Кремъл мълчи тревожно за промяната в България – да се тревожим ли?

Не колекционирам руски управленски странности, но когато се натрупат достатъчно такива и са все от един тип, предлагам да се замислим. Защото сме прекалено зависими от Русия, за да си позволим да се правим, че не ни интересува какво става там.

Капката, която преля чашата на съзерцанието ми, е изявлението на руския президент Медведев, според когото убийствата на правозащитници в собствената му държава били провокирани от чужди сили. На някого в чужбина не му харесвало как хубаво се развива Русия и затова й пречи, като избива… руски правозащитници ( Наталия Естемирова, едно от най- известните имена на онази рядка, но и рядко упорита руска порода противници на тиранията, стана поредната жертва на зверско убийство в Чечня).

Мухлясълият аргумент за „външния враг” ми напомня една апокрифна веселяшка песничка от детството ми, в която се иронизираше гадният империализъм като универсално зло ( сигурно е родена на някой обект на прохождащия социализъм ):

„ Ей, мина злото, в язовира готин е живото.
Ала гангстерите оттатък морето, сакат да ни бъркат мурафето”!

Изявлението на Медведев, направено в лятната резиденция на руската власт в Сочи, където се е срещнал с германския канцлер Ангела Меркел, е част от чуждомразкия сериал, който се върти от трибуната на Кремъл. На Медведев и компания всички са им виновни – ама наистина всички наоколо, с някои малки изключения в Централна Азия, където СССР практически не си е отивал от главите на старите комунистически управници.

Русия е в обтегнати отношения с почти всички свои европейски съседи. Швеция, която току-що пое председателството на ЕС, е сред най-твърдите привърженици на твърдия курс спрямо опитите на Москва да използва износа на нефт и газ като стратегическо оръжие спрямо Запада. Шведската съпротива срещу руския проект „Северен проект” е основния препъни камък пред него ( макар Стокхолм да се аргументира предимно с екологични причини срещу тръбопровода).

Полша действа в тясно сътрудничество с Швеция в това отношение. Но не само в това – поляците са вбесени от руската пропаганда, която е изцяло под държавен контрол и в това свое качество ( в големи количества) бълва инсинуации срещу Полша, която наскоро беше обвинена от руската държавна телевизия за солидарно виновна заедно с Германия за началото на Втората световна война.

Явно в Москва не могат да простят на поляците ролята им за формирането на единна европейска позиция, която се изрази в гласуването на резолюция в Съвета на Европа, в която за първи път СССР беше прикован на позорния стълб като еднакво виновен за тази война, заедно с Хитлер.

За враждата, граничеща с ненавист, между ( поне две от трите) балтийски републики и Москва, да не говорим. Естония е почти на ръба на дипломатическата война с Кремъл от години. Румъния пък наскоро беше заклеймена в руската столица за това, че е продавала оръжие на Грузия.

Самата Грузия, друга православна съседка, си е направо номер едно в списъка на руските врагове. Но ако тя е малка и „лесна” за бой, то какво да се каже за Украйна? Ето че и премиерът Юлия Тимошенко ( подозирана в готовност за сговор с Москва заради някои нейни действия по време на газовата криза през зимата) намери за нужно да се присъедини към своя ( ту опонент, ту съюзник) , президента Юшченко и даде отпор на декларацията на руския президент Медведев, в която заклеймява украинската политика спрямо Русия.

Съответно Медведев оповести, че няма да има нормални отношения с Украйна, докато Тимошенко е премиер!

И кой остана? А, да Беларус, Молдова и т.н. Приднестровие ( поредният сепаратистки анклав, една голяма казарма с руско оръжие, създаден и поддържан от Русия като инструмент за влияние в своята европейска периферия). Само че в Беларус президентът Лукашенко, един от последните диктатори в Европа, толкова е ядосан на отказа на Москва да го субсидира, че откровено се зъби на досегашния си спонсор – отново енергийната политика е ябълката на раздора.

А пък в Молдова другарите на Москва от компартията за първи път загубиха изборите. Току що.

Не претендирам за изчерпателност ( в Европа има още Финландия, Словакия…), но враждебността, която заобикаля най-голямата по територия държава в света предизвиква все пак натрапчивия въпрос: нима всички „джуджета” са се наговорили срещу великана и то по внушение на Запада?

Очакваме официална позиция от Кремъл след канонадата в руските медии, които бият тревога, че в София е настъпила неблагоприятна промяна за интересите на Русия. Какво ли значи мълчанието на Москва, което е толкова нетипично за нейната политика спрямо всеки, който с нещо не й харесва? Бонус? Време за размисъл ( докато се поправим)?

