България – те(рит)ория на вероятностите

Има нещо символично във факта, че пътищата на българския премиер Борисов и руският Путин се пресякоха на историческия кръстопът в Полша. Защото отношенията на България с Русия са натоварени с толкова история, колкото българската гемия трудно може да понесе, без да потъне. Ще изхвърли ли Борисов поне част от този баласт?

Заявките за такъв оптимистичен сценарии, базирани на предишни изказвания на Бойко Борисов ( но в друго негово качество), не вдъхват особен оптимизъм. Чували сме Борисов да казва, че харесва Путин ( че и за Сталин, харесван от Путин, мнението му май е ласкаво). Виждали сме го като кмет в близки, почти фамилиарни отношения с фамозния московски кмет Лужков. Знаем и изявленията му за руската война срещу Турция в най-традиционния дух, който познаваме и който е единствено приетият в самата Русия, но е оспорван по много показатели от доста българи..

Надеждите за откъсване от миналите зависимости от руската ни метрополия се породиха обаче от няколко реплики на ключови министри в кабинета „Борисов” и от самия му обитател по повод евентуално преосмисляне на огромните руски енергийни проекти в България . Твърде нетипично, официална Москва запази мълчание близо 2 месеца. Но твърде типично Кремъл пусна медийния си ариегард да разузнава обстановката и да подготвя почвата с пропагандни атаки срещу (отново „евентуално”) ревизиране на руското влияние тук в контекста на руската енергийна експанзия.

Мълчанието беше нарушено, когато от руската правителствена информационна служба научихме как Путин е „потупал по рамото” Борисов като боец с черен колан ( побратим). След това ласкателство му е предложил срещата в Гданск.

Такава е накратко предисторията в частта й, която е публична. А какво произлиза от нея като развитие – да оставим окултните занимания на „гадачите”, както казваше бившият работодател на Бойко Борисов.

Случайно, или не, единствената ( вероятна!) индикация за намеренията на българския премиер дойде на 1 септември, часове преди самата двустранната среща на полска земя. В телевизионно интервю министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че Бойко Борисов може да се окаже новият български Стефан Стамболов.

Моля? Интересно!

Стамболов, освен всичко друго, остава в историята като българският политик от европейски ранг, дръзнал да се опълчи на руския диктат до степен, че прекъсва дипломатическите отношения с Русия заради намесата й в българските работи.

Хубаво е Рашидов да е прав в историческата си аналогия. Отстояването на българските интереси, обвързани при това с договорни отношения със западните съюзници, не би трябвало да се влияе от историята- дори и от историята на заявени не толкова отдавна позиции от страна на самия Борисов. Според Рашидов премиерът Борисов се развива бързо – още един намек, каквото и да означава той, който чака своето потвърждение.

14 мнения за “България – те(рит)ория на вероятностите”

 1. Редакцията на най-съществената част в предишния коментар когато “осветлих” скулптора,-разбираемо е-не е останала незабелязано от Вас в частта,която предстои да надене като пелерина на държавник от ранга на онзи неповторим Одески хъш,който заради българската държавност,понася и своенравни владетели,чийто трон укрепва…
  но поразява Европа и спори с височайши пратеници- на руския император,аташирани в т.ч. при командира на 4-та Преславска дивизия-б.м./относно импулсивния характер на външната политика на империя,която не върши добра услуга на нейния народ по стратегически въпроси на Балканите,Средиземноморието,
  Близкия изток и евразийския масив.
  И може без да се познават със С.Стамболов, да добави,кажи-речи по същото време като Х.Марти,
  прекарал известно време в САЩ:”Живях в “утробата на чудовището” и копието ми е това на Давид!”
  На нашия премиер му предстои тепърва,да прецени проблемите и перспективите от белезите на импулсивността,които едва сега след Буш,”у к р о т я в а” Барак Обама,тъй като рано или късно – съдбовно!!! – ще срещне и него!!!.

 2. ДСБ към Герб:кабинетът вече!!!!да покаже управленска програма!
  Сега поне е ясно,защо В.Сидеров вярва на Б.Борисов,но не на И.Костов!
  Нечий нерви не издържат!

 3. Ами да, историческата неграмотност не е привилегия на днешните ученици. (вече бях започнал да “изстивам” след двата постинга за мадона:)

 4. Слушах г-н Рашидов.
  Чух го и не вярвах на ушите си.
  Но честно си казвам – не го свързах със срещата в Полша.

  Може би е дошло време и нелевите да работят със символи.
  Успех !

 5. Интересно, уж Борисов забранил на министрите си да използват в изказванията си формите на бъдеще време на глагола с “ще”, а да залагат на неоспорими факти, но изведнъж, по най-наболелия въпрос, какъвто е този с българо-руските енергийни проекти, се появява уклончивото “може де се окаже”, и то не какво да е, а новия Стамболов, което вече е “черна точка” за кабинета му, макар да би било спасително, ако излезе истина.

