Путин се прави на Първанов

Колкото и да ме обвинявате в някакво русофилство, аз си оставам фен на руските информационни агенции. Не ме подвеждат.

Бяха прави, когато опровергаха твърденията на българските власти, че били водили „Сталинградска битка” ( както на 19 януари 2008 г. се изрази министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров) с Путин, изкопчвайки от него един процент повече участие на България в проекта „Южен поток”. Нищо подобно, не сме отстъпили нито крачка, отвърна му руският колега по енергетика и икономика Виктор Христенко, цитиран от руските агенции.

Този сюжет се повтаря многократно. Колчем тройната коалиция се опитваше да излъже за някакъв свой „подвиг” в несъществуваща битка за равнопоставеност с руската страна по някой въпрос, руските медии тутакси излизаха с унизително за нашите лъжци опровержение. И нито веднъж лъжците не се засегнаха, премълчаваха си с подвити опашки. С което затвърдиха в мен убеждението, че са лъжци, а братушките добросъвестно ни казват истината как ни мачкат без никакви проблеми.

За да не съм голословен, да припомня бързата реакция на руските пропагандни средства, които след по-малко от ден размисъл унизиха София тази пролет, когато тукашното правителство се опита да се похвали, че било постигнало отстъпки от Русия за собствеността върху газопреносната система на България при т.н. преговори в Москва.

Демаршът беше направен от руския министър Шматко, основен преговарящ, включително при злополучната аудиенция на премиера Станишев в Кремъл. Тогава Станишев беше накаран да чака цяло денонощие за прием пред кабинета на президента Медведев. А Шматко беше цитиран от руската пропаганда да отхвърля безпочвеното самохвалство на българските власти, че били постигнали отстъпки.

Ето че сега дойде време да си сверя часовника със съобщенията на руските агенции за срещата Путин- Борисов в полския град Сопот. Нямам причина да не им вярвам. Проверени са, винаги са точни – там цари дисциплина.

РИА Новости и „ Интерфакс” ни осведомяват, че Путин се е загрижил за „издигането на статута на България като крупен енергиен център в България, крупен транзитьор”. Това е казал той на срещата си с българския премиер Борисов, според руските меродавни източници.

Но и това не е всичко: Путин, пак според тях, заявил на Борисов, че целта на руските енергийни проекти в България е „ повишаване на геополитическия статут на България и създаването на работни места в региона”.

Отдъхнах си. Опасенията, че Борисов може да не се пребори за българските интереси под натиска на огромната Русия се изпариха. Има кой да мисли за нас! Борисов направо може да се пенсионира . Нужен ли ни е изобщо някакъв български министър-председател ( както и да се казва той), щом си имаме Путин да се грижи за нашия геополитически статут, че и за работните ни места!

Ето така дребничкият ни геополитически статут е на път да набъбне под ласките на Путин. Но има един проблем – казаното от руския премиер е буквално повторение на повтаряните многократно от президента ни Първанов фрази за необходимостта да се превърнем в енергиен център ( „транзитьор” по Путин ).

Кой от кого преписва? Вие как мислите?

19 мнения за “Путин се прави на Първанов”

 1. diavolcheto Pu spored men e leko nervno… Ruskiat bruten vytreshen produkt se sriva, naselenieto na Rusia namaliava, korupciata se e uvelichila po vremeto na Vladimir, Rusia e edin nepredvidim partnior, ne vijdam zashto triabva da se byrza, ne iskam da stavame centyr na kakvoto i da bilo,a da sme edin ravnopraven partnior na EU i NATO

 2. Ама за какво русофилство говорите Г-н Инджев,кой ще Ви обявява в нещо,което не съществува,при това,отдавана не съществува,не се притеснявайте,статията е добра.

 3. Отдавна в блога е загатнато защо ми е разнебитен съня от безсъние,но и това не е основание за обяснения,а щастливо обстоятелство,че можем да си поговорим преди първи петли около първия руд на генерала.
  Бидейки професионално обременен,
  намирам,че нашият каратист се е представил изненадващо добре с вроден опит от древното източно изкуство на българските ханове,
  просто защото Путин е бил на още по-високо и непознато равнище за импулсивната р у с к а м о щ…
  Но Москва не ме учудва!
  По-скоро,случайно-или не, и редовния информационен бюлетин от Мич Стюарт ни информира,защо традиционните поддръжнаци на здравната контрареформа в Белия дом,провалили Б.Клинтън,по-трудно ще сторят това с Барак Обама.
  На фона на един почти клекнал Иран и една,любопитна сегашна Венецуела с руски-китайски ухажьори,нашият генерал се е справил,което бе загатнато и в блога на Иво Инджев!!!
  Премиерът ни направо ще си е лика и прилика с Берлускони,”нов” италиански сват през октомври 2009,което няма как да не е известно за “домашното” на класните от Холандия,Франция и Великобритания около дилемата вътрешен ред,правосъдие и Шенген..
  но пък не е далеч и от откроти наскоромагистрали и енергийни достачици!!!
  За мен с оскъдна употреба на прилагателни,е най-впечатляващ усета на гъвкавост в избора между “трите сладоледни десерта “…,които в спомен за уменията
  от руски колеги,и шеговитата им препоръка около тежката софра, да се консумират бързо,преди разтапяне…от дълги речи…
  Ясно е,че приликите и отликите са дълъг път,но при водопад на първите-повече или по-малко привидно – около “верния кон”,
  вторите са си вече знак и за “данайски дарове”,и за г-н Путин,и за вторите- отликите – между г-н Борисов и г-н Първанов,
  дори ще има и немалко свити ВЕЖДИ….около растежа в правилната посока!!!

