Настъпих поп иконата- оп, пардон!

Позволих си критики към поп иконата Мадона и ето, че понятието „поп” се оправда. Заля ме поп потоп от ругатни. Нали е поп – отзивите направо са многобройни като семките, които почитателите на поп иконата масово люпеха на стадион Васил Левски.

Ето някои обобщени поп въпроси, на които ще отговоря като поп.

Защо изобщо съм отишъл на концерт, който по условие не харесвам (което, впрочем, не съм казал- признавайки величието на фойерверките на шоуто, просто изразих несъгласие с някои аспекти около изявата на Мадона)? В отговор мога да се пошегувам, че и без това нямаше да спя- живея наблизо.

Истината обаче е, че правя много неща в живота си , които не харесвам. Обратното се нарича хедонизъм. Има хора, които могат да си позволят да са хедонисти, да живеят заради удоволствието. Не съм от тях. Нямам това желание, нито тази възможност.

Чета вестници, които не харесвам ( на вестникарските будки направо ми се смеят, че купувам многобройни вестници, в които пише едно и също, както подмятат извинително понякога смаяните от моята глупава разточителност продавачи). Гледам и телевизии, които на моменти трудно понасям. Но ми се налага. Нарича се професионален ангажимент.

Като съм бил публицист, какво съм бил разбирал от музика ( че и от изкуство), за да критикувам великата Мадона. Ще премълча за предците си от 5 поколения ( от сърцето на Европа), професионални музиканти. Както и за музикалния професионален семеен свят, който имам щастието да обитавам. Само ще напомня, че става дума за мнение. Моето лично мнение. Също като мнението на онези, които ми отказват правото на мнение, защото се разминава с тяхното и ме ругаят с грозни думи по този повод. Дали са музиковеди, или просто са „поп”?

И отново: защо съм бил ходил там, където не ми харесва? Това питат читатели, които не ме харесват, но се тикат в моя блог да ме съветват какво да мисля. Да съм ги карал насила да ме четат? Да съм ги молил да ми пишат гадости? Не, обаче смятат, че точно аз нямам право да си платя солено, за да се запозная с „оригинала” Мадона, който критикувам.

Да не признаваш Мадона за велика било комплексарщина! Тя била толкова голяма, че нямало какво да й придиряме. Държала се еднакво към публиката по света навсякъде ( което не е вярно, както и обратното – преди да дойде тук й отмениха концерт в Любляна поради липса на интерес, в Букурещ я освиркаха, а като си замина за Израел с пристигането си се втурна на екскурзионно турне по местни забележителности, следвана от тълпи оператори).

Казват ми още: било нормално да ни демонстрира такова отношение ( ей така и един другар директор навремето вървеше по коридорите на БТА и отказваше да ти казва „добър ден”, зает беше Великия). Била много заета. Лети от ангажимент към ангажимент – тези 8 часа тук не само ни стигали, но дори трябвало да сме благодарни, че ни ги е отделила ( макар и срещу нашите пари).

Оп! Нали така казваме, като настъпим някого в трамвая! Това не е ли точно комплексарщина? От „оп”, до „ поп” тук има по-малко от крачка.

Било много правилно, че не говорила с никого тук ( организаторите процедиха през зъби, че демонстративно не се е ръкувала с нито един българин), включително и с тукашните медии. На мен ли го казвате – който е скаран с т.н влиятелни медии у нас от години?

И все пак: финтирането на българските журналисти с евтини каскадьорски (но ефективни в крайна сметка) хватки, съгласувани с услужливите ни власти, бягайки през митницата на летището, е грозно и унизително като отношение към всички нас, които бихме искали да научим нещо за нея, снизходилата да ни посети срещу нашето заплащане.

Тъжното е, като става дума за медии, че тукашните прецакани медии не само не посмяха да се обидят, но и се насилиха да се възхитят как вносното поп величие им е натрило носа с демонстрацията си на презрение.

Може би тази полемика щеше да е без стойност, ако не ставаше дума именно за поп културата и за опитите на звезди като Мадона да поучават света в позата на защитници на разни каузи ( често пъти доста съмнителни- да не навлизам в подробности за порно, гей, лесбо, ултралевичарство и неговите анархистични разновидности).

Моята „кауза” е простичка: да си кажа личното мнение в личния си блог за една личност, която обаче определя вкусовете на милиони личности по света с твърде съмнителното си лично поведение.

87 мнения за “Настъпих поп иконата- оп, пардон!”

 1. Мадона е отвратителна комбинация от посредствена попмузика и дегенерираща, обидна псевдо-порно гледка. Родната ни чалга-индустрия би трябвало да се гордее. Много се зарадвах, когато прочетох първата Ви статия, и съм крайно учуден, че има чора, които Ви скачат, защото сте споделил личното си мнение. Критикуването на лично мнение за нещо по природа крайно субективно (музика/танци) показва, че стадното мислене си е наред, а истинското “critical thinking” не се толерира. Другарю Инджев, утре да се донесли писмено обяснение защо не харесвате поп-иконата Мадона!

 2. Така е!Всеки има право на собствена позиция по даден въпрос.Абсолютно за!И има правото да я отстоява.А понякога и задължението!

 3. това което най-много ме дразни в поведението на Мадона, а и не само в нейното е натрапничеството…. който както иска да го разбира, така че в известен смисъл съм съгласен с повечето от заключенията на г-н Инджев.

 4. Няма да забравя как навремето четох една статия, в която се описваше как да си направиш блога популярен. Имаше пример: “Напишете, че Анджелина Джоли има очи като на риба и всички ще ви посещават блога”. Та, явно г-н Иво и вие сте чели тази статия, но не само сте я чели, но следвате и препоръките й. Та кой иначе влиза в блога ви, добре че разлаяхте кучетата и добре че е Мадона, та и вие да понамажете покрай нея с блога си… Не ви отиват такива коментари, мислех ви за разумен и интелигентен човек. Явно не знаете какво е продуктът “Мадона”. Ама така – докато журналята като вас ходят безплатно по концерти да ядат и пият – после винаги ще има оплювки… То вие отидохте да се наядете с безплатния си билет. Ти ще му подадеш пръст, то ще ти изяде ръката!

 5. Хубав пост, винаги съм харесвал различното мнение, добре премислено и добре казано.
  За жена която обевява секс-а за своя религия няма какво да кажа.А от написаното в поста картинката за родните медии само се допълва.
  Модерното не винаги е красиво, огледаите се колко чалга облечени девоики срещате по улиците.От там си правете изводите, как и за какво мислят тези хора.И до колко могат да мислят самостоятелно.

  Да хубав пост.

