Първанов топи Борисов пред Брюксел и оглави опозицията

Понеже сензационната атака на президента Георги Първанов срещу действащото правителство чрез статия, публикувана днес на сайта на президентската институция, ще бъде интерпретирана различно от различни коментатори, предлагам ви още една гледна точка. Бих я обобщил предварително така: прогнозите ( ми, включително), че климатът около новата власт в София ще се определят от облаците, които се сгъстяват от Североизток, се сбъдват.

Но не бързайте с изводите. Първанов се опитва да изиграе руската карта двойствено. За целта защитава пламенно руските енергийни проекти в България, но и се обръща изпреварващо към Брюксел ден преди там за първите си официални преговори със съюзниците да пристигне Бойко Борисов. И го оприличава на …себе си. Защото казва на ЕС на практика, че Бойко Борисов се огъва пред руския натиск. Ето какво пише в статията си по този повод Г.Първанов, малко след като директно го обвинява, че е бил неподготвен ( за руския натиск) на преговорите в с Путин в Гданск на 1 септември:

От самото начало преговорите по проекта “Южен поток” са били нелеки и със сериозни претенции на „Газпром”. В началото на годината тези проблеми бяха обсъждани, в т.ч. и по време на моята визита в Москва. Тогава отстояхме позициите си и получихме разбиране на политическо ниво.

В последните седмици руската страна се опитва да възобнови решени вече въпроси на политическо ниво:

1. За използване на съществуващата газотранспортна система в България за проекта „Южен поток”. (По този въпрос имаме договореност с руското държавно ръководство от януари 2008 г. за нова тръба, която да използва досегашното трасе, позиция, която е потвърдена през февруари 2009 г.)

2. Неприемливо е новото предложение за ограничаване възможностите на българската страна за участие в други проекти за пренос на газ в региона.

3. Отново ще трябва да бъде отхвърлено възобновеното предложение „Газпром” да може да изкупи дела на БЕХ в проектната компания.

4. Има нерешени въпроси с модела на финансиране на проекта “Южен поток”.

5. Необходимо е в този проект да бъдат спазени изискванията на Европейския съюз за свободен достъп и на други собственици на природен газ до тази тръба при наличие на свободен капацитет в нея.

Вместо да твърди, че с „Южен поток” всичко е наред, премиерът Борисов трябваше да използва срещата с г-н Путин, за да възрази срещу подобни претенции”.

Както виждате, Борисов не е защитил българския интерес пред Путин, твърди Първанов. Ето това е основното послание в удара, който му е подготвил в навечерието на посещението в Брюксел, от което в голяма степен зависи насоката на отношението на ЕК към новото българско управление, което просто няма да може да се пребори с наследството от тройното коалиционно управление без европейска помощ.

И какво прави „национално отговорният Първанов”? Цака Борисов с руската карта – същата, която „прецака” самия Първанов като европейски партньор. Това да ви напомня на тактиката на кукловодите на българския преход, които вадят компромати за нечистото минало ( като тяхното) срещу провинили се (от тяхна гледна точка) субекти?! На принципа: на мен може да ми е зле, ама и на Борисов ще му се стъжни.

Това, последното, е казано от самия Г.Първанов в заключителния акорд на компромата срещу премиера Борисов в неговата статия, по следния начин:

„Изборната кампания свърши, време е да се доказват управленски качества и умения. Гневният изборен патос вече не върши работа.

Има дефицит на компетентност в енергийната политика на това управление. Никой не се е родил научен, но не бива от незнанието да се прави кампания.

Лидерът не е длъжен да знае всичко. Но трябва дотолкова да влезе в материята, че да може да взема „информирано и мотивирано решение”.

Има и друг път – незнанието, липсата на воля да се прикриват с измислени скандали. Докога? И на каква цена?

С фронталното си нападение, което праща по дяволите всички досегашни лицемерни приказки на Г.Първанов за необходимост от национално съгласие в критични моменти и по критични въпроси, президентът ни напусна ролята на хрисим бащица на нацията и заигра на принципа „всички карти на масата”.

Две години преди края на мандата му, това преобръщане означава, че той вече панически си търси мястото след финала на идилията на безоблачните му 2 президентски петилетки. С този тон и този подход, той със сигурност ще обере овациите на „разбитите червени авари”, за които Станишев е слаб лидер.

А и Борисов тепърва ще се бори с проблемите на страната и едва ли популярността му ще продължава да се качва. Предстои му да глътне горчилката на негативите от властта. Докато главнокомандващият може спокойно да се скрие в конституционно защитния си бункер на „Дондуков” и оттам да стреля в гръб по когото си пожелае за радост на недоволните от липсата на внезапно връхлетялото ги благоденствие.

