В памет на Сашо Божков и погребаната ни памет

Погребаха Александър Божков – този път буквално. Но приживе тази работа свършиха едни медии, които му измислиха прякор без доказателства за неговата основателност и го повтаряха, докато хвана рак.

Пиша това в памет на Сашо без претенции да съм сред близките му приятели. Просто го познавах, такъв, какъвто мнозина са го забелязали: умен, компетентен и със страхотно чувство за хумор.

Пиша това и в памет на паметта, която трябва да имаме за истината. Защото я нямаме, тя също е покойник.

Пропагандата, която му натискаше безмилостно главата под водата, сега се е хванала като удавник за сламка да мие гузната си съвест със закъснели признания за качествата на Сашо. Не беше ли тя, която му върза на шията камъка с надпис „ мистър…” .

Написаното обаче остава. Стига да има кой да чете. И понякога става за епитафия. Предлагам я за надгробния камък на морално умрялата преса, на който да пише: „ тук почива най – корумпираната медия”. Пък нека после доказва, че не било така пред съда на историята.

30 мнения за “В памет на Сашо Божков и погребаната ни памет”

 1. Прав сте г-н Инджев,
  в блогът на Александър Божков – Музика за душата – пишеха под строй анонимници. Тровеха атмосферата с лъжите си.
  А блогът albosh.blog.bg беше едно спокойно място.

  В блог alexander.blog.bg или Изкуството на преговорите Александър Божков показва “на жизнь” как се създават свободни хора / студенти /.

  Дано близките му не ги “затворят” и да останат като паметник на добър човек.

  Комунистите имат невероятен нюх кого точно да ударят. Избират хора с качества и ги давят бавно – за да се страхуват всички останали. Това е публична екзекуция.
  Кой ще е следващия ?

 2. Бог да го прости Ал.Божков!
  Но дали е поне по-близко до ума г-н Инджев,че:
  и без…, а и с !!! ДОКАЗАТЕЛССТВА,а не у л и к и !! или глас на Яне Янев,настъпват моменти,когато не всеки може да издържи унизен от самите разобличени кръгове и субекти с икономически,нелицеприятни
  и застрашени властови интереси…
  Точно затова се прибягва и до страхотното чувство за хумор,като средство за съкратено горестно оцеляване!
  И въпреки че Съдът може и да е изправил главата ти,опити,дори в блог,са също друга страна от пропагандата в частта раздухвани слухове…за натискане под водата!!!
  И се искат неимоверни услия-които не са Ви непознати – за да им издържите като възможна епитафия!

 3. благодаря за статията г-н Инджев!точно в десятката!какво ли не писаха за горкия човек без доказателства!поклон пред светлата му памет!

 4. Поклон пред паметта на Сашо Божков!Вярвах му!

 5. Бог да го прости и дано успее да убеди Съдника, че няма онзи грях! Страхотен беше, особено като си знае интереса. Няма да забравя как целокупно ни убеждаваше, че азотно-торовите заводи трябва да се затрият, защото не са български – не ползвали българска суровина. Но не каза кои са българските, та да си ги овардим. “Музика за душата” беше най-доброто, което е направил през живота си. Имаше страхотна подготовка да управлява – така че не е вярно онова за 10-те процента.

 6. Мир на праха му!Кой го е зор от тях, дето умориха човека? Прав е д-р Тонев – такава е засега реалността. Но каквото и да пишат драскачите, Ал.Божков като име ще остане в историята, за разлика от мн.други.

 7. Бог да го прости. За кратко преди година имах личен контакт с него и мисля, че влагаше усилия като политик и гражданин за една по-добра България.

 8. Какви са тия странни брътвежи? А не трябва ли да създадем обществен фонд за подпомагане на опечаленото семейство, който да се казва, например: “Дайте по 10% за бедните опечалени !”. Щото златната кокошка умря…

 9. Точно и добре написано.Подкрепям Ви, но мисля, има и голяма доза завист от посредствеността.Умен, нормален като поведение, знаещ, добър анализатор ерудиран, широко скроен и т.н… как да не му завиш!?Резултата е налице.Съжалявам за ранната му кончина!А посредствеността, тя тържествува!Лошите и Господ не ги иска!

 10. Съжалявам!!! Бог да го прости!
  На да кажа и моят баща умря с отворени очи! Аз помня приватизираха му завода където работеше и един господин министър и заместничкта му – звъняха на домашния ни телефон за… да кажем услуги…
  заводът беше купен от една групировка… та като говорим за проценти… да си кажем и истината.
  Иначе за починалите Бог до ги прости!!! И стига плакали един нормален политик нямаме! Да говорим За индустрия? къде е? от къде сила в държавата без индустрия??? само търговия не стига!!!
  Нека почива в мир! обърнта страница!

 11. не съм спонал завода но ако искате пишете ще ви разкажа!!!
  както казах почнинал е чонека точка или добро или нищо! да почива в мир!

 12. Бог да го прости! – Демократ и достоен човек.Комунистите го съсипаха със своите измислици.И до днес продължават да тровят хората с лъжи ,измислени процеси ,съдилища и т.н.А те крадат и се хилят.

