В галерията са лицата от миманса, а в ложата-мутрите от КГБ

Наистина нямам желание да се занимавам отново с темата за разсекретяването на разни тайни в държавата ни, но тя ни занимава със себе си. Уж е второстепенна и периферна, а отново изплува на повърхността. Този път в центъра на вниманието ( ни) застава решението на премиера Борисов да се разсекрети делото „Галерия”, около което преди по-малко от година се развихри политически скандал заради подслушването на журналисти и политици.

Не знам какво ще научим от евентуално оповестените документи, но знам, че се създава интересен прецедент. И се надявам силно, той да бъде използван за благото на обществото, което има право да знае отговорите на още много въпроси.

Няма да дублирам многобройните призиви да се извадят на показ тайните на незаконно забогателите или на далаверите с фалиралите банки. Но за пореден път, макар да се натъквам на непробиваема стена на мълчанието, ще поставя въпроса за държавното участие в организираната контрабанда за бивша Югославия в нарушение на международното ембарго. Много пъти съм писал и питал дали ще се намери смелчага да повдигне точно тази завеса.

Питал съм от екрана на национална телевизия и продължавам да живея с усещането, че работата е толкова „дебела”, че няма сила, която да я помръдне от мъртвата точка на самотните въпроси, на които никога не получих отговор.

Няма да наруша журналистическата етиката ако кажа, че извън студиото си на водещ съм задавал този въпрос и на главния прокурор Велчев. Той тогава „прохождаше” на тази длъжност и използва презумпцията на неосведомеността на правата на новоназначения , за да ми отговори, че трябва да се запознае с въпроса.

Твърдя, че организираната контрабанда, при която от военни поделения се изнасяха горива и други материали, за да бъдат „налети” в огъня на югославската война ( срещу огромна печалба по веригата на престъплението), роди и укрепи днешната организирана престъпност. И нямаше как това да стане в онези мащаби (цели композиции със загасени фарове прекосяваха гранични гари в посока Сърбия), без държавното покровителство на един кабинет, който замени сваленото правителство на Филип Димитров с безкръвен преврат, провокиран именно от твърдения за незаконна оръжейна сделка, микроскопична по размери в сравнение с онова, което последва.

Изглежда обаче, че за да разберем нещичко по темата, ще трябва да има разсекретяване на досиета, но не само и единствено на ДС, а на КГБ и нейното наследство в България. Правителството на ОДС наруши таза забранителна линия като прогони от България цели трима руски граждани за дейност, „несъвместима със статута им на дипломати”.

Това беше сензация, непозната по нашите земи от много десетилетия. „Виновникът” за нея, тогавашният премиер Иван Костов, беше погнат и до ден днешен е обект на систематична „гонка” ( както се казва в казармата).

За сравнение ( и контраст) да припомня, че на другия полюс беше решението на президента Г.Първанов да награди с най-високо държавно отличие българския гражданин Величков ( с писателски псевдоним Христозов), който многократно беше заявявал публично преди това, че е генерал ( от запаса?) на съветското военно разузнаване ГРУ. Същото, което руският дисидент с псевдоним Суворов, бивш офицер от ГРУ, описва в книгите си като жестока машина за крепене на комунистическата власт, в сравнение с която КГБ е едва ли не е детска градина.

Да се посегне на „галерията” и на лица от миманса в нашия театър на полусенките от близкото минало е правилен ход. Но е далеч от „дълбоката оран” на патриотичната нива. Остава надеждата, че ще се стигне и до нея.

Алтернативата е безнадежно да гледаме как мутрите от КГБ ръкопляскат от ложата на театрото, което лица от миманса разиграват в галерията.

