Мадона не беше тук

Обикновено пиша бързо под впечатлението на фактите. Но за Мадона правя изключение. Дадох си малко време да разбера какво точно ме подразни.

Дали трябва да добавям още нещо към мнението на толкова много хора, които си платиха да се озоват на едно място заедно, за да ръкопляскат? На стадиона в София се побра „половин България”.

Не преувеличавам кой знае колко. Ако извадим бебетата, болните, пенсионерите, инвалидите, безработните и неграмотните ( изобщо – бедните), емигрантите, пуританите, любителите на Йосиф Кобзон и бегълците от българския туризъм в полза на гръцкия – сигурно сметката излиза.

Не ми се иска много да си призная, че съм бил на концерт на личност, която не уважавам кой знае колко, главно заради публичния й образ, който не е моят идеал. Но имах възможност и видях това чудо. Признавам му основното ( за нас) качество на голям пробив за шоубизнеса в България, която се появи в ново качество на световната карта на тази индустрия.

Бяхме жадни да получим такова признание. То си беше нещо като приемането в НАТО и в ЕС. Начесахме си комплексите. Време е да кажем и някои не много приятни за нас и за Мадона неща ( ха-ха, ще й накривим капата , или каквото там е решила да нахлупи).

Това, че Мадона е повече танцьорка, отколкото певица, би трябвало да е ясно на всеки, който си беше дал парите. Че е танцьорка на 52 годишна възраст във впечатляваща форма всъщност е гвоздеят на програмата й. Така че нека никой не мърмори по този въпрос, това беше ясно предварително.

Истината е, че в мен поне си остана усещането за отношението на една претръпнала към вниманието на масите „поп икона” , безразлична, че тук я очакват хора, за които докосването на нейния свят е нещо по-различно от тръпката на меломаните.

Виждал съм и други величия, някои от тях натоварени с огромна власт (крале, президенти), които обаче показват повече „снизхождение” в контактуването с „обикновените българи”. Мадона може да е велика в своята си област на танцьорко-певица, но чак пък да не се ръкува с нито един българин, да не избере нито една медия за няколко думи и да не позволи на нито един фотограф да я покаже такава, каквато ни е „добре дошла” тук – това вече не е просто звездомания.

Това е някакъв мазол. Но не от онези, които се получават от интензивно подскачане, а от закърняване на чувствата в душата на една Чиконе, която би трябвало да помни откъде е тръгнала към …нас.

Защото „нас”, „ние” в случая сме върхът. Казвам го сериозно. Върхът на публиката сме. Което тя никога няма да разбере, защото не знае какво е обратното на върха в страна, в която долитащата от нейния свят едничката ( забранявана и ругана ) музика беше нещо повече от ноти и ритъм. Което е толкова жалко, колкото ( с извинение) фалшивото й на моменти пеене.

78 мнения за “Мадона не беше тук”

 1. Г-н Инджев,

  забавлявахте ли се на концерта?

 2. Това е един от най-ярките признаци на типично българска комплексираност или с други думи, “Гроздето е кисело”, базирано на принципа, ако не ни обърне внимание, нека да я плюем. Много ясно, че няма да даде интервю, за да отговаря на безумно тъпи въпроси, с които се дави от 30 години. “Бел. ред.” – има и книги за нея, ако някой го интересува нещо от областта на фактологията.

 3. Чак когато всеки уважаващ се чужденец откаже да дава интервю и / или да контактува с българските медии ще има промени в 4-тата власт.

  С Президента ни Д-р Желев се здрависваха всякакви хора.
  И какво ?
  Той направи Кръглата маса и сега плащаме с живота си идеята .

  С президенат ни Стоянов се здрависваха всякакви хора, но той се подигра с историята и носеше каскет. Символът на злото.

  С президента Първанов се здрависват всякакви хора.
  ——
  Това означава ли, че те се читави ?

  Само когато никой, повтарям НИКОЙ не желае да говори с българи – ще разберат хората тук, че нещо не е както трябва.
  И евентуално след много години ще започнат промени.
  Дано вашите внуци доживеят да видят нормални хора , които да се здрависват и от двете страни .
  Дано.

 4. Абсолютно вярно.
  И други големи звезди видяхме, дето дойдоха за 2-3 часа в България, колкото да си изпеят песничките и веднага отлитнаха, все едно са се разходили до бакалията, а не са правили концерт в далечна страна.

  Но те поне обърнаха малко внимание на фенове и медии.

  Такова самозабравяне като на Мадона е патологично.

 5. Zasho vinagi balgarite ste neblagodarni i se izkazvate negativno za koito i da bilo. Zasho prosto ne kajete Bravo beshe strahotno! Gledaite pozitivno i se radvaite na vsichko koeto stava okolo vas. Koncentrirate se i postignete poveche ot kolkoto zaslujavate a ne tarsete vinagi vinata v drug kato zabulite vashata.

 6. Ние, от другата “половина” на България, не сме имали други очаквания. Затова и не бяхме там. Вярно, това е доста по-добро от изявите на нашите фолк-певачки, но какво пък чак толкова?

 7. zaesh li kakvo ne e ot znachenie kakva e madona ili niakoia druga lichnost. dali e naduta, grozna, falshiva, stara, medien product ili kakvoto i da bilo. tova koeto pravi specialni tezi hora (madona, ceca, michael jackson, slavi trifonov i drugi) e che praviat radostni na tolkova mnogo hora po celia svqt, karat gi da se chustvat dobre a tova e edinstvenoto vajno neshto vav ciala im rabota. shtom ti ne si se zabavliaval na koncerta triabva da tursish prichinata vav sebe si a ne vav vida i darjanieto na okolnite.

