Властта препуска, но пропуска ( удобно) наследената пропаганда

Държавата ни се тресе от по-скоро чувани, отколкото виждани нечувани и невиждани събития: разпити на министър с повдиганото обвинение от прокуратурата , арест на организирана престъпна група от 8 от полицаи за рекет на граждани ( в Бяла Слатина), размразяване на замразени преди година като наказание за всички нас европейски субсидии за България.
Но държавната ни телевизия си живее в нейния си свят, сякаш нищо не се е променило ( откакто едни другари овладяха нейната пропагандна трибуна).
Ето какво можете да прочетете в сайта на БНТ по повод нещо, което някой там е преценил като важно събитие, достойно да бъде съобщено и показано на аудиторията.
Паметник на Петко Таков открит в Чирпан
Паметник на известния антифашист и държавник от близкото минало Пеко Таков бе открит в родния му град Червен бряг
”.
Разбрахте ли? Става дума за паметник на дългогодишния участник ( член на ЦК на БКП, на секретариата на партията и нейния управителен съвет – политбюро) в партийното и държавното ръководство на тоталитарния режим, който другари на Таков свалиха от власт по внушение от Москва на 10 ноември 1989 година.
Става дума също за Пеко . А не за Петко, както се твърди в заглавието. Дори, ако позволите, да припомня старата шега, произведена от чужда медия навремето, която беше изписала името му като Пе Котаков…
Освен това става дума също и за родното му място. Червен бряг или Чирпан? Вие, ако не сте от много червените, които сигурно знаят, разбрахте ли коя е истината? Според БНТ Таков е роден на две места едновременно. Стерео!
Бившият шеф на парламента Георги Пирински , ще ви обясни кое е важното в случая. Има думата несменяемият от времето на Тодор Живков ръководен кадър Пирински, попаднал в кадър по БНТ:

В словото си на митинга зам.-председателят на Народното събрание Георги Пирински подчерта, че след 20 години остри сблъсъци в нашето общество вече се налага толерантното отношение към приноса на хора като Пеко Таков в изграждането на съвременна България”.

Пирински знае, че паметникът е на Пеко, а не на Петко ( Таков). Като личен познат на покойника може да си държи речи.

Но се пита в задачата- защо и по какви критерии за държавната ни телевизия подобно „събитие” влиза в класацията на ( не особено грамотната ни откъм фактология) държавна телевизия, която има претенцията да е обществена? Може би защото част от обществото ни се умилява от спомените за комунизма? Т.е. „ за всекиго по нещо”?

Това е въпрос с повишена мудност, защо е очевидно, че не вълнува особено управляващите – не им е приоритет( май така им е по-удобно). Събитията препускат. А на място покрай тях тъпчат недосегаемите ни пропагандни институции – държавни и т.н. частни ( но също така преплетени с властовите нагласи), готови да обслужват „държавните интереси” на всяка власт, макар и да се излагат с хуморески, като цитираната по-горе.

Като стана дума за хумор, за разтуха ( а и да не бъда обвиняван, че се занимвам с “някакъв си” Пеко Таков), да примопня, че той беше от ранга политиците, за които дори се разправяха вицове. Поне два…

Въпрос: от какви племена се състои българската нация? Отговор: от пеки-таки, маки- даки, тодораки и тук-там малко траки… ( на др. Мако Даков, също познат от високите партйни трибуни, синът му днес е във висшето ръководство на БСП).

И още един..Въпрос: защо тези другари са кръстени така- Пеко, Мако и т.н.? Отговор: а как инче, баща им като застане с гегата при овцете на баира, какво да извика- “Алексадрееее ” ли? Друго си е Пекооо, Макооо…( това не знам дали беше виц или си го беше измислил Петко Бочаров, който го разказваше в началото на 8О-те години в БТА, от него го знам).

Всъщност питането ми към БНТ, на което отговор не чакам, е защо се свенят да кажат две думи кой е бил наистина Пеко Таков като един от шефовете на държавата, а оставят др. Пирински да го представя на публиката по неговия си пропаганден начин като “виден антифашист и държавник”. А портретът му можеше да се види на трибуната на мавзолея на Георги Димитров по време на манифестациите. С абсолютна сигурност този факт може да се удостовери с помощта на архивите на телевизията, които тя монополно и безразделно ползва ( както и когато си поиска), манипулирайки паметта на нацията за “племената” от които произхождаше народецът на НРБ.

18 мнения за “Властта препуска, но пропуска ( удобно) наследената пропаганда”

 1. Мдаа…сега остава да открият паметник и на Мако Даков.

 2. За всички хора със свободен дух:
  Beethoven-Symphony No.9 in d minor

 3. Наложих си да гледам БНТ заради мача на нашите волейболисти. И познайте – по-често виждах Гоце, отколкото Казийски или Жеков…

 4. За мен БНТ е телевизия в която се влиза до живот (или поне до пенсия) от което произховдат интересни изводи. С цялото ми увавежение към малкото мислещи служители там смея да кажа: Колкото и пари да се наливат, а наскоро това се случи отново, няма да излезе нищо ново и адекватно на днешният живот. Със стари дъски нова кошара ще правят..

  Тук предполагам някой от новинарите или редакторите е наблегнал на тази супер важна новина (тия които са там от много преди 1989 година).

