Борисов каза на Първанов да си ходи

Обичам да се самоиронизирам и когато ме попитат „защо”, обяснявам със самоирония: защото го правя умерено, ако оставя тази работа на другите, направо ми е спукана…

Със самоирония да отбележа: посъветвах президента Първанов да не се заяжда с Бойко Борисов, че ще пати. Не ме послуша. Продължи. И ето че Борисов вече му иска оставката. Направи го пред аудиторията на най-гледната телевизия като нареди на Г.Първанов да напусне поста си, да се кандидатира за шеф на БСП и тогава да му става конкуренция!

Освен това, да бе мирно седял, президентът нямаше отново да чуе потвърждение на унизителната за него квалификация, че предлага „малоумни” или „дебилни” решения. Сега Борисов потвърди косвено, но достатъчно ясно, че тези определения за неговите решения са били направени съзнателно, а не просто като някакви емоционални оценки. И стана ясно защо: подразнен е от публичния начин, по който президентът му възразява и го предизвиква. Ако го беше направил на четири очи, това нямаше да се случи, даде да се разбере Борисов.

Започна ли да ви става жал за Г.Първанов? Не бих се учудил. Ако продължава така, скоро ще го защитаваме и ще призоваваме : „не бийте човека, той толкова си може” .

Така де, защо да не вложа малко ирония и спрямо другите, особено към онези, които са се взели толкова на сериозно, че не са в състояние да се погледнат отстрани и да разберат колко са неадекватни на променената ситуация. Толкова си му беше добре на президента да си играе ролята на главен церемониалмайстор на републиката, да раздава медали и да приема паради. Защо му трябваше да се набутва в конкурентна битка с Бойко Борисов? Всичко друго би могъл да си позволи, но точно това –не.

И за финал, нещо сериозно. Истината е, че Първанов съвсем не беше бутафорна фигура, въпреки бутафорното си публично поведение на художник, който рисува по голото тяло на манекенка или на зяпач по стадионите. Той беше съсредоточил прекомерна власт и неправомерна власт в ръцете си.Един Бог (известно е как се казва) знае на каква цена!

Сега тя му се изплъзва и човекът просто е загубил равновесие. Поради което стремително се движи в единствено възможната в тази ситуация посока-надолу.

32 мнения за “Борисов каза на Първанов да си ходи”

 1. Г-н Инджев,

  бъдете точен Първанов нищо не е
  предлагал

 2. Чудесно би било, Първанов да изчезне предсрочно ( не стигат ли навеждания пред чужди интереси), само ББ да не вземе да съвмести поста си на (макар и неформален) лидер на партията си и министър-председател( както не го затруднявал особено), с този на президент…

 3. ПАК ЕКСТРА “бийте човека, като толкова си може”

 4. Мястото на Гоце Първанов е в затвора.Той без срам и по най-брутавен начин се опитва да насочи общественото мнение срещу откритата политика на новото управление.Той и кликата му почти успяха да продадат България на руските интереси.В която и да е диуга,нодрмално-правна държава за такива действия се отива в затвора и се загубват всички привилегии и дори нормално полагащата се пенсия.Освен това българският президент не е оторизиран конституционно да води преговори,камо ли да сключва сделки.България е парламентарна република и този тип деиност е приоритет и задължение на изпълнителната власт.Дори и най-елементарните договори за между държавно сътрудничество изискват опълномощението на парламента.За мен деиствията на този набеден “държавен глава”са чиста проба държавна измяна или по друг начин казано с жаргона на комунистите:ПРЕДАТЕЛСТВО!Мястото на Гоце е в затвора!

 5. Къде беше Първанов когато гласуваха неговите съратници за закона за амнистията?Защо тогава не наложи вето.Ами той си ги познаваше крадльовците и така ги защити.Сега да го видя като КС отмени този закон.И всичките в затвора при каките и батьовците-Масларова,Гагаузов,Цветанов,Мутафчиев,Кабил,Доган,пък и Станишков милия.А и самия Първанов за национално предателство-и той вътре,да си пише мемоари в свободното си време.

 6. Да ми е жал за Първанов! Жал ми е за тези, които му правят рейтинга, доколкото е истински. Той предизвиква у мен единствено раздразнение. Не заслужава и това.
  Изкефих се на статията Ви, господин Инджев. Благодаря!

