Малко недоумение около голямо недоразумение

Не може нищо да се направи с приетия от предишния парламент закон за амнистията, според който извършени до 1 юли 2008 г. деяния за непредпазлива безстопанственост, наказуеми със затвор до 5 години, няма да бъдат наказвани. Това повториха министърът на правосъдието Маргарита Попова и зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов в неделя пред БНР

За съжаление, нищо не може да се направи според мен към момента, посочи той и уточни, че има принцип в наказателното право, когато са налице два различни закона, да се прилага по-благоприятният.

Това означава, че голяма част от престъпленията, извършени от управлението на тройната коалиция, ще останат ненаказани. Маргарита Попова каза, че включването на този тип престъпления в амнистията стана в чувствителен момент, когато се изнасяха много факти за злоупотреби и така законът неглижира обществения и държавния интерес.

Ако сте прочели горните редове, които публикува сайтът Медиапул с позоваване на БНР, няма как да не си задавате въпроса: дали не ни подготвят за реалностите, различни от предизборните обещания?

Защото „ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, ИЗВЪРШЕНИ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, ЩЕ ОСТАНАТ НЕНАКАЗАНИ”.

Звучи ми искрено, от сърце. Така мислят, така говорят.

Големият въпрос обаче е свързан с големите очаквания, породени от големите обещания за големи разкрития и големи наказания, довели до голямата изборна победа на сегашните управляващи.

Не твърдя, че те трябва да вървят безогледно към целта си. Но нима тези големи въпроси не бяха ясни на големите професионалисти ( каквито със сигурност са) в управленския екип, които сега ни подготвят за нещо малко, но от сърце?

Някой по – голям ще трябва да поеме отговорност за това малко недоразумение.

32 мнения за “Малко недоумение около голямо недоразумение”

 1. Мисля, че Игнаций Лойола никога не би се сетил за основното понятие в родната ни правосъдна терминология – “непредпазлива безстопанственост”. Определено звучи като кражба от някого на нещо,което ти е поверено, а ти се правищ на “ни лук ял, ни лук мирисъл” (без КАПЧИЦА личен интерес). Наистина нищо не може да се направи, ужас!
  Но французите имат един важен принцип във вътрешно-семейното си право: “Като се прибереш в къщи, набий жена си, тя знае защо”. Дали това не решава толкова сложния правен казус по прост и много надежден начин на “безстопанствено непредпазливите”?

 2. интересно как тоя закон е минал между капките, никога не бях чувал за него.

  Както и да е, може и да е за добро. Престъпленията на свързани с тройната гнус мошеници заслужаващи до 5 години са толкова много, че окаяните ни съд и прокуратура просто не биха могли да се справят. По-добре да се заемат направо с най-сериозните и колосални по размера си кражби, които със сигурност заслужават над 5 години. И те никак не са малко, та ‘органите’ направо ще могат да се фокусират върху наистина важното и да не пилеят време за по-дребни неща.

 3. Г-н Инджев,
  Ама Вие сериозно ли говорите? Този път се ядосах, ама много се ядосах!
  Работат е много сериозна, ако това това е вярно. Изглежда че е, защото и други медии писаха, че в неделя пред БНР министърът на правосъдието Маргарита Попова и зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов са заявили, че не може нищо да се направи с приетия от предишния парламент закон за амнистията, според който извършени до 1 юли 2008 г. деяния за непредпазлива безстопанственост, наказуеми със затвор до 5 години, няма да бъдат наказвани.
  Казвам, ако това е вярно, защото ми се ще да не е вярно, но ако Е ВЯРНО, тия двамата трябва незабавно не само да си подадат оствките, но и да си изядат дипломите. Как може хора на такива постове и с такива отговорности да говорят така. Ако прочетете в речника, ще видите, че амнистия е законодателен акт за пълно или частично помилване на осъдени лица;опрощаване. Тези двамата ли не знаят, че за да има амнистия, трябва да има доказана вина и влязла в сила присъда, и след като тези двете (вината и присъдата) може да се говори за амнистия. Амнистията не е оневиняване, а опрощаване част от наказанието при наличието на условия, които са предмет, предполагам на закона за амнистията. А тук какво става – те още не са повдигнали обвинения, не са разследвани, съдът не се е произнесъл за вината, а вече се знае че тези деяния, за които не се знае дали са престъпления или не, не можело да бъдат наказани?!? Айде стига бе! Като са можели да правят такива железни закони, защо не направиха един такъв железен закон, че никой да не може да се измъкне ако извърши нещо незаконно, а направиха закон дето да не може дори да му се потърси отговорност.
  Съдебната система на Република България е бетонирана с лукановата конституцията и това не е случайно. Не е вярно че мафията си има държава; мафията си има съда и както всички виждаме няма осъдени. Няма и да има, когато министътрът на правосъдието и прокурора казват, че нищо не може да се направи. Ами да ги закрият и министерството, и прокуратурата. Може би някой от форума ще може да пресметне колко пари ще се спестят на данъкоплатците. То ред и справедливост все няма, тогава защо им плащаме заплати на тия. Да си ги взема мафията, да им плаща заплатите, те и без това работят за мафията, а не за народа. Каква демакрация, каква справедливост, какви пет лева. И пак се завъртаме в омагьосания кръг – ще извадим страната от това положение, въпросът е къде ще я сложим.

