П(о)ръчкова журналистика

Чета, гледам и слушам за обвиненията към предишната власт за всякакви злоупотреби и се учудвам колко много учудени има. Особено учудващо е учудването на медиите, които до онзи ден бяха не само слепи за очевидните злоупотреби на властта, на която се мазнеха, но сега вече громят същата, на чиито дела служеха за прикритие с цели рекламни кампании за „успехите” на управляващите. Сега изведнъж „прогледнаха”. С разрешението и в угода на новата власт.

Големи артисти са това п(о)ръчковите журналисти. Направо акробати! Като видят пръчката на новия дресьор и алее, хоп, кълбо назад, кълбо напред, салто мортале и етюдчето с хонорарчето е готово!

Особено умилително беше да прочета как ( с възмущението на другарка, която е разбрала каква гад е Трайчо Костов с неговите „престъпления” срещу правата линия на партията) видна изповедница на властниците ( докато са такива) не можела вече да се сдържа. Повечко й дошли скъпите табелки на Масларова, поръчани с нейния подпис за луксозния социален палат в Стара Загора в последния ден на министерстването й.

Че въпросният палат в Стара Загора излиза на данъкоплатците на цена като за „златния храм” на сикхите в Индия ( а и се очертава по негово подобие да стане ябълка на раздора в споровете около далаверите на бившите управляващи), спор няма. Само че сигнали за това луксозно ( но „социално”) и незащитимо от законова гледна точка строителство съществуваха и преди. .

Нещо повече, дори в. „Стандарт”, който първи от официозите смени курса в навечерието на изборите, залагайки на очертаващите се победители, прогнозира образуване на преписка в прокуратурата срещу Емилия Масларова за заменка с министерски имот на морето при очевиден конфликт на интереси. Моя милост обърна тогава внимание и на този сигнал, както и на факта, че вестникът не позна- БСП беше още на власт!

За сметка на това всички ние, които с лекота предвидихме какво угодническо преобръщане на медии ще настъпи, познахме единодушно. Сега , както пише в. „Капитал” ( в кратък, но убедителен сравнителен анализ за курса на въпросните медии преди и сега) т.н. медийна империя на Ирен Кръстева се прероди от зло куче, което джавкаше с презрение и злъч срещу ГЕРБ и лично срещу неговия водач, в умилкващ се пудел в краката на новия господар на България.

За изданията на ВАЦ да не говорим – за тях това нагаждане е начин на живот и щеше да бъде новина обратното ( точно както в христоматийния пример за новината, която може да бъде такава ако човек ухапе куче). И при тях има нещо индийско , някаква специфична форма на прераждане. Инкарнацията в случая обаче се състои само в смяна на поведението на кучето спрямо един и същи обект в зависимост от това, кой държи пръчката. Така злото куче става пудел и обратното.

Предстои да видим при такъв лай как ще върви керванът.

19 мнения за “П(о)ръчкова журналистика”

 1. Какво да се прави г-н Инджев. Кучето лае според тоягата.А и журналистите са хора и те трябва да ядат.Но всичко това според мен идва не от тях, а от политиката на собственика на медията.Той казва на кучето да лае или да се умилква.Е, има и такива кучета, които не се подават на дресировка. Малко са, но ги има.

 2. За да не ни се смее с основание Правда Сиромахова от предишната статия,ще Ви призова г-н Инджев,
  въпреки разбунени зли оси,да забравите думата “пас” и разширите употребата на глагола “спасявам”-очевидно малко познат, вариант,за достопочтени ведомства!
  Не бе утешително,нито,когато журналистите определят стилни скиорки проспали активносттта на Полша и Канада и откупи от стотици милиони чрез шейх,нито нови икони,когато само един Божидар Димитров,не позволява,да ни шибат македонците,а болно момиче да страда неописуемо!!!
  До опита на синдикални лидери с дребен ръст или край този на известен Циганин,я докарахме,та да се утешаваме,чрез взаимни отстъпки между сини партньори,кой
  ———————————-
  на коя бил простил и обратно!
  ———————————-
  Още на 16 август заявих убедено на Бойко Борисов,че със стари и печени противници,не само няма да му е леко,но напротив….
  /естествено ако са му го предали???/
  Но нека и той се поогледа,
  поослуша и поочисти себе си и други “велики мозъци”,от “следи” но тшеславие,защото ДРУГО ще му трябва като премиер и пръв между равни!!!
  И като си хортувате???,му го кажете!Чакам честна пионерска!

 3. Да казваш истината в дни на заблуда…..
  Не приемам оправданието “и те са хора и те трябва да ядат”. Това не са журналисти.