 6. Иво, Отговора ти е чудесен. Вярно е, острумно е, че и забавно. Но ми се струва, че малко по-мек ракурс в страни не би бил погрешен. Все пак всеки харесва толкова, колкото обстоятелствата са му позволили. И в това няма никаква трагедия. Не отричам и не се срамувам, че понякога се забавлявам с поп музика. Но всеки до последно би се крил под познатото и лесно за достигане, на дядо поп расо, ако не би дал поне половин ухо и на различната литургия
  ( разбирай и мнение ). Ако не опита и някоя друга дрешка, колкото и да е свикнал с попската премяна…. Аджеба, то пак за това става дума в
  “ Настъпих поп иконата…”

 7. Shtom edna zvezda e doshla v BG, znachi tia e padashta zvezda, blagodaria i vse pak che padaiki premina pokrai nas i uspiahme da ia vidim, tova che ne ostana po za dylgo govori kolko byrzopadashta e tia.

 8. Г-н Инджев,не е никакъв проблем,че изразявате незадоволство от един концерт,от една “художествена проява”,от едно шоу,това е право на всеки човек по Света. Плюс това,Вие не използвате ругатни и обидни думи, проблемът е там,че публика ,като българската надава така ожесточено вой,към една доста,известна личност…Нескромно мисля,че България не е родила подобна личност ,нито в шоу-бизнеса,нито в поп-музиката. Мадона най-вероятно не е била в добра форма и вторият фактор е повече от явен,тя не е допускала каква изискана и претенциозна публика е Българската публика.На нея ,нито сътрудниците са я информирали за нивото на тази публика,нито че ще бъде критикувана така люто. Просто,лошо представяне и нищо повече. Става трагично,ако се направи анализ на нашите постижения,на нашите звезди,та ако щете на Лили Иванова. Какво стана в Париж,пародия,нищо повече. И повече от сигурно е,че втори път,мадона няма да стъпи у нас,което не е кой знае колко важно…

 9. Абсолютно съм съгласен. Колкото до ощипаните, то те пак няма да разберат що е то блог, лично мнение, изразяване на становище, логика, и най-вероятно ще получите още съвети, как да се държите й какво да мислите.
  Успешен и усмихнат ден:)

 10. Благодаря Ви, господин Инджов, за смелостта да казвате това, което мислите! Благодаря Ви за това, че не се кланяте на измислени идоли! И за това, че намирам във Вашите публикации, мнение, което с радост споделям!

 11. Г-н Инджев, не му връзвайте толкова кусур! Моето мнение съвпада на сто процента с Вашето. И на мен ми се случва в живота повечето пъти да се занимавам с неприятни неша, но се мъча да го приема като проява на професионализъм или поне на лош късмет , но какво да се прави. Мисля, че и на повечето от нас все така се случва. Мъча се да изпитвам някакво удоволствие просто от чувството, съзнанието за професионално свърщена работа. Нито съм мазохист, нито антихедонист. За по-голямата част от попкултурата сте абсолютно прав, особено когато говорим за феновете и и за фенщината въобще. Е виняаги има изключения и върхове и това е валидно за всяко направление и във всяко изкуство. А и трябва да правим разлика между творчеството (творението) и твореца. Не може да не признаем, че и много от велуиките класици, автори или изпълнители съвсем не са били идеални личности. Както се казва в “Някои го предпочитат горещо”- Никой не е перфектен. А и като погледнем реално между попа и чалгата няма много принципна разлика. Въпрос на вкус. А някои пък харесват и двете, като кафе със салата! От цялата тази история има и едно положително нещо. Поне да се успокоим, че не сме най-големите и единствени идиоти на света!

 12. Браво! Няй-после някой да си каже направо, че въпросната “звИздЪ” е просто един парцал с високо самочувствие. До гуша ми дойде да ми пълнят главата (и слуха) с помия и да ми обясняват колко е качествена. Ако искам да гледам танци, ще отида на балет, няма нужда някой да ми грачи насреща. А подобни изказвания от типа “икона”, “звезда”, “кралица” и т.н. са смешни и жалки. Защо ще наричам така някой не по-добър от мен?
  Благодаря за коментара, определено ми подейства освежаващо. Приятен ден. 🙂

 13. Защо е нужно да обясняваш, след като фактите говорят?
  Всички видяхме какво представлява. Жалко за тези, които не са били на концерти на други “звезди” и за тези, които са очаквали да бъде незабравимо. Сега им се налага да е “незабравимо”.

  Нека хората се радват и на малкото, което получиха. Друго не им остава.

 14. Към Ники:

  Понеже отнесох доста обиди, на които не отговорх, ще ти кажа като на обобщен образ, представителен за всички останали като теб: откъде знаеш за “безплатния билет” и какво “намазвам” с личното си мнение в личния си блог, в който се пъхаш сам, анонимен кретен такъв?

 15. Г-н Инджев, дълго обмислях какво да напиша днес тук.
  Реших да напиша истината.
  Но докато пътувам за работното си място вие го написахте.
  Браво !
  Не понасям анонимните лица.

  Ето и отговорът :
  Когато някой ме настъпи в рейса и не ми се извини ГО РИТАМ и казвам – извинете !

  Затова ви моля за извинение, че си позволих да изразя така крайно мнението си във вашия блог.
  Така мисля – убеден съм , че Мадона е права.
  Колко са хората с които бихте се срещнали в България ако сте Мадона ?

  Но трябваше да го напиша в моя блог или в някой от профилите си.

  Г-н Инджев, вие създадохте не блог , а медия.

  Направихте я достъпна.

  Това е причината много хора да искат да пишат тук. Те не виждат само блог, а място за изява с 10000-15000 читатели всеки ден.
  Нормално да има и кретени.
  Много кретени.
  Някои дори са платени.

  Моля, извинете ме, ако можете.

 16. Аз пък не виждам нищо лошо в това някой да изкаже мнение, различно от “Мадона покори България”. Това, че някой си е определен като величие, икона и т.н., не означава, че трябва да му се кланяме сляпо, без да забелязваме недостатъците. Много харесвам музиката на Мадона(правена не от нея, а от много талантливи музиканти), но не отидох на концерта, защото на нейните концерти се вижда просто какъв екип от професионалисти има тя около себе си. Не искам да гледам една звезда, която пее фалшиво и се държи откровено надменно. Искам да гледам изпълнители, които създават атмосфера на концерта си. Има много разочаровани хора от този концерт-какъв е проблема да си кажат мнението!?!?!?!!

