И Полша била като Стоян Ганев- искала да унищожи СССР

Руското разузнаване дава пресконференция!

Това ми напомня един от руските антисемитски вицове. Да го разкажа ли? Рискувам да заприличам ( в това отношение) на съветския сатрап Брежнев. В книгата си „Дипломацията” Хенри Кисинджър споделя, как властелинът на Кремъл го е вцепенил с „ тактичността си”, разказвайки антисемитски анекдоти на съветско-американски преговори на най-високо равнище.

След тази интродукция все пак ще цитирам шегичката, която претендира за най-кратка смешка в техния фолклор : „ евреин миньор”. Нещо абсурдно, според тях.

Преводът ми ( „миньор”) е свободна интерпретация, защото в оригинал става дума за „дворник” – понятие за слуга, който „охранява” жилищен блок за привилегировани, мете наоколо двора и слухти, за да донася на господарите си. Много е било разпространено в имперска Русия , както и в имперския СССР. Май няма точен български еквивалент на това понятие ( най-близко е „портиер”, но не е същото, което руснаците влагат в него) .

„ Руското разузнаване дава пресконференция”, смея да твърдя, е също толкова абсурдно, колкото ( по собствените им критерии) е възможно един евреин да бъде „миньор” ( или „дворник”). От онова разузнаване не можеш да научиш каквото и да било за достоверна обществена консумация, но изведнъж : пресконференция (дворник)!

Но е факт. Разузнаването на държавата, която под мъдрото ръководство на бащата на народите Владимир…, не е Илич, а Путин, наистина е дало пресконференция. И е съобщило, че Полша е сред виновниците за избухването на Втората световна война, защото имало документи, които доказват това.

Инициативата за тази нечувана словоохотливост била предприета в момента, в който руският премиер Путин се намира в Полша по повод трагичната годишнина от началото на Втората световна война. Което пък напомня на друг виц за съветския художник, който се явил на конкурс с картина, на която се вижда палатка и стърчащи от нея крака на мъж, върху женски, озаглавена: „ Ленин е в Полша”.

На въпроса на съветското жури кого визира, художникът обяснил, че става дума за (създателя на прототипа на КГБ) Дзерджински и за лежащата под него Надежда Крупская, другарката на Ленин. „ А къде е Ленин”, разтревожено питало журито. „Ленин е в Полша”, отвърнал художникът, майтапейки се с един от свещените сюжети на съветската комунистическа иконография, която е изваяла образа на „Ленин в Полша”, „Ленин на финландската гара”, „ Ленин в…” и т.н.

И така: руското разузнаване „най-случайно” е решило да разсекрети нещо, което нарича документи, но в което няма дори имена на авторите на донесенията в подкрепа на неговата теза. А тя е : Полша е искала да унищожи СССР.

Не претендирам за изчерпателност, но по мои скромни спомени онези другари се изявиха за последно във връзка с убийството на Литвиненко в Лондон, когато издайнически изнервено се опитаха да внушат , че нямат нищо общо с мъчителната смърт на своя бивш колега, дръзнал да се разприказва за далаверите на Кремъл и неговия Путин ( или на Путин и неговия Кремъл – нещо като „Кремъл срещу Кремъл”, ако имаше кой да напише сценарий и да го филмира в Холивуд).

Не че съм толкова любопитен ( колкото щях да бъда, ако не съм реалист), но се питам: какво ли крият архивите на Кремъл за България, която никак, ама абсолютно никак не дразни манията за величие на своите съветско – руски колонизатори?

Като стана дума за величие: какво величествено има в усилието на една сила с претенциите да е велика, която се опитва с помощта на компромати да внуши, че Полша, полужива ( или полумъртва) за поне трети път в своята история на кръстопътя между Германия и Русия, е искала на унищожи СССР?

И Стоян Ганев искаше (поне да осъдим колонизаторите), но какво от това?

Иронията е във факта, че всъщност точно Полша успя в това начинание чрез своите пролетарии, които се обединиха ( в профсъюза „Солидарност”) и нанесоха смъртоносен идеологически удар върху Москва като столица на съветския колониализъм, претендиращ да обединява под своя скиптър пролетариите от всички страни.

