Гласност за перестройката на АЕЦ “Белене”

Не стихват споровете за това дали съпротивата срещу комунизма в България е била слаба, много слаба или никаква. Което вероятно означава, че комунизмът е бил силен, много силен или всякакъв.

Малко преди комунизмът да бъде детрониран, реформиран и социаллукановизиран, все пак имаше наченки на публично гражданско мърморене. Ако не броим битката за оцеляване на българските турци, която наистина беше най- големият проблем на властта, най-сериозната масова изява срещу режима се случи в Русе по повод обгазяването на града от румънски фабрики и задушаващото мълчание на българските власти.

Беше времето на „гласността и перестройката”, което като чернобилски облак, но с обратен знак зарази България от съветския североизток.

И ето, че край уж тихия бял Дунав отново се шуми за граждански права и свободи. БТА съобщава за създаването на комитет, който иска същото, което горещо желаят Путин, Станишев и Първанов: ядрена централа в Белене.

Комитет! Като Комитета за гласност и преустройство, чието създаване тръгна през 1988 г. именно от Дунава сред възмутеното кашляне на русенци.

Кой казва, че нямало гражданско общество в България, или поне в заинтересованите от ядрената енергетика (с водеща руска роля) среди? Има. И отново вдъхновението говори с руски термини.

Във възванието на учредителите на гражданската инициатива за построяване на централата се призовава към гласност. И към „перестройка” ли? Нещо такова. Наричат го този път „прозрачност”.

Всичко щеше да бъде наред, ако призивът на желаещите срещу техните прозорци да изникне ядрена централа с руска технология бяха призовали за гласност и прозрачност на етапа, когато се изливаха основите на проекта, прекалено мащабен, за да бъде оценяван само според местни мераци. Многократно разни „циркаджии” и „ненормални” ( по думите на премиера Станишев по адрес на опониращите му) пледираха за информация за съзаклятническото договаряне с Русия, но воплите им останаха напразни.

Нищо не може да разубеди смелчаците, които си искат руската централа в задния двор – нито припомнянето за Чернобил, нито дори аналогичната катастрофа в Саяно-Шушенската електрическа централа в Сибир, най-голямата подобна авария в най-голямата ВЕЦ, в най-голямата по територия държава в света.

Лондонският „Индипендънт” възкликна, че катастрофата е символична за разпада на инфраструктурата в Русия. Но кой ти чете „Индипендънт” в Белене! По – старите, паметливите и ученолюбивите хора у нас се сещат за комунистическия концлагер, когато се спомене за Белене. Не в Сибир, а в Белене. Което пък (реципрочно) едва ли биха забелязали като аналогия в редакцията на „Индипендънт”.

Гражданите на Белене, начело с кмета им Петър Дулев, имат естественото право на своя позиция ( изразена в създаването на комитета в подкрепа на ядрената централа) . Но е трудно да повярваме, че става дума единствено и само за интереси, свързани с работните места на хора, решени на всичко ( въпреки Чернобил и Саяно-Шуненск).

Истинският изразител на истинските интереси, освен президента Първанов, който вече се застъпи за АЕЦ „Белене” като за висша ценност, стана Сергей Станишев. С твърдението си, че Бойко Борисов работел за „чужди интереси” ( при хипотезата, че не придвижи проекта), бившият премиер окончателно напусна територията на елементарното приличие и се изстреля на борда на руския спутник .

Станишев ни казва, че руският проект в България не му е чужд. Критиката, ревизията, оспорването, съмненията били свързани с „чужди интереси”.

Сергей Дмитриевич е твърде дребен субект от международна гледна точка, за да бъде сравняван с бившия британски премиер Тони Блеър, когото опоненти наричаха „пудела на Буш” . Но когато става дума за спутник и обикалянето в орбита, лидерът на БСП спокойно може да бъде оприличен на Белка, или Стрелка . Кученцата Белка и Стрелка бяха качени на борда на съветска ракета и повозени в космоса, за да се види, че могат да оцелеят.

