Пред кривото огледало на правосъдието ни

Освен вашето лично мнение, свързано с опита ви и с практиката на ваши познати, какво знаете като оценка за многострадалното българско правосъдие?

Не питам специалистите, а гражданите. Вие, също като мен, се информирате от медиите. От тях знаем, че една от основните причини за недоверието към България в чужбина е правосъдната система. Така е с чуждите инвеститори, които не вярват, че могат да разчитат на безпристрастна намеса при спор за собственост.

България, пак според медийни съобщения, е европейски шампион по загубени дела в Страсбург, заведени от български граждани срещу решения на българското правосъдие. И като правило родното правосъдие губи правната битка на европейско ниво.

Многократно съм интервюирал български министри на правосъдието, висши магистрати и техни колеги от чужбина, гостуващи в България. Каквито и да са били нюансите в техните мнения, общото винаги е била критиката ( или самокритиката) към състоянието на българското правосъдие.

Връх на всичко в това отношение е репликата на бившия ни премиер Сергей Станишев, на която май никой не обърна внимание, по отношение на българския съд. В телевизионно интервю през тази седмица той обясни, че се е замислял да съди клеветници, но се отказал защото знаел как работи ( или не работи, май) правораздаването у нас.

И ето, че след това единодушие в точно тази оценка към нея косвено се присъедини британската кралица, която помилва осъдения в България на 10 години затвор Майкъл Шийлдс с аргумента, че по данни на британското министерство на правосъдието той е …невинен. И изведнъж – взрив на възмущение у нас.

В нашите медии, които бичуват от години правосъдната ни система, изригна възмущение. Как смеят да отменят решение на българския съд!

Най-влиятелната частна телевизия командирова един от най-добрите си репортери във Великобритания и обещава сериал от репортажи с предпоставената теза, че футболният хулиган Шийлдс е освободен неправило просто защото българският съд е взел правилното решение. В първата серия от обещания сериал вече научихме, че тамошните власти няма да дават интервюта по темата ( от което се подразбира някак, че са гузни, особено след казуса с освобождаването на либийския терорист Меграхи).

Пиша това не защото взимам страната на чужденеца и неговата държава – пострадалият от зверското деяние наш сънародник, ударен безмилостно с камък от пияни британски хулигани и травмиран с опасност за живота си, ми е много по-симпатичен от Шийлдс с неговия стъклен поглед. Но с риск да бъда заклеймен като предател се питам все пак: как така изведнъж се намериха толкова много фенове на българското правосъдие, което иначе е обект на обществено недоверие от тревожен за здравето на една правова държава мащаб?

Като питам това, чувам интересен отговор от министъра на правосъдието Маргарита Попова. След свикания от нея на 10 септември Висш съдебен съвет (ВСС) тя буквално заплаши пред медиите ( същите медии, споменати по-горе) тази недосегаема досега институция на третата власт с разпускане, ако не се реформира радикално и не заработи по правилата на ЕС: прозрачност, отчетност…

. Очевидци на събитието казват, че за първи път присъстващите магистрати слушали с наведени глави подобен род „приказки”.

Те ли не знаят, че в момента обществото е толкова наелектризирано в очакване на някаква справедливост, че новите управляващи като нищо могат да прибягнат до законодателна промяна и да прекратят 5 годишния мандат на т.н. „правителство на съдебната система”, назначено като отражение на политическото лобиране през 2007 година?

Знаят и изглежда са притеснени. Което обаче не важи за средствата за масова пропаганда. Те не само не съзират противоречие между (уви) масовото недоверие в българското правосъдие сред самите българи и проявата на нещо подобно в Лондон, но и се възползват от случая да печелят евтини дивиденти с разпалването на криво разбрани патриотични страсти.

Темата тук изобщо не е самият Шийлдс. Няма как да претендирам да преценявам степента на вината му или пък претенциите му за невинност. Говорим за недоверието в българското правосъдие сред самите нас и за лекотата, с която скачаме в другата крайност, водени от усещането, че онези надменните англичани не ни зачитат , след което мигом забравяме от какво се жалваме.

