Преклонената лоялност и управленската сабя

Няма нужда да си Лойола, за да забележиш лоялността като основно качество, което цени новият премиер Борисов. Игнаций Лойола може да е бил йезуит, дори основател на ордена на йезуитите, но Борисов е точно обратното ( по смисъла на общоприетото тълкувание на йезуитщината като синоним на лицемерието).

Бойко Борисов е прям. Не само в приказките, но и в действията си. Който се отнесе с него уважително, получава поощрение.

Първа беше Меглена Плугчиева. Единствена от червените депутати тя не гласува срещу кабинета на ГЕРБ в НС. Въздържанието й струва някои невъздържани реплики в партията, но беше възнаградено мигом от Бойко Борисов с публично припомняне на общи добри спомени.

Плугчиева може би се е надявала на повече, но и това не е малко като изходна (резервна?) позиция при възможностите на Борисов да катапултира когото си пожелае на какъвто иска пост.

С какво Иван Искров, преизбран въпреки яростните възражения на Бойко Борисов за шеф на БНБ в навечерието на изборите, е умилостивил премиера, си остава загадка. Но е факт, че беше пожален и оставен на поста си.

Някак между капките май оцеляват и дипломатическите назначения, направени в последния момент от тройната коалиция, макар че г-н Борисов обеща категорично, че ще ги преразгледа, щом дойде на власт. Дали пък президентът Г.Първанов, който по закон последен подписва тези назначения, няма пръст в това? И ако да, точно кой от пръстите е използвал и срещу кого – пръстът, който се използва за размахване, или същият, с който човек се почуква по слепоочието като предупреждение към някого (да не прави глупости), или…

И Меглена Кунева, чието преназначаване на поста еврокомисар Борисов без заобикалки постави под съмнение поради факта, че не е бил питан за мнение дали мандатът й да бъде продължен, се срещна с премиера. Пред медиите двамата се ръкуват усмихнати. Тя има козове. Той- също. Само че от Борисов зависи много, а от Кунева – нищо. Ще разберем от продължението какво се е случило.

Най – ярка в това отношение е сцената с явяването на бившия финансов министър Пламен Орешарски на отчет пред настоящия му колега Симеон Дянков, без да е длъжен по закон да го направи. „Призовката” бе оповестена лично от Бойко Борисов. Ефектът от съгласието на Орешарски най-точно пролича в оценката на удовлетворения Борисов, който похвали подчинилия се на неговия призив бивш довереник на премиера Станишев за „мъжествеността му да се изправи и да защити” позицията си.

Знаем кое е обратното на „мъжествеността” – премиерът не спести намека към Станишев, като антипод на мъжествения Орешарски.

И така, да обобщим: Плугчиева, Кунева, Орешарски са мъжествени, защото показват лоялност. Ами ако и Станишев се преклони? Ще бъде ли ръкоположен в ордена на мъжествените автоматично и той?

Да, не съм Лойла, нито пък Нострадамус ( съвременник на Игнаций от 16 век). Но знам, че само с преклонена главичка добро управление не се гради.

Пък каквото сабя покаже!

19 мнения за “Преклонената лоялност и управленската сабя”

 1. Aбсолютно сте прав,Г-н Инджев,хиляди пъти сте прав в анализа си,но от него съвсем не следва,че имаме налице “нова власт”. Това ако е ново(изнесеното от Вас) ,аз съм марсианец.

 2. Тази сутрин влязох във вашия блог с очакването дали ще забележите и коментирате вчерашната “сценка” в Министерството на финансите с участието на няколко известни герои, между които Премиерът и “гладкия” и изтънчен финансист Орешарски. За пореден път вие не ме разочаровахте. С характерната за вас и изчезваща в българската журналистическа “фауна” наблюдателност и проницателност, това, което сте написали, е отново наслаждение за окото и духа. Доближава се до (дори и превъзхожда) някои от майсторите в жанра като Bill Maher от RealTime. Не мога да кажа нищо друго, освен- … да ви пази. Това в което вярвате.

 3. Забележио е объркването в лицата на верващите в Бойко Борисов след някои негови действия.Първо главували за Бойко получиха голяма част от администрацията на Тройната Коалиция.,получиха много веоенни,полицаи инеизвестни титуляри,поллучиха една неизвестност която буди съмнение и нервност у всички за които изборите не е само емоционална маструбация. Само,че е много лесно да убедиш българския миллет да гласува за един медиен образсъздаден от Пропагандната Промишленост какъвто е ГЕРБ и мутрата му,отколкото да убедиш Западна Европа /този термин си е все още актуален/ че българия става правова държава с върховенство на закона и няма да бъдат присвоени,заграбени или просто източени парите на европейските дакъкоплатци чрез еврофондовете.

