Вързаха ни газената тенекия и сега дрънчим на опашката на Европа

Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс направи едно от онези изказвания, които на пръв поглед не декларират кой знае какво и не са отправени пряко към България, но всъщност обясняват много от уж необяснимите досегашни ходове на София. И на следващите, може би…

Запитан да коментира ролята на България в руския проект „Южен поток” във връзка със срещата на премиерите Борисов и Путин в Полша, Пиебалгс казал, че българите сами ще решат.

НО СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ ТАКИВА ПРОЕКТИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБСЪЖДАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО В РАМКИТЕ НА ЕС.

Втора година следя тази тема и съм изписал доста статии за политическите аспекти на руския енергиен натиск върху България. Повечето изводи съм си правил от събития и факти, които остават и до днес без откровен коментар от страна на преките участници в тях ( като президента Първанов, например). Но толкова ясно послание, като това на Пиебалгс, изпратено от Брюксел, не съм срещал.

Зад привидно дипломатичния тон на еврокомисаря, който най-вероятно ще бъде преизбран на поста за още един мандат, се крие обяснението за доста от нашите несгоди от началото на 2008 г насам. Тройната коалиция и нейният патрон Първанов, който тогава все още се гордееше с ролята си на неин опекун и не беше започнал да се разграничава от нейния провал, се опитаха да се направят на италианци през януари 2008 г. Само че между Берлускони и неговото приятелство с Путин и Първанов, който изглеждаше като слуга на кремълския властелин, има огромна разлика.

Тя се почувства почти мигновено след като София заигра зад гърба на ЕС срещу стратегията на ЕС да се противопоставя на руската енергийна експанзия. Тихомълком Първанов, който преливаше от щастие на 18 и 19 януари да бъде домакин на руския триумф в София, стана нежелан партньор за Запада. Последваха строги доклади на ЕК за корупцията в България. Резултатът е наследство, с което сега трябва да се боят новите български власти.

Дали споменатият от Пиебалгс „следващ път” не е вече факт? Мислите ли, че сигналите на София за възможно еманципиране от високото напрежение в енергийните отношения с Русия са просто солова акция? Щяха ли икономическите експерти от кабинета „Борисов” да правят своите по същество политически изказвания на тази тема, ако не чувстваха достатъчно силна подкрепа за целта?

Интересен отговор на тези въпроси по заобиколен, но достатъчно показателен, дава анализ на института „Ийст Юропиън Газ Анализис”, цитиран от сайта Медиапул. В него директорът на института Михаил Корчемкин обосновава тезата си, че Русия е изправена пред вероятността да остане „на сухо” като износител на природен газ заради задаващата се все по-вероятно конкуренция на Северна Африка, Централна Азия и особено на втечнения газ от Катар. Във всеки един от тези алтернативни случаи европейците биха платили по-малко, отколкото за доставка на газ от руските газопроводи, свързана със скъпите проекти „Северен поток” и „Южен поток”..

По оценки на Корчемкин инвестицията в добива, втечнавянето , доставката и регазифицирането на катарския газ излиза три пъти по евтино на Европа, сравнено с руската алтернатива за пренос на газ чрез тръби. Освен това Европа търси всякакви други възможности и си е поставила за цел да намали с около една трета сегашните доставки от Русия. Ако това стане, Русия на практика ще бъде изключена като доставчик, твърди авторът.

Ето това е базата за размисъл, която може би обяснява внезапният и крайно нетипичен изблик на „мекота” от страна на Путин, която впечатли самите руснаци с невиждано примирение, говорейки за възможност Москва да се откаже от „един от проектите си в България”.

Междувременно слушах по БНР интервю с Иван Гайтанджиев, бивш журналист и депутат от БСП, в качеството му на сегашен дипломат. Предполагаше се, че разбира от въпросите на арабския свят . Но не знаеше дори, че природният газ е от мъжки род ( на селска България е по-близка „ газта за горене” в тенекии – тя наистина е от женски род). Явно такива като него са градили „стратегията” на Първанов и Станишев, та се налага сега да й берем плодовете.

След като ни вързаха тенекията, сега дрънчим на опашката на Европа и още дълго ще трябва да доказваме, че не сме руски троянски кон.

15 мнения за “Вързаха ни газената тенекия и сега дрънчим на опашката на Европа”

 1. Още info:
  “Комерсант”: “Южен поток” ще струва скъпо на “Газпром”

  Строежа на газопровода “Южен поток”, оценяван на 19-24 млрд. евро. Доскоро стойността на проекта се държеше в тайна. За сухопътната част от трасето от България до Австрия (1300 км) и адриатическото крайбрежие на Гърция (990 км) ще са необходими 15-20 млрд. евро, а не по-малко от 4 млрд. евро ще струва подводната част от газопровода, който ще бъде построен от “Газпром” и италианската компания “Ени” през 2015 г.

