Рейтинговата битка на титаните след гибелта на “Македонския Титаник”

Че два остри камъка рейтинг не мелят ( но мерят!), беше ясно и досега. Но за пръв път прозвуча гръмко от залпа на премиера Борисов срещу президента Първанов. Държавният глава, който има всички основания да бъде гузен от поведението си при друга трагедия с много загинали българи, така се престара този път с посещението си в Охрид, че предизвика яростна реакция от страна на министър-председателя.

Съзнателно, или не, Първанов „надцака” Борисов, който изпрати свои министри, но самият той се задоволи да посрещне на софийското летище оцелелите сънародници. Докато Първанов не само отиде на място, но и даде съвети на Борисов да възстанови под нова форма закритото от него Министерство на извънредните ситуации ( МИС).

Това вече преля чашата на премиерското търпение, който нарече пред аудиторията на БиТиВи визираната от президента структура „дебилна”. Оставаше само и да я оприличи на руска, като се знае, че българското МИС на практика копираше руската практика, докато в ЕС няма такава „традиция” .

Явно гневът на премиера е бил много голям, щом като в опитите на Първанов да го съветва да преразгледа току-що взето важно управленско решение (като закриването на МИС), Борисов видя тъга по „приятелите му от тройната коалиция” – упрек, който напомня най-тежките му думи срещу политическите противници от времето на предизборната борба.

Борисов практически потвърди информациите, че шокираните от катастрофата български граждани са били задържани на летището в Охрид, за да може сред тях да се появи ( и снима!) Г.Първанов. Той е могъл само 20 минути по-късно да направи същото при посрещането в София, подхвърли Борисов.

Според информационния сайт БЛИЦ една от спасените жени е била разнасяна напред-назад на носилка в очакване на президентското посещение в Охрид. Само това да е вярно, можем да го определим като достатъчна причина от Г.Първанов да се потърси обяснение какво е наложило транспортирането на живите българи от Македония да бъде забавено повече от час. Вместо с благодарност, каквато очевидно е очаквал, измъчените хора го очаквали с раздразнение, твърдят различни очевидци.

Медии, като в. „24 часа”, частната агенция „Фокус” и държавната БНТ (не претендирам за изчерпателност) пърхаха по обичайния за тях начин около акцията на президента. Пратеник на БНТ пожела дори в ефир на високия гост в Охрид „приятно пътуване” обратно до България! Докато в централните новини на БиТиВи наблегнаха на „светкавичната реакция” на правителството. Две думи, но колко много значат в случая!

Разделението на труда в ухажването на двамата титани на рейтинговата битка е очевидно. Жалкото е, че тя се води на траурния фон след потъването на корабчето, кръстено вече от съседите „Македонския Титаник”.

22 мнения за “Рейтинговата битка на титаните след гибелта на “Македонския Титаник””

 1. По силата на поговорката,че “Ко-гато АТОВЕ-те се ритат,за МАГАРЕТА
  мегдан НЕМА???”,No coments!

 2. Чадо Иво,”….необходим реквизит на един държавник е търпението,докато се появи подходящия момент и няма право да избързва,дори когато подтикът е силен…”
  Склонността към запазване и способността да се извършват едновременно подобрения с търпение,сила,гъвкавост и последователност,правят големия държавник с политически гений от обиковен здрав смисъл,развит до недостижима висота!!!
  Твой ред е както,казва Сокола,”да разпределяш п о р ц и и т е”…по-горе,щ о т о т я с е е з а п о ч н а л а!!!
  Ако и когато пожелаеш съобщи ни,защото е Време съдбовно и разделно!
  Бог да е с теб,и да благослови цялото ти семейсвото!

 3. Ако приема тезата за “надцакване” като основа в отношенията между държавни мъже, не ми остава нищо друго освен да си представя, че българите живеем в условията на родово-общинния строй и наблюдаваме борбата между вожда и шамана на племето.

 4. Отвратително! Президентът просто търси поводи да се покаже, сякаш не е почувствал или не му е подсказано, колко трудно го понясят повечето българи. Нищо чудно да се изтъпанчи и със слово по повод на тъжното събитие.
  А за националния траур – можем да си го правим всеки ден. Колко българи загиват ежедневно само по пътищата. И с това прекаляват! Съболезнования на близките на починалите.