22 мнения за “И Полша била като Стоян Ганев- искала да унищожи СССР”

 1. Като казваш, че си любопитен реалист за това какво съдържат съветските архиви за България, сигурно искаш да кажеш, че сегашните наследници на чудовищата няма нищо да ни дадат, нали? Или пък, че ще ни преметнат както се лъже някое сополиво дете? Защото добре ги познаваш ли казваш това Иво, или защото ние не сме достатъчно храбри (колкото поляците, да речем). Само за да ти предизвикам любопитството ще се опитам мимоходом да ти предам думите на г-н Бойко Чилингиров (мир на праха му), казани от баща му, бил за известно време военно аташе преди 9-и септември в СССР: “България имаше най-добрата резидентура в СССР преди войната.” Т.е. хиляди руснаци са работели за българското разузнаване. Затова не е чудно, че всички опити на германците за преговори със съветите са ставали чрез българското посолство. За наше съжаление и мъка всички те са били предадени и ликвидирани. Та, мога да си представя какви кървави тайни крият архивите им и за България. Това за Коминтерна, Георги Димитров (Тарабата), Станке Димитров, Благой Попов го знаеме всички. Нямаш ли желание някой ден да се заровиш в архивите им? Хем ще излезе хубава книга, не мислиш ли?
  Севделин

 2. Кой знае защо очаквах да чуя, че Втората световна война започва като реваншистка, желана от страните, пострадали най-много като победени през Първата, между тях, нека не забравяме, е и нашата. Няма да е лошо да се напомни и че Тристранният пакт (антикоминтерновски) е възникнал точно за това. Полша много, ама много го подкрепяла. И участва като паленце в джавкането за подалбата на Чехословакия – колкото и дадат (вж. Качински, и е спомената по Мюнхенското споразумение. Желанието да се унищожи Съветския съюз от никого не е скривано и също е факт, най-малкото могат да бъдат обвинявани за това. Унищожаването на десетки хиляди военнопленници от състава на Червената армия също е факт, който днес не е някаква сензация. Считало се е, че времената са били такива. И за зверството в Катин се знае от повече от 20 години с голяма точност, и нищо не може да ги оправдае. И какво от това? Малко съм разочарован от плитката оран в проблема от страна на господин Инджев. Съзирам повече емоции, отколкото аргументация. Не е добър този пример!

 3. Г-н Инджев, Сърдечни поздрави! Отново много свежо повдигате булото! Но това було е доста страшно. За да се илюстрирам ще ви кажа случка от моя живот в най-ранните му години. Аз съм Ви малко нещо батко, понеже съм роден 4-5 години преди Вас и тогава, когато тези неща ставаха у нас Вие сте били невръстно бебче. Та имахме в апартамента си малък, вграден в стената иконостас със стъклена врата и стъклописна икона на Света Богородица с младенеца на ръце, а вътре мъждукаше кандило. Нищо изключително нямаше в това и по онова време такива подобни иконостаси имаше в почти всички апартаменти в центъра на София. Адна сутрин с учудване видях, че иконата е няма! Беще залепен голям цветен портрет плакат на един мустакат човек във военна униформа със стращен и суров вид. По-късно разбрах, че това е Сталин. Когато с учудване извиках : “Къде е Богородица” маика ми и баща ми пребледняха, като платно и баща ми само изшътка: “Ш-ш-ш-т. че и стените имат уши!”. Та това е случката Г-н Инджев. Добре знаете, че изчадията на тези с ушите оше са тук, навсякъде около нас! Кураж Г-н Инджев, пожелавам Ви успех! Не забравяйте, че освен дългоуши гризачи и безскруполни лапачи имаме и Левски! Те затова толкова го мразят. Г-н Инджев, ако спечелите тази битка. ще спечели цял народ!

