Кой ми сви икономиката?

При управлението на Жан Виденов ни свиха парите. А при следовника му Станишев ни свиха икономиката – същата, която тройно, трижди коалиционно и предизборно ни обявиха за уникално недосегаема за някаква си световна икономическа криза.

На пръв поглед това не боли толкова, защото все още не е толкова лично (както да ти обезценят личните спестявания) . Но е също толкова мащабна измама, маскирана с многократно повтаряната лъжа за България като „най-подготвената в света” да посрещне рецесията, инфлацията, безработицата и другите световни дреболии.

Българската икономика се е свила с 4,8 % през второто тримесечие на годината спрямо година по-рано, показват експресните данни на Националния статистически институт. Така спадът се задълбочава, след като през първото тримесечие брутният вътрешен продукт се сви с 3,5 на сто. Това се дължи най-вече на индустриалния сектор. Външното търговско салдо продължава да бъде отрицателно, като вносът на стоки и услуги за полугодието се е свил с 24,2 %, а износът с 18,2 на сто”.

Това е малък цитат от БНТ за голямата беля, насред която уж неусетно живеем. Свила се е икономиката, особено индустриалният сектор, вносът на стоки и услуги, както и износът. А и доста други неща ( като потреблението, определящият температурата на нашата икономика сектор в областта на строителството, пазарът на имоти, туризмът и …).

Край, спирам да критикувам нашите доблестни медии.Те вече казват истината. Няма да им придирям, че в разширените им репортажи, слугинажи и други подобни лъжи-мажи съвсем доскоро ни убеждаваха, че си имаме излишък (каквото и да значеше това тъпо твърдение, според което сме имали повече пари, отколкото ни трябват)!

Оказва се , че всъщност страдаме от недостиг на резерви, далновидност, отговорност и свързаните с това средства за издръжката на държавата и нейната преобладаващо пазарна икономика.

Дойде часът на откровението, което вече осенява като религиозно просветление доскорошните медийно затъмнени за истината пропагандни трибуни. Но най-идиотското е, че тържеството на справедливостта ( поне по отношение на изясняване на картинката) няма как да ни зарадва. Това е все едно да са те лъгали за „отличното здраве” на близкия ти човек, но да се е окаже, че е малко умрял, след което да се прехласнеш по факта, че все пак си благословен да научиш истината. Нищо, че тя е зловеща.

И ми е омръзнало да научавам, че някой ми е свил икономиката, брутния вътрешен продукт и също толкова брутално – външното търговско салдо и реципрочния му внос.

Искам да знам КОЙ ги сви?

30 мнения за “Кой ми сви икономиката?”

 1. Международното разбойническо и славно братство на таварищите ни сви икономиката, руско-българската комуно-олигархична мафия ни я сви, г-н Инджев. Не ни я е свила “световната криза”, тия приказки за плашилото “световна криза” са за наивници, тия, дето свиха икономиката ни, всъщност се крият зад анонимната “световна криза”, тя е тяхно плашило за наивници, а иначе те са си съвсем реални, както са реални и банковите им сметки.

  Аман вече от тия разбойници и лъжльовци! Дето до вчера ни лъгаха, че всичко било вървяло по мед и масло. Вървяло е, ама за тях, а ето, че за икономиката истината била съвсем друга. Тя е падала, свивала се е, ала кой да ни каже това?!

 2. И каква полза, като ни кажат на нас обикновенните хорица, че икономиката ни не е в ред – дали се се е свивала или е растяла.Дали сме в рецесия или излизаме от рецесия. Кой мисли за отрудените селяни,за отрудените или за хората над пеннсионна възраст. Изгониха младите, на които никак не им е лесно където и да се намират по света. Останаха “специалисти” по държавните учереждения, които без всякакъв практически опит се опитват да правят бюджет и разпределят средства по образование, здравеопазване, съдебни органи и т.н.Нека да не бързаме със заключенията,за това какво е направило новото правителство, мисля че е раничко да критикуваме, нека им се даде възможност да стъпят на равно,а може би има полза от коментарите – медиите са за това. Толкова сме затънали в корупция и грабане, че имаме нужда от тотална подмяна на некадърници, да се отсеят “големите специалисти”, да остане кадърното и работното , за да се стъпи на що годе здраво и да се почне със здрави закони и тяхното спазване. За какво са тези огромни средства, които изтичат за държавните служители – махнахме Министерството на държавната администрация /поздравления, за което/, а навсякъде по места се мотаят държавни служители с големите превилегии , ами сметнете всичко що е за сметка на държавата и ще видите какви големи средства ще останат в хазната.Аман от грандоманщина и претенции – работят обикновенните служители, ония вземат готова информация и се кичат с лаври.