 5. В тъга съм,в тъга от драмата в Ох’ридското езеро…Не съм шокиран от “българското” честолюбие на двама водещи политици, резултат на 13 века традиция, а по-скоро от стремежа да се отклони или прикрие действителната причина за присъствие на наши туристи на това място?..Аз ще задам няколко въпроса, за които няма да търся отговори, а ще ги прочета, за да разбера какво мислят останалите и дали са се питали за това! Ето ги:1/случайно ли е, че подбора на туристите е от определено болшевишки региони ??? 2/случайна ли ниската цена на екскурзията/не е ли дотирана от.?./,според някои от близките и др.екскурзианти ??? 3/съвсем случайно ли “организаторите” и изпълнителите на проекта за посещение на християнски храм потънаха в мъгла, или се оказаха с неизправни документи за развиване на такава дейност…4/0ткога в кошер от болшевики се нароиха толкова православни християни??? 5/защо всички медии коментират факти, далеч и нямащи отношение към драмата, но удобни за размиване на истината за възникването и реализирането на “проекта” 0х’рид…6/дали,ако не беше трагичният за някои туристи финал,след “хаджиклъка” на групата нямаше да има ‘PR’ акцийка, заради факта,че са “с о ц и а л и с т и ” ?!.Предчувствам в какво ще бъда обвиняван след въпросите ми, но аз не к о м е н т и р а м, а само питам!!!

 6. В последните 20 години, не помня да са вземани толкова бързи и скъпи решение, в името на обикновенни български граждани. А трагедиите не бяха една или две. Моето усещане е, че държавата вече започва да работи за безименния човек. Така и трябва.
  А не както досега – пак за човека, само дето всички му знаят името …

 7. Гледах мача България -Черна гора когато коментаторчето взе думата на Стефан Орманджиев защото в БНТ чакали включване от Г.Първанов.Потрес!

 8. Въпрос на време е да го освиркат някъде синковеца. Станишев не вярваше, че ще му се случи, гоцето също все още си мисли, че ще му се размине. Само вирнатото носле му е останало, нищо друго.

 9. Spored men edin komunist kato Pyrvanov ne moje da ima normalna choveshka reakcia po edna tragedia, shteshe da specheli ako beshe estestven, a ne potynal v licemerie, vsichki razbraha opita mu da specheli tochki ot neshtastieto na drugi

 10. България е несериозна и некултурна страна,когато се излекува от тези болести,тогава може да се очаква нещо добро. Болшевишкия манталитет е дълбоко засегнал устоите на държавата и манталитета на повечето хора,много малко са нормалните у нас.Винаги се намират поводи за да се демонстрира нашата глупост,дори и от най-високо ниво. На фона на една човешка трагедия,толкова сбърканост и неадекватност.

 11. Колкото и опитни лицемери да са политиците, показноста и бездушието им проличава, рано или късно. А хората гласуват по симпатия. Не толкова заради програми и обещания, колкото когато усетят искренност и отговорност у някой кандидат. Тези качества показа до сега Борисов и това му осигури политически победи. Дано не ни разочарова, като Първанов и царя. Срамно и недостойно е да се прави PR чрез смъртта на 15 човека. Бог да ги прости.

 12. “Отвратително! Президентът просто търси поводи да се покаже”…пише Веселина.Аз бих добавил, че същото важи и за премиера.За разлика обаче от първия, по мутряка лудеят българите-“ките”

 13. Moje li da ima po-bezumno predlojenie ot tova da ima Ministerstvo na IZVANREDNITE situacii. Palna glupost e da institucializirash forsmajorni obstoiatelstva – t.e. neshto, koeto se proiaviava sluchaino i nekontroliruemo. Da napravim i ministerstvo na ubiistvata i krajbite, na kosmicheskite otkritia, na rajdaniata s maloformacii, na redkite bolesti … Duhat na Michurin e jiv – jivee v Parvanov. A inache Parvanov prosto veche ne e nujen na Valentin Zlatev i e … obarkan

 14. от едно гоце нищо повече не може да се очаква. Ще се изкара ако може, че е спасявал хората.Малоумни комунисти като тартора им тодор.

 15. Имайки предвид малката честота, с която се отваря такъв шанс за PR, Борисов има право да се сърди, че Първанов опитва да му вземе аванс. От друга страна, на Първанов му е последен мандата и я има такава сгода още веднъж, я не, така че и него трябва да го разберем, дето е бързал да свари, пък и, нали ходи погрешка тогаз, спомняте си, вагона, на лов за вълци, му се полага компенсация…
  Мисля, за да няма такива вълнения в държавата, а и по форумите да не се виждат толкоз много гневни хора, друг път, като стане такава работа, с нисък старт и звуков сигнал да им се дава равен шанс за среща с пострадалите или там, каквото се е случило, да няма прецакани.