19 мнения за “В галерията са лицата от миманса, а в ложата-мутрите от КГБ”

 1. Ето и някои корекции към ,иначе добрия материал.Няма таква правна( и социална) категория като”незаконно забогатели”. Дори и само “забогатели”,нито законно ,както и незаконно или законно обеднели. Има крадци на имущество и финансови средства. Защото на един милионер,ако прокуратурата и следствието му предявят иск за “незаконно забогатяване”,той ще каже,а кой и по какви критерии определя,че съм богат,аз действително имам един милион Евро,но съвсем не се считам за богат,когато преценя ,че съм богат,ще ви уведомя,за да дойдете за показания. А дотогава,”човекът” може да банкрутира ,или прехвърли “богатството” си на поставени лица. Идват следователите,проверили ,че в банката “нашия другар” няма пукнат лев и му казват,опа,ама ти изобщо не си богат,отиваме си,нямаме работа с бедняци,ние търсим само богати,при това,незаконно богати,извинявайте за досадата. И друго,може този “човек” да е раздал парите си на донаторски или черити организации,може да ги е изгорил,или хвърлил в реката,няма да се подведе под отговорност,така ли. Да,ама не,трябва да се търсят крадците,които са окрали държавата и народа,а какво са направили с открадените пари,това е личен въпрос,не на държавата,изпълнителната и съдебната власт.

 2. Да,ембаргото към Югославия беше нарушено от комунистите,тайно и явно,категорично е доказано. Но кой нарушаваше това ембраго,след април 1997г. Дядо Мраз ли,или Морякът Попай,или Снежанка и разбойниците…??? Влаковите композиции,минаващи през нощта през ГКПП-Калотина с по 50 цистерни ,всяка по 30 тона гориво,сами ли идваха от Бургас,без машинисти,без началници гари,без знанието на съответните министерства,без знанието на НСС и Правителството. Или комунистите ги изкарваха,незабелязано от официалните власти. Тази практика продължи до 1999г,когато започнаха бомбардировките на НАТО.Впрочем,Г-н Инджев,през коя година заловиха в Българския Министър-председател в Швейцария над 170 хиляди шв. франка ,CASH(налични пари),в дипломатическата кола на посолството. Не бива никой да прави никаква връзка с този “почтен ” факт и ембаргото,сигурно нашия Мин.-Председател е искал да си купи нещо от Швейцария,затова си е взел лични пари от някоя Българска банка,да,ама не!!! Нали се сещате,че тогава комуно-идиотите не бяха на власт.

 3. За коя “Югославска война” говорите,такава не е имало и не може да има. Война се води между най-малко две държави,или ако е гражданска. Ако говорите за войните между сърби,хървати,бошняци и пр. това съвсем не означава,че войната е “Югославска”,защото такава страна вече не съществуваше по това време.

 4. Говорите за “цели композиции със загасени фарове”. Явно говорите за железопътни композиции. Да,ама фаровете на локомоптивите не се гасяха,пътуваха доректно от София,без да спират на гарите Сливница и Драгоман,а гарата на Калотина беше така добре осветена,че дори да бяха загасили фаровете и габаритните светлини на композициите,никакъв ефект нямаше от това. Плюс това,и там тези композиции не спираха,както преди 1997,така и след това.Българските локомотивни машинисти откачваха нашите машини на гара Димитровград (Цариброд),а от там,композициите се теглеха от сръбски екипи,тяхната ж.п. линия не беше електрифицирана. И прекарването на контарбандното гориво ставаше единствено на ГКПП-Калотина,никъде другаде,защо ли,ами отговорът е много прост,със Сърбия нямаме други ж. п. пунктове. Следващата,на юг е със Р. Македония. Ако намеквате,че са излизали автомобили ,или автомобилни цистерни(със загасени фарове),те не се наричат композиции,а автомоб. колони. Но такова нещо не е имало,както когато управляваше БСП,така и СДС.