 8. Няма как и да бъде иначе, Мадона е просто продукт на огромната индустрия наречена поп музика. Продуктите на въпросната индустрия по правило са стерилни откъм емоции. Голям процент от поп изпълнителите са просто… изпълнители. Изпълнители на волята на куп продуценти и спонсори. Мадона и нейните колеги (Бритни, Джъстин Тимбърлейк, Роби Уилямс и други) не могат да бъдат наречени музиканти. Те не музицират. Не умеят да свирят на нито един инструмент, усъвършенствали са единствено “пеенето” на плейбек. Никога не съм успявал (няма и да успея) да разбера какво кара хората да припадат по касови изпълнители като Мадона. А заглавия в днешната преса като “Мадона прави секс с 55 000” ме карат да усилвам уредбата и Скорпиънс на макс.

 9. Уважаеми Иво, Защо да се учудваме. Мадона винаги е била супер амбициозна машина за правене на популярност и пари. Където първото е безусловно подчинено на второто. Разбира се, че не откриваме Америка, че Америка прилага във всяка сфера най-успешно и широко икономическите принципи за максимални печалби. Това я прави световен лидер в икономиката, международната политика и къде ли не още. Когато печалбарството обаче докосне сфери като например култура или здравеопазване, тогава културата е субкултура а здравеопазването забравя пациента и пълни джобовете ( ама до скъсване ) на фармацевтични компании и здравни застрахователи. Разбира се, че Америка е велика и тя е такава каквато е. И като такава тя пак създава световни шедьоври във всеки клон на изкуството. Открива, разработва и най-важно прилага епохални новости в медицината по-бързо от всеки друг. Както се казва ножа има две остриета, едното което убива и другото хирургическия скалпел, който дава живот. Но нищо ново под слънцето и думата ни първоначално бе за Мадона. Въпреки, че е в show busness’a, където все пак се борави с емоциите на зрителите, при нея такива просто няма. Тя не би обърнала внимание на падането на Берлинската стена, когато това се случи преди 20 години, а сега за нея, това все едно се е случило на Луната. Просто световната масова субкултура бе представена в България от една застаряваща (в което по принцип няма нищо лошо) и безкрайно комерсиална звезда. И малкото артистични стойности, които някога имаше сега не са в наличност. Но какво пък, те си имат Мадона, а ние чалга. Това са реалностите, колкото и да е жалко. Но, Благодаря ти, че разчеса тази тема та дано поне някой малко да прогледне, че има и друго – истинско изкуство, истинска обшествена позиция и истинска журналистика.

 10. Драги Иво,статиите Ви са като “отронен звън сред полунощен сън”,ако трябва да избираме между:

  – цитати от “Камбани” на Едгар Алан в превод на символистите от другата България,която и днес,”мадонно” плаче за пощада!!!

  – или да се втурваме към най-новите събития,около нов троен съюз,издание 21 в. между Уго Чавес,КНР и компания в “Ориноко” и т.н.

  Тъй като времето е най-верният ни враг и постоянно увенчава челата ни,ту или с посърналия злак на отиващото си лято,ту или с помръкналата слава на настъпващата есен,ще сменя “убежището в лириката”,за да не се отдалечавам,излишно от “културния” контекст на Новото време:
  ———————————
  Вашите творби повокираха и политическа смелост и воля на автора,а останалите се опитвахме,да се нагодим към целия идейно-политически спектър с афоризми,и мисли от философи,писатели,политици,военни,
  учени,духовници и др.,очевидно с благоразумие и мъдрост,но и с недалновидност и слабоумие,
  но всичките заедно или поотделно,са призвани да изтъкнат безспорния факт,че “поставената от мен!!!задача” за събуждане и активиране на омаломощеното българско консервативно общество,не и била безполезна цел,въпреки оскъдната реколта около воя на един стадион….
  тъй като той също е отдушник и като такъв полезен за дремещ вулкан от десетилетия несподелени страсти на обезверени освен вече и побелели фенове….
  Те не са виновни,те са ограбени и за мнозина сред тях, прилягат думите на У.Чърчил: “За необразования човек е по-добре да чете книги с цитати!”
  Дори и да зебележите-недай Боже!!!-умора у себе си и другите,
  никога не спирайте,защото ще има и
  такива,които не знаят какво вършат,а на други -просто е било съдено-да закъснеят и пропуснат момента!!!
  За щастие – и едните и другите – в блога са мнозина и това е доброто!!!Фразите са и витиеви и с двоен тигел,но нали се вписват и в апологетиката като допустима част и от Мисията Ви,както е било във Възраждането!

 11. Г-н Инджев е бил на концерта на Мадона в София и е описал в блога си своите впечатления и размисли по този повод. За мен са много интересни тия впечатления “на живо” на г-н Инджев от концерта на Мадона – понеже не само че не съм бил там, но и нямам особено желание да бъда. Но макар и видяно с други очи, ми е интересно всяко възприятие и усещане, за да си направя някои свои изводи. ПРОДЪЛЖАВА >>>>>

 12. Съгласна с казаното/написаното. “Звездите” всъщност са хора и колкото и да им се иска да го скрият… това просто няма как да се случи.

 13. Прав е г-н Инджев, и не е прав. Прав е за оценката, която прави на тази така наречена певица /тя не може да стъпи на малкия пръст на която и да е от нашите “айдълки”/, и не е прав, която поднася това като откритие. Добре си спомням началото на кариерата на \мадона. Спомням си и коментарите тогава, че тя не може да пее и че е продукт на индустрията. Та така, не е нормално, ненормалното да се счита за нормално.

