Русия няма да се откаже от енергийните си проекти в България без бой(ко)

От подробностите около поредният шпионски скандал между натовска държава и Русия най-интересна ми се видя една миниатюрна на пръв поглед капка от информационния поток: чешкият печат цитира властите в Прага да се въздържат да екстрадират наведнъж всичките 5 разкрити руски шпиони в Прага от страх, че при реципрочната мярка на Кремъл Чехия ще изгуби „всичките си разузнавачи” в Москва, работещи под дипломатическо прикритие.

Ключовата дума не е просто „всичките”, защото в случая чехите могат и да блъфират за бройката с цел да заблудят руския противник. Подтекстът е по- важен, а именно, че Русия изобщо е посочена като противник. Защото става ясно, че за чешките медии ( и власти) е напълно естествено да съобщят, че тяхното разузнаване има свои хора в тила на Русия.

От много години следя тази тема в нейния български аспект и нито веднъж не съм забелязал дори намек от българска страна за нещо подобно. Разузнаване СРЕЩУ Русия? Дори и да има, за това „не е прието” да се говори. Не газова война посред люта зима, а същинско обгазяване да ни спретнат „братушките”, държавата и нейните производни смятат за лош тон да се посяга на руската репутация, градена систематично толкова години.

Единствено при управлението на ОДС от София бяха отзовани трима руски граждани – по искане на българското правителство „ за дейност, несъвместима с дипломатическия им статут”. Но чак пък някой да се е осмелил да формулира като естествена задача на разузнаването да събира информация в полза на българските интереси на руска територия!

Защо чехите могат, а българите- не?

В интерес на справедливостта, доста време след зимната криза с руския газ, поставила на изпитание не само удобството и здравето на стотици хиляди български граждани, но дори живота на цял град ( Димитровград за малко да се взриви поради внезапното спиране на газоподаването в местните химически заводи), управляващите споменаха бегло, че са имали предварителна информация, включително по линия на разузнаването ( но не пролича).

Това обаче не значи нищо – предупреждението може да е дошло по „съребрена линия”, от друго разузнаване. А и толкова по-зле за държавата ни, ако е била предупредена, но не е взела превантивни мерки.

Някак символично в това отношение беше тази пролет прогонването от Брюксел на руския шпионин Василий Чижов.. Не за друго, а защото баща му е същият Чижов Старши, посланик на Русия в ЕС, който на два пъти нарече България руски троянски кон в ЕС. Което си беше „разузнаване с бой” от негова страна – щом София не реагира на такива публични обиди, какво остава за онези, които си остават скрити от нашето общество! От Чижов Старши разузнаването, от Брюксел- боя. Но не и от София.

При такова ниво на търпимост на унижения, никак не е чудна и „свенливостта” на държавата ни спрямо важната за българските национални интереси информация за това какво ни готвят „братушките”. А при съотношение 1 към 10 в търговския баланс в тяхна полза, те са състояние с едно кихване да ни заразят с икономически паралич. Подобна „интимна” връзка по търговска линия България няма с нито една друга страна…

Отговорът на въпроса за това, какво и защо могат да си позволят в противопоставянето на руската намеса ( малки) страни като Чехия и Естония, както и ( не толкова малки) Полша, Румъния, е в следното: имат политическата воля да го направят. А имат самочувствието на равноправни.

Остава да видим как и какво ще се случва и в това отношение у нас сега, когато на власт е правителство, което по волята на избирателите се радва на безпрецедентна за последните 20 години възможност да взима самостоятелни решения.

А положението вече е неудържимо: след руските медии, руски политици вече започнаха да се обаждат с предупреждения към новото правителство в София да не посяга на руските енергийни проекти в България. Първи сондира почвата депутатът от Думата  Валерий Драганов, председател от руска страна на руско-българския обществен комитет ( каквото и да значи това). В интервю за БНР той категорично заяви в Москва, че Русия няма да се откаже от проектите СИ в България.

Че ще има ескалация на този фронт, няма съмнение. Ще го удържи ли новата ни власт?

17 мнения за “Русия няма да се откаже от енергийните си проекти в България без бой(ко)”

 1. има някакъв бъг в системата Ви г-н Инджев, текстът на статията е повторен няколко пъти един след друг и е леко затормозяващо..

 2. “Че ще има ескалация на този фронт, няма съмнение. Ще го удържи ли новата ни власт?”

  Задаването на такъв въпрос показва наивитет.
  Разбира се, че не. Министър председател е Бойко Борисов, една обикновена мутра служител на мафията, създадена от комунистите, които от своя страна служат на руските си господари.

 3. Удивително нагло е, как същия този депутат поиска да разбере какви са приоритетите на новия Министър на Икономиката и Енергетиката. Изглежда са свикнали да получават подробни отчети… А самия Министър, вече ми е симпатичен, след като успя да предизвика “руснаците”.