Каквото и да значи, не може да бъде скривано дълго. И когато излезе наяве, ще разберем доколко сериозна и съществена е промяната в управлението на България.

19 мнения за “Кремъл мълчи тревожно за промяната в България – да се тревожим ли?”

 1. Изключителен анализ!
  Тема за размисъл в забързаното ни мизерно ежедневие…
  Как ли ще реагира руската мечка?
  Това е добрата журналистика:)
  Останалото е чалга от сутрешния блок по тв:))

 2. Аз също мисля, че отношението на Москва към това правителство ще е лакмусовата хартия и ще определи дали действително България поема по свой собствен път и дали троянското магаре е било наистина кастрирано на изборите през юли. Аз съм изключително много скептичен, но се моля да не съм прав в подозренията си заради доброто на България.

 3. Напротив,Г-н Инджев,изключително изчерпателна и широкообхватна статия представяте,анализа е много обективен и задълбочен,поздрави. Затова казвам винаги,че за сериозните неща ,трябва да се говори сериозно започвайки от изходните точки,както в този случай…

 4. Мълчанието на Москва по отношение на България може да си е част от играта. А и нали подписаха за Южен поток с Турция – т.е. тук няма нужда от думи – като се отмятате, Москва е бърза в отговора си. А може Южен поток да си е бил шантаж още отначало.

 5. Вашият пореден анализ си е един от шедьоврите,с които сме свикнали,а както личи и съотечествениците ни зад граница…
  На голямата глобална сцена-да наречем другата условно “по-малката”-върви негласно състезание и на “английски” и “на руски” “кой е по-по-най”,при които всеки път отписаните се завръщат и силни и по-амбициозни,
  но не и кьто безгласни букви,за каквито ги вземат..
  Има,и странни и не случайни явления на “централизиране”на властта ,както в Москва,така
  и във Вашингтон с ловки стратегии,дори при мълчеливо отсъствие на някои!!! в Русия,ЕС,Близкия изток и др.
  В Кремъл традиционно разчитат на умела и лишена от идеализъм,
  имперска дипломация,за разлика
  от Америка…..
  Там,едва преодоляна расовата,ще трябва някога,да се преодолява и половата дискриминация,за разлика от Кремъл,където не страдат от усещане за неизбежност и тактически грешки на “демократическия”…. фронт,дори и да се разклатят Беларус,Молдова
  и Приднестровието!!
  НА ДРУГАТА,ПО-МАЛКАТА:
  У нас след Надка и калфи,на войнствения сегашен “мачизъм”,може дори и да са му любопитние женски гамбити, грижливо отглеждани, и от държавния глава,бившия премиер и около застрашени вече сарай..
  Но еважен поставения въпрос във Вашата статия,и не само…
  ———————————-
  около ЕС,Македония,Западните Балкани и в евразийския масив
  ———————————-
  к а т о п р о з о р л и в,
  защото женския модел и чрез брачно ложе и зад кулисите,бавно и безвъзвартно умира….и би било най-добре,режисьорите,ако ги има,да са по-честни с Генерала….ако се стигне, и до налагане и до отстояването на промяна….защото Москва на сълзи не вярва!!!
  А той или няма,да се случи,или на други не изгодно,да му подскажат,
  че моделът с нахъсани в тишина
  “екипи на съперници”,развит от А.Линкълн и прилаган успешно от цар Борис III…е работещ ако отгледаш колоси като Х.Кисинджър,
  Строуб Талбът,Горчаков,Симеон Радев и т.н.

 6. Според мен има ясни симптоми за началото на края на Руската империя и в относително по-бетонираните мозъци там. Могичий, великий, ОК, обаче много хора от върхушката натрупаха лесни пари, направиха големи състояния и определено вече разбират, че имперските амбиции ги оставят изолирани от света и натрупаните капитали не могат да рзвият що-годе нормална, в необходимия мащаб и широта, оборотност. А великий могучий носи все по-малка полза за това. Ние, една група политически анализатори към агенция ЕЖК (една жена ми каза) сме забелязали, че в Русия има две обективни партии по икономически интереси – “суровинники” и “оружейники”. Когато Русия все още беше “могучая”, военния комплекс на Русия имаше много пазарни фенове, особено сред т.н. “борещи се за независимост (на местната мафия)”, в арабския свят, разни черни диктатори и пр. С годините тези огнища на любов към руското оръжие се топяха непрекъснато – съветската военна доктрина остаря в облика си на хамалска и разрушителна (тя беше такава, че след края на военните действия не можеш да различиш победения от победителя), редица явления в света (Войните в Персийския залив, катастрофата на подводницата “Курск” напр., и др., подкопаха и вярата в надеждността на руското оръжие – тези, които го купуват, стават все по-малко. А “великая, могучая” ще рече от левия джоб в десния – хората, които трупат капитали от това, им трябва международен простор. По тази причина “суровинниките” взеха връх в Русия, направиха удивителни и лесни пари, но без dealing с напредналите икономически страни (разбирай без доверие с тях), оборотността на капитала при очертаващия се крах на ползването на политически средства при поддържане на суровинния пазар в допълнение на кризата, става отчайващо ниска като за номинално големите усти на руските нововелможи. И ако не беше големият страх да не изпуснат огромната си армия от контрол с всички произтичащи от това последствия (Югославия е много мек пример), водена от хора с абсурден начин на мислене, отдавна да са подкарали икономическия курс.
  Аз мисля, че у нас краха на БСП и изгрева на ГЕРБ са симптоми за някакви такива тенденции, които, между другото, изглежда че добре се приемат в ЕС, бидейки повече или по-малко в унисон с техните намерения.

