Фабриката за илюзии на 9 септември

Много е опасно да си купиш фабрика ( за илюзии) на 8 септември при положение, че на 9-ти се приземяваш пред „страшния съд” на европейската взискателност в Брюксел. Това е голямото предизвикателство пред Бойко Борисов на първия му европейски изпит като министър-председател.

Българският премиерски самолет както никога е натоварен с позитиви на едно кратко, но заредено с горивото на големите очаквания и успешния старт управление. На борда си носи похвалата на „Уолстрийт джърнал” ( макар и персонално отправена към финансовия министър Симеон Дянков), новината за разблокирането на 19 милиона евро по програма САПАРД ( като индикация за нови възможни жестове на ЕС) и невероятното събитие: повдигнатото обвинение към бившия министър Валери Цветанов.

Най-вече носи подкрепата на около две трети от населението, според последните социологически проучвания – небивал тласък през последните 20 години за едно стартиращо управление.

Носи и една загадка ( за нас): какво точно си казаха Борисов и Путин седмица преди посещението му в Брюксел, когато по очевидното настояване на руския премиер двамата се срещнаха в Гданск. Разбираемо е, че на Борисов му е трудно да спази обещания от него принцип на прозрачното управление, когато става дума руския натиск. Дано поне бъде напълно откровен пред европейските партньори, защото на България й предстои да се бори наново за тяхното доверие след ролята си на руски троянски кон в задния й двор.

Дали откровеността на премиера в най-острото му досега изявление срещу президента Първанов не е част от цялата тази картина? Колкото и емоционално да изглежда неговото избухване, когато косвено нарече „дебилни” съветите на Първанов да бъде създадено специално звено за борба с извънредните ситуации, време е да се поучим от собствените си грешки в оценката си за „избухливия” Борисов. Защото някак си много на място избухна- именно преди полета за Брюксел, където поради сервилната си политика към Путин българският президент вече поне от година и половина на практика е нежелан събеседник.

Ситуацията прилича малко на романа на Тургенев „В навечерието”. Драма с българско участие на руски фон, но този път с решаващата роля на европейската „армия от чиновници”, както понякога презрително наричат брюкселската администрация. Не можем да си позволим лукса на евроскептицизма – той е за напреднали европейци. Нито пък прекаления оптимизъм е полезен за нас.

Остава ни да закопчеем коланите и да си пожелаем мека кацане обратно на територията на реализма. Защото ни предстои пътуване през турболенцията на циклоните и антициклоните, които се вихреха при тройната коалиция и заради които ни раздрусаха със санкции. И само антикорупционните мерки, свързани с повдигнати обвинения, няма да са достатъчни, за да си настъпи затопляне от Запад, откъдето очакваме размразяване на стотици милиони субсидии, без които, по признание на новата власт, просто няма да решим належащите икономически и зависещите от тях социални задачи.

Не настъпи ли лелеяното подобряване на жизнения стандарт, никакви други подвизи на Бойко Борисов няма да натежат на кантара на обществената оценка. Вече му се наложи да говори за замразяване ( този път не на еврофондове) на пенсии и заплати. Вярно е, че е все още е на етапа, когато е напълно прав да обвини за наложителността на ограниченията на бюджетните разходи предишното управление. Но само след половин-една година, никой вече няма слуша подобни аргументи.

Предишните властелини, на които „дължим” този хал, са се спотаили и прелистват злорадо страниците на календара. Всичките няма как да бъдат привикани при прокурора- това е част от реализма, за който става дума. Те също знаят, че истинска подкрепа за икономиката на този етап може да дойде само от фондовете на ЕС. Без нея омагьосаният кръг на недоволството неминуемо ще се завърти отново.

Такава е картинката в навечерието на 9 септември- първото посещение на премиера Борисов в Брюксел.

24 мнения за “Фабриката за илюзии на 9 септември”

 1. Перфектен анализ Господин Инджев!
  Успех на министър-председателя в Брюксел!