 3. Мнението си искам да аргументирам с една мисъл на Г-н Грънчаров. Последното изречение от коментара му:
  ” Тя е падала, свивала се е, ала кой да ни каже това?!”
  Най-голямата злина, която комунизмът, тази изкуствено насадена ни утопия ни нанесе е, че за да запази властта си и да скрие от нас крадливата си същност , ни държа в изолация от света и с това в пълна липса на информация за реалните неща. То не бяха желязната завеса, отделната изолирана “икономика” – СИВ (където се говори за взаимопомощ дори!) купената журналистика, пропагандния печат и медии и т.н. И тъй като информацията е най-висшата благодат и необходимост на хората и човечеството, то няма по-голямо престъпление от тази заблуда в която ни държаха по принуда. Малцина са които го осъзнават това сега, но повярвайте ми липсата на точна и правилна информация е по-жестоко отколкото да ти спрат въздуха! Защото ако те задушат просто умираш и толкова. Но ако ти изкривят или спрат информацията, умираш още по-бавно и мъчително при това не само ти, но и семейството ти , децата ти и така поколения наред. Това вече доста от нас, които сме дълго зад граница са го осъзнали. И мисля това е главната причина, поради която все повече и повече Българи си заминават от българия, завинаги! Защото разбраха колко е важно на бялото да се казва бяло и на черното, черно!
  Преди Жан Виденовата клика ни сви парите! Сега Станишевата икономиката, което е по-рафиниран метод пак да ти свият парите! Някой змислял ли се е, че когато банките в цял свят дават нищожна лихва или някаква в рамките на части от процената, у нас сега дават 7-8 %! Къде ли ни заблуждават отново и какво ли ще ни свият пак изпечените комуняги! Отново парите разбира се! Този път няма да е по този будалешки начин. Пладнешкият хайдутлук наречен “финансова пирамида”! Просто ще е девалвация на левът и драстично скачане на цените или нещо от този род! Комунягите имат повече от 100 годишен опит в това да ни будалкат и крадат! Вервайте ми!

 4. Да,наистина приближава се часът на откровението и много напомня времето миналия век,когато десетилетия стара България,не може да излезе от омагьосания кръг на нескончаеми крамоли между тесните социалисти на Д.Благоев и широките на К.Пастухов,които реномиран идеолог на компромисите,когато не се е била родена още “Стопанката на големия парламентарен дом”,който ги обединява като борци против войната….
  Но между 9 септември 1943 г. и 8 септември 1944 тъпичкият и малко ограничен Филов,все още вярва в звездата на Хитлер,докато генерал Маринов чрез колегите си Михов и принц Кирил,не го заставя сутринта да изпрати оставката си на К.Муравиев,който получавайки плика от ръцете на офицера-куриер си въобразява,че в неговите вече са и царската и изпълнителната власт….
  Но Молотов още на 5 септември в 19.00 ч. е заявил,че “състоянието на война,в което “тя/ние де!!/ всъщност, и по-рано се е намирала със СССР…”
  Изпращайки Сарафов и Алтънов при Яковрев в съветската легация, самият Муравиев,е гледал на запад….когато германците пленяват щабовете на окупационнния корпус и тези на 3 дивизии…забавяйки фатално последвалото по-решително действие с обявяването на война считано,едва от 8 септеври 16.00 ч.,когато Мушанов-Гичев и Буров отхвърлят грубо настйчивостта за участие на ОФ в управлението…
  На са загубени цели четири дни съ същите уверения,че са …”и много и силни и че всичко върви по мед и масло!”,както се изразява точно
  Ангел Грънчаров!
  Не че болшевишката линия на “тесните” предвкусвайки победата и всико това,което се сърба днес,е щяла да бъде по-различна до смъртта на Сталин,при Хрушчов и Априлския пленум на Тодор Живков…Не,разбира се!
  Още по-малко когато Чърчил ни има зъб от Дарданелите,Йосиф Висарионович е омаял вече Рузвелт,а България е осиротяла без държавническия опит на покойник склопил очи още на 28 август 1943 г.,когато Трети украаински фронт е много далеч от Дунава!
  За тая липса на държавническо поведение иде реч,а не за аналогии,какво би било щяло да бъде и тинтири минтири!!!
  В миналия коментар подчертах,че “Великата ревизия!!” е до време и Генерала,част по-скоро трябва да се изпълни с решителността на държавник.
  А,и ще е грях,ако покълнат алюзии!!!,щото и Левски го е казал..” и сега си имаме Султан!!!” тоест не е само въпрос за по-по-най,а за водеща и обединителната идея в мрака…
  Нека най-напред да чуем наследниците на “тесните” като какви ще ги къдрят през октомври!!!
  Нали до тогова и мълчанието на Москва ще е свършило!