С опонент, като вълкодава Борисов, предстои да видим как Белка ще се стрелка. Изходът изглежда предрешен, освен ако „ в кучешкия бой” руската мечка не се намеси в съблекалнята.

33 мнения за “Гласност за перестройката на АЕЦ “Белене””

 1. Браво ,Г-н Инджев, напоследък материалите Ви са изключително силни и правдиви,поздравления !!! Keep on moving…

 2. Много веселяшки израз. Забавлявах се искренно.
  Само смехът да не ни излезе през сълзи, още по-лошо през носа. Като знаем за какви пари става въпрос и как са се наливали …. милионите.

 3. Време е армията на подкрепящите, която по сметките на Петър Димитров съставлява 86% от целокупното българско население, да премине от думи към дела, т.е., всеки от тях да подкрепи проекта със закупуване на акции на НЕК и така да съберат недостигащите им 10 милиарда евро. Ние, скептиците, им пожелаваме успех и добри печалби.

 4. Г-н Инджев, чета редовно коментарите Ви и признавам, че с тях непрекъснато се обогатявам. Подобна духовна наслада изпитвам със седмичната си среща с колегите Ви от в. “Стършел”. Може да се твърди, че сте истински будители на гражданско общество.

 5. “Кученцата Белка и Стрелка бяха качени на борда на съветска ракета и повозени в космоса, за да се види, че могат да оцелеят.”

  Това е точно. Преди тези “космонавти” имаше един друг подобен герой – кучето Лайка. Него го изстреляха и не го върнаха. Дали така беше “по програма” или нещо се е объркало само руснаците си знаят. Проблемът явно е възникнал впоследствие. Намериха се някои хора (дори у нас), които съжалиха Лайка. По онова време руснаците толкова си бяха повярвали, че са всемогъщи що се отнася до космическа техника, че не можеха да допуснат и най-малкото съмнение в това отношение. Около 2 години подир Лайка в космоса полетяхя Белка и Стрелка и се върнаха триумфално обратно невредими.

 6. Да оставим парите, ако това нещо “гръмне” /при условие, че изобщо го построят/ може да ни заличи като нация…

 7. БелеНЕ!!Тия хора? или комунисти да не би да искат ново “Кремиковци”?А после как ще го махат?

 8. Нещо съм чувал и аз за технологията на “атомния ток”, но не искам да засягам тази тема, прекалено е обемиста и дискусионна. Само искам да обърна внимание, че реките са едни от най-характерните зародиши на населени пунктове още от древността, те са нещо свещенно. Ние мислим да строим вече втора АЕЦ в пряко съседство с една голяма река, която със сигурност е много мощен фактор за ред природни процеси, много от които даже все още не разбираме. А е и международна река, и е напълно недопустимо. Русе беше обгазявано в резултат на реципрочен подход на Румъния спрямо първата ни АЕЦ. Но нищо не ме учудва, комунистите отдавна не харесват природата и се опитват да я коригират. Но колко гладни трябва да са Беленчани и на какво разчитат, толкова горещо жадувайки тази АЕЦ под носа си, това не е разбираемо за мен, макар да си представям, че и тяхната никак не е лесна. Предните управляващи провалиха толкова средства от ЕС, ще ги гонят сега с новата АЕЦ, която, докато се реализира, Русия ще е съвсем друга държава.
  Четох изявление на г-н Генов, вече бивш директор на АЕЦ в Козлодуй – при 174 млн. годишна печалба е платил 59 млн. ОТ ПЕЧАЛБАТА за транспорт на ядрени отпадъци до Русия (т.е. вероятно свръх предвиденото, иначе защо да е от печалбата?). Ами ако Русия ни тегли шута след години за отпадъците, скъпи Беленчани, къде ще го дяваме отпадъка и какво ще правим, деца ли?
  Дя не говорим пък, че нашата русофилска мания по гигантски обекти и проекти, несъвместими по правило с това, с което Господ ни е дарил, говори за една аутсайдерска същност на един народ, загубил мотивация и умения, като единици, да се развива в паралел със съвремието. И все още чака дядо Иван…

