Адвокати на гявола

Ако сте си въобразявали, че Георги Първанов говори от името на Москва, когато защитава като най-важното нещо на света ( неговия свят!) руските енергийни проекти в България, ще трябва да се покаете. Точно обратното било, той говорел НА Москва. Това ни обясниха негови адвокати в ранните дни на деня в различни телевизионни предавания.

Тази, явно съгласувана теза, прозвуча едновременно от устата на Никола Колев, началник на кабинета на президента и от неофициалния началник на пропрезидентската пропаганда, журналистката Велислава Дърева ( която при всеки гаф на свещената й крава неизменно застава в нейна защита и громи наред опонентите с неподражаем партиен плам и сарказъм, често с библейски сюжети и цитати от светото писание).

Както вече писах, руският акцент в президентската статия, публикувана като остра критика към новото правителство на сайта на президентството, е очевидната новина в текста. Българският премиер Борисов, според Първанов, не се е справил с…руския натиск на преговорите с Путин в Гданск. Българският премиер не е подготвен, а пък руснаците се канели да ревизират постигнати вече условия по договорите за енергийните проекти, ни казва не някой коментатор, а самият държавен глава.

Разбира се нито Колев, нито Дърева не можаха да отговорят на елементарното питане защо се налага тази констатация да бъде правена в писмен публичен вид, а не на лична среща между двамата ръководители на държавата. Според Дърева, Борисов не искал да се учи, а пък Първанов не бил детска възпитателка. От своя страна о.р. генерал Колев козирува: президентът си решава как да си говори с премиера и толкоз ( това беше повторено от него всеки път, когато не може да доложи елементарни неща – например: защо Г.Първанов не е уведомил Борисов за намерението си да лети за Охрид – не бил длъжен и това е, с войнишка откровеност рапортува той по устав, в който вероятно пише, че началникът е винаги прав).

За сметка на това двамата адвокати на президента дадоха ясно да се разбере, че едва ли не Борисов не бил важният като адресат на посланието, а Москва. Къде е логиката на Путин да се говори по този публичен, демонстративен начин, вместо да се информира Кремъл за важното опасение на държавния ни глава ( че руснаците са готови да ни преметнат), кажете вие. Ако можете. Защото аз мога да го определя само с една дума: лъжа. Колективно скроена и поднесена лъжа.

Дали все пак Първанов не си го връща на Путин за унижението да му откаже в последния миг участие на енергийния форум ( а форумът бе замислен именно като трибуна за Путин!) в София в края на април, с което го направи за смях пред целия свят? Е, чак пък толкова кураж по отношение на Путин едва ли можем да търсим у Първанов. Но ще намерим с лекота толкова , че и повече отмъстителност спрямо Борисов за репликата му, че предлага „дебилни” решения на новото му правителство. Самият Колев призна косвено за тази отмъстителност с откровението, че тонът и избора на време ( т.е. светкавичното появяване) на президентската статия са повлияни от предизвикателството на Борисов.

Свикнали сме с честите метаморфози в поведението на Г.Първанов през годните. В редките случаи, когато някой се осмелява да го попита за тях, той е казвал, че има право на развитие ( да, всеки има, но във висшите етажи на политиката неговото често „развитие” в обратна посока, си е чисто нагаждачество, не по-различно от прескачането на депутати от партия в партия, от група в група). С правото си да се развива той обяснява, как от водач на протестни демонстрации срещу НАТО се преобрази за няколко години в червения лидер, под чието ръководство БСП прегърна каузата на НАТО.

Ето че сега, когато Русия загази с цените на енергоносителите си, изпадна в тежка икономическа криза с лоши перспективи да шантажира отново Запада ( от Брюксел официално обявиха тази седмица, че страните от съюза могат спокойно да издържат 90 дни без внос на газ от Русия тази зима, защото са се запасили до краен предел), Г.Първанов демонстрира нов пирует в поведението си. Не че е искрен, но е от същия характер, както номерът с НАТО.

