Мълчанието на магаретата

Сред основните задачи на журналистиката е да припомня събития ( а в случая, тяхното отсъствие, що се отнася до липсващата българска позиция по конфликта между Русия и Грузия) – включително по въпроси, които вероятно са останали незабелязани от широката публика. А са незабелязни, защото точно това беше целта- да се замете под килима въпроса, само и само Кремъл да не се ядоса.

Припомням част от своя статия, писана преди година, когато светът осъмна с новината за бойните действия в Кавказ. Единствената, случайно изпусната тогава височайша българска реакция по темата, която и до днес си остава ЕДИНСТВЕНА, беше импровизацията на президента Г.Първанов, решил да се изкаже по следния начин:

Онова, което се случва сега в Грузия не може да не ни тревожи, особено сега, когато се провеждат Международните олимпийски игри”, казал той пред журналисти на събор на ловци в местността Узана, великотърновско.
„Онова в Грузия”?

Какво е онова? И в Грузия ли се случва? Ок, значи оспорваната сепаратистка Южна Осетия, заради която избухна въоръжения конфликт, все пак е в Грузия, както настоява Тблиси?

Едва ли Първанов е искал да направи такъв смел демарш срещу Кремъл. Пък и намесването на Олимпиадата като някакъв фактор във войната повдига въпроса-нима преди или след спортното събитие войната щеше да е по-приемлива?

Второто изречение на държавния ни глава, родено от него пред репортери насред ловния събор, е още по-интересно. „ България ще участва като равноправен член на ЕС с необходимото във военния конфликт”. Допускам, че цитатът с обещание за УЧАСТИЕ във ВОЕННИЯ КОНФЛИКТ е грешно предаден в интернет-иска ми се да вярвам, че е казал, все пак, „ в спирането, в преодоляването на …”.

Но не последва нито редакция, нито уточнение – за поданици с преклонена главичка, словото Първаново е като сабя: отсякал веднъж и това е, думата му на две не става. Нищо че е сглобена на две, на три и направо пет за четири.

Но по отношение на позицията, че ще бъдем като останалите от ЕС, ето това вече си е ловна хитрост. Уловката е във факта, че ЕС нямаше единна позиция по проблемите в Кавказ, макар че по принцип отдавна призоваваше страните към сдържаност и гледаше с открита тревога на руската роля- дори Германия ( за разлика от Великобритания и Франция) беше за по-мек подход в осъждането на Москва, за да не ядосва руската мечка.

Първанов знаеше това много добре и ехидничее. По същия начин, по който се подиграваше и за общата енергийна стратегия на съюза, предвиждаща отпор на руската енергийна експанзия чрез разнообразяване на вноса на енергоносители. Нанасяйки удар в гръб на тази политика чрез договорките с Путин, Първанов с тънка усмивчица не забравяше да припомня, че и други ( като унгарците, гърците и италианците) имат този грях спрямо прокламираната през 2007 година директива на ЕК да се търсят алтернативи на руските горива.

Единствената официална позиция на България за цяла година, откакто избухна войната на отсрещния черноморски бряг, беше присъединяването на София към междувременно изработената позиция на ЕС. След като Москва призна на 26 август сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия от Брюксел възразиха и призоваха да бъде зачитан грузинският суверенитет, а Русия да изтегли войските си от грузинка територия. С няколко внимателно формулирани изречения, с които старателно се избягваше всичко, което би могло да разсърди Кремъл, говорителят на МвНР Димитър Цанчев обяви, че София се присъединява към тази позиция.

И толкоз. За цяла година – няколко изречения на упълномощен чиновник.

Ако не бяха напъните на Г.Първанов да се прави на велик посредник в световните икономически и геополитически игри с претенцията да превръща България в „енергиен център” на Балканите, можеше да се търси някакво извинение за тази избирателна кокоша слепота за конфликта на отсрещния бряг с аргумента, че сме малки, незначителни, не бива да се бутаме между шамарите и други подобни удобни извинения за проруско хитруване.