 4. Няма да кажа кой знае какво, ако споделя, че поводът за избухването на втората световна война не е достатъчно изяснен. Нямам предвид формалния повод, защото той е само необходимата искра за взривяването, а онази верига от събития и активности, довела до натрупването на експлозива. И чак на тази основа да се третира въпросът за вината на този или онзи, иначе си е надприказване. И все пак, ако правилно съм разбрал г-н Инджев, тук става въпрос, освен че е парадоксално, руското разузнаване да дава пресконференция за събития отпреди 70 години, и то точно преди посещението на Путин в Полша (където се очаква да му зададат неприятни за него въпроси), вменяващи вина на Полша (може и да е имала такава) за една война, започнала по недокрай изяснени причини. Логичният въпрос е коя е причината за неочаквания прилив на отдаденост към гласността от страна на руското разузнаване вече 20 години след като Горбачов я препоръча толкова убедено. Струва ми се, че асоциацията със Стоян Ганев е много сполучлива, защото, представяте ли си, един такъв голям международен форум по случай, напр. рождения ден на демократа Стоян Ганев, каква пресконференция на руското разузнаване би предизвикал, ако и Путин бъде поканен на събитието.

 5. ПП. Путин просто можеше да откаже, без да предизвиква такава пресконференция, но пустите енергийни интереси налагат да бъде в Полша…

 6. Ако се оставят емоциите и този конфликт наречен ВСВ се разглежда непредубедено, става ясно, че няма “добри” и “лоши”, а само победители и победени. Ако трябва да се използват квалификациите от детските приказки, то всички са от лошите. Полша също има своята вина, разбира се по-мъничка в сравнение с тази на СССР, Германия, Англия, Франция, но я има. Когато дойде времето бившите участници в конфликта да признаят: ” Да, сгрешихме, виновни сме всички до един, хайде да си простим и никога де не повтаряме това.”, тогава ще повярвам, че човечеството е тръгнало по по-добър път. А за ролята на България, г-н Инджев, препоръчвам ви мемоарите на Павел Судоплатов. Има доста интересни неща свързани с България. Според него, посланник Стаменов е вербуван от НКВД още през 1934г. Впрочем, тогава е открито и посолството в СССР.

 7. Г-н Жечев,
  Англия и Франция наравно с Германия ли я слагате сред виновните ??? Не е ли доста цинично ?? Или така е най-лесно всичките в един кюп ?

 8. За спорещите тук(особено на K.Lalev)къде е истината, горещо препоръчвам да прочетат “Европа във война 1939-1945”-от Норман Дейвис!

 9. За съжаление, светът не е изобретил по-добър начин за излизане от икономически кризи и замитане на престъпленията (икономически, политически, криминални) от войната. Третата световна не е декларирана, но отдавна си тече; ако мечката играе в съседното село, не означава, че няма мечка.

 10. Георги Георгиев,няма повод за избухването на ВСВойна,а дългогодишна,целенасочена подготовка от Съветския Съюз,последван от Германия.Съюза е смятал Германия за основна мишена,разчитал е на нея като на най-силната и многолюдна страна,плюс стратегическото й разположение. Съветските болшевики са първите в Света идиоти,които официално заявяват,в документи,речи и безброй действия,че Европа и Света ще бъде преобразен в комунистическа система. Преди това,трябва да бъде покорена,чрез т.нар. “световна социалистическа революция”.Неслучайно,Държавния герб на тази бандистка страна е земното кълбо. Национал-социалистите имат подобни цели,много близки с болшвиките и неслучайно сътрудничеството между тях е изключително тясно. Абсолютна демагогия е,че Съв. съюз е освободил Европа от някакъв несъществуващ “фашизъм”. За съжаление,досега много хора вярват в тази лъжа. Съветският Съюз е окупаторът на Европа,само дето Щатите и Британия не му позволиха по деликатен( в същото време несправедлив и дори циничен ) начин да стигне до целта си,а имено,да окупира цяла Европа. Ако болшевиките бяха окупирали цяла Европа,един господ знае,какво щеше да стане с нея. Германия прави страхотна саможертва,нападайки Съветите,загинаха милиони хора от вс.страни,най-много руснаци и германци, но я си представете какво щеше да стане ако 303-те съветски дивизии бяха нахлули в Европа. Нямаше начин да бъдат спрени.При това,говоря само за първия ешелон на РККА. Колкото и да е бил гад и убиец,самия Хитлер,той не е имал никакъв избор.Който не вярва,нека прочете Меморандума на Германското правителство,с което обявява съвсем официално войната срещу СССР. Този документ беше пазен в тайна близо 50 години. Връчен е едновременно в Берлин на Съветския посланик Владимир Деканозов(разстрелян заедно с Берия през декември 1953г. и изгорен после),а в Москва,Германския посланик Шуленбург(разстерелян през лятото на 1944г.) ,го връчва лично на Председателя на НКИД(мин-во на външ. р-ти),Вячеслав Молотов(мръсник,пар екселанс). Нападението на Германия срещу Съюза ,съвсем не е било без обявяване на война,което учехме под диктовката на комунистите.Да,книгата,която препоръчва Г-н Д. е много интересна,но липсват много факти за действията и психозата в Съветския Съюз. Препоръчвам да се чете Марк Солонин,Мелтюхов,Суворов,Невежин,както и спомените на Ген.-полк. от НКВД-КГБ,П.Судоплатов. Нашият посланик ,действително е вербуван от агенти на НКВД,но активна дейност не е развивал,каквато се е очаквало. Иван Стаменов спасява кожата си,благодарение на този факт и до смъртта си,през 1976г. ,получава пенсия от Съюза,но никога не посещава СССР.