  Капацитетът за износ на руски газ, както през Украйна, така и през “Северен поток” и “Южен поток” ще е 304 млрд. куб.м газ годишно. В същото време “Газпром” ще може да изнесе не повече от 220 млрд. куб.м газ годишно.
  Според Максим Шеин от “Брокеркредитсервис” Кремъл ще намали транзита през Украйна, за да може да пълни тръбите през Балтийско и Черно море.

  От своя страна Михаил Корчемкин прогнозира, че през четвъртото тримесечие на тази година “Газпром” дори може да излезе на загуба. “А нито една компания в света не строи “резервни” или политически газопроводи особено ако стойността им е 25 милиарда евро”, заключава Корчемкин.

 2. Тия които ми следят коментарите и в блога на И.Инджев и тези които от 2007 г.обслужват ,на основата на уважителна корепонденцияс щаба
  на демократите от САЩ и институции
  в ЕК,няма как – ПОНЕ -да не са забелязали в с и ч к о 5-6 исторически и епохални въпроси,
  които при Рузвелт и Рейгън,
  вероятно са били и по-малко,
  за да подскажат на своите началници!!! държавническо отношение,необременено от комсомолски,изцпеки и утайки…..
  Няколко са предизвикателствата в малка България : здравеопазване,вода,чист климат,енергия и образование,за да решаваме без късогледство.. “скопски” или “либийски” тъжно известни кариерни изцепки като бримки на чорапите,за да дръпнем към 2030 г.,макар че и -тогава!!!-вероятн ще бъдем о – с 10 години по-рано от западните
  /японски/ технологии за електростанции в орбита или втечнен газ от Северна Африка, Катар и т.н.!!!
  Да не говорим за другите,каквито са стояли някога тъкмо пред Стамболов,и Европа се е преклонила,тъкмо защото -благодарение на него- не сме дрънчали на опашката й,а като стратег на шепа народ е бил с виждане за 100 години напред!

 3. Здравейте, господин Инджев.

  Извинете ме, че използвам коментарното поле на статията ви за да се свържа с вас, но друг начин не открих. Можете да изличите това съобщение, което, макар и свързано донякъде с връзването на тенекия (на редови гражданин), все пак не е по темата. Но много ви моля, прочетете го преди това.

  Ваш колега журналист съм, донякъде, но изцяло, ваш почитател, като читател. Вие и Иво Беров ми импонирате (освен с идейните си позиции) с живия си и образен език богат на метафори, оксиморони и каламбури. И тъй като имах случай в началото на журналистическата си кариера да работя няколко месеца с Г. Коритаров, то мога да ви уверя, че и като професионална доблест водите в предпочитанията ми. Жалко наистина, че актуалната конюнктура ви е изтласкала назад като възможност за изява (активно пишете само за блога си), но за мен, това е по-скоро ситуация като онази във вица за състояло се състезание между Никсън и Хрушчов където Никсън печели а съветската преса, в съобщението си за събитието, го обявява за класирал се на предпоследно място.

  Конкретно повода за да се обърна към вашето перо е една трагедия, която се разиграва с моите деца във Франция – отнеха ми ги нейните социални служби. Това се случи преди повече от една година и оттогава досега не мога да пробия нито чрез обжалвания, нито чрез гласност на случая, в която сила, под формата на публично мнение, наивно или не, продължавам да вярвам.

  Обърнах се към в-к „Седем”, и заради политическите ми пристрастия, и заради Беров, и заради факта, че там сътрудничи и един друг мой бивш колега – Светломира Димитрова, която би могла да преведе материалите по делото, които са изключително на френски език. Без резултат, което от своя страна ме наведе на мисълта, че в едно клюкарско издание, като в-к „Шоу”, бих постигнал повече успехи – всуе и напусто.

  В крайна сметка предизвиках някаква полемика по нещастието сполетяло семейството ми след като качих моята статия „Френски магистрат ми отне децата” (и отговорих и на някои от коментарите) във форума бг-мамма http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=423567.0 но това е безкрайно недостатъчно за да може, без сериозен медиен отзвук, българските власти (а покрай тях и френските) да бъдат накарани да заемат позиция по въпроса.

  Ето защо търся вашето съдействие, като журналист но и като ангажирана личност, за да бъде опитано да се направи нещо повече относно медийното представяне на случая – подробностите за него могат да бъдат открити чрез линка, който ви давам, но можете, ако пожелаете, да получите от мен и всички други материали (на френски предимно) имащи отношение по случая. – В момента аз и съпругата ми сме във Франция, защото не можем да оставим децата си без родителско присъствие, макар и осакатено от французите.

