Машината ГЕРБ маневрира, в Москва пуфтят навъсено

Доколко е искрен Искров, доколко е лично решението му да подаде оставка? Искрено и лично ли е това действие, или е маневра, договорена срещу нещо, както се случи с оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов, който се оказа компенсиран с дипломатическо назначение в Солун?

Не си струва да гадаем, защото това ще стане ясно от развитието на събитията. Много е възможно двете страни да са се договорили за тази формалност по преназначаването на Искров, но вече по волята на ГЕРБ. Нещо подобно допуснаха икономисти на партията, като Стоян Мавродиев, които едва ли импровизират без санкция от „най-високо място”.

По – интересен е въпросът за механизмите, които движат напред – назад машината ГЕРБ в оповестяването на намерения, при отказа от тях и накрая – при преразглеждането на отказа….

Така се случи с дипломатическите назначения, предизвикателно направени в наистина последния момент от кабинета „Станишев” ( и които, както съобщава в. „Дневник”, се оказали два пъти повече от оповестените доскоро). След закана всички да бъдат отменени, новата власт даде заден ход чрез изявления на външния министър Румяна Желева. В крайна сметка обаче част от назначените пътници с дипломатически куфарчета бяха наистина спрени.

Че оставката на Искров не е някакво моментно хрумване, показва светкавичната бързина, с която тя беше приета от НС. Буквално на мига, в който желанието му да се откаже от втори мандат, депутатите от мнозинството се съгласиха и го подкрепиха. А бяха го „помилвали”, след като премиерът Борисов изненадващо беше обвил, че няма да сменя нароченият пак от него за смяна Иван Искров!

Каквито и да са мотивите за тези постъпателно-възвръщателни действия на управляващите в изброените дотук конкретни случаи важен е въпросът дали нещо подобно може да се случи и по отношение на наистина съществени намерения за ревизиране на статуквото. Такива са досегашните сигнали по адрес на руските енергийни проекти в България, които бившите управляващи рекламираха като изгодни ( за тях лично, вероятно), но чиято легитимност от гледна точка на икономическата ефективност вече няколко пъти бе поставена под съмнение от новите управляващи.

Ще бъде хубаво съмненията за ревизиране на съмненията да бъдат опровергани най-после по ясен начин. Такива като нас, които от години призоваваме за това, може и да не сме важни. Но не бива да карат самия Путин да чака. Изнервя се и става отмъстителен ( спомнете си само как унижи Първанов, отказвайки в последния момент да уважи неговия енергиен форум, замислен по начало именно като трибуна за пропаганда на руската енергийна стратегия, но провален от солидарния бойкот на Запада). Вече втори месец Путин мълчи като буреносен облак и не казва нищо за рокадата на София, срещу която артилерийска подготовка ( за какво ли?) водят контролирани от Москва руски медии.

И без да споменава България, Путин ни изпрати красноречиво послание с офертата към Турция да „прецака” ( както той си мисли) България с алтернативно трасе на газопровода „Южен поток”. Нищо ново – руският император Александър Трети поне два пъти подстрекава Турция да нападне „неблагодарната” България и само страхът на Турция да получи огромната Русия за европейски съсед, след предлаганата по руска инициатива подялба на младата българска държава, осуетява смъртта на новороденото българско държавно образувание ( слабо признатото от Европа и света обединение на Княжество България с Източна Румелия в нарушение на Берлинския договор – Княжеството императорът искал за себе си, а Румелия предлагал на Турция).

Освен че ожалиха приятелите си в България, които минаха в опозиция, „братушките” произведоха наскоро и телевизионно филмче, в което припомниха как са освободили неблагодарните българи и както винаги не обелиха и дума за истинските руски имперски мотиви за онази война, за която повече от век искат да си плащаме с репарации, покорство, затваряне на очите за историческите фалшификации, интриги и унижения.

Впрочем, големи сме царе да демонстрираме (безопасен) патриотизъм срещу антибългарската кампания в дребната Македония – вече и главнокомандващият Първанов се включи в състезанието по демонстриране на този вид лесна храброст, с претенцията да я възглави. Но на пропагандните руски шамари сме готови да подложим блажено всичките си бузи. За сравнение: когато по същата схема руската държавна телевизия захапа Полша, обявявайки я за солидарно виновна за Втората световна война, поляците скочиха като един, но тук такива чудеса не стават.

Тъй че, да е жив и здрав Искров. Може да пие една студена, но драмата му е буря в чаша вода. Следете облаците от Североизток, те са реалният индикатор за промяната в климата у нас.