 17. Здравейте. Мои приятели (тричленно семейство)пропътуваха 300 км до София, спаха на хотел, бяха си купили билети по 165 лв. седящи места, но така и не успели да седнат. Когато ги попитах как е било, се получи много странен отговор – почти монолог: Тая Мадона е голяма работа – на 52 години, а такова страхотно шоу по акробатика, но парчетата и повечето с нови аранжименти, нещо не ни се вързаха, обаче пък организацията беще под всякаква критика. Пък кетъринга още повече – отвратителни сандвичи, бира и вода по два лева, пък за тоалетните да не говорим, ама най много ме е яд че се прецакахме с билетите – навън продаваха билети на половин цена.” И накрая обобщаващо – “Абе хубаво беше… или незнам… така разправят…, иначе трябва да си признаем че сме се прецакали…”
  Това е хората не искат да си признаят че са се прецакали, дали от комплекси, дали за да не им се подиграват, и защото явно на Мадона не могат да си го изкарат та на вас.
  Поздрави.

 18. В този блог колеги като Георги
  Георгиев,,p e t k a n,GB и много др.,освен кретените и бомбаджийте”
  са именно онова трудно и болезнено
  начало на възкръсването на обществено явление,което за да
  сме в тон с днешните събития,
  край Гданск,преди много години,
  бе наречено от поляците в техния шедьовър “Пепел и диаманти”
  Твроците от световна величина,
  като Вежди Рашидов, имат имат усет и ако наистина Бог е решил,
  да се смили над покрусена България и нейния изстрадал народ,то сравнението му тази
  сутрин по БТВ:
  Кой е “новия Стамболов” и ако е така,какво се очаква от него,е понятно кои и защо се плашат толкова много!
  Има и няколко др. знаци,които са
  показателни и за които Д.Димов се е проийзнесъл като преспанска камбана с великото проникновение
  :”Гласовете ви чувам!”,т.е.: Кръгът се затваря” до 3-4,за да останат,не следъ дълго 2-3!
  Гюзел ефенди Иво,защото имате още много работа?

 19. Защо не се опитате да ги разберете тези хора. Да дадеш с приятелката си 200-300 лева за да те унижат публично /час закъснение/ да ти пеят през половината време на плейбек и едно довиждане да не ти кажат и накрая сам да кажеш че си се прецакал. Затова ще се самозалъгват. Но какво да се прави. Не е луд който яде баницата .

 20. Трябва ли да повтарям, г-н Инджев?
  Не се бори със свиня, защото ще се оваляте в калта, а на свинята това и е приятно.

 21. Ами…едно време имаше дневници- всеки да си пише там мислите и преживяванията от деня.Щом е написано вече в блог не е само “мнение” – явява се както виждам за много хора и направление…създали сте си образ на кумир у много хора Инджев, и осезаемо ви харесва (едва ли ще го отречете)Жалко за хората които ви следват всеки ден наистина без свое мнение….а с отговора си към НИКИ се видя колко ви е къс “фитила” … и между другото, вие не можете да стъпите на Малкото пръстче на Мадона , та камо ли да я настъпите и мер да и се извините…

 22. …откъде знаеш за „безплатния билет“ и какво „намазвам“ с личното си мнение в личния си блог, в който се пъхаш сам, анонимен кретен такъв?

  Коментар от: Иво Инджев | септември 1, 2009, 9:49

  Ako на двадесетгодишната българска “демокрация” й трябваше визуализация (нещо като френската Мариана), според мен най-доброто покритие тя би намерила в лицето на Чиконе, самонарекла се “Мадона”.
  Колкото тя е Мадона, толкова и българският режим е Демокрация.
  А горе не можах да се въздържа да не цитирам красивата реплика на Иво – Браво! Идва на гости с кални обувки и ти държи сметка за шарките по килима…

  А, бе, направо Мадона 🙂

 23. Здравейте,

  случайно попаднах на въпросните статии на г-н Инджев, които ме заинтригуваха, въпреки че не споделям мнението му, и понеже бях на концерта, реших да взема отношение.
  Не мисля, че следва да се прави връзка между качеството на шоуто, което Мадона поднесе и изявите й преди и след концерта. Аз лично не виждам такава … Още повече, че изявите на изпълнители преди/след концерт целят пиар ефект, реклама на събитието. За мен отношението към публиката личи по професионалния подход на сцената, защото както правилно сте отбелязал, не сме отишли на стадиона за без пари. Та това, което получих срещу цената на билата си струваше … Страхотна сцена и ефекти, ефектна постановка и хореография, безупречно изпълнение, без резерви, оригинално ремиксирани стари хитове. Пропускам певческите възможности на Мадона, не защото не съм специалист и нямам самочувствие да се изказвам дали е пяла фалшиво и кога точно, а просто защото обективно не са внушителни, но бяха компенсирани с по-горе изброеното, определено. „Гвоздеят на програмата й – танцьорка на 52 годишна възраст във впечатляваща форма” не ми беше ясно предварително. Стана ми ясно след като го видях с очите си, което е по-важно. Не случайно въпросното турне е супер успешно – качеството на този продукт е толкова високо, че едва ли скоро друг поп изпълнител би могъл да предложи такова.
  И в тази връзка аз не помня изявите на Депеш Мод, на Джордж Майкъл, на Лени Кравиц в България извън сцената (имаха ли такива?), но няма да забравя концертите им … Същото ще бъде и с Мадона. Защото докосването до техния свят не „бе нещо по-различно от тръпката на меломан”, без скрупули, без предразсъдъци и комплекси. Но може би това е от възрастта. Бидейки на тридесет и малко, моето поколение през по-голямата част от живота си е имало и има възможност да избира – къде да учи, къде да пътува, къде да живее и каква музика да слуша …

 24. Напълно съм съгласна със статията, но тук ще изразя мнението си за някои коментари.Никито явно не може да разбере позиция, различна от общоналаганите клишета.И приписва на другите свои лични стремежи – да си ханеш на аванта. Или пък задачката му е да покаже, че четящите Иво Инджев не го харесват. Тъкмо обратното – в този блог сме, за да прочетем нещо смислено и далече от безличните официози.

 25. Към РОСЕН:

  Явно с анонимния Ники сте си лика прилика – смятате, че съм длъжен да преглъщам обвинения в измекярство ( бил съм получил безплатен билет, хранили са ме и т.н.). Това си е кретенизъм. И не ми пука , че на вас ви се вижда много изискано да го подкрепяте,.
  Доста е нагло да смятате, че ми правите услуга, като ме плюете.
  А може би трябваше да премълча и да оставя всички с лъжливото впечатление, че наистина съм бил поканен безплатно на концерта, където пък са ме хранили или поили?
  В редките случаи, когато реагирам на замерянията, го правя точно защото искам да предпазя останалите от вероятността да повярват, че пишещият ( гадости) е прав, което произтича от моето предполагаемо мълчаливо съгласие с казаното от него.
  Но явно толкова си можете – щом от цялата работа сте схванал единствено, че си меря пръстчетата с Мадона, нямаме разговор.
  И последно – бил съм кумир на някакви хора . Дори ( това злобно отношение спрямо хора, които изразяват съпричастие) да беше вярно, това какво ви пречи – искате да им отворите очите ли? Понеже сте по-умен от тях ли?
  Ако наистина бяхте, щяхте поне да си спестите очевидните глупости, с които се опитвате да блеснете на чужд гръб.