 2. kakto vinagi vie g-n indjev ste blestiasht.batakat e palen no oshte moje…vsichko e iasno,mnogo hora koito znaiat ISTINATA i sa dlajni spored zakona ne ia kazvat.ide rech za t.n. prokuror koito ” de fakto” e “konsuliere” na “cappoto”/GOCETO/.mafia kato mafia.samo istinata moje da razbie tainite varhu koito tia se gradi…

 3. За кой ли път,се налага,да го кажем п р е ц е ж д а й к и суперлативите като циций или “червени” кардинали,че наложената му поправителна есенна брюкселска сесия,генералът ще премине успешно и с тих “рев на своя “някогашен!” колега Столетов!!/
  по щастлива ирония на съдбата,
  точно след “августовските шипченснки” и “около но 9-ти”,за да се сбъдне предсказанието на поета,че този месец ще бъде (/нашия/ на правилната/б л о г о в а!!!)/България и то за начало,в което ще има от всички описани и неописани климатични турбуленции като за първи консул,но с т о п е н е т о на ледовете,ще е бил даден е д и н с т в е н о спасителния старт…,
  за да се запомни,когато “др.Фандъкова преглежда класните!!”…на нашите деца и внуци…и им каже отново:”Този връх висок [бe]”…ако би бегали,да мрем по-добре!”
  В предишния коментар бе и ключа,кой джанъм,трябва да е новият Стамболов видян от министър В.Рашидов,особено когато тази сутрин,вече се надига и глас от самите турци за изчистване на събирателния образ на истинския български турчин в съзнанието на съседа му български християнин….
  Чие дело!Биссмиаллахр!!!Дюня мердивен:бири бинер,бири инер!
  (Светът е стълба,един слиза,друг се качва!-тур.поговорка)

 4. Сигурно е едно – ще бъде интересно. Възмездие най-вероятно няма да има, все пак човек на Драшков оглави ДАНС. Единствената ми надежда е екипа на Борисов да “вдигне” икономиката. И да въведе някаква Нормалност в държавните институции, тук изключвам видовете разузнаване. Като се замислите и това не е малко, това си е цял втори мандат 🙂

 5. Винаги съм Ви харесвала заради качествата Ви на журналист и може би още повече заради аналитичната Ви мисъл, което пък говори за висока интилигентност – рядко срещана напоследък за мое голямо съжаление.
  Мисля, че целият български народ ще стиска палци на министър-председателя за добро представяне в Брюксел, защото аз лично за трети път повярвах на Нови хора и ако за трети път се разочаровам от избора си – надали ще има следващ! И тогава ще останат само стабилните електорати, а всички знаем кои са те….

 6. Не знам колко ще впечатли европейските чиновници постигнатото през краткото управление на Борисов. За нас, тук, това засега очевидно е решителност в добра посока на фона на невероятния батак на предишните управляващи. За Европа – едва ли. Борисов може да направи лично впечатление с по-скоро особената си харизма на човек прям, решен да устоява това, в което е убеден. Но за школуваните политици в Брюксел подобни осанки едва ли отварят врати, а още по-малко – портфейли.
  Мисля си, че въпросната визита би повдигнала мъничко нивото на интереса към България и толкоз. Много сме орезилени и то спрямо и без това нищожния ни старт. А резилът е тежък товар в бягането на дълги разстояния, с препятствия. Все пак, от някъде трябва да тръгнем и не с фалстарт.

