Държа(в)ната телевизия поднесе изненада

Да не би да има „преврат” в държавната телевизия? Така ми прозвуча, когато в късните новини на БНТ на 18 август направиха нещо нечувано: анонсираха акценти от страниците на вестници, само един от които ( в. „Класа”) е част от подмазваческото медийно статукво от близкото минало ( а може и да е минал вече „отсреща”). Споменаха пътьом “Монитор”, както и “Новинар”, но прозувуча като “пълнеж”.

Останалите три, цитирани с извадки от новите им броеве, са далеч от подмазваческата спрямо властта традиция. Това са „ Дневник”, „Сега” и…не може да бъде, в. „Седем”.

„Дневник” и „Сега” ( единият с доловима дясноцентристка позиция, а другият – с лявоцентристка), бяха единствените два национални всекидневника, за които може да се каже, че се държаха достойно по отношение на всемачкащата тройна коалиционна власт. Минават за „малки” ( понеже у нас защитаването на принципи и медийното им влияние се мери на килограм, а в случая – на тираж), но с характер.

Вестник „Седем”, който ми поръчва статии и дори ми предостави авторска колонка, е седмичник, който открито заявява своята дясноцентристка позиция. Той е сред абонираните за бойкота на подобни прегледи на печата в електронните медии и особено за показване от “синия екран”, защото  за цензурата е прекалено син.

И нито дума за “великите” издания на ВАЦ и за публикациите в пребоядисания, закичен вече с ГЕРБова марка “Стандарт” – водещите по тираж ( и слугинаж) всекидневни еднодневки!

Остава да се надяваме, че „грешката е вярна” и че забраните на цензурата най-после получават отпор от журналисти, на които им е писнало да ги мачкат и чрез тази съзнателна демонстрация на отношение към автентичния печат ( пренебрегвайки сурогатите на дискредитираните тиражни издания) дават знак за дългоочакваната промяна в най-важната за властта пропагандна институция.

14 мнения за “Държа(в)ната телевизия поднесе изненада”

 1. брилянтен си Иво, винаги си супер.. кефим се като чета статийте ти…

 2. С ВЕЧЕ 27 годишна професионална кариера КЪМ 1989 Г. обяснявах убеждения и причини през 1990 г. на Ж.Желев,д-р П.Дертлиев/лично/и Ф.Димитров/лично/ да застана
  по-ясно в редиците на демократичните сили.
  Най-прекият ми началник в кариерата – В.Вълков,към момента тогава – го утвърди с ведомствено
  решение по съответния начин в задаващата се на хоризонта “царска фаза” на прехода,която от момента на появата на началника на г-жа Р.Желева,в този блог наричам Първият консул.
  Да са живи и здрави те и прелезите им:но,ако не друго,поне става ясно-стига да има останали добросъвестни-че поведението ми на все още жив професионалист,се обуславя,не от Надка,Калфин,Румяна
  и началниците им,а от неизменното
  отношение към държавността,за която десетки пъти е било повтаряно по разни поводи-статии на г-н И.Инджев.
  А,дори и тогава,като в случая с Царя,преглъщайки много повече,съм се старал,да не давам воля на чувствата си,поради същата тази вечна наша държавност!!
  Защото тя е над нас,дори и да сме стъпкани!!!ОТНОВО,ДОРИ В КОНСУЛСКАТА Й ФАЗА на прехода,
  въпреки бегли,сходни моменти с Първия,в “кариерното ни развитие” и в ч а с т т а g u a r d
  Така приключвам и с висящия въпрос между нас с г-н И.Инджев,тъй като отношениеето ми към България не е прощнуровано,
  нито с партийния печат на НДСВ,нито обгербвано с този на управляващата партия,но ясно заявено в този блог!!!

