Да не говорим въобще за троянска кранта,толкова удачно схванато от г-н министъра….
  И …ни-повече-ни по-малко,така ще им бъде казано по подобаващ начин, още утре!!!

 4. За залпа съм съгласен. За надеждата – по-скоро в момента тя надделява над опита.
  А опитът показва, че след време в главите на политическия елит започва да се върти една муха – “Аз ли съм най-големия будала?!”. Отначало е намек от приятели – “Ти ли си най-големия будала?!”. Става нетърпимо когато и половинката започне да припява същия рефрен – “Ти ли си най-големия будала?!”. Българинът много мрази да го правят на будала и намеците и упреците се превръщат в програма за опровергаване – “Явно, че не мога да оправя България, поне себе си да оправя.” Особености на българския политически живот. Не че в другите страни го няма, ама поне да му “мяза”.

 5. dai boje da doide vidov den za vsi4ki ot troinata koalicia,ama ne mi se verva!! za6toto sadegnata sistema ne e iz4istena!!!

 6. Дано им стигнат силите и да видим Догана в затвора, Симеон да му бъде отнето откраднатото, Миленвелчевите палати да се проверят, “червените другари” и широкия им кръг от фирми да паднат под ножа на справедливите наказания, да видим чисти митници, спиране на контрабандата. Е, ако отнякъде почнат и не спират и не им стигне времето тогава с удоволствие ще им дадем нов мандат да продължат докато превърнат Бг в нормална държава, със национална гордост, с възстановена икономика и селско стопанство, с развито образование, със здравеопазване и услуги които да водят тук туристи.

 7. Ей, балгари! Не всички са маскари!

  Винаги съм твърдял, че не трябва да се делят хората на комунисти, десиденти, демократи, бедни, богати и прочие. Има почтенни и подлеци. Има работещи и крадци.

  Дошло е времето или да обявим след тоталитарната държава – тоталния упадък или да сложим една черта и да делим хората от двете и страни. Тази черта се нарича ЗАКОН.

  Това е мярката, по която ще мерим и сегашните и бъдещите управляващи.

  А на бившите управляващи крадци, пожелавам ползотворни срещи с прокуратурата и съдилищата.

 8. Aко някой смята,че това е началото на нещо,дълбоко се лъже. Началото е в миналото, на там трябва да е първият залп,към далечната 1944г. и всички фактори и предпоставки,които съсипаха страната и народа. Това “славно” минало предопредели нерадостното настояще и незвестно бъдеще. Боже мили, с гори ще се занимава т.нар. “нова власт”…. Десетки хиляди души бяха избити без грам вина,окраден до шушка цял народ,преследван десетилетия за всяка дума,за всякакво недоволство,държаха ни като маймуни в клетка, не пускаха по телевизията нито един клип на Крийдънс,Шокинг Блу,Бийтълс,конфискуваха ни долари,приготвени за едни дънки,или н”Корекомски яйца ” за децата,а сега ще се занимават с “царските гори”. Да им пожелаем успех в горските проблеми,а за избитите и съсипаните,о,за това няма време,стига са ни списъците с агентите и сърудниците на ДС. I wonna spell(or somthing worse)on you,… d….ty Bulgaria.

 9. Абе Г-н Киров,за какво говорите Вие,къде живеете и какво искате да видите,комунисти да вкарат в затвора друг комунист,агент на ДС. Недейте да манипулирате хората,бъдете реалист,нито един кръволок не беше изправен пред микрофона и камерата, а Вие очаквате да вкарат един държавен мафиот,работил под прикритието на комунистическите управници,цели десетилетия. Това,наивността на мода ли е в България,или “народно-психилогическа ” черта???

 10. Залп не е достатъчен…
  Истината е, че отново имат златен шанс (щом това управление ще е “дясно” ), дано не го пропилеят както през 98-2001 г. Дано.

