Кон(сенсус), но не троянски

В името на консенсуса, който ни съобщиха за постигнат при президента Първанов на Консултативния съвет по националната сигурност, би трябвало да се направя, че нещо не съм разбрал. Но не мога. Като чуя за енергетика, руски проекти в България, Г.Първанов и кон…се сещам за троянски.

Затова ще кажа истината, пък каквото ще да става.

Една реплика на Бойко Борисов разбуди поредица от събития и хиперактивни изригвания на обикновено доста заспалия ни президент, в който дреме вулкан от напращяло честолюбие. Подразнен от прозрачния ход ( най-после прозрачност и при президента!), с който Г. Първанов се опита да спечели евтини точки с цената на най-скъпото, заиграването с паметта на загиналите в Охридското езеро българи, премиерът определи като „дебилни” отправените към него в тази обстановка препоръки на държавния глава за създаване на специално звено за борба с извънредните ситуации.

И си казах с (поне) едно наум към Г.Първанов : щом дразниш Борисов,това е само началото. Свиквай!

А Първанов взе, че ме послуша. И свика споменатия консултативен съвет.

Но не за да свърши това, което било свършило с консенсус, а за да се измъкне от спиралата на сблъсъка, в която се остави да бъде въвлечен в ролята на отбраняващ се състезател, подмамен да се боксира срещу противник с обратен (боди) гард.

Тъкмо да си отдъхна от тази сцена на насилие между неравностойни боксьори и на терена скочи още един претендент да нокаутира отстъпващия президент. Вицепремиерът и министър на финансите, международно признатата българска звезда от тежка категория в областта на финансите Симеон Дянков, дублира удара на Борисов. Той буквално повтори казаното от своя премиер, но вместо думата „дебилни”, употреби синонима „малоумни” за мерки, които близки до президента Първанов предлагат в икономиката в доклад, специално поръчан от държавния глава.

Не е чудно, че при този публичен побой свикналият да стреля от засада Г.Първанов и неговият екип хвърлиха бялата кърпа на тепиха. На лицевата й страна пише „консенсус”, но от обратната прозира признанието за пълната капитулация на Г.Първанов.

С покровителствен тон това беше обяснено пред микрофоните и камерите от победителя Бойко Борисов. Той недвусмислено съобщи, че е „помолил” всички да се обединят около неговата политика ( на терена на президента!). И всички се съгласили.

Сега разбрахте ли кой всъщност е свикал Консултативния съвет?

Свиквай!

18 мнения за “Кон(сенсус), но не троянски”

 1. Ами няма страшно, той още колко ще има да ни забавлява президента… Сега ще се покрие за малко, ама при първия удобен случай ще се опита да вземе реванш

 2. Президентът се опита да неуспешно да прехвърли сблъсъка си с Борисов в Консултативния съвет и превръщайки го в древноримски Съвет на консулите, с помощта на квесторите си, да надделее в дискусията.
  Само че действието се развива в България, а не в древния Рим и замисълът не се осъществи.
  По римско време консулите са били също двама, но са били избирани само за една година и са били с напълно еднакви правомощия и възможности като висши магистрати. При разногласие между тях, решението се е вземало чрез жребий.
  Приликата е само в това, че в момента консулите и в България са също двама. Но Борисов разполага с два пъти по-дълго време, с много повече правомощия, възможности и поддръжка в момента не само в България, а и в Европа.
  Въпреки това, ако се спазеше римската традиция за решаване на спорът чрез жребий, Първанов можеше и да се спаси от нокаут.
  Приетото компромисно решение с “консенсус” обаче оставя Първанов в доста по-неприятното и продължително състояние на нокдаун. В бокса при такова положение съдията брои до девет, след което победения се изнася на носилка.
  В политиката ” броенето ” става по друг начин, но последствията и краят са същите.
  Остава да изчакаме и видим кой, как и до кога ще отброява времето !

 3. a dali krotvaneto na prezidenta ne se dylji na postignata dogovorka s boiko borisov za stroeja na aec beleNE ???

 4. Лека-полека нещата си идват на мястото. Вече нямам никакво съмнение, че ББ е създаден премиер. Сещате ли се от кой? Свикнахме.. май…

 5. Статията отново е “В десетката!”,
  когато за разлика от своя колега в Ню Йорк, (с направеното вече вчерашно предупреждение) , защо няма да има друг спасителен план за “Уолстрийт”,нашият държавен глава г-н Първанов,не следва примера му… “за по-строг и н а й-в е ч е
  н а в р е м е н е н
  к о н т р ол”, като насърчи само ответни,но не и малоумни доклади….
  Затова пък стана ясно,че “Позитанострийт” не спи,макар Г.Кадиев,да не посмя тази сутрин преди “Гамизиадата” на Вашия колега на “Барекадата”,да отклони ИДЕЯТА НА ЗРИТЕЛ ЗА невинна предизборна снимка с поне трима като С.Станишев,Р.Овчаров и Р.Петков!!,
  Но все пак нямаше как,да не добави и предпочитания!!
  Като стана дума за САЩ и регулаторни органи в обстановка на “танца на “Белене-ски цифри”,премиерът няма как да не е стигнал отдавна до истината за “продадените” руски реактори на Китай и Индия и за пируетите в този кадрил от 10,7 млрд.
  н а с т р а н а
  от “южни потоци” и “новата гръцка симпатия за Деде Агач!!!” т.е. за Бургас-Александруполис!!!
  Едно са “Петко войвода” и “На всеки километър!”,а друго векове отговорност пред поколенията ….и мисля,че тъкмо етнически турчин скулптор ще се окаже прозорлив,кой дава още по-убедителни сигнали за втория български Стамболов….

