( Не)вярна прогноза за бремето

Синоптиците ( да ме прощават) се наредиха до социолозите тази година. И едните и другите прогнозираха „горещо лято”, но вкупом не познаха. Нито август се оказа „сух и горещ”, нито пък по същото време, когато парламентът уж трябваше да работи извънредно, се случи нещо подобно на политическа жега.

Смекчаващо вината обстоятелство е, че прогнозите за бързо променящите се настроения в България наистина са трудна работа. Никой не позна например, че ще имаме правителство на малцинството, формирано от неочаквано голямото мнозинство на една партия. А щом никой не е познал, значи е било твърде невероятно да се предвиди такова развитие.

Несъстоялото се горещо лято свърши и започва есента на нашето (не)доволство – кое от двете, изберете сами. Това е другото клише, с което живеем от години. И е много вероятно да се окаже поредната несбъдната прогноза- и в единия, и в другия смисъл.

Антициклонът откъм Североизток ще се опита да задържи хубавото време за руските интереси над централната част на Балканите. Малко вероятни са бури, светкавици и градушки под влияние на това въздушно течение поради липса на реална съпротива от насрещно течение.. С риск за нова грешка в прогнозата може да се каже, че прегърмяванията над големите проекти на Путин в България ще се окажат по-скоро предвестник на краткотрайни превалявания, отколкото причина за тяхното наводняване.

Засушаването във финансовите низини, предизвиквано от локалното ни затопляне ( когато Брюксел ни удари един зад врата) ще продължи. Все по-уверено може да се предвиди, че ще се наложи намесата на МВФ, за да напомпа българския резерв и да компенсира сушата заради набъбналия на 26 милиарда външен дълг на България, плащанията по който се очертават като непосилна задача за продънения бюджет.

Опасенията, че предизборните обещания за прозрачно управление могат да потънат в мъгла трябва да бъдат разсеяни от вятъра на промяната. В противен случай работата върви към обичайната комбинация от вятър и мъгла. Може и само мъгла без антагонистичен вятър, резервиран за медийното обслужване на новите управляващи.

По високите части на държавата климатът ще е подходящ за чиновнически туризъм – новият сезон не просто предполага, а налага опознавателни екскурзии за новаците в катеренето на управленските върхове.

Температурата на хорската мълва ще остане постоянна, но който не умее да плува, трябва да се въздържа да дава поводи да го залива, ако иска да излезе сух от мълвата. Най-добре е да избягва да се гмурка там, където подводните течения са твърде коварни. И да следи червения флаг – ако отново се надига, значи има опасност за неопитните плувци, които все още се къпят безметежно на вълните на изборния си успех.

Времето ще бъде подходящо за нови напоителни обещания за земеделските стопани. След дълбоката изборна оран, семената на надеждата са живи, но крехки. Втечняването на замразените фондове по САПАРД се очаква да улесни иригацията на браздите, където тези семена са хвърлени – поне така обещаха онези, които държат юздите на фондовете.

Всяка прогноза у нас обаче в нашето белязано от десетилетия казармена логика общество е като казармена заповед – предпоследна е. Ако нещо съм сгрешил, изпратете ми хонорар на посочената в блога сметка.

В крайна сметка синоптиците и социолозите си получават парите за грешните прогнози, нали?!

12 мнения за “( Не)вярна прогноза за бремето”

  1. Чета прогнозата и кой знае защо – опитвам се да си представя какъв цвят най-подхожда на новото Голямо добрутро. Ивовите юнаци са си “сини”, госпожа Мозер била “оранжева”, издънките на Каракачанов – “зелени”, белогвардейците на Царя кретат под мръсно бялото знаме в жълт оттенък, КНСБ мятат гей-баряк (много му прилича на Желязко), лакомите пенсионери повечето са “червени”… Какво остана за бат Бойко? Дано да не е черното (черен пояс!), че пак жална ни майка!

  2. При дългосрочните синоптични и социологически прогнози се разчита на късата памет на ползващите ги – особености на българската прогнозистика.