 11. Хубаво е, че има толкова много мечтатели. Този извод си правя като чета коментарите…

  Дали пък целият ни народ не е съставен преимуществено от мечтатели? Които си мечтаят все за някакви Кралимарковци, които с велики подвизи да ни отърват от злочестините…

 12. Искам да знам защо след като бившият външен министър Кафин се закле в медиите пред българският народ, че ще “даде пълен финансов отчет за всяка похарчена стотинка” по българо-либийската далавера, за благозвучие наречена “Дело на медиците” същото беше засекретено за 20г. Защо вместо да бъдат публикувани прокурорското обвинение, пледоариите на защитата, мотивите на съда за издаване 4 пъти смъртни присъди- делото беше засекретено. Защо? Дали някъде из доказателственият материал от 800 страници не се съдържа нещо за тихото и тайнствено изчезване на българските нефтени концесии в Либия, чийто брой никое бг министерство не уточни публично. Дали не е доказан произходът на куфарчетата с пари, пренасяни в банките в Малта, Тунис, Египет, Израел, Швейцария по време на ембаргото в Либия, които са пренасяли Здравко и Кристияна и че техният произход не е от далаверата със СПИНа, а от далаверата на българските търговски пътници с бели якички от ДС, които окрадоха и разпродадоха българските фирми в Либия?

 13. Българския народ отново е заробен политически.Този път по-здраво ,от Четворна коалиция-ГЕРБ заедно с адинистрацията и чиновниците на Тройната коалиция.Бойко Борисов се отметна едно по едно от обещанията си и заиграва с комунистите тяхната игра.Сменя шефана ДАНС Сертов-а го праща консул в Солун-защо го сменя тогава ? Ако е достоен човек и професионалист да си стои начело на ДАНС.Значи сменя го защото е компроетин и разкрит комунист,загубил доверието на Запада -а го праща в западна държава-каквато е Гърция да оредставлява България-демократична България се предстявя от един служител на българското комустическо ГЕСТАПО-ДС !
  Тежко и горко Българио !
  Предлагам да прогнозираме кой ще направи следващото “НДСВ-3” за измама и заробване на милета -“НДСВ-2” по мое мнение е ГЕРБ. Аз залагам ,че следващия Фаворит,Спасител на нацията и милета ще бъде Гамизов-той бъде прееставям многократо в медии,ще у се лъска имиджа,шлайфа образа-българския миллет трябва да живее в робство и след
  http://free.hit.bg/injinera/na4alo.htm
  мутрата ББорисов

 14. Иво, с преголямо любопитство чета написаните от теб неща. За мен ти си оставаш един голям журналист! Бъди здрав!

 15. Доста съм скептичен по отношение на възможностите на сегашното правителство реално и трайно да обърне развитието на нещата в България в правилна посока.

  Но ще бъда безкрайно щастлив, ако установя, че не съм прав. Дай Боже наистина да греша !

 16. Като чета коментарите, се убеждавам, че българинът е някакво странно същество. Хем иска промяна, хем не вярва. Знам, че беше излъган многократно, но причините вече се изясниха и за най-неосведомените. Сега се започна нещо, което трябва да подкрепим, а не да стоим и да се обявяваме за мечтатели. Ами, нали мечтите са за това да ги следваме. Именно такива, като Вас, г-н Грънчаров, трябва да помагат всячески, защото, май от бездействие стигнахме до тук.

 17. До Г-н Грънчаров

  Не очакваме Крали Марко да ни оправи, искаме нормална държава с ясни правила, за да можем сами да се оправяме. Така, както се оправят прекрасно повечето българи, избрали да живеят в нормални държави.
  От управляващите очакваме само да се държат като добри стопани и служители на хората, които им плащат заплатите. Нима не можем да повярваме, че все още има такива българи? Малко оптимизъм и отчитане на опитите на новото правителство да се разчистят авгиевите обори от предишното не е мечтание…
  А ако всеки от нас направи нещо по въпроса, макар и съвсем дребно, вместо да критикува априори, може пък и да се оправим.

 18. По примера на ФБР и КГБ,и нашите велики аналитици,трябва да се обърнат – само – тихо,безшумно и без тшеславие,към проблемите
  на това столетие,а да обслужват порочни явления на рекет и изнудване,или с трицифрени букви или …. нова олигархия като политически инвеститор, в т.ч и за ощетяване на бюджета…
  МВР и др.власти на правилната България,да престанат,
  да откиват топлата вода…освен за “изчистване на едни обори след сбъркан социален експеримент”
  …но с коренно различни понятия основани на проверени-и в никакъв случай – утопични – “ценности” на живия живот!!!.
  И скоро ще се види,как и колко ще стане,въпреки че мнозина,к а т о p e t k a n,са прави за тази престъпна “философия”….в действие!!!