 14. Благодаря за отзива! Прочетох тук-там няколко информации за това “чудо” невиждано – у нас да пее Мадона, и се питах какво пък толкова? Нито пее вярно, нито има запомнящи се песни! Приемам и уважавам феновете й, но подминавам всякакви по-дълги информации за нея или пък концерта й в България. И на мен ми бе полезно (и интересно) да науча впечатлението на г-н Инджев, защото неговият критерий ми допада. То е ясно, че Мадона е продукт на шоу-бизнеса в Америка, но и той си има правила! И едно от тях е да се даде поне изявление за медиите! Все пак всичките тези зрители, които били 50-55 хиляди, са си платили билети, а не са отишли така без нищо! И след като е така, то следва поне едно елементарно уважение към страната-домакин да се покаже, нали?! Или просто г-жа Чиконе няма подобни разбирания в иначе уж изискания си характер! А преди години издаваше книжки за деца и се опитваше да учи как да възпитаваме децата си! СТранно как това се “връзва” с изявята й сега в България!

 15. Що е то Мадона(Madonna)? /с две n/
  Ами както е написано по-горе – малко фитнес, малко каланетика, някоя и друга гинекологична поза на стола / пардон-трона/ и известно количество пеене.Ма то пеенето било на моменти фалшиво – майната му, кой ти гледа.Оня, пълничкият Фънк се изтъпани по телевизията и ни обясни, че който искал да слуша хубаво изпълнение, да си бил купил записите й на диск. Ми така, де, к’ви са тея глезотии ! Хората идвали заради шоуто !
  Пък аз си мисля – дето ще плащаме на МадоННа за шоу, да бяхме събрали няколко футболиста да ритат, няколко гимнастици да скачат, пък може и няколко депутата да играят според един израз на един друг такъв на “легни-стани” или да се “правят на кълбо” и като пуснат и малко музика / не фалшива / по уредбата, щеше да стане супер шоу.И пари щеше да има и слава за всички.
  Ма нали сме си комплексари…

 16. Чета интересните коментари тук и спонтанно се сещам за един анекдот: Младият Касиус Клей, веднага след като става Олимпийски шампион, отива с един свой приятел на професионално боксово щоу от някакъв районен мащаб. Разбира се, нула внимание към младия олимпийски шампион, всички са се вторачили в местните професионални любимци. Особено привлича вниманието един тип, който се държи нагло, провокира съперниците и публиката, но пердаши всички наред. Приятелят на К. Клей се възмущава: “Гледай какъв гад! Отвратителен! И как всички го мразят!”. А Касиус Клей отговаря: “Е, да, ама забелязваш ли колко много са дошли да го мразят!”

 17. Не, господин Инджев! Публиката на концерта на беше “върхът”. И го казвам от сърце, като човек, който даде всичко от себе си да скача и да вика (от което получих собственото си удовлетворение, защото аз затова бях там). Около мен, както коментирах и в друг блог, беше пълно с анализатори, критици, мърморковци и обикновени провинциалисти, за които 2 часа бяха малко време да загреят и да “разчупят”. А като загряха, концерта свърши. Е, какво да се прави, българският мотор не е най-бързият :)))
  Друго: Аз лично не виждам никаква причина една жена, която за 1-2 месеца обикаля 14 страни (или там колкото са, нямам точна представа) да иска да се ръкува с господин Инджев, с Азис, с Бойко Мухобойко, с Бербатов или с който и да е друг локален образ точно в България. Извинявайте, ако ви обиждам, но предполагам че ще проявите чувство за хумор и ще ме разберете. Някои неща някак не ми се струват редни, обаче:)))
  И друго е истина: ако в София се провеждаха поне 7-8 подобни концерта годишно, вие и аз нямаше да си губим времето повече да коментираме този, ами щяхме вече да се готвим за следващия, където да танцуваме до припадък!

  Поздрави сърдечни!

  П.С: Което ми напомня за случая, който дълбоко обиди г-н Станишев преди време, когато Ерос Рамацоти му върза тенекия за вечеря или нещо подобно. Ерос не остиде на срещата, за която явно само Сергей е знаел, обиди кръвно нашия министър председател, но за сметка на това се наспа, защото все пак трябваше да излиза на сцената. Той, човека, е наясно: не всичко в този живот се прави за да се харесваш на някой. Особено в шоубизнеса 🙂

 18. Да ви кажа, не съм съгласен. За мен това поведение е част от PR стратегията й. Наистина, аз също се потресох, че си позволи да закъснее с цял час, но според мен после направи страхотно шоу. Освен това пя и танцува цели два часа, което е множко за световноизвестна звезда – повечето стоят по около час. Действително, от това, което съм чувал от познати, “Металика” и Manowar са били много по-ентусиазирани, особено последните. Но това е и до човек и, както казах, до PR стратегия. Някои хора имат умишлено или защитно по-студено или по-високомерно поведение. Това не значи, че са такива в живота. Просто PR.

 19. “…една Чиконе, която би трябвало да помни откъде е тръгнала към …нас…”
  – Тоя лаф в наща мах’ла звучи “Е-е, Маро, от там де си тръгнала ние се връщаме!” Мно-о тарикатски лаф и тоа, който го каже се чувства на връо.
  Сега сериозно.
  Не знам, каква е практиката в турнетата на тази звезда, но нищо не я задължава да изпълнява разни дипломатически ритуали. Сигурен съм, че ние българите не сме специално пренебрегнати, а и да се допуска обратното би било ужасно комплексарско, в който капан, г-н Инджев, мисля че неволно попадате.