 5. …макар и изписано не се е появило името на Янко Сакъзов…/идеолог на компромисите!!/

 6. Г-н Грънчаров, напълно съм съгласен с Вас.

 7. Лошото е, че банковите сметки на нашите “продавачи” бледнеят пред сметките на тези, на които ни продават. Продават ни за жълти стотинки, поне да ни знаеха цената :(. Така ни “изнасят” безвъзвратно :(.

 8. Koй ни сви БЪЛГАРИЯ(ако някой ми каже, че нещо е останало – да каже какво и къде е, че не се сещам) и къде да си направим нова? 🙁

 9. Представените в медиите данни от НСИ, освен голямото съмнение за достоверност предвид начина, по който се събират, са прекалено общи и не дават необходимата яснота за тълкуване. Ако на това му казват гласност, не виждам в крайна сметка с какво е по-различно от предишната липса на гласност. Но най- фрапантната недостатъчност е свързана с това, докаде спадът в икономиката (след като е оценяван единствено чрез общи финансови потоци) се дължи на световната финансова криза, докъде се дължи на честата смяна на леви и десни курсове в управлението у нас, докъде се дължи на практически необезпечената правна база на промяната на собствеността и изобщо правната база у нас, и, далеч не на последно място – на безумното управление на тройната коалиция. Самият факт, че строителството определя температурата на нашата икономика (ако то е на пътища и средства за комуникация, добре, но не е) е показателен какво ни очаква и по-нататък. Ще цитирам само един мой близък бизнесмен в индустрията от най-индустриалния по природа град в България – Габрово: “Има в града петдесетина по-свестни стругари и ще се избием за тях”. Статистиката, освен всичко друго, не отчита и ужаса в земеделието – там изкупните цени се поддържат толкова ниски, че изобщо няма как да се случи влияние в икономиката…

 10. Това,че и за елитните прослоики формиращи общественото мнение,освен Голямата ревизия и предприетите първи стъпки,няма алтернатива на тази на ГЕРБ, е обнадеждаващото,и явлението,трябва да изведе на
  преден план-рано или късно- ..” водещата и обединителна идея” в мрака /по Кардинала/.И няма да е безвъзвратно /по Д.Пърлева/!!!

 11. Кой ни сви България? Много интересен въпрос! Погледнато исторически сами си я свиваме тази България открай време! От най дълбока древност се отиваме някъде окакваме положението и след това бягаме някъде другаде. После пак окакваме, бягаме и така нататък. Все другите ни криви и затова бягаме да се спасим. Но от себеси не можем да избягаме! Тия комунягите дето ни затриха в последно време данеби отнякаде другаде да са произлязли. От нас българите са се пръкнали! Крушата не пада по-далече от дървото, нали!