 19. Решителна е стъпката с бюджета в частта обуздаване най-после с 1,15 млрд.лева като добър сигнал в правилна насока….

 20. Друг, бърз ход, е нареждане на ББ до новия шеф на ДАНС за разсекретяване
  на известната сага “Галерия” …

 21. До Петкан и Грънчаров: Да надявам се и с гласът си на всеки избор търся да сменя доказано некадърните с нови. Ако и тези се издънят на следващите ще подкрепя нови и така докато дойдат нормални хора начело на държавата. За стари к..ви всеки случай не гласувам. Първите стъпки, макар и леко с привкус на популизъм, демонстрират желание за промяна. Нека поне ги подкрепяме докато вървят по тази пътека.

 22. До Костовист. Абсолютно сте прав,много прав. Ще Ви допълня,мче съществува такава практика,към хора,които в предишно управление са били на възлови и много възлови длъжности. Те се изпращат за благодарност на такива синекурни длъжности,посланици,консули,секртари в легациите,съветници и др. Ето и една задачка за домашно,само към Вас, каква беше длъжността на бившия Председател на БНБ, Г-н Тодор Вълчев, и кой го назначи на тази длъжност? Отговорът е много лесен,всички го знаят,но си траят…

 23. Г-н Киров,категорично потвърждавате и подкрепяте плесенясалия цирк при всеки “номер” в предизборните кампании. Примерен зрител сте,спор няма,скоро на манежа нито Вие,нито ние няма да слезем,той не е за простолюдието, а за избраните и ние си ги избираме.

 24. Г-н Инджев липсвате ми като журналист от екрана на телевизията Работете Желая Ви успех Знаете от всяко дърво свирка не става а още по трудно добър журналист

 25. На мен лично пропагандната кампания на ГЕРБ, както някой казва от 4 фронта, че живота в България започва от тях, че преди тях никой нищо читаво не е направил и всичко е само далавера, ми предизвиква тъжни мисли. Те се подкрепят и от това, че Борисов еднолично решава да изпрати самолет за болен/представяте ли си Станишев да беше направил това/, еднолично решава че ще изплати помощи за съборени покриви, на всички е ясно, че всички назначения са едноличен негов избор, всичко е еднолично.За него мнението на никой друг не струва пукната пара. Затова типове от рода на Лъчезар Иванов, а и всички останали до такава степен се позмазват и подлизурстват, журналистите не смеят един по-остър въпрос да го попитат, а Бареков рапортува сутрин с едно угодно Генерале. Това ли е демокрацията? Минали сме май Латино държавите. Тъжно ми е и за хората, защото разделен и противопоставен народ нищо добро не го чака.А против Борисов са гласували мнозинството и неговото малцинство трябва да направи всичко възможно да обедини нацията, ако иска да получи просперитет, а не със репресии да налага диктатура.

 26. като гледам изкаьванията им за Белене при условие че всекидневие са токовите удари в мрежата ако и другаде са така ,а като гледам и света започва с тях ..

 27. долавям съмнение като че ли в статията, че наистина има воля да се променят нещата. Аз вярвам че има такава и че скоро ще видим първите зам-министри и министри в затвора..

  поне аз ще се радвам

 28. Не Петкане, на тези подкрепих като мажоритарен кандидат кандидата на Зелените, но какно и очаквах бяхме малцинство. Ако ти е интересно защо съм го направил – потърси из сайта им – има нещо оригинално, жалко че не проработи, авно и те самите не са били сериозни и не са си вярвали.

 29. “The difference between the past,the present and the future is only a persistent illusion”-Albert Einstein/1879-1955/
  “Разликата между миналото,настоящето и бъдещето е само една настойчива илюзия”-Алберт Айнщайн
  Това ни е казал най-великият ум на всички времена,но без да знае,че идват Станишев,Бойко Борисов и дори…Иво Инджев!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.