Червеноборсаджии – виждал съм ги с парите си

И в най-развитите пазарни икономики има черна борса, разигравана от прекупвачи, които са се изхитрили да се запасят с ограничената като количество стока. Билетите за търсени публични изяви на звезди са единственото, за което се сещам в това отношение( без да броим всичко, което се продава нелегално, но защото е забранено за продан от закона в страните, в които има върховенство на закона).

Това явление го има дори в Ню Йорк, некоронованата столица на самата философия за това що е капитализъм, т.е. пазарна икономика, в която предлагането изпреварва търсенето. Виждал съм го със собствените си…пари.
.

Не е новина, че и в София концертът на световната звезда Мадона разбужда прекупвачи на билети за нейния концерт. Но е „старина” разговорът, или размисълът за черната борса .

„Черната борса” е сред забравените днес термини от времето на червената диктатура. В следвоенна Германия канцлерът Конрад Аденауер ликвидира кафявия й вариант с един замах. Просто освобождава цените от държавния контрол и на сутринта Германия осъмва преобразена с възкръснала икономика на мястото на разпънатата на кръст търговия , наследена от тоталитарния режим.

„Черната борса” и „спекулантите” виреят там, където не никне свободната инициатива. Черна неблагодарност към днешното ни битие е фактът, че никой май не помни фактът, че сме живели в страна, в която „черната борса” беше компесаторния механизъм на червения режим, който произвеждаше дефицит в особено големи количества – от дамските превръзки и бебешките храни, до недостъпните за простолюдието лекарства. Някак не е прието да се припомнят такива „баналности”.

Не че днес всичко е наред. Но да се молиш за стока( която си плащаш нелегално толкова скъпо, колкото нагло ти поискат), понякога от първа ( дори животоспасяваща ) необходимост, е червеният печат, с който социализмът беше дамгосан.

С него беше подпечатан смъртният акт на социализма. Той беше родилното петно на „системата”.

Друг е въпросът, че червеноборсаджии ни продадоха скъпо номера с нейното разграждане.

2 мнения за “Червеноборсаджии – виждал съм ги с парите си”

  1. Капитализъм-това е научното название на начина на живот ,както това,което дишаме,се казва въздух,както това,дето пием,се казва вода. И т.н.
    В България не е имало нито комунизъм,нито социализъм,нито зрял социализъм,нито РСО-развито,социалистическо общество,нито първа ,или втора фаза,имаше само една свирепа,комунистическа диктатура,която съсипа народеца и държавицата…..и наследниците й продължават в същия дух.

  2. Сега пък ги има животоспасяващите лекарства, но хората не могат да си ги позволят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.