 12. Съгласен съм с доводите на GB. Трябва да сме много слепи и самовлюбени, за да не търсим проблемите първо в самите нас. Свихме си сами всичко, година след година и петилетка след петилетка. Избрахме си сами управляващите (всичките!), които също са едни от нас, доверихме се на омайващите им думи и няма на кого да се сърдим, освен на себе си.
  Критиката е полезно нещо. Особено самокритиката. Нека да се замислим как се отрази кризата на нас самите. Колко от нас, усещайки задаващите се облаци, повишиха производителността на труда си, за да запазят или увеличат доходите си? И колко избраха по-лесния начин – да потърсят “скатаване” на някой и друг данък, на осигуровки, на доходи? Колко от нас, частниците (позабравената дума от началото на 90-те), постъпиха държавнически (още една дума с позабравен смисъл) и колко – гледайки само личния си интерес, дори престъпвайки законите (онези, неработещите)?
  Тук не защитавам ничие управление. Бих казал, нелепо копирайки Алеко, “всички са маскари”, но тъжната истина е, че всички СМЕ маскари. Излезте на улицата, купете си цигари без бандерол, понеже са по-евтини, купете си зеленчуци от прекупвачите (сигурно номер 10 по веригата), купете си всичко, за което ви стигат парите, но задължително без касова бележка, не забравяйте да бутнете 20 лева на катаджията (наш човек, от народа, заслужил си ги е), понеже карахте с 80 в града (ама пусто време, не стига, а и всички така карат!), не забравяйте пътьом да се обадите на шефа и да го питате дали не може да ви осигурява на още по-малка сума, за да има повече за ВАС (а той душа носи, и той ще спести, помисли, шефе)… А Държавата – кучета я яли, “те и без това я свиха, от моите дела ли ще потъне още….”. И най-важното – като се приберете, задължително се присъединете към семейния разговор на тема “Анти”. Оплюйте всичко и всеки, правителство, народ и държава, самодоволно отчетете, че днес вие излъгахте повече, отколкото вас ви излъгаха, измийте се, с водата, която не сте платили, понеже “без призовка не плащам”, измийте се добре, измийте и съвестта си.
  Аз опитах, до известно време се получава онова Хитро-Петрово спокойствие, а щом аз, обикновеният човек, успявам, всеки би могъл. И така до след 4 години, за които ще съберем (само)доволно количество храчки, готови за нов избор на някой от нас.
  Та, въпросът за мен е, КОЙ НИ СВИ ЧЕСТНОСТТА?

 13. И бившият премиер се обади вече,за да има “мъдър” ответ на повика за Голямата ревизия,чрез одит на Общината!!!
  Къде го чукаш и къде се пука?

 14. Кой,кои,кога,къде,защо…?
  Писна ми да слушам двадесет години,кой ни прецака,защо и т.н.Все виновни комунисти,ДС,КГБ,ЦРУ,Мосад и кой ли не? Само оправдания.Ако трябва да сме точни в прецевките си – нека да погледнем назад.Но не за да търсим оправдания.Защо и досега няма единна стратегия за развитие на България, в какъвто щете план -икономически,национална доктрина и прочие.Отговорът е простичък за да има хаос.Извършихме дивашка приватизация,без стратегия,без цел.Само и само да се отърве държавата.Ок.А после? Вижте в Австрия, Германия, Великобритания и т.н., колко процента от икономиката е държавна собственост и нека тогава да ни обясняват.Но там има и приемственост и толерантност.Никой след смяната на враст, не е тръгнал да ликвидира “Сименс” или друг концерн.Сега два три месеца,ще слушаме кой е виновен.А ако не се докаже,какво?
  Всичко трябва да е умерено,но у нас не е.Каква икономика? Колко души не носят пряк брутен вътрешен продукт – над 400 000.И това е официалната статистика.Срамно е че имаме, най-много полицай на глава от населението,но за някои явно не е чак толкова,след като сега ще създаваме и общинска полиция.Я да прибавим и охранителните фирми.Ето ги двеста хиляди.Как ви се струва? Има ли ред,порядък и спокойствие? Естествено че не.Май, много взех да се разпростирам, но само да си припомним факта, ме около 2025 година,България ще достигне нивото си на БВП от 1989 година, а кога ще достигне това ниво на покупателна способност никой не се ангажира да предвиди.С такива управници,леле пък сегашните,след две години, ще се питаме , абе ние имахме ли икономика.Юрюш на данъците и бой по работодателите.Ок.Те ги съкращават изпращат им ги на гишетата за помощи и си ги наемат почасово, на ръка.Да живее сивата икономика.Някой беше казал, че е много по-лесно да направиш дто хиляди бедни, отколкото два милионна средно богати-това е то.

 15. Към: Пламен.
  12 години съм работодател. 12 години плащам данъци честно и почтено. Включително ддс и осигуровки и пр. Сега, в кризата, продължавам да плащам. Служителите ми си получават заплатите дори когато аз оставам с два лева в джоба. Продължавам да смятам, че държавата трябва да си получава данъците. Но когато чета за милионите злоупотреби с ддс-то и какво ли не още и никой не бива наказан, как да не се запитам за какво го плащам? И когато се опитват да ме рекитират данъчни и евн, и вик, и катаджията, който ме спря, че не съм била спряла на стопа. А аз спрях, но той беше с гръб към мен, как видя? Е, тогава не мога да се въздържа. И да, вечерта в къщи си изсипвам душата по темата АНТИ. Къде другаде?
  А може би ще предложите решение, защото е най-лесно да критикуваме, но как да променим нещата?…

 16. Трябва да се реже до кокъл. Даже ампутация на гангренясалите части от държавата.