 11. Г-н -другарю Лалев,съвсем не е плитка оранта в статията на Г-н Инджев,действително той не влиза дълбоко в същността на темата,все пак,статията има стойност на еднодневка( не в отрицателния смисъл на думата),но има много силни моменти-загатвания. Да,може и да се намери някой недостатък,но иронията Ви,съвсем не е уместна. Напълно сте прав за избиването на няколко хиляди съветски войници и офицери през 1920г.,по-скоро,те са оставени в плен и повечето умират от глад,студ,болетси,но какво правят те на полска теритоврия,като че ли пропускате този момент. Все едно да изразите съжаление за дадените жертви от турска страна,когато Русия напада Турската империя и ни освобождава. Лечение,само лечение от комунистичската болест. Вижте сега какво пишат руснаците в техните големи издания,по повод Договора за ненападение между СССР и Германия,смях и срам. И никакъв “договор Рибентроп-Молотов ” не е имало и не може да има.

 12. Севделине,малко неточно е твърдението ти.Българското разузнаване е имало няколко много ценни ахенти в Съюза,но в ртедовете на Коминтерна ,при това съвсем не хиляди,и съвсмене съветски граждани. Ако е имало руснаци,те са били в много скромно число. Наивно е предположението ти,че Иво ще го пуснат в Руските архиви,те,русите не допускат руски граждани-историци,изследователи публицисти,дори с явни комунистически убеждения,та ще допуснат някой антикомунист. Не се разсейвай,това няма да стане. Тези гадове не ни връщат нашите архиви,та ще разрешат четенето на техните,секретните.

 13. Слагам ги г-н Савов, пропуснах САЩ. Препоръчвам ви да прочетете Базил Лидъл Харт “История на втората световна война”. Също може да погледнете Ричард Басет “Главният шпионин на Хитлер”. Темата е обширна и неможе да се обобщи с 1 коментар. Също така, за мен няма никаква разлика дали избиваш хора в лагери или следвайки доктрините на генерал Дуе. Човечествето само се докара до това безумие и определено не е виновен само Шикългрубер.

 14. Г-н Петкан, благодаря Ви много за уточнението. Има много, ама много данни от практиките на волните или неволните участници преди и в началото на войната, които потвърждават вашите думи. Най – простия тактически факт – още в първия ден на войната германците унищожават на западната граница на СССР 1200 самолета, повечето изтребители И-16. Това е голяма концентрация на въздушна сила на сравнително тесен участък – за справка Англия през 1938 (Чембърлейн) има не повече от 400 – 500 готови за бойни действия самолети. Та в потвърждение на Вашата теза – какво са правили толкова самолети там и защо не са били охранявани. Явно съсредоточаване. Да не говорим, че на западната граница на СССР е имало струпани огромни съветски войски без никаква готовност за отбрана – защо ли? Да не говорим и за печалната генерална репетиция на Червената армия във Финландия. Нашите комунисти много силно подскачат, като им се кажат подобни факти, говорещи за огромно разминаване между официалните изявления на СССР и практическата им дейност.

