Предизвикателството на родните далавери от международен мащаб

Сред пороя от информация за разследвани злоупотреби вниманието ми беше привлечено от едно име. Не е Първанов, макар и Той (!) да е споменат в потeнциален списък на виновници за нарушения на екологичните правила.

Нашите герои от този списък са от онези, които идват и си отиват. Докато тук става дума за друго, за нещо непреходно по нашите земи, което идва и не си отива. Става дума за Юрий Лужков, несменяемият кмет на Москва. Както и друг път съм споменавал, той е единственият категорично посочен отрицателен герой в книгата на американския високопоставен дипломат Строуб Талбот ( пряк участник в подготовката и срещите на най-високо американско-руско ниво от 90-те години, чак до възкачването на Путин на престола в Кремъл).

При цялата си дипломатичност Талбот говори за Лужков като за човек, известен с тесните си връзки с престъпния свят.

И ето че най-неочаквано откъм новата администрация тук, призвана да решава свързаните с екологията въпроси, се дочува вероятност да бъде търсена отговорност от Лужков за грандиозните му строителни деяния в природния резерват край устието на Камчия. Направо не ми се вярва!

А не ми се вярва, защото Лужков отдавна се е наместил в този български природен рай и се разпорежда там със самодоволството на дворянин спрямо крепостните си селяни. Последният път, когато посети България, нашите телевизии едвам си го поделиха да му посветят колкото се може повече телевизионно време, в което той обясняваше какво благодеяние прави на България с инвестициите си. И плащал, както господарски се изрази самият той, „московски заплати”!

В момента на обектите в уникалния природен феномен край устието на Камчия цари строително затишие. Шумно е само на „руския плаж”, както вече е популярна ивицата, охранявана и поддържана специално за руските гости. Там можеш да си вземеш душ само, когато русначетата плажуват. Щом ги приберат ( под строй и зорка охрана), водата в душовете спира – за българи не може.

Още през 1998 г. на същото място имаше табела, която предупреждаваше, че това е място за плажуване само за руски групи.  ( Дружбата на Лужков с кметовете ни, още при Софиянски, е стара). А гората отвъд пясъка беше оградена откъм морския бряг с бодлива тел.

Над дърветата застрашително се извисяват три огромни стрели. Размерите на крановете  показват какво предстои да се случи, когато сезонът приключи и започне същинското строителство .

Близо до мястото, където Камчия се влива в морето, се вижда само един хотел за руски групи- през лятото са деца от „Наши”( дори на плажа те се явяват с партийните си атрибути, с червени шапки и връзки, досущ като пионерските от едно време). Това е младата смяна, пионерско-комсомолската организация на путиновата управляваща партия. А в края на сезона пристигат руските ветерани.

Лужков много се гордее с тази социална придобивка, контролирана от него. А и българските медии изпонаписаха задъхано възторжени репортажи за отличната дисциплина на русначетата, едно от които дружно било прогонено и върнато в родината си, защото си позволило да изпсува ( в „Стандарт” ни осведоми за тази трагедия).

Така е. Дисциплинирани са. С очите си видях. Само с разрешение се къпеха.  Преди това, сутрин пред хотела, строени в кръг, нещо ги инструктираха.

Но ще е много интересно да разберем кой, как и в каква степен е спазил дисциплината, т.е. закона, когато е давал разрешения да се трои в резервата. И срещу какво…

Впрочем има една наистина деликатна подробност. Лужков и Бойко Борисов са се срещали многократно като кметове. Изиграха доста „мачлета” заедно. Последният път, ако не греша, Борисов и отборът му , надвиха решително отбора на Лужков в поредното приятелско ритане на московски терен.

Топката сега е в премиера Борисов. Ще бъде международно интересно да се види как ще я отиграе. Защото това е мач от световната лига. Не би трябвало да е приятелски, а също толкова сериозен, колкото цялото състезание за разкриване на останалите далавери в България, заради което избирателите се довериха на ГЕРБ като на свой отбор.

11 мнения за “Предизвикателството на родните далавери от международен мащаб”

 1. Като си помисля, че Русия някой ден може да реши, че трябва да защити руските граждани по нашето черноморие…
  А те се увеличяават с няколко хиляди всяка година..
  Ами ако решат и Турция и Русия някой ден заедно да защитават гражданите си у нас ????
  Сигурно сега ви се вижда смешно.
  Идете на разходка до Кърджали и още някои села в Родопите, за да ви стане тъжно..