 26. Здравейте, г-н Инджев, ваше право е разбира се да харесвате или да не харесвате каквото си искате и да си харчите парите както намерите за добре. Имам обаче подозрението, че просто сте против каузите, които Мадона заема и поради тази причина я отричате доста тотално. Не мога да приема и обвинението ви затова, че нашите вестници са похвалили концерта – излиза, че е лошо да харесваш Мадона. Според мен това не е съвсем справедливо отношение.

 27. Всеки има право на мнение и личен вкус, естествено. Тъжното е, когато се подписва поредното нашенско свидетелство за бедност – защо не се била ръкувала Мадона с нито един българин?! Остава да попитате и как може да не знае, че българите са най-интелигентните, а българките – най-красивите…

 28. mnogo dobre otnovo G.Indjev,,,,jalko che ne sam v BG da vi stisna rakata directno,cheta otdavno tova ,koeto pichete,,,Na dobar pat!!!

 29. Napulno sum suglasna sys statiqta v kraina smetka Madona ne e nito mnogo krasiva,nito mnogo dobra pevica,ne sym i fen,no priznavam drugite i ka4estva:ambiciq,uporitost,ogromen polojen trud vyv vsqko na4inanie,inteligentnostta i re6eniqta koito vzema sama za svoqta kariera,vupreki pi-ari,menidjyri i dr. podobni,silna lichnost taka e.No me drazni otno6enieto na povecheto medii:Madona pokori Bylgariq; e az ne mislq 4e e taka,tova sa vse kli6eta za neq,tova 4e n broi hora sa oti6li na koncerta ne zna4i 4e v cqla Bylgariq sa neini fenove.
  Kolkoto do viskomernostta i,tq dulji vski4ko na publkata i ne e redno da se dyrji taka vse edno vsi4ki sa nis6i sy6testva,za6toto parite dadeni za koncert ne si struvaha spored men,da gledame kak 50 godi6na jena se mqtka po scenata be6e grozno izpylnenie,osven tova 60lv sa mnogo za da slu6a6 playback

 30. Моля феновете на Мадона да ми простят, защото и аз, по всичко личи, съм от тези нещастници, които “не знаят какво е продуктът Мадона”!
  Присъствах на концерта (с билет закупен от самата мен, не “гратис”!), защото се старая да не пропускам концертите на живо на звездите, които идват у нас – в името на музиката и емоцията.
  Това беше първия концерт, на който не почувствах нищо. Имах чувството, че е КОНЦЕРТ НА РОБОТИ. Вярно, много зрелищен, със страхотни ефекти. Но без искреност. Затова емоцията я нямаше.
  Допълнителен “бонус” бяха продадените в повече билети, които накараха много зрители в зона за “седящи” да залягат по стълбите или да стоят прави в продължение на няколко часа.
  А това, че Мадона пя доста нечисто (когато пееше), може да дари със спокойствие някои БГ музикални “звезди”.

 31. Рядко съм бил съгласен с г-н Инджов,но в случая е повече от прав…Докато се радваме как съ ни пренебрегнали няма да се усетим момента в които посрещаме артистите от турските и латино сериалите,като новите месии и спасители на отечеството и неговата култура,и ще трябва да боготворим дърти проститутки-наркоманки,които ни,,показват пътя;

 32. Г-н Инджев, ако бяхте направили няколко паралела с Лили Иванова и чалкаджийките, мнението Ви съвсем щеше да ми достави удоволствие и да се посмея от сърце, защото мисля точно като Вас. Искрени поздрави за непримиримостта Ви към манящината на звезди и псевдозвезди

 33. За мен лично Мадона е просто едно публично лице, далеч от изкуството ( в частност музиката).
  Целият спектакъл,като това да се разпъва на кръст на сцената, имитирайки Христос и какви ли не други нейни показни деяния, показват, че тя търси начин, да провокира хората с нещо “нестандартно” и “непозволено”.
  До тук добре, стига тази провокация да предизвикваше нещо позитивно. За мен – леко позьорско.
  Мадона е намерила нейната си нисша в музикалния бизнес, така трупа парички и … това е. Винаги има хора, които намират това за велико. А има и други, които оценяват по – стойностни неща, но пък те обикновено не “лаят” толкова, както масовите истерични фенове.
  В този ред на мисли, г-н Инджев, не виждам какъв е проблема, да си изказвате мнението, което противоречи на масовите журналистически коментари за “иконата на поп музиката”… То е ясно, че в България е доста по – трудно, защото ако не си като масата, то ти си смотаняк, който търси внимание, популярност и някаква лична изгода. Но това не ни пречи да сме си отворили очите и да виждаме абсурда на всичко, което ни залива днес. Та продължавайте така напред, аз чета блога с интерес 🙂
  Марина

 34. Браво,Иво.Даже си се изразил доста меко.Не съм й фен, просто защото не може да пее.А като ходя на концерт искам да получа наслада за ухото и после за окото/второто даже не е задьлжително/.Ако може да танцува добре,но важното е да пее.Ако отидете на опера,от танците ли ще се вьзторгвате.Или на представяне на нова книга-танците,сцената или написаното е важно.Така че “продукта Мадона” да си ходи по живо,по задраво.И тези коментари са й много.

 35. ЧУДЕСНО !
  Прекрасно е да видиш сходна гледна точка и да не се дерзаеш, че евентуално си единствен мислейки по този начин.
  Факт е, че липсва критично мислене. Факт е, че липсва истинска свобода на словото. (или поне който се осмели да изкаже истината – той просто е обречен да свърши защитавайки се от нападки и оплювки.. както в текущия случей)
  И все пак.. още по- хубаво е, че все още се намират хора, които не се страхуват да се “оплезят” на “народната ни” простотия.

  Та понякога се питам: Как ли тая простотия е нападнала българите.. та тя нали само по хората ходела..