Това ли е точно патриотизмът? Или подобна реакция има нещо общо с комплексите ни на хора, които никак не се харесват в огледалото, но недай си Боже някой да надникне през рамото ни и да ни посъветва да се изкъпем, евентуално. Ако ли не е прав – да му се присмеем и да запазим достойнство. Но стиска ли ни? Гневим се, че са ни разпознали такива, каквито сме.

16 мнения за “Пред кривото огледало на правосъдието ни”

 1. Господин Инджев,колко време е необходимо на един нормален съд да осъди някого при наличие на безспорни доказателства?Напоследък медиите преливат от новини за материали,дадени на прокуратурата.В моя град също има вече немалко такива случаи и се чудя дали и за колко време ще бъдат осъдени хора,които от 20 години травматизират обществото.Но пък за сметка на това,тези хора имат много пари.Ще повярвам в българското правосъдие тогава,когато тези хора отидат там,където им е мястото.

 2. Г-н Инджев, изключително интелигентната Ви статия, като цяло, според мен, е една истинска провокация да се замислим над посткомонистическия си манталитет изобщо. Не съм бил свидетел на случая с английския запалянко, но нямам съмнение, че добре си е послал за тежката присъда, която са му дали тук. Само че каквото и да е престъплението, след като мине през съда, то вече живее с образа, който е изведен в съдебната зала. Защото, след като топката е прехвърлена в британското законодателство, за тях е от значение този изведен образ на престъплението. И ако българският съд е издал една справедлива спрямо реалната картина на престъплението присъда, но не я е подкрепил с достатъчно адекватна правна картина на престъплението, резултатът може да бъде само този, който вече знаем. Желанието на англичанина да му се извини Българския съд вън от съмнение е наглост, но то е и една спонтанна оценка за качеството на българското правораздаване. Но това, което ми прави силно впечатление в статията, е несрещаното от мен досега представяне на този фон на нашия криворазбран, чисто емоционален, патриотизъм, вероятно подбуден от комплексарското ни разбиране, че британците не ни броят за хора, както и това той да се използва чрез услужливи медии за пропагандни цели в интерес на едно отминало бъдеще. Да не говорим за това, че толкова критичните към съда медии с такъв подход, чудя се, с какво допринасят за нарастване на неговата ефективност, качество и авторитет.
  И ми се стори, че би било добре поне мислещите хора в България да могат да чуят тази публикация. Но после се сетих как тя би звучала, напр. след едно предаване като Сблъсък на бТВ на тема „Да си признаем ли, че имаме брадавица между краката или да си мълчим”. И май че в блога си е съвсем добре.

 3. Ама не става нищо от ККБ,което не става,не става,а още по-лошото е,че не е възможно да стане,поне в близките десетилетия. Въпреки,че много от участниците тук,не си спомниха за Георги Марков,ще проявя поредната досада,за да изразя преклонение пред паметта на този истински човек и неговата саможертва. Даде живота си,за да бъде забравен от тези,в името на които пишеше. Впрочем имаше филм за Петко-войвода,колко са стабилни традициите в българското псевдообщество. Никой тук няма сили да каже две думи за писателя.Срам и позор…

 4. stiskam palci na ministyr Popova, izglejda svesten chovek, dano uspee da promeni sydebnata sistema

 5. Уважаеми г-н Инджев,не само когато ми се обадихте и поканихте за участие във Вашия блог,но и по др. поводи съм подсказвал,в т.ч. “to whom it may concern”,че след многогодишни изпитания в тази невероятна джунгла,най-доброто биха били ответните мерки,адекватни на споменатото от Вас електризиране,
  за да може България,да запомни министър Попова в кабинета на ген.Б.Борисов.
  Но не вярвам,а и не мога вече!
  В личен и конкретен план,отдавна съм се убедил и притежавам не улики,а докатаелства,че има и умни, и работещи съдий,прокурори,
  адвокати,но това не е нищо ново,
  защото за тях- като изключение –
  няма да е услуга,какъвто и да е опит за “наивен пионерски почин” в “царство” на феховачи с висши умения за противоприродни цели…
  Бих и ги споделил,само ако ме покани в кабинета си,като друг нейн колега,защото точно една Попова бе пример за висота в своята професия!
  Но на кафе и за разговор!Останалото си върви по реда!
  Националното законодателство
  е изчерпано,а до Страсбург,който не е панацея,ТЕ душат,както могат, и бавно и безмилостно в злоба….
  На Нейно Величество е имало кой като г-н Строу,да й докладва,защо един легендарен премиер на баща й,е оставил за поколенията обяснения… “около къпането”….
  А за недосегаеми велможи,не ми се и пише вече!!!
  За другото като тема сте прав,и самият Шийлдс би било разумно,да не предизвиква Съдбата,щом сега е била милостива с него!