 15. G-n Georgiev,говорим за започването на ВСВойна,а не за Германо-Съветската,нали има разлика. Да,унищожените самолети,артилерийска техника,материални средства и др. са изкл. много,в плен попадат над 2.5 млн. съветски войници,офицери и генерали. Само до края на годината,в немски плен са попаднали 64 съветски генарала,като някои веднага застават на страната на Вермахта. По отношение на отбраната на СССР, към 22 юни 1941г. Войските са били изкл.много,военните окръзи преминават към фронтови режим на дейност,командванията им заемат новите КПпунктове,Сталин отлично знае,че Германия готви нападение,просто разчета му е бил,тя да нападне,РККА да даде отпор,а впоследствие да се осъществи контранастъпление. Тази операция е наречена “Гроза”(на български Буря). Последен,който влиза в кабинета на Сталин,на 21-ви юни е Съветският посланик в България-Александър Лавришчев,който е отговарял за цялата Съветска агентура и резидентура на Балканския полуостров. И когато се връща в България,с облекчение донася на Сталин,че България е обявила пълен неутралитет по отношение на Германо-Съветската война. Но тези гадове не приемат другия Български неутралитет,от 26-ти август 1944г. Съветското правителство не го признава и декларира това на 31-ви авг. с.г. Много интересно е,защо като се обсъжда началото на ВСВ,не се говори нищо за края й-датата е същата-2-ри септември,ама след няколко години-1945г. Някои се правят на разсеяни,а и тази дата е важна. България има “честта” да е първата от двете страни в СВЕТА,на която Съветския Съюз обявява война след началото на ГСВойна(германо-съветската война). Никой нищо не казва. Тези изроди обявиха война на страна,която подържа пълни дипломатически отношения с тях,издържа Съветското посолство в София и Съв.консулство във Варна(за наша сметка). България спасява цялата Съветска легация от Берлин и…. ,и за балгодарност,обявиха ни война и ни окупираха. Втората страна е Япония,която не е изстреляла нито един изстрел срещу Червената армия,спазвайки стриктно Съветско-Японския договор от 13 април 1941г. Лично Сталин идва на ж. п. грата ,прегръща и изпраща Японския министър навънш работи,а после прегръща и Германския посланик Шуленбург и военното аташе.Съветският Съюз обявява войната срещу Япония,на 17 авг. 1945г.Гадове от класа са болшевиките,по-гадове и от най-гадния нацист.

 16. Целият проблем е в това, че официална Русия не желае да се отърси и разграничи от СССР. Затова и се чувства постоянно не да се разграничава от сталинизма като го разобличава, а да се защитава като го оправдава или омаловажава престъпленията му – като сочи че има и други лоши. Сиреч, ако си послужим с известния крилат израз, да се опитва да се мие със кал. И това е неизбежно понеже в Русия демОкрацията се осъществи като демУкрация.”Общонародното богатство” бе заграбено от комунистическата номенклатура, която се превърна в олигархия. Също като в България, или по-точно за жалост и в България стана като в Русия.Има ли например олигарх, който да не е свързан с мафията БСП/ДПС? Няма. Дори в публичното ръководство на БСП, уж социалистическа партия, не богат човек няма, а мнозинството са милионери. Това ни е логично наказание за дългогодишната българо-съветска дружба като най-верен сателит. А и поводът и причините на ВСВ са отдавна изяснени и има само субективно неизяснени неща – т.е. за този който не ги е прочел. Е има и по-тайни подробности, които постоянно излизат и ще излизат понеже познанието няма край. Но те са в областта на любопитното, не на определящото. Причините за всеки глобален сблъсък е в противоречията. Какви са те също е известно, но един смята че правдата е на тази, а друг на онази страна. Путин например, му изнася да оневинява Сталин – били го нападнали човека и искали да унищожат СССР. Ами какво лошо щеше да стане ако го бяха унищожили? С какво СССР беше по-добър от Хилядолетния Райх? Според “футуролози” и хитлеризма е щял да еволюира и се разложи, т.е. демократизира ще не ще, и то по-бързо от комунизма по подобен начин както след 20 конгрес на КПСС и съответно Брежнев и Горбачов. При това фашизма не е бил толкова централизиран. В Италия един, в Испания друг, в сателитите само фашизоиден, в Япония като милитаризъм и пр. А освободителната мисия на Червената армия не е нищо по-различно от хитлеристката окупация. Е, освен за еврейте, което си е била една патология на Хитлер. Мусолини например не се е съгласил да ги изпрати в нацистките лагери. А Сталин ги е пращал, само че без да се съсредоточава чак толкова на националност. Е, толкова.