 36. Честно казано харесвам някои песни на Мадона, но не бях на концерта и. Бих искала да уточня, че харесвам може би единствено старите и парчета от сорта на Vogue, Virgin, Like a prayer и др. подобни. Мнението ми е следното (като не го налагам на останалите): Мадона е много добра певица, но все пак е на 50 и кусур години, може да танцува все още, дори може да пее (макар и не идеално), но не смятам, че трябва да има такова нагло отношение на моменти. Не съм против Мадона, но не съм и с нея. Глупостта на някои коментатори тук няма край. Излагат мнението си и смятат, че всички са длъжни да се съобразяват с него. Господа коментатори, моля мислете преди да говорите, иначе така изглеждате като банда малоумни хорица искащи внимание, вписвайки своя “компетентен” коментар… Идеята на блогове като този е да се изложи мнение, позиция, която да не се натяква и да не става тема за огромен спор между автора на статията и читател. Г-н Инджев уважавам и Вашето мнение, но не мислите ли, че прекалявате малко с епитети към някои конкретни читатели (колкото и тъпизми да са написали). Не трябва ли да спазваме благоприличие дори и в България-страна със свободно слово?!

 37. Mного се забавлявам с вас,за пръв път съм в този блог,не може ли по весело:))))

 38. Направо не вярвам, че личното мнение на г-н Инджев е предизвикало толкова много и върли коментари, в смисъл – оплюване! Та точно личното мнение е ценно, защото показва същината на всеки човек поотделно, защото означава, че всеки човек мисли! И понеже статията на г-н Инджев не съвпада с общата оценка на националните ни медии, че “Мадона покори България”, това вече дразни и нахъсва доста хора! Защо? И аз се мръщех, когато срещах тези заглавия в Нета или пък попадах на репортажи по телевизията за концерта. И се дразнех! Защо ми набутват тази Мадона, това ли е най-важното в държавата ни, в която нищо не е наред, в която хората се питат как ще посрещнат есента и зимата, как ще си нахранят децата, ще оцелеят ли родителите им и пр. пр. Естествено, разбирам, че турнето на Мадона тук е събитие, но все пак си има принципи, според които се определя подредбата на новините в емисиите. И друго – защо акцентуват върху Мадона, а например когато някой оперен артист от световна величина пристигне в БГ, това изобщо не се отразява? И кой е по-ценен и стойностен – Мадона или Кабаиванска например? Да не говорим, че предаванията за стойностна музика – ако ги има въобще, са в часове, когато хората би трябвало да спят! Те това за мен е промиване на мозъци! Вижте до какво се свежда успехът – разголване, пеене на плейбек, танци, хореография! Ами естествено, като им плаща на разните професионалисти, ще получи най-доброто от тях! А пък родната ни звезда Лили Иванова, е доста по-добра! И тя не по-малко от Мадона скача по сцената, а е 20 години по-голяма от нея и при това – не пее на плейбек! Затова – не “плачете” за професионализма на Мадона и за супер продукта, който била предложила! В крайна сметка изкуството се прави за хората и дущите им, а не, за да се напълни джобът на някого! Иначе не е изкуство, а печалбарство!

 39. Споделям мнението на Й. и ме озадачават негативните хора, които вечно се чувстват прецакани и унижени по презумпция, дори и от Мадона – този “парцал с високо самочувствие”. Да, тя всъщност за това е дошла в БГ, за да ни вземе последните стотинки и да ни се подиграе чрез концерта си. И го направи прекрасно в продължение на почти два часа. А публиката крещеше от морално обругаване. Добре, че Джако хвърли топа, току виж и той наминал да ни изработи и презре. Поздрави за Гаус, че не се е вързал като будалите на номера с баницата.
  Чашата е наполовина пълна или празна, ние избираме, за съжаление по нашите географски ширини все е второто. Народопсихология.

 40. Не ми се четат нито негативната статия, нито коментарите…
  Но знам,че когато простака обижда или унижава призната личност, той не става по-велик и умен…
  А и за нацията ни изглежда завистта ,профанизма и дребнодушието са твърде ярки черти…
  А за без пари работи само дядо Боже…но и той ..не съвсем…

 41. Анелия:

  Значи не четете, но знаете съдържанието и наричате автора “простака” ( дори с пълен член не го удоставяте). Ето това наистина ви прави страхотен съдник за “профанизма и дребнодушието” , над които доста несправедливо се сапоставяте

 42. Темата ми стана интересна – незнайно защо всички несъгласни с Инджев го обвиняват, че обиждал, плюел, завиждал на поп кралицата. Признавам че съм с доста бедни литераторски способности, но някак си не забелязах тези обиди и пр. За сметка на това отявлените хейтърски коментари на “феновете” на американската звезда преливат от злоба и жлъч (чак ми загорча в устата докато четях). И всичко това защо? Защото една публична личност си позволи смело и открито да каже – “По дяволите очаквах повече. Може да беше Мадона, но беше и разочарование.”. Уважаеми господа (и дами колкото и дами да не подхожда на мненията ви) както вие (нарочно е с малка буква) питате “Що щеш на концерта на Мадона?”, така аз бих искал да ви попитам “Що щете в блога на Иво Инджев?”. Бърз преглед на новините в мрежата ще ви покаже доста места където със себеподобни да се убеждавате колко “супер” е било всичко и какъв недодялан простак е Инджев (или който и да е друг споменал напусто името господне пърдон Чиконино), как въобще не сте се прекарали, колко cool е било всичко. Идете там, чувствайте се щастливи… тук просто може да намерите и мнения различни от вашето.

 43. Смятам че статията ти за Мадона беше много добра и нямаше критики към нейното пеене, колкото към продукта в който тя се е превърнала. Особено ми хареса края и. Какво като е Мадона..нима тя не може да бъде кратикувана. Макар че като се замисля наистина има нещо в нея…цялата и кариера е съпроводена от скандали за и против това което прави и самата нея…Наблюдавам същото нещо сега и в България след нейния концерт. Незнам дали има друг изпълител който след своя концерт да бъде толкова обсъждан.

 44. Брей! Голям гняв предизвикахте, господин Инджев! Ама така е то – осмелявате се да критикувате ИКОНА… Разбираемо е да ви награкат поп-овете…
  Ще запазя личното си мнение за концерта и за самата Мадона, която никога не ми е била присърце, но ще споделя нещо друго. Преди 2 години посетих концерт на Айрън Мейдън в София. Не крия, че това бе и още е една от най-любимите ми групи, която пристигна тук в пълния си състав и с истинския си вокал. Въудошевлението ми и удоволствието от това, че ги виждам на живо бяха големи. Написах кратка статия за концерта (публикуваха я веднага в Днес.бг до колкото си спомням), описвайки го през собствения си поглед на дългогодишен фен, без нито дума критика. Е, познайте – половината от коментарите под текста бяха за това, колко не струвал концертът и колко тъпо си бил изкарал някой… Така че, каквото и да се напише, както и да се поднесе, лаещи палета винаги ще има.