Има обаче вариант, за който самият Първанов подсказва с думата „скандали” ( от които явно се бои и има защо). Ако Борисов реши да приеме тази битка ( нали казват, че иска да става президент), да посегне към разкриване на скандалите, с които се свърза името на Г.Първанов. Тогава Първанов може и да съжали за хвърлената ръкавица.

Например отлагането на полета за връщане на пострадалите българи от Охрид, предизвикано от желанието на Г.Първанов да се яви там като ангел спасител лично и да се снима с ощастливените от неговото височайше внимание жертви на това „спасение”, е достатъчно голям скандал. Борисов вече повдигна завесата, която като смокиново листо прикрива този род изяви на президента. Ами ако пожелае да продължи, включително по отношение на други скандални страници от президентската биография?

И накрая, но не на последно място по значение на този етап, може да се обобщи следното: Първанов се завърна начело на червените, че и на подплашените им приятели от ДПС. България се сдоби с опозиция, която вече може да се похвали с консолидиращ фактор в лицето на държавния глава. И то в момент, когато най-после има някакъв видим ефект от въздаването на справедливост за краденето на доскорошните управници от тройната коалиция.

16 мнения за “Първанов топи Борисов пред Брюксел и оглави опозицията”

 1. Не съм привърженик на Борисов (и не гласувах за него), най-вече заради липсата му на дипломатически качества. Но съм приятно “разочарован” от реакцията му (нещо ми подсказва, че е съобразил да се заобиколи с умни и мислещи хора, че и да ги слуша от време на време):

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/09/08/781145_borisov_purvanov_nai-setne_razbra_che_e_vreme_za/

 2. Господин Инджев,
  По реакцията на президента, може да се съди за това, с кой от двамата с премиера е избрал “да работи” Путин:)
  Ще има уволнени от КГБ-еее:)

 3. Поредни върхове на наглост на “бащицата” на нацията” – Гоце. Абе няма ли в нашето законодатество възможност за една “импичмънт” процедура – да го свалим – да не се мъчи още 2 години, а да не мъчи и нас!

 4. Г-н Инджев,
  Тук може всичко да мине, но в Брюксел не са ахмаци! Бъдете спокоен. Поздрави за незабавната Ви реакция!

 5. Човек кавото сам си направи никой не може да му го стори. Говоря за Подготвения и компетентен Гуци.

 6. Прочетох публикацията на г-н Президента – винаги, когато историк говори в бъдеще време, е интересно! Направи ми впечатление тонът, имаше нещо особено, което започнах да проумявам след третото четене. Спомних си приказката за братята и Неволята. Все едно, че Първанов е приключил мандата, минало е необходимото историческо време да оценим какъв държавник е бил, и тъкмо да го установим, пак сме закъсали, ама яко. И тогава ни е дошла идеята да призовем Първанов (Неволята). “Първаноооов, къде си, закъсахмеее”. Е тогава, ако дойдеше, щеше да ни говори точно с този тон.
  Но сега, на 40-тия ден на правителството, този тон подсказва желание да го вмъкне в рейтинг снижаваща дискусия тип “Кой е Евробоеца на България” и покрай нея, ако успее, да помогне на някои крадливи другарчета. Те пък, като свърши мандата, сигурно няма да забравят добрината.

 7. Гоцето май не е чело българската конституция, и се вре дето не му е работа.
  Май наистина няма да е зле да му се духне под опашката.

 8. Историкът и псевдоенергетик предусеща, че вместо да се разнася и чете лекции по енергийни стратегии и учавства в някой борд на енергийна компания, след мандата просто ще потъне в забвение. Такава е съдбата на тия, които не носят позитивизъм в обществото. Такава е съдбата на някой, който дойде, като социален президент, а изкарва мандатите си, изживявайки се, като енергетик проектант. Затова и замени срещите с избиратели с лов – животните не говорят, не се оплакват, а и дори не е подсъдно да ги изпозастреляш. С хората, които за него си остават избиратели/електорат не е така

 9. Срам ме е от г-н Президента на България, особено когато се изкаже неподготвен както обикновено. Но поредния му“шедьовър“ едва ли е изненадва някого защото винаги е твърде прозрачен и предвидим, но такова му е нивото. Един от проблемите ни с боклука ще бъде разрешен когато той се озове на политическото бунище за където има запазено място. Все пак да не подценяваме комунистите, защото и когато са се появили никой не ги е вземал насериозно а те какви злини сътвориха…