Награденият от московска фондация за някакъв принос за добруването на православието Г.Първанов обаче не видя за себе си посредническа роля, когато големият православен брат окупира седмици наред и бомбардира с авиация и артилерия селища на малкия грузински православен брат. Дай му на Г.Първанов световните дела да урежда, каквито са първостепенните за световната икономика въпроси на енергетиката!

Как точно ги „уреди”, се видя от конфуза с енергийния форум в София в края на април тази година, който се превърна в унижение за България след демонстративния отказ на „великите” сили в енергетиката ( и не само) да почетат събитието. От САЩ до Западна Европа, от Путин, до Ердоган – всички вкупом отказаха на Първанов и изпратиха регистратори на събитието, рекламирано от подмазваческите нашенски медии като „световен форум”, вместо своите президенти или премиери.

Председателят на ЕК Жозе Борозу се появи в София след инфарктно ( за Г.Първанов) решение да потвърди визитата си в „12 без 5” . По начина, по който го направи, само подчерта общото впечатления за провал на мегаломанската претенция на организатора.

На всеки, който продължава да твърди, че въпреки всичко, написано дотук, неутралитетът си е най-добрата позиция , когато се „атовете се ритат”, трябва да бъде припомнено, че България не е неутрална страна, а член на НАТО и ЕС. Щом сам се самоопределяш като магаре сред атове, не бива да се чудиш, че ще гледат на теб по този начин.

Удобно е да бъдеш „никой” , когато има проблеми за решаване, но тогава трябва да приемеш, че ще бъдеш третиран като „никой”. И не тогава, когато ти се иска да се скриеш от отговорност, а по принцип. Този статут ни подготви тройната коалиция и нейният главнокомандващ акушер.

Време е да видим ще има ли промяна след промяната в изпълнителната и законодателната власт с, или без одобрението на главнокомандващия..

20 мнения за “Мълчанието на магаретата”

 1. Като студент със затаен дъх край радиото слушах заглушаваните репортажи на Георги Марков. Сега с удивление констатирам Вашата не по-малка популярност като свободен журналист. Ежедневно по наколко пъти отварям Вашия сайт с очакване на нови статии. За мен и моите приятели Вие олицетворявате свободата на словото в медийното блато на България.
  Благодарим ви от сърце, че олицетворявате надеждата, че не всичко е загубено и провалено в Бълтария.

 2. Г-н Инджев, родната сатира много е загубила, когато сте избрали да станете журналист. “Но по отношение на позицията, че ще бъдем като останалите от ЕС, ето това вече си е ловна хитрост.” Ако тук бях паднал от стола от смях и се контузех, щяхте да носите морална отговорност.
  А иначе в поляризираната в отношението си към Русия България имаме за обединител г-н Първанов, широко известен с балансираната си позиция по въпроса. Много от нас предпочитат западната техника, но им идват нагорно западните стандарти и предпочитат общия казан на Русия, подобно на Източна Осетия, напр. Други знаят, че Русия вече и идва в повече да е империя и ще подкарва “старата талига” по пазарния път, и точно в такъв момент да им играем по свирката с разни безумни неутралитети и икономически залягания, е опасно и безсмислено. Иначе и аз, напр., харесвам Юра, Васка, Серьожка, особено Наташа синеоката, но… Дали пък за един важен глава на страната не е в сила известният принцип на Питър: “Расте се в кариерата до достигане нивото на некомпетентност”?