 45. Защо никой от критиците на г-н Инджев, последната от които е Анелия, някоя си, не защити тезата си пред него? Очевидно е умението ви да плюете дами и господа, човек който едва ли познавате, тъй типично за българската действителност. Що не й запалите свещ на Мадона, тъй типично за иконите поведение, обикновенно следвани от духовно слепи тълпи, за които е важно подражанието на обекта на тяхното преклонение.

 46. Първата статия ми хареса.Втората – още повече! :)))

 47. На “Ники”;
  О,неразумний……!Ако ТИ не четеш,може би е защото толкова ти е КАПАЦИТЕТА?
  Остави ни да си “ГОВОРИМ” с умни хора!

 48. Попитах моя 18 годишен син знае ли за Мадона.
  Той помисли и каза”Ьььььььь…да”
  Попитах го какво мисли за нея и той отговори :
  “Не мъ кефи.”
  😀 😀 😀

 49. Допусках, че в почина да се плое Мадона има нещо комплексарско. Сега съм повече от убеден, че е така – това е масово явление, подобно на булеварден водевил със съмнителен катарзис за простолюдието.
  И не говоря за написаното от Инджев – то е класно като изказ, макар като съдържание да си е доста позагнил плавей.

  Всъщност личната ми критика към Инджев е… че не носи на критика. А поради защо са коментарните полета под блог публикацията, ако там трябва да бъдат помествани само хвалебствия?

 50. Интересно и убедително мнение на един потомствен интеелктуалец, което напълно споделям, е вашето, г-н Инджев. Всеки ден чета вашия блог от самото начало и съм дълбоко огорчена, че може би най-маловажната статия събуди толкова мнения! Всеки ден публикувате задълбочени анализи по важни теми за тази страна и нещастния и народ и никога те не предизвикват такъв интерес и ожесточеност, макар че засягат живота ни, бъдещето на децата ни, препращат ни към годините на мрака, осветени от впечатляващата ви неизбледняваща ерудиция… Покрусена съм от този факт и се надявам вие да не сте…

 51. Много, мнооого “коментари”…
  Кой чул/недочул, кой видял/недовидял?
  Може ли Мадона да направи шоу сама??
  Велико?
  Пеейки?
  Надали.
  Трябват й 200 танцьори.
  Гледахте ли “Блек Сабат” преди няколко години на Локомотив?
  Бяха само четирима на сцената!
  А Металика?
  И “Ейсидиси” нямаха антураж в Белград (там ги гледах).
  Който може – може сам.
  А който харесва Мадона и изявите й – да чете нейния блог.
  Наздраве за здравия рок!!

 52. НЕ ХАРЕСВАМ МАДОНА, НЕ ХАРЕСВАМ И МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН.БЕЗПЛАТЕН БИЛЕТ ДА МИ ПРЕДЛОЖАТ ЗА ВИП ЛОЖАТА,ПАК НЕ БИХ ОТДЕЛИЛА ОТ ВРЕМЕТО СИ.А ПРИ ДРУГИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ УЧАСТИЕТО В ТАКЪВ ГОЛЯМ КОНЦЕРТ Е СТРАХОТНО ПРЕЖИВЯВАНЕ – ДА СИ ЧАСТ ОТ МНОЖЕСТВО, КОЕТО ОБОЖАВА МУЗИКАТА И ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ!НО…ВСЕКИ С ВКУСА СИ.НЕКА ДА СИ Я ХАРЕСВАТ МАДОНА, САМО ДАНО ДА НЕ Е ОТ СНОБИЗЪМ.

 53. „(…) гей, лесбо, (…)”

  Така и не ми стана ясно защо гей/лесбо хората бяхме натъпкани в едно с анархистите, крайно левите и порното?!

 54. Към keen:

  Мога на секундата да ви опровергая с цитати от публикувани отрицателни мнения, които не сте си направили труда да забележите, но май няма нужда. Защото едва ли ще понесете критиката, при положение, че безкритично обобщавате и внушавате една лъжа за ( само хвалебствия).

 55. Казват, че докато не си танцувал, не си живял. Обзалагам се, че г-н Инджев не е. Което обяснява позицията му.

 56. Г-н Инджев, за мен това е кристално ясно. Моята критика е към коментарите повече – нима не забелязвате, че огромна част от т.нар. “положителни” коментари тук са изпуснали основната идея? Не, сигурен съм, че го забелязвате и ви прави неприятно впечатление. Трагичното е, че стремейки се към някаква хармонична последователност в случая, вие им пригласяте. Приемам това като инцидент, защото аз също редовно следя този блог.
  Имах наум и по-градивна критика, но ще я спестя. Разликата е тъничка и в наличната какофония ще се затрие.

 57. Да,повече от ясно е,че в България има голяма свобода,която е родила непримиримостта към фалша. По-кратко,свобода за борба против фалша. Коя е “българската свобода”,ама основната,главната?-това е тази,че всеки един Божи ден,двумилионна София-столицата!!! и половинмилионен Пловдив се озаряват със символите на “българската свобода”. Кои са те,ами двата паметника-Паметника на Съветската Армия и Паметника на “Альоша”. Повече от половин век,тези символи сеят свободата на народа и продължават да ръсят заспалите му мозъци. А това е най-зловещия фактор за един народ, под нивото на племе-да се примирява полуплемето с окупаторите и убийците си, вече 65години. Това примирение е родило такава люта ненавист към фалша и пошлостта… Особено,когато последните идват от чужбина,особено от Запада и Америка. Да,Мадона( в никакъв случай Й. Кобзон) е пошла ,фалшива,порочна и пр. до неузнаваемост,това е най-пошлото създание,ходело по нашата чиста и неопетнена от пошлост земя,ходим и живеем само сред кристално чисти и морално изискани същества,българското общество е най-рафинираното в Европа и т.н. И един скромен и непретенциозен въпрос :”Кое в ККБ-комунист.кочина Б-я ,не е фалшиво?????” Кажете другари- господа, посочете не две,САМО ЕДНО,НЕФАЛШИВО НЕЩО в България,ама истински нефалшиво,имате думата.Аз знам само едно,истински нефалшиво нещо-Българския цинизъм.Той е неповторим,недостижим,неподражаем и несравним,родил наглостта и арогантността на държавицата и народеца ни. Да предпазим страната от поредния фалш,на крак,другари и другарки!!!

 58. Г-н Инджев, възхищавам ви се. Ако бях журналист, сигурно така щях да пиша и аз. Да се ” пукат” скудоумците четящи и пишещи във Вашия блог…

 59. Казват също и “Виж Неапол и умри…”…”Човека е човек ,когато е на път…”…”Мъжът е щастлив само два пъти в живота си-когато се жени и когато погребва жена си”….
  Твърде много клишета ,май ?