 20. Лично аз реших да си спестя пари за една пълна дискография на Мадона и съдейки по отзивите за концерта определено не съм сбъркал.
  Г-н Инджев се изказва твърде меко за “шоуто” което е предложено…
  В мрежата се намират още доста мнения по въпроса:
  http://e-vestnik.bg/6996
  И знаете ли когато някой не е доволен от нещо може да е случайно или от завист… когато са двама трима – е добре случва се хора разни а вкус и цвят другари нямат.
  Когато обаче масовите оценки на запалените меломани (защото подобна безумна цена за билет не е за всеки)са отрицателни – изводът е: “Има нещо гнило в датската държава…”
  Естествено едва ли някой работещ за 800-1500 лева ще признае, че е похарчил 10-20% от месечната си заплата за едно… голямо нищо.

 21. Амебата беше достатъчно ясен в интервю преди концерта “Мадона не пее на бис!”

 22. Прав е г-н Инджев и ще добавя, ние българите обичаме да се подлагаме на всеки, нямаме капчица достойнство да отстояваме своето. Мадона може да е голяма певица, но това не значи, че трябва да и лягаме в краката, като някои, за които този концерт май беше смисълът на живота им!?!

 23. За съжаление и аз останах с това впечатление от концерта. Толкова дълго го чаках, с такова нетърпение и накрая останах малко разочарована. Шоуто беше на световно ниво без съмнение. Ефекти и звук, които на досегашните концерти на звезди не бях чувала и виждала, страхотни танци и хореография… Но в мен остана едно такова угнетено чувство. Някакси не се получи връзката между изпълнител и публика. Публиката и тя според мен не беше на ниво, едно такова прилично, но вяло представяне. Може би това се дължи на факта, че и самата Мадона не успя да я докосне. Жалко…

 24. А бе който иска истинска музика, изпята без плейбек и от сърце, диалог с публиката и т.н., отива на рок концерт. Аз съм от онази част на държавата, която не отиде на Мадона, но беше на Металика. И пак ще отида, защото знам, че ще пеят за мен. Ще ме попитат как се чувствам, ще ме попитат дали са ми липсвали и ще обещаят да се върнат отново. Ей тези простички неща ме правят щастлив.
  Сега разбрахте ли къде е разликата с Мадона?

 25. g-n indjev e zabeliazal neshto na koeto malko hora sa obyrnali vnimanie, no tova e neshto normalno. madona predstavi shouto si i ostavi publikata jadna za oshte, ostavi interesa kym neia… za da doide pak, ne razkri vsichko… tova e chast ot komersialnoto shou. “закърняване на чувствата в душата”… taka e v sveta, ne biva da uprekvame madona…eto vi edin problem v zapadnia sviat… “закърняване на чувствата в душата”… ne si mislete che problemite sa samo pri nas

 26. Bravo Ivo,
  Ne sam i ne moga da bada fen na podobni na madona,no tova e industriata ,, vseki e svoboden da obicha tova koeto e po sarzeto mu i kulturata mu rasbira se. Ozenivam horata na iskustvoto spored prinosa im kam ganra na koyto prinadlejat,madona niama prinosi

 27. ТОВА Е ШОУ БЕ ПО ДЯВОЛИТЕ! Търговски продукт. Какво искате или сте очаквали от него? Да изпадне в кабала транс и да обяви България за втори дом, обетована земя или нещо подобно.

  Излиза – пее, танцува, върши си работата т.е. – и си тръгва. Който отрече, че шоуто беше топ и върховно професионално подготвено и изпълнено сам си знае защо – но за мен е просто мрънчо.

  Естествено че е по-хубаво когато публиката усеща и лично отношение, а не студен комерсиализъм и професионализъм, ама С БИЛЕТА НЕ СИ ГО Е КУПИЛА това. Ако иска ще го дава, ако не иска няма да го дава това отношение. Щом си върши работата и хората идват, значи покупко-продажбата е изгодна за двете страни. Ако публиката е била разочарована другия път няма да напълни стадиона и си е за нейна сметка (на Мадона).

  Какво има да се философства, да се изпада в екзистенциални разсъждения и прочие.

  Предполагам че никой не очаква от монтъора на колата си да я обича и да им говори нежно галейки я.

 28. Никога не съм харесвала Мадона,но и никога не съм я оспорвала пред феновете й. Неприятна ми беше съпътстващата й истерия- първа новина в емисиите на национални медии, на първа страница в най-четените ежедневници, интервюта с лагеруващи фенове. И тя кацна, закъсня “само” с час и нещо, поподскача “близо 2 часа” и отлетя. Нито дума. Слушах как фенове се опитваха да търсят подтекст в определен жест, в определена песен, които тя само тук направила и само тук пяла т.н. Мисля, че тя просто си е машина за пари и на нея не й пука нито за България, нито за София, нито за българските й почитатели.

 29. 10Х!
  Отдавна шоуБИЗНЕСА и киноИНДУСТРИЯТА не са това което бяха…/преди филмите, награждавани от Академията, поне те бяха стойностни;-)/
  …Да имаш парите на Мадона, да правиш концерти по целия свят и да не видиш нищо / да не помиришеш дори/от него, ограничен само в своята орбита, с какво си по-свободен от този, който няма възможността да го направи?!

 30. sled kato ne ste fan na madonna g-n Indzhev e normalno i concert-a i da ne vi haresa i az neznam kak ste popadnal tam. Da ne ste padnal nqkak si ot nebeto na stadiona?! I ne, ne iskam otgovor.

 31. Владимир Йосифов- Защо слагаш всички българи в един кюп?

 32. Ami taka e idva pee varshi si rabotata i si tragva… Produkt e i tova e verno, no sme bili i na drugi koncerti i stadiona e bil palen i usashtaneto e drugo , ta nali v kaina smetka tova e celta na koncerta na jivo i razlikata ot tova da si go pusnesh to TV-to….

 33. Уважаеми Господин Инджев,
  Напълно съм съгласен с Вашия коментар!
  На мен ми направи впечатление това, че до този момент Вашия коментар е споделен от толкова много хора, което е много много хубаво!
  Поздравления!

