В Русия ни мачкаха, призна най-после троянският кон

Кратко, с неодомлъвки, с фатално закъснение, но все пак ключовият министър от тройната коалиция Петър Димитров най-после призна за преглъщаните унижения, на които той и неговият премиер Станишев са били подлагани от Кремъл. Думичката , която бившият министър на икономиката и енергетиката Димитров употреби в интервю по БНТ, е че руснаците „мачкат”. Мачкали са българския премиер, като са го карали съзнателно да чака за аудиенция.

Да припомня: на два пъти поне, доколкото стана публично известно, Сергей Станишев беше унижаван демонстративно чрез отлагане на договорен прием в Русия. Най-напред през септември 20008 г. в Сочи, когато президентът Путин се оказа зает и отложи с три часа срещата си с него в Сочи. След това процедурата беше приложена и през април тази година. Този път новият президент Медведев в последния момент отложи ангажимента си към своя „гост” ( по-скоро слуга, според отношението към него) Станишев и го накара да чака цяло денонощие.

Ето , че за първи път чуваме потвърждение, че не става дума за „нормални неща” поради някакво объркване, заетост или др. подобни нещица, изтъквани досега като оправдание. Мачкане! На това са се подложили българските пратеници без да възразят нито дума до ден днешен. В Сочи Станишев отказа да отговори на въпроси на български журналисти какво става – защо се налага закъснението. А в Москва направо разигра цирк като тръгна по книжарници да си купува книги, за да използва внезапно появилото се в програмата му свободно време, демонстрирайки непукизъм пред медиите.

За момента нямаме основание да смятаме, че същата тактика се прилага и към новото българско правителство от руска страна. Руският в. „Комерсант” описа дори сценка с обратен знак – когато Бойко Борисов се появил за срещата с Владимир Путин в Гданск внезапно се отклонил и вместо да продължи за ръкостискането започнал да се прегръща с някакъв непознат за удивление на присъстващите…

Поучително е това закъснялото признание на бившия министър Димитров. Той ще се запомни с едно от бомбастичните си изказвания за „сталинградска битка” в преговорите с Путин на 18 януари 2008 г. ( която била спечелена при това от българския преговарящ екип!). Още тогава той беше светкавично опроверган в руските медии за някакви руски отстъпки от колегата му в руското правителство Виктор Христенко. Сега самият Димитров косвено признава абсурда на предишните си твърдения – с руснаците, които са го мачкали, не е постигал никакви победи.

Няма съмнение, че Москва внимателно следи нюансите и реагира според интересите си и според нрава на обектите, чиято податливост на мачкане преценяване. Така например , ден след статията на Г.Първанов в интернет, в която той се опита да уязви премиера Борисов, че не е защитил българския интерес на преговорите с Путин в Гданск, Дмитрий Песков, прессекретаря на Путин даде интервю за радио „Ехото на Москва”. В него смачка фасона на българския президент за пореден път, като на практика отхвърли написаното от него с думите : няма напрежение в отношенията ни с България „ , а има „прагматичен подход”.

Да, дипломачкането е характерно за руската имперска традиция, особено по отношение на троянски коне, които позволяват да ги пришпорват. Самият Димитров казва сега, че това било вековна традиция там. Толкова по-зле, че са били наясно, но са позволили да се случи.

Има само две възможни причини: или им е било страшно важно да не изпуснат някаква полза, или просто не стават за тази работа, на която ги е назначил българският избирател. Третата хипотеза, че така са защитавали българския интерес, колкото и да е било трудно, не става за консумация. Тя е с отдавна изтекъл срок и с печат „ НРБ- сделано в СССР”.

22 мнения за “В Русия ни мачкаха, призна най-после троянският кон”

 1. Цитат от Г.Марков:” – Два пъти Хрушчов здравата ме дра!-и добави: – Но аз се оказах прав!” Това са думи на Т.Живков казани пред Г.Марков и записани в неговите репортажи.Опитвам се да направя аналогия с използвания в минало време глагол “МАЧКАХА” и глагола “ДРА”.Кого мачкат и кого дерат?
  Робите,хората които сляпо се подчиняват,васалите,нисшестоящите без чест и достойнство.”В Русия ни мачкаха” – Само как звучи!
  Според мен е допустимо,на нормална държава да се оказва натиск,икономически или друг. Но да те мачкат означава,че не те броят за нищо.Е това е факт.Въпросът е дали ние желаем или не да ни мачкат.
  Явно има част от нашето общество,която е свикнала и обича само това:Да я дерат и мачкат!