 60. Ника, синът ти вероятно не е чувал и за Бийтълс и за доста други неща, а ако е – едва ли го кефят, е и? Мен лично ме подразни не мнението на г – н Инджев, не и това, че има хора, нехаресващи Мадона, а злобата, която пропива част от коментарите под статията, абсурдните квалификации, това, че на някои им действа освежаващо да се изхрачат публично. Мила, родна картинка.

 61. Мадона, както и голяма част от музиката, която е направена, за да бъде популярна, а не е станала популярна защото е хубава, са еквивалента на родната ни чалга. Смешно е в днешно време да има такива “супер” звезди, които някой ти е наложил по логиката – “Яжте лайна, милиони мухи не могат да грешат”. Поразтърсете се малко из нета – гаранция, че ще намерите хиляди млади и много талантливи артисти, които са никому неизвестни, по простата причина, че нямат огромна маркетингова машина зад гърба си …

 62. Макар и много късно, та и аз да си кажа своето…
  Концерт в зала “България”, изпълнител, ами да кажем Мила Георгиева. Билет – 10 – 20 лева!!? Изпълнение – ами професионално, виртуозно, прекрасно… Публика – люде с вид на благородници, облекли вехтите дрехи на камериерите си. Вестници, радио, телевизия – пълно мълчание.
  Друго. Концерт на националния стадион – цена 150 лева. Изпълнители, Лепа Брена или друга жена, афишираща пред света нетежко поведение и нарекла себе си М….а. Хеликоптер, сцена, закъснение, ефекти, кьор-фишеци, аплаузи. Вестници, радиа, телевизии преди и след концерта- коментари,”Събитие на годината”, помпозност и какво ли още не! Тъжно! Много тъжно. Съжалявам

 63. Бях чела нейно интервю, че, ако някой искал да му се изпее “Like a Virgin” например(или друга, песен стара и опротивяла й вече), нямало да го направи, освен да речем срещу 20 млн. долара. Това за алчността

  Не знам да поддържа сериозно финансово някоя своя кауза…С това са си лика прилика с Том Круз – най-известни представители на измислени религии, алчни и леко некадърни (той – актьор, тя – певица), но с огромно его и амбиция.

  За мен не може човек да призовава за права,против дискриминация, да се ангажира уж със социални каузи /като децата в Малави/ а от ранна поп възраст -и досега базира част от популярността си на скандализиране от гавра с християнството – като и започнем с името й, кръстове по сцената, горящи кръстове по клиповете. Т.е. подиграващ се с милиарди, за да печелиш парички…обаче иначе се бориш за справедливост (или поне говориш.

  Аз не съм религиозна, а възмутена от такава висша наглост.
  А за каузи да говори, мога да слушам Боно, а не нея…

 64. Здравейте, изчетох статията и почти всички коментари, свързани с нея,,,съгласна съм с мнението, изразено от господин Инджев,,,уважавам хора, които изразяват мнението си, служейки си с факти, без да обиждат,,,

  Не съм фен на Мадона,,,и ще ви кажа защо,,,
  1) Мадона става популярна не заради гласовите си данни(такова изобщо няма, пее доста фалшиво, за което свидетелстваха записи от репетиция на т.нар.певица, където доста ясно се чува фалшивото пеене на Мадона- гледах записа лично по един от най-гледаните Френски канали TF1), а става известна благодарение на нестандартната си визия, клипове и фрапиращо поведение!!!
  2) На всички концерти, във всички страни тя пее на плейбек,,,,без коментар
  3) Преди няколко месеца Мадона имаше подобен концерт във Франция,,,след концерта местните медии я разпънаха на кръст, заради некадърността и, и лошото и представяне(пеене на плейбек),,,,цитирам един от най големите френски професионалисти в областта на рок музиката и издател на най-известното френско списание за рок музика- Филип Маньовър,,,
  4) Факт, който няма нищо общо с темата, но искам да споделя, защото Мадона е една от т.нар. “звезди”, които притежават милиони,,,придобити от съмнителни артистични качества- 10-те най-богати персони в света, притежават повече средства отколкото 40-те най-бедни страни в света,,,,с други думи казано,,,докато едни се чудят как да си харчат парите и умират от преяждане, опиати или препиване,,,,и си хапват сладолед посипан със златен прашец на цена 20 000 евро, то други умират от глад, или жажда, или нямат покрив над главата си,,,

  Интересно как се втурваме да защитаваме и боготворим съмнителни таланти, а плюем нашите сънародници (интелигентни, образовани хора, с много повече качества от Мадона),,,очевидно това е психиката на българина,,,да се плюем взаимно и да се задоволяваме с посредствени неща,,,

  Искрено се надявам, че не съм обидила някого,,,,просто изразявам собствено мнение!

 65. Инджев, къде си да образоваш простаците, коментиращи в блога?
  Намериха се шушумиги, които са “обидени” дори и от името на певицата 🙂

  За малограмотните пояснявам, че Madonna е често срещано италианско име и означава същото, което на английски е обръщението My Lady, а на български, макар и да не е обичайно, отговаря на Мадам.
  Истинското име на Madonna e… Madonna 🙂 И не си го е избрала тя.

  В тия случаи се казва “къде го чукаш, къде се пука”. Нали 😉

 66. тъй наречен се съкращава в т.нар., не т.н. 🙂

  Не знам защо си губите времето да коментирате Мадона, не била останала, не знам какво. Не остана защото бяхме предпоследна спирка преди нейния фетиш Израел, просто бързаше. Не комуникира защото може би се обиди в Румъния че я освиркаха, а в малкия и мозък Румъния и България са едно и също, Източна Европа.

  Горещо препоръчвам да гледате филма на Guy Ritchie “Star” с Madonna. Уж е сатира, но мисля че той най точно я е представил, нали и е съпруг 🙂

 67. Днес си говорех с една колежка.Била на концерта. Било невероятно. Такива ефекти, екрани, преминавания през тях,не може да се разбере как става всичко това. Мадона е велика. Добре, казвам. Тя си нема абер на понятие как става всичко това. Това е техника, майстори в занаята, грубо казано го правят.Чух, казвам , понякога било фалшиво нейното пеене. То това няма значение,тя не спря да танцува през цялото време, беше шоу, беше велико, отвърна ми.Е ми , кво да кажа сега.Траем си.Аз си помислих за Майкъл Флетли да я питам , ама се отказах. Откъде да знае за него. Де да знам дали пее той.

