Главнокомандващият прати повиквателна на генерала

Активността на държавния ни глава се завихри в такава спирала, че неговите маскировъчни ходове( като на бягащ в снега подплашен заек), стават все по-трудни за проследяване ( ако търсим логиката в тях).

Тъкмо написах, че се прави на „гявол”, както се казва за тарикатите у нас, като си мисли, че в позата на защитник на България от руския енергиен натиск може да заблуди някого за истинските си мотиви да напада новото правителство и ето, че негова нова гяволия ни сполетява. Сега пък светкавично свиква Консултативния съвет по националната сигурност само след 5 дни по тема, която очевидно следва по петите премиера Борисов в Брюксел – усвояването на еврофондовете.

Гатанката, която ни задава върховният маг на републиката този път е да избираме между няколко хипотези за изненадващия му ход. Не претендирам за правилната им поредност по значение, но те изглеждат приблизително така:

-Да се види кой командва парада, все пак.

-Да се създаде усещането, че положителните ветрове от Брюксел не са лишени от съучастието на неговите вятърни мелници – че и той има принос в този процес, някак си. Макар преди година се подигра на доклада на ЕК, след който България беше санкционирана, назовавайки го „така наречен” и допринесе лично за раздразнението на Брюксел, ядосан и без това достатъчно от тройната коалиция в София..

-Да даде шанс за помирение след непремерената си ( най-меко казано) реакция срещу правителството, което нападна по безпрецедентен начин, подразнен от предизвикателството на премиера Борисов да нарече „дебилно” едно негово предложение.

-Да постави в неловко положение самия Борисов, който обяви публично, че няма да застане до Първанов, докато не му се извини за обвиненията в некомпетентност и в неспособност да защити българските интереси пред Русия. Ако Борисов сдържи думата си и наистина не се озове на поканата, ще му се припише вината за това. Ако ли пък все пак отиде, ще изглежда, че се е прекършил пред волята на президента. Гяволски ход, няма що!

Работата прилича малко на това как главнокомандващият вика запас генерала от запаса, който си позволи да му се сопне.

Форумът, който Първанов свиква, е практически единственият му инструмент за пряко влияние върху работата на изпълнителната и законодателната власт. Не че му дава възможност да налага мнението си, но все пак се случва на негова територия и това създава в публиката усещане за важността му. Което, изглежда, му е много важно лекарство за нараненото честолюбие.

След като през първата половина на втория си мандат той „пропусна” да свика този най – широк форум на властите ( тогава не му се искаше да дава трибуна на смачканата опозиция) и наруши конституционните си пълномощия, сега изведнъж се разбърза.

Не можете да изберете скоро президент, но в замяна ви се предлага да избирате възможните решения на неговите гатанки, които той не си прави труда да обяснява – нито за нелепата си статия в интернет, с която взриви отношенията с кабинета „Борисов”, нито пък сега, само ден по-късно, се обосновава за поредната изненада.

Най-вероятно ставаме свидетели на типичния случай на верижна реакция от гафове ( само по себе си свикването на Съвета е негово право, но поставено в контекста на препирнята с кабинета изглежда различно). Единият гаф, като изхвърлянето му с посещението в Македония, който предизвика Бойко Борисов, води другия с препирнята с него, след което идва пореден с надежда да замаже предходния.

Така постъпват хората, които изпадат в паника. Понеже паниката е лош съветник, чак е леко комично – дали пък съветник не му е някой Паниковски (съвсем по Илф и Петров, когато техният герой Остап Бендер крещи театрално „бият Паниковски”!).

Ако политиката беше трилър, щях да ви призова да не си лягате – следва продължение в най-скоро време. Но най – добре ще е все пак да се наспим. Ще ни трябват здрави нерви да изтърпим главнокомандващия още цели 2 години. А и Бойко Борисов няма да ни остави да скучаем в този сценарий, в който вече няма място за двама еднакво добри и обичани от целокупния народ главни герои.

Ако сте забелязали, в екшъните спорът между претендентите кой да украси щастливия финал на филма като победител винаги се решава след ръкопашен бой.Да не чуе „гявола”, но Първанов ще постъпи разумно, ако отстъпи навреме !

14 мнения за “Главнокомандващият прати повиквателна на генерала”

 1. Когато някой има власт и много свободно време,а се чуди какво да прави, започва да губи времето на тези, които нямат свободно време, но имат много работа за свършване ! В резултат на това винаги са ражда ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. ЗАЩОТО ОТ НИЩОТО, КОЛКОТО И ДА Е ГОЛЯМО, НЕ МОЖЕ ДА СЕ РОДИ НЕЩО !
  Все някой ще е разбрал какво искам да кажа .

 2. Злото куче лае, за да запази завладяната територия, но положението му, отвсякъде погледнато, е безнадеждно. Ако продължи с “гяволиите”, може да си заработи и нещо като инпийчмънт.

 3. Наистина ли Бойко Борисов е генерал от запаса? От кой запас? Ама той май беше “генерал” от полицията. Тя пък да вземе да се девоенизира и вече не предвижда военни звания и служба в запас. Не че е най-важното нещо на този свят, но много ми е смешно като чета за “генерал” Атанасов, “полковник” Цветков, движението на “генералите”… То пък един главнокомандващ! То пък една държава!

