Нерде Малта, нерде Моллов?

Бил съм Малта- малка и спретната. Но е далеч по хубост от нашия земен рай – такъв, какъвто с право го определяме в националния си химн, имайки предвид природата, а не държавата.

Оказва се обаче, че малкият и доста каменист остров, където има голям проблем с питейната вода ( но това не пречи да има развита туристическа индудстрия), е сред предпочитаните места за емигриране на българи. По данни на Евростат, цитирани от сайта Кафене.нет, българските заселници формират третата по големина имигрантска общност на острова ( след британската и индийската).

Освен черните мисли, които може би навява фактът, че каменният остров е предпочитано място за заселване на много сънародници, родени в земния ни рай, смътно в съзнанието ми се появи въпросът: с какво споменавахме Малта през годините на „прехода”? Каква непреходна ценност от нашата действителност беше свързана с тази страна?

Вероятно и вие се досетихте: от Малта бил тръгнал пътят към богатството на човека, който олицетворяваше еднолично забогатяването в най-новата ни история. Основателят на Мултигруп Илия Павлов твърдеше, че е спечелил първия си милион именно в Малта, защото се досетил да нареже и продаде като старо желязо бракувана съветска подводница.

Тази басня е основополагаща за приказното натрупване на милиони „по български”. Ако на Рокфелер му е трябвала ябълка, която да лъсне и да препродаде (според американската митология за първоначалното натрупване на капитала), у нас не се задоволяваме с по-малко от подводвница. И не жълта, а червена.

Добре, да оставим покойника Павлов на мира. Опресняването на спомените обаче не спира дотук. Защото в същото време от медийното недибитие изплува името на друга емблематична фигура от онзи ранен етап на бързите и лесни пари. Според в. „Стандарт”, някогашният собственик на „Първа частна банка” Валнтин Моллов стои с негова фирма зад огромен корупционен скандал с пребоядисване на вагони, за което БДЖ е заплатила надценка от 2800 процента!

Признавам, че търпя упрек за „смесването на жанровете”- нерде Малта, нерде Моллов ( когато става дума за Павлов). Но ще го понеса. Приемете аналогията за нещо като „импресия”. За да не кажа „депресия”, каквато може да предизвика нестихващата далавера с рязането на подводници и пребоядисването на вагони.

Не е за чудене, че мнозина искат да скочат от последния вагон в европейския влак и да заменят земния рай с държавния уют.

7 мнения за “Нерде Малта, нерде Моллов?”

 1. Чудех се къде изчезна тоя честен частник, а той отишъл в БДЖ-то. Хората, които пътуват трябва да си носят пожарогасители и каски.А най-добре да не пътуват…

 2. Около въпроса с “петолъчката” тече времето,както за кредита на доверието,така и за предявяване на сметката,когато се въртят и изхабени лица и нови др. с такива с перспективи – като продукти на обществото.
  Но България, няма национална и обединваща цел след приемането ни в ЕС,когато на елита,не стигна кураж,да довърши по адекватен начин започнатото,освен с префинено пречистване но революцията след господата Т.Живков,Ж.Желев,П.Стоянов и Г.Първанов,но и с фалшива “бременност” и още по-фалшиви родилни болки в държавното устройство….
  А ключови са, не само антикризисните програми,но и насоката на самото антикризисно развитие,въпреки и пренаселеност с “експерти и в БКП-БСП” и не толкова претенционви ,но по-истински в “Герб”
  По тази приичина и “Сега” цитира днес едни важни изводи на тъжно известен държавник в Съветска Русия:”Човек винаги трябва да има нещо хубаво пред себе си!”
  Когато върнат предаваенто на Иво Инджев,ако той пожелае,ще поговорим и за това,където и да е:било тук било в Малта,в т.ч. и за Моллов-Кафандарис!!

 3. Даа-а, кофти – ако тази персона е отслабнала достатъчно, за да изпълзи от дупката си, ще има да гледаме сополиви дири по пейзажа. От цялата комсомолска гмеж, дето ни изгради капитализъма, тоя беше особено слузест. Помня, бяха чифтосани с Блъсков – единият пуска лигата, другият маже вдъхновено. Славни години – 0.8 млн. екскомунисти – 0.8млн. тираж на наш’те издания, хем вече демократични и независими.

 4. Добър ден г-н Инджев,
  Моллов, Павлов, Бакърджиев и други са кротки като мушици по каманяка на Малта.

  Руски сайтове рекламират Малта като място с най-малко престъпност в Европа.
  Не знам дали е вярно.
  Но съм Абсолютно убеден , че без съд и присъда хранят лавраците / тамошните прасета са лавраци – отглеждат ги във ферми , навътре в морето / с всеки, който иска да се прави на мутра.
  България и след още 2 000 години не може да има такава организация. Макар в последните години социалистите оакаха работата.

  Никак не е случайно, че българи искат да имат “стъпка” в Малта.
  Като оставим настрана строителите – по-заможните хора остават анонимни.
  В Малта туристите се разхождат САМО близо до водата.
  Не можеш да видиш турист по уличките на местните хора. Не можеш да видиш туристи в квартали като Милиеха – покрай залива. Там няма заведения – за да НЯМА туристи.

  Малта е на малтийците . Ние, туристите, сме на гости .
  Всяка неделя има състезания по кооездене.
  НА панорамният път.
  И за да не се дразнят туристите пише ” В ремонт ” .
  А малтийците си карат велосипедите.

  Публикувал съм стотици снимки на Малта. Познавам и България . Познавам антиТуризъма в Родината ни .
  Посетил съм и други държави.
  Като нашата помия няма !

  Показал съм снимки на хладилни камери в Малта – на края на света, където производителите оставят вечер набраните плодове и зеленчуци. Сутринта идват търговци и снабдители мерят си , оставят парите и заключват. Няма нищо наоколо.
  Само камъни и лехички с плодове и зеленчуци.
  Как никой не краде ?

  В 2-3 часа през нощта момичета на 12-15 години могат да се приберат пеша от нощният “град” към хотели и пансиони. САМИ !
  Няма кражби и изнасилвания.

  Има много ферми с лаврак.

  В Малта тихо и кротко изродите изчезват.

 5. Дали едно място е рай или ад зависи от дефиницията на понятието. Фактът, че въпреки прекрасната природа на България, повечето от нас намират, че Персийският залив, Антарктида и дори можеби Луната са рай, в сравнение с родния край! Явно дефинираме рая, като място където тече спокоен живот с ясни и прости правила, които се спазват и уважават от всички. А при такава дефиниция България е просто деветият кръг на ада!

 6. До GB – много добре дефинирано. Съгласен съм.

 7. Така е ГБ,докато комунистическата сган управлява България,така ще бъде,който може,да се изнася,не е оправдано да съществуват бтакива страни като България,само мъка за народа,мъка и надежда,един ден ще изчезнем,интернационализмът на комунчетата ще се реализира,успехът им е в кърпа вързан.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.