 4. Уважаеми г-н Инджев,
  Дълги години търпяхме смени на системи,при които ни учеха приклекнали,да изчакваме докато отмине бурята!!!
  Но е вече друго,сега,дори с външно проста експертност и изопнатите лица на премиер и министри за решителонст и яка политическа воля са все в полза на националния интерес!!!
  Но и с разписани задачи срещу смазана машина,”работила” десетилетия в грешна посока,и с управленската безпомощност…но въпреки това, дръзка и нахална за повече социална праведливост,добро
  здравеопазване и срещу безаботицата….
  Но предстои бой,и не само по тях а по други харчове-главно за “пропуснати ползи” в енергетиката около “южни потоци” и “атомни централи” с претенции за милиарди-за които трябва точно воля като при Стамболов,Костов,а както иска сега и Историята,от
  П ъ р в и я к о н с у л-премиер!
  Но от ЕК,вече се убеждават,че я има и затова сте прав,че ежечасно чакаме резултатите!
  Ако е за дребнотемие,г-н Инджев,от което боли душата ,то цитираните от Вас “герои”,а вероятно,и много други заложени в инкубатора,тепърва,ще поставят на изпитание търпеливостта ни,поради скрити пружини на управлението…
  заложени и в “Духовните упражнения”/E x c e r c i t i a s p i r i t u a l i a /(1548) на Св.Игнатий,испански дворянин,
  парижки абсолвент и основател на Йезуитския орден…
  Н О О Т Н А С
  се иска,считано от 1944 г.през “Вълка”/В.Червенков/ до “Генерала”/днешния премиер/да правим каквото и к а к т о, трябва,по въпросите на държавността,пък да става каквото ще!!!
  И дано доживеем,да видим!

 5. Трудна тема и за писане и за коментиране Г-н Инджев! Нали така! Все пак това ни е материалът , не сме бъкани със специалисти, а и такива да са били с опит в “кухнята” и със съответната дипломатическа школовка. Някои и известни журналисти, като Бареков дори незабавно приведоха дори и стайлинга на прическата си в съответствие! Нищо, че на повечето от нас чувството за справедливост е накърнено и в много от случаите нагаждачеството за лична изгода добре прозира, съшито с бели конци. Все пак в крайна сметка по-голяма е ползата за всички нас ако усилията на специалистите са в положителна посока, на ползу роду. И то незабавно, зашото халът ни никак не е добър! Колкото до такива, като Станшиев, те и да се мазнят, няма какво да предложат. Единственото, което могат да направят полезно за нас е да си признаят греховете и да се предадат сами на правосъдието. но това няма как да се съчетае с никакъв техен личен интерес и затова няма да го направят, бъдете спокоен! Няма опасност за Бойко да изпадне чак в такива изкушения!

 6. Иво,четеш ми мислите,брато!Аз спирем да мисля щото така и така ти ще го напишеш,за което ти благодаря.Все пак писаното слово остава за винаги.Дерзай!

 7. Пиеса в едно действие по Бранислав Нушич и Фелдмаршал Борисов (известен като „Шекспира” в артистичните среди на ДАНС)

  Вчера по всички новинарски емисии беше излъчена една „пиеска” в традициите на българския, албански и казахстански политически театър от 1878 до 2009г. В главната роля със заявка за „Оскар” беше Над-и-Извън-Времиерът, а като поддържащи женски роли (със сериозна заявка за „Аскеер”) се изявиха настоящия и бившия министри на финансите на една някога балканска, а понастоящем средноазиатска република- ДряМков и Курешарски. В ролята на „Министъра” беше ДряМков, а в ролята на „Министершата” (по Бранислав Нушич) се изяви изтънчения актьор, комикът без усмивка, майстора на късия и по-дълъг фарс, финансовия гуру, бащата на икономиката и някои други окултни науки и занаяти, почитателя на „Златния телец” и горд последовател на Остап Бендер- Курешарски. Двамата с поддържащите женски роли бяха поздравени от появилия се към края на едноактовия спектакъл НадВремиер, като „министершата” Курешарски получи поздравления за „мъжествеността” си. … Ръкопляскания….. отново ръкопляскания, преминаващи в бурни овации. Завеса.