 68. Bravo Ivo!Madona e edin absoliuten amerikanski balon.Tazi nqkakva si kralica e absoliutna pomiq.Ubeden sam,che tq dage neznae koq e Maria Callas,Raina Kabaivanska i kade e rodena poslednata.Taka che ne se pritesnqvam che tazi neshtastnica ne se rakuvala s balgarite.Tq nikoga nqmq i ne moge da se dokosne do Golqmata kultura,zashtoto i da iska ne moge.Tova e strashno ogranichen balon .

 69. Прочетох и първата и втората статия с огромно поп задоволство. Аз лично не бях на концерта, но ми се наложи да прочета отзивите на българските медии по въпроса. Сред всичките “за” и хвалебствени и прехвалващи статии и коментари, нямаше нищо по-смислено и интересно за мен от вашите г-н Инджев.
  Искрено благодаря за удоволствието от това да чета мнения против! Дано ги имаме по-често… Иначе бих се притеснила, че вече тук никой не мисли, а и не гледа, пък да не говорим да слуша.

 70. Коментар от: Nataliya Paskaleva

  Браво, Наталия!

  Това, което казваш е най-важното! То дава смисъл и на написаното от Иво, и на дискусиите около Мадона.
  Тъжното е – да се прекланят и припадат пред “мегазвездите”, а да са безразлични и дори жестоки към талантливите, останали встрани от светлината на прожекторите.
  Подобна беше психозата около смъртта на лейди Даяна, сравнена с безчувствието, проявено към близки, бедстващи или умиращи хора – братя, сестри или майки…

 71. Не искам да те обиждам, но да си платиш за концерт, а да очакваш емоционални изблици към нацията и обяснения в любов от пръв поглед към българската публика, са малко несъпоставими неща. Няколко пъти повтаряш какво сме платили – ами разбира се че ще си платим, безплатен обяд няма. Аз лично очаквах за парите си да получа шоу и го получих. Ако качеството не беше на ниво – тогава щях да си искам парите обратно… Освен това е твърде комерсиално и популистко да се коментира морала на Мадона. в крайна сметка всички сме просто хора. Това че някой е правил много по-гнусни неща от нея, но не е получил и троха от това, което има тя си е негов проблем.

 72. И Наталия, г-н Филип Маньовър най-вероятно си е правил реклама… Не бъдете наивни, моля!

 73. И Паскалева, ама как си представяте помощта на Мадона към страните от 3-тия свят? Наистина??? Никой не боготворя, просто вашата представа за нещата е странна…

 74. и скъпи съкоментатори и автор, айде да поспрем да се сравняваме с другите нации – това ни прави просто сърдити … нищо повече

 75. Пак без да обиждам – повечето “интелектуалци” изказали се тук са неграмотни… Възможно ли е това???

 76. Иво, добра провокация! Поздравления! И изобщо не става дума за Мадона – никак не съм й фен, просто шоуто ми хареса точно като за 120 лева. Тва е – бизнес! Прекарвала съм си и по-добре естествено и за по-малко. Въпросът е, че трябва да знаем какво можем да очакваме от определени събития – особено, ако са комерсиални (предсказуеми) като концерт на Мадона. Айде чао и извинявай, ако има нещо…

 77. Не само простотия е обхванала много българчета,ами чиста простащина,огледайте се бе,пък после се подогравайте на другите,не виждате ли портрета на българското полуощество и неговите стойности,вижте го,пък после отидете в Европа,а после в Америка

 78. IVANOV , IQ TO I E 140 , NE Q PODCENIAVAI ! KOGATO CIFRITE GOVORIAT I GLUPACITE MALCHAT : 500 MLN.ALBUMA , 300 MLN.OT S&S TOUR , NEZNAM KOLKO NOMER 1 HITA VAV BILBOARD ,NAI-PECHELIVSHA PEVICA EVER…TOVA NE STAVA TOKU / TAKA !A VIE SI SLUSHAITE CECA , PLECA I BABA MECA , KATO GLEDAM NIVOTO I TUK E TAKOVA

 79. И аз да вдигна СЕО-то с Мъдона.
  Понеже за разлика от мойте сънародници не си правя илюзии и може би защото чалгаджиите по логиката на абсурда са ми редовни и плащащи добре клиенти (Уви за разлика от бг поп бранша където дори и да има пари, гледат как да не ги дадат).
  Малко за чалгата:
  Чалгата е процеса на лишаване от стойностно и обогатяващо интелекта музикално разстройство,
  музициране основано на първични ритми, проста мелодия, взаимствана от популярен източник.
  Та в тази категория Мадона е пионер.
  Разликата е, че го прави за малко по различна аудитория и за да е успешна трябва да се наглася
  не към локалните принципи на фолк-певачка (
  които са монетаризиране покрай маса с ракия и салата) а към световните такива.
  За необразованите олигофрени (без извинение)
  схемата за маркетиране и на Мадона и на нашите
  родни недоразумения минава през процеса СЕКС>СКАНДАЛ>ЛЕПКАВА МЕЛОДИЯ>МЕДИЙНО ОБЛЪЧВАНЕ>ИНТЕРЕС- ПРОДАЖБИ.
  Разликата идва от количеството инвестирани мангизи и качеството на професионализма около тях.
  Не казвам, че родната чалга е нещо хубаво, това обаче е реалната култура на масовия българин, хората се вълнуват от тежки любовни драми, мачкане на къра, ядене и пиене. Това искат това получават.
  Проблемът е в намесата на Управляващите в този естествен процес. Те не искат да има култура, те не търсят баланс, защото прост народ е еквивалента на слаба държава, а тяхната цел е да смучат от малкото останали държавни ресурси.

  Та за музикалните инвалиди да уточня още веднъж. Мадона е топ чалга. Само че е световна, не селска. Но пак е чалга.

  Истината е че хората не искат музика, те искат илюминации, не слушат а гледат музиката.
  А музикантите са на всеки метър, но уви не са Мария Чиконе последователката на древното малоумие Кабала.

 80. Петров ти се оля! Къде остана тва дето наистина ти пълни душата? На някои чалгата може и да да пълни, ама на мен не… За съжаление в България всички известни неща са толкова претенциозни, че направо няма как искрано да ти харесат, а тези които са си готини остават малко незабелязани… Всъщност както навсякъде по света. Така че – нека личната интуиция ни води! За щастие има много хубави книги, филми, много хубава музика и много хубави хора. Много като качество, не като количество. А комерсиалното си е такова каквото е – ако не ти е дразнещо – иди и виж.

 81. В крайна сметка съм доволен от тази публикация.
  Щом тя провокира, макар и малко късничко, появата на онези коментари, които според мен най-точно напипват същността – имам предвид основно “Петров на 13-ия стол” и до голяма степен поредицата коментари на “smile”. Радвам се да разбера, че все още има разумни хора.
  Поздрави

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.