 7. 09.09.09 kakva data samo, spored kitaicite devet e dobra cifra koiato se svyrzva s drakona

 8. syshto 9 se priema kato perfektna cifra zashtoto e krai, zavyrshek na edin cikyl, dali 09.09.09 niama da e kraia na chervenia cikyl za BG

 9. Повод за оптимизъм дава и днешното “избухване” на Първанов по въпросите за енергетиката. Яростната критика към кабинета относно позоциите му за руските енергиини проекти ме кара да мисля, че казаното на срещата Борисов-Путин никак не е било приятно за руската страна. Или поне недостатъчно приятно… Остава да видим какво ще се каже и най-вече, на къде ще се поеме след посещението на Борисов при Барозу и дали “караниците” между премиер и президент в последните 2-3 дни са отражение на разминаването в политиката и васалството ни към Русия, или опит да се пребоядиса Троянският кон…

 10. Оставете засега икономиката на мира.И по-страшно е било,щепреживеем и това-дай-боже.В този разграден двор ,наречен България,на Б.Б.основната задача е да развърти голямата метла и малко от малко да изчисти имиджа на страната ни пред света.Страшно ми става като се замисля какво наследство му оставиха предишните три правителства/и най-вече последното/,и от което наследство страда естествено обикновения човек.Ред,законност,прозрачност-има ли ги,тогава наистина икономиката ще се “вдигне”.Много държавници от Освобождението насам са се опитвали да го направят-никой не е успял.На Б.Б.хъс и кураж не му липсват-дано да успее.

 11. No matter how long might be wrongly used and managed any Constitution,moreover with
  excessive inventiveness
  of long term U t h o p y…
  But in any case and,once taken worldwide known …. g o o d s a k e,might result better…. saving Japanese tradition,and breaking the k a s k,as wear in health….
  Actual Mair y/or p e r s o n a l l y PM could look for same gesture,as fine education,to reply with our b a k l i z a ! and r a k i a !!! for a METRO!!! success after many decades!!!
  which is not cause for a not easy covered Olympic irritation….
  I promise to care for tradition after D e s t i n y,s claim,no matter where and when!!!
  It will be lovely to feel Resurrection of the real, right Bulgaria when blessed and not permanently condemned !!!

 12. Ако има повече желаещи за лидерство и прагматизъм,нека н е б ъ р к а т рафинираност и честни умения в Брюксел,недалеч от Ватело!!..
  И след като се “възхитят” на умопобъркващи пленуми,просто,да
  схванат житейски-ако могат,
  уважението на миряни и светии към простичкия,но завладяващ здрав смисъл….

 13. Според мен ЕС по принцип няма и не би следвало да има сериозни възражения срещу връзките ни с Русия, след като сериозна част от българите имат симпатии и предпочитания към тази страна. Обаче, ЕС, вероятно, има много против опитите ни непрекъснато да възпроизвеждаме руски икономически модели в нашата икономика (от огромна страна в малка страна), които в перспектива биха служили главно на Русия. ЕС е против това да възпроизвеждаме на територията си елементи от икономиката на СИВ не защото се страхуват, че тази икономическа организация ще се възкреси, а защото обновените фрагменти от такава икономика нямат никакво бъдеще. ЕС не иска България или която и да е страна от бившите сателити на СССР да продължава да се изживява като държава – корпорация, която да печели като такава и да разпределя на „главите” от населението. И ако настояваме все пак да го правим, да не е с парите на европейските данъкоплатци – там хората държат сметка.
  Ама зависими сме били от Русия? Къде ни са проектите за намаляване на енергийната и материалната зависимост – АЕЦ Белене? Къде ни са проектите за преобразуване на икономиката ни спрямо най – доброто, което имаме? Всяка година техническите университети извеждат нови и нови кадри – имаме ли приоритетни проекти как да се използват максимално тези млади хора? Или вече съществуващите кадри? Само се пълни чужбина и нашата администрация с тях. Има ли проекти за ефективно използване на земята, на природните дадености? Имаме ли, накрая, проекти за минаване от сегашното постболшевишко състояние към реалното ни включване в ЕС? Като казвам проекти, разбирам такива, които биха заинтересували банките да ги задвижат с тяхната кредитно – лихвена система, с ясни и надеждни решения и пътища за тяхното достигане. И за реализирането на които си струва да отиват парите на западно-европейските данъкоплатци, на същия банков принцип, а не за проспериране на винаги неясната с аспирациите си Русия.
  Тепърва ще плащаме цената на варварския начин, по който беше изродена приватизацията в България под мълчаливото безучастие на целия народ, няма как да се размине, дори и с усилията на ЕС. Тепърва ще плащаме цената на изгубеното време и вяра покрай този процес. Правителството би могло да допринесе за активиране на икономиката главно чрез инициирането на национален проект за максимална реализация на даденостите на страната в условията на наистина пазарна икономика, адекватно законодателство и стриктно спазване на закона. Не бизнес за този, който е крал и краде, а за този, който наистина си оценява силите. Все някога трябва да започнем да се замогваме заедно с другите, а не за сметка на другите, а това иска уменията, мотивацията и усилията от всички, првителството, даже и със 100% обществена подкрепа, само няма да я свърши тази работа. Но може и трябва да я организира. Нали все казваме „Пари ми дай, акъл не искам!”. Ето, ЕС ни дава пари (сега леко позамръзнали), но иска от нас акъл, и то какъв…
  Дано г-н Борисов да не остане само с гледката на малкия манекенчо, който пишка, от посещението в Брюксел. А и защо да не се поинтересува как белгийците си правят живота, много по-адекватен и атрактивен пример за нас. Нали преди години им бяхме взели конституцията…