  На публиката отново беше поднесен спектакъл в традициите на „Криворазбраната ци(ли)вилизация” (за съжаление без участието на Г. Калоянчев), за да ни покаже, че комедията на средноазиатско-балканската политика е жива, а бай-ганьовското- по-витално от всякога- дори и когато поддържащите роли се изпълняват от жени, предрешени като мъже (за да не може никой да упрекне главния герой, че поставя в унизително положение лица от „нежния” пол).

  И още:
  (1) Сценката беше и подходящо онагледена с демонстративно електронно, т.е. „дигитално” табло, на което видяхме цифри от бюджета на една средноазиатска държава наречена република.
  (2) В кадър с едър план разбира се видяхме хубави, не – а много хубави жени – статисти (не тия двамата от поддържащите женски роли);
  (3) НадВремиерът упрекна продуцентите и звукорежисьора, че не са подбрали правилно микрофоните, с което в духа на една „далечна” епоха подсказа, че ние сме все още „нация техническа” и излезе някак „драматически” с падането на завесата.

  Очаквайте!
  Следете националния ефир за следващите спектакли на наша сцена- „Отело” (с участието на министър без портфейл, „Майсторът и Маргарита” (с участието на Майстора-в ролята Г. Дърванов и Маргарита-в ролята Малик Азеростанишев), „Венецианския търговец”- в ролята на търговеца – ДПС, а на правата и свободите- А. Доганов, и разбира се „Умирай трудно 5” ( с участието на Брус Уилис в ролята на Премиера).

  Не очаквайте скоро „Борат 2”- него го получавате безплатно в националния ефир всяка вечер в новините, както и в реално време 24 часа в денонощието, ако живеете в тази средноазиатска държава, наречена република (извинявам се на средноазиатците).

  Бел. на драматурга: Не бива да ви учудва, че поддържащите „мъжки” роли се изпълняват от жени, доколкото по времето на някой си Шекспир (абе кой е тоя селянин дето ше ми пише на английски?) всички женски роли са се изпълнявали от мъже.

 8. Това не го очаквах! Че г-н Орешарски е приел да дискутира въпроса за бюджета пред очите на всички, чиито пари досега е харчил, да се тълкува като лоялност към премиера? Какво по-нормално от това един екс-министър да носи отговорност за решенията си, дори след края на мандата му?!

  Грешката идва от думата “мъжественост”. Тя би трябвало да бъде “мъжество”. В крайна сметка за мен е важен резултатът, а не стилистиката на едно изказване. Наситихме се на изтънчените пледоарии на Станишев, който не правеше стилистични грешки, но и никой не му даваше отчет за нищо. И нещо друго: Чест прави на всеки, който не реагира първосигнално и не се изкушава да мери с този аршин: Този е от моята партия-той ще остане, този не е от моята партия-sorry, ама да не ме доближава на повече от 50 м.
  Аз живея в Германия и се интересувам от политика и икономика. Много добре усещам как работят тук нещата и как нищо човешко не е чуждо и на германците. Но първичната реакция, категоричните изказвания и крайната позиция не са толерирани от никого, освен съдебната система и службите на реда. Политиката си е политика, икономиката-икономика. Да се върви напред е най-важното за всички. В противен случай на следващите избори си аут!

  Не съм съгласна с внушението на статията на г-н Инджев. Много се надявам да не ме посъветва в такъв случай да си направя мой блог и там да си пиша, каквото ми харесва.

 9. Добро е това, което завършва добре! (Наполеон Бонапарт);
  Ако пък не завърши добре, да му мислят тези, за чиято сметка се “покри” хроническата ни хиперинфлация чрез Валутния борд!