 5. Владимир Богданович Резун е бивш Съветски разузнавач от Главно Разузнавателно Управление на ГЩ към МО на СССР, избягал в Обединеното Кралство през 1978г, по начин,койот никой не знае,само неговото семейство и служебните лица от английските специални служби,осъществули прехвърлянето от Швейцария. И съвсем никакъв дисидент не е бил и не е могъл да бъде. Той е изпратен като офицер(подп.) от Съветските власти,а Вие му приписвате дисидентска дейност. Под името Виктор Суворов,той разобличи официалната Съветска история за ВОВойна,която се оказа пълна лъжа. Все още не е прведена в България последнта му книга,нали се сещате защо…Невероятен изследовател и анализатор.

 6. За кои мутри от КГБ става въпрос,тезата Ви е много сериозна,добре е да се поясните.

 7. Към настоящия момент и предполагам близко(10-30 г) бъдеще тези надежди са по-скоро наивност. Може пък с тия си действия да сме разкривали и отнемали финансов ресурс …

 8. Към Petkan:

  Ако не престанете да дописвате статиите ми под формата на всякакви “корекции” ( веднъж дори ме поучавахте как се пише една дума на български, без дори да знаете, че в случая става дума за дублетна форма), ще трябва да престана да си оБщувам с вас. Не само че знам какво е композиция, г-н всезнаещ, но от години обяснявам на такива като вас, че “влакова композиция” е оксиморон, глупост.
  Колкото до събитията, за които пиша, бъдете така любезен да не ме поучавате. Като главен рдактор на в. ” Ескпрес” платих с цената на принудителното напускане на поста си през пролетта на 1994 г. именно защото вестникът беше единственият в България, който се осмеляваше да “чепка ” тази тема- включително с информация за тарифите, по които мафията ( сега, вв вашия стил, ще ми обсяснявате ли що е то мафия и дали имам право да пиша така?!) плащаше на шофьори на цистерни. Когато публикациите от “Експрес” започнаха да се появяват в западната преса ( която ги отбеляза като смело изключение в българските медии), натискът върху мен стана дстатъчно голям ( със заплаха да закрият вестника), за да напусна.
  А за композициите със загасени фарове знам не от друг, а от самите европейски контрольори на границата. Изобщо, смея да твърдя, че съм си сложил глвата в торбата. А вие?
  Бъдете малко по-скромен с манията си да бъдете на всяка статия мерудия. Опитайте се да си представите, че не сте специалист по всичко.
  Върховно е направо да ме призовавате да се “изясня” за мутрите от КГБ. Благодаря за доверието, но не раполагам с имената им. Това прави ли тезата ми недстоверна или може би ми се позволява да спомена факта, че България е подвластна на руските пипала повече от всяка друга европейска држава?
  И последно, като съм започнал: много лесно е да ви оборя за това дали е имало или не Югославия по еди кое си време и дали и как може или не да се нарече онази война, но предпочитам да повторя: престанете да ме поучавате как и какво да пиша- на терминологично и фактологично ниво. Като сте такъв познавач ( по всички въпроси и теми) , напишете си ваши статии ( по всички въпроси). И намерете някой толкова търпелив, като мен, който да ви ги публикува, както публикувам десетките ви нравоучения и разсъждния с препоръки към всичко и всички.

 9. Струва ми се, че ако този възел се разсече, Светлината ще грейне на България!
  Както и ако злодеите комунисти СЕ ПОКАЯТ за ужасните си престъпления над българите и България, Мракът наистина ще отстъпи ….
  Може да се случи, не губя надежда, но кога?
  /доста се позабавлявах, г-н Инджев, на забележките ви към Петкан…/

 10. Ще цитирам една чужда мисъл, но, може би, е подходяща за случая:”Най-добрият начин да излезеш от тунела, е като минеш през него”.

 11. “Композицията, със своята организираща функция, способства произведението да получи по-мащабно и специфично художествено и емоционално въздействие върху аудиторията и максимално да разгърне замисъла и посланието на твореца”.
  Композиция от камиони-цистерни, а! Също толкова дълбокомислено, колкото и “влакова композиция”, ама нейсе!