  Това е лечението. Иначе сигурен латален изход за BG.

 17. Уважаема Б.Р.,
  проблемът не е, че Вие го правите, а че не всички го правят… Изпитвам неподправено уважение към Вас, защото повярвайте, ако не сте Вие и други честни като Вас, и това, което имаме сега, нямаше да го имаме… Това, че друг е нарушил закона, винаги ни е оправдавало самите ние да го правим. А решението… е толкова просто… НА ДУМИ… решението е в самите нас – да спрем да се правим на “мен не ме засяга”… Няма кой да ни “оправи”, толкова ли не го разбрахме 20 години. Просто няма. Решението е в нас. Да спрем корупцията, която сами създаваме, да спрем да нарушаваме законите и после да обвиняваме друг. Да, винаги ще има крадливи управници, светът не се е отървал от тях. Просто защото те също са част от народа. Но поне можем да ги намалим до минимум. По темата може да се говори много… но предпочитам действията. А както се разбира – и Вие ги предпочитате, Уважаема Б.Р.

 18. Уважаемеи Г-н Инджев,вече категорично саморазкодирахте една от загадките около Вас. Взех Ваша страна поне в десетина лични нападки от страна на комунистическата паплач,коментираща Вашите материали и Вашата личност и достойнство. Въпреки моята молба и на още няколко от нас,да вземете отношение върху случая с Главния координатор на кражбата на народа и държавата,за която говорите в тази статия,Вие,не само че не ни обърнахте внимание,но вкарвате оръжието на непочтеността. Използвате много объркваща дума “следовник”,на управлението след Жан Виденов. Непросветените и невнимателни читатели и тези ,които безрезервно Ви вярват, приемат,че след единия комунистически министър-председател,следва друг комунистически. Но по-будните не могат да приемат тази демагогия,между двете управления на комунистическата сган,имаше едно междинно,което ние избрахме с пълно мнозинство,това беше СДС. Мин.-председател беше Г-н Иван Костов,който ни уверяваше многократно,че ще се проведе следствие за кражбата и кредитните милионери-милиардери.И парите ще бъдат върнати на хората и комунистите. Нищо подобно, уважаваният от Вас ,Г-н Костов ,казвам го за пети път,не пипна с пръст Г-н Тодор Вълчев,дори му благодари за “благородната” кражба на народа и го награди с посланически пост в Сърбия. И Вие се чудите ли чудите,кой освен комуно-идиотите окраде България,ами точно тези междинните,”нашите” хора. А при Станишев всичко беше въпрос на докоординиране. Знам,че няма да коментирате тандема “Костов-Вълчев”,това е повече от сигурно,но по този начин очертавате по-ясно локацията си,а тя съвсем не е на наша страна -страната на окрадените ,както хората,така и комунистите.Права е една от коментаторките тук,има нещо съмнително около Вас,нещо прикривате,или в най-лошия случай,прикривате някого-приятел,работодател,бизнес-партньор и пр. Иначе таланта Ви е неоспорим,не подлежащ на съмнение,но пълна искреност не може да се долови по въпроса за кражбите. Разбира се,ще ми се опънете,ще ме иронизирате,може и арогантност да проявите,но факта си факт-прикривате една част от крадците и чудите ли се, чудите,дори питате читателите си кои са другите крадци,странна работа.Но въпреки всичко,Ваш покрен читател съм и доброжелател,защото повече от 90% от тезите Ви,са определено верни.

 19. Да чуя няколко разумни и добри думи от Пламен, Скот и г-жа Б.Р. вместо дежурните словесни гадости на дружинката от недозрели мърморковци. Кой ни сви икономиката? Кой сви икономиката на страни с довчера образцова икономика, като Япония, Германия, Англия, САЩ, Ирландия, Исландия, Естония, Италия, Франция и тн, на много десетки страни по целия свят?
  Комунагите ли, или неолибералите в икономиката, които нулираха ролята на държавата в нея, А?
  Това, което става при комшиите и света, при днешнато глобална икономика не може да ни отмине.
  Днес ние сме по-добре от много образцови страни сочени ни за пример. И това се дължи на ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО.
  Сегашното е сега на ход . Вместо да реват като вдовички за … да се захващат за работа, ако ги е страх и не могат…да кажат.
  А Гранчаров и компанията от словоблудстващи слабомислещи, нека си лаят.
  Песовете лаят, кервано си върви…