Сигурно и до Първанов е стигнал анализът на международните специалисти, според които има реална заплаха при намалялото потребление и при появилите се алтернативи в Северна Африка, Централна Азия и Близкия изток Европа да се откаже от руските услуги по отношение на природния газ. Изцяло. Сто процента. Което пък, макар и засега само като теория, променя радикално възможностите на Путин да притиска някого с доставките си.

Забележителното обаче е в това, че ако тази задна мисъл е в основата на идеята Първанов да се прави вече на защитник на българските интереси, този път от Русия, защо тогава продължава да обосновава необходимостта от българско участие в едни проекти, които изглеждат все по-малко логични? Особено що се отнася до комбинацията между руския „Южен поток” и западния „Набуко” ( дори единият вече изглежда като предостатъчен при очерталата се нова ситуация на пазара и при стратегическата цел на ЕС да свие вноса на газ с една трета, точно колкото е зависимостта й от Русия). И при това Първанов иронизира опонента си като лаик по енергийните въпроси!

На тази дребнава хитрост народът казва „гяволък”. Основната му характеристика е плиткостта на замисъла.Гяволът си въобразява, че може да будалка всекиго без да бъде разкрит „тънкият му замисъл”. Дълбочината на проблема на тази плиткост е обаче в това, че е високо, много високо поставен на върха на държавата и цената за този гяволък плащаме в крайна сметка ние, надхитрените граждани, които много добре разбираме гяволиите, но не можем да им се противопоставим преди изтичането на гяволския мандат.

21 мнения за “Адвокати на гявола”

 1. Като гледах сутринта това недоразумение Никола Колев, вече разбрах-какъвто Президентът, такива и съветниците.
  А за миризливата недо……. стара мома Дърева е ясно-кой ли я приема насериозно.То човек,който мирише на цигари и не се къпе-как да го приемаш нормално.

 2. Тази припряност, с която Гоце реагира е много показателна.Мръсниците са в цайтнот и цугцванг.Вски ден работи срещу тях, а след 8 годишното управление не могат да извадят нищо смислено.Като прибавим и обичайния им стил-плиткоумие и откровена тъпота, остава да чакаме сами да се прострат по очи.Не мисля, че въпросът с гяволския мандат е приключен.6-9 месеца -толкова му давам.

 3. говороренето на първанов за българския интерес ми напомня на това как дяволът чете евангелието.

 4. Страхотен анализ!
  Чакаме с нетърпение следващите президентски избори в България.

 5. Според мен си е направо очевидно. БСП, Първанов & Co. зашитават интересите на Русия срещу тлъсти комисионни и обещание, че всичко си остава както се беше по “наше” време. Това си продължение на националното предателство започнало на 9-ти Септември 1945. Не и не забравяме, че същите тези хора носят всички белези на предишните управляващи от БКП – нагли, необразовани, некомпетентни и адски крадливи.

 6. g-n Indjev,osven vseki boji den da vi se vazhishtavam za tochnosta na precenkite vi drugo ne ostava.po-velika,gadna i pagubna propaganda /da me proshtava giobels/ ot komunisticheskata NIAMA.vzeta na “vaurajenie” ot neinata bgMAFIA tia e makata na naroda ni,tia trovi dushite i izsmukva silite mu.samo bezposhtadnoto tarsene i razkrivane na istinata /KAKTO PRAVITE VIE/,MOJE DA pobedi lajata i konspiraciata na koiato se bazira…

 7. Питам се как и кой определя бюджета на Президентството?Не са ли му множко съветниците,па и кабинет,па и безмислени екскурзийки до близки и далечни ловни дестинации?Че и вицепрезидент!И той със съветници и кабинет сигурно!Нещо като пир по време на чума…

 8. Прощавайте за невежеството, но, преведено на езика на родното начално училище, критиката на г-н Президента ми прозвуча така: “Калпазани с калпазани, вместо да си научите урока по енергетика, по цели дни играете на “Стражари и апаши” с другарчетата от Тройната коалиция. Ненаиграли се! Ами като сняг забръска…” и т.н.