 34. Малко извън темата, но… това не го разбрах:

  “…бегълците от българския туризъм в полза на гръцкия…”

  това са – паническите бягащи туристи от България в посока Гърция в собствена полза или в смисъл на предателите на “българския” туризъм /без коментар за ползата/.

 35. Една посредствена трюдолюбива певица. Мадона компенсира с всякакви ефекти липсата на талант за пеене. Може да прави страхотни шоу спектакли, да има страхотни танцьори, дори самата тя да танцува добре, но на сцената се е качила, за да пее, а това тя не го прави добре. Затова към лошото пеене като се добави лоша визия, концентърт не се получава. Предпочитам баба Търнар, но не и баба Лили. За съжаление Мадона отива към баба Лили, а не към баба Търнар.

 36. Мога да разбера г-н Инджев, че е останала засегнат като журналист от факта, че Мадона не е дала интервю за българските медии. Аз също исках да разбера нейното мнение за концерта и публиката и тук, но уви. Колкото до контакта с публиката: напротив, имаше контакт с публиката – та тя дори слезе от сцената, за да се докосне до хората, които държаха листи с надпис “Thank you”. Предполагам, че е доста трудно при тази динамика на шоуто и ослепяващите светлини на прожекторите да можеш да забележиш лицата на хората от тълпата долу, но мисля, че и Мадона и танцьорите от групата и успяха да го направят. Разбира се, че шоуто е направено с много пари и за много пари, но съгласете се, че за България цените на билетите определено бяха ниски. Аз лично не съм фен на Мадона, но се възхищавам на това, което е постигнала и че успява толкова много години да развълнува хората с това, което прави. Впечатлена съм от този спектакъл и нейното излъчване!

 37. Концерта господин Инджов бе НЕВЕРОЯТЕН – меко казано … Разбирам ви обаче как сте се , и как се чувствате , защото когато и аз попадна на някой рожден ден в ЧАЛГА заведение – всичко ми се скапва , пък дори да пее и най – даровитата в музикално отношение световна певица …Тоест не е трябвало да ходите- това е явно и за много други ЛЮБОПИТКОВЦИ , а не фенове … Бил съм на Концерт на Мадона и в град Милано Италия – държава в която тя има корени…Еми шоуто (не концерта защото тя прави ШОУ)бе абсолютно идентично- начало…….. и край… без задължителните ЛЪЖИ Еи Лондон най добрите сте , ей Пловдив най добрите сте , еи Берлин най добрите сте … ей Симитли най-велики сте…Това е работа – видя се професионално свършена… И май На ИВО Инджев политиката не му стига…не навлизайте в окена на културата , за да не я направите с думи поредно БЛАТО- блато от храчките които Българите плюем вродено по всеки , всичко и навсякъде….

 38. Към коментара на VLD: брей, много професионалисти в областта на музиката изведнъж се появиха да хващат грешните тонове на световно признати изпълнители. На който не му е харесало – да не е ходил. Никого не с карали насила и със заплахи…

 39. Мадона е продукт на западната духовна нищета и измерването на живота в пари, лукс и кух блясък!
  Аз съм виждал на живо (и слушал) Робърт План два пъти и това никой не може да ми отнеме.

 40. Мадона е просто Мадона!Не и пука дали я харесваш или не, тя отдавна е престанала да мисли как да прави пари. Не и дреме за феновете…тях ще ги има винаги.И винаги ще има хора, които да я плюят…иначе светът нямаше да има смисъл да се върти. Все едно дали си бил тук, или не, Мадона със сигурност е Била и Ще бъде. И междудруото, аз не бях и не искам да бъда на нейн концерт:)

 41. Не разбирам от шоу-бизнес.Знам едно.Певеца трябва да е на първо място човек.Не изваяна фигура.Не страхотнем танцьор.Дори не и страхотен глас.А човек.И носещ топлота в себе си.
  Докато запъвайки се опитваме да оправдаем “тая значима ” фигура …ние ще залитаме към техния мукавен ,пластмасов и бездушен свят.
  Я вижте една Валя Балканска на концерт.За мен тя е хиляди пъти по -добра от мадона.
  Хора,престанете да се оплитатте в паяжината на “големите”,защото всички до един са наркомани или зависими от даден порок.В случая мадона е езичница.

 42. Към Людмил: Людмиле бре, Иво е всичко друго, само не и голям тъпанар. Я си помисли малко и ела пак да се произнесеш авторитетно. Или най-добре, недей! Ще го преживеем.

 43. Разбира се, че не съм бил там. И преди 20 години Мадона за мен не беше почти нищо, камо ли сега 🙂

 44. Четейки несъгласните с коментара на Иво Инджев само мога да възкликна: Боже, боже, колко простотия има на тази земя българска!

 45. Бучка лед в шепите на зажаднял бедуин. Хем вода, ама нещо не е баш.

 46. @Росен – Това, че Мадона навсякъде се държи като гъска, не намалява простотията й, напротив – умножава я.

  А аз си позволих да оплюя Металика и Джордж Майкъл за високомерие (тук: http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=501)

  а оказва се – можело още по-зле.

  А фалшивото пеене вече нищо не го оправдава. Искаш да ти плащат и за майка си и баща си – свърши си тогава работата както трябва! Един концерт не е само ефекти.

 47. Който няма гласови данни,компенсира с друго,а това е хореографията.Мадона си го знае това.През 80-те години на миналия век,когато тръгна нейната кариера,това беше си тема за обсъждане и всички бяха съгласни,че тя-не може да пее и с танците привличаше тълпата,както и Джако го правеше,но той поне имаше глас.Това е!