 7. Г-н Инджев, вие сте постъпили малко макиавиЛИСТИЧЕСКО. Предупредили сте Президента. Изпълнили сте гражданският си дълг. Но с ясното съзнание, че няма да ви обърне Фнимание.
  Избирателитье им са отгльедани с кус кус тип Ючбунар и не могат да чуят критика.
  Критика могат да понесат хора, които се хранят с паста Карабунаре.
  Ама там не канят хора като тези на Бузлуджа.

 8. Перфектна статия.Преди няколко дни вестниците писаха,че Първанов бил ударил лошо Борисов.Ставаше дума за наистина малоумните му идеи да се прави на велик.Сега обаче Първанов е в нокаут.Очаквам Борисов да му нанесе още удари.Ако не го съжали преди това.

 9. Моля някой да провери как изчезна статията за ТИМ и писмото до Борисов от днешния брой на Дневник онлайн? Имаше и 127 коментара, а изведнъж изчезна! Беше на водещо място, имаше я и в рубриката “Морски”, а сега – нито следа! Цензурата пак се върна! Явно Борисов подкрепя ТИМ!

 10. Парламентът може вече да събере нужните гласове, за да духнат под опашката на Гоце.

  Стига да поискат. Сините разправяха, че не го искат, Волен не го иска, Бойко не го долюбва. Само за РЗС не знам.

 11. Спомням си много добре когато Първанов бе избран за първия си президентски мандат и наложи Станишев за ръководител на БСП. Тогава много от партийците предрекоха, че Станишев ще унищожи БСП, което и стана (много сме му благодарни затова). Но Първанов още тогава си е направил сметката, че точно той ще му бъде най-изгоден за бъдещето и ще си прокарва интересите покрай него.
  На тези избори до последно самите те не вярваха, че могат да загубят така драстично. Просто си живееха с надеждата, че българина е достатъчно апатичен и мястото им е осигурено отново. Но по начало българите са непредвидими, а това не бяха предвидили господата от БСП. То и затова Доган направи такива изказвания, не помисляше за загуба.
  В момента президента е много объркан, точно от това, че нещата се преобърнаха, а нямаше въобще такъв вариант заплануван.
  Г-н Инджев, не трябва ли сега вие журналистите да търсите отговорите защо президента до сега не предприе нищо, докато и от ЕК ни показваха, че нещата в нас не вървят? След докладите мълчеше. Когато са приемани закони против интереса на БГ, но в полза на някои персони – пак е мълчал.
  След тоталното разграбване на държавата, той и Станишев просто трябва да млъкнат.
  Народа вече си каза думата, а за тях е време да дават отчет пред съда.

 12. и пак приказки, приказки, приказки….
  този Иво го чета от 30 години, харесвам го, но се питам: трябва ли да се пише нещо /като днешната му статия/, което изважда от блогърите непременното желание да са лоши, да са безцелно критични, и да си говорят такива празни приказки

 13. Предлагам импийчмънт на Гоце Първанов!
  До Иво Инджев,
  Разгледайте моето предложение. Защо да не може след като в САЩ могат!?

 14. Когато неръчен фотограф / пиар съветник / вади непрекъснато копия от негатив, който и без това не е сполучлив и при това ги преекспонира, то вместо някакъв образ, на снимката / общественото съзнание / излиза неясно, тъмно и жалко копие на снимания обект .
  Но ако за фотографите и обекта това е показател за политическо малоумие и липса на професионализъм и реална ориентация, то пред света това е неглижиране не само на президентската институция, но на страната ни.

 15. shte mu e trudno da si izkara mandata na Pyrvanov, sigurno e izpadnal v depresia

 16. Първанов си е Първанов и ще си изкара мандата.За Борисов това може да се окаже проблем.
  За мен по-притеснителното е,че се появяват нотки на тоталитаризъм в изказванията на Борисов.Този мутряк иска всичко да е под негов контрол.Тези заигравки с президента са изкуствени.Просто на Борисов му трябва враг. Не мога да си обясня сляпото възхищение на повечето хора към него.Ако това ни е разбирането за български премиер,/нещо средно между бай Ганьо,Т.Живков и “Репата”/,заслужаваме си съдбата.

 17. INDJEV STIGA SE SLAGA NA B.BORISOV ,PODMAZVACH SI GOLIAM .AKO SI TOLKOVA PEKAN ZASHTO NE SI V TELEVIZIATA PODLOGO

 18. Драги г-н Димитров (по-горе)!
  Вероятно ТИМ подкрепя Б.Б.!!