 4. Въпросът ви е реторичен, господин Инджев. Имаме НЕсполуката да ни представлява президент, който освен че е невзрачен и безкрайно безинтересен като личност, е и много послушен и принизен пред руските интереси. Подозирам, че получава съответната отплата за това. Но господарите никога не са щедри с лакеите си, нали? Все още смея да се надявям, че премиерът Борисов няма да заприлича на него, под друг формат, разбира се.

 5. Аз мисля, че Гоце винаги е бил говорител на Путин и на Кремъл. Той винаги е казвал това, което са заповядвали господарите му в Москва. Явно не Путин повторя Гоце, а Путин в случая повтаря себе си, понеже казаното от Гоце е просто транслация на онова, което му е наредил да каже Путин.

  Нима някой не е разбрал още, че имам Президент, който в пълна мяра заслужава да бъде охарактеризиран с една сочна българска дума, образувана от иначе толкова изразителната за българите фамилия на руския президент: ПУТИН?! Думата е вулгарна и цинична, ала е съвсем справедлива в този случай, затова и прибягвам до нея, без да я произнеса, понеже съм възпитан човек…

 6. Реколата от попаденията на Веселина,Петкан и Еди,просто допълват прозоливите съвети,които трябва да е имал нашият премиер в …нещо като в стил на разговор между Между Пенчо Кубадински и Тато за възродителния процес:
  -“Пенчуу,бе кви са тия протестни ноти от Запад бе ?..
  – Нъ знам другаро Живкув,нъ знам танкуве с тва,немат курмило да го изправиш и педрадашат направу
  – а в Гданск:”млади сме неопитни сме,требва ни време да проучим и щъ видим след два-три месеца!
  ———————————-
  Но щяла била,да се облодотелествува Азия!
  Знаем го откакто в Азиатския департамент на царското МВнР са спорели грф Шувалов и граф Игнатиев та до днес!!,но друго са си топлите морета -завет от
  Петър I и Екатерина II!!
  В десетката mi General!

 7. Г-н Инджев, благодарение на това, което сте публикували, може да звучи смешно, но ми стана (най-после!) ясна дълбочината на проблема с т.н. Сталинградска битка за газа. Ние не сме страна, необичайно богата на природни ресурси, и огромния български капитал, както се знае, е нашето разположение на “най-краткия” път… Задавам си въпроса дали представата за епична битка при тройната коалиция не е идвал от схващането, че този капитал все още е собственост на принсипала на бившия СИВ. Защото отиде едно момче от Банкя, с нормален народен усет, да поговори с Путин, и човекът веднага е схванал за какво става въпрос. И къде волно, къде недоволно, но мисля, че убедено, е повторил думите, с които един виден държавник обвиваше с димна завеса една бивша съмнителна дейност.

 8. Не виждам нищо лошо България да бъде енергиен център на Балканите. Съседите ни ще “зависят” от нашата ел-енергия, а ние ще бъдем зависими например, от доматите на Турция, житото на Гърция, порцелана и кристала на Рунъния..Нали не мислите, 4е глобализацията е хаус, ами това е система от взаимовръзки и зависимости. Г-н Инджев, посетителите тук са все хора, зависими от ка4еството на Вашия интелектуален труд, какво лошо има в това?!

 9. Може и да Ви е дори досадно,но виждате ли г-н Инджев плодовете от Вашата дейност,дори само от коментарите на лен и Georgi G e o r g i e v r …и ще бъде все така,дори и с повече зрялост и проницателност..за да можем,
  да се срещнем всички с това момче от Банкя,и му стиснем ръка в подходящ тетър,например в оперния,за да се намерят и спонсори за хор и орксестър “с един Тедеум” за успех на делата му пред Историята и т.н.!!!

 10. До лен.
  Като става дума за зависимости, по-бих приел зависимостта си от “качеството на интелектуалния труд” на г-н Инджев, отколкото зависимостта на България, само и единствено от един “Енергиен колос”. Та колкото и да са “самарянски” подбудите и загрижеността му.
  Та нали отново става дума за интереси- национални разбира се. Пък може би някой още милее за интернационални такива?