 13. Ivengo, дискретен въпрос: Златната кокошка умря, а ти кога мислиш да я свършиш тази полезна работа, ще те направим “златния труп”! Време е, побързай.
  Поздрави от Георги Парцалев, заслужил артист.

 14. Да разбирам ли, че Ал. Божков през живота си никога не се е облагодетелствал незаконно от служебното си положение на министър и нам си още какво, независимо в какъв размер?

 15. Диктатура на посредствеността е дефиницията на тоталитаризма! Ясно е защо комунягите нападат ярките индивидуалисти, като не подбират средствата защото това застрашава царството им. Тези, които лапаха и продължават да лапат по не по-малко от 30% го обвиниха за 10%! Това можа да се пръкне в перфидното им съзнание за правдоподобен грях! Намекнаха за “страшния” турски десятък близък до съзнанието на “нещастного брата болгарского”, точно тези комуняжки серсеми дето през цялото строителство “на светлото бъдеще” грабеха от народеца социалистическия деведесятък! А и такива башибозуци като Доган и сие също не падаха под 30% без да се свенят от султана и дедите си дори! Но както и да е, да помним ние живите! Мир на праха му!

 16. Драги “Крокотак”, кой е престъпил законите и е направил нещо осъдимо, в нормалните държави се доказва само от съда; не Вие, не Филанкишията, не който и да е, даже не самия Б.Борисов, а само законен съд може да постанови, че някой е нарушил закона или се е облагодетелствал и прочие. Ал.Божков беше оправдан от разните клевети от всички съдебни инстанции, което означава – това пак важи за нормалните, не за ненермалните държави като нашата! – че никой, даже и анонимник като Ваша милост, няма право да плюе по нечия личност, да обвинява, да клевети и пр.! Постъпката Ви е още по-грозна, защото в случая се мъчите да оклеветявате покойник, който няма как да се защити. Заради такива като Вас обаче покойният Божков хавана рак, поне малко не Ви ли е срам?!

 17. Георги, дискретен отговор: тая полезна работа е божа работа, а вие там си оправяйте работите в хомодружинката.

 18. amina, ти в ред ли си, може ли да завиждаш на някой, дето е умрял?!

 19. Леле-е-е, колко много мнения!Ами той, човекът, вече навреди с каквото можа. И като такива не може да ги осъди човешки съд, то сега им предстои явяване пред Най-Висша Инстанция. Впрочем вече не ми се говори за гадни тлъсти плешиви п., лека нощ!

 20. Поклон пред паметта на човека, държавника и политика Александър Божков. Нелепо е, че си отиде, Бог да го прости. Той излъчваше светлина и жизнерадост. Рядко съчетание на компетентност в две толкова различни области – тази на политиката и тази на духа. Винаги ще помня неговото изпълнение на “Summer time”…

  Този който уж не е комунист – точно такъв си!

 21. alex bojkov e edin ot horata dali nachalo na istinskata promiana v bg, spomnete si kakvi vremena biaha, protivorechiva shte ostane lichnosta mu v istoriata, no e fakt che beshe edin ot reformatorite. Poklon !!!

 22. Бог да прости Сашо Божков! Поклон пред паметта му!
  Г-н Инджев, отдавна не съм написал във Вашия блог. Защото все така става, че след като прочета написаното, оказва се, че в коментариите вече някой е написал това, което аз искам. Влизам в блога Ви като в храм, храм на изгонената от масмедиите истина. Прочитам коментариите на явно културни образовани и мислещи хора. Но сега прочетох и на такива… нямам думи. Г-н Инджев, зная, че всеки има право на мнение и право да го изяви. Но, все пак, моля Ви, не допускайте богохулници да замърсяват Вашия, станал за мене и мой храм!
  А за тях мога само да кажа, че ако Бог им прости, аз не мога.

 23. Пропагандата убива – понякога много, много на едро – Гьобелс/Холокост. Чувал съм, че бил майстор и лесно намирал наемници.
  Нашата народна, или национална, или национал социалистическа власт ни остави доста майстори в тоя занаят. А ние великодушно ги оставихме да скучаят.
  Дали само от скука, или подвластни на нагона си те продължиха да убиват. И вече не само мозъчните клетки на социалистическото си стадо, а по-мащабно и амбициозно.
  Горкият Божков беше мравка във веригите на бойната им машина.
  Мир на праха му!

 24. …”кой е престъпил законите и е направил нещо осъдимо, в нормалните държави се доказва само от съда”.
  Лека му пръст! Нямах отношение към Божков, осланям се написаното от Инджев.
  Смущава ме само цитатът, който съм поставил в началото на поста си.
  Цитатът, между другото, не прави услуга никому, освен ако не се твърди, че сме от “нормалните даржави”.
  Е, не сме. С точка накрая, защото ми свършиха емоциите.

 25. Нямам какво да добавя, защото аз съм на абсолютно същото мнение, освен и в този блог да почета паметта на един истински човек, живял, работил и отдал се по най-истински начин. Нека търсим истинското и нека търсим истината! И да я помним, да!

 26. То като ги видях всички крадци на погребението му как “реват” ми се додрайфа

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.