 9. Селски пиески и руска психотроника продават Готце и сие

 10. Компетентността на българския Президент лъсна особено ясно по време на газовата криза през м. януари, 2009 г. Тогава той обяви, че се е договорил с украинския президент да ни доставят газ от Украйна. Кой да му каже, че това е технически невъзможно, защото между украинската мрежа и транзитната тръба за България, преминаваща през Украйна, няма никаква връзка.

 11. Според мен всеки трябва да си отговори на един простичът въпрос: Какво е Гоце Първанов: български президент или руски комисар и резидент по защитата на геостратегическите енергийни интереси на Русия?. Отговорът на този въпрос съвсем не е труден, стига да не си лъжльо като Гоце и адвокатите му, именно Дърева, ген.Колев и пр.

 12. По време на революции и изкуствено
  забавени епохални преобразования,
  между принципите и приложението им по планетарно утвърдени
  ц е н н о с т и, има Пропаст!!! като ,като зловеща и безумна бездна,само когато поведеното хоро на лудостта и безсъвестността
  от политиците в личния им кариеризъм е същото,каквато е това на държавата,в обществените!.
  Обикновено разбираема остава и незадоволена бушуващата омраза и по върховете…
  Когато е била пресметната другаде
  като,императивната нагласа,за светостта на живота пред собствеността,на работи по “дяволски”.
  По-скоро ще проработят “Герб-ово” и по Яне-вски”,отколкото,страната по този начин,зорлем да бъде тласната в междуособна и недай Боже, нежелана от ЕС и невъзможна др.намеса….
  Тук му е мястото,да се отдаде дължимото на “незнайните герои”- часови на гениален пост,призвани
  да заместват и коригират ТШЕСЛАВИЕ и постоянни уклони на политическа и УТОПИЧНА СТРАСТ в държавността….а заслугите претоварени от маски, и отровно заложени,с несъвместимостта!!!
  Ако иде реч за сянката на Стамболов и Генерала,не си е научил енергийния или др.въпрос,в едно ще сме сигурни:народът няма да закъснее да го усети,а за житейското предизвикателство,
  “гяволията”,е до време и ще се оттече като мръсна вода след къпане!!!!

 13. Уважаеми другарю Гоце,

  Нашият мил вожд и учител другарят Сталин, после нашият вожд другарят Хрушчов, а след него и нашият мил другар Брежнев, заедно с всички прекрасни съветски другари около тях, сред които и уважаемият другар Берия, както и нашият скъп вожд и учител другарят Димитров, заедно с прекрасните другари Коларов и Червенков, и особено нашият прекрасен, мил и скъп другар Живков, както и всички чудесни другари около тях, работиха неуморно ден и нощ, нощ и ден, за да имаме такива прекрасни другари като теб, другарю Гоце, който си един светъл пример за това как честните и предани на нашата идея комунисти са произлезли директно от маймуната още преди тя да стане човек.

  Това е едно епохално нАучно откритие на така нареченото “липсващо звено”. Сега, уви, ни остава да направим и последната крачка – да докажем, че между вида Комо нуидос и вида Хомо Сапиенс има макар и малка генетическа и цивилизационна връзка.

  Но дори и да не успеем, другарю Гоце, Вие, скъпи другарю, сте свидетелство за уникалността на вида Комо нуидос, който очевидно е произлязъл от маймуната преди тя да стане човек и си е останал там.

  Да живей!!!