 3. Удобството, да си НИКОЙ когато в държавата ти В.Лечева,направо сочи кои какви са били Р.Карадимов и Д.Пеевски,за посочен от теб мАндатоносител и избрания от него премиер,няма как,де не активира и процеси,съобразно удобна местна “троянска” изобретателност,когато хвърлят къчове и по-расови – и и не толкова!!!РАСОВИ – атове.
  лЯВАТА партийната историография само се е снишила ехидно,както 512 години след падането на Търново,за да признае кому точно в набора колективен и отечествен талант,се дължи европейизацияата и изграждането на съвременна държава от една предишна
  туска провиниция на Османската империя….след “ходене по мъките около Берлинския договор!!!”
  На-добре би било,нашите държавници,да не са злопаметни или по-паписти от папата,когато близо 150-160 години трима президенти след А.Линколн,не остават настрана,въпреки държавническите глупости на отделни наши т.н. управвленски “елити” наказни,ведно с България, след злополучни воини,защото е време да прогледнат….
  Мозък като Х.Кисиндъжър го е заложил ясно в доктрини,следвани и от президента-мулат Барак Обама,че ако трябва Америка и сама ще се защитава…преди да върне Иран и Пхенян на масата на преговорите,но не с половинчати мерки….и въпреки шикалкавенето,дори на част от стара Европа,или тази на други измежду по-новите от нашата черга….
  Най-добре би била надежда за най-доброто,но и подготовка за най-лошото,но не и като НИКОЙ!!..
  Тази песен нашите съотечественици са у слушали след В.Радославов и Б.Филов, и България с всеки изминат ден,ще става различна,дори и да има залез на някои стари познати звезди и игрев на нови….поизостанали от шепота на времето!!!!

 4. Стилът ви напоследък започна да става доста пазарски.

 5. към Милена:

  Това готино ли е? Защото не знам какво означава тази дума. Ако е нещо , което ви тормози, не се мъчете, пишете непазарски в някое непазарско място.

 6. Иво, сигурен съм че си запознат в детайли със ситуацията в Грузия и още, че Гоце чете твойте коментари. Но още по-сигурен съм, че много повече се кефи на казаното от Путин за Саакашвили: “Тоя ще го обеся за топките.” Може ли един комунистически, руски васал да бъде анти-болшевик и европеец? Никога не забравяй, че арменците докато съществува България ще ни бъдат признателни, само заради Яворов – “… отломка нищожна от винаги храбър народ мъченик …” Така че, и един глас е достатъчен да защити истината.

 7. Милена, моя милост се държи достатъчно критично към всяко нещо,написано тук ,на форума,както и към собственика на блога,но да оприличавате една от най-силните статии на автора като “пазарска”,това е направо цинизъм. Аз заставам зад всяка една дума на автора,защото схемата -стила на написаното е много стегнат и обективно верен.Може би имате нещо лично срещу Г-н Инджев,но или не сте разбрали статията,или сте с комуноидна обремененост.Ето,нали виждате и коментара на Д-р Севдалин Панев,той живее в Щатите и от дистанция вижда по същия начин нещата,както и повечето коментатори тук.

 8. Към Севдалин Панев
  Не само съм сигурен,но бих се радвал,да е така,защото Съдбата-дано се окажа прав-рано или късно,тепърва ще се окаже благосклонна към този държавен глава и по примера на други свои предшественици,а и като историк,
  точно на него с втори мандат,ще му бъде писано,да си стегне топките и покаже най-вече на Запада,че ако техния иили и руски вариант за грузински княз е бил “несмилаем”за токущо освободена България,тъкмо на народа на Яворов през 21 в. каузата на християните в Тбилиси,не случайно е скъпа в контекста на
  ———————————-
  евроазийската външна политика
  на Отечесвото,в бъдещия му през втората половина на 21 в.
  м н о г о е т н и ч е с к и в а р и а н т и без Доганова кройка
  ———————————–
  но без “ташаци на калфи”,а с ДУХ на български
  ВОЙНИЦИ В Т.Ч. и на др.фронт
  …които – и със/и без –
  изобретателни царе и президенти,ще останат в историята…за ,ЗА СЛАВА,УТЕХА И ДЪЛГОСРОЧНИ ИНТЕРЕСИ НА на племето ни СВИКНАЛО САМО ДА МУ ЧЕРТАЯТ ПЛАНОВЕТЕ В РУСИЙСКИЯ АЗИАТСКИ ДЕПАРТАМЕНТ…