 20. Какво му е зрялото на г-н Иванов (за разлика от дружинката недозрели мърморковци), след като поставя под общ знаменател свиването по коренно различен начин на икономиките на изброените страни, поне да послуша малко ББС. Много е лесно да се обижда, но нека г-н Иванов да се засели в една панелка в Обеля-2 за една година да види как изглежда от тази гледна точка свиването на Българската икономика. На какво отгоре сме по-добре от въпросните довчера образцови икономики? Какво значи строителството на непроизводствени обекти да ти е водещо в икономиката, както е в нашата, за каква перспектива говори? И какво е това “легендарно” ниво от 1989, когато навсякъде хората бяха започнали неудържимо да ръмжат и да псуват. Или и те са банда недозрели мърморковци? Препоръка: г-н Иванов по добре да провери как се набират данните за състоянието на икономиката, доколко са обективни, по тип и стойност, и доколко са достатъчно пълни. А после да отиде в един индустриален обект и сам да си вземе данни оттам. Преди 4 години предишното правителство се опираше на голямо мнозинство, сега няма кой да каже топла дума за него, освен… За незрели мърморковци ли става дума?
  Ето Ви и още, свързано с предишното правителство: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=206793

 21. сега продайте и БЪЛГАРИЯ с герберите ,но гербера е не трайно растение знайте ще си плащате

 22. Благодаря, Господа, за разбиранетои успешен ден!

 23. Българската икономика се съсипа съвсем съзнателно през годините на т.н. преход. Всяко правителство, от 10 ноември насам, си създаваше обръчи от фирми, които придобиваха безплатно или на символични цени части от държавата. Ако това беше просто смяна на собственоста, добре, с мед да ги нахраниш. За съжаление приватизацията практически срина икономиката защото голямата част от закупените предприятия практически спряха дейноста си или я намалиха до минимум. Това се случи в следствие на липсата на компетентност и реални инвестиционни възможности.
  Целият ръст на който бяхме свидетели в последните години беше свързан с преструктурирането на иначе мъртвите предприятия и преотредените крайградски земеделски имоти.Голяма част от тях, особенно в големите градове, намериха своите нови собственици в лицето на западни предприемачи и се превърнаха в МОЛ-ове, търговски и жилищни комплекси, логистични бази и офис-центрове.Не бива да се забравя и курортното строителство. Това съживи икономиката и за първи път от много време се почуства движение нагоре.Немалка роля изигра приемането ни в ЕС.
  Но както се казва “на гол тумбак-чифте пищови” В момента в който външните инвеститори се оттеглиха, замразиха проектите си или спряха да създават нови, ситуацията се промени коренно.Тогава се видя че всъщност освен да разпределят порциите в държавата, тройно-олигархичното управление не е правило нищо друго. Защото кому са нужни МОЛ-ове като няма пари за хляб, за каква логистика може да иде реч при положение че няма пътища и платежоспособно потребление. За какво ми е офис като бизнеса се прави в Общината и Областната управа. Голямата грешка на всички правителства е че се опитват да правят бизнес. Господа, от вас се иска само да създадете условията за това, бизнеса ще го направят бизнесмените.

 24. Пак наивност,какви въпроси,какво чудо на българската глупост,”кой сви (окрадна) икономиката”. Сиреч индустрията и селското стопанство,търговията и пр. Ами много просто,тези,които откраднаха парите,финансовия капитал на държавата и народа. Може ли някой да е окрал тези пари,а те да са извън икономиката,или поставен въпроса,обратно,може ли да има икономика без пари. Ами не може ,е,кои пари? ,ами тези същите,окрадените. Краде някой милиони и милиарди,правят какви ли не компании,сдружения и подобни,и никой няма нищо общо с икономиката,окрадената. Да,има пределен процент изнесени пари извън страната,но там са пуснати в оборот,свързан с българската икономика. Някой си ирландец дошъл в България и купил еди-какво си. Ами кой му даде толкоз пари и кой му каза,че точно ККБ е най-перспективната страна за него?И парите,и икономиката са две компоненти на едно цяло-българския държавен капитал,който е разпределен от комунистите в частни,ръце,които създават буржоазията. Нали не може капитализъм,а да няма буржоазия. Е,капитализмът беше наложен от комунистите,ама трябва и буржоазия,откъде ще се вземе,да ,да,да,будните се сещат,ами от редовете на същите комунисти. И сега,какво излиза,знаем кой открадна парите,ком. сган,а се чудим кой открадна икономиката???? Приятно чудене.