 12. Niakoi niakade beshe zadal vaprosa “Koi stoi zad mladi, a veche tai ukrepnali partii – vav finansovo i organizacionno otnoshenie?”
  Serioznite upravliavashti partii v razvitite strani se sazdavat i utvarjdavat v prodaljenie na 10tiletia, a v BG…. hop i nova partiika s parvostepenna rolia.
  Za koia partia stava vapros – vsichki se seshtate.
  No kak stava tozi nomer – e tuka veche e kljuchat za barakata. I koito se osmeli da ia otvori, shte osvobodi stranata, narechena BG.
  Kolkoto do otgovora na gornia vapros – mislia che toi ne e chak tolkova truden.

 13. Уважаеми Г-н Инджев, корекциите ми,които направих,може и да са погрешни,може и неточни,но желанието ми е да се говори максимално обективно. За сериозните неща,сериозно! Спомням си много добре каква информация изнасяхте и Вашата правдива позиция по много въпроси,затова продължавам да Ви чета,но понякога използвате общоприетата посткомунистическа “терминология” и демагогия,нарочно подавана и наложена в България. Не бива да се използват такива фрази,като “мутрите от КГБ”, а никой да не ги показва,нито местоположението им. Повече от сигурно е,че има бивши служители на несъществувашото КГБ,но я си представете,че тези фрази се четат от млади хора,които не са наши съвременници и не знаят,че КГБ вече не съществува. Те ще си помислят,че и сега го има този Комитет,все пак пишете в прав текст,без кавички.Ето,много пишещи робуват на мита за т.нар. “Троянски кон”,имайки предвид България и нейната политика,свързана с руски интереси.Да,има такъв момент,но нашата страна е най-смахнатата посткомунистическа страна,най-изостаналата и най-некултурната,най-слабата,във всяко отношение,а някои я оприличават на кон,а не ставаме дори и за катър,конят е съвсем друго ниво… А за контарабандата ,под ръководството на комунистическата сган, съм толкова запознат,че само в личен контакт бих Ви казал някои неща и ще се убедите,че не говоря празни неща. Но това не е важно,всеки може да допусне неточности,лошото е ,че Вие не продължавате хронологията с нарушаването на ембаргото,което продължи и след април 1997г. Ние,които имахме достоверна информация(малко нескромно звучи,знам,но е така), направо не можехме да повярваме,че практиката продължава и при управлението на СДС,даже станахме за подигравка,сред някои хора, а комунистите ни се смееха и подиграваха. Може и да не знаете,но не може да не знаете за посланическия пост в Белград на Т. Вълчев. Знам,че няма да вземете отношение за толкова далечно минало,Вие не казахте една дума за загубата на сегашните избори на СДС,ето стават вече 40 дни(повод е,нали…) от тази трагедия,а все си мълчите,нали и Вие гласувахте за т.нар. “синя коалиция”,както и аз.За война се говори много сериозно,иначе става като болшевиките,имало някаква,несъществуваща “Велика ,Отечествена война”. Което е абсолютна лъжа. И Съюза бил освободил Европа от фашизма,още по-голяма глупост… Но всичко това не е важно, по-важното е да има толерантност,както се изразиха няколко четящи Вашия форум. И няма нищо обидно,всеки да сбърка с нещо-имена,названия,факти,събития,е,ако Вие смятате ,че това не е валидно за Вас,нещата са ясни. А приказката за мерудията ,изключително снижава нивото Ви,но надявам се,само времено. Аз ще продължвам да Ви чета,но ако имате някаква неприязън,кажте,ще се оттегля от форума, гарантирам,че притежавам ,поне минимално ниво на възпитание,блогът ,все пак е Ваш,ние просто сме некакнени гости,но това не пречи да поканите някого,който не харесвате,да напусне. И елементарния протокол и етика, биха го задължили да се съобрази с Вашата молба.