 4. Една малка забележка, която няма много общо с основната тема за поръчковата журналистика. Този т.н. “луксозен” социален палат в Стара Загора е в същност обикновена обществена постройка с мизерно офис мебелиране и без всякакви екстри. Но по документ са отпуснати и изчезнали пари като за златен храм на сикхите в Индия. Истинският въпрос е къде са отишли тези пари и кой ги е прибрал.
  А сега друго.
  Г-н Инджев, много Ви моля ви да ми кажете къде е това писание за Трайчо Костов, защото като потомък и родственик на друг подсъдим и потърпевш в процеса съм наясно какво и защо е станало тогава.

 5. Към Любомир Йорданов:

  Аналогията с публичното заклеймяване на Трайчо Костов ( от хора, които са го аплодирали преди) направих само като илюстрация как някои журналисти се обръщат срещу обектите да своето довчерашно обожание. Както знаете, срещу вторият човек в тогавашната българска комунистическа йерархия Трайчо Костов, по указание на Сталин, се е развихрила истинска публична истерия по закеймяването му именно от правоверни парийци, за които Костов е бил “светиня”, преди да им наредят да мислят другояче.

 6. Не мисля, че Капитал промениха курса в навечерието на изборите, имаше критика към управялващите от доста преди това.

 7. Към Joro:

  Така е, не твърдя нещо друго – само цитирам “Капитал”. По принцип, когато става дума за “положителните герои” в нашата журналистика, избягвам да “потупвам по рамото”. Това ми се струва нескромно – хубавото си личи и няма нужда от моето посочване.
  Достатъчно врагове съм си спечелил с критиките си, не е нужно да дразня с менторски тон и останалте.
  Макар че е до голяма степен несправедливо да не бъде казана добра дума за приятните изключения…

 8. Пак истини, и пак написани от Вас г-н Инджев!
  Дали и сега ще четем интервю, взето по пантофи?
  Съгласявам се и с мнението, изказано от Boris Borisov.

 9. Днес е годишнина от Трагедията с подводната лодка Курск.
  Господи, моля те, прости на загиналите 118-ма матроси, старшини и офицери !

  Числото 118 носи ли нещастие ?

  В България БКП празнува 118 – тата си годишнина.
  На пръв поглед няма нищо общо между двете събития.
  Но и двете са трагедия :

  Курск е Трагедия за цяла Русия и близките на героите.

  118 години БКП е трагедия за : червени министри, заместници, чиновници, партийни лица и фирми, олигарси и други леви сили.
  И избитите невинни българи от дейността и.

  Тази година е трагична и за много от гласоп /р/одавателите на БСП.
  Загубата им и опустошителна.

  Странно е, че братската партия не спомена дори и Дума за 118 – те герои на Русия. Защото те загинаха като гарант, заедно с НАТО, за Световния мир.
  Странно.
  Червените ПР – и не са си написали домашното.
  Така е защото са обучавани от комунисти, а те, както се говори, не са много начетени.
  Поне БДВО да им беше подсказало – Pro Bono.

  Интересна за българите ще е 120-тата годишнина на БСП.
  Защото ако ГЕРБ управлява успешно – може би партията ще трябва да си сменя пак името ?

  Нека замълчим за 2 минути.

 10. Г-н Йорданов,малко допълнение и от мен за съдбата Трайчо Костов. След Декларацията на Информбюро(наследник на закрития от Сталин Коминтерн по време на ВСВойна) по отношение на СКJ(Савез комуниста Jугославиje), от 1948г.,съветската болшевишка сган се уплаши,че старото българско ,комунистическо ръководство ,по пътя на Югославските бандити,може да се откъсне от съветската опека. Тито се спаси,Кардел,Джилас и Бакарич избягаха от Москва. Нашите гадове обаче декларираха пълно подчинение на руските гадове. Но Сталин не им повярва,защото българските и югославските бандити-комунисти бяха много близки и имаха намерение да създадат Балканска федерация,с президент Димитров,а столицата да е Белград-България,Албания,Югославия и Румъния. Затова,съветските болшевики решиха да дадат пример на “солидарност”. Насила прибраха Димитров в Москва,в “рехабилитационния” център Барвиха и го отровиха с живачни изпарения. Един ден след погребението му,юли 1949г.,(съвсем малко са разрешили на Костов да скърби за шефа си), арестуваха другия диктатор-палач, Трайчо Костов,съвместно,българските и съветските копои. След идиотски обвинения и изтезания,,издадоха му смъртна присъда и го обесиха на 17.12.1949г.в СЦЗ-то. Един месец по-късно, на последния мохикан, Коларов му помогнаха да отиде при съратниците, не беше прилично двамата най-големи предатели на България да са в непълен състав. Това стана на 20.01.1950г. Поставиха техния агент Червенков. Така,за половин година,беше ликвидирано Българското партийно и държавно ръководство. Не са се радвали много години на техните дивотии.На съпроцесника от Лайпцигския процес на Димитров,Благой Попов му разрешиха да живее само няколко месеца(1968г.),след като той изпрати на Запад,във Франция,неговите спомени-книга “За да не се повтори никога вече”.Българските комунисти много бяха се ядосали на него и си поискаха помощ,дадоха им я.Попов отиде при Димитров. Познато другарско отношение към писателя Георги Марков ,се повтори през септември 1978г. Архива по делото срещу Костов е все още секретен.Това е един от актовте на БКК към своите ръководители,който се оприличава като грешка.за повече справка,можете да влезете във връзка със сина на Костов,Бойко Костов.