 4. Уау! Това се казва правна система. Крадците сами да определят кога и как да бъдат наказвани, по-точно ненаказвани. Уникум сме!

 5. Напълно споделям съмненията Ви, г-н Инджев, особено когато подобни правни маразми са изказани от новия министър на правосъдието. Излиза, че в правовата държава всяко крадливо правителство може да си осигури вечен комфорт, стига да владее някои правни трикове. Нещо ни будалкат и започвам да си мисля, че подобна обработка на общественото мнение върви и за руските мегапроекти, за които уж някои нови министри имаха много критични бележки.

 6. Така като чуя да казва някой, особенно министър, нищо не може да се направи, картинката е ясна. На мен лично ми писна да слушам всеки ден за големите разкрития, за големите злоупотреби и т.н и т.н. Мигар въпросният закон, не може да бъде променен, отменен, особенно с тази парламентарна подкрепа на управляващите? Айде бе. Ма както се казваше в един разказ: Едно е да искаш, друго да можеш, пък трето и четвърто да го направиш. Доживяхме го, да почнат да се извиняват с деянията на предишните, за да извинят какво, нежеланието си да бръкнат дълбоко в кацата с меда? Стиска ли им на Бойко и компания, да разровят бунището, даже и да замирише много? Май не достатъчно, с такива изказвания и то от министър.

 7. Господин Инджев, като чета във Вашата статия за недоразумения, обещания, съжаления, спонтанно ми хрумна семпличък въпрос – как се отнасяте към българската поговорка “прост мъж и проста жена – многодетно семейство”?

 8. Те наистина ще останат НЕНАКАЗАНИ!
  И НИКОЙ няма да поеме отговорност…
  Ако искате – готов съм да се обзаложим!

 9. За жалост примерите са показателни
  “На лъжата краката са дълги колкото един мандат” примери:
  СДС- излъга, че ще има лустрация
  и ще има възмездие за комунистическия режим.
  Царя излъга, че ще прилага “Нов морал” и ще оправи страната за 800 дни.
  Социалистите излъгаха, че няма да правят коалиции с турците и ще
  се борят за “Социолна” държава.
  Избирателите ги наказаха.
  Така, че при желание за повтаряне на манддат без участие в “коалиции
  по интереси” и трайно утвърждаване в политиката редно е обещанията да се спазват….

 10. Г-жа Наумова ми е слабост, независмо от някои хермафродитски намеци, които направи в един от предните си постинги (имаше известно объркване на мъжки и женски род). Но, както се казва в “Някои го предпочитат горещо”, никой не е съвършен, затова, бидейки нечувствителен към изпадането в глупаво състояние при тънките психоуловки на госпо-жата (-дина), ще дам гледната точка на представител на простите мъже: В България повече от очевидно демографската криза върви паралелно с опростяването на народа, така че термодинамично издържаната поговорка (разпределението на енергията в организма по активност на системите), която визирате, е престанала да бъде в сила. Надявам се съждението ми не е в разрез с тънкия Езоповски подтекст на въпроса Ви.

 11. Преди повече от месец по “Хоризонт” имаше разговор по темата с участието на Стоян Ганев.И на мен не ми се вярваше, че зад иначе безобидният и привидно хуманен закон за амнистията, с няколко изречения, бившите управляващи са си осигурили безнаказаност за извършените престъпления.Би трябвало правните специалисти в екипа на ГЕРБ да намерят решение,така че да има възмездие и да не останат излъгани очакванията на хората. Моето предложение, като неюрист, е да се направят съответните законови промени, с които, да се увеличат наказанията за въпросните престъпления. По този начин, хем ще отпадне възможността за амнистия, хем ще има по голямо обществено удовлетворение от присъдите.