 3. Никога не съм вярвал в “преданността” на човека в унифороматга на полицая, тогата на магистрата или костюма на медийния администратор към доскоро управляващата коалиция. На властта се служи, докато тя съществува, след това неминуемо следва известното физическо явление “хелиотаксис” – слънчогледът извръща лицето си към преместеното на нова място слънце.Това пред очите ни ще става с вестниците и телевизиите – постепенно те ще влезат в услуга на новата власт.Очаквайте много скоро дори да започнат да ни дават политически уроци по демокрация.А в това време, господин Инджев ще е започнал да се занимава с недъзите и грешките на новото управление. Можем да бъдем сигурни в това, защото всички съзнаваме, че за него журналистиката има високото предназначение да корегира обществено-политическата действителност, а не за да си припява самодоволно циганската песничка “Хубав ми е занаяатаа, с него вадя си параатааа…

 4. Автора, нещо си се объркал с вестник “Сега” – беше лявоцентристки преди години, когато начело беше Андрей Райчев. В момента това е един от вестниците, които се скъсват да пишат дитирамби и похвални слова за Пожарникаря, който се изживява като собственик на държавата…

 5. Много точно е казано всичко, г-н Инджев. С едно малко уточнение – в. СЕГА от доста време е с дясноцентриска ориентация. Ако редовно го следите, ще се убедите сам. А че той, заедно с ДНЕВНИК най-интелигентно поднасят новините – за това спор няма!

 6. Много точно е казано всичко, г-н Инджев. С едно малко уточнение – в. СЕГА от доста време е с дясноцентриска ориентация. Ако редовно го следите, ще се убедите сам. А че той, заедно с ДНЕВНИК най-интелигентно поднасят новините – за това спор няма!

 7. За съжаление пресата ни не е неутрална относно партиите и личностите им, тя си е очевидно “лява”. Та пресата ни започна атаката срещу правителството на СДС и Ив. Костов, вкл. и чрез създадени от нея манипулации и все така продължава “по темата си”. Това е интересно, понеже журналистите са предимно млади хора, интересуващи се от сегашното и бъдещето,а те от години са толерантни към носталгиците на “миналото” и с подвеждащи заглавия и коментари внушават изключително черногледство нихилизъм-омраза и присмех към всичко българско. За съжаление-това е заразително.

 8. Да живее наивността!!! В България няма нищо десно,нито лево,нито центристко,нито левичарско,има само една тъмна, мръснишка комунистическа мафия,ръководеща своите пионки,боядисвайки ги в различни цветове. Какви центристки течения виждате,като са ни натикали в това вонящо блато на посткомунизма, то бива наивност,но чак пък такава глупост,не…

 9. Повечето от моите приятели въобще са изтрили тази телевизия от менюто н дистанционното, на въпроса ми защо не искат да разберат за какво отиват парите им
  отговарят следното:
  “Тези ги гледаме от детстото си и с нищо не са се променили и имат наглоста да се перчат с глупостите
  които са сътворили.Ако искаме да гледаме сапунки и френска документалистика го правим директно от извора”

 10. Изненадва ме лекотата с която хората могат да бъдат манипулирани от медийте.Това се случваше през цялото време на прехода и резултата е покъртителен.Сега много голям процент от българите(и даже млади хора без носталгични изживявания) са убедени че Филип Димитров е “унищожил селското ни стопанство” а Иван Костов е “ограбил държавата чрез приватизацията”,”отрязал” пенсиите на хората и сега е най-богатият човек в България.Не мога да си обясна,защо голяма част от хората така лесно си “лепват” в съзнанието тези “хитринки”,така умело поднасяни от “майсторите” на пропагандата,много добре обучени в миналото,по разни българо-съветски школи.Да се мисли и анализира се оказва не лека работа за много хора.Жалко,че процента им надхвърля много този,на твърдия електорат на БСП.И по-интересното за тях е да прочетат в някой вестник “как баба Тодорка паднала от кревата докато спяла и …,или “как петелът на бай Генчо правел секс с пет кокошки едновремено” и т.н.А не примерно за прословутия пикник 89 година на Унгаро-Австрийската граница,сложил началото на свободата на милиони хора.

 11. В името на точността: Мисля, че БНТ ми е на 44 и три пъти назад. 🙂

  Лично аз чета Дневник (и телевизията им не е лоша). СЕГА на мен лично ми идва ляв, а Седем твърде десен, въпреки че и двата вестника има много добри попадения.

 12. По мое скромна мнение най-добрият вестник на пазара е “Сега” – интелигентно списван, балансиран, актуален. Никога не е пестял горчивите истини за силните ва деня.Не ги пести и сега. Няма теми табу /С изключение на критики за Газпром и Овергаз/. Рубриката му Наблюдател е велика /К. Донков!, Д. Иванов, Хр. Караджов, Б. Ламбовски/

 13. Приятно съм изненадан от този факт.
  Още едно-две такива съобщения в мрежата и току виж съм започнал да гледам БНТ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.