 19. Известно ли е на участниците в разговора, че архивите на Външното министерство на Русия съдържат – наред с много други документи – разписки за суми получени от видни български следосвобожденски политици-руски агенти, които са били министър-председатели и министри и чиито имена и до днес са названия на улици в столицата.”По тази причина те са до ден днешен недостъпни за бълъгарските историци – ми каза навремето покойният проф. Николай Генчев.Нека направим простия си извод: Георги Първанов панически се бори да оправдае получени благини, а да не говорим пък какво му е обещано още да получи.Не е орден, разбира се,за друго става дума… Трябва да питаме Шрьодер от Германия.А у нас русофилите се делят на две: едни, които са професииналисти и правят пари и други, които обичат да им пеят Й.Кобзон и Едита Пиеха.Чувал съм че и в руското, бивше съветско разузнаване било така – те не вярвали за шпиони, които работят за тях само от любов към Русия – вярвали (и вярват, естествено) само на добре платени деятели на дружбата.Помислете си тези три така изгодни сделки за Русия какви посреднически заслужават! И следете как лицето Първанов се бори за интересите си!

 20. Ако АФП е вперила поглед не по козли “за лов” ,а как в Ашхабад отдавна са поискали смяна на Русия като основно направление за своя туркменски газ/60-80 млрд./
  от които транзитно част за Украйна,и ЕС,8 млрд. за Иран и 12 млрд. за вътрешна консумация,би било и по-разбираемо,защо Китай си е обезпечил зо млрд.за 30 години на 10-11 юли т.г. с газопровод от 7000 км. отпочнат още м и н а л и я август!
  И защо Франция и Италия се надцакват по “Южен поток”!
  Работата тук е била добре забелязана от англичаните,които са разбрали,че за енергийните проекти България ще се види принудена накаря,да поиска икономически облаги от Москва.
  По тази причина,не първоначалните
  4 млрд.ОКОЛО разговораите Борисов-Путин,а
  и г р и т е
  с кредитната лихва по продажбата на целия български дял от 51% ведно със “сламката” мощен енергиен център в Южна Европа и транзитен възел,ще се завъртят до ноември около “хрътките” на Росатом/С.Кириенко и С.Шматко/ с Трайчо Трайков,за да се /”до”/изгради положително отношение у българските ръководители към енергийните проекти с Русия.!!!…
  Залогът не са отделни отсечки,
  екология или разходи за земя,инфраструктура,строителство и т.н. ….но ПРОБИВ КАТО ПРИМЕР…пред света,а т о в а глобално и планетарно изведено историческото сравнение за Стамболов между Борисов и Първанов,опира до зрелосттта на следосвобожденско общество през м.в. и сегашното,през 21-ия,
  което едва-едва върви в тунела,с мъждукаща светлинка….

 21. В никакъв случай Президента не трябва да напуска поста си, преди изтичане на законния срок на мандата му! Такова развитие е в полза само и единствено на БСП и мафията. Няма да коментирам защо. Страхувам се, че нарцисизма на ББ този път ще му изиграе много лоша шега. Подведе ли се по идеята за импийчмънт на Първанов, бат Бойко ще загуби. Дано има някоя по-увряла глава около него да го предупреди.

 22. Има нещо смътно и обезпокоително,
  и в реалния и потенциалния дуел между нашите най-пресни “якобинци”
  и тези от “терора!” и “времето на прехода” след 1989 г.,черпещи вдъхновение и реална подкрепа от руската мощ….
  От една страна,уязвимо е добре, и за тях и за Москва,поради еднакви процеси на революционно в т.ч. и “цветово””пречистване”,в собствените ,а и в тези на опонентите им редици…заклети привърженици на утопията…НО!
  За свободния свят, Рейгън казваше,че рано или късно на всеки президент му се случва,да се
  изправи срещу Империята на злото…/дори при един епохален мъдрец!!! като Горбачов/
  Стара Европа се гърчи като дърта курва и Фердинанд I /1914 г./,е бил по-скоро готов,да я подпали откъм четирите й крайща….
  но не е там работата,тъй като сме Е в р а з и я,…….по волята на Всевишния,но много столетия -с а м о- все не умеем друго,освен да и з п р а щ а м е кадърното във вселенията на Тангра като прости татари….