 17. Целият проблем е в това, че официална Русия не желае да се отърси и разграничи от СССР. Затова и се чувства постоянно длъжна не да се разграничава от сталинизма, а да го оправдава или омаловажава престъпленията му – като сочи че има и други лоши. Сиреч, ако си послужим с известния крилат израз, опитва да го мие със кал. И това е неизбежно понеже в Русия демокрацията се осъществи като “Общонародното богатство” бе заграбено от комунистическата номенклатура, която се превърна в олигархия. Същото което по съветски образец стана в България, или по-точно за жалост и в България. Това ни е логично наказание за дългогодишната българо-съветска дружба като най-верен сателит. А и поводът и причините (това са съвършено различни неща) на ВСВ са отдавна изяснени и има само субективно неизяснени такива – т.е. за тези който не са ги прочели. Е има и подробности, които постоянно излизат и ще продължат да излизат понеже познанието няма край. Но те са в областта на особеното, не на определящото. Причините за всеки глобален сблъсък е в противоречията между държавите – и с еднакво, а още повече с противоположно обществено-политическо устройство. Какви са били те също е известно. Но в зависимост от собствените си заблуждения или интереси всеки смята че правдата е на негова страна. Путин например, му изнася да оневинява Сталин – били го нападнали човека и искали да унищожат неговия любим СССР. Ами какво лошо щеше да стане ако го бяха унищожили? С какво СССР беше по-добър от Хитлеристкия Райх? Къде са живяли по-добре хората – при Хитлер или при Сталин? Според “футуролози” и хитлеризма е щял да еволюира и се разложи, т.е. демократизира ще не ще, и то по-бързо от комунизма и неговия 20-ти конгрес на КПСС и Брежнев и Горбачов. При това фашизмът не е бил толкова глобален и централизиран. В Италия е бил един, в Испания друг, в сателитите режимът е бил само фашизоиден, в Япония режимът е бил някакъв още по-особен милитаризъм и пр. Затова и освободителната мисия на Червената армия не е нищо друго освен замяна на хитлеристката окупация с болшевишка. Е, може би поне теоретически от това са спечелили евреите- убивали са ги вече не като евреи а като врагове на народа.Холокоста наистина и отвратително престъпление, дължащо се до голяма степен на патологията на Хитлер. Не че не е имал и рационално обяснение: някой е трябвало да бъде директно и веднага ограбен за да бъдат възнаградени ръководните хитлеристи. Ленин върши това същото с “буржуите” и църквата. Но Мусолини например не се е съгласил да изпрати италианските евреи в нацистките лагери. ДокатоСталин ги е пращал, само че без да акцентира върху тяхната националност. Е, толкова. Защото темата е безкрайна.

 18. Целият проблем е в това, че официална Русия не желае да се отърси и разграничи от СССР. Затова и се чувства постоянно длъжна не да се разграничава от сталинизма, а да го оправдава или омаловажава престъпленията му – като сочи че има и други лоши. Сиреч, ако си послужим с известния крилат израз, опитва да го мие със кал. И това е неизбежно понеже в Русия демокрацията се осъществи като “Общонародното богатство” бе заграбено от комунистическата номенклатура, която се превърна в олигархия. Същото което по съветски образец стана в България. Това ни е логично наказание за дългогодишната българо-съветска дружба като най-верен сателит. А и поводът и причините (това са съвършено различни неща) на ВСВ са отдавна изяснени и има само субективно неизяснени такива – т.е. за тези който не са ги прочели. Е има и подробности, които постоянно излизат и ще продължат да излизат понеже познанието няма край. Но те са в областта на особеното, не на определящото. Причините за всеки глобален сблъсък е в противоречията между държавите – и с еднакво, а още повече с противоположно обществено-политическо устройство. Какви са били те също е известно. Но в зависимост от собствените си заблуждения или интереси всеки смята че правдата е на негова страна. Путин например, му изнася да оневинява Сталин – били го нападнали човека и искали да унищожат неговия любим СССР. Ами какво лошо щеше да стане ако го бяха унищожили? С какво СССР беше по-добър от Хитлеристкия Райх? Къде са живяли по-добре хората – при Хитлер или при Сталин? Според “футуролози” и хитлеризма е щял да еволюира и се разложи, т.е. демократизира ще не ще, и то по-бързо от комунизма и неговия 20-ти конгрес на КПСС и Брежнев и Горбачов. При това фашизмът не е бил толкова глобален и централизиран. В Италия е бил един, в Испания друг, в сателитите режимът е бил само фашизоиден, в Япония режимът е бил някакъв още по-особен милитаризъм и пр. Затова и освободителната мисия на Червената армия не е нищо друго освен замяна на хитлеристката окупация с болшевишка. Е, може би поне теоретически от това са спечелили евреите- убивали са ги вече не като евреи а като врагове на народа.Холокоста наистина и отвратително престъпление, дължащо се до голяма степен на патологията на Хитлер. Не че не е имал и рационално обяснение: някой е трябвало да бъде директно и веднага ограбен за да бъдат възнаградени ръководните хитлеристи. Ленин върши това същото с “буржуите” и църквата. Но Мусолини например не се е съгласил да изпрати италианските евреи в нацистките лагери. ДокатоСталин ги е пращал, само че без да акцентира върху тяхната националност. Е, толкова. Защото темата е безкрайна.