 12. Първородният грах е,че има непонятни парламентарни “игри”,обосноваващи нуждата от криворазбрано милосърдие за подхранване на съдебни решения които дават комфорт на подигравки с повелята на закона.
  Те са пагубни,за справедливостта, в частта нескопосани прерогативи на съдебно-изпълнителната система!
  Но,са удобни за изобретателността на “властта в сянка”,зловеща при обстоятелства на държавното ,
  а още по-зле!!! и на частното обвинение…Борис Петров просто е прав!

 13. Напълно съм съгласен с написаното от Сия (по-горе), че правните последици от амнистията не изключват възможността за установяване на едно престъпно поведение, вината на извършителите, както и последиците от престъплението. Бих могъл да добавя, че изключването на наказателната отговорност или освобождаването от нея не изключва възможността за осъждане на виновниците да възстановят нанесените от тях щети, т.е. неизползването на всички правни възможности наистина би било пълен отказ от справедливост маскирана зад Закона за амнистията.

 14. Iasno e che prestapnicite sa tolkova svarzani, che ako sadiite zapochnat da sadiat i osajdat shte ima ubiistva.
  Taka che ne se pritesniavaite – niama da ima osadeni. No tova beshe iasno oshte predi izborite.
  A sega derzaite. Pari nema – deisttvaite.

  Chakam razvitieto na kazusa brat GAlev i Co. S goliam interes.

 15. Това че ще останат безнаказани всички тези престъпления беше ясно от много отдавна. Само глухите и слепите вероятно са били в неведение. Има две важни неща, обаче, които ще произтекат от тази патова ситуация.
  Първо, това е очакването на ЕС да се накажат тези, които са злоупотребили със средствата на европейските данъкоплатци. Ако България не може да оправдае това очакване, ние много трудно или въобще няма да можем да си възстановим доверието на ЕС – а това нещо е ключово за БЪДЕЩЕТО, не за МИНАЛОТО. Без доверие от стана на европейските ни партньори развитието ни ще бъде много трудно или невъзможно.
  Второ, има начини чрез които може да се търси отговорност на част от хората. Могат, например, да се изискат “царските” имоти по съдебен ред – и България ще спечели от това. Може да се променят законите по такъв начин (Закон за амнистия, Закон за злоупотребите с европейски срества и т.н.), че поне тези, които ДНЕС и СЕГА са на власт да бъдат подсъдни и поне те да могат да носят отговорността от своите действия.

  Че няма да върнем миналото, е ясно. Че няма да се получи желаното възмездие, също е ясно. Но нека се замислим – дори да ги осъдим, какво от това? С какво това ще промени нашите планове за бъдещето, нашите надежди за по-добър живот? Дори и Доган да си върне сараите или палатите, които е построил в разни села, дори и това да стане – общо взето това мен, вас или който и да било друг, освен Доган, не ме топли по никакъв начин. Всички тези хора, тези крадци, тези измамници – теще бъдат осъдени от историята и поколенията. А това е много по-страшна присъда, от колкото 5 години затвор при лек режим.

  Затова моят призив е – нека гледаме в бъдещето! Нека се опитаме да спасим бъдещето! Каквото можем да възстановим от миналото, ОК, нека го направим – но да гледаме само назад е погрешно. Това е грешната посока!

 16. Ако сме правова държава законът трябва да се спазва. Лош закон ама закон. Приет от парламента и то само с няколко гласа против. Като еднократен акт няма начин да се да се търси наказателна отговорност при неговата частична ли пълна отмяна.
  Остават малки възможности
  – Всички престъпления по непредпазливост след 1 юли 2008 г.
  – Прокурори и следователи трябва да положат много усилия, за да съберат достатъчно доказателства по едно дело, за да не премине то от “предумишлено” в по “непредпазливост”.Трудно ама не е невъзможно.
  Лошото е, че в Конституцията е записано, че всеки може да стане народен представител. Включително и адвокатите.