  Като баща, безкрайно ще ви бъда благодарен ако ми съдействате за даването на гласност на случилото се, а като читател, това вече отдавна е факт.

  С искрено уважение.

  Борис Танушев

 4. Пак ни “хванаха за канарчета” братушките…

 5. Към Борис Танушев:

  Стига да мога, бих помогнал. Най-лесно ми е да ви публикувам текста. Навииграйте ме по-нататък, моля. И ви желая успех…

 6. Дали сме в безизходица, или все пак ще успеем да се измъкнем? Би било прекрасно, ако успеем да се отървем от многогодишната руска зависимост и да изберем най-добрия за България проект.

 7. към г-н Танушев
  защо не се обърнете към Нова ТВ те например първи отразиха случия с децата на полякинята която ги отне от баща им в България. Не се отказвайте.

 8. Два коментара – към статията и малко извън нея.

  1. Дано да сте прав, но като гледам каква канонада идва от Кремъл – страх ме хваща, НАИСТИНА. Току що прочетох в сайта на Дневник, че Путин дава мило и драго да строи в Белене и да направи газопровода. За Белене фин.министър Кудрин е казал, че вече е приготвил парите (заем) за целта – колко благородно!

  Та не знам колко са мощни инструментите на Брюксел, но оръжията на Кремъл за мой ужас май ще победят (ПАК?!). Особено като не забравяме кой е сега на власт у нас – поне една трета от правителството са хора пряко или косвено свързани със службите и ДС (разбирай и Москва). Самият ББ, Цветанов, БоДи, мултакът Вежди, ибрикчийката на Кр.Петков от 90-те години Р.Желева…

  2. Всичко това не става във вакуум – напротив, според мен тече план Б, при който (ако от Брюксел станат много взискателни и държат на строг контрол върху фондовете, а част от страните – и на предпазна клауза по правосъдие и вътрешен ред) ББ да се обърне на Изток, като успоредно с това прокара крути мерки вътре в страната.

  За да не звучи последното истерично и параноично, ще дам един силно еднозначен факт – тия дни рупорът на ББ, дудукът Бюреков, е написал следното нещо в блога си, цитирам едно към едно: “Ако ще да е полицейска, но поне да е държава. Вече на никой не му пука дали ще има повече униформи по улиците или камионетки по пътищата. Важното е да има ред. Важното е да са пълни камионетките, пък нека пострадат и невинни. Сега да не би невинните да оживяват. … Затова – камионетките, ако обичате, да тръгват. Автоматите, заповядайте и на нашата улица!”

  И това ако не е опипване на почвата, и то доста директно???

  П.П. Как ли ще реагират от БТВ на това, а? Бас държа, че няма да го уволнят. Това е несравнимо с мотивите за освобождаването на г-н Инджев от БТВ преди време.

  А и какво ще произтече от това опипване на почвата ще е лакмус дали има някакви съпротивителни сили в българското “гражданско” общество…

  Иначе чалгаджийската бюрековщина ще проправи в главите на масовката много лесно пътя на пиночетщината.

 9. Към чичака:
  Уверявам Ви,че постинга към статията,прави добро впечатление,
  и без прекаляване с прилагателните
  Ако прочетете финансиста К.Паръмов
  и проф.Г.Марков в днешния “Труд”,
  няма как да не намерите отговори,
  защо замря постепенно моя апел за консервативно гражданско общество,
  необременено с метастазите на полицейщината от обозримото минало и перфидното от прехода.
  Ще Ви припомня,че кандардисвали точно Стамболов,да се хване на някакво “поредно хоро” с поредните
  “дудуци”,но отсякъл,както само
  той умеел,че няма да “рипва” на
  м е г д а н а още веднъж!:
  Преди няколко десетилетия,тъкмо при А.Пиношет в Чили,след първия неуспешен танков “пуч”,по-късно именно ВМС дръпнаха през Септемви дни, още в късна доба,
  а ВВС рано сутринта и срещу “Монеда”,но на един мой пре-мъдър началник все още му се привиждаха “наши мобилизирани привърженици” в защита на др.С.А л и е н д е!
  И тогава и сега и много пъти,нищо не ми се е привиждало и по тази причина,ми допадат сравнения за дългото пречистване на революцията,преди,да се възцарят
  процесите на гражданското умиротворяване,което -личи си – следи и г-н Барозо и цяла Европа!
  Прав е проф. Г.Марков,че ни трябва не месия,а политик-държавник.
  Може да е с червени генералски лампази или дори с червено владишко расо,какъвто е бил В.Друмев!
  Но нали времето също е изпитание за всички ни,и не си губи времето!
  А само България е над всички ни!!!