 48. Г-н Инджев,
  не разбирам с какви очаквания сте отишли на този концерт и защо изобщо се занимавате с Мадонна – тя не е от вашта категория. Преди много години гледах по телевизията един концерт – мисля че беше от Мадрид, и трябва да е било по Великден, когато ни отпущаха по малко от такива концерти. Тогава наистина бях впечатлена, къде по нашите земи такива неща. При Мадонна фитнеса и светлинните ефекти са по-впечатляващи, но не ноже човек да не се възхити от начина по който работят екипите. Всичко изпипано до най-малка подробност. Но аз съм от другата страна – предпочитам да отида на концерт на Лили Иванова, а не на Мадонна. Мадонна може и да може да скача по сцената още 20 год, да печели милиони но никога няма да може да изпее например “Камино” или “Аве Мария”. И какво от това?

 49. Какви ли не мнения изчетох по темата, но това на господин Инджев е най-несъдържателното от всички. Когато нямате какво да кажете, си спестете графоманията. Особено след като в своята област Мадона е несъизмеримо по-смислена, отколкото – за жалост – вие във вашата.

 50. Нямам желание да правя анализ на статията на Инджев, но на едно искам да обърна внимание…защо българите все се правят на най-големите критикари, много ми е чудно?
  Да разбира се всеки има своето мнение, но г-н Инджев откога взехте да разбирате и от такъв тип шоу?
  Какво толкова сте учуден, всеки артист има стил на поведение, а и отношение към публиката.
  Ето Вие сте известен като политически анализатор, ами не можете ли сам да се досетите какъв имидж си беше спретнала страната ни толкова години!?

 51. Г-н Инжев , комплексарщината е до гроб и винаги избива в “мастилено ” сивичко!

 52. Вашият коментар чака да бъде одобрен.

  няма емотикони !
  смешници !

 53. Пяла била “фалшиво”? Смешно. А нима Елвис Пресли, Фреди Мъркюри, Майкъл Джексън и още куп други световни музикални величия не пееха “фалшиво” на живо?
  Пееха “фалшиво”. Но какво от това? Нима не бяха велики музикални таланти и не им се възхищаваше целият свят?

  Музикалното събитие отмина. Който успял да му се възхити и когото е очаровало, той си е прекарал чудесно. Останалите… Те просто са останалите.

 54. Уважаеми господа, браво на Вас. Браво за прецизните Ви коментари за “фалшивото” пеене на Мадона, което 98% от Вас са слушали от терасите си в Долна Митрополия, не на стадиона, на който тя пя.
  Какво направи Мадона, освен, че сблъска обръгналият на чалга и мутризация български народ с качеството и високото ниво на световният шоу бизнес? Дойде в България, завалията, за да се сблъска на свой ред с ехидността и евтината злоба, която българите са развили през годините в неравната си борба за оцеляване. Тъжно. Жалко, че не сме дорасли да оценим изпълнител от толкова висока класа.
  За незапознатите – това беше 85-ти концерт от турнето “Sticky & Sweet”. И първият, за който някой казва, че Мадона пяла фалшиво. Добре, че бяха всички велики български експерти, които слушайки Галена, Драгана, или Петкана достигнаха до извода, че нивото на Мадона не струвало… Подобни глупости могат да говорят хора които или не са били на концерта, или са очаквали да чуят Монсерат Кабайе.
  В крайна сметка, пука и на Мадона, и с право. Евала, че не се е срещнала с нито един БГ драскач. Очевидно същите просто не заслужават да се отъркат в нея, за да се борят за нищожното си оцеляване. Жената продължава с мащабното си шоу и цивилизованият свят продължава да я оценява подобаващо. Ние очевидно ще си останем с Планета Пайнер… Страхотно!
  Иначе поздрави на всички, които успяха да оценят качеството на спектакъла, който ни представи най-голямата жена, която световната поп-култура помни. Поздрави за ентусиазираната публика от първите редове, които я аплодираха, танцуваха и в крайна сметка я приеха в обятията си. Защото те заслужават. Не разни критикари и поплювковци, които се хранят, осквернявайки нечий истински тежък труд и многогодишна дисциплина. Защото съм сигурен, че творчески Мадона ще ги надживее. Точно както надживя онези, които през 1984-та година и предвиждаха още около 6 месеца творчески път…

 55. интересно, за чий (с извинение) посещавате концерти на изпълнители, които не харесвате и не уважавате? вярно, не съм първа фенка на мадона, но я харесвам и затова отидох на васил левски онзи ден. ама ако ми дойде на краката бритни примерно, няма да ида колкото да си начеша крастата и да мога да плюя с леко сърце в преса, в блогове и по телевизията колко е зле и как не може да пее. не ми говорете за фалшиви тонове и за пеене, щото и хетфийлт не беше цвете за мирисане миналата година. еле на натин елс мадърс положението беше трагично. ама емоцията я имаше и беше голяма въпреки всичко. това е концерт, не е студио. никой не обърна внимание на това, колко усилия са хвърлени по това турне – хореография, мултимедия, нов аранжимент на всяко парче и всичко това, изпълнено перфектно. ама то и исус да възкръсне и да слезе тука, пак ще му намерим кусури.
  аман.