  3. Днес един приятел от Стокхолм ме запита по телефона: “Абе какъв е тоя Бойко Борисов?” “Очевидно човек, който обича да управлява – отговорих – Което значи, че обича и да го аплодират.” Мислите ли, че тези два недостатъка ще са достатъчни за да направи нещо различно от предшествениците си?Според мен е изключено. Иначе незнам, май не обича да краде, но пък няма никаква идеология и както днес казва “Да живее Европа”, утре ще промърмори “Но да не забравяме и нашата голяма сестра Русия”. А и друго – той спечели симпатиите на българите с това че подгони хайдуците, но мисля, че няма никакво намерение да ги настига, щото, някак си… абе не е другарски.”Подарявам една каруца с воловете! – извикал някой си на една сватба, като разбрал, че подаръка не се дава веднага.А пък още утре ще разберете чрез официално комюнике или изявление, че след срещата си с Путин в Полша, нашият министър-председател ще потвърди познатата ни до болка поговорка “Празна Мара тъпан била!” Това го казвам като сигурна лична прогноза, защото съм от София и познавам добре типа на “махленския бабаитин” без значение дали е от Подуене, Коньовица или Горна баня. И колкото и да се мръщиме на Иван Костов,че бил незнам какъв си и незнам що си скоро ще видите, че единствено той ще изразява в парламента предстоящите огорчения на всички ни.Абе,подгответе си зъбите за нови скърцания!

  4. Да, засега имаме няколко задачи, зададени към прокуратурата и няколко уволнения. Уволненията – че са по-лесни, затова започвам с тях – разбира се, по закон не се гласува на изборите за секретарка или за директор на предприятие, но съвсем е ясно, че както секретарката, така и директорът на предприятие са ключови фигури и не може да са кои да е. Задачите за прокуратуратаааа…да видим колко време за мислене ще получи тази прокуратура. И кой ще е квесторът. Вярно, че не се дава диплом за “политик”, но..мама му стара, има хора, които ама като че ли са го завършили този университет..независимо с три или с шест. А без диплома какво е? Или мистър Бийн, или – имаше един филм, в който санитар, “изучил всичко за медицината покрай лекарите, на които е чистил”, който убиваше хора и се чудеше защо се случва това, или Тодор Живков и Хитлер; техническите номера се владеят, но познанието, стратегията и моралът липсват. Да видим кой ще отгатне в прогнозата.

  5. Надявам се всичко да бъде добро за България и българите.

  6. Odobriavate samo tezi,koito ne haresvat BB;Az go haresvam o veche chte pisha drugade.chao i umnata.Pravish nechto, imash necho pravish nichto, imash nichto.

  7. Нямя нищо трагично, ако Иво Инджев направи грешна прогноза за политиката, времето, развитието на генното инженерство или нивото на река Дунав. Трагично ще е ако в милата ни Родина продължава да не се случва гражданското общество. Във всичките му измерения. От изхвърлянето на боклука, през туристическото обслужване и енергетиката до надничането през оградата в комшиите и под юргана им. С всичките си “здрави традиции” трябва да се разделим. Този път без изключения. Просто защото не сме изключителни. НЯМА такова животно, като Български модел или специфика на прехода. След като сме приели условията на съвременния европейски обществен ред, това означава, че вече сме се договорили накъде ще вървим. Място за дебат няма. Казвам обществен ред, а не демокрация, защото демокрацията не произтича от обществения договор, а е начин на мислене и поведение, който определя спазването му. Дай Боже и в България циклоните на общественото съзнание вече да са се зародили и най после да донесат валежите на действието с мисъл, а не само Брауново движение.

  8. Стефане,абе нищо не става от ККБ,не може и да стане,та колко избори минаха,колко управници се смениха,колко президенти… Не ставаме за нищо,за крив чеп не ставаме. Призовавам никой да не се надява на нищо хубаво у нас,та ако се случи нещо подобно,да може радостно да се изненадаме. Сега,все се надяваме,и все разочароваме.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.