 11. Малко помощ,който може ,нека обясни какво означава “…луксозния социален палат в Стара Загора…”. Благодаря предварително.

 12. Г-н Инджев,
  Много сте прав! Има журналисти и такива, които се правят на журналисти. Просто са намерили този начин, като най-добър за тях за да изкарат, не само хляба, но и масълцето отгоре! Вие сте един от малкото журналисти професионалисти, за които професията е на първо място и са готови за нея и на 2 и на 200!
  Но мисля че това важи не само за журналистите а и за професионалистите въобще. Във всяка област! Бедата на България е, че съотношението на професионалистите, към правещите се на такива е същото това прословуто 2 към 200!
  А колкото до коментарите, че от БКП/БСП са теглили само пострадалите, мисля, че е неясно казано. Всички са жестоко пострадали от тази проказа! До един! Включително и членовете на БКП/БСП, независимо дали го осъзнават или не!

 13. Всичко е точно казано,няма какво да се добави. По долна пасмина от българските “журналисти” няма. В-к “Стандарт” е ненадминат образец в това отношение. Ден преди изборите излезе с челно заглавие – “Подслушват Тодор Батков”,с което рязко смени курса към ГЕРБ,след като до вчера лижеше задниците на БСП и ДПС. Ама няма как, Батков е яко замесен със заменките и трябва да плонжира пред новата власт. За “Труд” и 24 ч. какво да говорим – най-големите медийни помияри. Страхливи,докато БСП и ДПС бяха на власт,а днес на по цели страници громят далаверите им. В интерес на истината големите телевизии са малко по-обективни,стремят се дават различни гледни точки

 14. Съгласен съм с голяма част от изразилите мнение. Но хайде да погледнем от битовата страна на проблема. Би ли се наел някой да каже какви хонорари ще получи честният журналист и в коя медия ще побликува? А ако този журналист отговаря и за изхранването на семейство? С едната си честност и вяра в доброто, единственото, което му остава е да обикаля кофите. Медийната трудова борса в Бг предлага прилично заплащане с уговорката да играеш ролята на плужек. Естествено това не важи за “доайените”, маститите номенклатурни писачи, развивали се в професията със знаменития завет на Тодор от Правец. Повечето го помним – определението за истинския журналист. В този ред на мисли, трябва да сме по снизходителни към изявите на днешните служители в медиите. Не трябва да ги наричаме журналисти, те са далеч от това определение. Дано след години нещата се нормализират и в Бг да се говори за истински журналисти.

 15. Няма нищо истинско в Бълария,защото истината се крие,всичко е ясно,но до нея нямаме достъп. Е,откъде истинска журналистика,публицистика, изкуство,граждански позиции. ККБ си остава и за в бъдеще комунистическа кочина,не бива скоро никой да очаква изчистването й. Да живее наивността!!!

 16. Абе4 братчед,вземи та си монтирай кирилица,преборихме се и убедихме дин,ахде и теб сега,айде,молим ти се,не е трудно,бързо и лесно.

 17. Някой може ли да ми каже кой изпълнява сега ролята на опозиция?

 18. След падането на комунистическата диктатура,болшевишката сган беше приготвила няколко варианта за предпазване от разбиването на редиците й. Бяха създадени организации,които да заземят на маса антикомунистическите настроенияи протести. Особено това беше наложително срещу евентуални действия на българските турци. Още на първите избори,те гласуваха срещу “опозицията”. После вкараха в действие СДС,НДСВ и пр. Навсякъде имаха свои подводници и декомунизция не настъпи,защото нямаше антикомунистическа опозиция. Сега има само формални управляващи иформална опозиция,абе цирк,няма какво.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.