 5. Има спомени от П.Таков,А.Луканов,
  от г-н Пирински,а ако щете и от дори от Янчо и началника му в държавната телевиизия,когато кръстосаха шпаги във “Всяка неделя”но спомена от първите двама,и по-точно от бай Пеко,ме задължава,да добавя,че на някои или нищо не им влиза в главата или просто,ще довършат България съъ свойте простотиии….
  С др. 450,000 души президентът Обама ме информира,че се е опрял на най-добрите идеи на демократи и републиканци, за здравната реформа в Конгреса,призван да гласува почти един трилион за 10 години….тъкмо в момент,когато премиерът съобщи,че ще създаде с бюджетна подкрепа модерния център за трансплантации, независимо …”кога и откъде пристигат органите”…
  “Случайността!!!” вероятно няма да бъде пропусната и от г-жа Р.Желева и здравния министър….
  но сега иде реч за бай Пеко и ако за кретените е разбираемо,точно но него не му отива схоластиката,
  както и на БСП-то,а не отиваше и на самото БКП,където мнозина покойници се обръщат в гроба от сегашните телевизионни простотии,
  и точно той,който в реч пред чилийски селяни когато бе жив Алиенде,преди да го приеме,им дръпна познатите ни речи,кои трябва “да се изгонят от Храма Господен!!!”
  За чиф са ми фарисейски хвалби,че съм се справил..!!!
  Колко много днешни деца и внуци велможи,би трябвало да се гордеят с предците си,като слязат при народа,а не да се правят,че са променени като слънчогледи при изгрева….

 6. Иво поклон ~нямам пунктуация~ Ако не си го чувал да ти кажанещо за приноса на този комунистически комедиант с гъстите вежди Тоя веселеше СЕЛСКИТЕ ТРУЖЕНИЧКИ по събранията така ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРЕСТАВЛЯВА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ~СТОКАЛПАКА И ЕДНА ЗАБРАДКА ~ А ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДНЕШНОТО СЕЛСКО СТОПАНСТВО` СТО ЗАБРАДКИ И ЕДИН КАЛПАК`БУРНИ РЪКОПЛЯСКАНИЯ ИВО ТИ СИ УМЕН ЧОВЕК УДРЯЙ ДЪРВЕНИТЕ ИМ КРАТУНИ НО МЛАДИТЕ ТРУДНО ЩЕ ТЕ РАЗБЕРАТ ТЕ ИСКАТ САМО ДОБЪР ЖИВОТ ТУК И СЕГА И НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ МИНАЛОТО УВИ И ТЕ ЩЕ ГРЕШАТ КАТО НАС

 7. Перестройката на Горббачов не дойде за да унищожи Комунима-напротив,даде му ново начало,нова форма и съдържание,изчистено от Иделогия,засилено от към антагонизъм.В момента дори се подготва и Путино-Медведевската Перестройка.Повод за това според мене е интервюто на Медведев,в което той признава слабата икономика на Русия,слабата Демокрация и полусъветския строй на Русия,заедно с корупцията алкохолизма-приканва всички да мун пишат своите препоръки и сигнали . Ще има промени отново.Перестройка. В България свободния български народ твори това което творят народите под явна комунистическа диктатура-Венецуела,Северна Корея,Беларус.Българина е гениален в своята безличност.затова и фотонзитензира бюджетни излищици които да бъдат присвоявани безцеременно,затова и живее на дъното на бедността-затова пък си има Атака,цар-ченге,мутри по върховете на държавата

 8. Илияне, приятелю, този път гръмна кьорфишек. Ами камерите в залата не са на БНТ, не знаеш ли?

 9. С основание чуждите (не на БНТ) камери са се спирали на г-н Президента – както е гледал, си е личало, че ще каже нещо мъдро, и тази очевидност е привлякла вниманието.
  Мъдрото е на дъното на тази публикация:
  http://gong.bg/view_article.php?article_id=91629

 10. Една от най-силните статии на Г-н Инджев,великолепна,бих казал,но комуноидиотите не четата такива материали. И нито един от тези човекоподобия,не е казал,кога е началото на българския “фашизъм”. Коя е фашистката партия, изградила фашиастката структура на Царство България и в кой закон,нормативен акт и Конституция е записано,че в България се строи “фашизъм”,или “нацизъм”.

 11. пеко таков беше станал по-известен когато янчо-синът му -виден плейбой от нашенско се ожениха с Лили и на нея дори и викаха ‘Лили такОва’/с ударение на втората сричка/.а янчо може и десидент да го изкарат-бяха го хванали в някакви търговийки,за кооето баща му е пострадал-ето сега е почти герой,с паметник…

 12. Хубавото на тази новина беше, че чух кой е правил паметника: известният български скулптор ГЕОРГИ ЧАПКЪНОВ. Сега поне е ясно каква е ролята на така наречената “българска интелигенция” – да работи за пари. Затова българският народ е на това дередже: защото няма водачи. Понеже няма истинска интелигенция! Хората, които трябва да дават пример на нацията, нямат морал и се продават. Как очаквате народа да прави друго?!? Нация без морални ориентири е осъдена да робува (на парите и силата)!

 13. Имената на Пеко и Мако ги приемам спокойно. Паметниците им – също ще преглътна. Ама факта , че гледам зализано-замазнената физиономия на Пирински вече 27 год. ми идва в повечко!

 14. НикиБ,а на кой комуно-идиот ,физиономията му,не е замазнена,аз не съм виждал никога.

 15. И Пеко и Мако са забравени от историята, колкото и паметници да им вдигат. Колкото до Седефчов, убеден съм, че е било надлежно заплатено там, където трябва, за да се “наслаждаваме” на физиономията му след всяка точка. Защо обаче, другарю Президент, направихте достояние и потните си мишници? Така ще Ви запомнят хората – Президент-ът с кръгове по ризата. Президента на България…. тъжно…

 16. Докато сталинизма и комунизма не бъдат заклеймени в световен мащаб, наравно с хитлерофашизма, както и отричането на жертвите да стане подсъдно, няма да има еднозначно тълкуване на събитията, а вечна и нагла подмяна на историята дори до последния мандат на БСП, на който всички с устата си изсърбахме горчивата попара.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.