 17. До Георгиев: Надценявате ме, господине! Аз съм една обикновена и глуповата стара мома, и като зная, че Иво Инджев е настъргал цели пет деца, мисля си – дали е достатъчен само един прост мъж за този подвиг. Един прост мъж сигурно е достатъчен за много неща, не мислите ли?

 18. Независимо дали от юридическа гледна точка подобни престъпления са амнистирани или не, МОЖЕ да се направи нещо. И то може да се направи нещо много сериозно.

  Правителството да публикува списък с хората, които са извършили подобни престъпления, заедно с кратки данни за самите престъпления.

  Ама не да се пускат подобни данни на отбрани журналисти и медии, и то на час по лъжичка, а ПРАВИТЕЛСТВОТО (или Министерство на правосъдието, или Главна прокуратура, или друг подходящ ОФИЦИАЛЕН орган) да публикува тази информация. Със заглавие, примерно “Лица, подлежащи на амнистия по чл./ал. еди-кои си от Закон еди-кой си”. Така, че всеки да може да я види.

  Точно както бяха публикувани списъци на кредитните милионери, на големите длъжници, на сътрудниците на ДС във властта.

  За да знаем ние, гражданите, кои точно са индивидите, които са избягнали правосъдието с тази “превантивна амнистия”. И да си имаме едно наум, ако същите тези индивиди са достатъчно нагли, та да продължат да ни се предлагат да ги избираме за управленци.

  Това ще е много добър тест доколко правителството действително се е захванало да разчиства авгиевите обори или просто симулира дейност.

  Ако правителството публикува тази информация, значи иска да си комуникира с гражданското общество, и да чуе думата му. Ако не – значи пак някой иска да ни държи в неведение “за наше добро”.

  Пък ако някой устат адвокат на амнистираните ревне, че се нарушават гражданските им права, нека да съди правителството. И да влезе всичко това в съдебна зала (на открити заседания!), и там да грейне съвсем с подробности за какво иде реч.

 19. Повече от хилядолетие,нашите съотечественици системно са били дезинформирани,покрай общо-опознавателнипсведения,за събития и личности,особено последните повече от 200 години, около сведения и личности от историческия ни живот,които държани в мълчание или тенденциозно представяни,трудно -видя се вече!-ще създадат уважение у съглажданите към собствената ни история и към др.страни и народи,с които държаввата има исторически връзки,но не и проверен опит в отстояване на идентичността, дори и с два АЕЦ-а.
  Затова и приносът на блога ни към премиер и външен министър,не е за бой/КО/,а за миг-/ЛЕНА/ ум и като такъв за предпочитане по въпроси на висшия пилотаж,които както се долавят неусетно и безшумно,така и ще стават,в подходящото величествено
  време,което също няма да си губи времето!
  Да не би на шефа на ФБР Робърт Мюлер III,дя му е било по-леко,да “нахока” Шотландия заради либиеца Меграхи,но буквално се сля с безкрейната мъка на “Ония долу” “L o s d e a b a j o!” и започна най-смирено,което беше и по-страховито!!!!
  Ако в решаващия момент през септември на Бойко,се подаде правилния пас,ще го отиграе….даже!!! и да е от Мая Манолова или Илияна Йотова например!!!!
  Но ще е друг,а и на ми/е/га!!!

 20. Амнистията важи само за влезли в сила присъди, не за дела, които са на ниво досъдебно производство или са прокуросрки преписки.

 21. Според мен, написаното от Зелен Бетон(?!) води към обработване на четящите към една много удобна за тройната шайка позиция- да не искаме осъждането й за гьонсуратлъка й и за нечуваните кражби, но от тук натам видите ли-да внимават дошлите след нея! Ама моля Ви г-н Зелен Бетон, сегашните спечелиха с обещание да я накажат!!!

 22. Ами като не може, Борисов да слиза от власт и толкоз. Кви ми ги е обещавал по време на изборите дето са невъзможни. Ако е бил толкова неинформиран тои и екипа му значи не е за премиер.