 14. Извинявам се към всички,че за втори и последен път,се “кича” с факт,прецакан във времето,к а т о м н о г о д р. с ъ д б и….
  Когато “откъм Олимп се чу ръмжене”,нямаше как,да не е ясно,че се е започнала и ще Ви призная, следното:
  1/С исторически багаж и опит в общуване с царе,папи,патрарси,др. държавни и правителствени глави,като обучение,успехи и неуспехи,се помъчих противно на уменията от добрата им страна,да подпомогна -ако пожелае- г-н..Първанвов,заради България и държавността,олицетворена от него самия, за когото гласувахме!!!
  2/Не съжалявам,както и за времнното моментно увлечение, около подобно в блога, край “надеждата в младостта с шегата за “Октавиан” след вояжите му,като колега дарител на колело за предшественика на сегашния американски президент…но с честно спечелени 170 щ.д. от 2008 г. насам….като охрана.
  3/Въпросът вече не е бил и не е до мен,а до съдбовни въпроси на България,и ако ще се ебаваме,бих му казал,че двете тт:тесноградие и тщеславие-не са добри съветници за държавника,дори и да борави с “купешки фрази”,както казвахме много добре на село….
  каквито винаги сме били,
  а за несъстояла се др.езикова реколта,кто човек с претенции,но вредна идеология,нямам вина…
  4/Но признавам,че ако беше прозорлив,сега,бих му отговорил като Талейран на Луи XVIII,при зададния му въпрос,как е успял при 6-7 режима?:
  “А,не знам,не знам,Ваше Величество,вероятно защото … на опълчилите се срещу мен,просто не им върви,когато,не се вслушват в съветите ми!”
  5/Та ако решите,че тази горчива чаша, няма как да Ви отмине, г-н Инджев,просто кръстете следващата статия: Президент versus Премиер и г-н Путин няма да Ви се обиди,като добър рибар!!!
  защото,ако потрябва “думата никога”,най-добре ще да са я схванали и Владимир Владимирович и Генерала-Първи Консул,с когото сме “колеги” видно и от признания на самия внук на покойния г-н Т.Живков,и на един предшественик на г-жа Р.Желева,от БЗНС…по подвластна на др.закони,линия!!!
  Вандемиер,7,от летоброенето на Първия консул
  П.П.Вярвам,че истинските мъже и умни български жени,а това последното-е вече и достатъчно!!!
  ще се въздържат от жлъчни заяждания и никому ненужни коментари…просто да дочакаме статията,както и да се нарича,
  защото ще е навременна!!!

