Када(и)фи

През всичките години на драмата с арестуваните в Либия наши сънародници запазих мълчание поради усещането, че не знам достатъчно, за да кажа нещо смислено. А и доста колеги се специализираха по темата – някои от тях професионално и с успех, други…

За първи път си позволявам да се произнеса. Изказвам мнение в подкрепа на президента Първанов, който попадна в световния информационен поток по волята на либийския лидер Кадафи . Не предлагам „съвет” – има си съветници, а и едва ли би се възползвал, ако изобщо стигне до него какво е написал някакъв си „безобиден” журналист”. Не се шегувам.

Ще спестя в случая критичната гледна точка към българския държавен глава и неговите ходове, за да опонирам на аналогията, която Кадафи направи между освобождаването на българските медици ( и натурализирания покрай тях палестинец) с освобождаването на осъдения на всички инстанции в Шотландия, но освободен по здравословни причини атентатор Ал Меграхи. Ето за какво става дума като позиция на Кадафи ( според Ройтерс, цитирани от сайта Всеки ден):

„Шокът от освобождаването на Меграхи сред семействата на жертвите, прилича на негодуванието от освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени за умишленото заразяване на над 400 либийски деца със СПИН”, заяви либийският лидер Муамар Кадафи в отговор на критиките срещу тържественото посрещане на атентатора от Локърби в Триполи, предаде Ройтерс. „Къде бяха тези протести, когато доказани убийци на деца бяха освободени да излежат присъдата си в България и бяха помилвани още на летището от президента? И защо никой не се разтревожи за чувствата на семействата на болните деца?”, се казва в обширно изявление на Кадафи, разпространено от либийската агенция ДЖАНА.
Либийският лидер порица противниците на освобождаването на Меграхи и онези, които критикуваха триумфалното му посрещане в Либия. Кадафи напомни, че българските медицински сестри и лекарят, екстрадирани от Либия през юли 2007 г. след осем години в затвор в страната, където бяха обвинени в умишлено заразяване на либийски деца със СПИН, бяха помилвани от неговото правителство, преди да се върнат в София, и да бъдат “посрещнати като герои”.
Кадафи заяви, че се съгласил с връщането им в България при условие, че излежат остатъка от доживотната си присъда. “Защо не чухме протести след милостта, оказана на тези лица, и защо не ни беше казано, че тяхното освобождаване ще нарани чувствата на жертвите? Сега се чуват гласове, че освобождаването на Абдел Басет оскърбява роднините на жертвите от Локърби. Нима те имат чувства, а ние не? Нима ние сме животни, а само те са хора? Именно това подхранва разочарованието и тероризма, от които страдаме”, каза Кадафи.

Не твърдя, че българският президент може да отвърне тъкмо по този начин, но …добре, не на негово място, няма как да съм, но в подобна ситуация, бих задал следните въпроси към лидера на либийската революция:
Кой доказа, че медиците ( българи, или не) в Бенгази са убийци? Световно известните учени, неоспорими капацитети по въпросите на СПИН, като Люк Монтание, самият откривател на вируса? Или либийското правосъдие, което допуска ( или се прави, че не знае за) използването на мъчения за изтръгване на „самопризнания”?
Вярно ли е, че „никой” не се бил разтревожил за чувствата на семействата на пострадалите в Либия деца? Няма да припомням инициативите, кампаниите и дори официално декларираните в това отношение ангажименти на преговарящите страни. Нещастието на либийските дечица ( макар и никога да не беше убедително обвързано с българските заложници) беше постоянна тема във всички възможни ( и невъзможни) комбинации,обсъждани покрай драмата с арестантите в Бенгази
Като става дума за животни, дали Кадафи е чувал, че неговите разменни монети ( човешки същества, скъпо осребрени от него), са били инквизирани с помощта на обучени за целта животни, насъсквани от двукраки, които не заслужават да бъдат наричани човеци?
Нещо подобно да се е случвало в Шотландия с Ал Меграхи, който не само не е бил заловен на британска територия като стока за осъществяване на бъдеща сделка, но беше екстрадиран от либийските власти по надлежния ред, договорен официално и двустранно, след предоставената от Великобритания документация за неговата вина по мнение на обвинението?
Нима вината на Ал Меграхи, на базата на събраните доказателства, не беше потвърдена от съдиите от същата смела и справедлива Шотландия, на която сега Кадафи благодари за смелото и справедливо решение?
Едно и също ли е да бъде освободен и аплодиран в родината му осъден (със съдействието на собствена му държава) гражданин, както и да бъдат освободени и приветствани в страната си инквизирани жертви на една държава, в която правото се олицетворява от волята на един единствен човек?
Ясно е, че чак такива резки въпроси никой няма да зададе на полковника от Триполи – той е въоръжен с толкова много ( и изкусително достъпен за европейските пазари) петрол, че може да си позволи да се държи като руски президент.
Преплетени и заплетени са тези неща. Като кадаиф. Народът, който е собственост на Кадафи, ще го разплита тепърва.