 56. Г-н Инджев, добра провокация – ама се чете блога ви и от най-различни хора, което е чудесно. Мадона – тя е от шоуто, което винаги ще продължи. Тя нито знае, нито е необходимо да знае какво е било тук. Но предполагам, четейки между редовете, че ни обръщате по-скоро внимание на факта, че тия, които избираме на избори се държат, като Мадона. И следващият, които заяви, че не му е времето, трябва да запитаме дали пък той не се мисли за Мадона

 57. Що е то МадоННа?
  Като чета коментарите на изпадналите в телешки възторг почитатели започвам да добивам комплекс от това, че я виждам в друга светлина. Сещам се за магарето на Настрадин ходжа, дето ядяло боб, та бунаците ходят да го гледат как го прави.
  И с МадоННа е същата работа – стара чанта, поддържана, лакирана,скача по сцената, от време на време й се отваря заключалката, та й се виждат вътрешностите, върви в комплект с вокалче и т.н. и т.н.
  Трябва обаче да й се признае страхотната рекламна кампания, която върви вече толкова години непрекъснато и е доста странно, всъщност, кой и защо я поддържа.
  Чудя се кой пее по хубаво – нашите Бистришки баби или тя.И коя музика е по-здравословна за слушане, имайки предвид опитите на проф.Масару Емото с фотографиране на замръзнала вода. Но всеки си преценява сам за себе си – насила на никой не можеш да му дадеш, можеш само да му вземеш.
  А, и още нещо – защо в това музикално шоу, един от танцьорите на МадоННа разтвори ТУРСКО знаме на сцената ? Това на всеки концерт ли го прави, или ние в момента бяхме специално ощастливени ? И защо никой от възторжените й почитатели не коментира този позорен факт ?

 58. А не може ли да се каже по-кратко? Например, че една проста жена, която няма нищо общо с музиката, но е изобретила секса (ца което има и издадена богато илюстрирана книга) и толкова й е харесал, че не може да мисли за друго, е била на стадион “Васил Левски” и е изнесла американски поп-фолк концерт с цигански елементи. Така би било точно и изчерпателно.

  Съвсем отговорно твърдя, че в сравнение с Чиконата, направила връх в американската шоу-индустрия, която не се отличава никак с култура, при подходящи условия Деси Слава, която няма елитен музикален произход, но категорично може да пее хубаво и е много музикална, би могла да направи направо културна революция.

  И въобще много барут за тая Чикона :)))))))))

  В заключение, моля, Чиконата at her best!

  http://www.sextapesdownload.com/madonna/10.jpg

  http://www.celebritygossipeveryday.com/madonna-1/11.jpg

  А тук, на тази снимка на “Дневник”, феновете на Чикона, които се интересуват от истинска култура, могат за разгледат и част от вагината й, според мен нищо особено :))))))))))

  http://www.dnevnik.bg/shimg/zx980_776520.jpg

  Хайде, да ви е честит новият завод за полупроводници, другари! Тази година полупроводници, догодина – цели проводници! Тази година Чикона полу без гащи, догодина съвсем без гащи! Наздраве!

 59. Много е страшно,точно хора от най-пропадналата и най-деградиралата страна,да се подиграват,не просто критикуват едно шоу,било то и на такава звезда като мадона. Тази подигравка идва от хора,които не са гледали нито един концерт по телевизията си ,на самите Бийтлс,дори след като състава се разпадна през 1969-70г. Тези хора не са имали възможността да закупят от български магазин ,нито един студиен албум на Бийтлс,говоря за БИЙТЛС,ей хора. Комунистическата сган не предаде и кацането на американците на Луната, в България не се канеха никакви поп и рок-звезди,нямаше нито поп-рок-класация,нито списания. Американската и Запдноевропейската музика се считаше за “Идеологическа диверсия на импрериализма”. Гадовете ходеха по ресторанти и дискотеки и правеха глоби,заради пускане на “гнилата ” музика на Запада. Да не говорим за концерти по телевизията и наживо на Пърпл,Блек Сабат,Цепелин,Слейд,Суийт,Алис Купър,Крийм,Кридънс,Елтън Джон,Куин,Джърни,Дженис Джоплин,Джимарата,Джим Морисон, Металика, Гънс и мн. др. И сега,20 г.,след падането на диктатурата, не, Мадона е такава и такава,пее фалшиво и пр.,не дава интервюта,не ни обръща внимание. А трябва да сме благодарни,че въобще влиза в ККБ. Да,по всяка вероятност,имало е недостатъци в пеенето и държането й,вярвам го,но е много комплексарско такъв народ,като нашия ,да взема такава категорична позиция на негативизъм и подигравка. А какво ние предлагаме на Световната поп-рок-сцена???? Нищо ,ама пълно нищо. Навремето ,когато бяха у нас Роберт Плант – Джими Пейдж,една журналистка попита Пейдж, дали би могъл да смени китарата си….. внимавайте….с пушка,на който въпрос и двамата се стъписаха,и единия зададе контра-въпрос “Откъде извадихте този въпрос?” . Е,за какви се мислите,драги сънародници-недоволни от Мадона. И намесвате американската икономика,и пр. Само тишина е нужна на българчетата,когато станем и ние хора,като тези на Запад,когато и ние дадем звезди от световна величина,тогава да скачаме,засега,просто не ни отива.

 60. “Тез, които с мек са,
  не обичат секса…
  Радой Ралин

 61. най-хубавото на този концерт е :
  Никой не загина от бомбичка.
  Никой не беше промушен с кухненски нож.
  Никой не беше бит или изнасилен.
  Никой не пострада.

  За България е голям успех !
  Ние сме номер 1.
  Защото да съберете по вечерно време – 60000 българи на едно място и да няма убити или ранени е Голям Успех.