 9. Казаното от Г-н Севдалин Панев, ми припомни, че войната в Грузия не е единственият повод за да се срамуваме от действията на “политиците” ни. Точно така, осъждането на Арменския геноцид е друг пример на най-трагикокомично “Татово снишаване”! Истината ни е, че страдаме от липса на професионализъм и всеки се е нагърбил да върши работа, от която не разбира но за келипиреца, нали така? Г-н Инджев вие сте едно от редките изключения. Иначе сме нещо, като нация от аматьори! Не, че няма и професионалисти, но “аматьорите” ги избиват! Защото са организирана посредственост! Абе изобщо Ганювска работа!

 10. Нещо повече,в памет на А.Буров,
  изтощен и от тъпа съглашенска политика и от още по-тъпа – комунистиечска след 9-ти септемри,ще лансирам идеята му да изоставим безшумно “македонаските камънаци”-тъкмо,по гръцки,да си потърсим благодатен излаз – пак за три морета -но при едното от тях на отсрещния му бряг….Евет?
  Тогава и пръв ще надам вой и за трети мандат на Гоце!
  Да му мислят!!! Барак Обама и Хилъри,къде ще деваме “пленниците” им,като ни оставят без с дължимите ВМС,за да “победим!!!”като шерифи” на Европа!
  Все пак в този блог Иво Инджев не е забранил майтапа,нали?

 11. Да си мисли,кой каквото иска,на ако забележите – няма как да не сте го направили – че ако Гоце или както там го наричате,е чел както трябва,му предайте,че идеята за трите морета и камънаците на Македония е на по-умен и препатил от всички нас ,а ако са я разбрали един президент и дъръжавния му секретар,значи,че поне и те четат Иво Инджев,а гласът им ще се “чуе” както и когато трябва!Евет?

 12. Признавам: – Много сте добри. Явно сте от магистър нагоре!!!

 13. ..and much more due M o s l e m s population in Europe 2050 will be higher then,that of the actual co-relation!!!

 14. Според мен Георги Първанов достатъчно се компроментира и не заслужава вниманието, което му отделяте. Да анализирате глупостите му е под Вашето ниво, г-н Инджев.
  Аз просто не разбирам как той не се скрие някъде! Чисто олицетворение на менталитета на партията, от която изпълзя. Защо не го забравите и Вие, както ще го забравим и всички ние? Трудно ще стане по-жалък от това, което е.
  Имам един въпрос:важна ли е за Вас обратната връзка с читателите Ви? Няколко пъти оставам с впечатлението, че не търпите критики и препоръчвате “на който не му харесва да си ходи” (без да е цитат).

 15. ГБ,осъжда се турския геноцид срещу Арменския народ,а не “Арменския геноцид”,нали има разлика.Второ,никой у нас не се срамува от никого,защото това чувство не е развито достатъчно в българския народ,които някои му приписват стойността на нация. Не е възможно,един народ да се формира като нация ,в епоха на “робство”. Какво би било,ако тази “нация” се е формирала в условията на свобода. Ние имаме само дребни белези на нация,ще трябва да се мине много време до този момент,с основание да се определим като такава. Не бива да се учудвате,Българските власти не вземат отношение по въпроса за иметео на Република Македония,та за Грузия. При това,славянското население в Македония е от български произход. И преди да си измислят име на държавата,трябва да измислят име на етноса си,а това е толкова просто,гърците ни помагат,а ние се правим,че не чуваме,ама че нация сме,нали…

 16. Г-н Стоичков,доколкото знам,Българския президент се казва Георги Първанов,може да е най-неподходящия,най-отвратителния,най-неграмотния,най-слабия президент,може да има и още пет агентурни псевдонима,можете да го критикувате до неузнаваемост,но не е редно да го именувате по този начин. Същото беше и с диктатора Живков,все още в България го наричат “тато”. Българска простотия.Сталин не го наричат в Русия “баща на народите”,ама ние нали сме над-всички,по простотия обаче…….