 23. Някакво обяснение от Дневник? Странно е, че тази статия изчезна и сега там има само ‘грешка 404’

  Германски журналист поиска от Бойко Борисов да разследва сделката за т.нар. “Алея първа”във Варна http://dnevnik.bg/morski/2009/09/16/785169_germanski_jurnalist_poiska_ot_boiko_borisov_da/

  САМО ТРИМА ДУШИ ЛИ СЕ ВЪЛНУВАТ ОТ ТОВА????
  И вие не реагирате, г-н Инджев? Не че сте длъжен, но това е истинска цензура, а вие сте последния мохикан на честното слово за мене и много други…

 24. До г-н Димитров и всички останали: статия за машинациите на ТИМ има в Медиапул: http://mediapool.bg/show/?storyid=156414&srcpos=15

  Отворена е и подписка против отчуждаването на терени от Морската градина във Варна за строежи: http://www.bgpetition.com/morskagradinavarna/

  Интересно е как изведнъж гоце стана много приказлив и започна да взима отношение по въпроси, които не са непременно в неговите компетенции. Нима отнемането на милиони неоползотворени средства по европейските програми не бяха сериозен удар върху развитието на България, та той си мълчеше като темерут? Нима отрицателните оценки от страна на европейските институции за корупцията и престъпността не можаха да събудят президентската му съвест и да го предизвикат да вземе конструктивно отношение? Сега изведнъж се загрижил за руските проекти в “енергийния център на Балканите”. Толкова е прозрачен, че повече не може. Да не говорим, че дума не е обелил за руската агресия в Грузия. И това е Президент на страна член на ЕС и НАТО! Срам и позор!

 25. Ако евроатлантическата солидарност,продължи да бъде,не
  само податлива на вътрешна
  ерозия,но и и уязвима,эа разлика от предишната американска решимост,най-новите сигнали към Полша и Чехия,за съживяване на диалога с Русия и този с Иран,ще останат самотен връх в
  свръхсензорното долавяне,но и като такъв, трудно ще издържи “амнистията на времето”,макар и бат Бойко,да не си г у б и
  в р е м е т о!

 26. Статията в Медиапул си стои, въпросът е защо изчезна от Дневник заедно с над 130 коментара! Кой уплаши Дневник?

 27. Към Димитров:

  Какво да се прави – нямам претенцията да съм “преди всички” винаги и във всичко…Когато научих за писмото на Юрген Рот вече на много места в интернет то беше публикувано и коментирано…Не видях смисъл да повторя известното на всички( поне на онези, които са активни в интернет, каквито са читателите на блога).
  А един анонимник пък ми вменява дори и “подмазвачество” към Бойко Борисов – толкова е разбрал от статиите, в които отбелязвам, че той бележи точки в конфликта си с Първанов… Не му отговорих, защото в случаи като този няма база за разговор ( навремето през 1993 г., когато ме уволняваха от БТА против установения ред от конституцията, срещу което се възпротивих, ми вменяваха “кариеризъм” щом не съм искал да напусна поста си веднага , т.е. виждаха в конфликта ми с всички власти над мен…кариеризъм. Така че съм свикнал с тези абсурдни обвинения на моите “доброжелатели”.

 28. Реалният-сега!- и о с о б е н о потенциалния дуел..! /според коментара на Аристотел/ на барикадата на Иво Инджев,не само е призив към премиера,да я укрепи -наред с Барековата-час по-скоро,но и да се опре на таланта на нацията,което
  н е з н а й н о защо,забрави
  с а м и я т п р е з и д е н т!!!
  Ще потрябва и на Генерала,особено сега,когато в очакване на Гейтс от Пентагона,да коментира “душ-а” спрямо Чехия и Полша,не само в Москва,но и в София,просто
  няма как да не закъснеят удобни “тълкуватели”,петимни да разтълкуват пределите на
  американския прагматизъм типичен за янките и “тихата славянска меланхолия”,когато катюшите не стрелят…..
  Но г-н Медведев е видял,каквото трябва,а един мулат още повече!…

 29. Очакваното от С.Дянков, отключване
  на страната за устойчив растеж и изравняване при п о-м а л к а активност,няма как да превърнат скоро България в силно развита страна на ЕС с лавина от съдебни амнезии на равнище заместници на бивш финансов министър срещу фискална консолидация в публичните
  финански и възстановяване след рецесията.
  С орязване на разходите,боли и много…но харченето е било,дори и с присвити приходи през първите шест месецан т.г.,а г-н президентът,у д о б н о, не е дърпал уши,когато от висотата на своето положение е бил длъжен да знае,какъв е халът на приходните агенции !!!