 4. Да не забравяме, че Русия е една доста дългогодишна империя и знае как да си отстоява позиците и интересите си.За разлика от двеста и няколко годишната американска империя наречена САЩ, в Русия нищо не се прави с цел Реклама, кухо изтъкване и панаирджийски сербезлък.Това е най основната разлика в двете суперсили.Но изхождайки от своите си интереси България трябва да се държи на дистанция, като не позволява на разни “СОРОСОВИ” и “ФУЛБРАЙТОВИ” храненици да се правят на велики в родната ни страна и да ни казват с пръст какво да правим, как да стоим, къде да гледаме и т.н.

 5. Затормозяващ е не текстът на статията, а горчивата истина в нея! При това още по-затормозяващ е фактът, че коментари, като горният не закъсняха! При такава една напрегнатост, какви ли ще са очакванията ни за нещо по-добро?
  Отговорът за един и половиная милиона българи зад граница е даден и е печално ясен!

 6. Статията е много добра,навременна,но се налага да изясня един факт,пипомен от Г-н Инджев. Обявяването на няколко Руски граждани за “персона нон-грата” стана съвсем не по политически причини,а по мафиотско-кланови. Плюс това,поне на единия беше забранен достъп на Бълг. територия оторган,който не е оторизиран да прави това. НССиг-ст и Г-н Атанасов нямат право да забраняват влизане на който и да е гражданин в страната,било чужд,или свой,защото това е оперативна служба,която има свои органи,методи и служители,които са рискували много неща,за да стигнат до дадена информация. В такъв случай се прави преписка,дава се на следствието и прокуратурата,а те са службите,които удостоверяват поднесената информация. Ако трябва стига се до съда. В нашия случай излиза,че НСС предупреждава дадено лице,че по него се работи активно и го предупреждава да внимава,под предтекст,забрана за влизане в РБългария. И на заподозрения недвусмислено му се подсказва,че всеки един контакт с българи,може да доведе до стигане до важна и поверителна информация. Един вид,на евентуалния престъпник му се казва да внимава и по този начин го спасяват от разобличаване и дори от съд. Пука му на някой си “братушка” за България и българите,но ще бъде доволен до края на живота си за този приятелски жест от страна на РБ-я и неговия Мин. -председател и шефа на НСС. А вподобни случаи има отблагодаряване,също както в случа

 7. Статията е много добра,навременна,но се налага да изясня един факт,припомнен от Г-н Инджев. Обявяването на няколко Руски граждани за “персона нон-грата” стана съвсем не по политически причини,а по мафиотско-кланови. Плюс това,поне на единия беше забранен достъп на Бълг. територия от орган,който не е оторизиран да прави това. НССиг-ст и Г-н Атанасов ,нямат право да забраняват влизане на който и да е гражданин в страната,било чужд,или свой,защото това е оперативна служба,която има свои органи,методи и служители,които са рискували много неща,за да стигнат до дадена информация,при тпва поверителна. В такъв случай се прави преписка,дава се на следствието и прокуратурата,а те са службите,които удостоверяват истиността на поднесената информация. Ако трябва, стига се до съда. В нашия случай излиза,че НСС предупреждава дадено лице,че по него се работи активно и го предупреждава да внимава,под предтекст,забрана за влизане в РБългария. И на заподозрения недвусмислено му се подсказва,че всеки един контакт с българи,може да доведе до стигане до важна и поверителна информация. Един вид,на евентуалния престъпник му се казва да внимава и по този начин го спасяват от разобличаване и дори от съд. Пука му на някой си “братушка” за България и българите,но ще бъде доволен до края на живота си за този приятелски жест от страна на РБ-я и неговия Мин. -председател и шефа на НСС. А в подобни случаи има отблагодаряване,също както в случая с тандема Костов-Вълчев. Колкото и да се отбягва този случай от Г-н Инджев,той съществува. И не бива да се прави дисекция между различните видове гадости и гадове.Хитлер е човекоядец,никой не се съмнява в това,но и никой разумен човек не допуска,че Сталин е вегетариянец…

 8. Ако е възможно първия ми пст да бъде премахната,вижда се,че допуснах ненавремено изпращане.

 9. Така и не разбрах къде Чехия е посочила Русия като противник!?! Откъде следва това? От факта че има разузнавачи в Москва? Смешно!Чехите винаги са ме удивлявали със своите трезви и прагматични действия по отношение на Русия. В това отношение нямат аналог сред бившите соцстрани. Никакви емоции, никакво пъчене, никакви излишни коментари. А имат ПРИЧИНА да се сърдят на руснаците. И то каква. И то само четиридесиеднагодишна. Но не! Факта че авторът ги е сложил в един кюп с Полша, Естония и Румъния говори или за неосведоменост на /малко вероятно!/ или за преднамереност /такава никога не е липсвала на Инджев по отношение на Русия/. Ще се откаже ли Москва от енергиините си проекти в Европа и в частност в България “без бой”? Със сигурност не. Само че аз го приемам за нормално , че Русия преследва интересите си. Не е нормално , обаче българските политици , а и публицисти да не излезат пред хората и максимално компетентно и честно да ни кажат за икономическите и геостратегичиски ползи и заплахи, които тези проекти водят след себе си. Ивоинджевото писание не върши работа – предвзето и некомпетенто е!