 10. Когато октомвийското посещение на Хилари Клинтън в Москва се обяснява от Вашингтон в духа на диалага Медведев-Обама,а Чавес вмъква “поздрави до Лукашенко от “Оста на злото” , в т.ч. и с Куба,/но без Берлускони!!/,в такъв “строй”на парашутиста от Каракас,няма как,да не бъде загатнато и триото Австрия,
  Унгария и Румъния,след “либийското небрано лозе”,в което се оказа и Гордън Браун!!!
  Мнооого добре д о л а в я м авангардната мисъл на Георги Георгиев за “закъсване” сравнимо в исторически план с това при Фердинанд I,като евробоец издание 21 в.,но за българските мистерии на 20 в.,за зло или добро,
  симитлийската л и с и ц а е
  вече отстреляна,или се прави на умряла -поколенчески!!!- като такава!!!Забелязал го и внука на
  самия Т.Живков при “свършено домашно”….
  И ако не е късно,въпреки,че някой е Цар на играта с огъня и водата /подсказано в този блог!!!/ ще е най-добре,близо до метростанцията,
  да не се играе по никое време с “Макиавели при слаби ангели”,тъй като и планетарната аналитична мощ на задокеански колега,меко казано,също не е за подценяване в т.ч. и тази на стара Европа,
  която,ако не друго поне,все още, дава ясни сигнали с 500 млн.зад себе си….
  Ако Генерала е съумял,да не избързва-загатнато бе в друг коментар вече,с “добавката Владимир Владимирович”,и ако на Дондуков по-трудно загряват,това е изключено за имперска дипломация
  до ноември………с добавък от я п о н с к и ,а и турски бонуси,след посещение и на
  “стария сват” С.Берлускони…

 11. Господин Инджев, подхождате с ненужна неприязън към Първанов. Карикатура като него не заслужава такова сериозно отношение, а глуповатата му статия буди само усмивки и леко недоумение. Без съмнение сам я е писал

 12. Към Людмил Начев:
  Много са фактите будещи недоумение за л ю б о п и т н а,
  п а л а в а изобретателност
  на Б Т В ,да се съпоставят “помощно” внушителния о.з. ген. Н.Колев и крехката Е.Йончева,при вече казаното – делово и по същество – от Марк Грей,говорител на ЕК,какво и как да се свърши от България,без “меден” месец от 100 дни!
  Един друг Грей титуляр на Форин Офис,/1912г./не е могъл,да си позволи по-прям и полезен език,а по-витиев предназначен за архитекта на “Балканския съюз”,но преди да бъдат “изтърбушани” български идеали, водени от доказали се главнокомандващи на 5 армии,което не значи,че:
  …………………………….
  и в единия и в другия случай
  …………………………….
  дипломацията на САЩ и стара Европа,не е била красноречива,
  какво ни трябва!
  И по-бойко и по-ясно но със свити знамена!

 13. Първанов се опитва да си заслужи бъдещо назначение в Газпром(пример Шрьодер).Показа и ,че през цялото време е обслужвал руските интереси.Колкото до Бойко Борисов мисля ,че ще се огъне и ще приеме руските предложения. За АЕЦ Белене съм сигурен.

 14. Към Трайчо Трайков:
  Уважаеми г-н министър,за “ставащото пред очите на Русия!”,сте прав,но те са наясно,преди да е станало по делфийския метод на сугестоогията и собствения им опит на Велика империя,което отдавна е отчетено и във Вашингтон още по времето,както на липсващия по-гъвкъв подход,така и при последвалото женевско “презареждане” в качеството му на съвкупен пордукт на аналитична мисъл по планетарни предизвикателства!
  Да,понякога почти с “ковбойски методи”!!но и успешни за “море от балканска закостенялост”…както е станало с мисията на Дънкан при Цар Борис III в София….
  А за Вас лично !! “Erl K o n i g”:
  “Sei ruhig mein Kind,in durrenden Blattern sauselt der Wind!”
  Двете : /точки/ над A и U са по причина на табулатара!!!/

 15. Подкрепям изказаната позиция от г-н Инджев, защото е вярна и такова е и моето усещане за Президента.Аз бих добавил, че е недопустимо той да създава правителство в сянка от съветници от БСП с което нарушава българската Конституция.Явно той се опитва да създава пропрезиденска партия, която да извади БСП от кризата, като прави това от позицията на президент на всички български граждани.По тази причина подкрепям искането за импичмънт, защото Президента нарушава конституцията като създава властови център.По конситуция той има право да прави обръщения чл.98 ал.1 т.2 “отправя обръщения към народа и Народното събрание”.До сега нито веднъж Президента не направи такова обръщение,а сега когато трябва да уреди личното си бъдеще се активизира.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.