 7. Дано, на някои да не им се стори, че се отклонявам от темата, защото не считам, че съм такъв специалист, та да коментирам тази материя, затова ще изложа един дребен факт от далечното минало. Завършила съм единствената по онова време гимназия с преподаване на руски език, намираща се на ул.”11 август”. Почти всички преподаватели бяха руснаци. Та, един от тях, който ни преподаваше история, защото тежко раняване във войната му попречва да бъде дипломат, веднъж, не си спомням по какъв повод, ни изведе извън училище и се озовахме при паметника на Цар Освободител. Той беше много изумен, че сме построили паметник на човек, който не е имал никакво намерение да ни освобождава, а си е имал съвсем други амбиции, но кой да ти слуша някакъв си учител. Та, затова и до днес не можем да се отърсим от натрапената ни зависимост и желанието на Русия да ни притежава в прекия и преносен смисъл. Наистина, да почакаме знаците от новите управляващи.

 8. Притеснтелно лично за мен е че около ББ освен чесни, непреднамерени и проевропейски настроени хора има и доста “багаж” – хрантутници разни с каквито беше пълно през т.н. социализъм, който през идващата за България криза след зимата на 2010 г. може “да предаде четата”.Свикналите “да получават” от гплемия руски брат “нещо” срещу послушание сега ако това “нещо” не се появи откъм “новия брат” може яко да разклатят стола на ББ. Дано той издържи – в товае нашата надежда.Амин!

 9. И статията и коментарите по нея са си направо предизвикателство за г-н Генерала,когато до две-три седмици- му предстои истарическо решение от рода на тези стояли пред Стамболов и Костов.
  И депутатите му са стегнати,а и Волята се пръска по щевовете,както у него,така и у министрите му:
  Колкото и да си трае Трайчо,все му се долавя и без превод,както по НЕК/Националрен енергиен холдинг/,така и по туризма подценил испанския порочен урок,по нашето Черноморие…
  Нашите хиени,които са самия НЕК,ще се изпотрепат,да доказват “изгодата?”от привличането на чужди капитали,тъй като,само за АЕЦ “Белене” се цитират 8-10 млрд. повече или по-малко….но!
  Той,Георги Георгиев добре си го е казал,но макар и към висшия католически клир,”подпомагал крале в държавността”,в личен план,болката ми е за вечната истина и минали стълкновения::
  Било при Симеон Велики и Стефан Душан,било при Тито или Героя от Лайпциг,сърбите пак,дори с това равнище,са се усетили…
  И вече стават три воини,mi General! за две столетия…а ние се по-малки и по-бедни!!!
  И нищо чудно,че и при Тато,Белград и дори Букурещ бяха предпочитани като постоянни седалища на чужди мисии…
  Какво чудно,че в ЕС са по-наясно,а други вече се и б а в я т…..
  БКП сами се насадиха на пачи яйца,но и за изгревите трябват твърди знаци!!!!

 10. Това е доста долен антируски пасквил в който почти всичко е обърнато наопаки. Интерпретацията на фактите е тенденциозна манипулативна и едностранчива. Това не е качествена журналистика. Това са излияния на личната омраза на един болен човек към една велика страна намираща се в сложна политическа ситуация и действително под обсада от агресивния запад. Инджев пише така сякаш руснаците са окупирали Афганистан и Ирак и имат военни бази навсякъде по света включително по границите със САЩ. Двйния стандарт на автора и душевната му мерзост са неизчерпаеми. Чудя се откъде толкова злоба срещу Русия. Страната най-близка на българия по съдба език и дух. А за последното не съм сигурен че е останало в България. Инджев Инджев, как можа да пропаднеш толкова. То да беше само ти …