 10. компетентно е писането на иво инджев…..а колко са тези като него….кефа се на статийте ти…

 11. “Остава да видим как и какво ще се случва и в това отношение у нас сега, когато на власт е правителство, което по волята на избирателите се радва на безпрецедентна за последните 20 години възможност да взима самостоятелни решения.”
  Нищо няма да се случи.Както независимо от медийната пушилка и г-жа Масларова е избрана за шеф на парламентарна комисия, кучето ще си лае за заблуда, а нещата ще си вървят по старому.Както в един стар виц : дай десен завой и карай на дясно.Ако пък , дай Боже, правителството реши да води някаква по-независима политика, дежурните интелектуалци ще спретнат комитети, обръщения, движения и пр. в защита на руските интереси в България. Ще се вдигне врява и пушилка, която да покаже колко много държим да сме в мечешката руска прегръдка.

 12. Когато “внезапно” задуха благоприятен вятър от към
  Туркменистан и Г.Първанов се догооври с колегата си Губангули Бердвимухамедов за 2,5 млрд. кубични метра газ,все пак някой най-малкото маркира засилване на диалог,не само с Русия и още повече в борбата с наркотрафика,
  международния тероризъм и нелегалната емиграция.
  Това е вече очебийна “покана за танц” и по виждания и за енергийната ни сигурност,освен за туризма.
  А и подписа на външен министър по споразумение за премахване на визитеза граждани с дипломатически
  паспорти,укрепва впечатлението,
  че си научаваме урока като евроатлантически партньор и то със сигурност е било разбрано в Москва,Киев и Турция на Балканите и в Близкия изток,тъй като няма да закъснее и учредяването на междупавителствената комисия с дългосрочни цели….
  Точно това усилва позициите ни за по-самостоятелни решения в евразийското пространство като по-убедителен и по-уважаван фактор
  сред съюзниците до средата на 21 в. с по-независима политика!!!….колкото и евентуно да ръмжат някои мечки!!!

 13. Boiko che izdarji,Balgaria sachto.Nie ne sme veche edna malka strana, a chast ot dve golemi organizacii,ednata voenna.Tozi pat predvijdam palno fiasko za pusnaka.

 14. СДсаристка простотия, под диктовката на чичо Сам .СДСариситте- най-прилежните лакеи на чичо Сам в България, дваж пъти национални предатели и отцеругатели. Абе кухи тикви, защо Западна Европа не се отказва от енергийните си проекти с Русия и дори два пъти повече от България купува нефт газ от нея и има намерение още повече да купува??? А защо ние трябва да се откажем от енергийните си проекти с Русия без бой??? На тези въпроси не очаквайте кухата СДСария да отговори- те само знаят да лижат и мажат гъза на чичо Сам и да козируват, при тях “анти -Русия” ,”ти си КГБ”,”ти си ченге”, “ти си комунист ” е останалата им единствена идеология, а психическаото им състояние е ДИАГНОЗА! Познанията им относно автентичните десни идеи и политиката на Западна Европа с Русия са МИТ! НЕЩАСТНА ПОЛИТИЧЕСКА ПАПЛАЧ!

 15. Всичко,което казваш предварително е ясно,защото изпитваш трудности да бъдеш обективен.Опитай отново.

 16. Руската мечка и нейните малки български мечета, които съвсем естествено я защитават по всякакъв начин трябва да знаят задължително, че двойните освободители на България, всъщност са двойни колонизатори. Първият път само повод е било въстанието на българите в тогавашната Османска империя за да си завоюват нова територия за Империята. И може би е щяло да стане, ако не е била намесата на Великите сили. Та за малко сме се разминали с това да не плащаме данъци на Султана, а да плащаме такива на Руският император. Като си помисля каква хубава Губерния щяхме да бъдем, каквато са мислели да ни спретнат братушките, чак се просълзявам от огорчение. Колко лоши са били тези Велики сили, та не са го допуснали.
  И вторият път, когат по Онова Техеранско споразумение бяхме предадени от същите Велики сили да бъдем под юрисдикцията на Сталин. Е тука вече братушките сполучиха и си ни направиха Губерния.
  Та въпроса на автора е много актуален. Щат ли нашите мечета да пораснат и да станат самостоятелни Български мечки или ще си останат все така малки и недорасли, гледайки какво ще им изръмжи оная по голяма баба.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.