 9. Все ми се чини , че всичко натоварваме прекарено много с идеология. Понятия като русофилство и русофобство са от времето на дядо Либен, а ние ги подмятаме като най-сериозни аргументи. Ако се сведат нещата до интересите, всичко си отива по местата. А интереси всякакви – лични, групови, фирмени, партийни даже и държавни. Естествено е, че всеки си гледа интереса. И руснаците, и Сименс, и американците, и комшиите, може и тлъсти комисионни да са включени в играта.
  Въпрос е в тази джунгла от интереси да се направи сериозен експертен анализ – има ли файда или няма за държавата БГ и нейното население. Колко ще струва токът, рискът за екологични опасности, гаранции за доставка на гориво, доколко съвместяваме с енергийната политика на ЕС т. н.
  Естествено, че това са неща с голяма степен непредвидимост. Но когато има достаъчно обективна информация, тогава политиците да решават – ще я бъде ли АЕЦ Белене, ще дострояваме ли Козлодуй или ще заприщваме реките или ще гоним вятъра.

 10. Абе, сериозно се замислете, кой има интерес отново да ни разделя като народ.Сега се делим на подкрепящи централата и отричащи я.Докога ще се делим?А замисляте ли се че на всички възлови постове в държавата се назначават генерали и офицери от МВР, това не прилича ли на полицейски преврат осъществен от настоящи и бивши МВР деятели.

 11. G-n Indjev,

  molia vi za 2ri pat. I shte prodalja.
  Napishete neshto za merkite koito Boikovoto pravitesltvo ima namerenie da vzeme po vaprosa za sivata ikonomikata v BG.
  Ili takiva ne se predvijdat. Ako ne se predvijdat da si go kajem…

 12. Иво, поздравления за написаното! Това което искам да споделя обаче днес направо ме ВБЕСИ! Какво ще кажете за вестник”Русская Болгария”. Днес по една случайност имах “честта” да видя броя за август. Радио BBC на УКВ закриха защото излъчвало в България на английски а ние вече си имаме сдружение “НАШИ”, вестник Руска България, Руски вестник в България, Комсомолска правда в България. Най-меката дума, която мога да употребя за тези творения е НАГЛОСТ, НАГЛОСТ та НАГЛОСТ. До къде сме се докарали!? Тези антибългарски издания няма ли да бъдат спрени?

 13. Обръщам се към г-н Георгиев и към г-н Инджев едновременно, за да не се разтягам в два поста.

  Господа, по думите ви, които чета, съдя, че знаете за Белене само това което сте чули или прочели.Дори се съмнявам че г-н Инджев като действащ журналист е идвал в Белене.Поправете ме ако греша.Ще се опитам да ви обрисувам с няколко думи ситуацията тук.В момента почти всички големи предпраятия в околността(доколкото ги е имало) затварят врати заради кризата и хората масово остават без работа, а съответно и без препитание.За пример ще дам само “Свилоза”-Свищов, която позваше огромен човешки ресурс, и която сега вече от два месеца не произвежда нищо.В Белене има само две институции, които поддържат нивото на работна ръка и това са местния затвор и поделение.Което по груби сметки осигурява работа на 300-400 души.Аз, без да съм експерт свеждам нещата така:
  -много малко работни места
  -недостиг на средства(по 1 заплата на семейство);
  -обслужващия сектор замира(магазини,заведения и прочее)
  -хората от обслужващия сектор остават без работа;
  И всичко се превръща в един порочен кръг, от който засега не се вижда изход.

  Не твърдя, че АЕЦ-Белене с магическа пръчка ще осигури работа на всички.
  Не твърдя дори и че проекта е изгоден ии безопасен, защото всички знаем, че не е така.
  И все пак всички тук се надяват проекта да бъде размразен, за да се вдъхне живот и свежи пари на едно умиращо градче.Затото може би това е населеното място с най-висок процент на отрицателен прираст.
  Това е голата истина за Белене.