 2. Никой след Хари Трумън и Джордж Буш,освен Строуб Талбот и Дъг Банд, при Бил Клинтън не е бил с безпрецедентните качества и на двамата в различно време за диалога Бил Клинтън-Борис Елцин ,/в т.ч. и последния,преди часове от Пхенян!!!/, за да илюстрира най-интензивните и значими лични връзки в историята на държавниечското изкуство!
  Особено в променения хоризонт след 11 септември 2001 г. с поредния интересен тандем в Москва.
  Специално за Талбот,се знае,че нищо не му се изплъзва:и дългия път от НАТО и обезсилването на Русия-казано по-деликатно!
  Тепърва предстои да видим,как Първият консул-премиер, ще се справи с предизвикателствата на скритата борба от кухнята при срещи на характери на затворени врати,където се формират най-съществените събития на нашето време в евразийското пространство с исторически багаж,и необходими нестандартни кройки,но с премерени овации,в т.ч. и за кметове на провалени тоталитарни режими….
  За Лужков,работят,впрягове от цели академии,както е било при Йосиф Висарионовоич в Ялта,Техеран
  и Потсдам, а приемственосттта у нас,е окуцяла не от вчера и само дрънка с “комсомолски” щампи!
  Другите или са “преминали в другия полк” или са вече сенки..!

 3. …през 1998 г. на същото място имаше табела, която предупреждаваше, че това е място за плажуване само за руски групи…

  Добър ден г-н Инджев, предполагам, че помните и друга подобна табела, пазеща красиви места по Българското море :
  За българи и кучета ЗАБРАНЕНО !
  ————————————–
  успех !

 4. Г-н Инджев,
  Тази година и аз бях на Камчия. Не знам по какъв начин са подбирани московските деца, но наистина ме порази тяхната “дисциплинираност”.
  Още не мога да се оттърся от гледката – деца, наредени в кръг играя на нящо като “сол-пипер” и няма никакъв ДЕТСКИ СМЯХ!!!
  Направи ми впечатление и друго – руснаците не демонстират някакво превъзходство над нас, но пък всички им БЛАГОДАРЯТ за чудесния “асфалт” в лонгоза.

 5. Г-н Инджев,вероятността да откликнете на моята молба е нищожна ,но ако се решите, може ли да коментирате изявленията на Г-н Медведев и Командващия ПВО и ВВС на Русия от вчера.

 6. petkan разсмя ме, бях забравил простотиите на тез олита от вчера.

  Господин Инджев аз също бих се радвал на коментар по темата интересуваща petkan.

  Поздрави!

 7. Г-н с73,радвам се,че и Вие се интересувате от театъра в Москва,но темата е много сериозна,а в България все още не се пише за съвсем сериозни и трагично-комични неща. Пазят горките болшевики,пазят ККР-Комунистическата кочина Русия. Последната им Зенитно-ракетна система С-500, има далечна граница на зоната на поражение,..внимавайте 3500 км. Това е наклонено разстояние до целта. Това е своеобразен връх в ПВО и ПРО-противовъзд. и противоракетна отбрана. Поразява цели със скорост до 5000 км/с. Значи балистически и космическите цели са уязвими. Но ще пазят самите тях си,руския народ си иска Запада и Америка.

 8. Много ми е интересно дали във Великобритания, като най близък съратник на САЩ има някъде заградени курорти за дечица на Американската администрация и то такива, в които британците не могат да влизат (подобно на случая в Камчия)!

 9. ГБ,тези страни все още не са стигнали нивото на двете комунистически кочини-Русия и България. Там никой не може да се сети,че може да съществува такава дивотия.

 10. Толкова съм се наслушал на далавери, че вече чак нямам сили да ги осмисля.Ето, преди месец, с един подпис на областният управител на Варна, 118 дка. от най-скъпата земя по Черноморието станаха собственост на последният трибуквен холдинг. Цената естествено е символична, около 50-100 пъти под пазарната. С оглед на това, буди недоумение липсата на позиция по въпроса от иначе вездесъщият Бойко Борисов. Това може да означава две неща, още не е разбрал /чак да не повярваш / или мълчаливо съгласие и одобрение- въпреки десетките хиляди подписи на варненци против това посегателство. Там ще има атракции за нас, като ни цъфнат налъмите, което ще съвпадне с датата на откриване на новия стадион Варна, със същия инвеститор…… Ако продължават така, скоро България ще спре да граничи на изток с Черно море.

 11. Точно така Димитре,ама са малко хората като теб

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.