 4. Възможно ли е Борисов да инициира процедура по инпийчмънт? Как е определено в Конституциата?

 5. Г-н генерал,щом с т е наясно с естеството на з а в и с т т а и щастието,просто не забравяйте,че според Плутарх всеки властелин копнее да доведе нещата до там,че след… /Брюксел/,подчинените му да се страхуват не от него,а………. !!!……….з а н е г о!!!

 6. Извън темите. Бих изразил скромно учудване към един странен факт-обявяването от страна на СССР войната срещу България,началото на окупацията на страната ,комунистическия преврат на Девети,завършването на окупацията на 16-ти септември 1944г. и пр. Странния факт е,че такъв ерудиран публицист като Г-н Инджев, не сметна за нужно да обърне внимание,поне припомняне,на тези събития от новата история на България. Пълна тишина, а това са най-важните събития,определили съсипването на нашата държавност и нашия народ. Мислех си,че проявявам недоглеждане,засрамих се от себе си и допуснах,че автора е отбелязал по подобаващ начин тези събития през миналата година…не,нищо подобно,но тази година е “Юбилейна”-65г. са си кръгла годишнина,спор няма.Иначе ,троянски коне,яздене,зависимост,енергийни не знам си какви работи,но за обявената и несъстоялата се Съветско-Българска война,нито дума.Да,има належащи анализи на сегашните събития,но все пак… Точно тази година Европейския парламент след като гледа филма на Латвийския режисьор Едвинс Снор,заклекми комунизма наедно с нацизма. Който не вярва,нека извади филма “Совиет Стори”,има го в нета. Спомних си и за датата 7-ми септ.-покушението срещу Георги Марков,не,никакви споменавания няма,впрочем има от миналата година,но в режим “бай,дъ уей”. А тогава се навършиха 30 г.от този терористичен акт на комунистическата сган. Въпреки,многопбройните,пряко и косвено изразени антикомунистически позиции на Г-н Инджев,намирам че има нещо неортодоксално,нещо странно в неговия антикомунизъм.Ениуей,гоу ахед,какзваха ескимосите ,на индианците в Америка.

 7. Страхотен саунд от публикациата! Каква е възможноста например никой от повиканите в консултативния съвет да не се явят за да задоволяват маструбаторските желания на един самозабравил се Пернишки- Граовец ? Длъжни ли са според закона да му ходят на измислената седянка или трябва да му се пратят барети и да го окаушат за дълги времена. Не ми е много прояснено ?

 8. Г-н Инджев правите задълбочен анализ на събитията и действията на Президента.Аз мисля, че гатанката се корени във второто Ви предположение.Първо той няма възможност да получава информация, каква е переспективата на България в ЕС, а сега ще му бъде докладвана.Това ще даде възможност на приятелите на Президента да научат дали няма да бъде изключена България от ЕС за което те упорито работиха, като дадоха възможност на много хора да злоупотребяват с фондовете.Ако научи, че това не се очаква,убеден съм че Президента ще започне да взема завоя, както казва един приятел, “като стар москвич” за да влезе в отбора макар и като двоен играч.

 9. Определено съм политически дилетант-замислям се за политика само преди избори.Както казваше др.Сталин “Като чуя за култура и се хващам за кобура”,та и аз така-чуя ли за политика ,веднага затварям и телевизора и вестника.Гледам и слушам напоследък това политическо чучело Първанов,и честно казано се хиля като някоя откачалка.Представете си-щом такъв лаик като мене и подобни не може да излъже,щом дори ние предугаждаме овчите му ходове в политиката-евала господин Президент.И тази личност е лице на България пред света,това комунистическо нищожество гради имиджа на страната ни.Тъжно.

 10. За срещите на 10 и последната у нас на 14 септември,да се имат предвид и “д о к л а д н и т е” за резултатие и от тези с Жозе Барозо,Йежи Бузек,Ставрос Димас,Франц Херман Брюнер,по ИСПА,отсрочките и допълнителните компенсации,както като ключови моменти за възстановяването на финансирането от европейските фондове,така и за незакъснялото подходящо ТЪЛКУВАНЕ от страна на
  прес-секретариата на премиера Путин,н о б а в н о и
  п р о д ъ л ж и т е л н о !…както е във вица за Василий Иванич /Чапаев!!!/

 11. Към пепо:
  Има епизод от живота на Де Гол,когато колега му предложил,да оправят френска
  к а д р о в а чиновническа неразбория,подобна на военното министерство на САЩ при Рузвелт във връзка с повишаването на Айзенхаур,което у нас се свързва с командира на войската ген.Жеков 1914 г….
  Не знам за другите,но Де Гол му рекъл:
  “Бе я!, моля ти се,остави да го оправи Историята”
  Вероятно,е последвало и нещо непреводимо между военни в стил “през оная работа!!” и т.н. …но не знам франчушки с ударение на Е!

 12. Руснак,всички комуно-идиоти деградират,този момент им е в кърпа вързан,така че,не се учудвай,лошото е,че в България има страшно много комунисти и техни подлоги,иначе,диагнозата ти е абсолютно правилна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.