 10. Е, тук май окончателно ще бъда определен от останалите като фен на Борисов, но аз също не виждам причина за безпокойство от цитираните случки… Дори май ще си позволя да обвиня уважавания от всички нас г-н Инджев в проява на предубеденост (човешко е, на всички ни се случва, на някои повече, на Вас – доста рядко). Защо ли? Ами струва ми се, че нито Кунева, нито Орешарски, а даже и Плугчиева, могат да бъдат сложени под един знаменател с поквареността в личне план на Станишев и Ко. Нито един от тях не е уличен или заподозрян лично, в изършването на нещо неморално. А нека да се поставим и на мястото на ПОЛИТИКА Борисов… Той не може да прекали с ролята на благородния отмъстител, трябват му ако щете чисто пиар демонстрации на някаква приемственост. И ако трябва да избира лицата на тази приемственост, кой да избере – Кунева или Р.Овч? Плугчиева или Емел Етем? А в личен план идването на Орешарски на тази пресконференция тип ‘другарски съд’ на мен също ми импонира! Готовността да носиш отговорност е нещо, което винаги съм уважавал (и не само аз, дори бих го определил тази готовност като част от идеологията на десния избирател у нас)
  Така че и аз, подобно на сънародничката ни от Германия, не споделям тези внушения. Когато и ако ББ направи ‘сделка с дявола’ ще си проличи веднага, вЕрвайте ми, но засега няма признаци това да е така, поне според мен.

 11. Доста наивна, доста балканска, доста провинциална, леко просташка, с леко прозиращи тоталитарни рецидиви е тази среща. Ще ви кажа: в западната част на Европа един министър-председател би ли дошел на среща с бивш министър на финансиите и то уличен в непочтенност? Никога, иерархиите се съграждат за да се спазват.На една такава по-скоро делова среща би ли била дадена такава публичност? Никога, защото тя съдържа откровено и то доста дебелашки една пропагандна цел, а това не е сериозно. Един бивш министър, който участва досега в съмнителна и силно оспорвана политика би ли някой на Запада би го нарекъл публично “мъжествен”? Никога, много е махленско и оопровержимо.На Запад биха ли поканили бившия министър-председател ако предварително не е уговорено, че ще дойде? Никога. И пр. Абе не може ли ако един български политик има някои пукнатини в съзидаването на личността си да ползува умни съветници – по-интелигентни и по-светски? Наверно това може и нека дадем на Б.Б. този съвет – като единствен извод от тази несполука.

 12. Управленски решения се взимат на базата на достатъчна информация. Ако едно намерение се е променило в друго решение, значи е постъпила нова информация. За да даваме оценка за някои странни на пръв поглед решения трябва да имаме информацията, които имат и вземащите решения. Ама я нямаме. Навсякъде това се нарича прозрачност. Ако липсва достъчно информация в Англия веднага правят облози. В България правим догадки.

 13. Много си е прав г-н И. Инджев, нас не ни интересуват, нито греят “мъжествените” постъпки на бившите управляващи с днешна дата. Има си и място и начин премиерът да им поиска сметка за безобразията и това е съда. Там те трябва да отговарят за делата си и да получат присъди, а не оценки. То те ако са били свястни нямаше да ги натворят такива, а сега и хиляди обяснения да дадат между другото си е преливане от пусто в празно.

 14. Аз пък вярвам, че не “всички са маскари”. И поради тази причина съм склонна да подкрепя мненията на Вера Кьоглер и Г.Дойчинов. Във всички партии вероятно има отговорни и свестни хора, така както има службогонци и андрешковци. Смятам че да кажеш истината или да признаеш качествата на победителя, не е ласкателство, а доблест.

 15. Питам Вера Кьорлер, Г. Дойчинов и maristaneva – не е ли ясно, че като се каже Пламен Орешарски се разбира Васил Божков – Черепа …

 16. Наистина, чувствах се като в небрано лозе по време на тази “пресконференция” или, както там се нарича. От неудобство превключих на друг канал, за да не гледам излагацията. Аз, която с вяра и оптимизъм, дадох тези 100 дни, които по право се полагат на всяко ново правителство, бях доста смутена от факта, че Орешарски призна с половин уста “дупката” в бюджета , а премиерът побърза да му поблагодари, че се е отзовал на поканата и нарече постъпката му мъжествена, в противоречие на всички закани, че ще ги натика в миша дупка, заради зулумите им.Боже, нека да съм сгрешила и да не съм се заредила с прекален оптимизъм.

 17. Изключително нелепа среща! Подкрепящите я, не ви ли се стори странно как героите на сценката стоят в ъгъла на стаята и си “говорят”. Пропагандно мероприятие от където и да го погледнеш в стил ББ, където именно “мъжествено” е най-важното качество за показ, но без покритие. Защото какво му е мъжественото да угодиш на егото на премиера, за да получиш индулгенция от него за греховете на управлението си. И не ми казвайте, че Орешарски не можел да носи цялата отговорност, защото срещата все пак беше акцентирана върху бюджета.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.