 25. До г-н Петкан, с уважение: Бих се съгласил с Вас, но ако става въпрос за една обща политическа дискусия. Но тъй като икономиката е обект, който зависи от много фактори, когато е налице т.н свиване, е важно да се разбере точния относителен дял на всеки от факторите, както и относителния дял на връзките между тях – само така би могло да се прецени какви усилия, накъде и как да се приложат ефективно. Безспорно факторът, за който говорите, е с голям относителен дял, но колко е и как влияе върху действието на останалите фактори – напр. конкретно политическо управление, конкретно качество на законодателството и степен на неговото изпълнение, конкретното тип и степен на обзързаност в банковата система, и много други. Ако господа управляващите искат годното от народа да се включи ефективно в оптимизирането на икономиката, първото условие е да се представят възможно адекватни по тип, възможно точни и възможно всеобхватни данни, като не се натрапва на ползващите конкретна система на обвързаност. Само така народът като цяло би могъл да даде някакъв принос за подобряване на икономиката. НСИ работи със статистически данни, а те са полезни само когато няма обвързаност между събитията или има ясна представа в каква степен може да бъде пренебрегната тази обвързаност. А при непрекъснато изменящите се условия в страната и при явната обвързаност между факторите данните, които се публикуват, не стават за нищо стойностно. В случая става въпрос за гластност, която би могла да има висока ефективност, но така поднесена и от този източник, по добре да я няма, защото релната полза е нула, т.е. фалшива гласност. Поначало в България сме много инициативни, всеки със своята цел, и много рядко се проследяват в дълбочина на времето как се развива ефектът от тези инициативи, най-вече в икономиката и законодателството. Според мен точно това, в комбинация с фалшивата гласнот, кото споменах по-горе, е в основата на грабежа на века в България.

 26. Г-н Георгиев,при комунистическо-мафиотските кражби няма избирателност,няма разпределение по дялове,краде се всичко,по най-безогледен и безкомпромисен начин. Във всички области на живота. нали всяко направление е дадена област има водещи фактори и ръковоедещи личности,може ли да допуснете,че в една област се краде,а в друга не,няма такова нещо,комунистите са много задружни и “справедливи”,другарите си в беда не оставят.казвате,народът би могъл да даде някакъв принос. това е болшевишка фразеология и е напълно неприложима и невалидна.

 27. “Те ще ми кажат на мене, колко ракия да си правя в къщи!!! Къде и как да си плащам, не можело в брой! И пътищата вижте, дупка до дупка, пък и винетки продават! Окрадоха държавата, мам***та им мръсна, тези гадни долни депутати, как няма и аз да открадна! И за какво да се разправям с актове, точки и глупости, като мога да му дам 20 лева на момчето и да няма проблем!”
  И после пак мрън мрън мрън. Добре сте започнали темата, а после пак мрън мрън мрън! Какво предлагате? Предложете нещо! Дайте идеи как да се измъкне България от тази разруха! Според мен, на подобна държава й е нужно, нещо ново, непознато за света до този момент! Идея и цел, зад която цял един народ да се застане и да преследва, не заради собственото си благо, а за благото на децата си!
  Иначе формулата е ясна – На Българите им даите бързи коли, алкохол без акциз и право да пушат където си искат – те сами ще се погубят!

 28. Е точно същото ми го разправяше един пиян комшия у кръчмата, даже се чудя дали автора не е бил на съседната маса и да го е чул от там. Както и да е, честно казано изчена ми ракията и не ми пука кой е отмъкнал икономиката, аз икономика не пия.
  Искам да знам КОЙ ми сви ракията !!!

 29. Комуизма побърка хората,той трябва да се унищожи,не търсете други причини,безполезно е

 30. В момента България се изкопува чрез банките от едрият световен капитал.Световната банка създаде фонд които да изкопува “лошите активи”от банките в развиващите се страни и новите демокраций.Ние си говориме глупости,но не съзнаваме,че за нас изход няма.Които иска пари може да стане работник на големите капитали,но да получи достъп до до сериозен финансов ресурс ще става все по-невъзможно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.