 10. Към Стамен Стоичков или Ришельо,или най-точно към мерудита на всяко гърне!

 11. Четох много внимателно Марков в “Труд”.Чел съм го и преди 89г.Разлика никаква.Цитирам:”..превърнали сме се в слугини на ЕС”.Коментарът е излишен.С такива историци в Европа няма да влезем.А Стамболов се е борил главно срещу такива подлоги като Васил Друмев.

 12. Г-н Стоичков,да не би да се увличате в емоциите си,коя България е над всички ни,тази,дето държи десетки паметници на своите окупатори( и след два дена ще ги опсипе с цветя),тази ,дето държи хиляди паметници на терористи-убийци,тази дето е наименувала безброй улици,села,и градове на имената на чужди шпиони и диверсанти,тази,дето я е страх да си поиска откраднатите от болшвеишката сган архиви,тази,дето окраде целокупния български народ,тази ,дето плаща на депутатите си по 12хил.лева месечна заплата,срещу стотици хиляди пенсии от под 100лв.,тази дето е корумпирала всяка една единица от живота ни, тази,дето постояно деградира нещастния народец,….да продължавам ли? Е,на тази България аз казвам да пукне дано. Да,това е същата България ,която строи 35години магистралата София-Варна,от Варна до Шумен са направили 80км. от нея и от София до Ябланица,всеки знае още колко километра. Тази,същата Българийка,дето окраде до шушка народа си през 1993-96г,за десерт.след предишните кражби.. тази идиотска страна,която раздаде милиони лева и долари на своите екзекутори,за да направят българската,комунистическа буржоазия,защото и най-тъпия комунист знае,че гръбнакът на капитализма е буржоазията. Е,от кои среди да е?-ами от техните,разбира се. И този оглупял полународ търпии ,трае и мълчи,ами да трае,дано пукнем всички,вкупом,само вмирисваме хубавата природа на Балканите.Европа,каква Европа,ние не сме за Афганистан,та за …

 13. Към Петкан:
  Напълно съм съгласна с вас, всички ние българите от България, в резултата на вичко сторено ни от комунистите и донякъде изброено от вас, се превърнахме в хора не само с промити мозъци, превърнахме се в хора без морал, без християнски ценности и без ДУХОВНОСТ. Не очаквам никакъв напредък главно поради липса на ДУХОВНОСТ, защото никакъв комунизъм и никакъв тоталитаризъм не е в състояние да победи духовния човек / както една моя близка от германия каза, че никакъв комунизъм не може да я спре да си помете боклуците пред къщата…/. Ще перефразирам изказването на един духовен човек българин, според него, ДОКАТО БКП НЕ СЕ ПОКАЕ И ПОИСКА ПРОШКА ЗА ИЗБИТИТЕ ОТ НЕЯ ОТЦИ, ПОЛИТИЦИ, ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И ДРУГИ БЪЛГАРИ – НИЩО ДОБРО НЕ НИ ОЧАКВА!
  А като гледам какви “бетонни глави” са нашите комунисти и колко безумно нагли са все още, не знам дали ще дочакам това да се случи, а то ще се случи, …….
  Доста зловещо ми се стори написаното от Чичака, дано не е прав…..
  И благодаря на г-н Инджев затова, че хвърля светлина в мрака.

 14. Росичке,росна капчице!Не чакай да се покаят съветските агенти на 6 управление,нито се надявай някой друг да измете от твоя български политически двор тези новопременени със светлосиня пионерска герберска вратовръзчица,защото няма да стане.Чехия и Унгария излязоха пред танковете и извоюваха свободата си,а бай Ганьо само хленчи по форумите.Хайде да видим дали г-н Инджев ще организира един граждански протест(макар и символичен като митинг-концерт примерно),защото нали видя какъв псевдофорум организираха от бнт в късен партизански час,с предварително известни резултати.Трябва да се протестира предварително,иначе байтошовия телохранител ще подпише тайно договора за съветски газов синджир и после ще каже:”Добре сме си с болшевиките,гледайте си кефа,то верно си е келепир да зависим от тех,вервайте ми”,и ще бъде късно дори за НАТО да ги измете от европа,след като народа-стадо сам се е продал в ново робство на царь-батюшка,великий кремлевский государь.Защото точно така ще се изтълкува от Европата,ако бай Ганьо не излезе на протести,и ще го оставят да си умре в крепостничество с ботуша на лубянския помешчик на врата.Правото на протест е гарантирано като изконно човешко право и свобода,и ако бай Ганьо се страхува от палките на милицията,го очаква такава кончина.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.