 2. Че всичко написано е абсолютно вярно няма две мнения . С едно нещо в заглавието и статията обаче не съм съгласен. Троянският кон /Петър Димитров / и водачът му / Сергей Станишев/ нямат нищо общо с епичната битка за Троя. Препратката към историята с прословутия кон е неточна, защото в Москва ходеха не коне от древна Троя, а за магарета от град Троян.

 3. В предишжния коментар около “повиквателната” какво друго казвам,като приканвам за внимателна и блавна прочит на коментара на Дмитрий Песков….!!!
  Какво по-различно се е случало на княз БатетнбергI,княз ФердинандI,цар БорисIII(!?!),
  Трайчо Костов и т.н.
  Може би само в това,че Медведев не му е смъкнал очилата като Сталин,а Трайчо си …затраял!!!като комунист на р а п о р т….!
  Последното и за размисъл преди пленума,а ако никой нема, ташаци на българин,просто да си трае,щом като сегашните са замълчали..
  Кой бе, джанъм каза в този блог,че нема нужда да се кандилкат до Москва…когато си стягаха куфарите!
  К о й?
  Същото важи и за дневен ред и във връзка с повикателната!
  Иначе ще предизвикат предсрочни
  и з б о р и!…или друго!
  България сега цяла тях гледа,а точно в този блог е казано,че за възстановителния период на “революционно пречистване” и 10% им стигат по европейски!!!
  Москва, на сълзи не вярва, н о н е е и г л у х а!!!

 4. “Има само две възможни причини: или им е било страшно важно да не изпуснат някаква полза, или просто не стават за тази работа, на която ги е назначил българският избирател.”
  Г-н Инджев и двете! И двете възможности са налице! Поздрави!

 5. Мижитурки, това са и Станишев и Димитров. Прознавам, че съм отявлен русофоб (уважам много руската култура, но не понасям имперско болшевишката им политика) и подобно поведение от страна на тия двамата си е направо предатлество. За Станишев той е ясен като бял ден- нагъл простак в скъп костюм, който живее на друго място и в друго време.

  И все не мога да разбера какви са тия приказки за “братска” Русия, каква тази любов, какво е това чудо от страна на БСПидите?

 6. Дабавям за вай-свенливите дами,че употребата на привидно нецензуРни думи СА поучителен спомен от разговори между исторически фигури
  – известни държавници –
  с привидно неправилно външно поведение по повoд на привидно “грешни”помисли,но е вършело работа и няма как да не СВЪРШИ РАБОТА УЖ с привидно-НЕДОДЯЛАН ЕЗИК.Тъкмо обратното!
  Тук благодарността е към водещия,поради прозренията му,считано от м.март 2008 г.:
  !!pero igual l e r o n c a n
  l o s c o j o n e s….Г-н Живков е бил най-внимателен,сякаш не e чул!Проз!

 7. Подлизурковска статия.
  Мачкане значи че е оказан натиск на който е устоян, а ме смачкам.
  Но какво може да направи един журналист подлога, който се слага на всяка власт, освен да изкривява нещата…..

 8. Към ТОЙ. Те пък тоя журналист, така се слага на всяка власт, че по-скоро май на него му го сложиха, да ме извини за израза г-н Инджев.

 9. Поздравления за чудесната статия, г -н Инджев!
  Виждам три странни коментара под нея, които са със странен правопис и с непознаване на българския език. Ако може да ми ги разтълкувате, ще Ви бъда благодарен!

  Още веднъж адмирации, за поредното разобличаване на Гоце!

 10. Има една приказка:на езика ми е ,но не мога да го кажа!Та така и с написаното от г-н Инджев – в мозъка ми е,но подредбата на излизащото в думи не ми се отдава!И затова в повечето случаи чета себе си чрез г-н Инджев,за което му благодаря много!