 6. naistina mnogo interesno stava.”capo dei tutti capi”-goceto edvali se e predal.gledali sme po filmite kak na niakoi ot tia “saveti” niakoi izliza ot tortata s avtomatche i…v takav sluchai e mnogo vajno kakvi bodigardove imash…

 7. Есента дойде, кризата се задълбочава, а тези още си мерят… рейтингите. Сега всички се кефят как ББ направил за смях Гоцето. А май никой не си дава сметка, че Гоцето точно това иска – цялото внимание на ББ да бъде насочено към медийните му изяви, а работа да не се върши. Не че ББ може да върши някаква работа, ама дай му повод да се фръцка пред камерите и гледай сеир. А после на поредния конгрес на любимата партия можеш спокойно и аргументирано да докажеш, че по времето на ББ България влезе в дълбока криза.

  Не знам дали тази теория е вярна, но на мястото на Гоце точно така бих постъпил. Нищо, че ще ме направят за смях публично. То и без това досега нищо друго не се е случило с Гоце, освен резил след резил. Още един? Моля, без проблем…

 8. Към Правда Сиромашка и m i t i o
  a b v e r a :
  Филип преди хилядолетия “ме нае”,за да създам Александър…
  Тъй като в коментарите и на двамата са заложени прозорливи мисли,когато и ако ви е възможно,поне повдигнете малко завесата…стига и един малък крайчец…достатъчно е за колеги в блог на Иво И. !!!

 9. Г-н Инджев,
  По отношение на президента,вече, изпитвам чувство на съжаление…
  Харесват ми коментарите на Kардинал Ришельо (много интелигентен и ерудиран човек, жалко, че не го познавам лично).

 10. Към Атанасов:

  Използвам случая да кажа, че с удоволствие бих зачеркнал “темата Първанов” .Той ми е на късмет, но едва ли може да го разбере.
  След конфликта с него животът ми се промени в положителна посока и в този смисъл съм му по-скоро “благодарен”, че без да иска се превърна в причина за това…
  Загубил съм през тези три години много пари ( пресметнато в заплати), но спечелих в личния си живот страхотно. А и професионално си върнах свободата да казвам само това, което искам, без да се съобразявам с “корпоративните интереси” на работодателя.
  Аудиторията ми може да е малка, но усещането за свобода ми е по-важно.
  Който си мисли, че нещо му “отмъщавам”, греши.
  Само че “темата Първанов” не е някаква моя прищявка. Той произвежда новини, а моята работа е да ги коментирам .Добре или зле го правя, е въпрос на преценка. А преценката дали да го правя, е само моя – в смисъл, че не ангажирам никого е се осланям само на себе си.

 11. Негово Високо Преосвещенство ще измоли Божията благодат на Всевишния за г-н Атанасов и за водещия на блога,съхранил своя хумор,докато се разплитат и български и “брюкселски” дантели под загадъчния поглед на “Мона Лиза” за свръхсензорни “дарби” около нашия президентски елит….

 12. За едно помирение, цял консултативен съвет по националната сигурност, то си е направо цирк.Това да покаже присъствие и пристрастие, ми прилича на профсъюзна дейност, както профсъюзите протестираха два дни преди да си отиде правителството на Станишев.
  Поне се разбра кой ръководи
  “кризисния щаб” в България.

 13. Г-н Инджев, поздрави за поредния чудесен коментар!
  Според нен президентът изобщо не е безинтересна тема. Този предател има на разположение още две години да продава България (на Русия). Сигурен съм, че ще оползотвори времето си добре. Макар и да не е много интелигентен, той е хитър и безкрупулен!
  Ако Б.Б. беше човек, който държи на думата си, щях да бъда по-спокоен за бъдещата енергийна независимост на България, но за съжаление той е доказал обратното. Мисля, че вече свири “отбой”. Имам предвид днешното изказване на м-р Трайков, че на АЕЦ”Белене” трябва да се даде зелена светлина! Трудно ми е да го тълкувам като много хитър и елегантен начин да се Финтират руснаците, защото, ако не се появят други инвеститори именно те ще финансират проекта (само и само да го има). Този проект и без това е изцяло зависим от Русия-горивото е от тях и обработката на отпадъците също. Всъщност АЕЦ”Белене” е не просто икономически неизгоден, той е политически опасен.

 14. Ние вече сме свикнали,че даже ни е хубаво.

 15. Някой знае ли какво става с рейтинга на президента след последните му салто морталета?

 16. Г-н Инджев,споменавате за някакъв личен конфликт с Президента Първанов,бихте ли дал по-подробна информация,сигурно сте коментирал тогава,но бих искал да ми посочите такъв материал,или накратко да кажете за какво става въпрос,благодаря.

 17. АЕЦ “Белене” е морално остаряла технология; все едно да си купиш “Москвич” когато приятелите ти карат “Ситроен” (имам слабост към тая марка, страхотна кола). Или пък да си купиш полски магнетофон “грундиг”. Опитвам се да разбера защо не са го решили въпроса докато, де факто, от двете страни на масата на преговорите стояха все руски хора. Ако някай знае, ще бъда благодарна за някои разяснения.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.