 6. Нещо извън темата,о с т а н а л о помежду ни,докато му дойде времето:
  “Труд” ни “ощастливява” от челната страница с “три дарове”:
  1-Какво каза Бойко и какво каза Царят за горите;
  2-Какво каза Жельо за войната на върха!
  3-Какво откровеничи г-н Медведев за Русия!
  И какъв са отговорите:
  а/Русия е с корумпирана и примитивна икономика;
  б/г-н Жельо Желев “откри” топлата вода;
  в/г-н Боико Борисов,че съд и правомерното не са чужди на Негово Величество,а Николай Хайтов,че някои от откровенията са дар,като”Диви разкази””!!!
  Сега ясно ли е,защо е жалко,че на таланта Ви,не могат да се възхищават в “Уикенд”,поне няколко стотин хиляди!!!

 7. Случаят наистина е повод да разчоплим един от най набралите циреи на нашата институциопналност.И като ще чоплим, да го направим до дъно.Все си спомням откъс от една инструкция до окупационните съветски части през 45г, публикувана след 89г. В нея се инструктираха лицата, от които това зависеше, как да издигат на ръководни постове некадърни и необразовани личности, как да осуетяват градоустройството и пътното строителство, водоснабдяването, да зариват кладенци и т.н.и т.н. Инструктори от същите ширини бяха архитекти и на промените след 89г. И темелите на сегашната Конституция, в която са заложени мините на сегашния магистратски абсурд бяха градени от проф.Стойчев,вече покойник, и един от верните му помощници и ученик, Янаки Стоилов. Каквито и да са, те са юристи, и всичко това е правено с пълното съзнание до какви резултати ще доведе.Трябва също и да не забравяме с гласовете на кой личности беше приета тази Конституция и , че беше одобрявана от назначени дисиденти и авторитети като Желев. А пък Гиньо Ганев сега е Национален омбудсман – зетят на съветския агент,К.Георгиев, поднесъл на тепсия властта на Трети Украински фронт. Щом ще говорим, да бъдем изчерпателни.

 8. Към Стоян Дончев:
  Вие сте с гмурнали в дълбоките води и давате повод за Я п о,
  който е учил самия Шогун,за следващата-(след най-високата)- стъпка от Бушидо-Пътя на самурая,като Връх на върховете…
  При нея,с багажа на Клаузевиц и Макиавели,самият Инджев,би могъл да открие в т о р а рубрика:
  За Клуба “Япо” с почетен член №1 г-жа Попова,тъй като пътя до там е неотъпкан и неизвестен,но веднъж, докоснал се ,до безброй тайни,никога няма да види края,
  но поне ще върви напред,горд и без стеснение ..както вече го и прави!

 9. Ами….
  Стависки -невинен,Майкъл Шийлдс-виновен??!!
  Абсурдите на правосъдието подкрепени от абсурдните ни закони!!Срещу какво роптаем??Закона не е един и същ за всеки!!Поне в България!

 10. До г-н Петкан:
  Чел съм много неща от Георги Марков. Живях във време, в което всички младежки и човешки трепети бяха нагло обсебени в интерес на една античовешка доктрина. Неминуемо те хваща гадния бацил на времето. Удивителното творчество на този човек, Георги Марков, ми помогна много да осъзная заболяването и да търся начини да се измъкна от него. И никога няма да забравя красивото му, точно и разбираемо слово.
  Но не мога да напиша нищо за него, без да ми звучи фалшиво и неуместно, тук е нужно перо силно,което да пренесе на хартията очарованието и прозрението, което Георги Марков внася в душата на читателя си. А за смъртта му пък изобщо не ми се споменава – нищо по-лесно от това брутално и тихомълком да се справят с човек на високата душевност. И с прокисналите си мозъци да не се сетят, че мъртав той говори още по-силно и убедително. Виж, ако беше някоя алчна червена подлога, покрита с криминална мръсотия, щяха, както се казва, да “пропищят орталъка”.