 14. Ще ми се да припомня,че посещението на Б.Б. в Полша беше по съвсем друг повод. И доколкото си спомням, любезните домакини са съдействали на другаря Путин за осъществяването на срещата с Б.Б.Двайсет минутна среща.Е,господин Президента явно ни мисли за дебили-за двайсет минути да се разглежда такъв сериозен проблем като енергийния-здраве му кажи.Имало дефицит на компетентност в енергийната политика-бре,бре,като си спомним само енергийните капацитети от времето на Р.Овч.досега,да се просълзиш от умиление.Безспорно са капацитети,спор няма-идеолози и проводници на лъжата,политическия цинизъм ,далаверите и келепирджийството.Такъв шамар им врътна народа на изборите,че още не могат да се освестят.Мъртво роденото тройно отроче на санитарката Първанов вече е насадено на пачи яйца и от изборите насам се е свряло в миша дупка.Е,няма как,др. Първанов е насреща,не се плашете,Партията винаги е права-дори и когато греши.Настъпи ги яко Б.Б.и дано пак да не излезе някой кьорфишек всичко това,нали главен прокурор все пак е приятелят им Велчев.Вкарай половината в затвора бат Бойко-нали и техният пролетарски поет беше писал че там се става човек.Ами дайте да ги очовечим тогава!

 15. Г-н Инджев,
  Влязох в блога Ви малко да се разведря и да прочета мислите си, по-добре подредени и по-смислено изказани чрез Вашите публикации. Благодаря, така и стана. Тъкмо се канех да затворя страницата и нещо ме клъвна в главата. То горе-долу звучи така: Да, точно такава жалка картинка е родният ни президент. Нито за секунда от 8-те му години президентстване не съм преставала да мисля за него с точно тази квалификация и той нито веднъж за тези години не ме изненадал и провокирал да си променя преценката за него. Кажете ми, ако можете, как тогава той беше избран за президент с толкова много гласове? Нали нито Вие, нито аз, нито приятелските ни кръгове са имали съмнения относно този посредствен човек. Аз не съм го избирала, нито веднъж не съм му имала доверие, срам ме е било от него, когато ни е представял пред международната общост, но съм принудена да го търпя вече 8-ма година. Кажете ми, как този човек беше избран? Как може чрез нашата изборност да изплува такава посредственост на този все пак престижен пост? След като той може да спечели президентски избори, какъв ли ще е следващия ни президент? Кое е това, което кара хората да гласуват за такива клишари, посредствени апаратчици и подобни хора? И как може да се прекъсне възпроизвеждането на модела. Вие не искате, аз не искам, но избраният е Гоце. И какво правим тогава? Аз за себе си нямам отговор. Ами това, бъдете жив и здрав.

 16. В блога на Ники Павлов видях необичайна дефиниция на “харизма” (телевизионна харизма) – харизматичен е човек, който прилича на много други хора.

  В този контекст, посредственият Гоце е особено харизматичен – той прилича на голям брой посредствени хора. Той е даже като олицетворение на посредствения човек. Няма никакво качество, което да го прави различим от сивата маса.

 17. С интерес следя блога. Бях заинтригуван от хипотезата за проявата на злопаметност от страна на Г.Първанов по отношение на безспорния политически шамар с отказа на Путин да участва в енергийния форум. И каква изненада – преглеждайки безцелно новините, попадам на следното: „Москва: Няма напрежение между Путин и Борисов” _http://dnes.dir.bg/2009/09/09/news5046010.html
  Малко неочаквано изявление, на прессекретаря на руския премиер Дмитрий Песков в интервю за радио “Ехото на Москва”

 18. Иво просто е неотразим ! Страхотно перо! Не съм запознат много с правилата от конституцията и то точно определящи начините за импичмънт на президента ( свалянето му от длъжност по законен път). Ако някой знае нека да драсне два реда, какъв е варианта този ” Андрешко- Гоце ” да си замине по бързата процедура и след това България да се прослави в света, като първата държава набутала некадърният си президент в затвора. На това му казвам аз историческа намеса и издигането на една държава до Европейските демократични ценности. Ако това го направи Бойко Борисов то нека бъде сигурен, че името му ще стой до великите имена на великите Българи. Дайте поне да го подкукоросаме. Той пари си има, слава също, единственото нещо, което му остава е да остави името си в Българската история. Хаде бат Бойко ти си на ход.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.