 14. Г-н Николов,във философията ,историята и пр.не е познато това явление(процес),”разделяне на народи”,по някакви показатели. Да,разлики има между хората,както и между комунистите,но народа си е народ. Лошото у нас е,че от нашия народ не е възможно да се създаде общество,което да е двигателя на народа. Българския народ ,като тип народ е изключително слаб,не бива да му се приписват високи стойности,защото той не ги притежава. Който не вярва,нека отвори публицистиката на Ботев и Славейков. Нищо в техните писания за собствения си народ не е загубило стойността си. И нито една тяхна кауза,както и на други достойни българи(много малко са,в интерес на истината),до ден-днешен ,не се е сбъднала. А поезията на Ботев е толкоз актуална,че само някои дати,герои и техн. подроности не се връзват със сегашната действителност. Вземете само случая с поведението и публицистичното творчество на нашия домакин,Г-н Инджев. Я избройте колко още такива като него има в България и дали той (и те) могат да дадат облика на българската журналистика и публицистика???? Не,в никакъв случай,българското племе( и българската журналистика) е затворено в ККБ и кротко смърка вонята на кочината. Колко четат материалите на Г-н Инджев,хиляди,десетки иляди,милиони,Боже мили,нищо подобно. Душемелачката на ККБ е деградирала целия народ,с незначителни изключения. Както навремето един-единствен Владимир Костов се опитваше да разбуди заспалите ни мозъци,така и Г-н Инджев прави сега,но резултатите са повече от скромни. Пиянството на народа продължава,ха наздраве,драги сънародници!!!

 15. Бедата на България е, че открай време се говори за русофилство и русофобство! Никъде не се споменава за българофилство и определянето му за русофобство е най-големият грях на русофилите. С това всъщност русофилите се приравняват на българофоби! Защо бягаме от истинската същност на нещата? Малко са страните където има фобия към собствената нация! Май само една, само една е нашата мила родна страна, както се пее и в песента! Само у нас има българофили и българофоби! Това и за сведение на онова “интелигентното” очилато лисугерче, дето рускитве проектиза България не му били чужди! А колкото до разни българофобски и тъпанарочукундурски комитети за защита на работните места в Блене бих напомнил, че имат разработена идеална площадка за развитие на новите екологично чисти източници на енергия, като соларни панели и вятърни генератори, които и без друго са задължителни по новите директиви на ЕС. Освн това ще струват много малко пари в сравнение с атомните бомби за мирни цели, но за малкото Белене биха осигурили достатъчно работни места за десетки години напред! Та ако националчукундурите придобият поне малко просветление в главите си биха да се превърнат в първото национално българофилско движение, което да подпомогне вземането на правилни правителствени решения!

 16. Знаете ли, че аварията в Чернобил е резултат от човешка грешка,а атомната енергия остава единствена алтернатива,което дори и Турция проумя?Да не сте ядрени физици?

 17. Съмнявам се че г-н Инджев въобще е поне малко осведомен относно състоянието и енергийните нужди на страната ни. Щото ако беше, щеше да знае че след 8 и 12 години изтичат експлоатационните срокове на последните два работещи реактора в Козлодуй, които дават 40% от потреблението на ток на България. Заблуда е да се счита, че този дефицит ще може да се покрие с вятърни и слънчеви електростанции. Тия източници са непостоянни, неефективни и скъпи и в блзките 10 години това няма да се промени съществено.
  Ама при капитализма проблем няма. “Дискотеки” с режим на тока не може да има. Ще вдигнем цената така, че за “работливите” да има, а “мързеливите” не заслужават и всичко ще е наред.
  Що се отнася до журналистиката не г-н Инджев, то тя е като претенциозно оперен ветропоказател, който винаги сочи в една посока.