 17. “По въпроса за АЕЦ “Белене” ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ГОТОВНОСТ ЗА НОВИ ПРОБЛЕМИ В СНАБДЯВАНЕТО С ПРИРОДЕН ГАЗ. За това ни предупредиха и от Брюксел , заяви президентът Георги Първанов.”-“Днес плюс”-току-що изтече , явно някой се тревожи, че трябва да мине в режим на връщане.

 18. До Петкан:
  Г-н p e t k a n,Учуден съм че тъкмо Вие ми напомняте каu се казва държавния глава на България,след като ИМЕННО във впросния коментар,който сте си избрали – да не говорим за булевардни излияния на много – други,между които и малко назидателни,но не и с внушения,особено в частта за “критика за неузнаваемодст”- личи нещо съвсем друго!!!:
  Тъкмо обратното,а и отново повтарям,и не за първи път,но явно Ви е устройвало за зла участ подминаването на фразата ….на др.
  ———————————–
  …или както там го наричате!!!
  ———————————–
  Отделен е въпросът,че ако нещо въобще е за флагрантно ногодувание,господине,то то му е казано много пъти направо и без заобикалки,”въпреки избирателнта му заетост”,в началото на мандата,а и по “точна писмена покана за споделяне през юни м.г. от старшата му съветничка”….
  И както виждате преглъщам в едно положение,което тъкмо за държавниците не би трябвало да е причина за особена гордост,ако въобще ме ризбирате какво Ви казвам,когато някои са “в плен”
  на др. самозабвили се сили….
  И не бъдете повече,”интересен” с с путкинското…”доколкото зная?”,защото не е много това,което си мислите че знаете, а ехидността си запазете за други,които са поне по верни в яда си….
  Съжалявам,че въобще са ми минавали “мисли на съчувствие” по отношение на някои!!!!,но то ще ми е за урок!!!

 19. Др.Статистик,аз се обърнах с коментар не къв Вас,а към Г-н Стоичков и недоумявам каква е тази реакция,плюс това ,опит за обида. Най-вероятно не знате,но ще Ви кажа,че изобщо не се страхувам,притеснявам обиждам и пр. от нито и една комунистическа мърша. От побоите ,които комунистическата сган ми е нанасяла, най-много са ме били шестима комунистически джелати. Главата ми е пукната на три места,за другите фрактури да не говоря,така че ,Вашето “путкинисване” ми е като почешване,от вас-комунистическите убийци не става нищо,вие се трансформирате като едноклетъчни,като чехълчета,но хора не можете да станете,не ви е позволено от Всевишния,той си е избърсал задните части с такива като Вас. А комуноида Първанов е обикновен,посредствен функционер на комунистическо-бандитската паплач. Но в момента е президент на ККБ-Комунистическата кочина България. И никой възпитан човек не бива да му поставя никакви ник-неймове,прякори и др. Може всеки да го сравани с нивото на блатото,но под името Георги Първанов. Защо ли,защото под това име е избран от Българския народ за президент. Е,аз не съм гласувал никога за комунисти,и моя глас не е отишъл за него, но нямам право и сили да не ползвам собствените му имена. И каква теза защитатвате Вие, всичко да е наопаки у нас,това е гоялмата цел на комуно-идиотите и успешно се реализира. Хитлер,че е Хитлер,пък никой ,никога не му е поставял никакви прякори, а на нищожества като Живков и Димитров, “висококултурния” български народ им поставя какви ли не епитети и прозвища.Вожд,баща,тато,мато ,а всички комунчета са само едно блато.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.