9 мнения за “Када(и)фи”

 1. + КАДАФИ Е ИЗЯВЕНО ЛУД! но е на власт в една джамахирия, която трЕбваше да я избомбим така, както я избомбиха ЮСА и наши командоси трЕбваше да приберат сестрите!!!
  + НО уви, това е България Гърчава, а не ГолЕма Британия!!!

  http://video.google.com/videoplay?docid=1264298221464622449&hl=en

 2. Кадафи хвърли ръкавицата на Първанов, но няма никой в къщи. В такива ситуации се реагира светкавично и е пропусната е още една възможност България да покаже позиция. Реакцията трябваше да бъде още преди атентаторът от Локърби да бъде освободен. Сега вече е тичане след събитията. Можеш да покажеш позиция, ако я имаш. Това да не е руски енергиен проект та да се изказват “некои съображения” по всяко време на денонощието.
  Не може да му се отрече на Кадафи, че от всяка ситуация умее да извлече полза.

  Друг въпрос ме занимава още от момента, когато сестрите бяха задържани в Либия. Всички други държави незабавно си изведоха хората, дори не седопусна да се дискутира въпросът дали са виновни или не. А нашият министър председател тогава Иван Костов и външният министър Надежда Михайлова казаха, ама чакайте, те може и да са виновни, искаме справедлив процес. Направиха най-спраскрведливия процес. Осъдиха ги. На смърт. Два пъти. Какъв още по-справедлив процес може да се иска. Но и до ден днешен въпросите са повече от отговорите, какво стана с дълга Либия към България, със задграничните дружества и т.н.
  Та Първанов ще си мълчи, каквото и да каже Кадафи. Ако се е обади, вероятно Кадафи има да каже още нещо. Понякога мълчанието крещи и казва повече от всяко говорене. Който може да слуша и да чуе какво казва мълчанието, да кажем, на държавата.

 3. Има нещо убийствено точно като стрелав самите заглавия на
  Вашите статии,както и в сиропа
  с който е и обливан и заставян да го консумира като кадаиф,отвреме-навреме г-н президента на България
  …и в Африка,Западните Балкани,
  югоизточна Европа,евразийското
  пространство,че дори и в райони с по-непознати латиноамерикански предизвикателства..
  Похвално е Вашето отношение над личната горест,както и неговата в постоянните изявления,как ще се опре на таланта на своя народ,като
  колегата му от Триполи за който иде реч,тъй като при преплитането и разплитането тепърва,ще излязат историческия изпитания..
  За тях важи силата на същата приемстевност,която окриля Шотландия,за да се “изежи” уверено на САЩ,и тя няма, да закъснее да активира, по същия начин и подкрепата на неговите сънародници от различни цветове,у нас,но не и само от избрани….като калфи без обосновани надежди,които го подвеждаха,да се мята насам-натам като открива и Америка!!!
  Тези дни в часови вестник уважаван български историк,
  снемайки булото над заблудата Сталин-Молотов,когато и БКП са се чудили на кой Бог да се молят,добавя и извода,че дипломацията на старата правилна България,е била на равнище,и информирана, и уверена…
  То си е и “Светая Светих” за всеки държавен гава,над което би трябвало,да се замисли през октомври БКП/БСП,поради историческата си отговорност…
  а не да “ловува” вещички!!!!

 4. Като чета далечната Сия,не ми остава нищо друго,освен да се радвам,както на разбираемо единомислие,така и да съжалявам едновременно,че др. и не до там “свети” чувства ,ще останат затворени в наложения от г-н Инджев пуритански изразен стил, само на вечна симпатия….като една “позната вечна дружба”!!!!

 5. За съжаление Първанов или който и да е на негово място може само да мълчи! Защото случаите наистина са аналогични! Даже Меграхи за разлика от нашите сестри никога не се е признавал за виновен, както и Либия никога не се е съгласила с присъдата над него, независимо дали това действително е справедливо и дали се харесва на нас!
  Друг е въпросът, че случая със заразените от СПИН деца беше използван от Кадафи( би било ужасно, ако се окаже и направен от него) за цели, които си проличават добре сега!
  И за нас остава само съжалението, че докато той се думка шумно в гърдите ние можем само да мълчим и да се питаме защо от толкова възможности, само на нас можа да се случи!
  Но (не)кадърността на нашето управление не е тема на този разговор макар, че той разговорът е пряко следствие от нея.