 18. Уважаеми Гларус, винаги е полезно човек да научи нещо, а лично за мен еудоволствие да науча от човек, когото уважавам.
  Използвал съм понятията русофили и русофоби не в политически смисъл, а като елементи на определени обществени явления. Вие безспорно знаете какво ознaчава филия и фобия, а русофилия (русофобия) аз съм го използвал в смисъла на предпочитание на руския подход към явленията в обществения живот (русофилия) и отричане на възможността да се възпроизвеждат елементи от руския обществен модел в малка страна като България. Не значи, че мразя руснаците. Самото понятие русофили е придобило широка гласност в България при пренията кой да строи ж.п. линията София – Русчук – руски предприемачи, или българо-австрийски, ако не ме лъже паметта – неактуално ли е това днес?
  Русия е огромна по територия страна с относително ниска гъстота на населението, при това неравномерно разпределена. Това е предпоставка за по-голям риск пред предприемачеството в тази страна, ето защо обществената система, основана на свободното движение на капитали се е развила по-бавно там и по твърде специфичен начин, в сравнение с другите страни в Европа. Поради това се е получила една невероятна смесица от феодални порядки и свободно предприемачество, което е дало неминуем отпечатък върху развитието на страната. Лениновата обществена система, според мен, не е нищо друго, освен опит за някакъв приемлив компромис на идеологическа основа. Първоначално знаете, че този подход е дал удивителни резултати в икономиката, но сравнително тясната идеологическа основа, върху която е построен, както и догматизирането и, си казаха думата вследствие на съответното концентриране на капитали, които се оказаха без нужната широта на възпроизводството точно подади идеологическата обремененост. На самите руснаци сега им предстои един сложен и безспорно необходим преход към по-модерен и по-широк в международен аспект, оборот на капитала. Т.е. в Русия предстои много голяма динамика на промените в живота.
  Точно в този момент, като елемент от тази нужда, те желаят да строят АЕЦ Белене. Вие сигурно знаете, да не се впускаме в технически подробности, руснаците имат класическа недостатъчност в обогатяването на радиоактивни източници. А известно е, че при обогатяването, напр., на Уран, всеки % над 95% е с пъти по-труден, с пъти по-скъп, но и с много пъти намалява критичната маса (т.е. една и съща топлина се отделя от много по малка маса) и прави регулирането много по-надеждно (също с пъти), степента на използване на горивото – по-голяма и съответно отпадъците – по-малки по обем. Всеки знае какви малокалибрени ядрени заряди имат американците, докато руснаците си останаха със супермощните, всеунищожаващи такива. Лесно е да се каже – интереси, но тук има и сериозни технически различия и то не в полза на братята. Руснаците се опитват със специфична термодинамична система да компенсират тази недостатъчност, но технологията им става усложнена и точно това беше причината за Чернобил при опита им да моделират работа в екстрени условия (сигурно сте гледали разкошното филмче по „National Geographic”).
  И още – ние сме малка страна и поне 10% от територията ни е гранична, докато граничната територия на Русия е сигурно по-малка от 0,01%. А и границите им не са като нашите. Не съм правил справка, но едва ли имат АЕЦ в граничен район, и то до река. А в западна Европа Safety е свещена дума и ако не се съобразим с тоза, не се знае като печелим колко губим. Що се отнася до експерните оценки, извинявайте… Все още няма и минимална яснота за дълбочината на вредата от радиацията, но твърдо се знае, че нашата жизненост е основана на белтъчни системи, в които йоните са огромно изключение, а радиоактичността има подчертано йонизиращ ефект.
  Последно – при всичките рискове на България, ако печалбите от АЕЦ се използваха за това, народът да получи кредит да си купи рибарски такъми и сам да си лови риба, а не някой да му раздава риба по разни социални програми, аз лично не бих бил против бил против АЕЦ Белене, даже построена от Руснаците. Но ЕЖК ми каза, че едва ли ще е така.

 19. До моя постинг любимец Тартюф: Уважаеми господине, а Вие информиран ли сте каква част от нашите енергийни нужди са резултат от това, че в часовете по физика сме пощипвали съученичките (състудентките), вместо да внимаваме в урока? И каква част от тях са резултат от доминирането на целта да бием империализма с цената на всичко? 8 или 12 год. все така ли ще я караме, както се казва в “Профашистката” песен на Стефан Димитров?
  Иначе оценката ви за журналистическия профил на г-н Инджев е логично продължение от мястото Ви в комедията на Молиер.