 19. Отнасям се с уважение към написаното от г-н Филип и си давам сметка колко неадекватно е да оспорвам неговите твърдения. Но що се отнася до дълбоките причини за Втората световна война не съм съгласен, че са напълно изяснени и че само един детайлен, макар и много трудоемък, прочит на всички исторически документи ще промени моята представа. Аз съм човек на техниката и не смятам, че едно явление, резултат от поредица други явления, може да се смята познато без да са изяснени дълбоките движещи сили на процеса като цяло. Когато в училище изучавах история, една интересна наука, на която нямах намерение да се посветя, аз я изучавах усърдно не заради някаква абстрактна обща култура, а за да имам необходимия за всеки обикновен човек инструментариум, с който да оценявам възможно по-обективно текущите събития в светлината на вече отминали и предвид вътрешните движещи сили на поредицата от процеси. И от тази гледна точка отдавна съм направил своя извод, че историята като като част от познанието се колебае между две роли, които и определят и различна насока и дълбочина на изследването – между учителка на народите и инструмент за аргуметиране на определени повече или по-малко глобални домогвания. И ако човек с търсения в областта на историята трябва да храни семейство от това, по-благодатна изглежда втората линия. Това е същата дилема както при журналистите – дали да са в интерес на гражданското общество или в интерес на управляващите. Затова мисля, че към историческите документи трябва да се отнасяме с голяма критичност. Нека да си представим следното – че през 2009 г. Барселона играе 10 поредни мача с Хамбургер ШФ и печели 9 от тях, и само един губи. И нека да си представим, че през 2209 г. до изследователите е достигнал коментар и материали само за загубения мач, в който фактически Барселона е загубила срещу обстоятелствата, а не толкова срещу Хамбургер ШФ. Историкът от 23-ти век какъв извод ще направи, обаче?
  За мен, докато още няма обективна оценка за огромната мотивация на германците да следват Хитлер, за цялостния смисъл на Пърл Харбър и ред други неща, пряко засягащи възможността на съвременния човек обективно да се ориентира в тогавашните събития и да не допуска да бъде манипулиран сега в интерес на съмнителни каузи, нито втората, нито първата световна война са с докрай изяснени причини. Противоречията като обяснение звучат като констатацията „Слънцето изгрява от Изток и залязва на Запад”. Самите противоречия, преди да станат аргумент за определени действия, са функция на битието. Самият факт, че не можем да проумеем отказа на съвременна Русия от СССР също говори за метафизично тълкуване на събитията.

 20. ПП. Извинявайте, “…отказът на съвременна Русия да се разграничи от СССР…”

 21. Истинската новина за срещата в Гданск, не беше признаването /макар и с полвин уста/ от страна на Путин за вината на СССР за пакта Молотов – Рибентроп и последствията от него. По-запознатите знаят , че от 2-3 год. в Русия тече тежка дискусия на тая тема. Голямята новина, не знам защо пропусната от наблюдателите, беше че Полша призна вината си за разделянето на Чехословакия през 1938 г. Вярно , не с половин, а с четвърт уста. Ама поляк, при това Качински да признае вина – ТОВА Е НОВИНА, и то каква!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.