 11. Не съм сигурен, че провокацията е правилно насочена. Че съдебната ни власт е скапана и янсо на всички, дори и на Станишев му се изяснило чувам…
  Шийлдс е осъден от български съд след безспорни – поне такава ни е информацията – доказателства. Не е нормално да го амнистират с мъгляви обяснения и българската страна да мълчи като “бито дупе”, както казваше един мой главен редактор. Още по-лошо – чух обяснения, че английската страна имала право да постъпи така. “Добре дошли!” И никаква реакция от страна на официалните бългаски власти – няма остри декларации, няма изгонени допломати, нищо…
  В случая става дума за справедливост, елементарна страведливост. Иди сега и обяснявай на българския барман за Европа, ЕС, и прочее безсмислици – за него Европа е Майкъл Шийлдс, а нашето влизане там е на негов гръб.
  А настоящата власт за него, веоятно и за много други, ще е просто поредната група политиканстващи крадци.

 12. Иво, докато четях материала, нямаше как, сетих се за Случаят Борилски ?! Това не е ли точно онова раздвоение в правосъдната ни машина, заради което още много дълго решенията на българския съд няма да имат стойност в страните с “нормална” съдебна система?
  В подкрепа на по-горни коментари, като прибавиш и Случаят Георги Марков – няма как да очакваме друго отношение.
  А за криворазбраните патриотични страсти и медийната пропаганда си абсолютно прав!

 13. Как да ни вярва английския съд, след като и френския не ни вярва- делото за убития студент Борилски.

 14. Да, Георги,изключителна толерантност и признателност звучи в няколкото реда,които сте написал за Г. Марков,за съжаление,само Вие обръщате внимание на този достоен човек,дал неповторим пример на много “виртуози” на перото. Все още никой не му импонира. Защо мълчат българските журналисти,публицисти,писатели,критици (с маки изключения)?,ами много просто,защото зная

 15. защото знаят неговото ниво,знаят и своето. У нас винаго се раждат само по няколко истински човека,на всеки сто години. Традицията се спазва упорито. И на този блиг няма много истински антикомунисти,а без да се декомунизира страната,нищо не може да се направи. И така,до края на …

 16. Отсъждането срещу Шийлс си е в реда на нещата.
  Ако беше друго щеше да е изненада. Българският съд е си има задачи, които не са променени вече 20 години.
  Той, както медиите, както полицията, както училищата,както казионното “искуство”, както слухоразпространението, както всичко повластно на “държавата”, имат задачка да насъскват хората един срещу друг, народите един срещу друг, но най-вече да ни насъскват срещу всичко идващо от “гнилия” запад и да размиват всичко нелицеприятно озъбващо се от светля изток. Охридската трагедия ли? Ферибот във Филипините ли? Влак в Германия ли? Еврфондове ли?..Всичко се мърси с тази цел.
  За пръв път, министър Попова заплашва, че може да им се променят задачките и съдиите са тотално ошашавени.
  Те не са подготвени за генерална” промяна.
  Някой е пропуснал да ги инструктира.
  Ошашавени са и полицаите.
  Как така ще се ловят цели групи за рекет измежду полицайте..?! Ошашавени са и медиите.
  Как така ще пишем срещу своите…? Как така..? Как така?..
  Ошашавени са и енергетиците, барабар с главния енергетик на републиката.
  Как така няма да има АЕЦ “Белене”?
  Въртоглави станаха и платените екстрасенси, че взеха да бъркат прогнозите със случилото се вече.
  Как така Бойко не маха лицето “Х” от правителството? Та нали му писахме лош хороскоп..?
  Шийлдс е виновен, но е осъден, защото е от омразната Англия. Ставийски е виновен, но е невинен защото е от любимата Русия..
  Убийците на Борилски са виновни, но са невинни, защото са наши.
  Сега ще ревем “бият нашите”!!
  Защото някой не е сменил чипа на креслъовците.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.