 11. Партньорството с Русия е като съвместен бизнес с борческа групировка. Няма значение как върви бизнеса, накрая резултата е един и същи. Или мутрите вземат всичко или няма нищо за вземане. Шансът ни е в подкрепата на ЕС и ще трябва да изберем ония проекти, по които Брюксел ще е зад гърба ни. Идеите да станем енергиен център на Балканите са чудесни но за предизборна агитация. Истината е, че проектите обслужват руските интереси в Европа и трябва да се прецизират така, щото да се гарантирани и нашите. Иначе е по добре да си гледаме чушки и домати, и да посрещаме туристи, които да почиват на екологично чисто място.

 12. “Аз мисля, че Гоце винаги е бил говорител на Путин и на Кремъл. Той винаги е казвал това, което са заповядвали господарите му в Москва. Явно не Путин повторя Гоце, а Путин в случая повтаря себе си…”
  като споделям горното мнение на Ангел Грънчаров бих добавил още това че сега Путин е принуден да говори със собственият си глас защото неговите български говорители (изпълнители)са толкова компроментирани и изчерпани, че са напълно негодни за работата,която му вършеха досега.

 13. Щеше да е свръхестествено дребното човече Путин да не се справи с премиера ни, като в притчата за Давид и Голиат, вместо ролите да са сменени в полза на малката ни държавица пред гигантската ни “партньорка” Русия, но и Борисов сам си е виновен, след като с Трайчо Трайков са се зажалвали за пари, като бабички-пенсионерки, сякаш “европейското развитие” от абревиатурата ГЕРБ не е кауза, алтернативна на руското обсебване, а един, два, дори няколко десетки милиона, дори “екологична целесъобразност”, (визирайки проекта “Бургас-Александруполис”, срещу който вече е проведен референдум), могат лесно да наклонят везните в една или друга посока или, както ми обясни уважаван лекар, ГЕРБ си е медицинска диагноза, означаваща Гастро-езофагиална рефлуксусна болест – при нея ти се повдига и ти се повръща.

 14. Към Аделина Мартини:
  Анализа Ви Аделина е не само забележително единомислие,но и точен през Сочи,Северен поток,
  мненията на Н.Михайлова,И.Костов,
  президента,И.Калфин,”изобретателността” на г-на г-н Медведев,около “висенето” и епизода с книжарницата,нервното чакане на Москва “за/д/ловено” от И.Инджев,
  очакваното “разрешение” от ЕС и не-идването на г-н Путин за “Южен поток”…защото…”наистина само в нашите собствени очи България има някакво значение!” и заслугата на Б.Борисов е че е бил повече от откровен с руския си партньор,което великите също умеят да ценят!!!
  Ако в демократична Москва не закъсенят да разберат,че приятелството като славянско,но и като икономически,взаимно изгодно уважение,не е монопол само на една партия,повече от столетие-казвал съм го и друг път-,то поне що се отнася до мен,след ноември,ще имат още един
  защитник,поне в тази благ на талантлив български журналист.
  Но и то не е малко!

 15. За оценка на срещата откъм епохалната й страна на 21 в. като правилен избор на премиера,
  единомислието на А.Мартини с И.Инджев,може да се допълни и с перспективите на съюзническата технология пред възможностите в Азия.
  Щом ИТАР-ТАСС е забелязала,че японците гонят вече до 2040 г. слънчева електростанция,с мощност 1 гигават,назависеща от капризите на времето в околоземна орбита за 21,5 млрд. обслужващи 294,000 жилища,дали САЩ,стара Европа, Русия или нашия “D e l p h y” в блога ни,са били случайно слепи!!!

 16. Господин Инджев,
  Ще се радвам Путин да е осъзнал, че неговите говорители в България са се издънили тотално (то алчността всеки проваля), техните думи и прояви правят Русия мръсна дума и т.н. И най-накрая да реши да ги уволни от КГБ:)

 17. Г-н Инджев, отговорът на въпроса Ви е ясен. Естествено, че Първанов е преписвачът. Следва обаче редица от други породени от този факт въпроси от ясните отговори, на които много зависи нашето бъдеще като държава в Европа и ЕС.
  1. Защо Гоце беще преизбран?
  2. Защо сините предложиха за опонент достойната личност на Неделчо Беронов и чии интереси обслужи това?
  3. Защо ние като граждани и избиратели не обърнахме внимание на думите на Бойко Борисов тогава, че и “баба Гицка” е достоен кандидат по такива критерии?
  4. Защо въпреки всичко не гласувахме за Неделчо Беронов по начина по който сега избрахме Бойко?
  5. На кого трябва да се сърдим за явсичко това?

 18. Разочарован съм, че дори и тук в коментарите, има цензура за всичко реално и неопровержимо, което може да се появи срещу Премиера и Министрите му!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.