 23. Странно ли е съвпадението тогава, че от Брюксел днес дойде ясен сигнал, че много от фондовете по програми ще останат блокирани. Корупцията и кражбите са стигнали нива, които са крайни и не знам защо никой не си задава въпроса днес за операция “Чисти ръце”. Също и никой не се осмелява да назове имената и преследва истински крупните грабители. Другото е …приемственост. (Приемаме по същия начин както преди, но номерата на сметките са други.)Ще ни заблуждават, че който крал – крал, важното е, че занапред няма да се допуска. Или се опасяваме, че няма умствен потенциал, който да поеме милионния бизнес на шайката, която граби. А те имената ще изкачат от тук и там, като призраци от миналото, но с комисионни от настоящето. Е, ние ще ги мъмрим и порицаваме, било то дори и публично понякога. И какво от това … от Брюксел няма да харчат за присъединяван на някой, който не изповядва ценностите на тази общност

 24. Присъединявам се към мнението на Сия. Тия двамата “специалисти”, които казват че такива деяния ще останат ненаказани трябва веднага да си подадат оставките поради некомпетентност! Деянията трябва първо да се осъдят, а после да се амнистират! Освен това е редно да се приеме държавен административен морален кодекс, който да забрани на осъждани да заемат по-нататък каквито и да е длъжности в държавната администрация, както и да бъдат депутати в парламента! Това би било достатъчно и хайде нека да не лежат в затвора и да се натъпчат с откраднатото, да се задавят дано!

 25. До Наумова: а каква е тази ненавист и презрение към многодетните семейства? Предразсъдъците от соц.комунизма – две деца на семейство, значи си вилнеят все със същата сила в България.
  А освен това и Георги Георгиев както спомена, досега при това ниво на (чалга) простотията в бг отдавна да се е взривил демографския растеж.
  Но не, Наумова не може да чете, за мислене не може да става въпрос, тя е решила, че ще се изказва!

 26. @ D.:

  Нямам никакво намерение да “обработвам” когото и да било за каквото и да било. Всеки, който има акъл в главата си, е длъжен да го използва. Отнася се както за пишещите, така и за четящите.

  Изхождам от изказаното в статията съждение, че “нищо не може да се направи”. Не съм юрист, нито познавам въпросния закон, така че не мога да преценя дали съждението е вярно. А из коментарите до момента не виждам компетентно юридическо становище по въпроса.

  Тезата ми е, че АКО е вярно (т.е. АКО НАИСТИНА нищо не може да се направи (юридически)), то би следвало да се направи ПОНЕ това, което предлагам. Тоест, че и при най-лошата възможна хипотеза ВСЕ ПАК МОЖЕ да се направи нещо.

  За мен лично идеалният случай е хем престъпниците да бъдат ефективно осъдени, хем имената им да висят в един такъв списък ведно с описанието на “подвизите” им.

  Разбира се, редом с името и описанието там трябва да бъде посочена и партийната им принадлежност. За да може всеки да си прецени не само дали ще гласува отново за тия същите индивиди, а и дали ще гласува за самата партия въобще. Включително и т.нар. “твърди ядра” да се видят принудени да се позамислят.

  Надявам се, че сега вече няма неясноти.

 27. Законите, каквито и да са те, са част от условието на задачата, която избирателите са поставили пред избираемите. Трябва да се реши задачата, а не да се нагаждат условията и към възможностите на калпазанина Иванчо да я реши! Но, ако не можеш да решиш задачата, не се класираш, ще намерят друг, който ще я реши.
  Най – неприятното във възникналия казус е виждането на закона като първичен, а свързаните обществени процеси – вторични, откъдето идва недоумението как да се реши задачата, без да се променят условията. Едно мисля, че е ясно – ако пред правните органи стоят нерешими задачи, проблемът е в органите, а не в задачите.

 28. Два дни вече става, откакто се ровя по разни сборници и справочници, но не можах да намеря такава българска поговорка, каквато Г-жа Naumowa е написала! И понеже не виждам връзка с текста на статията ми е чудно, как така той е провокирал творчески импулс в съзнаннието на Г-жата и тя е сътворила поговорката! За мозъците на гениите се знае, че понякога имат неочаквани скокове и гапове, които зли езици наричат шизофренни! Но Госпожо пишете, пишете явно имате талант!

 29. амнистията засяга лица които са осъдени вече за извършени престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание, но не и тези от които тепърва ще се търси наказателна отговорност .

 30. Големият въпрос обаче е свързан с големите очаквания, породени от големите обещания за големи разкрития и големи наказания, довели до голямата изборна победа на сегашните управляващи.

  Бойко Борисов първо беше ген-сек на МВР, после кмет на София, ако някой е бил достатъчно, да кажем “наивен” да му се върже, ОТНОВО, то това е проблем само и единствено негов.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.