 11. Дипломачкането е характерно за руската имперска традиция. А ПО АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРСКА ТРАДИЦИЯ СЕ ДЕЙСТВУВА ДИРЕКТНО СЪС САМОЛЕТИ И ТАНКОВЕ.

 12. neznam “TOI” KOI e, no zaslujava edi BOI, sheguvam se razbira se, no iavno e niakoia debala chervena glava.., BLAGODARIA NA g-n IVO INDJEV ZA CHUDESNATA STATIA !!!

 13. Троянските коне са ужасно жалки! Бързо се видя контрастът от публиката между тях и ББ. Робът и подлогата винаги и на всякъде са “мачкани”. Как е възможно да го допуснат синковците, след като целият Европейски съюз е зад тях, пак да лазят по корем пред чекистите?! Това не мога да го разбера! Изглежда им е непосилно да са достойни хора!

 14. Сега вече е времер бивщият (слава Богу) външен министър Калфин как е протекъл разговора му руския посланник по повод репликата “троянския кон”, защото веднага след това даде изявление, че въпросът “е изяснен”. И това беше единственото обяснение, което управляващите счетоха, че заслужава българския оскърбеният народ! А същото лице сега представлява българските русоофили в Европейския парламент.

 15. Браво,топлата вода бе открита,разбра се чак през 21-ви век,че русите мачкат,дерат и пр. А е най-лесно да се обърне човек към историята,особено към окупацията на Царство България от болшевиките. Напредваме…

 16. insomnia ::
  Русофилството и русофобството са емоционални състояния, а не трезв анализ и преценка. Когато подхождаме към една държавна политика, трябва да оставим емоциите настрана и да се хванем за фактите.

  А фактите са точни и ясни.

  Русия е създадена на основата на една българска държава и допълнително е получила християнството и писмеността от нас. Затова и емоционалното обръщение на Иван Вазов „Дядо Иван” е дълбоко погрешно. България безспорно съществува много преди Русия и по прилича руснаците да се обръщат към нас с „Майка България”.

  http://prado.blog.bg/drugi/2009/09/11/rusofilstvoto-ne-e-prestyplenie-no-vse-pak-e-zaboliavane.395412

 17. Аз предпочитам да се грея на дърва и да чета “Труд” на тъмно, но никой да не си позволява да “мачка” моя президент, министър-председател или чичо.
  Ако Путин се е обърнал да само за да се прегръща с някой си там в Гданск, вместо да “самбира” Бойко с ръкостискане – пак добре.
  А я си представете, че Путин се бе натиснал да целува наш Бойко, както Брежнев плюеше в устата на Бай Тошо…Това не бих го понесъл.

 18. Е, няма начин “ТОЙ” да не се просули отнякъде и да се изцвъка на метеното. За голямо съжаление, 45-годишното промиване на мозъците остави дълбоки следи сред някои българи, които и до днес си мислят,че Русия ни обича. Тази любов съвсем не е платонична, а чисто материалистична. Освен това, те са изумени, че някой може да им се опъне. За сведение на Любен П., не Путин се е прегръщал с някого, а Бойко Борисов се е отклонил от пътя, за да поздрави някаква личност, а Путин гледал и не вярвал на очите си, че му се случва това.Всичко е написано в “Комерсант”.

 19. Станишев така е защитавал националния интерес , че след като падна от власт руските медии писаха , че имало опасност Боирисов да води … проевропейска политика. Руската преса каза това ,което бългрската соц . енергийна руско-българска мафия не дава и не иска да се разбере от обикновенния българин, тъй като ще загуби позици, а именно че руския гражданин Станишев и сие е свършил работата си да изпълнява руската доктрина за използване на меката преферия/България/ за натиск върху ЕС, за което енергийната мафия ще получи поръчки като подизпълнител. Същата мафия , която изкупи всичката газ преди газовата криза и знаеше от руските си партньори , че ще има криза уж преди правителстото. Това е трудно да се обясни в страна която има 1милион бивши комунисти и 1.5 милона донсници , те не го разбират и пречат другите да го разберат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.