 16. Мисля си от няколко дена какво точно изпитвам. Дори не смея да го изрека, защото при всички варианти, които могат да се споменат, все ще се намери някой, който да не е съгласен с мен. Няма да използувам повода за да се изповядам, но наистина някои неща при такива случаи предизвикват някаква ярост у мен. Хем ми е мъчно за хората, хем пък отговорни личности, като започнат да преиграват, да поемат разноски, да постъпват така, че на човек му се приисква да се е споминал при подобни обстоятелства, та да се погрижат за достойното му погребение. Добре, че днешните национални траурни дни не са като едновремешните, че тогава от радиото и единствената телевизия звучеше само траурна музика и нямаше мърдане. Някои хора бяха прави като казаха, че всеки ден трябва да е траурен и по причина, че доста голяма част от българския народ живее с оскъдни средства, което си е национална трагедия. Но, тъй като не мога да живея както искам, живея, както мога. Бог да прости нелепо загиналите.

 17. Драга Рада,не става нищо от ККБ,не е трудно да го разберете,в тази комунистическа кочина ,грижата за живите е не по-различна от грижата за починалите,нещата вървят ръка за ръка. Фирмата Сони произвежда добри ЛЦД-телевизори,но и видеокамерите им са страхотни. Всичко е комплект….. И у нас всичко е комплект,всичко е отврат,така че,не се чудете много.

 18. Те оцелелите да се радват, че Гоце не ги върна обратно в езерото, за да ги спаси лично!

 19. След коментара на Рада се чувствам по-добре; значи не съм единствената дето изпитва ярост . Започнах да пиша първия коментар след “Смъртта край Охрид ражда въпроси”, засрамих се от себе си и изтрих написаното – реших,че в такива случаи е по-добре да се замълчи. Не знам при вас как е, но на мен преиграването ми идва в повече. Мислех че върхът на всички изяви е напоителното обяснение на БоДи защо е потънал “Македонският Титатик” – разбира човекът от кораби, валови линии, лагери, погледнете само каква терминология блъска и всичко е обяснено сякаш е бил там, на валовата линия. Тия от “Лойд Регистър-а” пасти да ядат – те преди да се произнесат, искат да видят. Малко по-късно и Първанов кацна в Охрид .След това си мислех, че душите на удавените ще трябва най-после да намерят покой. Но не би. Ето какво прочетох в един днешен вестник за пътуването на Първанов до Охрид: “Според шефа на кабинета му ген. Никола Колев президентът е трябвало да донесе някакви документи от македонските власти.” ?!?!!!
  Ако можете, коментарайте, аз не мога.
  Не е ли време да се обяви всенароден целогодишен траур

 20. чета всичко написано по-горе и ми става много страшно: всички говорят като “последна инстанция”;
  всички са в ролята на странични наблюдатели и критикуват ли критикуват;
  няма и намек за съпричастност, за идея, за порив към оправяне на нещата – в смисъл да се справим националната си недоразвитост и отчужденост;
  все някой друг, някой “от горе”, някой неназован имагинерен субект ни е виновен за случващото се;
  къде сме ние – нямам отговор

 21. мастило отново пита,без да разпитва;към ‘сия’ и ‘човек’?на въпроса на ‘човек’ – къде сме ние и на ‘сия’- кои сме ние,ако си оставите e-mails,ще ви отговоря лично,другите няма да ме разберат,както и вас не М О Г А Т да разберат…Следя сесията и ви очаквам,не че ме е страх от разкриване/тъпо е да се мисли ,че в нета има ‘инкогнитост’, просто не желая вместо да получавам писма, да отггръщам използвани изрезки от хартия/за фекални отпадъци/…ОК ???

 22. Правителството заслужава адмирации за цялостната организация в помощ на пострадалите българи.Приятно впечатление изобщо прави дейността му през изминалия кратък период на съществуване.И си мисля – не е лошо, че доста хора от военни структури дойдоха в новата власт – демонстрират дисциплина и умение за организация, дано да научат българите на нещо по-добро, да оставят трайна диря в държавата.Колкото до необходимостта от специална структура за извънредни ситуации – нужна ли е и кой, ако не премиера е по-подготвен да ръководи такава дейност (Емел Етем как беше?).Ето че толкова оплювания преди изборите трудов опит на Б.Борисов в пожарното дело се оказва,че е полезен за премиера.Можем да разчитаме на него – както на организаторските му качества, така и на неговата човечност.Веднага се разбира кога човек е съпричастен наистина или си прави рекламна акция.Президентът не случи на съветници явно.Пожелавам на Бойко Борисов успешно да ни преведе през бедствената за целия народ ситуация -икономическата криза, за да може после с бързи темпове да поемем нагоре -към по-спокоен,по-богат, по-радостен живот.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.