 30. Имаше време,когато Константин Косачев пак си стоеше в Държавната дума,а демократи се наддумваха в упражнения по риторика с колеги републиканци в нашенски стил..кой е по-по-най син!или тъмно син!!.
  И макар за днешното,дълго чакано събитие,ако не е разбирала Буш, Москва разбира Обама за ракетите прехващачи,колкото и трудни въпроси да предстоят в бъдеще,като промени в плановете и на НАТО,когато вече са наясно Расмусен,Ян Фишер и поляците…
  Естесвено,ще спра до тук!!!,но
  само свхъхсензорните сетива,ще доловят неизказаното от “уврели глави”…а истината сиромашка е достойна за Правда,като независтлива жена,което не е най-силната черта на мъже,
  обитатели на нашия Бял дом по повод поканата,да се посети един друг,истински….във връзка с инаугурация на 22 януари т.г.и след употреба на словосъчетанието
  “Slavic Adjustment”на необходимото
  място и в необходимото време….
  пока другие не поймуть,что это значить,эсли дух с в о б о д е н как и у г-на Инджева!!

 31. Според мен още заглавието на статията загатва за сбърканата ни, и то дълбоко, демокрация. Начинът, по който се изправят един срещу друг Прзидентът и Премиерът, за радост на политическите запалянковци, за пореден път показва колко зле е уредено разделението на властите и начина, по който главите на държавата могат да поддържат фундаментални позиции. Аз като дребна личност съм против енергийните позиции на г-н Първанов по много причини, но, крив – прав, той е избран за глава на държавата и не може да не му се отхвърля правото да изразява и поддържа становища по важните въпроси на страната. От друга страна, разделението на властите следва да е така правно скрепено, че с поддържаните позиции Президентът да не влиза в територията на изпълнителната власт, нито пък изпълнителната власт да може да изразява публично намерение да свали Президента, защото и пречи (това на прост език се казва самоуправство). От трета страна разделението на властите трябва така да бъде регламентирано, че да не ограничава нито Президента, нито Правителството да реализират политиката, заради която са избрани. В нашето законодателство това разделение е книжно, формално, без индикации за познаване на спецификата на нрави, тренденции, противоречия, вариации и т.н. в нашия живот. И дефектната правна уредба на разделението на властите за пореден път си показва вонящата на мухъл от едни минали времена същност. Затова г-н Първанов се чувства комфорно, когато съмишлениците му са на власт и дискомфортно в обратния случай
  Защо, напр., втори мандат в пост-авторитарна България, давам го като пример за недомислица? Очевидно и Президента, и кметовете и други изборни длъжности се изявяват различно в първия и втория мандат, особено що се отнася до надеждите на избирателите.
  Извинявайте, но къде е отец Фьодор, т.е. четвъртата власт? Къде е нейната ежедневна оценка, високо и ясно пред читателя, зрителя и слушателя, за това, г-н Президента изпълни ли днес нещо от обещанията пред избирателя, та му остана толкова време, хайде, условно да го кажем така – да върши работа на дружката си Володя Путин? Та да могат хората да се позамислят: „Бе този човек защо го направихме Бащица, какво ни обеща, та толкова ни хвана окото? И какви ги върши сега?
  Удивително е колко формално и повърхностно се правят нормативно, популяризират се и се изпълняват демократичните процедури, които за всеки човек от други демокрации имат съдбовна важност. На нас повече явно ни харесва да спорим безкрайно кой е Евробоецът на България.
  Вярно е, че Демокрацията е свобода. Но свободата в природата е величина, има си измерения, степен на свобода, и в природата тя, за всяко същество, е резултат от жестока борба за надмощие, за да се стигне до познатото ни екологично равновесие (което с толкова лека ръка разрушаваме). Хората, понеже са мислещи и можещи, сами си извеждат степените свобода. Демокрацията е система, при която всички участват в избора на степента на свобода, и тя е съответна на усредненото разбиране на съответната общност за нея. Неограничена свобода няма, нито за г-н Първанов, нито за г-н Борисов, нито за г-н Путин. Обратното би означавало да се върнем към животните – правото на силния (в момента). Но когато хората си изберат степента на Свобода, основната им грижа после трябва да е дали някой не си позволява да и изменя по свой вкус параметрите, а не да се увличаме в спорове кой е по, по и най, без да държим сметка, че ТОЙ е герой за сметка на нашия избор (агенция ЕЖК – „една жена ми каза”).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.