 11. Здравейте г-н Инджев и вие драги форумци,
  И аз като един последователен анализатор от агенция ЕЖК немога да не дам моя скромен принос по темата.
  Защо Москва мълчи – ами в отпуска са, на море; нека да свърши лятото, ще видим.
  И втората ми хипотеза е, че нямат толкова газ, колкото казват, че имат иова си го мисля още като избухна газовата криза през зимата. Според мене, руснаците нямат достатъчно газ и “кризата” беше изкуствено предизвикана докато натрупат количества за да покрият разходите. Аз като един виден неспециалист по добива на газ си мисля, че ако помпаш газ и не го пращаш по газопровода трябва да го складираш в газохранилища. Газта не е като да си набереш дърва в гората и ако не си ги извозиш преди зимата, ще си ги прибереш напролет. Не си спомням да казаха, че са спрели или намалили добива на газ. Напротив, навсякъде се обявяваше, че газодобивните им станции работят с пълен капацитет. Тогава къде отиде тази газ. Руснаците може да са всякакви, но не са глупави и спирането на газта през зимата си мисля, че беше крайна мярка да се прикрие факта, че те нямат толкова газ, колкото казват, че имат. Поправете ме ако греша. Та според мене ще бъде правилно да се пита, дали имат толкова газ, колкото казват че имат. Не съм чула някой да ги пита за това. Същият въпрос трябва да се задава на всички които помпат газ и нефт, защото действителните запаси са много по-малко от тези, които се обявяват.
  Та като прочетох анализа на г-н Инджев, не знам защо си спомних за Сталинградската битка, но истинската, не измислената от Петър Димитров. Както знаем сталинградската битка обръща хода на ВСВ и истинската причина се споменава много бегло. А причината е техническа, или по-скоро технологична. В условията на руската зима, германската техника излиза от строя; не могат да си запалят двигателите на танковете хората, които не са нито проектирани, нито снабдени с подходящи горива и масла за да работят при ниски температури. От там нататък, великите стратегии и тактики на руските пълководци ги знаем. Та мисълта ми е, че зад политическот решение да се спре газта посред люта зима има голяма вероятност да се крие една много техническа причина – просто не са имали тогава достатъчно газ. Липсата на газ е много вероятна причина за мълчанието сега.

  Ще завърша, ни в клин, ни в ръкав, с един стих на Станка Пенчева.

  Боже колко кратко лято беше,
  А на мене ми се ходи боса,
  пъстра рокля ми се носи…

  Бъдете здрави, че то май лято вече не остана, каквото и да означава това.

 12. мълчанието на Москвa значи, че Медведев още не е изтрезнял и Путин му е запретил публични изяви 😉 Като изтрезнее – ще каже какво мисли Путин, ако го запомни.

 13. Едно допълнение. Вчера по един от руските канали даваха филм посветен на Руско – Турската война 1877 – 1878г. Та в него, в обичайния пропаганден стил се чуха доста обвинения срещу нас, българите за неблагодарност към освободителите и прочее познати неща. Това което (пак) не се чу е какви са били руските интереси преследвани с тази война. Познато нали?
  Изглежда, че московското мълчание е към края си.

 14. .
  Предстои още да се убедим, че действително има промяна, а не оптическа илюзия.
  .
  Сори за скепсиса.
  .

 15. Според очевидец,Първанов,Станишев, Борисов и Гергов са били на една маса в”Слънчев ден”, вечерта преди парламентарните избори.Като сложим и леекия завой по отношение на руските проекти, ще излезе, че инстинктът на г-н Инджев не го е подвел.Няма да мине много време и всичко ще стане ясно.Ако пък и Плугчиева стане началник в БСП и се сдуши с приятелчето си Бойко, нещата ще се натъманят.

 16. Интересно защо Русия не се занимава с равностойни на нея големи по площ и с многобройно, относително съизмеримо с нейното население страни – като Китай, САЩ, Индия и др., а за страната ни, съответно, биха били по-подходящи отношения със съизмерими с нашите мащаби страни, в противен случай се получава твърде съмнителен дисбаланс, който, при наличие и на минимални имперски амбиции у “гиганта”, биха придобили застрашителни последствия за “джуджето”.

 17. Защо си мислите че руснаците се интересуват толкова от нас.Миналата година бях 15 дни на гости на приятели и никвде не чух/радио или тв/да се спомене името България.Русия играе с големите-България не я интересува.За България може да чуете само от по възрастното поколение което си спомня с носталгия за зеленчуците или някогашния Слънчев бряг.Забележете че дори обучението на грузински войници/пушечно месо за Афганистан/ от американците е договорено с Русия.А това дали турците не ни вземат вече тръбите за който толкова спорим и се силим е вече май факт..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.