  Мадона не започна концерта си преди да разбере, че децата и са заминали за Израел.
  Където се води ВОЙНА !
  Какво ви става ?
  Огледайте се – това мислят за нас и това сме ние.
  Ние ги изнадахме.
  Не се държахме естествено – ние бяхме фалшивите , а не Мадона

 62. Съгласна съм с Вас, г-н Инджев. Високомерието и звездоманията са неща, които трудно приемам, било то и от Мадона.
  Аз също съм от другата „половина” на България, които избрахме да не присъстваме на концерта, макар и да не спадам към никоя от изброените от Вас групи “бебета, пенсионери, безработни и т.н.” Но това не е важно.
  За мен Музиката е важна. „Творчеството” на поп кралицата от последното десетилетие е лишено от дълбочина и определено няма душа. За мен не е достатъчно само да направиш впечатляващо светлинно, танцово и мултимедийно шоу, а каква музика и как ще я представиш.
  Ако Мадона беше дошла тук преди около 10 години може би щях да бъда впечатлена, но сега с нищо не можа да ме привлече.

 63. А ти кой беше а????? Можеш да критикуваш колкото си искаш но само едно ще ти кажа никога няма да събереш толкова много хора на едно място дори и да си четеш мижавите коментари статии и публикации

 64. Няма полза и значение от такива като горния коментар. А ти кой си?

 65. Жалко е, че умен човек, като Вас, се връзва на номера на Мадона, който вече 30 години я продава успешно. А именно скандала и скандалното във всичко. Именно факта, че тя е “недосегаема” я прави толкова привлекателна за милиони пищящи дебилчета по цял свят. Да тя на практика пренесла атмосферата на стриптийз клуб на голяма сцена, но пък кой друг се е сетил за това преди нея? А и факта че не е дала интервю за нито една медия въобще не е повод за международни сръдни. Нежеланието на една или друга поп-икона, чиято преходност в съвременната култура е сигурна, не е причина да избиваме нашите си комплекси, насадени ни в едно друго време, когато всичко ни беше забранено.

 66. Интересно подредена статия, но като чета и коментарите, ми се струва, че малко хора разбират какво трябва да очакват от един концерт и че в самото изживяване и цената на билета не се включва “мийт енд грийт” и специални /фалшиви/ благодарности към невероятната публика, каквато всъщност не сме.

  Да се разглежда Топ световен спектакъл като шоуто на Мадона като епизод от Music Idol е доста несериозно. Не съм й кой знае какъв фен, особено на новите неща – по-скоро тезата ми е, че тези 50 000 трябва по-често да ходят на концерти, за да не се държат като ощипани.

 67. Иво – печелиш непреходният орден “на всяка манджа – мерудия”, но без манджата. Беше си ливада – ливада и си остана.

 68. Рядко се съгласям изцяло с подобно комплексно мнение, но сега ще го направя. Добре написна статия, а аз въпреки това си оставам поклонник на творчеството на мадона.

 69. Боже Господи, недоумявам колко модерно-откачен народ, има у нас. Тези хора сигурно нямат нито уши, нито очи, нито разум. Нима е толкова трудно да се види една искуствено подържана популярност, с чисто комерсилна цел. Защо сме слепи и глухи и не забелязваме, колко наши певици притежават емоционален, мелодичен и божествен глас и искусни маниери, Но на които липсва подходящата реклама и представяне, защото живее в България а не в богатия запад. Мадона е една искуствено подържана меломания, с чисто търговса цел без особенни художествени качества. Нищо при нея не говори за духовност тънка емоционалност и човечност. Единственото което я съпровожда е стремежа към големите пари. – Петров.

 70. Не разбрах само коя е тая другарка Мадона. Майката на Христос ли е, или
  да? А пък Чиконе въобще не разбрах кой е.

 71. Кабала му е майката.
  Безразборни оргии.
  Лягане с правилните хора.
  И липса на талант.
  Последното е истински мотиватор.
  Просто хората с талант не взимат нещата на живот и смърт.
  Трагедията е че Мадона прави всичко единствено само за пари. Явно бая е поизхарчила.

 72. Това, което тя представи си беше аеробика с каланетика под звуците на музика и после …… GAME IS OVER
  Ей така се прави шоу, а не да се разчита само на звук и светлина като Мадона:

  http://www.youtube.com/watch?v=ClB6hJvgvAs

  http://www.youtube.com/watch?v=jCma5VvMCXg&NR=1

  Тhe greatest performer ever!!!!

  Коментар от: vassileva | август 31, 2009, 0:11
  БРАВО!!! И АЗ ТАКА МИСЛЯ! ОТИДОХ НА КОНЦЕРТА НА МАДОНА С ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ И СИ ТРЪГНАХ, КАТО УЖИЛЕНА – НЕ ВЯРВАХ, ЧЕ МОГА ДА ОСТАНА ТОЛКОВА РАЗОЧАРОВАНА – ОСВЕН СВЕТЛИННИ ЕФЕКТИ НИЩО ДРУГО НЯМАШЕ! ПОНЕ ДА БЕШЕ ИЗПЯЛА НЕЩО ОТ СТАРИТЕ СИ ХИТОВЕ …..ПЕСНИТЕ Й БЯХА НЯКАКВИ КОМЕРСИАЛНИ ДЕНС ПАРЧЕТА, ОИТО УТРЕ НИКОЙ НЯМА ДА СЛУША! LONG LIVE THE KING OF POP !!!

 73. Аз съм професионален музикант. Т.е. изкарвам си прехраната с музика. Статията на Иво просто е върховна. Мадона е същата работа, като Слави Трифонов в България. Пълни гьонсурати и некадърни певци, но хванали чичкото с паричките. Вярвайте на Иво, той не е на всяка манджа мирудя аз лично съм го слушал как диярънка на китара и пее. Доста впечатляващо е трябва да призная. Много знае Иво. Четете и се образовайте.

 74. Все пак постигна каквото и трябва.Пише се и се приказва за нея.Не можела да пее!! На кой му пука за това?Важното са парите.
  Откакто индустрията хвана музиката,все по-малко слушаме музика и все повече ни се предлагат Мадони,Трифоновци и разни др. Диемсита и пр.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.