 15. Koga shte se povdigne vaprosat za sivata ikonomika (celi 40% po oficialni mejdunarodni statistiki)?
  Tozi vapros e kljuchov za da moje BG da bade civilizovana darjava, a ne bananova republika. Da, triabva da ima i red, i zakonnost i.., no za kakav red i zakonnost govorite, kogato mafiotskata deinost v BG e 40%. Ne e li tova edno ot neshtata koito shte donese oshte malko (a te ne sa nikak malko) pari v bjudjeta. Nikoi ne postavia tozi vapro.
  Ne mogat da vkarat vsichki firmi na Monterei ili drugi v zatvora, nali. No mogat da gi nakarat da si plashtat danacite, mitata i vsichko ostanalo, NALI. Stiga jelanie da ima. Zashtoto i na bebetata e iasno che horata poluchavat dosta po-visoki dohodi ot deklariranite.

 16. Стига сте писали с латиница,абе маскари такива, помолете някой да ви качи кирилица, хич не ви чета,ама безотоговорен народ. Сега пък и на английски започнаха постове,дайте някой и на хинди да напише нещо,или арабски. Статията е много картинна,поздравления.

 17. И пак ще повторя : “…Щото, знайно е, нашият народ е прочут с късата, с крапата си памет, я помни ден-два, я и толкова даже не помни. А пък с мисленето колко е зле нашият народец да не казвам, щото ще ме обявят справедливо за национален нихилист…” То затова и сме на този хал , я ! Но не искам да го коментирам надълго , а само ще кажа, че от прост народ, не може да се създаде силна държава ! Или казано по друг начин : “От кратуни не се раждат гении – раждат се кратунки ! ”
  Със сигурност мачовските му изпълнения на селски тарикат няма да впечатлят никой в Брюксел , , не само защото изпълненията му са от рода на “спомени от старите ленти ” , но и защото няма нито програма, нито визия , нито идея дори какво ще прави ! Вече трети месец тази сбирщина от пожарникари, даскали по физическо възпитание , историци , дървени философи , склуптори , обмединена САМО и ЕДИНСТВЕНО от жаждата си за власт , НЕ ПРАВИ НИЩО друго, освен да плюе по предходните правителства !… Е-е-е, това е най-лесното и може да го направи всеки , защото мискинлъците им са ноторно известни !… Да сте чули за някакви идеи за съживяване на бизнеса , да сте чули за идеи за подхранване на здравеопазването , за безпризорните деца, за социално слабите ? Има идеи само и единствено ДА СЕ КАЧВАТ АКЦИЗИТЕ, да се КАЧВАТ ДАНЪЦИТЕ , да се МАЧКА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС и да се СЛУГИНСТВА на Вашингтон и Брюксел ! То добре е , че , “… нашият народ е прочут с късата, с крапата си памет …” добре е , че и “…с мисленето колко е зле нашият народец да не казвам …” , щото , ако не беше така , досега да беше хванал пушките ! Ама хайде да не го задълбавам, че знае ли се кой , къде и как слухти !…

 18. Крайно време е комунизмът да бъде заклеймен като фашизма, за да няма повече манипулации с историята и двойнствено тълкуване на факти и до наши дни, както и да бъде осъдително непризнаването на жертвите от комунизма.

 19. Да бъдат заклеймени, като КАНИБАЛИЗЪМ. И тези вестници които пропагандират живковото време, да търпят глоби за отпечатване на готварски рецепти с човешко месо.

 20. Добър ден г-н Инджев.
  Добър ден на всички коментиращи.
  Обещах на г-н Прошков, Кмет на Община Лозенец,
  да публикувам истината за ремонта на градинката около Паметника на бул. Черни връх.

  Да, г-н Прошков истина е, че Паметникът не е ремонтиран.
  Ремонтирани са само алеите около него.
  Озеленено е пространството около Паметника.
  Подъдржат се цветята и тревата около Паметника.
  И според Вас това става само с пари на Посолство на Русия.
  Благодаря, отново, на Посолство на Русия в България за спонсорството !

  Вижте колко красиво е станало :
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,613/Itemid,99999999/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.