 6. За съжаление всички коментари и статии на Г-н Инджев до сега бяха все на места, където за жалост не може да се коментира. Сега има и тази възможност – тук и се радвам да прочета в редовете на “преждеписавщите” и коментарите им част от моите виждания и разбирания по темата.
  За Либия е трудно да се разбере цялата истина, но това, което до сега съм попадал като коментари е все в коментарната след статийте област, а не в някоя официална статия. Мълчанието на държавата България е пословично по този случай и много ми бе болно да установя в посещение до Германия (преди това и хитрата Европейска Холандия) и търсенето ми на Политическо убежище (гарантирано право в много спогодби по които и Германия и България и дори Холандия са страни…) поради дискриминацията, преследването, изнудването за пари и още редица нарушения добре прикривани в България (държавата на неограничените възможности) и извършвани срещу мен в моя случай (не ми се вярва да е единичен)..
  За обяснението ми дадено пред представители на B.A.M.F. Дюселдорф (не прието за официално интервю) – обявено ми по-късно за “предварителен разговор” поради “проблеми с комуникацията и откриването на точните лица в службите”, което аз бих нарекъл печелене на време и шикалкавене по Германски.. да не споменавам как това бе правено в Холандия (известна със своята Мата Хари..) – след разговора се получи дълго телефонно “дебатиране на арабски” по мобилния телефон на видимо арабски представител с немски права и гражданство на служба в Имиграционна служба на Германия… Проблемите, които България, Германия и още редица водещи западно европейски страни се постараха да потулят са показател за старанието на много голяма част от службите да си съдействат и да се “покриват” неудобни участия на службите на различни държави. Това, че в Триер ми бе бита една инжекция за “болката в лакътя” през по-късното пребиваване в лагера за емигранти чакащи дело и въздействието на веществото от нея не бих коментирал тук поради обхватността на темата, но коментарите на Г-н Инджев ми идват малко в повече (след други коментари и разкрития пак по отношение на Г-н Първанов и негови действия с други “бивши агенти-доносници”) и в определена защитна статия може да се види хленченето на стария разузнавач за блокираната му възможност да започне някъде работа… За проблем от същото естество и при мен – преследване и до момента и недопускане на получаване на каквато и да е работа мога да напиша много – и за Правителството на Иван Костов, Надежда Михайлова, както е в монента под ръководството на Първанов това е факт и хора се преследват и унижават “до дупка”… Медийте само направиха капитал от електронните писма пращани им за да покажат какво е “дереджето” на държавата, въпреки претенцийте да сме европейска и правова държава. Писането е като лая на кучетата и кервана, а от писаното в писмата до тях медиите успяха да съзрат много идеи за хумористичните си предавания чрез извратеното си мислене и слабата си производителност като редактори и сценаристи (оказали се както разбрахме в голяма част пак агенти-доносници). Нека “Агент Гоце” и компания да се изправят пред народа (който оказва се им е гласувал доверие за управляващи, или и народа като водачите му в голямата си част) и да покажат истината за проблемите публично… Нека се засрамят и МВР и Михаил Миков (по това време на събитията), които се постараха да изчезнат събития от архива на МВР Полиция и предупреждения записани и показващи полицейското всевластие и потъпкване наосновни човешки права, пък представяно като хакерска атака време за “преглед и редакция на базата”…
  Съжалявам и съм съпричастен със съдбите на децата в Либия и много случаи на превишаване на правомощията и нарушаване на основни човешки права и свободи от Армията на САЩ в Ирак и ползването на микровълнова техника за облъчване на човешки същества (можеби поради притежаването на такива вече не е желано да имат атомни оръжия и възможност за отговор в Иран и Корея, което ще е отговор срещу издевателствата от по-силните страни)…

 7. В случая с Кадафи с пълна сила важи приказката за зелника. При това в глобален мащаб.

  Полковникът е меланж от “тихата дипломация” на Симеон и показната наглост на Доган. Единствената разлика е, че седи върху милиарди петродолари. Иначе си е същия квартален коркорбашия като тия двамата. Като усети, че номерът му минава, натиска до дупка. Докато може.

  Случаят с медиците обаче НЕ Е приключил. Той ще приключи само тогава, когато самият Кадафи, като символ на държавния тероризъм, упражняван от Либия в един куп случаи (включително и с българските медици) бъде посочен с пръст като престъпник и потъне в мръсния канал на историята. И когато този момент дойде, ние, българите, трябва задължително да бъдем сред тези, които ще пуснат водата след него.

  А от Първанов е нереално да се очаква нещо друго, освен да се ослушва. Вече си го познаваме достатъчно добре.

 8. Българската “държава” не обръща внимание на съседна македония,в която е подета най-мръснишката политика срещу България и народа,та ще се занимава с Либия,Боже мили. В досегашната история,няма по-нагла прпаганда срещу нас,дори от страна на Турция,Русия,СССР и др. И нашите мълчат ли,мълчат. Плюс това,България е несериозна,некачествена ,некултурна страна,за да реагира така адекватно,както предлага Сия и още някои други. Ние мълчим по такива жизненоважни въпроси,та ще обръщаме внимание на някакъв си диктатор. Плюс това,ККБ е полудиктаторска държава.

 9. za sadbata na a6ite medici e vinoven reigan!!!za6to li?ami ako be6e ulu4il onzi psixopat,te njama6e da iztarpjat vsi4ko tova!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.