 20. Г-н Георгиев,за да имате представа от точните попадения
  в собствените си коментари,щи Ви го кажа,като много внимателно следена равносметка в ситуационен анализ за проблеми и перспектива.
  По последната са налице вече и изводите,но ми липсва ,освен Safety и сравнителен необременен политически анализ-още веднъж!!!-
  Главно,за ориентири относно
  недостигащите възможости на руските проекти, за ефективно и най-вече, ефикасно компенсиране на известните техноолгични недостатъци,както е било при Стамболов по въпроса кой да строи железниците.
  Сега точно не ми е до Молиер или Ленин с “величайшата” му мъдрост за отворена дипломация,но не и като разсмиваща драматургия!
  Бог да благослови кадърните журналисти събрали богат урожай от своя труд,в който последните две “ръкойци” жито,са повод за негова и на блога гордост.

 21. Искам просто децата и внуците ми да не са заплашени от някакъв Чернобил. За всичко останало си има специалисти. Аз, като неспециалист, мога да кажа само, че дори да се постигне директно превръщане на слънчевата енергия във вид, годен за ползване, пак ще бъде намерен начин, да ни се продава по монополни цени-
  Мамка му и прасе!

 22. Предполагам, че господин GB също пише от своята си камбанария, което по принцип не е лошо.Но незнайни ми господине, ние националчукундурите както вероятно нарекохте мен, може би с цел да ме обидите знам ли, не сме казали”стой!АЕЦ ще се прави и нищо друго.”Но извинете ме ако греша, макар да знам, че съм прав, прахосаните дотук милиони и построените сгради и фундаменти какво да ги правим?А знаете ли, че ако не се налеят основите на откритата в момента строителна площадка да два месеца, там след това няма да може да се построи нищо.Няма да може да се сложи дори и каравана.И макар да предполагам, е и вие, уважаеми GB да не сте от “малкото” Белене или от оклолността, явно сте геодезист и инженер и направо ви се чудя как сте пропуснали да забележите тези факти.Ми давайте, плюйте на половин милиард лева, похарчени дотук и да почваме да строим вятърни централи.

 23. Уважаеми г-н Георгиев,
  Няма никакво противоречие. В съвремения глобализиран свят всеки трябва да си прави сметката. Плюсовете и минусите. Ако политическото решение е вземато без достатъчно обективна информация то води до големи рискове. В такива случаи обикновено се изтъкват само положителните страни на едно или друго предложение, останалото се замъглява или премълчава. Често пъти защото се защитават чужди интересеи под формата че са грижим за нашите.
  Хайде да продължим примера с ядреното гориво. Едва ли всеки знае какви ядрени касети имат американците, но от доставените от “Уестинхауз” 61 касети TBC-W за АЕЦ “Темплин” 51 са дефектирали. Докато новите касети на руснаците ТВСА удължават срока за презареждане, повишават сигурността и производителността. Това е само един пример, за потвърждение на тезата. На политиците трябва да се предоставят алтернативи за да вземат политически решения, а не на предварително вземати политически решения да се търсят алтернативи

 24. Иво!
  Смешен си бе човек не го ли разбра, не знам как да ти го кажа. Какво разбираш ти от ядрена енергетика само погледни колко смешно звучи – Иво Инджев и ядрена енергетика. Глупаво е да поставяш нещо толкова сложно и комплексно в плоскостта на своето русофобство. Само да те светна че голяяяяяма част от амриканските реактори работят с РУСКО ядрено гориво, и ако Гамизов протежето на Уестингхаус/Тошиба сега е яхнал Бойко да прокара собствените си интереси, ще купуваме пак руско гориво на четворни цени смех ама смех. И още една задачка ако сега Русия ни преработва отработеното гориво и ни се вижда скъпичко да го караме до там какво ли ще е ако го караме отатък океана????!Така че Иво пий си хапчетата и стой далече от клавиатура че зле ти се отразява.