 14. Петкане, историята не ми е от силните страни, но припомни ми кой даде над 20 милиона жертви срещу хитлеризма. На все още симпатизиращите на СДС (не на идеята, щото и аз съм сред тях, а на партията) защо сред редиците се оказаха толкова ченгета? Не съм сигурен в искреността на ББ за да изкара кирливите ризи на прежде управляващите, но дори и да е само от полза за историята пак си струва. Поне за сега друга надежда няма. По принцип Инджев като характерен егоист трудно търпи друго мнение. Не знам дали неговото граничи с нарцисизъм , но това не е мой пробелм, а негов и на неговите близки

 15. Към Валентин Киров:

  “Характкерният егоист”, същият и “нарицис”, който не търпял чуждо мнение, търпеливо се чуди що за човек трябва да си , за да употртебяваш подобни квалификации спрямо някого, когото четеш доброволно, коментираш и очакваш да ти публикува обидните спрямо него коментари ( и ти ги публикува!).
  Вероятно трябва да си Валентин Киров – ненарцис, нехарактерен егоист и въобщо много готин човек, който по тази причина се самоназначава за съдник- не и на собствената си наглост.
  Най-интересното е, че такива като Киров, са ужасно докачливи, ако авторът си позволи да не съгласи с техните персонални оплювки и го обвиняват автоматично в проява на нетолератност към ругатните ( щом не ги приема с благодарност), но смятат че авторът е длъжен да ги гълта безропотно,.
  Значи за Киров и подобните му не важи изискването да приемат противното мнение, но за автора е задължително да премълчава, когато Киров и компания го ругаят ( вместо, щом толкова искат да се изявят, да напишат нещо по-добро от прочетеното в личния му блог).

 16. г-н Инджев,

  Удивлявах се на търпението Ви, но сега се радвам, че то все пак не е безкрайно. Чета редовно Вашите есета, защото те коментират въпроси, които живо ме интересуват. Освен това са алтернатива на обкръжаващата ни тъй наречена официална информация в също така официалните (по-скоро официозните) медии. Четях и коментарите на останалите участници – все умни и интелигентни хора. След няколко изяви на “petkan”, обаче престанах да чета коментарите. Давам си ясна сметка, че заради този досаден “всезнайко”, определящ себе си като едва ли не единствения последователен и твърд антикомунист, пропускам интересните мнения и коментари на много други Ваши читатели. Затова ще му предложа да си направи свой собствен блог, в който да публикува на свобода всичките си знания и разсъждения. Предполагам ще намери своята аудитория, вместо да се натрапва на Вашата, част от която съм и аз.

 17. До Инджев: Г-н Инджев, не зная кое точно ви е обидило? Да си егоист в наше време е средство за оцеляване, а по отношение на нарцисизма съм изказал само съмнения. Дали да публикувам мнението си във вашия блог – ами има средства това да не става щом такива като мен са ви неприятни. Рядко влизам в интерес на истината във вашия блог, когато от някъде прочета нещо по-интересно. Не налагам никому мнението си, а го споделям, а дали някой го приема или не това за мен не е от особено значение. Ако се чувствате обиден извинявайте, но за мен дали Инджев ще ме нарече егоист или наглец ми е все тая, както и предполагам на вас със същата сила ви пука аз какво мисля за вас. И къде г-н Инджев прочетохте нещо което е прозвучало като моя присъда, да съм се вживял във съдник? Имате ми мейла просто ми напишете “не ми е приятно да ми пишете (драскате и т.н. – речникът ви е богат)” и аз ще се съобразя с това ваше желание защото не съм нагъл както се опитвате да ме охарактеризирате. Разбира се запазете си мнението за мен и ако Господ реши да ни събере някой ден на живо ми го споделете в очите, когато ме познавате, за разлика от вас аз приемам всякакви оценки за мен, но от хора които ме познават. За разлика от вас аз не съм публична личност, но вие сте.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.