8 мнения за “Машината ГЕРБ маневрира, в Москва пуфтят навъсено”

 1. Каквото и да са говорели явно и Алексндър III и Николай II,руската дипломация,а още по-малко разузнаването им не са за подценяване.Нашите национални катастрофи трябва да бъдат подложени на много внимателна ревизия.За това и без много фактология не е трудно да се разбере,че сегашната машина,както и да се казва тя, се движи от същата трансмисия, както предишната.Само,че ремъкът или валът й, са по-близо до двигателя и са боядисани с нова боя.Факти, преки,колкото искаш,косвени-още повече.Защо ли атаката е само срещу старата?Ами защото трансмисията й е по-дълга и там се появяват центробежни сили,опасно е.Та,не само метлата на Сергейчо е сделана,но и плащът на Батмана е още по-здраво издялан.То вече и тинейджърките го усещат.

 2. Не си прав Иво. Светкавично му приеха оставката и светкавично внесоха предложение в делоодството на парламента за избирането му за управител. Смях в залата!

 3. Много сме, силни сме. Да, ама не, както беше казал един друг уважаван от мен журналист, нито сме много, нито сме силни. Остава ни само да сме единни. Само че, за беля, както се пише в материала ” тук такива чудеса не стават”. А ако искаме да оцелеем, длъжни сме да направим “чудесата”. Истината е, че няма правителство у нас, което би издържало на натиска на руската империя, освен ако това правителство не е безрезервно и тотално подкрепяно от “всички като един”.
  Не харесвах правителството на Виденов. Но не ми харесва и това, че в действителност това правителство не беше свалено от скачането ни по площадите, а си беше свалено от Москва, и не ми харесва, че се мълча и мълчи по въпроса.
  А, между другото, вярно ли е г-н Инджев, че единствените идеалисти в новото време в политиката са били Желев и Виденов, в смисъл, че единствени те не са осребрили престоя си на високите етажи на властта?

 4. Всяка страна си гони интересите. Американците – американските, руснаците – руските. Икономиката вече до такава степен е глобализирана, че и националните интереси остъпват място на интересите на международните корпорации. Старите спомени не играят никаква роля, освен да се опитваме да обясняваме с тях нещо, за което ни липсва информация.

 5. Да, живеем в интересни времена. Путин унижи Първанов като не дойде на енергийния форум, но какъвто и да е Първанов, той е президент на България и трябва отношението към него да бъде като такъв. Отдавна имам едно съмнение, че този т.н. Енергиен форум бе организиран по поръчка от Москва, да се проверят реакциите на Запада. И ги провериха. Не мисля, че Първанов може сам да се сети за такива енергийни центрове-то да не ти е козел за отстрелване. Иначе като са му дадени ясни инструкции, добре ги изпълнява.
  Ако с нещо са се объркали първоначалните планове на Москва, аз лично съм доволна. С каквато мярка ни мерихте, с такава ще ви отмерим. Може пак да стане по тяхната, но нека да попухтят малко, да си го изработят дето се казва. А то досега какво беше- преди още да са си отворили устата, хоп -вдигнала Мара полата.
  Между другото усещането за дебнене между Москва и София сякаш се носи из въздуха и ако си спомняте Капитан Петко войвода във великолепното изпълнение на Васил Михайлов казваше (цитирам по памет) “Печели този, който е по умрям”. Сигурна съм , че “по-упрям” е точно. ББ е каратист; ако не се лъжа, Путин също е каратист. Ще гледам е и ще видим дали печели тоз, който е по-упрям. Станишев си го намери с лова на вещиците и много ми хареса ответната реакция.
  Мисля, че не рискувам да си загубя главата, ако заложа на Капитан Петко войвода и дано най-после видим защитен поне един български интерес.

 6. “облаците от Североизток, те са реалният индикатор за промяната в климата у нас.”
  Браво, право в десетката ! По добре не би могло да се каже.
  За съжаление никой не опровергава “съмненията за ревизиране на съмненията”, което може да означава че ревизията тече в момента. За резултатите казаха да чакаме до края на септември.

 7. Добър ден г-н Инджев,
  сравняване на българите с която и да е нация / поляци, руснаци, унгарци ит.н. / е невъзможно.

  В България живеят само няколко процента вярващи хора. Това е огромен проблем. Хора, които не вярват, че спазват Неговите закони – нямат чест и достойнство. Защото усещат, че са сами и изоставени на офицерите от Империята на злото.

  За съжаление смятам, че няма жив български политик, който да посмее пряко и открито да прати Русия в Сибир или още по-далече.
  Тук дедо Иван е символ на жалкия им живот .
  Не може и да се очаква друго след като не се откри навреме истината за Руското присъствие по нашите земи.

 8. + Още от времето на МВР Министъра в “ШЕСТ” Правителства на Царство България – ЛЮЦКАНОВ, руското влияние е бетонирано тука здраво?!?
  + Не(Екаде от тогава и започват “НАЦИОНАЛНИТЕ КАТАСТРОФИ” на БЪЛГАРИЯ?!?

  http://video.google.com/videoplay?docid=1264298221464622449&hl=en

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.