 25. Нито една страна не е прокопсала,която е била в тесни отношения със СССР,сега и Русия. Ама нито една. Даже,най-близките до тази империя държави и държавици избягаха от нея и нито една не искаше да спре разрушаването на комунизма в Съюза,това не се удаде и на руските болшевики. Щатите имат 256 веонноморски бази ,русите нямат никъде,да,пътуват,акостират,но никой не ги иска за дълго,гостоприемство-да,но съжителство -не. Не могат да предложат добър живот,нито на своите си граждани,нито на Света,всичко в Русия се е ориентирало към Запада и Щатите. Не,не иска мнозинството от населението на планетата да е в близки отношения с русите,защо ли,ами не идва свежест от там,руските комунисто-мафиоти не искат да признаят все още загубата в “Студената война” и се дървят и перчат,не става и не става. А самият руски народ не харесва своите държавници,а той е голям и силен народ,но озаптен. Комплексираност е обхванала най-голямата и най-богатата страна в Света и никой не може да я излекува от това чувство. А русофобия и русофилия са стари понятия,колкото опинците на овчарите през 19век. Сега е мястото и времето ,ББ да поиска откраднатите от съветската комунистическа сган ,нашите архиви през 1944г. Пазят ги тези гадове,все още ги пазят,от какво ли,много е просто,от истината,а тя съвсем не е на страната на комунистическата сган-българската и руската. Айде бате Бойко,не се страхувай,не е толкоз трудно,архивите са собственост на нашата държава и на нашия народ,айде де…

 26. JFA-още една пачавра,с която Господ си е избърсал задника,този път изписвам цялата дума,за да не злоупотреби някой. Комунистическа гнидо,спори,а не обиждай човека,мършо комунистическа,как не изчезнахте от тази прокълната земя,мръсници такива…. Не,греша,няма Господ,няма и това си е ,или ако има ,пълен мерзавец е. Държи толкова плесеняли същества,комуноидни човекоподобни,безсрамник е Господ-Бог,мръсник е ,да пукне дано. Когато ги измори тези гадове,тогава ще оттегля клетвата си,засега ,всеки ден му се моля ,да намери време да ги изгори в пъкъла,но не би,не ме чува…..

 27. Ахроматизъм в българо-руската ядрена сага
  и нападателен, без правила, политически шахмат –
  “Белене” – бъдещ “Чернобил”, прикрит с топонимия бяла,
  черни прогнози опитват да минат за “бели кахъри”.
  Разчитат на бели петна в паметта ни за черните дати,
  а чернозема желаят да видят погребан в бял саркофаг.

 28. Виждам голям наплив на известни форумци. Малко съм изплашена да не превърнат това място в мръсна говорилня. Нищо не разбирам от енергетика, но когато някой започне да ме убеждава колко много работни места ще се разкрият с построяването на АЕЦ “Белене”, веднага се сещам за гигантите от времето на соца, които унищожиха толкова много земя. И за какво, за едното нищо. Именно поради тази причина подкрепям написаното от Иво Инджев. Защото той може и да не е специалист по атомна енергетика, но е наясно за какво иде реч и ни го обяснява с думи прости.Когато изчезнат интересите, може и да се разбере дали ще имаме полза или не. Като видим общото състояние на държавата ни, разбираме колко са били далновидни политиците ни.

 29. Нека помислим за бъдещето. Много сме изостанали, нека бъдем в нещо така важно като енергетиката пионери. Вярно е, че алтернативната енергетика е моного скъпа, но това е бъдещето. Тя ще се изплати. Мислите ли, че заема за АЕЦ Белене ще се изплати по-рано или по-лесно? НЯМА. А за катастрофални последици при авария, при съхраняване на ядрени отпадъци, не ми се мисли. Макар че се посмях на предложението – поддръжниците на строежа на АЕЦ Белене да станат акционери, го подкрепям. Но нали разбирате какъв ще е отговора – нямаме пари, честно сме работили и доходите ни са законни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.