 6. Не бих могъл,освен да долавям канцерогенната инерция от близкото минало,когато “скопци” редактират статии на епохални държавници във вестници,като “Газета Виборча”:
  -промяна на миналото в полза на недобросъвестни политица и в иметона дадена конюнктура;
  – било стигало Руския парламент да даде еднозначна оценка на аморалния характер на Договора Молотов-Рибентроп,но и този от Мюнхен,осуетил надеждите за общ фронт срещу фашизма,тъй като Запада бил отказал предлаганата система за колективна сигурност и СССР останал под заплахата на два фронта:с Япония и на р.Халхин-Гол;
  – т.е.думам ти дъще…за какво иде реч сега,когато “върви същия филм” в 21 в.;
  – а истината е,че мъжеството за което се “кади тамян от 1917 г.”,започва именно от епохалните държавници,и ако “вездесъщото око”,което столетия, вижда навсякъде,информира госта на полския премиер,то именно,тук някъде!!!биха проработили недеждно и териториторията и теорията на вероятностите!!!,
  което не е по-малък нравствен
  д ъ л г о т т о з и з а
  н е п о м р а ч а в а н е
  на настоящето с пренаписване на историята!
  Защото Стамболов и с “черни точки”,вече няма да посмее, да не дойде!!!

 7. Надеждата умира първа. Справка: “Бойко Борисов и неговите приятели, Васко Черепа, Митьо Гестапото и злощастната българска култура” от Едвин Сугарев
  (1.09.2009: http://www.svobodata.com/)

 8. “Нечий нерви не издържат!”

  ДА,моите!Буквата “Й”(“и”кратко)затова е кратко, защото се използва само за ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО! То е кратко, ударено “и”. Чете се и се произнася с ударение. Опитайте и ще видите, че за множествено число то никак не е подходящо – за него(мн.ч.) се използва “ии”(а не “ий”), което удължава звука и на човек му става ясно, че става дума за нещо, което е повече от един брой.

  Такава неграмотност не подхожда на един кардинал. Несъмнено!

 9. С извинения към Иво и форума, но според мен Рашидов е едно мазно мекере…

 10. Всички комуноиди са мазни мекерета,не е ли така,Г-н Петров?

 11. Господин Инджев,
  “Касапин” някакъв се подвизава в блога, за да е по-интересен като вещ в правописа и поучителен,
  въпреки собствени и др. грешки при изписване на “името” си!
  Хубавото: като човек поне е схванал,че става дума на нещо,което не е повече от един брой,в избора от двама!!!
  И ако пожелае,би могъл да уточни кого има предвид,тъй като е и не само далеч по-грамотен,което твърдя и убедено…и уважително,но и схватлив за табулатор при употреба,който в случая,само случайно е бил “по-предвидлив”…дори от бивш земеделски министър!!!

 12. До Кардинал Ришельо

  Ваше Високопреосвещенство,

  не зная нито думица испански. Може би вие ще ме осветлите по въпроса за правилното изписване на блог-името ми. Моите почитания, но освен това и някоя по – особена пунктуационна грешка, други нямам.

  Бих искала да се представя. По ник-а ми ще познаете възрастта ми. По склонността да поучавам-пола ми. А по образование съм социолог. Защо не съм социолог по професия, т.е. не съм практикуващ социолог, ще разкажа някой друг път.

  Гласувам само за синия цвят! И имам интересен етнически произход.

  Сега правилно ли е името?

 13. До R o q u e C a r n i s e r o:
  И как точно господине или госпожо,се познахте или разбрахте,че в постинга сте визиран Вие/Тя,и добавяте,че гласувате само за синия цвят и ни в клин,ни в ръкав,че не знаете нито думица испански!!!!
  Че кой Ви е питал?
  Ако е за вицове с поучаваща склонност/пола Ви!!!/, има един показателен:
  Милиционер някакъв чул,как по московски улици гражданин си мърморел:
  “Усатого,крововаго к стенке!!!
  Подбрали го и направо при Йосиф Висарионович!!!
  -Кого Ви имели ввиду,гражданин?
  -Ну конешно Гитлера,товарищ Сталин!
  -А,Вы товарищ,милиционер кого имели ввиду?
  Ако е схваната доброжелателността
  ми,добре,а ако не и господин Инджев,продължи да Ви показва,
  то си е негово право,а за моето – дали ще забавляваме др. колеги,
  усетили уважение,поради интелекта си – ще преценявам аз!
  И особено,ако блога се прочисти от кретени,бомбаджий и касапи,за да имат време да се отчитат пред своите началници,защо и какво не им е достигало,за излишжен онанизъм!!!

 14. Господине,вашите брътвежи дотягат на всички блогуващи. Вие си спестете време за отчет пред началниците ви-аз такива нямам. Вижда се,влюбен сте в конспирациите.

  Взимайте си редовно гинко билобата и на вас малко здравословен онанизъм ще ви се отрази благотворно.

  Няма да се занимавам повече с глупости, т.е. да ви закачам.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.